Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

V Lechovicích začala 20. března 2017 slavnostním poklepáním základního kamene stavba obchvatu obce. Zúčastnil se také premiér Bohuslav Sobotka.

V Lechovicích začala stavba obchvatu. Obcí denně projede 15 tisíc aut

Lechovice - Dvě stě sedmdesát milionů korun za čtyři kilometry a šest set metrů zbrusu nové silnice. To jsou základní údaje o stavbě, na jejímž konci má po třiceti měsících fungovat obchvat Lechovic. Ten má odvést hustou dopravu obcí, kterou projíždí kolem patnácti tisíc aut denně.

Trasa budoucího lechovického obchvatu se již v krajině u Lechovic začíná rýsovat. Ilustrační foto.

Po letech slibů začíná stavba obchvatu Lechovic. Ve dvoupruhové variantě

Lechovice /MAPKA/ – Cinkot kladívek na základním kameni se v pondělí přidá k rachotu bagrů u Lechovic na Znojemsku. Po letech příprav a komplikací totiž v pondělí začne stavba silničního obchvatu poslední obce mezi Znojmem a Pohořelicemi, kterou dosud zatěžuje průjezd veškerého provozu na silnici I/53. Po dokončení stavby za dva roky se proto uleví zejména místním lidem.

Slavnostní zahájení výstavby severního dopravního půloblouku ve Strakonicích.

Obchvat města Strakonice slavnostně zahájen

Strakonice - Poklepáním na základní kámen byla dopoledne 9. března v prostoru mezi ulicemi Budovatelská a MUDr. Karla Hradeckého zahájena stavba severního dopravního půloblouku. Tedy obchvatu města Strakonice ze směru od Prahy na Plzeň.

Volební sněm hnutí ANO probíhal v Praze. Jaroslava Jermanová

Jermanová uvedla, že pro úspěch ANO je třeba loajalita členů

Praha - Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová při kandidatuře na první místopředsedkyni hnutí ANO zdůraznila, že členové musí být pro úspěch hnutí loajální a musí převzít svou roli v týmu. Uvedla také, že i když současné průzkumy hnutí favorizují, do voleb do Sněmovny je ještě daleko. Svou pozici si ale podle ní ANO může pokazit jen samo.

Americký ministr obrany Jim Mattis (vlevo) a britský ministr obrany Michael Fallon.

Americký ministr obrany: NATO zůstává základem transatlantické vazby

Severoatlantická aliance zůstává pro Spojené státy základním kamenem transatlantické vazby, prohlásil dnes v centrále NATO v Bruselu nový americký ministr obrany James Mattis. Jeho dnešní setkání s kolegy z ostatních členských států je první schůzkou představitele nové americké administrativy Donalda Trumpa se zástupci ostatních zemí aliance.

Ondřej Holý.

Ceny Vinyla mají syntetičtí Orient, ambientní Dné a brněnský fest

Praha - Objevem roku se při čtvrtečním udílení hudebních cen Vinyla stalo synth-popové trio Orient. Pořadatelé cen při vyhlašování v Lucerna Music Baru uvedli, že žádný jiný projekt, který by promlouval k posluchačům napříč žánry a scénami, v tuzemsku minulý rok nevznikl. Za Desku roku kritici zvolili nahrávku These Semi Feelings, They Are Everywhere producenta Dné. Počinem roku je brněnský festival Itch My Hahaha.

Derby mělo jasného vládce. Lídr soutěže naprosto deklasoval poslední tým tabulky z Hradce Králové. Výrazně se na tom přičinil i Pavel Drozd (vlevo), který vstřelil dva góly.

Bratři Drozdové v derby sestřelili Mados

Hradec Králové – Ani patnácté utkání v letošní sezóně nenašlo v CHANCE Futsal liga chrudimského přemožitele. V derby mezi prvním ERA-PACKem a posledním MADOSem úřadodovali zejména bývalí hráči hradeckého týmu – David a Pavel Drozdovi. Dohromady nastříleli pět branek a byli základním kamenem vítězství Chrudimi 8:1!

Budova ČVUT.

České vysoké učení technické v Praze slaví 310. výročí

Praha - České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) si letos připomíná 310 let od vydání císařského reskriptu, kterým 18. ledna 1707 Josef I. jednoznačně podpořil vznik inženýrské výuky. Do září se bude konat řada kulturních, přednáškových i odborných akcí vztahujících se k tomuto výročí. Obnovenou premiéru měl v úterý krátký film z roku 1925, na kterém je zachyceno položení základního kamene kampusu v Dejvicích.

Ilustrační foto

Lidice vyhlásily soutěž pro všechny nadšené fotografy

Lidice – Letos obec oslaví 70 let od položení základního kamene nových Lidic. Původní obec byla v roce 1942 vypálena a srovnána se zemí nacisty. Při této příležitosti je na letošek připravována celá řada aktivit, které vyvrcholí hlavními oslavami 27. května, kdy zde vystoupí umělci z měst a zemí, které mají velké vazby na Lidice. Už nyní ale obecní úřad vyhlásil veřejnou fotografickou soutěž „Lidice žijí!"

Výstava novoročních a vánočních pohlednic

Pohlednice si lidé píší už více jak sto let

Nové Strašecí – Dostali jste letos nějakou vánoční nebo novoroční pohlednici? Pokud ne, protože taková pohlednice je v době SMS vzácností, můžete se ještě do konce týdne pohlednicemi potěšit ve výstavní síni Muzea T. G. M. Nové Strašecí. Při vstupu na vás doslova dýchnou staré časy.

Hlavačov předcházel Křivoklátu.

Kde se vzal kámen pro mohylu?

Žižkovo Pole - Pokud nás zimní výšlap zavede do obce Žižkovo Pole a tam k Žižkově mohyle, většinou nebudeme na rozpacích, odkud pocházejí četné základní kameny.

Divadelní budova v honosně novorenesančním slohu.

Divadlo je skvost opavské architektury

/HISTORIE/ Během Opavského kongresu Svaté aliance sedávali v hledišti Slezského divadla od 20. října do 20. prosince 1820 ruský car Alexandr I., pruský král Bedřich Vilém a rakouský císař František I.

Obří pilíř, který nechali nacisté postavit v roce 1938, se betonových sousedů nedočkal.

Měl podpírat německou dálnici. Místo mostu stojí u přehrady jen osamělé torzo

Brno – Zakázaná výzva lákala před lety horolezce u brněnské přehrady. Ještě v devadesátých letech minulého století mohli lézt na opuštěný pilíř Hitlerovy dálnice, dnes už zde ale platí zákaz. Právě pozůstatku po nikdy nedostavěné dálnici je věnován další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Brněnské mosty.

Virtuální realita.

Průmyslovka disponuje špičkovým pracovištěm

Žďár nad Sázavou - Ze stolu vývojářů americké společnosti Autodesk přišla do žďárské průmyslovky nejnovější informační a komunikační technologie, využívající interaktivní virtuální realitu.

Jednou ze dvou nominovaných alejí ze Žďárska je i ta lemující silnici do vesnice Rozsochy. Zájemci ji mohou podpořit hlasováním  na stránkách ankety.

Strom nevyhrál, aleje zatím ještě bojují

Žďársko - Anketa Strom roku už má svého vítěze. Stala se jím lípa z obce Lipka na Chrudimsku. Kaštan Járy Cimrmana ve Skleném skončil na osmém místě. Lidé mu zaslali více než deset tisíc hlasů. Podpořit nyní mohou i dvě aleje ze Žďárska, a to v anketě, kterou každoročně vyhlašuje spolek Arnika.

Jiří Pantůček (s míčem)

Jiří Pantůček: I štafetu v exování piv jsme s Barbarians prohráli

Praha - Přestože je mu teprve dvacet let, už se stal základním kamenem reprezentace. A také způsobil pořádný rozruch. Potoky zlé krve vytekly během jeho přestupu z Vyškova do Prahy. Kouč Sparty, Petr Okleštěk, jej označil za největší český talent za patnáct roků a udělal z něj prvního klubového poloprofesionála.

Ilustrační foto.

Brněnské Amazonky slaví premiérový titul

Brno - Historický úspěch. Hráčky Amazons Brno v neděli zvítězily ve finále Rose Bowl II amerického ženského fotbalu nad Prague Black Cats 26:12 a radují se z premiérového titulu.

Poklepáním základního kamene ve Slavkově u Brna symbolicky začala rekonstrukce atletického stadionu.

Poklepání kamene: ve Slavkově oficiálně začala rekonstrukce atletického stadionu

Slavkov u Brna – Přestože se dělníci pustili do práce už zhruba před deseti dny, dlouho očekávaná rekonstrukce slavkovského atletického stadionu, respektive její první etapa, začala oficiálně v pondělí. Poklepáním základního kamene. Vyjít má zhruba na pětadvacet milionů korun a dělníci musí areál opustit do konce roku.

Ilustrační foto

Zahájí stavbu logistického centra

Česká Třebová – V průmyslové zóně Borek začne stavba dalšího logistického centra. Na ploše 4000 metrů čtverečních ho postaví firma CFS Česká Třebová, která se zabývá přepravou zboží z námořních kontejnerů nejen po Evropě.

Současná sportovní hala v Jeseníku

Sportovní hale zbývají poslední týdny existence

Jeseník – Sportovní hale v Jeseníku zbývají poslední týdny existence. Bílou kostku u jesenické průmyslovky do konce roku rozeberou demoliční čety. Na jejím místě vznikne do dvou let nové kryté sportoviště.

V Konici začíná roční stavební ruch. Na jeho konci by měla být nová hasičská zbrojnice za více než 40 milionů korun. V pondělí pak slavnostně zahájili stavbu představitelé hasičů, města i kraje.

V Konici budou mít hasiči novou stanici. Stavba začala

Konice – Práce na více než čtyřicetimilionové investici začaly s pondělkem v Konici. Po desáté hodině dopoledne poklepali představitelé hasičů, města i kraje kladívky na základní kámen budovy, díky níž by mělo být snazší chránit zdraví a majetek obyvatel Konicka. Začala totiž stavba hasičské zbrojnice, kterou by už za rok mohli začít využívat profesionální hasiči z Konice.

Mistr republiky František Humpula (vpravo nahoře) s Predátory z Opavy po turnaji v Krnově.

Krnovští steelaři zahajují první sezonu Moravskoslezské ligy

Krnovský šipkový tým Steel Krnov Čertův hrad vstupuje do své první sezony v Moravskoslezské steelové lize. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť v Krnově se šipky hrají dlouhé roky na republikové úrovni, krnovské týmy i jednotlivci posbírali několik titulů Mistra republiky.

Poklepem na základní kámen byla zahájena stavba interny Vsetínské nemocnice.

Nový pavilon interny ve Vsetíně za 300 milionů bude hotový v roce 2018

Vsetín - Symbolickým poklepáním na základní kámen včera v areálu Vsetínské nemocnice oficiálně začala stavba nového interního pavilonu. Vybudování moderní budovy si vyžádá investici ve výši 300 milionů korun. Médiím to včera při zahájení stavby sdělil hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Právě kraj, který je zřizovatel nemocnice, stavbu interny z vlastních zdrojů financuje.

Zrekonstruovaný husitský kostel v Mirovicích.

Mirovický husitský kostel bude mít příští rok 80. výročí

Mirovice – Dominantou při příjezdu do Mirovic od letovské křižovatky je bezesporu od roku 1937 kostel Církve československé husitské. Po požáru, od loňského 1. dubna byl na ni však smutný pohled. V současné době je už jeho obnova dokončená a jeho nová podoba září do kraje.

Budova neurologie ve vyškovské nemocnici dostane nejen nový kabát, ale i interiéry. Do dvou let se promění v moderní zařízení s třílůžkovými pokoji i novými přístroji. Vybaví i oddělení ORL.

Rekonstrukce vyškovské neurologie za více než sto milionů potrvá déle než rok

Vyškov /INFOGRAFIKA/ – Postavili ji v roce 1951. Je tak jednou z nejstarších částí areálu okresní nemocnice. Sloužila jako internát sester a kanceláře administrativy. V roce 1978 byla s minimálními úpravami přestavěná na lůžkové zařízení. Už v té době se ošetřující personál potýkal s nevyhovujícími sociálními zařízeními. Nyní má budova neurologie ve vyškovské nemocnici své nejlepší roky dávno za sebou. Rekonstrukce objektu začala v úterý při příležitosti oslav 65. výročí nemocnice. Symbolicky. Poklepáním na základní kámen.