Kreativ

ŠTÍTEK: Fryšták

Rallyeový závodník Eric Cais z Fryštáku

Mladík Cais toužil po medaili. V rámci ERC se o ni pokusí letos

ROZHOVOR/ Hned na několik primátů dosáhl v uplynulé sezoně rallyeový závodník Eric Cais z Fryštáku. Společně se spolujezdkyní Jindřiškou Žákovou byli s vozem Fordu Fiesty Rally2 v roce 2020 jedinou pravidelně startující českou posádkou v mistrovství Evropy. Navzdory nepříznivé epidemiologické situaci dokázali členové Yacco ACCR Teamu absolvovat kompletní seriál ERC a dalších pět přípravných soutěží.  

Škola bez dětí kvůli pandemii. Ilustrační foto.

Smutná škola. Ale i realita: "Pane učiteli, mě "klekl" počítač"

Je to zvláštní. Ve školní budově je zvláštní ticho. Nikdo na chodbách, ani o přestávkách. Jen ze tříd a kabinetů je slyšet zvučný hlas vyučujícího, který se snaží u počítače se sluchátky na uších, s učebními pomůckami kolem sebe, vysvětlovat svým žáčkům sedícím doma u počítačů učební látku.

děti Radoslava Šíbla

Radoslav Šíbl začíná Štědrý den výletem na Svatý Hostýn

ROZHOVOR/ Čtyřicetiletý Radoslav Šíbl spoustu let sbírá cyklistické úspěchy. Daří se mu i v běžeckých závodech. V roce 2019 například vyhrál prestižní Běh Jižními Svahy ve Zlíně. Rodák z Holešova, který bydlí ve Fryštáku, v bikových podnicích reprezentuje klub 4Ever Cyklo Bulis Bystřice pod Hostýnem, v běžeckých závodech hájí barvy týmu Ekodrill Zlín.

Miroslav Ječmeň

Fryšták vábí brankáře z Choryně Ječmeně

Počkal si na šanci, vždy pomohl béčku. A nyní je fotbalový gólman Miroslav Ječmeň ve 24 letech v dosud nejlepším brankářském období. „Musím poděkovat celému týmu. Kluci mi k dobrým výkonům pomohli. Makali jsme a máme opravdu v Choryni v současné době výbornou partu,“ pochvaluje si talentovaný strážce brány osmého celku I. B třídy po podzimu.

Požár chaty ve Fryštáku na Zlínsku, 28. listopadu 2020

Požár chaty: příjezd hasičům komplikovala rozbahněná cesta

Dvě jednotky hasičů ze Zlína a Fryštáku museli v sobotu ráno likvidovat požár chaty ve Fryštáku, místní části Vítová.Těžké technice hasičů sice komplikovala příjezd rozbahněná cesta, přesto byl včasným ohlášením a rychlým zásahem ochráněn majetek značně převyšující vzniklé škody.  

Jindřiška Kovářová z Řevnic slaví krásné životní jubileum.

Jindřiška Kovářová z Řevnic slaví krásné životní jubileum

Jindřiška Kovářová z Řevnic, rozená Janečková, pochází z Fryštáku. Ve středu 25. listopadu 2020 oslaví krásné životní jubileum – 80. narozeniny. Vystudovala ekonomickou školu. Žije v Řevnicích. Roky byla vdaná za manžela Luboše, který ale bohužel předčasně zemřel v 57 letech. Společně vychovali dvě dcery Jitku a Andreu. Těší se ze čtyř vnoučat.

Andrýskova naučná stezka Fryšták.

Poznejte Andrýskovu naučnou stezka Fryšták. Čeká vás celkem 12 zastavení

Stezka vznikla v říjnu roku 2008. Pojmenovaná je po bájném nejstarším občanovi – „Andrýsek“ je podle legendy nejstarší občan Fryštáku, kterého v těchto místech nalezl středověký úředník Mikuláš, pověřený olomouckým biskupem Brunem k založení nové vesnice. Stezka začíná ve městě Fryšták na náměstí Míru a končí na vrchu Velá, asi 1 km severně od městské části Vítová.

Andrýskova naučná stezka Fryšták.

Andrýskova naučná stezka Fryšták. Čeká vás celkem 12 zastavení

Stezka vznikla v říjnu roku 2008. Pojmenovaná je po bájném nejstarším občanovi – „Andrýsek“ je podle legendy nejstarší občan Fryštáku, kterého v těchto místech nalezl středověký úředník Mikuláš, pověřený olomouckým biskupem Brunem k založení nové vesnice. Stezka začíná ve městě Fryšták na náměstí Míru a končí na vrchu Velá, asi 1 km severně od městské části Vítová.

Erik Cais na Rally Hungary

Famózní stíhací jízda Erika Caise prohnala i vítězného Mikelsena!

Nebýt chyby, mohli pomýšlet po medaili. Zaváhání ve druhé rychlostní zkoušce čtvrté soutěže mistrovství Evropy Rally Hungary dostala na chvíli posádku Yacco ACCR Teamu Erika Caise – Jindřišku Žákovou do kolen, když se propadla na 40. místo. Fryštácký pilot Fordu Fiesta Rally2 poté předvedl málo vídanou stíhací jízdu, na jejímž konci byla 8. příčka celkového pořadí, v kategorii ERC1 Junior pak pátou pozici.

Zapálené svíčky na hrobě tragicky zemřelého hokejového reprezentanta Karla Rachůnka na Lesním hřbitově ve Zlíně; sobota 31. října 2020

Dušičky? Podívejte se, jak se rozzářily hřbitovy ve Zlíně a ve Fryštáku

Tisíce svíček zazářilo o tomto víkendu na hřbitovech napříč Zlínským krajem. Lidé se na místa posledního odpočinku vydali uctít Památku zesnulých. Dušičky, jak zní lidové pojmenování tohoto dne, připadají na 2. listopadu. Lidé se však na hřbitovy zavzpomínat na své blízké a ozdobit jejich hroby květinami či svícemi vydávají v hojném počtu zpravidla už několik dní před a také několik dní po tomto datu.

Distanční výuka jednoho ze školáků ZŠ Fryšták.

Distanční výuka v ZŠ Fryšták. Online probíhá na I. i II. stupni

Distanční výuka probíhá v naší Základní škole Fryšták dvěma způsoby, které se vzájemně doplňují. Využíváme školní portál Školaonline k zadávání, odevzdávání a hodnocení úkolů, které žáci doma vypracovávají. Tyto úkoly následně žáci řeší se svými učiteli formou on-line výuky s využitím platformy Teams. Na společných on-line schůzkách probírají nové učivo, vysvětlují si učební látku a řeší třídnické záležitosti. Online výuka takto probíhá na I. i II. stupni.

Trenér Újezdce Zdeněk Šebesta (uprostřed) pózuje po nedělním utkání s Liborem Pilkou (vlevo) a Radimem Straňákem

I. A třída sk. B: Dolní Němčí zvítězilo v Nedachlebicích, v čele zůstává Hluk

Fotbalisté Dolního Němčí po sedmi zápasech a téměř dvou měsících v krajské I. A třídě znovu brali všechny body. Svěřenci trenéra Petra Kadlčka v neděli uspěli na hřišti v Nedachlebicích, kde přečkali pokutový kop soupeře a po trefě Stojaspala zvítězili 2:1. V čele tabulky zůstává Hluk, který zdolal Šumice až na pokutové kopy.

Ilustrační foto

I.A třída sk. B: Hluk dopadl jako Slavia, Nivnice odmítla hrát na umělce

Fotbalisté Hluku až v devátém kole přišli o letošní neporazitelnost. Vedoucí tým krajské I. A třídy skupiny B prohrál na hřišti druhých Bojkovic překvapivě vysoko 0:4 a rozdíl mezi oběma soupeři se smrskl na pouhé dva body. Druhý sobotní duel Těšnovic s Nivnicí se nehrál, neboť hosté odmítli nastoupit na umělé trávě.

Fryštácká Retro Rally 2020.

Fryštácká Retro Rally: vůně spáleného benzínu a sprcha vítězným šampaňským

Soutěžní atmosféra, vůně spáleného benzínu a sprcha vítězným šampaňským. Takto v krátkosti by se dala popsat automobilová soutěž, která se konala v sobotu 19. září 2020 ve Fryštáku. Dobré vztahy s představiteli města, jejich podpora a zapálený organizační tým lidí jsou důležitým základem pro každou takovou akci. Přípravy začaly už v průběhu prázdnin, kdy bylo potřeba zajistit veškerá povolení. Letošní trať čítala bezmála 90 km, na kterých účastníci museli projet celkem sedm časových kontrol a splnit stejný počet hodnocených úkolů. To vše museli absolvovat účastníci se svými vozy a motocykly, které byly starší 30 let.

Trnavský kolík 2020

Trnavského kolíka vyhrál fryštacký matador Roman Mezihorák

Překvapivého vítěze má 13. ročník sprint triatlonu Trnavský kolík. Z prvenství se radoval sportovní matador z Fryštáku Roman Mezihorák, který se v Trnavě u Slušovic, Podkopné Lhotě a okolí, v závodu složeném ze 100 metrů plavání, 1 kilometru běhu a 10 kilometrů cyklistiky, prezentoval výsledným časem 32:20.

Jana Langerová

Nejsme fabrika. Zájemci o morčata si musí i měsíce počkat, říká chovatelka

Na úpatí Hostýnských vrchů ve Fryštáku na Zlínsku se nachází chovatelská stanice ušlechtilých, výstavních morčat Hostýnky Mountains, chovatelky Jany Langerové. Jejími chovanci jsou krátkosrstá, tříbarevná morčata plemene Anglický crested, která se vyznačují rozetou, takzvanou korunkou, na hlavě. Mají jich zde kolem třiceti, nechybí jim velký životní prostor, kvalitní krmení nebo možnost každodenní pastvy ve výběhu.

Jana Langerová

Nejsme fabrika. Zájemci o morčata si musí i měsíce počkat, říká chovatelka

Na úpatí Hostýnských vrchů ve Fryštáku se nachází chovatelská stanice ušlechtilých, výstavních morčat Hostýnky Mountains, chovatelky Jany Langerové. Jejími chovanci jsou krátkosrstá, tříbarevná morčata plemene Anglický crested, která se vyznačují rozetou, takzvanou korunkou, na hlavě. Mají jich zde kolem třiceti, nechybí jim velký životní prostor, kvalitní krmení nebo možnost každodenní pastvy ve výběhu.

Fryštacký dogtrekking 202

Nejdelší trasa Fryštackého dogtrekkingu měří 95 kilometrů

Extrémní závod se psem, při kterém jsou překonávané velké vzdálenosti v předem určeném časovém limitu, to je dogtrekking. Takový závod v dogtrekkinku a dogmaratonu zařazený do seriálu mistrovství České republiky pořádá Karpatský kynologický klub za podpory Klubu severských psů a týmu dobrovolníků, od pátku 3. září do neděle 6. září ve Fryštáku.

Podzimní jarmark. Ilustrační foto.

Podzimní fryštácký jarmark. Chybět nebude ani malý workshop

Po velikonoční přestávce vynucené opatřeními v rámci koronavirové pandemie v sobotu dne 12. září 2020 proběhne na náměstí Míru ve Fryštáku Podzimní fryštácký jarmark, a to od 9 do 13 hodin. I tentokrát bude pro všechny připravena pestrá nabídka zboží – nejrůznějšími potravinářskými produkty počínaje, až po keramiku, šperky, dřevěné hračky a jiné řemeslnické zboží, které může být pro návštěvníky zajímavou inspirací k nákupu.

Fotbalisté Kunovic ve 4. kole I. A třídy skupiny B porazili Dolní Němčí 3:1.

I.A: Újezdec se chytil v derby, Osvětimany v závěru vysvobodil Jeleček

Trefa Tomáše Jelečka z 84. minuty vysvobodila fotbalisty Osvětiman, kteří se v nedělním zápase 4. kola DATART I. A třída skupina C proti Nedachlebicím na výhru 2:1 pořádně nadřeli. Naopak Bojkovice si o den dříve snadno poradily se Zlechovem a díky lepšímu skóre jsou po třech odehraných zápasech v čele tabulky krajské soutěže. Poslední je Nivnice.

Ilustrační foto.

I.A třída sk. B: Kunovice vyškolily Buchlovice, Hluku pomohl vlastní gól

Fotbalisté Kunovic rychle zapomněli na krutou porážku v derby s Hlukem a ztracené sebevědomí získali v prvním domácím zápase letošní sezony, když na Bělince vyřídili Buchlovice 7:0. Přesvědčivé výhry zaznamenaly také Osvětimany a Bojkovice, Hluku naopak v Nivnici pomohl vlastní gól soupeře.  

Ilustrační foto

I.A třída skupina B: Hluk zdolal Kunovice, derby rozhodla penalta a vlastní gól

Fotbalisté Osvětiman zvládli úvodní utkání nové sezony i bez manažera ligového Slovácka Veliče Šumulikoského který byl s mužstvem na soustředění ve Slovinsku. Poslední vítěz krajské DATART I.A třídy skupiny B potvrdil proti Zlechovu roli velkého favorita a bez problémů zvítězil 5:2. Derby Hluku s Kunovicemi opanoval domácí Spartak.

Oldřich Lahola

Ani nadvakrát zlomená noha Laholu nezastavila

Před pěti lety po hrůzostrašném zranění již chtěl Oldřich Lahola končit s fotbalem, nakonec se vrátil a na podzim se stal kanonýrem soutěží v kraji. V dresu rezervy Fryštáku dokázal v devíti zápasech nasázet v nejnižší soutěži OFS Zlín hned 24 branek.

Fotbalisté Ostrožské Nové Vsi (v modrých dresech) prohráli v prvním kole Poháru Zlínského KFS s Dolním Němčí 1:2.

Krajský pohár: Dolní Němčí posunul dál Stojaspal, Fryšták zvítězil ve Veselé

Trefa střídajícího Tomáše Stojaspala, který přijel na první soutěžní duel po koronaviru pozdě, z 66. minuty rozhodla sobotní pohárový duel v Ostrožské Nové Vsi. Hosté z Dolního Němčí na hřišti nováčka I. B třídy skupiny C zvítězili těsně 2:1 a zaslouženě postoupili do druhého kola. V něm partu trenéra Petra Kadlčka čekají přímo nasazené Bojkovice.  

MÍŠKOVICE. 60. LÉTA. Fotografie z poloviny šedesátých let zachycuje jednu z nejstarších tradic, které se v obci dodnes udržely – masopust. Kromě toho v obci slaví také svátek svatého Floriána, jejího patrona, a nezapomínají ani na májkování.

Vraťte se v čase zpátky do Míškovic a Ludslavic

/Z ARCHIVU DENÍKU/ Vraťte se v čase zpátky do obcí na Kroměřížsku. Projděte se s Deníkem časem minulým. Každý týden přineseme archivní fotografie z jedné či dvou obcí našeho okresu. Zavzpomínejte společně s námi. Tentokrát se podíváme do Míškovic a Ludslavic. 

Střelecky vyšli naprázdno. Chrudim počtvrté v řadě venku prohrála, stejně jako na Dukle ani nyní nedokázala skórovat.

Ze Sokolova s vysokou porážkou

S cílem přerušit sérii neúspěchů vyrazila Chrudim do Sokolova. Marně. Domácí loučení Baníku s FORTUNA:NÁRODNÍ LIGOU přineslo tři branky v síti východočeské Chrudimi. Po výsledku 0:3 klesli Chrudimští až na jedenáctou pozici.