Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Ovoce a zelenina do škol.

Ovoce zadarmo se setkává na školách s úspěchem

Jižní Morava – Zapojili se před několika lety a nelitují. Základní škola Hraničářů v Mikulově na Břeclavsku je jednou z mnoha v regionu, která se stala součástí projektu Ovoce a zelenina do škol. Tamní žáci dostávají několikrát do roka zdravé pochutiny zdarma.

Soutěž Březohorské zelí 2017, jedenáctý ročník, 27 vzorků. První místo Václav Fiala, za ním Zdeněk Karkán a jako třetí se umístil Vladimír Vlček. Na snímku Miroslava Mádrová vyhlašuje minisoutěž Poznej si své zelí.

Zelí jako lék chudých. To dobře naložené a ošetřované musí vydržet do léta

/ROZHOVOR/ – Předjaří je pro lidský organismus nejnáročnějším obdobím. Tělo vyčerpané z nedostatku slunce a vitaminů se snažíme posílit drahým exotickým ovocem a zeleninou z dovozu, která se momentálně nedá jíst. Přitom ten nejcennější vitaminový poklad, elixír zdraví a mládí, ukrývá ve sklenici pod víčkem ve spíži nebo v kameninovém soudku ve sklepě. Doma naložené, přirozeně kvašené zelí.

Zelenina. Ilustrační foto.

Zelenina je letos v zimě dražší až o polovinu

Zelenina na pultech obchodníků letos výrazně podražila. Ceny rajčat v obchodech jsou až o polovinu vyšší než loni v únoru, zákazníci za ně tento týden platili v průměru 68,45 koruny za kilogram proti loňským 45,18 Kč/kg. Dražší jsou i brambory a papriky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ilustrační foto.

Nabídky na odkup půdy házím do koše, říká zemědělec

Jižní Morava – Na polích v okolí brněnských Tuřan hospodaří Inocenc Šik už od devadesátých let. Věnuje se především pěstování salátů a další zeleniny. „Povolání zemědělce se v naší rodině dědí už od nepaměti, rodina vždy měla hospodářství. Za minulého režimu jsem ale i s rodiči pracoval v družstvu. Na svém jsem až od roku 1993," říká muž. Tak jako řada jiných pěstitelů, i on dostává ročně řadu nabídek na prodej svých pozemků.

Tachovští zahrádkáři ocenili nejlepší díla

Zahrádkáři ocenili nejlepší díla

Tachov - Už tradičně při podzimní Zahrádkářské výstavě ovoce, zeleniny, kaktusů a bonsají vyhlašuje tachovské sdružení zahrádkářů výtvarnou soutěž pro školy. V letošním roce se uskutečnil už dvacátý čtvrtý ročník a téma bylo Zelenina plná vitamínů.

fenyklový salát

Rande s fenyklem

Mrkev a petržel, uskladněné ve vašem sklepě, už mají touto roční dobou nejlepší dny za sebou, pórek ani kapustu za syrova příliš nevyužijete a ostatní zelenina není zrovna ve své nejlepší kondici… Co však dělat, když dostanete chuť na čerstvý zeleninový salát? Zkuste to s fenyklem.

Maroko

Maroko, země mnoha barev i chutí

Barevná perla u Atlantiku. Tak označují Maroko, stát ležící na nejzazším severozápadu Afriky, místní lidé i ti, kteří se do této země rádi vracejí. Nabízí totiž pro každého něco: na své si přijdou jak milovníci koupání, kteří si vychutnají hotelové bazény i pohodu na pláži, tak cestovatelé, již chtějí poznávat současnost i historii exotické země. A gurmány rozhodně nezklame místní kuchyně.

Nutriční terapeutka Jana Spáčilová.

Člověk musí počítat i cukr, který denně vypije

Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje nutriční terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," dodává.

Školní bufet. Ilustrační foto.

Školní bufety končí, nová pravidla jsou příliš přísná

Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Školní bufet. Ilustrační foto.

Školní bufety končí, nová kritéria jsou příliš přísná

Blanensko, Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Ilustrační foto

Proč Taneco sází právě na Krnov?

Firma Taneco chce v Krnově vybudovat rybí farmu a akvaponicky pěstovat zeleninu. Už registruje dvě stovky uchazečů o zeměstnání. Proč právě Krnov?

Ilustrační fotografie.

Je Taneco dostatečně solventní?

Pokud Krnov podpoří rybí farmu a akvaponickou zeleninu v průmyslové zóně, může přijít o padesátimilionovou státní dotaci. Firma Teneco deklaruje, že ztráty městu uhradí. Má na to?

Pavel Carhoun.

Svačina roku: student poděbradské hotelové školy získal třetí místo

Poděbrady - Student hotelové školy v Poděbradech na Nymbursku Pavel Carhoun má na svém kontě krásný výsledek. V gastrosoutěži Svačina roku získal krásné třetí místo. Do soutěže se přihlásilo celkem 37 škol ze všech krajů České republiky a do pražského finále postoupilo 15 kuchařů a kuchařek.

Zdravá snídaně: na stole v Augustiniánském domě nechybí ráno čerstvé ovoce, chia puding či pohanková kaše.

V Augustiniánském domě servírují ryby, zeleninu nebo chia semínka

Luhačovice - Za posledních pětadvacet let se podle studií lidem v České republice prodloužil život až o deset let. Stojí za tím pokrok medicíny i změna životního stylu. Právě zdravý životní styl se stává v současné době fenoménem, kvůli kterému restaurace a hotely mění své jídelníčky.

 Kurz podzimního zdravého vaření v Podomí.

Semínka z dýně vyhodit do koše? Raději na čaj, inspirovala lektorka

Podomí /REPORTÁŽ/ – Že dýni Hokaido není třeba při vaření loupat, ví hodně kuchařek. Po zpracování tuhé dužiny však většina zdánlivé přebytky, semena a vláknitý střed, vyhazuje. A zatímco se v sobotu v podvečer stoly v kuchyňce základní školy v Podomí prohýbají pod různými druhy sezónní zeleniny a ovoce, lektorka Marie Julínková vysvětluje účastníkům kurzu podzimního zdravého vaření, že z dýně lze efektivně využít vše.

Ilustrační foto

Brambory z Brněnska? V obchodech jsou častěji ty z Vysočiny

Brno - Studentka Jitka Vlková z Brna se snaží kupovat si ovoce i zeleninu od místních zemědělců. Platí to i o bramborách. „Nedělám si velké zásoby, takže nakupuji častěji v menším množství. Přes léto jsem chodila na farmářské trhy, teď nakupuji především v supermarketech," uvedla Vlková. Na pultech obchodů ovšem brambory z okolí nemá příliš šanci najít.

Podzimní etapa tradiční celonárodní výstavy ovoce a zeleniny zaplnila olomoucké Výstaviště Flora.

Flora byla plná ovoce a zeleniny, festival doplnily i jiné dobroty

Olomouc – Šťavnatá jablka, vyřezávané dýně, květiny i další ovocnářské a zelinářské výpěstky nejvyšší kvality dnes přilákaly tisíce návštěvníků na olomoucké Výstaviště Flora. Podzimní etapa výstavy ovoce a zeleniny nabídla také festival gastronomie a nápojů Olima i Podzimní zahradnické trhy.

Ilustrační foto

Zelináři po loňském propadu očekávají letos vyšší úrodu

Olomouc - Tuzemská produkce zeleniny by po loňském propadu měla letos díky příznivému počasí a rozšíření pěstebních ploch vzrůst o několik desítek tisíc tun. Dnes to na zahájení podzimní etapy celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Ilustrační foto

Obnovená výstava ovoce a zeleniny nabídne také galerii obrazů či víno

Hradčovice – Výstava ovoce a zeleniny v Hradčovicích byla v minulosti tradiční akcí, jejíž popularita po roku 1989 začala prudce klesat, až se nakonec přestala pořádat. Letos se však díky sdružení Českého zahradnického svazu Hradčovice podařilo v minulosti oblíbenou akci uvést znovu v život, a tak v neděli 23. října od jedenácté hodiny dopolední odstartuje její první obnovený ročník.

Flora Olomouc

Hlavní pavilon podzimní Flory Olomouc se promění ve spíž a sklep

Olomouc - V jednu velkou spíž a sklep zaplněný ovocem, zeleninou i kvalitními potravinami se příští týden promění hlavní pavilon Výstaviště Flora v Olomouci, kde začne podzimní etapa celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc 2016. 

Ilustrační foto

Ochutnají saláty z tykve či rajčat. V Lednici pak zvolí ty nejlepší

Lednice – Patnáct druhů salátů z netradičních a méně známých druhů zeleniny. Ty mohou ochutnat návštěvníci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici. Degustace začíná ve čtvrtek v poledne ve vestibulu budovy A. „Saláty jsou například z tykve muškátové, perily křovité nebo různých odrůd rajčat, které pocházejí z Ameriky a z Číny," uvedl za pořadatele Aleš Jezdinský z Ústavu zelinářství a květinářství.

Zelenina. Ilustrační foto.

Výstava poukazuje na plýtvání jídlem posvěcené úřady

Praha - Výstava, která chce přispět k osvětě a zabránění plýtvání jídlem, začala ve venkovní Galerii Artwall pod Letenskými sady. Jmenuje se Vynikající a představuje velkoformátové fotografie německého umělce Uliho Westphala. Autor už deset let fotografuje ovoce a zeleninu vyřazené z prodeje v obchodech kvůli tomu, že nesplňují estetické normy. Podle pořadatelů výstavy a iniciativy Zachraň jídlo jde o velmi nebezpečný trend vedoucí k obrovskému plýtvání jídlem. Motto výstavy proto zní Jezte křivě!

Masarykovo náměstí v Benešově.

Z benešovského Masarykova náměstí by prý měla zmizet zelenina

Benešov – Je potřeba změnit vizáž hlavního benešovského, Masarykova náměstí? Jak moc a co by odtud mělo zmizet? Co by tam naopak mělo přibýt? Tyhle otázky nejspíš už poměrně brzy začnou hýbat veřejným míněním obyvatel města. Současný starosta Petr Hostek je velkým zastáncem změn. Současná podoba nejdůležitějšího místa v Benešově mu totiž připadá zastaralá. Omšelá a nedůstojná významu sídla.