Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

PABĚRKOVÁNÍM, neboli sběrem zbylých plodin z polí, loni lidé ze Zachraň jídlo nasbírali osm tun jídla, které darovali do potravinových bank. Pro obchody nebylo dost hezké.

Zachraňují „ošklivou“ zeleninu

Praha /ROZHOVOR, GALERIE/ - Tuny různých kusů zeleniny zůstávají na polích, aniž by je kdokoli sklidil. Jejich vada? Nejsou dostatečně krásné.Zabránit zbytečnému plýtvání potravinami se rozhodli členové iniciativy Zachraň jídlo. Mezi nimi i Anna Strejcová a Adam Podhola. Se skupinou dobrovolníků začali objíždět pole a zbylé kusy zeleniny sbírat, neboli paběrkovat.

Zdravý den připravili studenti ISŠ Rakovník v roubence Lechnýřovna

Studenti nabízeli zdravé pochoutky i italskou kuchyni

Rakovník – Že zdravá výživa může být chutná a pestrá, se mohli přesvědčit návštěvníci roubenky Lechnýřovna. Žáci Integrované střední školy v Rakovníku pro ně připravili například kuskus se zeleninou, pomazánku tvarohovou i z červené řepy, nebo grilovanou zeleninu či čočkový salát.

Food Revolution Day v ZŠ Ing. M. Plesingera-Božinova v Neratovicích.

Školáci z Neratovic obědvali zdravé kari šéfkuchaře bez čepice

Neratovice /FOTOGALERIE/ - Před více než rokem se Základní škola Ing. M. Plesingera-Božinova v Neratovicích na Mělnicku, které místní přezdívají dvojka škola, přihlásila do programu Skutečně zdravá škola. Kuchařky tam žákům začaly vařit zdravé obědy plné zeleniny a luštěnin.

Ilustrační foto.

Ovoce do škol? Přímo od sadaře

Praha - Školy se budou moci domluvit na dodávkách ovoce 
a zeleniny přímo 
s pěstiteli, nikoliv jen 
s distributory, jako tomu bylo dosud.

Slavnosti chřestu v Ivančicích.

Slavnosti chřestu v Ivančicích čekají tisíce návštěvníků

Ivančice – Každý rok navštěvuje Slavnosti chřestu a neplánuje je vynechat ani příští víkend. Brňan Jan Ševčík se na gastronomickou událost opět těší. „Líbí se mi báječná atmosféra, kulinářské dobrodružství a mnohdy neobvyklé úpravy tohoto druhu zeleniny," vyjmenoval Ševčík. Na akci ho přitahují i kulinářské show, kde zkušení kuchaři předávají řadu tipů, jak chřest připravovat a podávat.

Pokračování festivalu Vivat Zelňák přineslo lidem na trh chřestová jídla i doprovodný program s motivem oblíbené zeleniny.

Brněnský Zelný trh ovládají milovníci chřestu

Brno - Pokračování festivalu Vivat Zelňák přineslo lidem na trh chřestová jídla i doprovodný program s motivem oblíbené zeleniny. „Na Zelňáku opět vyrostly stánky, ve kterých týmy z brněnských restaurací nabízí své speciality, tentokrát z chřestu," uvedl spoluorganizátor festivalu Raed Kahwaji.

Ilustrační foto.

Po vodě prahne také zelenina

Dobrá Voda – Zdejší zemědělské družstvo je vyhlášeným producentem kysaného Dobrovodského zelí. I prodej této lahůdky může ohrozit další „suchý" rok, který nám předpovídají meteorologové.

Ilustrační foto.

Inspekce zajistila 2500 kilo nenahlášeného ovoce a zeleniny

Brno – Asi 2500 kilogramů nenahlášeného ovoce a zeleniny zajistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spolu s celníky z Pardubického kraje při kontrole v pohraničí. Z šesti kontrol ve třech případech provozovatel nesplnil povinnost nahlášení dováženého zboží, sdělil v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jana Vinopalová (vpravo) a Kateřina Fialová (vlevo) mimo jiné prohlašují: „Někteří prodejci z jihu k nám třeba nechtějí jezdit v říjnu, protože se obávají, že v tu dobu tady už bude metr sněhu a celý den budou mrznout.“

Prodej chřestu pomůže dobré věci

Žďár nad Sázavou - I letos budou od května do října na žďárském náměstí Republiky farmářské trhy. Vždy od osmi do půl dvanácté, každou třetí sobotu v měsíci. První se uskuteční 21. května. Podle organizátorek Kateřiny Fialové a Jany Vinopalové, které trhy pro radnici připravují, zůstanou u toho, co se osvědčilo, a pokusí se zlepšit to, co návštěvníci kritizovali.

Ilustrační foto.

Ovoce a zelenina z projektu pro školáky nebude omezená územím ČR

Praha - Vláda na svém pondělním jednání probere nové podmínky programu Ovoce a zelenina do škol, na které přispívá stát a Evropská unie. Ministerstvo zemědělství nakonec upustilo od povinnosti, aby 40 procent potravin bylo českého původu. Novela vládního nařízení by měla určit jednu porci ovoce nebo zeleniny.

Zahrádkáře trápí ranní mrazy, které poškozují květy stromů.

Zahrádkáři kvůli mrazu zapalují svíčky

Třebíčsko - Mrazy, které v poslední dny dorazily do Česka, dělají vrásky zahrádkářům a ovocnářům. Mrazy udeřily především na meruňky, obavy z nich mají však také pěstitelé rajčat a další zeleniny. Kvůli nízkým teplotám nelétají ani včely.

Zahrádkáře trápí ranní mrazy, které poškozují květy stromů.

Zahrádkáři kvůli mrazu zapalují svíčky

Vysočina - Mrazy, které v poslední dny dorazily do Česka, dělají vrásky zahrádkářům a ovocnářům. Mrazy udeřily především na meruňky, obavy z nich mají však také pěstitelé rajčat a další zeleniny. Kvůli nízkým teplotám nelétají ani včely.

Ilustrační foto.

Hygienici varují před nákazami z nedostatečné úpravy jídla

Brno - Jihomoravští hygienici s příchodem tepla nabádají, aby lidé více dbali na zpracování potravin při grilování. Při nedostatečné tepelné úpravě masa, ale i při neomytí zeleniny nebo neuchování mléčných a mražených výrobků v chladu se lidé konzumací vystavují zdravotním problémům. Hrozí jim průjem, teplota, zvracení, ale i dehrydratace, řekla dnes novinářům ředitelka odboru hygieny a výživy jihomoravské hygienické stanice Jana Laštovičková. V některých případech může nastat i smrt.

Farmářské trhy ve Svitavách.

Začíná sezóna farmářských trhů

Svitavy – Farmářské trhy jsou dnes běžnou součástí větších i menších měst a ne jinak je tomu i ve Svitavách. Prodejci si za šest let se svým zbožím vybudovali dobrou pověst a mezi lidmi jsou trhy stále oblíbenější.

Ilustrační foto.

Kvalita úrody chřestu je letos vysoká, stoupá i zájem zákazníků

Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny, řekl dnes Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.

Maskot zdravé školy na ZŠ Horáka v Prostějově

Na prostějovské škole učil medvěd o zelenině a ovoci. Podívejte se

Prostějov – Netradičně začal čtvrtek hned v několika třídách na Základní škole Dr. Horáka v Prostějově. Za dětmi totiž dorazil maskot zdravého ovoce, který obdarovával děti jak ovocem, tak i radami. Školáci se tak dozvěděli něco více o účinku jednotlivých druhů ovoce a zeleniny. A také řešili hádanky, který jim maskot-medvěd dával.

Ilustrační foto.

Podvyživení senioři. Chybí jim kvalitní strava

Praha /INFOGRAFIKA/ – „Maso nerozkoušu, zelenina je na mě tvrdá – stejně na to ani nemám chuť. Jsem starej a už nepotřebuju tolik jíst." To je jeden z nejčastějších omylů, kterého se senioři dopouštějí. Právě oni na rozdíl od mladší populace trpí nejčastěji nedostatkem některých živin a s přibývajícími lety u nich roste riziko podvýživy.

Ilustrační foto

Farmářské trhy budou bez kuřat

Karlovy Vary - Páteční farmářské trhy, které se před tržnicí konají od deseti hodin, poprvé po několika měsících po zimní přestávce zase přivítají pěstitele zeleniny a bylinek. Zklamaní ale budou zákazníci, kteří si zde kupují chlazenou drůbež.

Ilustrační foto.

Růst cen zpomalil. Zlevnilo mléko a maso, zdražila zelenina

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.

Zahradnictví. Ilustrační foto.

Přišlo jaro a s ním i farmáři z betonových džunglí

Praha /INFOGRAFIKA/ – Místo betonu nastupuje zeleň. Na střechách domů a v místech, kde ještě zbyl kousek prostoru pro malý záhon, se každé jaro objeví lidé, kteří touží mít ve své kuchyni zeleninu, kterou si nepřinesli ze supermarketu, ale z vlastní zahrady. I v českých metropolích se do práce v komunitních zahradách zapojuje stále více lidí. 

Ilustrační foto

V Opavě a Hlučíně startuje sezona farmářských trhů

Čerstvou zeleninu a produkty drobných výrobců si lidé budou moci pod širým nebem dopřát i letos. V obnovené tradici farmářských trhů se rozhodli pokračovat v Opavě i Hlučíně. Zatímco opavské trhovce čeká letošní premiéra první dubnový den, v Hlučíně už stánkaři obsloužili první zákazníky.

ÚSPĚŠNÝ ŘEZBÁŘ DO SUROVIN. Vojtěch Petržela sice vyřezává „jen“ dva roky, ale už porazil i své idoly a získal spoustu cen. Tu nejcennější nedávno ve Stuttgartu.

„Doma kvůli mně dokupovali zeleninu“

Svitavy – Komu se v sedmnácti poštěstí, že je tak dobrý, aby si ho pozvali k velké slávě na radnici. Kuchař a vynikající carvingář, tedy řezbář do ovoce a zeleniny, VOJTĚCH PETRŽELA to dokázal.

Ilustrační foto.

Pročistěte tělo i mysl

Únava, špatná nálada, kila navíc a zhoršená pleť. Ptáte se sami sebe, co to s vámi je? Možná potřebujete zbavit tělo nahromaděných toxinů. Ideální doba je k tomu právě teď. Uvidíte, že se zase budete cítit skvěle a budete tak i vypadat. Následující rady, jak pročistitorganismus, nejsou nijak drastické a můžete je dodržovat i dlouhodobě.

Ilustrační foto.

Trhy se letos zaměří na nové druhy zeleniny, ale i exotiku

Praha - S příchodem jara začíná v hlavním městě nová sezona oblíbených farmářských trhů. S rostoucí poptávkou po kvalitních domácích surovinách roste i počet tržišť s pravidelnou nabídkou sortimentu. Organizátoři více než dvou desítek trhů v Praze také pro letošní rok připravují doprovodný program i tematické akce. Zároveň v některých případech rozšiřují počty stánků a pozměňují skladbu nabízeného zboží.

Ilustrační foto.

Trhy se letos zaměří na nové druhy zeleniny, ale i exotiku

Praha - S příchodem jara začíná v hlavním městě nová sezona oblíbených farmářských trhů. S rostoucí poptávkou po kvalitních domácích surovinách roste i počet tržišť s pravidelnou nabídkou sortimentu. Organizátoři více než dvou desítek trhů v Praze také pro letošní rok připravují doprovodný program i tematické akce. Zároveň v některých případech rozšiřují počty stánků a pozměňují skladbu nabízeného zboží.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Výsev rané zeleniny

Rané jarní cibuloviny a rané trvalky se po oteplení snaží rychle prorůst za světlem a vytvářejí pod ochranou slabé žluté výhonky s nedostatkem chlorofylu.

Soutěž v carvingu, neboli uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny: sousoší 'Malí filmoví hrdinové' od kuchaře Radka Vacha.

Na kulinářském šampionátu zazářili dva kuchaři z Prahy

Praha /FOTOGALERIE/ - Česká republika se může pyšnit dalším úspěchem v gastronomii. Z mezinárodního kulinářského šampionátu ve Stuttgartu přivezli pražští kuchaři dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Sehrané duo sous-chefů Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek a Radek Vach tentokrát zabodovali v kulinářsko-umělecké disciplíně zvané carving. Inspirovali je Piráti z Karibiku a animované postavy.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Výsev rané zeleniny

Rané jarní cibuloviny a rané trvalky se po oteplení snaží rychle prorůst za světlem a vytvářejí pod ochranou slabé žluté výhonky s nedostatkem chlorofylu.

Ilustrační foto

Inflace v lednu zrychlila růst na 0,6 procenta. Zdražila zelenina i pečivo

Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.