Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Takto vypadá hotový skleník stejného typu, jaký roste u Kožichovic. Tento se nachází u Velkých Němčic na Břeclavsku.

VIDEO: U Kožichovic vzniká obří skleník

Kožichovice – Nezvykle rozsáhlé zemní práce uprostřed polí mezi Třebíčí a Kožichovicemi budí pozornost kolemjedoucích řidičů. Co se tam staví? Za rok touto dobou bude území o rozloze víc jak 2,5 hektaru zabírat velikánský skleník o výšce okolo sedmi metrů, který bude schopný produkovat 990 tun dobře zralých rajčat a okurek ročně.

Ilustrační foto

Rajčata z jižní Moravy? Hamé řeklo dost

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Pro pěstitele rajčat na jihu Moravy je to šok. Největší odběratel této zeleniny, firma Hamé, oznámila svým tradičním dodavatelům, že už pro svůj konzervárenský závod v Podivíně na Břeclavsku příští rok nekoupí ani kilogram jihomoravských rajčat.

Výběr kvalitních potravin je základním předpokladem úspěchu nejenom při grilování. Důležité je i správné skladování výrobků a jejich úprava.

Nastává sezóna grilování. Jak na pokrmy nad kouřem, které znali už Indiáni?

Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?

Bylinková zahrada v Kuksu je rozdělena do 16 pravidelných čtverců. Čtyři z nich jsou zatravněné, ve zbylých se na 144 záhonech pěstují bylinky, zelenina i květiny. Areál doplňují ovocné stromy nebo keře. Lidé se tu seznamují i s nevšední mišpulí či kdoulí

V bylinkové zahradě se střetává celý svět

Kuks - Kouzlení a znalosti pětice zahradníků v Kuksu s rozpukem jara začínají probarvovat areál Hospitalu. Volně přístupná zahrada rozkvétá. Mísí se v ní barvy, stejně jako rozličné vůně bylin, zeleniny i ovoce.

Proměňte balkón v příjemnou zahrádku

Vlastní zelený kout uprostřed městské zástavby může být příjemnou a užitečnou oázou klidu. Na balkónech se dá úspěšně pěstovat hromada druhů okrasných rostlin i zeleniny. Poradíme vám, jak začít.

Zahrádkářská kolonie. Iustrační foto.

Zahradničení láká i lidi z bytů, řešením je pozemek v kolonii

Žďár nad Sázavou – I lidé, kteří žijí v bytě, mohou ve Žďáře nad Sázavou zahradničit. Ačkoliv zájem o pěstování vlastního ovoce a zeleniny nebo relaxaci na zahrádce v poslední době roste, sehnat pozemek, na němž se lidé mohou věnovat své zálibě, je stále možné. Zahradničit přitom lze na vyhrazené parcele řádově za stokoruny ročně.

Průmyslová zóna Holešov. Ilustrační foto

Firma chce v holešovské zóně zeleninu a ryby. Slibuje na 400 nových míst

Není to sice zrovna firma, kterou by jeden čekal v průmyslové zóně, může ale alespoň trochu oživit areál, který v Holešově už roky téměř zeje prázdnotou. Vedení Zlínského kraje oznámilo dohodu s firmou taneco, a. s., která chce ve Strategické průmyslové zóně vybudovat závod na produkci potravin.

Obezita. Ilustrační foto.

Průměrný Čech má mírnou nadváhu. Obézních je pětina mužů

Průměrný Čech má podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) mírnou nadváhu. Trpí jí 47 procent mužů a třetina žen, obézní je každý pátý muž a 18 procent žen. Muži více hodin týdně sportují, ženy jedí více ovoce a zeleniny, vyplývá ze zjišťování ČSÚ o životních podmínkách domácností.

O sta tisíce zeleninových přísad, balkonových i záhonových sazenic květin či bylinek se v těchto dnech starají ve sklenících hranického zahradnictví Petra Macháně.

Městskou tržnici v Hranicích už brzy zaplaví květiny a zeleninové přísady

Jaro udeřilo v plné síle a na své si konečně přijdou také zahrádkáři. A protože vlastní zelenina je stále v kurzu, čas na vysazování je tady. Brzo také ožije městská tržnice u bývalého kina Svět v Hranicích, kde si už řadu let mohou lidé pořídit nejrůznější sazenice a přísady do svých zahrad, na balkony či do truhlíků.

Zahrádkářka paní Ludmila Müllerová

Jaro je tady! Kdo zahradě dá, co potřebuje, bude mít úrodu i v mizerném roce

/FOTOGALERIE/ Zkušení pěstitelé vědí, že nastala nejvhodnější doba, aby oživili své záhonky či dali potřebnou péči ovocným stromkům. A tak se na zahrádkách i zahradách ryje, kope, sází, seje a uhrabává… Zahrádkářka Ludmila Müllerová se pěstování zeleniny i ovoce věnuje přes tři desetiletí.

Zeleninu pěstovali ve speciálně upravených sklenících

Bez hlíny a denního světla. Vědci poprvé vypěstovali zeleninu v Antarktidě

/VIDEO/ Německým vědcům se podařil vskutku průlomový počin. Vypěstovali totiž první zeleninu v Antarktidě bez přítomnosti denního světla, hlíny i pesticidů. Jedná se tak o významný krok, který by nás měl posunout zase o něco blíže k pěstování plodin mimo Zemi, třeba i na Marsu. Informoval o tom web Sciencealert.

Farmářské trhy. Ilustrační fotografie.

Je tu sezona farmářských trhů. Začátek zpozdilo chladné počasí

Jižní Morava – Ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry či květiny. Tyto produkty nakupuje na farmářských trzích Michaela Novotná doma v Břeclavi nebo v Kyjově na Hodonínsku, kam jezdí za rodinou. „Obchodníci nabízí kvalitnější produkty než v běžném obchodním domě,“ porovnala Novotná.

Do knihovny pro semena jako pro knížky. I to je v kraji možné.

Hitem jara jsou grenotéky, v knihovnách nabízejí semena

Pardubický kraj – Nakoupit biopotraviny na farmářském trhu? To je snadné. Jenže kdo zaručí, že je zelenina opravdu bio. Hitem poslední doby je pěstování rostlin ze semen. V Pardubickém kraji se nyní nachází asi osm semínkoven, kam si lidé mohou pro osivo chodit a taky ho tam nosí. Včera začalo jaro a je nejvyšší čas začít vysévat zeleninu i bylinky.

Tortila. Ilustrační foto.

Školní jídelna nabízí tortillu, vymysleli ji studenti

Havlíčkův Brod – Návštěvníci školní jídelny v základní škole Štáflova už možná ochutnali jídlo, které zde nedávno mělo svou premiéru. Jedná se o tortillu s kuřecím masem a zeleninou. Jídlo navrhli sami studenti gymnázia Havlíčkův Brod ve spolupráci se školní jídelnou.

thajské zelené karí

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Třináctý ročník originální soutěže Francolhotský kyseláč se uskutečnil v sobotu 24. února 2018. O nejlépe naložené houby ve sladkokyselém nálevu soutěžilo devětatřicet vzorků.

Houby s octem? Třináctý ročník originální soutěže má vítěze

Pečlivě očistit, až dvakrát ovařit a tím zbavit slizu. Přidat zeleninu – květák, mrkev, papriky, cibuli. Hříbky naskládáme do sklenek, zalejeme sladkokyselým nálevem podle chuti a dvacet minut sterilujeme. A kandidát na umístění na předních příčkách v originální soutěži Francolhotský kyseláč, je na světě.

Ilustrační fotografie.

Farmářské trhy v metropoli startují, nabídnou bylinky i zabijačku

/INFOGRAFIKA/ Zelenina, květiny, ale i zabijačka. Farmářské trhy v metropoli spouštějí další sezonu a nabízejí rozmanitý program. Už v sobotu 3. března se tak otevře oblíbený trh na dejvickém Kulaťáku, který každoročně navštíví až 6 tisíc lidí. Letos se tu budou trhovci více střídat, šanci dostanou i nováčci z Prahy 6. V průběhu března se na trhu objeví zejména první bylinky, medvědí česnek, ale i jarní květiny.

Ilustrační foto.

Pozemek pro novou farmu

Pokud bude dost vody, rozjede se v Bruntále chov ryb a pěstování zeleniny hydroponickým způsobem.

pikantní kuřecí křídla

Kuře na trojí způsob

Kuřecímu masu sluší víc než jen trojobal. Podlehněte pikantní chuti amerických křídel nebo středomořských úpravám se zeleninou a bylinkami.

Chřipka. Ilustrační foto.

Česko zasáhla chřipková epidemie. Dodržujte hygienu, radí odborníci

Českem se šíří epidemie chřipky. Hygienici doporučí, aby si lidé častěji umývali ruce a jedli více ovoce a zeleniny. Oproti minulému týdnu se nakazilo o téměř pětinu více lidí. Nemoc zachvátila také téměř celou západní Evropu, ve východní Evropě je zatím situace lepší.  

Ubrusy a prostírání v moderním kabátě

Umělohmotné ubrusy s obrázky zeleniny v nadživotní velikosti patří minulosti. Vybírat dnes můžeme z příjemných, a přitom praktických materiálů, a na ubrus si dokonce můžeme nechat natisknout vlastní vzor.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Grand restaurant festival 2018

Zakladatel festivalu Pavel Maurer: Projím ročně auto střední třídy

Plzeň - Letošní ročník Grand Restaurant Festivalu se týká superpotravin. Jsou to ty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví, protože je v nich vysoká koncentrace živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Mohou to být ´obyčejné ´věci jako zelenina, včelí produkty, byliny. Ty se ale přece jedly vždycky. 

Grand restaurant festival 2018. Na snímku Martin Boubel

Jezte a mládněte, nabádá zimní gastronomický festival

Proč by měl jíst chytře jen špičkový basketbalista, zamyslela se loni nad jídelníčkem svého manžela  Tomáše Satoranského jeho manželka Anna. Na základě podrobných vyšetření mu totiž kluboví mágové doporučili různé kombinace ovoce, zeleniny a dalších ingrediencí. Především jde o saláty ze surovin, které v sobě skrývají přidanou hodnotu. Třeba takový rakytník má v sobě 25krát víc vitaminu C než pomeranč.