Kreativ

ŠTÍTEK: základní kámen

Univerzál Karlovarska Filip Rejlek (vpravo).

„Simon je pan hráč,“ říká Rejlek

Karlovy Vary – V dresu úřadujícího mistra VK ČEZ Karlovarsko patří k základním kamenům. Sedmatřicetiletý univerzál Filip Rejlek, který okusil i italské volejbalové vody, se tak navrátil opět do známého prostředí.

Na slavnostní otevření dorazili hasiči z blízkého i vzdáleného okolí, a také řada místních.

V Chroustově otevřeli novou hasičárnu za 10 milionů

Chroustov /FOTOGALERIE/ - Místní hasiči potřebovali nové zázemí jako sůl. Uplynulý pátek se dočkali. Slavnostního otevření úplně nové budovy hasičské zbrojnice se účastnili i zástupci sboru ze sousedních obcí, ředitel Územního odboru hasičů z Nymburka Luděk Turek i šéfová okresních dobrovolných hasičů Blanka Buryánová. A pochopitelně spousta místních.

Plánovaný mrakodrap Green Spine bude novou dominantou australského Melbourne

V Austrálii vyroste nejvyšší mrakodrap jižní polokoule. Obtáčí se kolem své osy

V australském Melbourne během příštích let vznikne jedinečná výšková budova. Bude se jednat o mrakodrap skládající se ze dvou samostatných věží, které se při pohledu zvenčí obtáčí kolem vlastní osy a jejichž terasy jsou osázeny rostlinami a stromy nejrůznějších druhů. Se svými 356 metry se stane nejvyšší budovou na území Austrálie a zároveň také celé jižní polokoule. Informoval o tom web CNN.

Lokomotiva dostala Slovanku rychle na kolena, výrazný náskok si vytvořila už v první čtvrtině a nakonec vyhrála 79:59.

Východočeškám pomohly starty

Hradec Králové, Trutnov - Suverénní. Přesně toto slovo zcela vystihuje noblesu, s jakou své soupeře v nedělním podvečeru přehrály jak basketbalistky Hradce Králové, tak trutnovské Lokomotivy.

Veselské přístaviště. Ilustrační foto.

Rozšíření přístavu: před 20 lety poklepali na základní kámen, letos stavba začne

Veselí nad Moravou – Ministři Zemanovy vlády Antonín Peltrám a Jan Fencl před dvaceti lety poklepali na základní kámen přístavu na Baťově kanálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Právě tam se má letos začít s rozšířením jeho kapacity z jedenácti na pětatřicet stání. „Pro modernizaci máme hotovou dokumentaci ke stavebnímu povolení, do poloviny roku by mělo být vydané stavební povolení. Po skončení plavební sezony by začaly stavební práce,“ přiblížil výhled mluvčí republikového Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Volejbalový trenér Ondřej Marek.

Boula nám vytrhl trn z paty, přiznává volejbalový trenér Marek

Brno – Na období před Ondřejem Boulou a s ním by se dala rozdělit dosavadní sezona volejbalistů Brna v nejvyšší soutěži. Na začátku ročníku prohráli čtyři z pěti zápasů, na začátku listopadu v domácím duelu s Příbramí se ovšem vrátil matador Boula, který s volejbalem na nejvyšší úrovni původně skončil. Následně Brňané zvítězili v šesti z osmi utkání. V sobotu od pěti hodin odpoledne je čeká závěrečný duel tohoto kalendářního roku na palubovce mistrovského Karlovarska, který vyhlíží i trenér Ondřej Marek.

Ilustrační fotografie.

Zásadní informace o bruslařské škole Pinquin Beroun

Beroun - Bruslařská škola Pinquin Beroun v roce 2018 završila svojí činnost - výukou bruslení dětí svoji 24letou historii. Že tato činnost a hlavně pomoc školám zvládat výuku základů bruslení dětí má své opodstatnění, dokazuje ta samotná věc - oblíbenost bruslení samotnými dětmi. Vždyť v průběhu posledních let navštívilo tuto školu bruslení v průměru 1650 dětí v jednom roce!

Domov pro seniory v Českém Těšíne oslavil už 15 let fungování.

Domov pro seniory v Českém Těšíně slaví 15 let

Vytvářet seniorům pohodové zázemí, které se co nejvíce přibližuje jejich přáním a představám. Probudit v nich optimismus, vykouzlit na jejich tvářích úsměv a ukázat, že i ve stáří může být člověk důležitý a potřebný.

Vysazení stromu pro Olgu Havlovou u obchodní akademie v Janských Lázních.

Buk pro Olgu Havlovou poroste u její lázeňské akademie

Janské Lázně /FOTO, VIDEO/ - V roce 1992 Olga Havlová, tehdejší první dáma, klepala kladívkem na základní kámen budovy Obchodní akademie, odborné školy a praktické školy v Janských Lázních, o dva roky později byla u jejího otevření. V pátek na pozemku školy, která nese její jméno, pro ni vysadili buk lesní.

Pokládání základního kamene sportovní haly ve Světlé.

Ve Světlé položili základní kámen nové sportovní haly

Světlá nad Sázavou – Položením základního kamene ve čtvrtek ve Světlé nad Sázavou odstartovala největší investiční akce letošního roku. Tou je stavba ve Světlé dlouho očekávané sportovní haly, která bude odpovídat parametrům ligových soutěží.

Byla zahájena rekonstrukce Armádního muzea na pražském Žižkově, kde sídlil Vojenský historický ústav. Na základní kámen poklepali Masarykovým kladívkem.

Armádní muzeum se za 600 milionů opraví, na základní kámen klepali kladívkem TGM

Na pražském Žižkově byla v pondělí slavnostně zahájena rekonstrukce Armádního muzea Žižkov, sídla Vojenského historického ústavu (VHÚ). Za zhruba 600 milionů korun bude vybudován nový vchod nebo zastřešeno nádvoří. V plánu je ztrojnásobení výstavní plochy na úkor depozitářů, uvedl VHÚ na svých webových stránkách.

Na gymnáziu v Českém Těšíně se ve středu poklepal základní kámen stavby nové tělocvičny, kterou zaplatí Moravskoslezský kraj.

Gymnázium bude mít novou tělocvičnu

Do dvou let by měla na zpustlé ploše na nádvoří českotěšínského gymnázia stát nová tělocvična. Zástupci školy, města a kraje, coby zřizovatele školy a investora, ve středu slavnostně poklepali základní kámen stavby.

Ilustrační foto.

Kopřivnické osmičky připomenou výročí

Připomenout široké veřejnosti založení samostatného Československa, ale také výročí 70 let povýšení Kopřivnice na město a výročí položení základního kamene nikdy nevybudované rozhledny v Kopřivnici má za cíl akce nazvaná Kopřivnické osmičky, kterou na dnešní odpoledne naplánovali kopřivničtí skauti.

Luční bouda

Nejstarší horská bouda slaví. Rozdá pivo a koláče

Pec pod Sněžkou - Luční bouda se chystá oslavovat. U příležitosti 395 let od položení základního kamene nejvýše položené turistické boudy v Česku se v pátek od 13 hodin uskuteční netradiční kulturní a kulinářské odpoledne.

Ilustrační foto.

Národní divadlo slaví výstavou i koncerty

V jubilejním roce 2018 si Národní divadlo připomíná významné výročí datující jeho úplné počátky. Dne 16. května uplyne 150 let od velké slavnosti položení jeho základního kamene. Nešlo pouze o symbolický akt zahájení stavby, ale též o vyjádření a utvrzení národního sebevědomí.

Nová vodní linka čističky na Císařském ostrově

Na Císařském ostrově bude nová čistička. Stavba už se blíží do finále

/FOTOGALERIE/ V listopadu 2015 primátorka Adriana Krnáčová poklepala na základní kámen Nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Krnáčová se ještě před odchodem z magistrátu nové čističky dočká. Stavba za téměř 6 miliard korun už je skoro hotová, dělníci se soustředí na dokončovací práce.

Historické fotografie z archivu ZŠ Přibyslav

OBRAZEM: Dějiny školství na Přibyslavsku

Přibyslav /SERIÁL JAK JSME ŽILI V ČESKOSLOVENSKU/ - Nejstarší dějiny školství na Přibyslavsku jsou zachyceny v publikaci Chotěbořsko I – Školství roku 1910. Vydány měly být tři svazky, nakonec vyšel pouze první. Publikace se zabývá školstvím na území okresu Chotěboř, který tehdy kromě takzvaného soudního okresu Chotěboř tvořil také soudní okres Přibyslav.

ČTK. Ilustrační foto.

ČTK oslaví výstavou sto let od vzniku republiky i svého založení

Výstavu, která v obrazech připomene celé století od vzniku Československa, připravila ze svých archivů Česká tisková kancelář (ČTK). Stejně jako společný stát Čechů a Slováků, kteří se před 25 lety rozdělili, slaví sté výročí vzniku také národní tisková agentura. Výstava dokládající prostřednictvím práce jejích reportérů zlomové chvíle dějin Československa a České republiky se jmenuje Okamžiky století a začne v neděli ve Valdštejnské zahradě v Praze.

Pražský okruh.

Pražský okruh bude hotov nejdříve v roce 2029. Na severu Prahy chtějí tunel

/INFOGRAFIKA/ Když prezident Václav Klaus v roce 2010 slavnostně otevíral nový úsek Pražského okruhu mezi plzeňskou D5 a brněnskou D1, určitě si nepředstavoval, že je na dlouhá léta poslední hlavou státu, která měla to potěšení si u Prahy přestřihnout pásku. Nyní už je jasné, že Miloš Zeman se během svého mandátu žádné otvíračky na okruhu nedočká. Při troše štěstí by mohl u dalšího úseku začátkem 20. let alespoň poklepat základní kámen.

Fotbalová Fortuna národní liga: FK Viktoria Žižkov - FC Hradec Králové.

Kde je srdíčko? Hradec na zmrzlém Žižkově nestíhal

Praha, Hradec Králové - V souboji dvou posledních trenérů fotbalového Hradce byl úspěšnější ten, který už Votroky nevede. Viktoria Žižkov s koučem Bohuslavem Pilným zdolala v 19. kole II. ligy tým Karla Havlíčka 2:0.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Vyškovská nemocnice.

Rekonstrukce neurologie? Ministr v demisi ji poslal k ledu

Vyškov – Už víc než rok uplynul od chvíle, kdy bývalý premiér Bohuslav Sobotka symbolicky poklepal na základní kámen rekonstrukce vyškovské neurologie. Jenže stavební práce ani nezačaly a projekt za 135 milionů korun přednedávnem zastavil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jako důvod ministr uvedl politický zájem, který ale blíž neupřesnil.

Ilustrační foto.

Přibývá stříkaček v ulicí. Dokonce v blízkosti škol!

Kolín – Výskyt použitých injekčních stříkaček ve veřejných prostorách města roste. To navzdory terénním programům i možnosti zajistit si výměnu injekčních stříkaček přímo v kontaktním centru. Potvrzuje to nejen Městská policie Kolín, ale i Stanislava Holovčáková, vedoucí kolínského K-centra Prostor plus, které s narkomany v regionu pracuje.

V noci z 5. na 6. května roku 1945 v Mnichu padli dva čeští a dva sovětští partyzáni a také osm místních mužů.

Jak jsme žili v Československu. Podívejte se do historie obce Mnich

Mnich /SERIÁL - JAK JSME ŽILI V ČESKOSLOVENSKU/ - První písemná zmínka o obci Mnich v okrese Pelhřimov se datuje rokem 1352, kdy patřila Pelhřimovi z Mnichu. Historie obce je ale pravděpodobně mnohem starší. Lze tak usoudit z podkovovitého tvaru obce a z prvních zmínek o okolních obcích.

Rychlovlak. Ilustrační foto.

Stavba hostivařského koridoru může konečně začít, Eurovia stáhla stížnost

Jeden z nejdůležitějších železničních projektů současnosti zřejmě po dvou letech soutěžních průtahů prolomil zakletí. Napojení čtvrtého koridoru na Prahu v úseku Hostivař – Vršovice konečně směřuje k brzkému poklepání základního kamene, neboť stavební společnost Eurovia stáhla svojí stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Informoval o tom server Zdopravy.cz.

Ilustrační foto.

ND oslaví několik výročí, vznik republiky i videomappingem

Národní divadlo letos oslaví nejen sté výročí vzniku Československa, ale i několik dalších kulatých výročí, která se týkají první české scény a historických událostí. Na letošek připadá 150. výročí položení základního kamene ND, už v lednu se slavilo 130. výročí zahájení provozu dnešní Státní opery a 60. výročí letos oslaví Laterna magika. 

Snímek zachycuje kurz rytmiky, který se v budově vltavotýnské sokolovny konal v 60. letech 20. století. Tento i další snímky, které dokumentují historii stavby už od položení základního kamene, najdete v Českobudějovickém deníku v pátek 16. února.

Jak jsme žili v Československu. Tento týden v Týně nad Vltavou

Českobudějovický deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden budeme zveřejňovat historické zajímavosti a archivní snímky z Českobudějovicka z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik různých spolků, sportovních klubů, zájmových sdružení a dalších. V pátek 16. února se v tištěném vydání Českobudějovického deníku ohlédneme za historií sokolovny v Týně nad Vltavou.

Zahájení výstavy Stopy století ve Vimperku.

Vimperští si letos připomínají slavné osmičky

Vimperk - Vernisáž výstavy Stopy století, která se konala ve středu 31. ledna v podvečer ve vimperském kulturním středisku, odstartovala v městě pod Boubínem oslavy výročí, jenž si letos připomínáme.