Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Je tu sezona farmářských trhů. Začátek zpozdilo chladné počasí

Jižní Morava – Ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry či květiny. Tyto produkty nakupuje na farmářských trzích Michaela Novotná doma v Břeclavi nebo v Kyjově na Hodonínsku, kam jezdí za rodinou. „Obchodníci nabízí kvalitnější produkty než v běžném obchodním domě,“ porovnala Novotná.

Hitem jara jsou grenotéky, v knihovnách nabízejí semena

Pardubický kraj – Nakoupit biopotraviny na farmářském trhu? To je snadné. Jenže kdo zaručí, že je zelenina opravdu bio. Hitem poslední doby je pěstování rostlin ze semen. V Pardubickém kraji se nyní nachází asi osm semínkoven, kam si lidé mohou pro osivo chodit a taky ho tam nosí. Včera začalo jaro a je nejvyšší čas začít vysévat zeleninu i bylinky.

Školní jídelna nabízí tortillu, vymysleli ji studenti

Havlíčkův Brod – Návštěvníci školní jídelny v základní škole Štáflova už možná ochutnali jídlo, které zde nedávno mělo svou premiéru. Jedná se o tortillu s kuřecím masem a zeleninou. Jídlo navrhli sami studenti gymnázia Havlíčkův Brod ve spolupráci se školní jídelnou.

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Houby s octem? Třináctý ročník originální soutěže má vítěze

Pečlivě očistit, až dvakrát ovařit a tím zbavit slizu. Přidat zeleninu – květák, mrkev, papriky, cibuli. Hříbky naskládáme do sklenek, zalejeme sladkokyselým nálevem podle chuti a dvacet minut sterilujeme. A kandidát na umístění na předních příčkách v originální soutěži Francolhotský kyseláč, je na světě.

Farmářské trhy v metropoli startují, nabídnou bylinky i zabijačku

/INFOGRAFIKA/ Zelenina, květiny, ale i zabijačka. Farmářské trhy v metropoli spouštějí další sezonu a nabízejí rozmanitý program. Už v sobotu 3. března se tak otevře oblíbený trh na dejvickém Kulaťáku, který každoročně navštíví až 6 tisíc lidí. Letos se tu budou trhovci více střídat, šanci dostanou i nováčci z Prahy 6. V průběhu března se na trhu objeví zejména první bylinky, medvědí česnek, ale i jarní květiny.

Pozemek pro novou farmu

Pokud bude dost vody, rozjede se v Bruntále chov ryb a pěstování zeleniny hydroponickým způsobem.

Kuře na trojí způsob

Kuřecímu masu sluší víc než jen trojobal. Podlehněte pikantní chuti amerických křídel nebo středomořských úpravám se zeleninou a bylinkami.

Česko zasáhla chřipková epidemie. Dodržujte hygienu, radí odborníci

Českem se šíří epidemie chřipky. Hygienici doporučí, aby si lidé častěji umývali ruce a jedli více ovoce a zeleniny. Oproti minulému týdnu se nakazilo o téměř pětinu více lidí. Nemoc zachvátila také téměř celou západní Evropu, ve východní Evropě je zatím situace lepší.  

Ubrusy a prostírání v moderním kabátě

Umělohmotné ubrusy s obrázky zeleniny v nadživotní velikosti patří minulosti. Vybírat dnes můžeme z příjemných, a přitom praktických materiálů, a na ubrus si dokonce můžeme nechat natisknout vlastní vzor.

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Zakladatel festivalu Pavel Maurer: Projím ročně auto střední třídy

Plzeň - Letošní ročník Grand Restaurant Festivalu se týká superpotravin. Jsou to ty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví, protože je v nich vysoká koncentrace živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Mohou to být ´obyčejné ´věci jako zelenina, včelí produkty, byliny. Ty se ale přece jedly vždycky. 

Jezte a mládněte, nabádá zimní gastronomický festival

Proč by měl jíst chytře jen špičkový basketbalista, zamyslela se loni nad jídelníčkem svého manžela  Tomáše Satoranského jeho manželka Anna. Na základě podrobných vyšetření mu totiž kluboví mágové doporučili různé kombinace ovoce, zeleniny a dalších ingrediencí. Především jde o saláty ze surovin, které v sobě skrývají přidanou hodnotu. Třeba takový rakytník má v sobě 25krát víc vitaminu C než pomeranč.

Ovoce a zelenina podražily, alkohol zlevnil. Je nejvyšší inflace za pět let

Spotřebitelské ceny za minulý rok vzrostly o 2,5 procenta, což je nejvyšší inflace za posledních 5 let. Největší zásluhu na tom měly rostoucí ceny ovoce a zeleniny, podepsalo se na nich ale i zlevnění alkoholu před svátky. Kurz koruny v podstatě nereaguje a drží se na přibližně stejné hodnotě. Očekává se, že ČNB přistoupí 1. února k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).    

dTest: Domácí test přítomnosti dusičnanů v potravinách berte s rezervou

Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka z pečeného česneku

Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.

Mrkváčky

Mrkváčky

Mrkvové cukroví je pro maminky dobrým nápadem, jak dostat trochu vitamínů do zapřísáhlých odmítačů zeleniny. Pochutná si každý.  

Čeští horolezci staví v Nepálu ekologickou horskou chatu s vlastní elektrárnou

Ničivé zemětřesení v Nepálu před dvěma lety v himálajském údolí Langtang pohřbilo pod tunami suti vesnici i s horskou chatou. Projekt Ecolodge Nepál plánuje na jejím místě postavit první ekologickou horskou chatu, která bude modelovým příkladem použití udržitelných technologií a bude šetrná k životnímu prostředí. Její součástí má být skleník pro pěstování zeleniny i malá vodní elektrárna.

Vystavují ovoce a zeleninu

Krnovští zahrádkáři po válce měli velkou podporu ze strany města, protože dokázali tlumit výkyvy v zásobování potravinami. Jak se jim daří dnes?

René Chmelař: Vyřezávání se mi zalíbilo, tak jsem se do toho sám pustil

/ROZHOVOR/ Také jste už někdy, třeba na oslavě, viděli na talíři krásné růžičky a nemohli uvěřit tomu, že jsou z mrkve či ředkvičky? Líbí se vám, když někdo umí ovoce a zeleninu nakrájet tak, že je skoro škoda to sníst? Možná jste si to i sami zkusili, ale možná byste to v případě potřeby raději nechali na odbornících.

Ovoce a zelenina ve zdraví člověka

/POZVÁNKA/ U příležitosti Dne zdraví pořádá Rohov ve spolupráci se zahrádkáři v pátek 3. listopadu přednášku s názvem Ovoce, zelenina a zeleninové saláty ve zdraví člověka.

První část domažlické školní kuchyně je opravena

Domažlice – Příprava venkovní hydroizolace, částečná rekonstrukce rozvodů vodoinstalace, kanalizace a topení a také částečná instalace vzduchotechniky, rekonstrukce šaten a sociálního zařízení pro kuchařky, oprava skladu zeleniny, skladu potravin, a místnosti pro přípravu zeleniny.

Zahrádkáři budou vystavovat tradiční druhy i rarity

Třebíč - Zahrádkáři se chystají v Třebíči ukázat své letošní výpěstky. Od pátku do pondělí promění Zahrádkářský dům ve Švabinského ulici v jednu velkou podzimní zahradu. Uskuteční se tam jubilejní třicátá oblastní výstava ovoce, zeleniny, bonsají a léčivých rostlin.

Ovoce balí do plastů a ničí tím přírodu, diví se rodiče nad zdravými svačinami

Jižní Morava – Když Jana Hamšíková z Břeclavi před pár dny zahlédla na internetu snímek zachycující ovoce zabalené v plastu, zarazilo ji to. A nebyla sama. Příspěvek na sociální síti týkající se celostátního projektu Ovoce a zelenina do škol rozproudil debatu, zda zdravé svačiny pro děti nepředstavují zbytečnou ekologickou zátěž. 

Nový skleník slibuje návrat místních rajčat

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Farmáři nejen z jihu Moravy chtějí do prodejen vrátit ovoce a zeleninu vypěstované na domácí půdě. Na pulty poputují na přelomu roku i rajčata ze skleníku u Velkých Němčic na Břeclavsku, který v nejbližších měsících dokončí. 

Havlíčkův Brod se stal rájem milovníků brambor

Havlíčkův Brod – O tom, že se z brambor dají uvařit a upéct lahůdky naslano i nasladko a že má tato zelenina labužníkům stále co nabízet, se mohli přesvědčit návštěvníci Bramborářských dnů v Havlíčkově Brodě. Na 27. ročník tradičně zamířili pěstitelé a odborníci z celé České republiky.

Výstava ovoce, zeleniny, medu a brambor

Přibyslav - Na 19. ročník výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska, pořádané ve dnech 14. až 16. října 2017, zve město Přibyslav. Výstava je přehlídkou ovoce, zeleniny, medu a brambor vypěstovaných v přírodních podmínkách našeho regionu.

Výstava zahrádkářských výpěstků byla zdrojem poučení a krásy

FOTOGALERIE / Český zahrádkářský svaz slaví v letošním roce šedesátiny. U příležitosti tohoto jubilea připravilo Územní sdružení Českého zahrádkářského svazu Uherské Hradiště na první dva říjnové dny okresní výstavu ovoce, zeleniny a květin. Ta se uskutečnila v sále uherskohradišťské Reduty

Návštěvníci Florie se těšili krásnému počasí. V kurzu jsou nejen bonsaje

FOTOGALERIE, VIDEO/ - Čtyřdenní prodejní výstavu Floria Podzim ve čtvrtek zahájili v Kroměříži. Lidé tam proudili od samého rána, aby stihli projít celé kroměřížské výstaviště. To zaplnily květiny, stromy, keře, ovoce se zeleninou, ale také stánky s jídlem a pitím včetně nejrůznějších specialit.

OBRAZEM: Vystavují květiny, ovoce i zeleninu

Kunvald - Obří dýně, cibule, kedlubny, ale i bylinky, zavařeniny či květiny. To všechno je od čtvrtka až do nedělních šestnácti hodin k vidění v kunvaldské sokolovně.

Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa

/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.