Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

Profilový pořad TKG Hlinsko Roztančené střevíčky.

TKG Hlinsko dnes oslaví třicetileté jubileum

Hlinsko - Taneční klub TKG Hlinsko prožívá sváteční dny. Je tomu již 30 let, co se PaedDr. Jana Malinová rozhodla, spolu se studenty Gymnázia K. V. Raise Hlinsko, založit taneční kroužek a sestavovat první choreografie.

Břeclavský OTIS řídí Ladislav Zeman.

Ředitel společnosti OTIS Zeman: Naše kritéria jsou často přísnější než normy

Břeclav - Společnost OTIS je největším výrobcem výtahů, eskalátorů, pohyblivých chodníků a dalších dopravních systémů na světě. Existuje už více než 160 let. Výrobní závod v Břeclavi je součástí nadnárodní skupiny a patří ve městě mezi tradiční zaměstnavatele. V České republice poskytuje v současnosti práci téměř jednomu tisíci zaměstnanců, přímo v Břeclavi pak bezmála sedmi stovkám. OTIS se v České republice zaměřuje na výrobu, servis a modernizaci eskalátorů a také modernizaci a servis výtahů. Mezi největší zakázky posledních let patří výroba eskalátorů pro londýnské, pražské, pařížské, mnichovské či stockholmské metro. V čele břeclavské společnosti OTIS stojí už třetím rokem Ladislav Zeman.

Historická fotografie ukazuje, jak vypadala zalinská kaple svatého Václava v době svého dokončení.

Při opravách uloží do kaple schránku

Zaliny Necelých devadesát let již stojí v Zalinách kaple svatého Václava. Nyní se dočkala nového kabátu. V květnu ji skrylo lešení a zedníci začali s opravami vnitřních a vnějších omítek. Vše by mělo být hotovo už za týden.

Ilustrační foto

Vysočtí hrají divadlo už devadesát roků

Vysoké nad Jizerou - Devadesáté výročí si před pár dny připomněli vysočtí ochotníci a jejich hosté. Zavzpomínali, jak předci položili základní kámen budovy divadla Krakonoš, která je jedinou budovou ve vlastnictví divadelního spolku.

Poklepání na základní kámen stavby Rezidence Na Plachtě v Hradci Králové.

Výstavbě nových domů v Hradci už nic nebrání

Poklepáním na základní kámen zahájil investor stavbu projektu Rezidence Na Plachtě. V sousedství unikátní přírodní památky vyroste celkem 20 čtyřpodlažních bytových domů od viladomů s devíti byty až po větší bytové domy s třiceti bytovými jednotkami.

Další obchodní centrum (vizualizace ukazuje podobu, se kterou se počítalo při zahájení příprav projektu) má začít na podzim růst na rohu Pekárenské ulice a Pražské třídy.

Pro nákupní centrum IGY už se chystá dvojče

České Budějovice - Už za několik měsíců by měla začít stavba obchodního centra IGY II na rohu Pražské třídy a Pekárenské ulice, naproti současnému IGY. Promění se ale i nynější obchoďák.

Kladenští sokolové oslavili 120. výročí položení základního kamene kladenské sokolovny.

Oslavy 120. výročí kladenské sokolovny přilákaly stovky lidí

Kladno – Krásnou a netradiční podívanou zažil každý, kdo v sobotu zavítal na pěší zónu v ulici T.G. Masaryka v centru Kladna. Konaly se zde totiž oslavy 120. výročí položení základního kamene kladenské sokolovny. Před budovou, která se nachází na pěší zóně, byl připraven bohatý program plný hudby a ukázek sportovních sokolských oddílů.

Michal Hradil.

Brnu mě doporučili kamarádi ze školy, říká Hradil

Brno /ROZHOVOR/ - S velkou neznámou přišlo vedení královopolských házenkářů. Po úspěšném kouči Andreji Titkovovi, který po zisku bronzu na vlastní žádost odešel do Zubří, nedávno angažovalo slovenského trenéra Michala Hradila. O něm neexistují takřka žádné informace. Přes deset let žil v Itálii, kde se živil různými profesemi a v posledních letech také trénováním v jihotyrolském Meranu.

Mladé členky tanečního studia Graceful se na soutěže připravují pod vedením jednadvacetileté trenérky Nikol Kordulové.

Mladé členky tanečního studia Graceful sbírají medaile i úspěchy

Hodonín – Sportovní gymnastika patří mezi základní kameny olympijského programu. I když Česká republika nepatří mezi její velmoce, na Slovácku je náročné odvětví stále populární. Mezi nejúspěšnější závodnice letošní sezony patří i mladé členky tanečního studia Graceful, které se na soutěže připravují pod vedením trenérky Nikol Kordulové.

Poklepání na základní kámen stavby Rezidence Na Plachtě v Hradci Králové.

Výstavbě nových domů v Hradci už nic nebrání

Hradec Králové - Poklepáním na základní kámen zahájil investor stavbu projektu Rezidence Na Plachtě. V sousedství unikátní přírodní památky vyroste celkem 20 čtyřpodlažních bytových domů od viladomů s devíti byty až po větší bytové domy s třiceti bytovými jednotkami.

Seriál První republika se natáčel také v Cífkově statku ve Třebízi.

Do průvodu v dobovém oblečení

Kladno – Sokol Kladno ve spolupráci s městem Kladnem pořádá oslavu 120 let od položení základního kamene kladenské sokolovny. Oslavy začínají zítra v 10 hodin, kdy z náměstí Starosty Pavla vyjde historický průvod.Jeho trasa povede přes pěší zónu až k sokolovně.

Znovuodhalení zrestaurovaného pomníku Mistra Jana Husa při příležitosti stého výročí od jeho vzniku proběhlo 2. června na pražském Staroměstském náměstí

Na Staroměstském náměstí skončila rekonstrukce Husova pomníku

Praha /FOTOGALERIE/ - Při příležitosti blížícího se 600. výročí mučednické smrti Jana Husa a zároveň ke stoletému výročí jeho dokončení se uzavřela rekonstrukce Husova pomníku na Staroměstském náměstí. Do útrob monumentálního Šalounova sousoší v úterý vložili zástupci Prahy, Tábora a Husince pamětní plakety, listiny i ukázky denního tisku pro ty, kdo do pomníku vstoupí v budoucnosti.

Ilustrační foto.

Efektivní úřady propojí odbory i organizace. Města připravují digitalizaci

Vyškovsko – Digitální moderní úřad města Ivanovice na Hané. Digitalizovaný úřad pro jedenadvacáté století v Bučovicích. Dva projekty, podobné cíle. Jednotný informační systém, který mimo jiné zajistí, že vstupní údaje budou lidé na úřadech poskytovat jen jednou. Následně totiž budou dostupné pro celou instituci.

Bývalý klášter ve Veltrusích.

Bývalý klášter se začne měnit v hospic nejdříve za dva roky

Veltrusy - V areálu bývalého kláštera ve Veltrusech na Mělnicku má vzniknout lůžkový hospic pro sto dvacet pacientů za asi tři sta padesát milionů korun. Stavba ale začne nejdříve za dva roky. Bývalý klášter získala obecně prospěšná společnost Hospic knížete Václava od Kongregace dcer Božské lásky, spadající pod Římskokatolickou církev.

Miloslava Mackeová s veverčáky.

Jarní pochody jsou pro ochránce zvířat postrachem

Hrachov - Postrachem pro zvířecí stanice byl uplynulý víkend kvůli pochodu Praha – Prčice. Odvrácenou tváří tohoto pochodu bývá velké zvýšení příjmu mláďat, a to z důvodu velkého pohybu lidí v přírodě, ale také jejich nevědomosti, jak se zachovat v případě nalezení mláďat savců i ptáčat.

Karvinští hráči smutní. Medaili nezískají.

Házenkáři podlehli v boji o bronz Brnu

Karviná /FOTO/ – Házenkáři Karviné medaili z letošního ročníku extraligy nezískají. O víkendu doma dvakrát podlehli Brnu. Naopak hosté slaví historický úspěch, a sice vůbec první medaili v novodobé historii brněnské házené.

Vesnice, ilustrační foto

Jiřice a Kaliště opět touží být Vesnicí roku

Jiřice, Kaliště – Kdyby hodnoticí komise brala v potaz 
i to, pokolikáté se obce o titul Vesnice roku ucházejí, body 
k dobru by přičetla Jiřicím 
u Humpolce, které se doposud zúčastnily všech dvaceti ročníků soutěže a ani letos s přihláškou nezaváhaly.

Eva Jiřičná

Na Barrandově se staví dva luxusní domy podle návrhu Evy Jiřičné

Společnost K+Devonská s.r.o. postaví na Barrandově 108 luxusních bytů ve dvou domech, architektonickou studii projektu navrhli architekti Eva Jiřičná a Petr Vágner. Stavba, která vyjde na 540 milionů korun, skončí příští rok v srpnu, řekli zástupci investora při čtvrtečním položení základního kamene.

Eva Jiřičná

Na Barrandově se staví dva luxusní domy podle návrhu Jiřičné

Praha - Společnost K+Devonská s.r.o. postaví na Barrandově 108 luxusních bytů ve dvou domech, architektonickou studii projektu navrhli architekti Eva Jiřičná a Petr Vágner. Stavba, která vyjde na 540 milionů korun, skončí příští rok v srpnu, řekli zástupci investora při čtvrtečním položení základního kamene.

Ilustrační foto

Účet zdarma, chytře investovat a pojistit se

Praha - Nalézt člověka, který by v nějaké formě nevyužíval služeb bank, pojišťoven či jiných finančních ústavů, dnes již téměř nelze. Situace v oblasti finanční gramotnosti však v České republice přesto není růžová. Lidé se v možnostech finančního trhu orientují stále jen nedostatečně. Často platí za něco, co nepotřebují, a co potřebují, zase nemají.

Slavnostního odhalení památníku generála Pattona v Plzni se zúčastnili také američtí a belgičtí veteráni.

Město odhalilo památník generálu Pattonovi

Plzeň – Slavný generál George Patton má v Plzni svůj pomník. Po létech debat, příprav i vypsaných soutěží mu Plzeň postavila skoro deset metrů vysoký monument, který byl v pátek slavnostně odhalen u Velkého divadla.

Terminál v Třebíči je před dokončením.

Terminál je před dokončením. Otevře na konci května

Třebíč - Třebíčský přestupní terminál je těsně před dokončením. Stavba, která začala před rokem položením základního kamene, má být hotova na konci května. Slavnostní otevření je naplánováno na 29. května.

Jiří Holeček

Pavelec do brány. Holeček tvrdí: Bez dobré jedničky nezískáme medaili

Praha - Kdo se postaví do brány na mistrovství světa? Měl by to být Ondřej Pavelec, míní Jiří Holeček. Bývalý gólman je přesvědčený o tom, že základním kamenem úspěchu je vynikající jednička. A poslal i jednu radu trenérovi Vladimíru Růžičkovi: Ať už to bude kdokoliv, měl by se o své roli dozvědět co možná nejdříve.

Akce v Žižkových sadech pořádaná hradeckým RC Amátka.

Na piknikování v sadech vařila Coolinářka

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Páteční dopoledne v Žižkových sadech patřilo maminkám s dětmi. Food blogerka, která si říká Coolinářka, jim navařila několikachodové slané i sladké menu, ke kterému rozdávala i recepty.

Papež František přijal českého prezidenta Miloše Zemana.

Papež přijal ve Vatikánu českého prezidenta, předali si dary

Vatikán – Prezident Miloš Zeman se dnes dopoledne ve Vatikánu setkal s papežem Františkem. Audience v Apoštolském paláci, které se účastnila i Zemanova žena Ivana, trvala asi hodinu. Prezident si s papežem vyměnili dary a František požehnal základním kamenům hospiců, které prezident z Česka přivezl.

Házenkáři brněnského Králova Pole (v tmavém) podlehli Lovosicím 22:23 a finále si nezahrají.

Finálový sen se házenkářům KP rozplynul. Duel ztratili v posledních 11 vteřinách

Brno – První prohra v domácím prostředí ukončila sezonu. Házenkáři Králova Pole neuhájili svou tvrz v nejdůležitějším zápase v tomto roce. V rozhodujícím pátém utkání semifinále. V sérii s Lovosicemi sice vedli 2:0, nakonec však slaví postup severočeský soupeř, který ve středu v Brně dokonal obrat. V posledních sekundách utkání rozhodl o výhře 23:22, celkově pak 3:2 na zápasy.

Házenkáři brněnského Králova Pole (v tmavém) podlehli Lovosicím 22:23 a finále si nezahrají.

Famózní obrat dokončen! Lovosice jsou ve finále házenkářské extraligy

Lovosice, Brno – Takový obrat se v play off vidí málokdy. Lovosičtí házenkáři prohrávali v semifinálové sérii na tři vítězné zápasy s Brnem již 0:2, ale přesto dokázali postoupit do finále a v kapse mají minimálně stříbrné medaile. Je však jasné, že se budou snažit vybojovat zlato!

Oslava narozenin pivovaru Zubr

Pivovar Zubr oslaví narozeniny ve velkém stylu, přijede i Zekon

Přerov – Neuvěřitelných 143 let od položení základního kamene přerovského pivovaru uplyne v letošním roce. Pivovar Zubr to oslaví ve velkém – v areálu pivovaru vystoupí v pátek 24. dubna několik hudebních kapel, součástí programu bude speciální akce pro fanoušky HC ZUBR Přerov.

Výhled z Mariánské skály.

Z Mariánky bude lesopark

Severní Terasa - Ústí žádá o peníze na úpravu skály. V dalších letech tu může vyrůst řada atrakcí.