Vzácnější než ve Spojených arabských emirátech je voda na středním východě snad jen v Kuvajtu. Farmařit je zde tak náročnější. Dubaj však přišel s řešením. Postaví největší vertikální farmu na světě.
Kožichovice – Nezvykle rozsáhlé zemní práce uprostřed polí mezi Třebíčí a Kožichovicemi budí pozornost kolemjedoucích řidičů. Co se tam staví? Za rok touto dobou bude území o rozloze víc jak 2,5 hektaru zabírat velikánský skleník o výšce okolo sedmi metrů, který bude schopný produkovat 990 tun dobře zralých rajčat a okurek ročně.
V rámci preventivního bezpečnostního opatření stahuje Iglo z českých obchodů mraženou zeleninu vyrobenou v období od 13. srpna 2016 do 20. června 2018.
Ústecký kraj - Mezinárodní workcamp pro dobrovolníky z Francie, Turecka, Mexika, Vietnamu, Španělska i České republiky se ve dnech 8. až 21. července uskuteční v Camphillu v Českých Kopistech.
České Kopisty - Mezinárodní workcamp pro dobrovolníky z Francie, Turecka, Mexika, Vietnamu, Španělska i České republiky se ve dnech 8. až 21. července uskuteční v Camphillu v Českých Kopistech.
Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Pro pěstitele rajčat na jihu Moravy je to šok. Největší odběratel této zeleniny, firma Hamé, oznámila svým tradičním dodavatelům, že už pro svůj konzervárenský závod v Podivíně na Břeclavsku příští rok nekoupí ani kilogram jihomoravských rajčat.
Pro pěstitele rajčat na jihu Moravy je to šok. Největší odběratel této zeleniny, firma Hamé, oznámila svým tradičním dodavatelům, že už pro svůj konzervárenský závod v Podivíně na Břeclavsku příští rok nekoupí ani kilogram jihomoravských rajčat.
Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?
Kuks - Kouzlení a znalosti pětice zahradníků v Kuksu s rozpukem jara začínají probarvovat areál Hospitalu. Volně přístupná zahrada rozkvétá. Mísí se v ní barvy, stejně jako rozličné vůně bylin, zeleniny i ovoce.
Liberecký kraj – Lákavě voňavá rajčátka, oblíbená rukola, polníček, ale i obyčejný medvědí česnek. To vše může být příčina vleklých, až chronických onemocnění.
Liberec – Lákavě voňavá rajčátka, oblíbená rukola, polníček, ale i obyčejný medvědí česnek. To vše může být příčina vleklých, až chronických onemocnění.
Vlastní zelený kout uprostřed městské zástavby může být příjemnou a užitečnou oázou klidu. Na balkónech se dá úspěšně pěstovat hromada druhů okrasných rostlin i zeleniny. Poradíme vám, jak začít.
Žďár nad Sázavou – I lidé, kteří žijí v bytě, mohou ve Žďáře nad Sázavou zahradničit. Ačkoliv zájem o pěstování vlastního ovoce a zeleniny nebo relaxaci na zahrádce v poslední době roste, sehnat pozemek, na němž se lidé mohou věnovat své zálibě, je stále možné. Zahradničit přitom lze na vyhrazené parcele řádově za stokoruny ročně.
Brno – První sklizeň vlastní zeleniny čeká brzy obyvatele brněnských Bohunic, kteří přitom nemají vlastní zahrádku. Připravují tam totiž vznik komunitní. Zahradu podporují i zástupci vedení městské části.
Konstantinovy Lázně – Školáci ze Základní školy Konstantinovy Lázně se zapojili do projektu Ovoce a zelenina do škol a přitom se naučili používat i další úpravy zdravých potravin.
Není to sice zrovna firma, kterou by jeden čekal v průmyslové zóně, může ale alespoň trochu oživit areál, který v Holešově už roky téměř zeje prázdnotou. Vedení Zlínského kraje oznámilo dohodu s firmou taneco, a. s., která chce ve Strategické průmyslové zóně vybudovat závod na produkci potravin.
Průměrný Čech má podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) mírnou nadváhu. Trpí jí 47 procent mužů a třetina žen, obézní je každý pátý muž a 18 procent žen. Muži více hodin týdně sportují, ženy jedí více ovoce a zeleniny, vyplývá ze zjišťování ČSÚ o životních podmínkách domácností.
Jaro udeřilo v plné síle a na své si konečně přijdou také zahrádkáři. A protože vlastní zelenina je stále v kurzu, čas na vysazování je tady. Brzo také ožije městská tržnice u bývalého kina Svět v Hranicích, kde si už řadu let mohou lidé pořídit nejrůznější sazenice a přísady do svých zahrad, na balkony či do truhlíků.
/FOTOGALERIE/ Zkušení pěstitelé vědí, že nastala nejvhodnější doba, aby oživili své záhonky či dali potřebnou péči ovocným stromkům. A tak se na zahrádkách i zahradách ryje, kope, sází, seje a uhrabává… Zahrádkářka Ludmila Müllerová se pěstování zeleniny i ovoce věnuje přes tři desetiletí.
/VIDEO/ Německým vědcům se podařil vskutku průlomový počin. Vypěstovali totiž první zeleninu v Antarktidě bez přítomnosti denního světla, hlíny i pesticidů. Jedná se tak o významný krok, který by nás měl posunout zase o něco blíže k pěstování plodin mimo Zemi, třeba i na Marsu. Informoval o tom web Sciencealert.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
/FOTOGALERIE, TIPY DENÍKU/ Sezona farmářských trhů znovu začíná. Po zimě tak budou opět k mání čerstvé ovoce, zelenina, ale i mléčné a masné výrobky z naší země i přímo z našeho regionu.
Fotka nemyté mrkve a rajčete v igelitovém sáčku s logem Ovoce a zelenina do škol, které si domů donesl školák z Prahy 11, rozčílila rodiče. Podle nich na nutnost plody omýt upozornily základní školy své žáky až po několika letech fungování projektu.
Fotka nemyté mrkve a rajčete v igelitovém sáčku s logem Ovoce a zelenina do škol, které si domů donesl školák z Prahy 11, rozčílila rodiče. Podle nich na nutnost plody omýt upozornily základní školy své žáky až po několika letech fungování projektu.
Jižní Morava – Ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry či květiny. Tyto produkty nakupuje na farmářských trzích Michaela Novotná doma v Břeclavi nebo v Kyjově na Hodonínsku, kam jezdí za rodinou. „Obchodníci nabízí kvalitnější produkty než v běžném obchodním domě,“ porovnala Novotná.
Pardubický kraj – Nakoupit biopotraviny na farmářském trhu? To je snadné. Jenže kdo zaručí, že je zelenina opravdu bio. Hitem poslední doby je pěstování rostlin ze semen. V Pardubickém kraji se nyní nachází asi osm semínkoven, kam si lidé mohou pro osivo chodit a taky ho tam nosí. Včera začalo jaro a je nejvyšší čas začít vysévat zeleninu i bylinky.
Havlíčkův Brod – Návštěvníci školní jídelny v základní škole Štáflova už možná ochutnali jídlo, které zde nedávno mělo svou premiéru. Jedná se o tortillu s kuřecím masem a zeleninou. Jídlo navrhli sami studenti gymnázia Havlíčkův Brod ve spolupráci se školní jídelnou.
Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.
Pečlivě očistit, až dvakrát ovařit a tím zbavit slizu. Přidat zeleninu – květák, mrkev, papriky, cibuli. Hříbky naskládáme do sklenek, zalejeme sladkokyselým nálevem podle chuti a dvacet minut sterilujeme. A kandidát na umístění na předních příčkách v originální soutěži Francolhotský kyseláč, je na světě.
/INFOGRAFIKA/ Zelenina, květiny, ale i zabijačka. Farmářské trhy v metropoli spouštějí další sezonu a nabízejí rozmanitý program. Už v sobotu 3. března se tak otevře oblíbený trh na dejvickém Kulaťáku, který každoročně navštíví až 6 tisíc lidí. Letos se tu budou trhovci více střídat, šanci dostanou i nováčci z Prahy 6. V průběhu března se na trhu objeví zejména první bylinky, medvědí česnek, ale i jarní květiny.
I v Praze můžete pěstovat vlastní zeleninu či bylinky. A to v ekocentru Prales. První březnový den tu můžete obléknout pracovní rukavice a chopit se motyček. Budete si moci vyzkoušet svoje pěstitelské schopnosti na záhonech tamější komunitní zahrady.
Českem se šíří epidemie chřipky. Hygienici doporučí, aby si lidé častěji umývali ruce a jedli více ovoce a zeleniny. Oproti minulému týdnu se nakazilo o téměř pětinu více lidí. Nemoc zachvátila také téměř celou západní Evropu, ve východní Evropě je zatím situace lepší.
Umělohmotné ubrusy s obrázky zeleniny v nadživotní velikosti patří minulosti. Vybírat dnes můžeme z příjemných, a přitom praktických materiálů, a na ubrus si dokonce můžeme nechat natisknout vlastní vzor.
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?
Plzeň - Letošní ročník Grand Restaurant Festivalu se týká superpotravin. Jsou to ty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví, protože je v nich vysoká koncentrace živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Mohou to být ´obyčejné ´věci jako zelenina, včelí produkty, byliny. Ty se ale přece jedly vždycky.
Proč by měl jíst chytře jen špičkový basketbalista, zamyslela se loni nad jídelníčkem svého manžela Tomáše Satoranského jeho manželka Anna. Na základě podrobných vyšetření mu totiž kluboví mágové doporučili různé kombinace ovoce, zeleniny a dalších ingrediencí. Především jde o saláty ze surovin, které v sobě skrývají přidanou hodnotu. Třeba takový rakytník má v sobě 25krát víc vitaminu C než pomeranč.