
Po vodě prahne také zelenina
Dobrá Voda – Zdejší zemědělské družstvo je vyhlášeným producentem kysaného Dobrovodského zelí. I prodej této lahůdky může ohrozit další „suchý" rok, který nám předpovídají meteorologové.
Dobrá Voda – Zdejší zemědělské družstvo je vyhlášeným producentem kysaného Dobrovodského zelí. I prodej této lahůdky může ohrozit další „suchý" rok, který nám předpovídají meteorologové.
Brno – Asi 2500 kilogramů nenahlášeného ovoce a zeleniny zajistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spolu s celníky z Pardubického kraje při kontrole v pohraničí. Z šesti kontrol ve třech případech provozovatel nesplnil povinnost nahlášení dováženého zboží, sdělil v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Žďár nad Sázavou - I letos budou od května do října na žďárském náměstí Republiky farmářské trhy. Vždy od osmi do půl dvanácté, každou třetí sobotu v měsíci. První se uskuteční 21. května. Podle organizátorek Kateřiny Fialové a Jany Vinopalové, které trhy pro radnici připravují, zůstanou u toho, co se osvědčilo, a pokusí se zlepšit to, co návštěvníci kritizovali.
Mariánské Lázně - Čerstvá zelenina, domácí marmelády, čerstvé bylinky a mnoho dalších biopotravin nabídnou Mariánské Lázně. Po delší odmlce se do města vrátí farmářské trhy, po kterých Mariánskolázeňští tolik volali.
Praha - Vláda na svém pondělním jednání probere nové podmínky programu Ovoce a zelenina do škol, na které přispívá stát a Evropská unie. Ministerstvo zemědělství nakonec upustilo od povinnosti, aby 40 procent potravin bylo českého původu. Novela vládního nařízení by měla určit jednu porci ovoce nebo zeleniny.
Třebíčsko - Mrazy, které v poslední dny dorazily do Česka, dělají vrásky zahrádkářům a ovocnářům. Mrazy udeřily především na meruňky, obavy z nich mají však také pěstitelé rajčat a další zeleniny. Kvůli nízkým teplotám nelétají ani včely.
Vysočina - Mrazy, které v poslední dny dorazily do Česka, dělají vrásky zahrádkářům a ovocnářům. Mrazy udeřily především na meruňky, obavy z nich mají však také pěstitelé rajčat a další zeleniny. Kvůli nízkým teplotám nelétají ani včely.
Brno - Jihomoravští hygienici s příchodem tepla nabádají, aby lidé více dbali na zpracování potravin při grilování. Při nedostatečné tepelné úpravě masa, ale i při neomytí zeleniny nebo neuchování mléčných a mražených výrobků v chladu se lidé konzumací vystavují zdravotním problémům. Hrozí jim průjem, teplota, zvracení, ale i dehrydratace, řekla dnes novinářům ředitelka odboru hygieny a výživy jihomoravské hygienické stanice Jana Laštovičková. V některých případech může nastat i smrt.
Svitavy – Farmářské trhy jsou dnes běžnou součástí větších i menších měst a ne jinak je tomu i ve Svitavách. Prodejci si za šest let se svým zbožím vybudovali dobrou pověst a mezi lidmi jsou trhy stále oblíbenější.
Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny, řekl dnes Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.
Domažlicko - Zahrádkáři ve Staňkově otevřeli novou prodejnu, v Domažlicích i Kdyni se spoléhají na prodej chovatelských potřeb.
Prostějov – Netradičně začal čtvrtek hned v několika třídách na Základní škole Dr. Horáka v Prostějově. Za dětmi totiž dorazil maskot zdravého ovoce, který obdarovával děti jak ovocem, tak i radami. Školáci se tak dozvěděli něco více o účinku jednotlivých druhů ovoce a zeleniny. A také řešili hádanky, který jim maskot-medvěd dával.
Praha /INFOGRAFIKA/ – „Maso nerozkoušu, zelenina je na mě tvrdá – stejně na to ani nemám chuť. Jsem starej a už nepotřebuju tolik jíst." To je jeden z nejčastějších omylů, kterého se senioři dopouštějí. Právě oni na rozdíl od mladší populace trpí nejčastěji nedostatkem některých živin a s přibývajícími lety u nich roste riziko podvýživy.
Karlovy Vary - Páteční farmářské trhy, které se před tržnicí konají od deseti hodin, poprvé po několika měsících po zimní přestávce zase přivítají pěstitele zeleniny a bylinek. Zklamaní ale budou zákazníci, kteří si zde kupují chlazenou drůbež.
Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.
Děti jedí hodně často maso a málo zeleniny. Také nabídka nápojů je nedostatečná. Odborníci to chtějí změnit. Alespoň ve školním stravování.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Místo betonu nastupuje zeleň. Na střechách domů a v místech, kde ještě zbyl kousek prostoru pro malý záhon, se každé jaro objeví lidé, kteří touží mít ve své kuchyni zeleninu, kterou si nepřinesli ze supermarketu, ale z vlastní zahrady. I v českých metropolích se do práce v komunitních zahradách zapojuje stále více lidí.
Čerstvou zeleninu a produkty drobných výrobců si lidé budou moci pod širým nebem dopřát i letos. V obnovené tradici farmářských trhů se rozhodli pokračovat v Opavě i Hlučíně. Zatímco opavské trhovce čeká letošní premiéra první dubnový den, v Hlučíně už stánkaři obsloužili první zákazníky.
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Svitavy – Komu se v sedmnácti poštěstí, že je tak dobrý, aby si ho pozvali k velké slávě na radnici. Kuchař a vynikající carvingář, tedy řezbář do ovoce a zeleniny, VOJTĚCH PETRŽELA to dokázal.
Trhanov, Koloveč – Háčkované výrobky Hany Dočekalové z Kolovče jsou pastvou pro oči. Na trhanovské velikonoční výstavě představila Jaro na vsi.
/FOTOGALERIE/ Náměstí plné čerstvé zeleniny, bylinek, domácích sýrů, jogurtů i tradičních „hand made" výrobků čeká na Ostravany.
Únava, špatná nálada, kila navíc a zhoršená pleť. Ptáte se sami sebe, co to s vámi je? Možná potřebujete zbavit tělo nahromaděných toxinů. Ideální doba je k tomu právě teď. Uvidíte, že se zase budete cítit skvěle a budete tak i vypadat. Následující rady, jak pročistitorganismus, nejsou nijak drastické a můžete je dodržovat i dlouhodobě.
Praha - S příchodem jara začíná v hlavním městě nová sezona oblíbených farmářských trhů. S rostoucí poptávkou po kvalitních domácích surovinách roste i počet tržišť s pravidelnou nabídkou sortimentu. Organizátoři více než dvou desítek trhů v Praze také pro letošní rok připravují doprovodný program i tematické akce. Zároveň v některých případech rozšiřují počty stánků a pozměňují skladbu nabízeného zboží.
Praha - S příchodem jara začíná v hlavním městě nová sezona oblíbených farmářských trhů. S rostoucí poptávkou po kvalitních domácích surovinách roste i počet tržišť s pravidelnou nabídkou sortimentu. Organizátoři více než dvou desítek trhů v Praze také pro letošní rok připravují doprovodný program i tematické akce. Zároveň v některých případech rozšiřují počty stánků a pozměňují skladbu nabízeného zboží.
Rané jarní cibuloviny a rané trvalky se po oteplení snaží rychle prorůst za světlem a vytvářejí pod ochranou slabé žluté výhonky s nedostatkem chlorofylu.
Praha /FOTOGALERIE/ - Česká republika se může pyšnit dalším úspěchem v gastronomii. Z mezinárodního kulinářského šampionátu ve Stuttgartu přivezli pražští kuchaři dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Sehrané duo sous-chefů Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek a Radek Vach tentokrát zabodovali v kulinářsko-umělecké disciplíně zvané carving. Inspirovali je Piráti z Karibiku a animované postavy.
Rané jarní cibuloviny a rané trvalky se po oteplení snaží rychle prorůst za světlem a vytvářejí pod ochranou slabé žluté výhonky s nedostatkem chlorofylu.
Brno - Ani déšť se sněhem neodradil zájemce od nákupu první den letošní trhové sezony na Zelném trhu. Několik stánkařů v úterý nabídlo kromě tradičního ovoce a zeleniny také sypané koření nebo bylinky v květináči.
Liberecký kraj - Podle Krajské hygieny je na jídelníčku moc uzenin, chybí naopak bezmasá jídla a zelenina.
Špína v kuchyni, plesnivé nebo prošlé potraviny, zapáchající maso, ovadlá zelenina či ředění alkoholu.
Lázně Bělohrad – Náhoda svedla dohromady dva muže ve věku 41 a 23 let, kteří na konci loňského roku pracovali v jedné z firem v Lázních Bělohradu.
Liberecký kraj - Podle Krajské hygieny je na jídelníčku moc uzenin, chybí naopak bezmasá jídla a zelenina.
Ředkvičky jsou jednou z nejranějších a nejoblíbenějších zelenin pro svůj atraktivní tvar, vybarvení a výjimečnou chuť.
Ředkvičky jsou jednou z nejranějších a nejoblíbenějších zelenin pro svůj atraktivní tvar, vybarvení a výjimečnou chuť.
Orlickoústecko - Našich porotců jsme se tentokrát zeptali: Na Česko útočí chřipka, co děláte vy, aby se vám bacily vyhnuly?
Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy – Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia. Kolikrát ani nevíme, co si obléknout, a tak je nám buď zima, anebo vedro. Pro nachlazení a takzvanou rýmičku jsou tyto podmínky a počasí ideální. Je potřeba doplňovat vitamíny a věnovat se prevenci.
Paříž - V obci Ungersheim, která má 2200 obyvatel a leží v departementu Horní Rýn asi 20 kilometrů od Mylhúz, se teď koná trh. Žádný místní pamětník neví o tom, že by tomu tak dříve bývalo. Ale dnes tu každé páteční ráno zelinářská farma působící v obci od roku 2012, zcela nová místní konzervárna, stejně jako prodavač vajec vystavují a prodávají svou produkci na náměstí před radnicí.
Plzeň – Uživila by se v Plzni zastřešená městská tržnice, kde by si lidé mohli kupovat ovoce, zeleninu a další potraviny? Taková, jakou lidé obdivují v zahraničí?
Děčín – Vyjít vstříc zemědělcům prodávajícím vlastní ovoce nebo zeleninu se snaží děčínská radnice. Letos takoví zemědělci zaplatí v porovnání s ostatními za tržní místo pouhou čtvrtinu.
Praha – Původ potravin je při nákupu jedním z rozhodujících faktorů pro tři čtvrtiny zákazníků (77 procent). Nejvíce Čechy zajímá původ u ovoce a zeleniny, masa a mléčných výrobků. Čeští spotřebitelé se přitom nejvíce vyhýbají polským výrobkům, běžně je nekupuje 37 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu společnosti MasterCard.
Velký Karlov – Odpad z líhnutí kuřat, zahnívající ovoce a zelenina nebo směs kejdy a hnoje. Takové materiály se podle odborníků v minulosti dostaly do vody nebo půdy v okolí bioplynové stanice. Nyní Česká inspekce životního prostředí udělila hned dvě pokuty v celkové výši 1,4 miliony korun. Zaplatit je má firma ZEVO, jež dříve stanici provozovala. Nyní je společnost v likvidaci a stanici získal v dražbě nový majitel.
Východní Čechy – Jel jsem na začátku roku s některými žáky praktické školy a odborného učiliště Euroinstitut do španělské Barcelony. Měli tam praxi v přípravě jídel. Byla to spíš exkurze, protože pobyt trval jen několik dnů. Stačilo to na to, abych si znovu uvědomil, jak jsou nesmyslné naše honby za dietami. Třeba právě tak populární středozemní dieta, která vychází ze stravování národů kolem Středozemního moře.
Východní Čechy - Jel jsem na začátku roku s některými žáky praktické školy a odborného učiliště Euroinstitut do španělské Barcelony. Měli tam praxi v přípravě jídel. Byla to spíš exkurze, protože pobyt trval jen několik dnů.
Východní Čechy - Jel jsem na začátku roku s některými žáky praktické školy a odborného učiliště Euroinstitut do španělské Barcelony. Měli tam praxi v přípravě jídel. Byla to spíš exkurze, protože pobyt trval jen několik dnů.
Východní Čechy - Jel jsem na začátku roku s některými žáky praktické školy a odborného učiliště Euroinstitut do španělské Barcelony. Měli tam praxi v přípravě jídel. Byla to spíš exkurze, protože pobyt trval jen několik dnů.