Praha /ROZHOVOR, GALERIE/ - Tuny různých kusů zeleniny zůstávají na polích, aniž by je kdokoli sklidil. Jejich vada? Nejsou dostatečně krásné.Zabránit zbytečnému plýtvání potravinami se rozhodli členové iniciativy Zachraň jídlo. Mezi nimi i Anna Strejcová a Adam Podhola. Se skupinou dobrovolníků začali objíždět pole a zbylé kusy zeleniny sbírat, neboli paběrkovat.
Rakovník – Že zdravá výživa může být chutná a pestrá, se mohli přesvědčit návštěvníci roubenky Lechnýřovna. Žáci Integrované střední školy v Rakovníku pro ně připravili například kuskus se zeleninou, pomazánku tvarohovou i z červené řepy, nebo grilovanou zeleninu či čočkový salát.
Neratovice /FOTOGALERIE/ - Před více než rokem se Základní škola Ing. M. Plesingera-Božinova v Neratovicích na Mělnicku, které místní přezdívají dvojka škola, přihlásila do programu Skutečně zdravá škola. Kuchařky tam žákům začaly vařit zdravé obědy plné zeleniny a luštěnin.
Ivančice /REPORTÁŽ/ – Dva dospěli a dvě děti, objednává otec vstupenky pro celou svou rodinu na Slavnosti chřestu v Ivančicích. Stejně jako tisíce dalších lidí vyrazili strávit sobotu na oslavu křehké zeleniny.
Školy se budou moci domluvit na dodávkách ovoce a zeleniny přímo s pěstiteli, nikoliv jen s distributory, jako tomu bylo dosud. Vyplývá to z nových podmínek programu Ovoce a zelenina do škol, které dnes schválila vláda.
Ivančice – Každý rok navštěvuje Slavnosti chřestu a neplánuje je vynechat ani příští víkend. Brňan Jan Ševčík se na gastronomickou událost opět těší. „Líbí se mi báječná atmosféra, kulinářské dobrodružství a mnohdy neobvyklé úpravy tohoto druhu zeleniny," vyjmenoval Ševčík. Na akci ho přitahují i kulinářské show, kde zkušení kuchaři předávají řadu tipů, jak chřest připravovat a podávat.
Brno - Pokračování festivalu Vivat Zelňák přineslo lidem na trh chřestová jídla i doprovodný program s motivem oblíbené zeleniny. „Na Zelňáku opět vyrostly stánky, ve kterých týmy z brněnských restaurací nabízí své speciality, tentokrát z chřestu," uvedl spoluorganizátor festivalu Raed Kahwaji.
Dobrá Voda – Zdejší zemědělské družstvo je vyhlášeným producentem kysaného Dobrovodského zelí. I prodej této lahůdky může ohrozit další „suchý" rok, který nám předpovídají meteorologové.
Brno – Asi 2500 kilogramů nenahlášeného ovoce a zeleniny zajistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spolu s celníky z Pardubického kraje při kontrole v pohraničí. Z šesti kontrol ve třech případech provozovatel nesplnil povinnost nahlášení dováženého zboží, sdělil v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Žďár nad Sázavou - I letos budou od května do října na žďárském náměstí Republiky farmářské trhy. Vždy od osmi do půl dvanácté, každou třetí sobotu v měsíci. První se uskuteční 21. května. Podle organizátorek Kateřiny Fialové a Jany Vinopalové, které trhy pro radnici připravují, zůstanou u toho, co se osvědčilo, a pokusí se zlepšit to, co návštěvníci kritizovali.
Mariánské Lázně - Čerstvá zelenina, domácí marmelády, čerstvé bylinky a mnoho dalších biopotravin nabídnou Mariánské Lázně. Po delší odmlce se do města vrátí farmářské trhy, po kterých Mariánskolázeňští tolik volali.
Praha - Vláda na svém pondělním jednání probere nové podmínky programu Ovoce a zelenina do škol, na které přispívá stát a Evropská unie. Ministerstvo zemědělství nakonec upustilo od povinnosti, aby 40 procent potravin bylo českého původu. Novela vládního nařízení by měla určit jednu porci ovoce nebo zeleniny.
Třebíčsko - Mrazy, které v poslední dny dorazily do Česka, dělají vrásky zahrádkářům a ovocnářům. Mrazy udeřily především na meruňky, obavy z nich mají však také pěstitelé rajčat a další zeleniny. Kvůli nízkým teplotám nelétají ani včely.
Vysočina - Mrazy, které v poslední dny dorazily do Česka, dělají vrásky zahrádkářům a ovocnářům. Mrazy udeřily především na meruňky, obavy z nich mají však také pěstitelé rajčat a další zeleniny. Kvůli nízkým teplotám nelétají ani včely.
Brno - Jihomoravští hygienici s příchodem tepla nabádají, aby lidé více dbali na zpracování potravin při grilování. Při nedostatečné tepelné úpravě masa, ale i při neomytí zeleniny nebo neuchování mléčných a mražených výrobků v chladu se lidé konzumací vystavují zdravotním problémům. Hrozí jim průjem, teplota, zvracení, ale i dehrydratace, řekla dnes novinářům ředitelka odboru hygieny a výživy jihomoravské hygienické stanice Jana Laštovičková. V některých případech může nastat i smrt.
Svitavy – Farmářské trhy jsou dnes běžnou součástí větších i menších měst a ne jinak je tomu i ve Svitavách. Prodejci si za šest let se svým zbožím vybudovali dobrou pověst a mezi lidmi jsou trhy stále oblíbenější.
Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny, řekl dnes Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.
Prostějov – Netradičně začal čtvrtek hned v několika třídách na Základní škole Dr. Horáka v Prostějově. Za dětmi totiž dorazil maskot zdravého ovoce, který obdarovával děti jak ovocem, tak i radami. Školáci se tak dozvěděli něco více o účinku jednotlivých druhů ovoce a zeleniny. A také řešili hádanky, který jim maskot-medvěd dával.
Praha /INFOGRAFIKA/ – „Maso nerozkoušu, zelenina je na mě tvrdá – stejně na to ani nemám chuť. Jsem starej a už nepotřebuju tolik jíst." To je jeden z nejčastějších omylů, kterého se senioři dopouštějí. Právě oni na rozdíl od mladší populace trpí nejčastěji nedostatkem některých živin a s přibývajícími lety u nich roste riziko podvýživy.
Karlovy Vary - Páteční farmářské trhy, které se před tržnicí konají od deseti hodin, poprvé po několika měsících po zimní přestávce zase přivítají pěstitele zeleniny a bylinek. Zklamaní ale budou zákazníci, kteří si zde kupují chlazenou drůbež.
Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Místo betonu nastupuje zeleň. Na střechách domů a v místech, kde ještě zbyl kousek prostoru pro malý záhon, se každé jaro objeví lidé, kteří touží mít ve své kuchyni zeleninu, kterou si nepřinesli ze supermarketu, ale z vlastní zahrady. I v českých metropolích se do práce v komunitních zahradách zapojuje stále více lidí.
Čerstvou zeleninu a produkty drobných výrobců si lidé budou moci pod širým nebem dopřát i letos. V obnovené tradici farmářských trhů se rozhodli pokračovat v Opavě i Hlučíně. Zatímco opavské trhovce čeká letošní premiéra první dubnový den, v Hlučíně už stánkaři obsloužili první zákazníky.
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Svitavy – Komu se v sedmnácti poštěstí, že je tak dobrý, aby si ho pozvali k velké slávě na radnici. Kuchař a vynikající carvingář, tedy řezbář do ovoce a zeleniny, VOJTĚCH PETRŽELA to dokázal.
Únava, špatná nálada, kila navíc a zhoršená pleť. Ptáte se sami sebe, co to s vámi je? Možná potřebujete zbavit tělo nahromaděných toxinů. Ideální doba je k tomu právě teď. Uvidíte, že se zase budete cítit skvěle a budete tak i vypadat. Následující rady, jak pročistitorganismus, nejsou nijak drastické a můžete je dodržovat i dlouhodobě.
Praha - S příchodem jara začíná v hlavním městě nová sezona oblíbených farmářských trhů. S rostoucí poptávkou po kvalitních domácích surovinách roste i počet tržišť s pravidelnou nabídkou sortimentu. Organizátoři více než dvou desítek trhů v Praze také pro letošní rok připravují doprovodný program i tematické akce. Zároveň v některých případech rozšiřují počty stánků a pozměňují skladbu nabízeného zboží.
Praha - S příchodem jara začíná v hlavním městě nová sezona oblíbených farmářských trhů. S rostoucí poptávkou po kvalitních domácích surovinách roste i počet tržišť s pravidelnou nabídkou sortimentu. Organizátoři více než dvou desítek trhů v Praze také pro letošní rok připravují doprovodný program i tematické akce. Zároveň v některých případech rozšiřují počty stánků a pozměňují skladbu nabízeného zboží.
Rané jarní cibuloviny a rané trvalky se po oteplení snaží rychle prorůst za světlem a vytvářejí pod ochranou slabé žluté výhonky s nedostatkem chlorofylu.
Praha /FOTOGALERIE/ - Česká republika se může pyšnit dalším úspěchem v gastronomii. Z mezinárodního kulinářského šampionátu ve Stuttgartu přivezli pražští kuchaři dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Sehrané duo sous-chefů Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek a Radek Vach tentokrát zabodovali v kulinářsko-umělecké disciplíně zvané carving. Inspirovali je Piráti z Karibiku a animované postavy.
Rané jarní cibuloviny a rané trvalky se po oteplení snaží rychle prorůst za světlem a vytvářejí pod ochranou slabé žluté výhonky s nedostatkem chlorofylu.
Brno - Ani déšť se sněhem neodradil zájemce od nákupu první den letošní trhové sezony na Zelném trhu. Několik stánkařů v úterý nabídlo kromě tradičního ovoce a zeleniny také sypané koření nebo bylinky v květináči.
Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.