Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

The Tap Tap.

Koncert kapely Tap Tap zahájí další program v Památníku Ticha

Praha - Podzimní program na nádraží Praha Bubny, kde se připravuje otevření památníku připomínajícího židovské transporty, zahájí ve středu večer koncert skupiny The Tap Tap. V dalších dnech se na nádraží uskuteční výstavy, diskuse a druhý ročník akce Bubnování pro Bubny. Akce pořádá společnost Památník Šoa, která v místě připravuje otevření pietního, muzejního a vzdělávacího centra připomínající holokaust.

Ronovští skauti si připomněli 20 let od odstavby klubovny.

Skauti prožili báječný večer

Ronov nad Doubravou – Skauti v Ronově nad Doubravou si sobotním společným posezením připomněli výročí 20 let od dostavby své klubovny.  Na oslavu byli pozvání i bývalí členové skautského oddílu a také ti, kteří se o výstavbu klubovny v minulosti nejvíce zasloužili.

Poklep starostů mikroregionu Moravskoberounsko na základní kámen sportovní haly v Moravském Berouně za 53 milionů korun.

V Berouně staví sportovní halu, školáci už nezmoknou cestou z tělocviku

Moravský Beroun – Konečně kopli do země. Po letech příprav a diskusí začala v pondělí firma budovat v Moravském Berouně moderní sportoviště, které ve třítisícovém městě a celém mikroregionu velmi chybí. Sportovní hala bude sloužit i dětem z místní základní školy, které musejí šlapat na hodiny tělesné výchovy do tělocvičny TJ Granitol.

Slavnostní chvíle se zúčastnil také primátor Plzně Martin Zrzavecký

Panasonic je v Plzni už 20 let

Plzeň - Před dvaceti lety byl položen základní kámen, 1. září 2016 zasadil ředitel závodu společně s hosty pamětní strom.

Děteničtí školáci.

Škola v Dětenicích vychovává už 140 roků

Dětenice – V říjnu tohoto roku oslaví Základní škola a Mateřská škola Dětenice už 140 let ode dne svého založení. V rámci oslav škola chystá dny otevřených dveří pro širokou veřejnost.

Budování znojemského obchvatu. Ilustrační foto.

Obchvat: odvolání i potíže stavařů

Znojmo – Politiky s kladívky u základního kamene ještě ani pořádně nevystřídali dělníci s bagry a druhá stavba obchvatu Znojma čelí pochybnostem. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že další odvolání kritiků ani potíže jedné z firem stavbu neohrozí.

FOTBAL - ilustrační foto.

Město Albrechtice čeká na nové a staronové posily

Fotbalistům Města Albrechtic vstup do sezony nevyšel, když v prvním kole I.B třídy prohráli na hřišti Velkých Hoštic. Ve středu měl tým Vladimíra Ptáčka sehrát přípravné utkání, ale nekonec z toho sešlo. „Chtěl jsem si vyzkoušet pár hráčů, jenže soupeř to odvolal," poznamenal albrechtický trenér.

Zahájení stavby nové expozice lvů v brněnské zoo.

Lvy v brněnské zoo uvidí návštěvníci z chýše domorodců a vraku džípu

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Na nová exotická zvířata v zoo se mohou brzy těšit Brňané. Zahrada rozšiřuje části věnované Africe a staví expozici lvů. Po středečním poklepání na základní kámen začnou dělníci na výběhu pracovat ve čtvrtek. „Do roka bude hotovo," slíbila mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková. Králové zvířat se tam vrátí po třinácti letech. V nejbližší době vzniknou v zahradě i výběhy pro hrochy, gepardy či nosorožce.

Veřejné koupaliště Hulák v Prachaticích.

Zlepšovat se dá pořád dost, třeba propagace

Prachatice - Výstavba veřejného koupaliště Hulák nechávala před deseti roky současnou ředitelku sportovního zařízení Radovanu Kutlákovou chladnou, dnes je to přesně naopak, přes léto je i pro ni Hulák téma číslo jedna.

Ještěd - letecky.

Před 50 lety byl položen základní kámen vysílače na Ještědu

Praha - Přestože základní kámen vysílače na Ještědu byl položen už před půl stoletím, 30. července 1966, ani po tak dlouhé době neztratila tato stavba nic ze své elegance a nadčasovosti. Není divu, že její autoři - architekt Karel Hubáček a statik Zdeněk Patrman - za svůj projekt obdrželi prestižní Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů.

Ilustrační foto

Ztrácí formule 1 duši? Diváků ubývá, odhání je šeď a nuda

Velká cena Německa? To býval klenot na blyštivé koruně formule 1. Jeden ze základních kamenů každé sezony, v pravém slova smyslu závodní klasika ať už se jelo na Hockenheimringu, nebo na Nürburgringu. Obě tyto slavné tratě bývaly unikátní, měly specifické kouzlo. Atmosféru pak doplňovaly nekonečné zástupy nadšených fanoušků…

Český premiér Bohuslav Sobotka ve Znojmě. Doprovázel ho ministr dopravy Dan Ťok i hejtman Michal Hašek. Zajímali se o rozestavěný obchvat a novinky ve znojemské nemocnici.

Krok vpřed, nebo jen problémy? Začíná stavba druhé části obchvatu Znojma

Znojmo – Čtvrt miliardy korun a tři roky práce budou potřeba než stavební firmy ohlásí hotovo na právě slavnostně zahájené druhé stavbě silničního obchvatu Znojma. Politici a úředníci mluvili o důležitém kroku vpřed, kritici trvají na tom, že nová stavba přinese víc problémů než výhod.

Po devíti letech se na festival opět představí skvělá skupina Morcheeba. Ilustrační foto.

Sázavafest vytahuje eso, přijede úspěšná Morcheeba

Vysočina – Sázavafest vytahuje své eso z rukávu! Po devíti letech se na festival vrací skvělá zpěvačka Skye. Ta v roce 2007 v Kácově strhla tisíce fanoušků a slavila tehdy velké úspěchy. Není tedy divu, že se rozhodla vrátit zpět a potěšit festivalové fanoušky znovu. Spolu s ní přijede i kolega Ross, se kterým tvoří populární skupinu Morcheeba.

Skye Edwards a Ross Godfrey, zakládající členové projektu Morcheeba.

Sázavafest vytahuje eso, přijede velmi úspěšná Morcheeba

Světlá nad Sázavou /VIDEO/ - Sázavafest vytahuje své eso z rukávu! Po devíti letech se na festival vrací skvělá zpěvačka Skye. Ta v roce 2007 v Kácově strhla tisíce fanoušků a slavila tehdy velké úspěchy. Není tedy divu, že se rozhodla vrátit zpět a potěšit sázavské fanoušky znovu. Spolu s ní přijede i kolega Ross, se kterým tvoří populární skupinu Morcheeba.

Poutní kostel Navštívení Panny Marie v Zašové prochází rekonstrukcí. Při výmalbě byly kostela byly při restaurátorském průzkumu na stěnách objeveny původní konsekrační kříže z let svěcení kostela – více než 270 let staré.

Omítka kostela v Zašové skrývala 270 let staré kříže

Zašová - Průčelí a věže poutního kostela Navštívení Panny Marie v Zašové sevřelo na dlouhé týdny lešení sahající do výše šestatřiceti metrů. Postupné opravy chrámu, s nimiž se započalo už v minulém roce, přinesly také jeden velmi významný objev.

Fotbalisté Ústí (bílo-modří) zvítězili na půdě Litoměřicka 4:2.

FOTO: Fotbalisté Army si na závěr přípravy poradili s Litoměřickem

Ústí n. L. – Zvládli to! Ústečtí fotbalisté v posledním přípravném střetnutí před startem nové sezony neponechali nic náhodě a na hřišti nováčka třetiligové soutěže FK Litoměřicko zvítězili 4:2. Základní kámen úspěchu přitom položili svěřenci trenéra Jiřího Skály už v prvním dějství, které vyhráli přesvědčivě 4:0!

Ministr zemědělství Marian Jurečka spolu se zástupci Povodí Moravy a města Přerov slavnostně poklepali na základní kámen zídky na nábřeží Edvarda Beneše, která je jedním ze zásadních protipovodňových opatření ve městě.

Na nábřeží začala stavba zídky. Ochrání před povodní

Přerov – Dlouhých devatenáct let uplynulo od ničivých povodní, které v červenci roku 1997 proměnily ulice Přerova ve dravou řeku. Bečva pak pohrozila ještě jednou – v květnu roku 2010. Voda se tehdy vyšplhala až k chodníku na nábřeží Edvarda Beneše a k jejímu vylití chybělo pouhých pár centimetrů. Právě nejvíce zkoušené nábřeží se konečně dočká ochrany v podobě protipovodňové zíd­ky.

Jaroslava Jermanová s ministry v Příbrami.

Jaroslava Jermanová chce kraj bez rizik

Příbram – Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) také navštívila ve čtvrtek Příbram a setkala se se starosty. Setkání se starosty středočeských obcí iniciovala právě ona.

Na historické fotografii, která byla pořízena po ukončení první světové války, je vrchol kopce Kalvárie zalesněný jen z malé části.

Kříže budou zvýrazněnou dominantou města

Nové Město na Moravě - Historicky i ekologicky velmi cenná lokalita Tři kříže se nyní stala centrem zájmu Novoměšťanů. Místo, kde se snoubí historie s přítomností, by se v blízké budoucnosti mělo proměnit tak, aby bylo více atraktivní nejen pro místní obyvatele, ale také pro pěší turisty i cyklisty. Na tomto úkolu se budou podílet i odborníci z Mendlovy univerzity v Brně.

Fotbalisté Velkých Karlovic. Ilustrační foto.

Valián: Jak na klidnější sezonu? Odpověď nezná ani Mourinho

Velké Karlovice /ROZHOVOR/ – Předseda klubu, sekretář a vedoucí prvního týmu mužů – obětavý pracovník Velkých Karlovic + Karolinky Jaroslav Valián v následujícím rozhovoru hodnotí účinkování týmu v minulé divizní sezoně a nahlíží na příští ročník.

Ben se usadil na náměstí Míru v provozovně, kde si může odpočinout a přitom se posilnit výbornými dorty.

Muzeum v Mělníku patří hafanům, plyšoví psi se rozprchli i do ulic města

Mělník - Výstava HAFani! byla zahájena v mělnickém muzeu. V malém sále bude k vidění až do neděle 25. září. Podle mluvčí muzea Kristýny Frelichové jsou základním kamenem expozice zejména plyšoví psi z kolekce firmy Hamiro, které do Mělníka zapůjčilo Městské muzeum a knihovna v Čáslavi.

Ilustrační foto.

O body do žebříčku ATP se bude hrát i za rok

Východní Čechy, Ústí nad Orlicí /ROZHOVOR/ - Podruhé hráli ve východních Čechách tenisté o body do světového žebříčku ATP. V Pardubicích 
a v Ústí nad Orlicí se odehrály dva díly turnaje Rieter Open.

Ilustrační foto

Brněnské nemocnice trápí nedostatek ošetřovatelů. Těm vadí nízké platy

Brno - Rozváží stravu pacientům, doprovázejí je na vyšetření, uklízejí a dohlížejí na hygienu nepohyblivých nemocných. Sanitáři neboli ošetřovatelé jsou jeden ze základních kamenů nemocniční péče. O pacienty se jich ale nestará tolik, kolik by v ideálním případě mělo. Představitelé nemocnic přiznávají, že mají těchto zaměstnanců příliš málo.

Kaple sv. Prokopa. Archivní obrázek.

Z ARCHIVU: O Prokopské kapli a pouti

V březohorské hornické osadě byla po dlouhá staletí pouze zvonice, až roku 1721 vyhlásil hormistr a zároveň příbramský primátor Jiří Tomáš Pusch veřejnou sbírku na stavbu kaple. Nejvíc přispěl březohorský obecní starší Pavel Káš, který dal 100 zl., druhý obecní starší Antonín Illing dal 40 zl. a třetí obecní starší Jan Zaprášil 40 zl. Bývalý březohorský rychtář Matěj Chocholín se uvolil obcházet Příbram, ale vybral jen 3 zl. a 4 kr.

BUDOVA DDM Duchcov má novou fasádu i okna.

„Domeček" má novou fasádu. Budovu kdysi postavil Jána

Teplicko - Dům dětí a mládeže v Duchcově se může pochlubit opravenou budovou. „Domeček" jako organizace sice patří Ústeckému kraji, ale budovy a areál jsou majetkem města Duchcov. To už loni nechalo vyměnit v jedné z budov okna a před několika dny skončili dělníci opravu fasády a parapetů. Budova se nezateplovala, protože stavba je památkově chráněná. Je postavena ve funkcionalistickém stylu a autorem je architekt Josef Jána.

Základní kámen ZŠ Chodov

Chodov zahájil dostavbu školy

Chodov - Položením symbolického základního kamene začala včera v Chodově realizace přístavby školy J. A. Komenského ve Smetanově ulici. Souběžně s ní bude probíhat rekonstrukce šaten a sociálního zařízení v původní budově. V letošním roce se jedná o největší investici ve městě. Informoval o tom mluvčí Chodova Martin Polák.

V hranickém CTParku byl položen základní kámen nové výrobní haly korejské společnosti DAS.

V CTParku vyroste nová výrobní hala, přinese 50 pracovních míst

Hranice – Korejská společnost DAS specializující se na výrobu autosedaček, rozšiřuje v Hranicích svou výrobu. Ve čtvrtek 16. června se položení základního kamene nové výrobní haly zúčastnilo nejvyšší korejské vedení firmy, investoři i vedení města Hranice. Od poloviny roku 2017 zde společnost hodlá zaměstnat zhruba padesát pracovníků.

Takto vypadali žáci školy v Černínách na konci školního roku 1926. Na fotografii jsou se svou učitelkou Marií Doležalovou.

Černínskou školu zavřeli hned dvakrát

Černíny - První myšlenka založit školu v Černínech přišla již v roce 1893, kdy s ní přišel tehdejší rolník Josef Peroutka společně se starostou Josefem Růthem.

Letní cíl cesty: pivovar Radegast

Jak spojit příjemné s ještě příjemnějším? Vyrazit na výlet do pivovaru. Pivovar Radegast je výborným cílem nejen milovníky piva, ale také pro výlety s přáteli.