Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

Vstupenky na Humprecht.

Soutěž o vstupenky na zámek Humprecht

Sobotka – Zámek nad městem Humprecht slaví letos v červnu 350 let od podepsání stavební smlouvy a symbolického položení základního kamene ke stavbě zámku.

Bazilika Navštívení Panny Marie je jednou z dominant Frýdku-Místku. Barokní stavba vznikla v 18. století, v roce 1999 ji papež Jan Pavel II. povýšil na basiliku minor.

Zpřístupnění krypty? Další vývoj naznačily sondy

Frýdek-Místek - Plány na zpřístupnění krypty v Bazilice Navštívení Panny Marie pokročily. Frýdečtí farníci v uplynulých dnech zajistili sondy, které zjišťovaly, zda je možné ze statického hlediska nový vchod do podzemí vybudovat. Průzkum ukázal, že řešení není vhodné, prověřovat se bude alternativa.

Poštolky se ve věži evangelického kostela Vzkříšení v Hrobu vylíhly 27. května. Malí ptačí dravci hnízdí ve věži kostela pravidelně.

Věž má ptačí návštěvu

Hrob - Čekání na vylíhnutí poštolek skončilo. Světlo světa spatřilo již kvarteto poštolek, jedno vajíčko ještě zbývá. „Poštolky se vylíhly ve čtyřicetimetrové výšce v bezprostřední blízkosti bijících cimbálů na věži evangelického kostela Vzkříšení v Hrobu," řekl Michael Holý z Hrobu a dodal: „Poštolky se ve věži zahnízdily již poněkolikáté."

Ilustrační foto

Hlasování pomůže kostelu

Teplicko - Veřejná sbírka je na opravu EVANGELICKÉHO KOSTELA VZKŘÍŠENÍ v Hrobě: cílem města je shromáždit finanční prostředky na opravu chátrajícího kostela, který je majetkem Církve československé husitské. Základní kámen byl položen v r. 1900, jedná se tedy o nejstarší secesní sakrální stavbu na našem území. Ač je vyspravena střecha a kostel je zabezpečen proti vandalům, interiér je díky nenechavcům a letitému zatékání v žalostném stavu, a proto veřejnosti nepřístupný.

SLAVNOSTNÍ POKLEPÁNÍ na základní kámen nového střediska záchranné služby je již minulostí. Stavba je v plném proudu, měla by být hotova v srpnu.

Kromě nové základny vznikne i nová jednotka

Stříbro – Základní kámen nového výjezdového místa Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje byl oficiálně poklepán. Ve Stříbře byla tak dokončena jedna z posledních formalit při stavbě nového centra záchranářů.

Bývalá škola v Třeboníně

Škola v Třeboníně měla přes 250 žáků

Třebonín - První vyučování v Třeboníně začalo společně s výstavbou kostela ve 12. století a místní škola tehdy sloužila jako farní. O položení základního kamene se bohužel nedochovaly žádné informace ani ve školních kronikách. Ty hovoří až o budově, která dodnes v Třeboníně stojí a byla postavena roku 1855.

o základního kamene bývalé školy v Hrbově byla vytesána schránka (snímek vpravo), v ní předkové ukryli skleněnou lahvičku s mincemi a zakládací listinou.

V Hrbově objevili poselství předků

Hrbov - Díky nadšení členů komise pro místní správu v Hrbově se podařilo zachovat kus místní historie. Z budovy bývalé školy byl vyňat základní kámen, v němž bylo uschováno poselství předků. „Škola je dnes v soukromých rukou, majitel nám ale povolil základní kámen ze stavby vyjmout," uvedl hrbovský patriot Tomáš Niessner.

Pivovar Zubr v pátek oslavil 144. narozeniny.

Pivovar Zubr slavil 144. výročí, sešlo se přes 4000 hostů

Přerov – Areál přerovského pivovaru Zubr se v pátek v podvečer změnil k nepoznání. Nádvoří zaplnily tisíce lidí, kteří přišli oslavit 144. výročí od položení základního kamene pivovaru. Lákadlem bylo nejen několik druhů piv na čepu, ale i vystoupení známých kapel a autogramiáda hokejistů HC ZUBR Přerov. Pěnivý mok byl na akci za pouhou dvacetikorunu. Navíc pro prvních 144 návštěvníků bylo připraveno pivo zdarma.

Nový komplex IGY nabídne obchody, kavárny, restaurace i multikino.

Nové IGY:130 obchodů 
a 9 kinosálů

České Budějovice /VIZUALIZACE/ – Dalších osm tisíc čtverečních metrů prodejní plochy nabídne nové IGY. Modernizace a přístavba obchodního centra na českobudějovické Pražské třídě začala oficiálně úterním poklepáním na základní kámen nové části IGY.

Z PROJEKTU zůstala jen základová deska bývalé střelnice.

Místo Vodního domu je prázdno

Liberec - Už rok a půl mělo v Harcově stát ekologické vzdělávací centrum Vodní dům. Nestojí a podle všeho ani stát nebude.

Posledních sedm žáků v Paběnicích

Škola v Paběnicích fungovala přes 160 let, dnes je v ní úřad i ordinace

Paběnice - Strhující příběh má i školní budova v Paběnicích. Jako to u těchto malých škol bývá, její stavbu si museli místní občané vybojovat. První zmínky o vyučování v Paběnicích sahají do roku 1810. Předtím musely děti docházet na vyučování do nedalekého Třebonína či Hraběšína. Docházka dětí z Paběnic byla ale tehdy velice slabá a málokdo uměl na vesnici v té době číst a psát. Od roku 1810 se tu proto děti vyučovaly po různých domech. Jako provizorní škola sloužil nejdříve domek číslo 14, později dům číslo 50.

Uměleckoprůmyslové muzeum. Pětipodlažní budova má kruhový obvod kolem vnitřní čtvercové základny. Je vybavena nejmodernějšími technologiemi.

Depozitář muzea v Praze stavěla jihlavská firma PSJ

Jihlava – Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze (UPM) má nový depozitář. Stavěla ho jihlavská společnost PSJ. Základní kámen stavby byl položen v červenci 2014, po 21 měsících se do něj bude stěhovat více než půl milionu sbírkových předmětů muzea.

Vraný (ve světlezeleném) vyhrálo v Tuchlovicích na penalty. Tady se hráči radují s brankářem Sailerem.

Sklepní bitva dopadla lépe pro Vraný

Tuchlovice – Jeden z nich se nejspíš zachrání, druhý spadne. I proto bylo sobotní fotbalové derby mezi Tuchlovice a Vraným tak důležité. Dvě stovky diváků viděli stálou převahu domácích, nakonec i jejich branku, ale Vraný stihlo vyrovnat a nakonec si odvezlo i prémiový bod za lépe kopnuté penalty.

Zařízení pro sto klientů, většinou s Alzheimerovou chorobou či demencí. Tak vypadá nově otevřený Domov u Františka v Újezdu u Brna, který v pátek odpoledne rok a měsíc po zahájení stavby otevřeli.

Otevřeli nový domov pro důchodce. S kapacitou pro sto klientů

Újezd u Brna /FOTOGALERIE/ – Zařízení pro sto klientů, většinou s Alzheimerovou chorobou či demencí. Tak vypadá nově otevřený Domov u Františka v Újezdu u Brna, který v pátek odpoledne rok a měsíc po zahájení stavby otevřeli. „Naším snem bylo vybudování komplexního střediska pro poskytování různých typů sociálních služeb, a do budoucna i zdravotních služeb," řekl hejtman kraje Michal Hašek.

V roce 2011 kapli vysvětil arcibiskup Jan Graubner.

Základní kámen starozuberské kaple posvětil papež Jan Pavel II.

Staré Zubří /SERIÁL DENÍKU/ - S myšlenkou vybudovat ve Starém Zubří kapli přišel v roce 1993 tehdejší zuberský farář Vojtěch Kološ. Volba padla na místo na malém návrší s výhledem na celé údolí kolem Starozuberského potoka. Základní kámen nové stavby posvětil 21. května 1995 při své návštěvě Olomouce papež Jan Pavel II. Návrh podoby kaple zpracoval brněnský architekt Marek Štěpán.

Poklepání na základní kámen.

V třebíčské nemocnici začala stavba pavilonu chirurgie

Třebíč - Slavnostním poklepáním na základní kámen včera symbolicky za pět minut třináct hodin začala v areálu třebíčské nemocnice stavba nového pavilonu chirurgických oborů. Akce za téměř půl miliardy korun je největší letošní investicí kraje a nejvyšší do zdravotnictví za celou jeho existenci.

Medaile vydaná k výročí - 760 let města Přerova a medaile v nové sběratelské edici

Významné jubileum Přerova připomíná tato medaile

Přerov – Výroční a sběratelské medaile, které mají Přerovanům připomenout 760. výročí povýšení původní trhové vsi na královské město, si mohou od 14. března zakoupit zájemci v Městském informačním centru.

Slavnostní zahájení stavby nové základny záchranky ve Znojmě u Pražské ulice si nenechali ujít představitelé kraje, města, záchranky, policie, hasičů ani stavbařů. Přišli také téměř všichni lidé ze znojemské záchranky.

OBRAZEM: Ve Znojmě začala stavba nové základny záchranářů

Znojmo – Slavnostním poklepáním na základní kámen začala ve čtvrtek stavba nové základny Zdravotnické záchranné služby ve Znojmě u Pražské ulice. Záchranáři se tak přesunou do bezprostřední blízkosti stanoviště policistů a také budoucí základny hasičů, která má vyrůst v sousedství.

 Generální vikář Jiří Mikulášek požehnal při nedělní mši základní kámen křesťanské mateřské školy Jabula v Moravských Budějovicích.

Biskupství otevře vlastní mateřskou školu

Moravské Budějovice - Počet mateřských škol v Moravských Budějovicích vzroste od 1. září na čtyři. Po MŠ Fišerova, Šafaříkova a Husova zahájí výuku, půjde-li vše podle harmonogramu, křesťanská mateřská škola Jabula na Komenského ulici.

Cvičná věž na budovaném stadionu hasičů v Hradci Králové.

Dostavba stadionu pro hasiče nabrala zpoždění. Kvůli počasí

Hradec Králové - Když se loni v létě v krajské metropoli slavnostně pokládal základní kámen moderního hasičského stadionu, vypadalo to, že skoro dvacetileté čekání místních hasičů na vlastní prostor k tréninkům a soutěžím je u konce.  Teď se však ukázalo, že si navzdory očekáváním ještě nějaký čas počkají.

Ilustrační fotografie.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?