Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

Ilustrační foto

Lidé opravili kazatelnu

Trhová Kamenice, Zubří - Poutní kaple svatého Jana Nepomuckého v Zubří se pyšní zvláštností v podobě venkovní kazatelny. Kněz si tu dříve z kaple vyndával dřevěnou nástavbu, z níž kázal.

Prostějovští Jestřábi. Ilustrační foto

Jestřábi vyrukují na Budějovice se Staňkem v sestavě

Prostějov – Další velký soupeř čeká na prostějovské hokejisty. Ti se ve třetím domácím zápase v řadě postaví silným Českým Budějovicím. Přecechtělův tým se konečně dostal na devátou příčku a chtěl by ještě výš.

Po šesti a půl letech od poklepu na základní kámen byla v úterý 13. října na křižovatce u Hrabyně slavnostně otevřena silnice I/11 z Mokrých Lazců na hranici Ostravy.

OBRAZEM: Slavnostní otevření silnice I/11

Po šesti a půl letech od poklepu na základní kámen byla v úterý 13. října na křižovatce u Hrabyně slavnostně otevřena silnice I/11 z Mokrých Lazců na hranici Ostravy.

ZÁKLADNÍ KÁMEN památníku odhalili (zleva) předseda spolku pro jeho vybudování Miroslav Kaliba, jeho matka  a nejstarší žijící pamětnice lidické tragédie Miloslava Kalibová, Antonín Nešpor z Lidic, synovec Josefa Horáka, a brigádní generál Emil Boček.

Poklepali na základní kámen kontroverzního památníku v Lidicích

Lidice - Zhruba šest desítek lidí se shromáždilo u parkoviště pietního území v Lidicích na Kladensku. Důvodem bylo symbolické poklepání na základní kámen památníku dvou rodáku z Lidic, Josefů Horáka a Stříbrného, kteří za druhé světové války bojovali ve Velké Británii. A všech, kteří splnili přísahu Československé republice.

ZÁKLADNÍ KÁMEN památníku odhalili (zleva) předseda spolku pro jeho vybudování Miroslav Kaliba, jeho matka  a nejstarší žijící pamětnice lidické tragédie Miloslava Kalibová, Antonín Nešpor z Lidic, synovec Josefa Horáka, a brigádní generál Emil Boček.

Poklepali na základní kámen kontroverzního památníku

Lidice – Zhruba šest desítek lidí se v sobotu dopoledne shromáždilo u parkoviště pietního území v Lidicích. Důvodem bylo symbolické poklepání na základní kámen památníku dvou rodáku z Lidic, Josefů Horáka a Stříbrného, kteří za druhé světové války bojovali v Británii. …A všech kteří splnili přísahu Československé republice. Základní kámen ale v místě nezůstal a byl odvezen do depozitáře. Občanská iniciativa, která za plánem vybudovat památník stojí, totiž pro jeho stavbu zatím nemá žádná povolení.

Motorky, sběratel Jan Máca

Své nejoblíbenější motorce sběratel říká důvěrně Zuzanka

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Sběratel motocyklů Jan Máca z Kutné Hory se rozpovídal o své největší vášni, která ho provází již od dospívání. Úpravám a vyrážením na svých motocyklech věnuje spoustu času a jeho sbírka se pravděpodobně rozšíří i o další kousek.

Na snímku zprava generál Emil Boček, synovec Josefa Horáka Antonín Nešpor, nejdéle žijící lidická žena Miloslava Kalibová a předseda Spolku pro vybudování památníku Josefa Horáka a Josefa Stříbrného v Lidicích Miroslav Kaliba.

V Lidicích odhalili základy kontroverzního pomníku. Historici jsou proti

Lidice (Kladensko) – U Růžového sadu v Lidicích dnes za přítomnosti několika desítek lidí odhalili symbolický základní kámen pomníku letcům Josefu Horákovi a Josefu Stříbrnému u příležitosti 100 let jejich narození. Oba díky své účasti v západním odboji během druhé světové války přežili zničení obce a vyvraždění svých rodin. Část místních obyvatel si však pomník nepřeje.

Motorky, sběratel Jan Máca

Své nejoblíbenější motorce říkám důvěrně Zuzanka

Kutná Hora - Sběratel motocyklů Jan Máca se rozpovídal o své největší vášni, která ho provází již od dospívání. Úpravám a vyrážením na svých motocyklech věnuje spoustu času a jeho sbírka se pravděpodobně rozšíří i o další kousek.

Ilustrační foto. Vlastivědné muzeum v Šumperku

Šumperské muzeum přestaví to „nej" ze svých sbírek

Šumperk – Nejstarší, nejmenší, nejslavnější, nejnebezpečnější. To je pouhý náznak z celkového výčtu exponátů, které si budou moci prohlédnout návštěvníci Vlastivědného muzea v Šumperku. Všechny se pyšní nějakým tím nej…

Josefínské slavnosti 2014 - sobota

Josefínské slavnosti doprovodí bitvy

Terezín – Letošní Josefínské slavnosti se odehrají u příležitosti 235 let od založení pevnostního města. Slavnost zahajuje v pátek večer vojenský pochod zúčastněných jednotek k základnímu kameni pevnosti zakončený salvami z karabin. Sobotní program se odehraje prakticky ve všech zrekonstruovaných částech pevnosti.

Ilustrační foto.

Dorostenci dvakrát naplno bodovali

Hodonín, Třebíč – Dobrá hra v oslabení a obrat. Takto dospěli ke dvěma výhrám hokejisté Horácké Slavie. Třebíčští mladíci zavítali v pátém kole východní skupiny Ligy staršího dorostu do Hodonína, kde ubránili celkem osm dvouminutových přesilovek soupeře a inkasovali jen při delším vyloučení Strnada, ale zápas dovedli do vítězného konce. Svěřenci Karla Vejmelky pak otočili domácí utkání se Šumperkem.

Památník Lidice nesouhlasí s pojetím nového památníku v areálu. Ten měl být poctou dvěma letcům Britského královského letectva (RAF) pocházejícím z Lidic, Josefovi Horákovi a Josefovi Stříbrnému.

Památník Lidice nesouhlasí s poctou letcům RAF, chce poctu pro všechny vojáky

Lidice - Památník Lidice nesouhlasí s pojetím nového památníku v areálu. Ten měl být poctou dvěma letcům Britského královského letectva (RAF) pocházejícím z Lidic, Josefovi Horákovi a Josefovi Stříbrnému. Spolek pro vybudování památníku chce ale vzdát poctu i dalším tisícům vojáků, kteří působili za druhé světové války v zahraničí. „Od začátku jsme řekli, že to má být památník všem, kteří splnili přísahu," řekl dnes předseda spolku Miroslav Kaliba, syn jedné z žen, které vyhlazení obce nacisty přežily.

ZÁSTUPCI MĚSTA, kraje i dalších institucí ve čtvrtek odpoledne symbolicky zednickými kladívky poklepali na základní kámen výjezdního stanoviště záchranky v Boru.

Sanitky budou jezdit i z Boru

Bor – První kopnutí do země a hned nutnost odborného ošetření. Jinak snad ani stavba nového výjezdního stanoviště Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje v Boru, ke které byl ve čtvrtek položen základní kámen, začít nemohla.

Celkový pohled na areál nemocnice

Nemocnice znovu na pořadu dne: Začne se stavět už za tři roky?

Liberec – Pokud po Liberci a Turnově i kraj, jako největší vlastník, odsouhlasí dnes harmonogram modernizace krajské nemocnice, mělo by se na základní kámen nového pavilonu urgentní medicíny poklepat už za tři roky. Pavilon by měl splňovat náročná kriteria současné medicíny a zároveň vyřešit problémy, kterým krajské zařízení kapacitně dlouhodobě čelí.

Ilustrační foto

Světelská věznice získá střežený závod pro 200 odsouzených žen

Světlá nad Sázavou - U světelské věznice bude v červnu příštího roku otevřen nový závod belgického výrobce cukrovinek, který zaměstná 200 odsouzených žen. Bude to střežené pracoviště propojené koridorem přímo s areálem věznice. Díky tomu tam budou moci pracovat i ženy odsouzené za závažnou trestnou činnost, které nemohou za prací ven z věznice. Zájem Vězeňské služby a soukromého investora se takto prolíná poprvé, řekl generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek při dnešním poklepání základního kamene závodu.

Slavnostní poklepání na základní kámen u dvora Švamberk nedaleko Ševětína zahájilo stavbu dalšího úseku dálnice D3.

Dálnice D3 se začala blížit k Ševětínu

Jižní Čechy - Stavba dalšího úseku dálnice D3 tento týden slavnostně začala mezi Bošilcem a Ševětínem. Základní kámen u dvora Švamberk poklepal i český premiér Bohuslav Sobotka. 

Ilustrační foto

MOV je spokojený. V Pchjongčchangu zahájili stavbu olympijské vesnice

Pchjongčchang - Pořadatelé zimních olympijských her v Pchjongčchangu položili základní kámen budoucí olympijské vesnice. Výstavba areálu, v němž najde ubytování přibližně 3500 sportovců, má skončit v roce 2017, rok před hrami. Byty, které vzniknou, budou po olympiádě prodány.

PAMÁTKA. Klášterní kostel Povýšení sv. Kříže  na Velkém náměstí v Písku.

Zájemci se podívají i do podzemí města

Písek – Město je známé množstvím historických památek  i zajímavých objektů postavených a rekonstruovaných  relativně nedávno.  Sobota 12. září je Dnem otevřených památek v Písku  a   bude tak opět po roce  příležitost   navštívit běžně přístupné objekty, ale nahlédnout i tam, kam se jinak veřejnost nedostane.

Poklepání základního kamene centrální hasičské stanice v Šumperku.

Hasiči poklepali základní kámen nové stanice

Šumperk – Slavnostní poklepání základního kamene se v pondělí 7. září odehrálo v Nemocniční ulici v Šumperku, oficiálně tak bylo „posvěcena" výstavba nové centrální stanice Hasičského záchranného sboru. Starou budovu dodavatelská firma zbourala s velkou rychlostí během července a srpna. Vybudování nového objektu, které je financováno ze státního rozpočtu, vyjde skoro na sto milionů korun bez DPH. Vše by mělo být hotové do konce příštího roku.

Bourání hasičské stanice v Šumperku.

Z hasičské stanice zbyly tuny suti

Šumperk - Stanice Hasičského záchranného sboru v Nemocniční ulici již nestojí. Její demolici již stavební dělníci dokončili a auta nyní na skládku odvážejí tuny suti. Jakmile se plocha vyčistí, na stejném místě začne vyrůstat nová budova pro hasiče.

INSTALACE nové dominanty na Baldově.

Na Baldově už stojí zahalený husitský kalich

Domažlice – Nad Domažlicemi se již tyčí památník husitské bitvy z roku 1431, o jehož realizaci se usilovalo téměř 90 let. Kalich klatovského sochaře Václava Fialy bude na Baldově odhalen v pátek 14. srpna.

Mirotice, sokolovna. Ilustrační foto

Sokolovna bude města, kurty Sokola

Mirotice – Mirotičtí zastupitelé společně se zástupci místního Sokola připravili návrh darovací smlouvy na převod sokolovny na město tak, aby vyhovoval oběma stranám. Zastupitelé jeho znění schválili. Teď bude záležet na vyjádření Sokolské župy jihočeské a po ní pak na rozhodnutí České obce sokolské.

Sousoší Mistra Jana Husa od Vojtěcha Šípa.

Ve Strakonicích vystavili Žižkovu hlavu od sochaře z Plzně

Strakonice, Plzeň – U příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa vystavilo jihočeské Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích něco, by mohlo zajímat i Plzeňany. Ve vstupní hale totiž je torzo ze sochy Jana Žižky z Trocnova, součásti velkého sousoší, které pro město vytvořil plzeňský rodák, sochař, žák Josefa Václava Myslbeka Vojtěch Šíp.

Zahájení výstavby dalšího úseku dálnice D1: Lipník – Přerov

Stavba dálničního úseku Přerov - Lipník zahájena, s velkou slávou

Lipník nad Bečvou – Výstavba předposledního chybějícího úseku dálnice D1 Přerov – Lipník nad Bečvou začala. Slavnostním poklepem na základní kámen zahájili v úterý u Lipníku nad Bečvou stavbu zástupci Ředitelství silnic a dálnic, Ministerstva dopravy, Státního fondu dopravní infrastruktury či Olomouckého kraje. Akce se účastnili i starostové okolních vesnic, pro které budou následující roky během stavby obzvlášť náročné.

Todor Yonov.

S balonem si pořád tykáme, usmívá se asistent kouče Yonov

Znojmo /ROZHOVOR/ – Zajímavý návrat přichystalo vedení znojemského fotbalového klubu. Na úterním tréninku se objevila také ikona druholigového klubu Todor Yonov, který už ukončil profesionální kariéru. Místo cvičení s hráči se však devětatřicetiletý matador postavil vedle svých nových trenérských kolegů. „Dostal jsem nabídku, abych se připojil ke štábu, a pravděpodobně budu druhý asistent kouče Radima Kučery," líčí rodák z bulharského Plovdivu, který dále pokračuje v hraní za rakouský Retz.

FOTBALISTÉ JUNIORU DĚČÍN OPUSTILI MINIMÁLNĚ NA ROK KRAJSKÝ PŘEBOR. V letošním ročníku už budou hrát I. A třídu, cílem klubu je rychlý postup. Na snímku je v utkání proti Neštěmicím děčínský Čeněk Timofij (vpravo).

Horáček: Povinnost nám velí postoupit

Děčín – Pět bodů scházelo fotbalistům Junioru Děčín k záchraně krajského přeboru. Nakonec se však děčínský klub vrací po pěti letech do I. A třídy.

Ve Vršcích vzniká socha Jana Husa.

Kamenný odkaz Mistra Jana ve Vršcích

Vršce – Mistr sochařský, Pavel Doskočil, má svůj ateliér ve Vršcích. Ale má i jednu ze svých soch v palestinském městě Rawábí, protože se tam zúčastnil mezinárodního sympozia. Socha se jmenuje Posel.

Pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí v době rekonstrukce

Pomník Jana Husa je již sto let dominantou Staroměstského náměstí

Praha - Jednou z dominant pražského Staroměstského náměstí je již 100 let pomník mistra Jana Husa. Zatímco pokládání základního kamene v červenci 1903 bylo masovou slavností s mnoha projevy, odhalení pomníku 6. července 1915 bylo v době probíhající světové války pojato skromně. Vzhledem k národnímu obrození a nespokojenosti Čechů se svým postavením v rámci habsburské monarchie měl pomník velký symbolický význam, dílo sochaře Ladislava Šalouna se však setkalo i s kritikou.

Letní cíl cesty: pivovar Radegast

Jak spojit příjemné s ještě příjemnějším? Vyrazit na výlet do pivovaru. Pivovar Radegast připravil bohatý program, který potěší nejen milovníky piva, ale nabídne i bezvadný cíl pro výlety s přáteli.

Otevření pravoslavného kostelíku a památníku válečným zajatcům z období druhé světové války v Horní Lipové.

Pravoslavný kostelík v Lipové vysvětí tři biskupové

Lipová-lázně – Elita pravoslavné církve v Česku se v sobotu 27. června sjede do Horní Lipové, místní části Lipové-lázní. Vysvětí zde pravoslavný kostelík, který je zároveň památníkem válečných zajatců z doby druhé světové války. Vyvrcholí tím několikaleté úsilí o zbudování památníku a pravoslavného chrámu v Jeseníkách.