Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Po vodě prahne také zelenina

Dobrá Voda – Zdejší zemědělské družstvo je vyhlášeným producentem kysaného Dobrovodského zelí. I prodej této lahůdky může ohrozit další „suchý" rok, který nám předpovídají meteorologové.

Inspekce zajistila 2500 kilo nenahlášeného ovoce a zeleniny

Brno – Asi 2500 kilogramů nenahlášeného ovoce a zeleniny zajistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spolu s celníky z Pardubického kraje při kontrole v pohraničí. Z šesti kontrol ve třech případech provozovatel nesplnil povinnost nahlášení dováženého zboží, sdělil v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Prodej chřestu pomůže dobré věci

Žďár nad Sázavou - I letos budou od května do října na žďárském náměstí Republiky farmářské trhy. Vždy od osmi do půl dvanácté, každou třetí sobotu v měsíci. První se uskuteční 21. května. Podle organizátorek Kateřiny Fialové a Jany Vinopalové, které trhy pro radnici připravují, zůstanou u toho, co se osvědčilo, a pokusí se zlepšit to, co návštěvníci kritizovali.

Ovoce a zelenina z projektu pro školáky nebude omezená územím ČR

Praha - Vláda na svém pondělním jednání probere nové podmínky programu Ovoce a zelenina do škol, na které přispívá stát a Evropská unie. Ministerstvo zemědělství nakonec upustilo od povinnosti, aby 40 procent potravin bylo českého původu. Novela vládního nařízení by měla určit jednu porci ovoce nebo zeleniny.

Zahrádkáři kvůli mrazu zapalují svíčky

Třebíčsko - Mrazy, které v poslední dny dorazily do Česka, dělají vrásky zahrádkářům a ovocnářům. Mrazy udeřily především na meruňky, obavy z nich mají však také pěstitelé rajčat a další zeleniny. Kvůli nízkým teplotám nelétají ani včely.

Zahrádkáři kvůli mrazu zapalují svíčky

Vysočina - Mrazy, které v poslední dny dorazily do Česka, dělají vrásky zahrádkářům a ovocnářům. Mrazy udeřily především na meruňky, obavy z nich mají však také pěstitelé rajčat a další zeleniny. Kvůli nízkým teplotám nelétají ani včely.

Hygienici varují před nákazami z nedostatečné úpravy jídla

Brno - Jihomoravští hygienici s příchodem tepla nabádají, aby lidé více dbali na zpracování potravin při grilování. Při nedostatečné tepelné úpravě masa, ale i při neomytí zeleniny nebo neuchování mléčných a mražených výrobků v chladu se lidé konzumací vystavují zdravotním problémům. Hrozí jim průjem, teplota, zvracení, ale i dehrydratace, řekla dnes novinářům ředitelka odboru hygieny a výživy jihomoravské hygienické stanice Jana Laštovičková. V některých případech může nastat i smrt.

Začíná sezóna farmářských trhů

Svitavy – Farmářské trhy jsou dnes běžnou součástí větších i menších měst a ne jinak je tomu i ve Svitavách. Prodejci si za šest let se svým zbožím vybudovali dobrou pověst a mezi lidmi jsou trhy stále oblíbenější.

Kvalita úrody chřestu je letos vysoká, stoupá i zájem zákazníků

Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny, řekl dnes Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.

Na prostějovské škole učil medvěd o zelenině a ovoci. Podívejte se

Prostějov – Netradičně začal čtvrtek hned v několika třídách na Základní škole Dr. Horáka v Prostějově. Za dětmi totiž dorazil maskot zdravého ovoce, který obdarovával děti jak ovocem, tak i radami. Školáci se tak dozvěděli něco více o účinku jednotlivých druhů ovoce a zeleniny. A také řešili hádanky, který jim maskot-medvěd dával.

Podvyživení senioři. Chybí jim kvalitní strava

Praha /INFOGRAFIKA/ – „Maso nerozkoušu, zelenina je na mě tvrdá – stejně na to ani nemám chuť. Jsem starej a už nepotřebuju tolik jíst." To je jeden z nejčastějších omylů, kterého se senioři dopouštějí. Právě oni na rozdíl od mladší populace trpí nejčastěji nedostatkem některých živin a s přibývajícími lety u nich roste riziko podvýživy.

Farmářské trhy budou bez kuřat

Karlovy Vary - Páteční farmářské trhy, které se před tržnicí konají od deseti hodin, poprvé po několika měsících po zimní přestávce zase přivítají pěstitele zeleniny a bylinek. Zklamaní ale budou zákazníci, kteří si zde kupují chlazenou drůbež.

Růst cen zpomalil. Zlevnilo mléko a maso, zdražila zelenina

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.

Přišlo jaro a s ním i farmáři z betonových džunglí

Praha /INFOGRAFIKA/ – Místo betonu nastupuje zeleň. Na střechách domů a v místech, kde ještě zbyl kousek prostoru pro malý záhon, se každé jaro objeví lidé, kteří touží mít ve své kuchyni zeleninu, kterou si nepřinesli ze supermarketu, ale z vlastní zahrady. I v českých metropolích se do práce v komunitních zahradách zapojuje stále více lidí. 

V Opavě a Hlučíně startuje sezona farmářských trhů

Čerstvou zeleninu a produkty drobných výrobců si lidé budou moci pod širým nebem dopřát i letos. V obnovené tradici farmářských trhů se rozhodli pokračovat v Opavě i Hlučíně. Zatímco opavské trhovce čeká letošní premiéra první dubnový den, v Hlučíně už stánkaři obsloužili první zákazníky.

„Doma kvůli mně dokupovali zeleninu“

Svitavy – Komu se v sedmnácti poštěstí, že je tak dobrý, aby si ho pozvali k velké slávě na radnici. Kuchař a vynikající carvingář, tedy řezbář do ovoce a zeleniny, VOJTĚCH PETRŽELA to dokázal.

Pročistěte tělo i mysl

Únava, špatná nálada, kila navíc a zhoršená pleť. Ptáte se sami sebe, co to s vámi je? Možná potřebujete zbavit tělo nahromaděných toxinů. Ideální doba je k tomu právě teď. Uvidíte, že se zase budete cítit skvěle a budete tak i vypadat. Následující rady, jak pročistitorganismus, nejsou nijak drastické a můžete je dodržovat i dlouhodobě.

Trhy se letos zaměří na nové druhy zeleniny, ale i exotiku

Praha - S příchodem jara začíná v hlavním městě nová sezona oblíbených farmářských trhů. S rostoucí poptávkou po kvalitních domácích surovinách roste i počet tržišť s pravidelnou nabídkou sortimentu. Organizátoři více než dvou desítek trhů v Praze také pro letošní rok připravují doprovodný program i tematické akce. Zároveň v některých případech rozšiřují počty stánků a pozměňují skladbu nabízeného zboží.

Trhy se letos zaměří na nové druhy zeleniny, ale i exotiku

Praha - S příchodem jara začíná v hlavním městě nová sezona oblíbených farmářských trhů. S rostoucí poptávkou po kvalitních domácích surovinách roste i počet tržišť s pravidelnou nabídkou sortimentu. Organizátoři více než dvou desítek trhů v Praze také pro letošní rok připravují doprovodný program i tematické akce. Zároveň v některých případech rozšiřují počty stánků a pozměňují skladbu nabízeného zboží.

Rady do zahrady: Výsev rané zeleniny

Rané jarní cibuloviny a rané trvalky se po oteplení snaží rychle prorůst za světlem a vytvářejí pod ochranou slabé žluté výhonky s nedostatkem chlorofylu.

Na kulinářském šampionátu zazářili dva kuchaři z Prahy

Praha /FOTOGALERIE/ - Česká republika se může pyšnit dalším úspěchem v gastronomii. Z mezinárodního kulinářského šampionátu ve Stuttgartu přivezli pražští kuchaři dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Sehrané duo sous-chefů Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek a Radek Vach tentokrát zabodovali v kulinářsko-umělecké disciplíně zvané carving. Inspirovali je Piráti z Karibiku a animované postavy.

Rady do zahrady: Výsev rané zeleniny

Rané jarní cibuloviny a rané trvalky se po oteplení snaží rychle prorůst za světlem a vytvářejí pod ochranou slabé žluté výhonky s nedostatkem chlorofylu.

Inflace v lednu zrychlila růst na 0,6 procenta. Zdražila zelenina i pečivo

Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy – Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia. Kolikrát ani nevíme, co si obléknout, a tak je nám buď zima, anebo vedro. Pro nachlazení a takzvanou rýmičku jsou tyto podmínky a počasí ideální. Je potřeba doplňovat vitamíny a věnovat se prevenci.

Francouzská obec jí lokální produkty a platí svou měnou, píše deník Le Monde

Paříž - V obci Ungersheim, která má 2200 obyvatel a leží v departementu Horní Rýn asi 20 kilometrů od Mylhúz, se teď koná trh. Žádný místní pamětník neví o tom, že by tomu tak dříve bývalo. Ale dnes tu každé páteční ráno zelinářská farma působící v obci od roku 2012, zcela nová místní konzervárna, stejně jako prodavač vajec vystavují a prodávají svou produkci na náměstí před radnicí.

Slibovaná městská tržnice se vzdaluje

Plzeň – Uživila by se v Plzni zastřešená městská tržnice, kde by si lidé mohli kupovat ovoce, zeleninu a další potraviny? Taková, jakou lidé obdivují v zahraničí?

Původ potravin je rozhodující pro 77 procent Čechů

Praha – Původ potravin je při nákupu jedním z rozhodujících faktorů pro tři čtvrtiny zákazníků (77 procent). Nejvíce Čechy zajímá původ u ovoce a zeleniny, masa a mléčných výrobků. Čeští spotřebitelé se přitom nejvíce vyhýbají polským výrobkům, běžně je nekupuje 37 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu společnosti MasterCard.

Bioplynová stanice ve Velkém Karlově dostala pokutu. Celkem půldruhého milionu

Velký Karlov – Odpad z líhnutí kuřat, zahnívající ovoce a zelenina nebo směs kejdy a hnoje. Takové materiály se podle odborníků v minulosti dostaly do vody nebo půdy v okolí bioplynové stanice. Nyní Česká inspekce životního prostředí udělila hned dvě pokuty v celkové výši 1,4 miliony korun. Zaplatit je má firma ZEVO, jež dříve stanici provozovala. Nyní je společnost v likvidaci a stanici získal v dražbě nový majitel.

Středy doktora Středy: Středozemní dieta

Východní Čechy – Jel jsem na začátku roku s některými žáky praktické školy a odborného učiliště Euroinstitut do španělské Barcelony. Měli tam praxi v přípravě jídel. Byla to spíš exkurze, protože pobyt trval jen několik dnů. Stačilo to na to, abych si znovu uvědomil, jak jsou nesmyslné naše honby za dietami. Třeba právě tak populární středozemní dieta, která vychází ze stravování národů kolem Středozemního moře.

Středy doktora Středy: Středozemní dieta

Východní Čechy - Jel jsem na začátku roku s některými žáky praktické školy a odborného učiliště Euroinstitut do španělské Barcelony. Měli tam praxi v přípravě jídel. Byla to spíš exkurze, protože pobyt trval jen několik dnů.

Středy doktora Středy: Středozemní dieta

Východní Čechy - Jel jsem na začátku roku s některými žáky praktické školy a odborného učiliště Euroinstitut do španělské Barcelony. Měli tam praxi v přípravě jídel. Byla to spíš exkurze, protože pobyt trval jen několik dnů.

Středy doktora Středy: Středozemní dieta

Východní Čechy - Jel jsem na začátku roku s některými žáky praktické školy a odborného učiliště Euroinstitut do španělské Barcelony. Měli tam praxi v přípravě jídel. Byla to spíš exkurze, protože pobyt trval jen několik dnů.