Kreativ

ŠTÍTEK: Fryšták

Začaly Letní iluze.

Začaly Letní iluze. Do výstavy se letos zapojilo 30 výtvarníků a 3 tvůrčí týmy

Slavnostní vernisáží začala 24. června na holešovském zámku výstava regionálních výtvarníků Letní iluze, která se koná již po osmnácté. Až do 4. října prezentuje práce autorů z Holešova a regionu. Letošní účast je rekordní, zapojilo se třicet výtvarníků a tři tvůrčí týmy - SVČ Holešov Tymy, 3. Základní škola Holešov a občané města. Na samostatném panelu vystavují  roušky, které během pandemie šili pro ostatní a snažili se tak pomoci v nelehké době. 

Hamburgery.

Kam o víkendu? Čeká vás HamBurger Fest, astronomické pozorování či letní kino

Máte rádi hamburgery? Pak zamiřte do Lužkovic na HamBurger Fest. Dopřát si tam budete moci i pivní speciály, míchané nápoje či cukrářské výrobky. Chybět nebude ani kvalitní hudba a zábava pro děti. O víkendu vás ale také čeká letní kino, výstava drobného zvířectva či třeba festival ANDĚLSKÁ BYSTŘIČKA 2020. 

 Pavel Sedláček

Legenda Sedláček ukončila kariéru. Tečovice už mají náhradu

Čas se naplnil i pro něj. V jednapadesáti letech zabalila aktivní kariéru legenda regionální kopané na Zlínsku Pavel Sedláček, který posledních deset let válel v Tečovicích, kde ještě zažil i časy v okresním přeboru a slavil i následný postup. V minulosti hrával také divizi za Napajedla, či krajský přebor za Spytihněv.

26. kolo FNL: SK Líšeň - FK Baník Sokolov

Baník veze tři body z Brna

Fotbalistům Baníku Sokolov se po porážkách na Dukle Praha a doma s Jihlavou vydařil zápas v brněnské Líšni.

Studentky Mendlovy univerzity navštívily Fryšták

Koncem května navštívil město Fryšták tým studentek z Mendelovy univerzity v Brně (obor krajinářská architektura) a Univerzity Palackého v Olomouci (obor Ochrana a tvorba krajiny), které zde zpracovávají studentskou práci na téma Krajinářská studie Fryštáku. V rámci této práce je území zhodnoceno nejen z hlediska přírodního a historického, ale také estetického či sociologického. K důkladnému poznání území slouží i dotazníkové šetření, které v současné situaci muselo probíhat na dálku.

Zatímco Přemysl Sebera (vlevo) se během své kariéry věnoval fotbalu, jeho syn Matěj válí v hokeji

Ve stopách otce nešel. Z fotbalu se Sebera vracel s pláčem, dal se na hokej

Jeho otec Přemysl to dotáhl až do profesionálního fotbalu, na konci devadesátých let byl brankářem tehdy druholigového Zlína. Jenže jemu fotbal vůbec nevoněl a dal se raději na hokej. Teď je Matěj Sebera součástí extraligového kádru Zlína, se kterým absolvuje letní přípravu a popere se o místo v našlapané sestavě Beranů. V brance ho však nehledejte, jeho úkolem je střílet góly.

Po dvou a půl měsících se v pondělí otevřely hospody a restaurace v Brně. Většina z nich byla zaplněná ze třetiny až z poloviny, řada hostů dala přednost obědu na zahrádkách.

Restaurace po nouzovém stavu řeší stejný problém: vyhrává domácí strava

Kulajda, smažených sýr, hranolky a tatarka. Petr Malach si v Boskovicích na Blanensku zašel v pondělí na oběd do restaurace Slavia. Ani po týdnu, kdy už mohly restaurace otevřít po uvolnění opatření kvůli epidemii koronaviru, však nebyl podnik zaplněný jako obvykle. „Na oběd do restaurací v Boskovicích chodím pravidelně. Zatím je tam, kde jsem byl, zaplněno tak z poloviny, možná ze tří čtvrtin oproti normálnímu stavu. Lidé mají zřejmě stále obavy z nákazy nebo šetří,“ řekl muž.  

Ilustrační foto

Trénovat s rouškou? Absurdní, nechápe kouč Kostelce

Rouška na střídačce už povinná není. Aspoň zatím. Jenže v době „koronavirové“ nikdy nevíte. Pravidla a nařízení se měnila téměř každý den. Například trenér Kostelce u Zlína Miroslav Vaculík se při takové představě orosil jako dobře načepovaná dvanáctka v místní hospůdce.  

Zápas FN:L Vlašim - Sokolov 1:1.

Janda byl opět při střelecké chuti. Vlašimi tentokrát zařídil bod

/FOTOGALERIE/ Jak je důležité míti Jandu? To ve druholigové Vlašimi vědí už pěknou řádku let. Po restartu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY však přínos svého kapitána velebí minimálně dvojnásobně. Poté, co třicetiletý záložník dvěma góly rozhodl utkání v Líšni, prosadil se i v nedělní záchranářské bitvě se Sokolovem. Jeho branka tentokrát pomohla k remíze 1:1.

ZŠ GABRY A MÁLINKY. Rok 1973. Otevírání školy ve Štítné nad Vláří doprovázel i bohatý kulturní program.

Vraťte se v čase zpátky do ZŠ Gabry a Málinky a Lukovečka (2. díl)

/Z ARCHIVU DENÍKU/ Vraťte se v čase zpátky do obcí na Zlínsku. Projděte se s Deníkem časem minulým. Každý týden přineseme archivní fotografie z jedné či dvou obcí našeho okresu. Zavzpomínejte společně s námi, tentokrát se podíváme do obce Lukoveček (2. díl) a Základní školy Gabry a Málinky ve Štítné na Vláří. 

Z přípravy deváťáků ZŠ Fryšták na přijímací zkoušky.

I deváťáci z Fryštáku usedli do lavic. Přípravu na přijímačky berou zodpovědně

I do Základní školy Fryšták se vrátili v minulých dnech deváťáci, kteří se připravují na přijímací zkoušky. Chodí do školy v pondělí, středu a pátek na čtyři hodiny (2 x čeština a 2x matematika). Docházejí všichni, kteří mají dělat přijímačky, dokonce i jeden, který je už přijatý na učňovský obor. Deváťáci jsou celkem ve třech skupinách, a to v počtech 11, 11 a 15.

Městská knihovna Fryšták pokračuje v postupném obnovování provozu.

Městská knihovna Fryšták pokračuje v postupném obnovování provozu

Po dvou měsících, které výrazně ovlivnily chod mnoha sfér lidské činnosti, se vše začíná pozvolna uvolňovat. Omezeními byly zasaženy také knihovny. A tak jednoznačně vítají obnovení služeb pro veřejnost. Jednou z knihoven zlínského okresu, které pokračují v obnovování provozu, je i Městská knihovna Fryšták. První etapa jejího znovuotevření veřejnosti nastala 4. května, kdy začala fungovat v omezeném režimu. Byly stanoveny tři půjčovní dny – pondělí, čtvrtek a pátek, kdy mohli uživatelé v rozpětí od 15 do 17 za dodržení hygienických opatření (rouška, dezinfekce rukou, rozestupy) využívat absenčních výpůjčních služeb. 

CCA 40. LÉTA. Snímek zachycuje členky tehdejšího Českého červeného kříže. Pochází asi z čtyřicátých let.

Vraťte se v čase zpátky do Lukovečka. Uvidíte třeba děti ze žňového útulku

/Z ARCHIVU DENÍKU/ Vraťte se v čase zpátky do obcí na Zlínsku. Projděte se s Deníkem časem minulým. Každý týden přineseme archivní fotografie z jedné či dvou obcí našeho okresu. Zavzpomínejte společně s námi, tentokrát se podíváme do obce Lukoveček. Čekají vás fotky z divadla, uvidíte i členky ČČK. 

75. výročí osvobození města Fryštáku a konec II. světové války.

Zástupci Fryštáku si připomenuli významné výročí osvobození

Letošní 75. výročí osvobození města Fryštáku a konec II. světové války si připomenuli zástupci města dne 6. května pietním aktem u Pomníku padlých. Kvůli platným opatřením onemocnění nákazy koronavirem tento slavnostní akt proběhl pouze v omezeném režimu.

PŘED ŠKOLKOU. Představitelé města Fryšták při slavnostním otevření.

Vraťte se v čase zpátky, tentokrát do Mateřské školy Fryšták

/Z ARCHIVU DENÍKU/ Vraťte se v čase zpátky do obcí na Zlínsku. Projděte se s Deníkem časem minulým. Každý týden přineseme archivní fotografie z jedné či dvou obcí našeho okresu. Zavzpomínejte společně s námi, tentokrát se podíváme do Mateřské školy Fryšták. 

Poslední dny trávíme společně a ten vzácný čas si užíváme.

Dny trávíme společně. Vyrobili jsme i pískoviště pro synka

I když tato doba není jednoduchá, poslední dny trávíme společně a ten vzácný čas si užíváme. Jelikož manžel nemůže vykonávat svou profesi, je s námi doma. Má tak šanci užívat si první krůčky našeho syna a nezmeškat žádný velký pokrok.

Zimní liga v malém fotbale ve Fryštáku. Ilustrační foto

V Zimní lize v malém fotbale ve Fryštáku se možná budou hrát dvě soutěže

Těsně před nástupem koronaviru v Česku se ještě stihl dohrát další ročník Zimní ligy v malé kopané ve Fryštáku. Ten patnáctý, který byl letos zároveň 4. ročníkem Memoriálu Martina Trojáka, ovládlo štípské mužstvo Poskládaných. Soutěže se zúčastnilo devět kolektivů a k vidění byl útočný fotbal.

Okrskové kolo recitační soutěže 2019 – 2020.

Děti se sešly na recitační soutěži. Termín okresního kola je odložen na neurčito

Dne 10. března se sešli nejlepší recitátoři ze ZŠ Fryšták a ZŠ Kašava na okrskovém kole recitační soutěže, které tentokrát pořádala naše škola. Odpolední setkání bylo plné krásných recitačních výkonů žáků z Kašavy i Fryštáku. Děti, které se umístily na prvním a druhém místě v každé kategorii, postupují do okresního kola v Napajedlích. Vzhledem k současné situaci je termín konání bohužel odložen na neurčito.

Od Nového roku po masopust.

Od Nového roku po masopust. Za dětmi přijela i zdravotní sestřička

Během měsíce ledna a února jsme ve školní družině fryštácké základní školy neměli čas zahálet. V tomto období jsme pro děti připravili další zajímavé aktivity. V městské knihovně si pro nás pan knihovník nachystal program o ptactvu, seznámil nás s knižními novinkami a děti si mohly vyzkoušet různé pokusy podle připravených knih. 

Ilustrační foto.

Kvůli žárlivosti hrozí muži až tři roky vězení

Až tříletý trest odnětí svobody hrozí jednapadesátiletému muži z obce poblíž Fryštáku, který je podezřelý ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody a neoprávněný přístup počítačovému systému a nosiči informací.

Rodičovský ples 2020 ve Fryštáku. Nechyběla ani polonéza deváťáků

Rodičovský ples 2020 ve Fryštáku. Nechyběla ani polonéza deváťáků

Ve Fryštáku se opět konal tradiční Rodičovský ples. V sobotu 8. února 2020 byl zahájen slavnostní polonézou místních deváťáků – budoucích absolventů ZŠ Fryšták. Jedná se o benefiční akci pořádanou Spolkem rodičů a přátel školy při ZŠ Fryšták (SRPŠ), kdy veškerý výtěžek z akce bude využit ve prospěch školních i mimoškolních aktivit žáků ZŠ Fryšták.

Finále Zimní ligy v malém fotbale ve Fryštáku 2020

Poskládaní titul ve Fryštáku slavili nejprve hodinu v kabině

Ve Štípě se znovu slaví. Mužstvo Poskládaných v sobotu po třech letech zase získalo titul v Zimní lize v malém fotbale ve Fryštáku. Stříbrnou příčku v 15. ročníku soutěže, která je v letošní sezoně také 4. ročníkem Memoriálu Martina Trojáka, obsadil kolektiv Benfiky, třetí místo vybojoval domácí tým Kocoviny.

Zimní liga ve Fryštáku, Martin Troják

Ve Fryštacké lize si semifinále zahrají favorizovaná mužstva

Čtvrtfinálové souboje v 15. ročníku Zimní ligy v malém fotbale ve Fryštáku favorité zvládli. Z postupu do semifinále soutěže, jenž je v letošní sezoně také 4. ročníkem Memoriálu Martina Trojáka, se radovaly celky Black§White a Kocoviny. Dva nejlepší kolektivy po základní části Benfika a štípští Poskládaní postoupili bez boje. Jejich soupeři Louky a Zálešná do čtvrtfinálových duelů nenastoupili.