Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Maskot Citron vyučoval děti, proč jíst ovoce a zeleninu

Velehrad, Ostrožská Lhota – Se zábavně vzdělávacím programem zavítali v úterý do Základní školy Velehrad a Základní a mateřské školy Ostrožská Lhota moderátorka z Ovocentra Valašské Meziříčí s maskotem pojmenovaným Citron, aby vysvětlili žákům prvního stupně, proč je důležité jíst ovoce a zeleninu.

Úpravy v dokumentech měly snížit clo u dovážené zeleniny a ovoce

Praha /FOTOGALERIE/ - Dopočítat se nemohli celníci na ruzyňském letišti Václava Havla Praha, kteří v sobotu kontrolovali zásilku čerstvých potravin přicházející z Vietnamu. Zabránili podvodu, konstatovala ve středu Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu. Podle jejích slov se podařilo odhalit především nesrovnalosti týkající se hmotnosti dovážené zeleniny a ovoce, kdy skutečný obsah dodávky neodpovídal údajům v dokumentech.

Středy doktora Středy: Hřejivé potraviny přijdou v zimě vhod

Východní Čechy - V posledních dnech do našich končin dorazila konečně zima s teplotami kolem nuly a s nočními mrazy. Je na čase z hloubky skříní vytáhnout teplé kabáty, šály, čepice a rukavice. Jenže mnohdy nás ani to nezahřeje a máme pocit, že snad zmrzneme.

Středy doktora Středy: Hřejivé potraviny přijdou v zimě vhod

Východní Čechy - V posledních dnech do našich končin dorazila konečně zima s teplotami kolem nuly a s nočními mrazy. Je na čase z hloubky skříní vytáhnout teplé kabáty, šály, čepice a rukavice. Jenže mnohdy nás ani to nezahřeje a máme pocit, že snad zmrzneme.

Středy doktora Středy: Hřejivé potraviny přijdou v zimě vhod

Východní Čechy – V posledních dnech do našich končin dorazila konečně zima s teplotami kolem nuly a s nočními mrazy. Je na čase z hloubky skříní vytáhnout teplé kabáty, šály, čepice a rukavice. Jenže mnohdy nás ani to nezahřeje a máme pocit, že snad zmrzneme.

Středy doktora Středy: Hřejivé potraviny přijdou v zimě vhod

Východní Čechy - V posledních dnech do našich končin dorazila konečně zima s teplotami kolem nuly a s nočními mrazy. Je na čase z hloubky skříní vytáhnout teplé kabáty, šály, čepice a rukavice. Jenže mnohdy nás ani to nezahřeje a máme pocit, že snad zmrzneme.

Na ochranu před chřipkou dbá 42 procent lidí

Na ochranu před chřipkou dbá podle aktuálního průzkumu v Česku 42 procent lidí, z nich se pět procent nechá očkovat. Valná většina Češek a Čechů začne jíst víc ovoce a zeleniny, anebo polykají vitamínové preparáty a potravinové doplňky. Chřipkou onemocní v Česku každý rok deset až 30 procent obyvatel, v epidemii až polovina. Na chřipku a její následky zemřou ročně přes 2000 lidí. Podle průzkumu společnosti Walmark většina Čechů chřipku nepozná.

V potravinové bance už přijímají ovoce a zeleninu

Brno - Není banka jako banka. Zatímco v té běžné si lidé peníze půjčí a musejí je vrátit, jídlo z potravinové pomáhá potřebným bezplatně a bez nutnosti vracení. Od jejího otevření letos v únoru už jídlo z ní pomohlo desítkám potřebných. Teď se její sklady naplní ještě víc. Poputují do ní totiž potraviny vybrané v sobotu v Národní potravinové sbírce.

Brambory zdražily na dvojnásobek. Na Hané sklidili z polí jen polovinu

Blatec – Ze dvora za deset, v supermarketu i za dvacku. Cena brambor se v porovnání s loňským podzimem zvedla dvojnásobně. Souvisí to s mizernou úrodou, na které se podepsalo katastrofální sucho. Bramboráři na Hané sklidili z polí polovinu toho, co vloni a odhadují, že tuto základní zeleninu budou mít nejdéle do konce roku.

Ryby pomáhají pěstovat zeleninu

České Budějovice - Rozvoji akvaponií se bude nově věnovat Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Akvaponie je světově uznávaná technologie kombinující chov ryb spolu s pěstováním rostlin, především ovoce, zeleniny a bylin, které díky využití odpadních metabolitů jako hnojiva dosahují vysokých výnosů sklizně.

V pražské zoo mají dýňové hody

Praha /FOTOGALERIE/ - K podzimu patří bohatá sklizeň různých druhů ovoce a zeleniny. Jedním z jeho hlavních symbolů jsou i dýně. V tomto období si jich proto užívají také zvířata v pražské zoo. A je více než zajímavé sledovat, jak si které zvíře s dýní poradí.

Děti z mateřinky se naučí i pěstovat zeleninu

Vizovice – Jak v mateřské, tak v základní škole ve Vizovicích se v těchto měsících provádí několik vylepšení. V základní škole mají novou podlahu v kuchyni a v mateřské škole se staví druhá část zahrady v přírodním stylu. První část zahrady již užívají děti i pedagogové více než rok.

Seznamují s netradičními druhy zeleniny. Formou ochutnávky salátů

Lednice – Netradiční a málo známé zeleninové druhy se staly výzvou pro studenty zahradnické fakulty v Lednici. Připravili z nich třináct soutěžních salátů, ze kterých degustátoři vybrali vítěze. Absolutní jedničkou byl nejen podle Aleše Jezdinského z lednického Ústavu zelinářství a květinářství salát chřestový.

Tržnice u nádraží se dočká modernizace. Nezruší ji

Uherské Hradiště – Mám dost překrásné zeleniny, která je však zbavena jakékoliv chuti a kterou mi nabízí některé velké obchody. Raději si zajdu pro poctivou papriku z naší regionální produkce. Takový názor zastávají někteří obyvatelé Slovácka, jež za tímto účelem raději navštěvují různé trhy.

Bramboráři dostanou náhradu za sucho při poklesu tržeb nad 30 procent

Havlíčkův Brod – Pěstitelé brambor mohou dostat náhradu za škody způsobené suchem, pokud prokážou pokles svých tržeb v porovnání s minulými roky o více než 30 procent. Újmu způsobenou letošním počasím bude ministerstvo zemědělství zjišťovat i u dalších komodit, jako je kupříkladu ovoce, zelenina a chmel. Novinářům to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na dnešním semináři pěstitelů brambor v Havlíčkově Brodě.

Zelenina zdražila. Nejvíce stoupla cena brambor

Praha - V říjnu na pultech vzrostly ceny brambor, paprik, rajčat i mrkve, ukázala dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana cena zeleniny možná nepoklesne až do příští sklizně.

Modernizované Terno v Třeboni zvyšuje komfort při nakupování

Třeboň - Supermarket Terno v Třeboni pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu novinek. Po remodelingu obslužného úseku s nabídkou čerstvého masa, uzenin, lahůdek a sýrů a úpravách sekce čerstvého pečiva, realizovaných v uplynulém roce, byl modernizován úsek ovoce a zeleniny. 

Taneco ve Frýdku kvůli vodě skončí, Krnov plánuje dál

Krnov stejně jako Frýdek-Místek s očekáváním sledovaly plány formy Taneco na revoluční rybí farmu, která na principu aquaponie má být propojena s pěstováním bylin a zeleniny bez substrátu. Ve Frýdku-Místku čekali, že tento projekt oživí areál bývalých kasáren a vytvoří zhruba 150 nových pracovních míst.

Zahrada východních Čech 17. ročník Častolovice

Častolovice - Vyhlášená zahrádkářská výstava Zahrada východních Čech začala netradičně už ve čtvrtek. Pořadatelé letos zkoušejí experiment rozšířením dosud třídenní přehlídky na čtyři dny. „Dosavadní dnešní návštěvnost zahnala obavy mých kolegů. Jsme spokojeni, lidé přišli. Rozšíření o čtvrteční den se ukázalo jako dobrá volba," prozradil včera po poledni Josef Helmich, hlavní pořadatel proslulé častolovické akce zahrádkářů. Podívaná plná květin, podzimních dekorací, ovoce a zeleniny se letos rozprostírá na rekordně velké ploše 3 tisíc m2. Na výstavě se neprezentují jen zahrádkáři. „Těší nás dobrá spolupráce s včelaři, chovateli drobného zvířectva a ptactva, myslivci a kaktusáři," pochvaluje si Helmich. Do Častolovic přijíždějí nejen místní, ale i lidé z daleka. Organizátoři výstavy očekávají podobně jako v minulých letech více než deset tisíc návštěvníků. Sedmnáctý ročník výstavy potrvá až do nedělního odpoledne. Během zahajovacího dne navštívily výstavu školy, zájezdy a mnoho dalších návštěvníků.

Zahrada východních Čech poprvé čtyřdenní

Častolovice - Netrpělivě očekávaný 17. ročník výstavy ovoce, zeleniny a květin „Zahrada východních Čech" začíná v Častolovicích už zítra. Tradiční podzimní zahrádkářská akce přináší každoročně novinky. Ani letos tomu nebude jinak.

Podzimní Flora je tady. Co nabídne?

Olomouc – Špičkové ovoce a zelenina, aranžmá z podzimních květin ale také dobré jídlo a pití. Tento čtvrtek startuje na Výstavišti Flora Olomouc podzimní část už jubilejní dvacáté celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc. 

Školáci už sklízejí vlastní zeleninu

Pelhřimov - V areálu Základní školy Krásovy domky Pelhřimov byla ve čtvrtek slavnostně otevřena přírodní zahrada, jejíž součástí je pergola, která bude do budoucna sloužit jako přírodní učebna.

Havelský trh je třeba změnit, řekl radní. Vadí mu sortiment

Praha - Dřevěné stánky na pultech kolemjdoucím představují ovoce, zeleninu, ale i suvenýry, na které člověk může narazit i na dalších místech hlavního města. Takové je Havelské tržiště, jeden z nejstarších trhů v Praze. Radní Prahy 1 Tomáš Macháček by byl rád, kdyby historické místo změnilo svou podobu. Stihnout to chce do konce volebního období. Jím navrhované změny, mezi nimiž je i snížení počtu stánků, však provozovatel odmítá.

Zahrádkářům pomohl mistr republiky. K vidění je i šestadvacetikilový meloun

Slavkov u Brna – Přestože letošní rok nebyl pro pěstování ovoce a zeleniny nejpříznivější, slavkovští zahrádkáři mají důvod ke spokojenosti. Kvalita ovoce je prý na velmi dobré úrovni. I když na jubilejní desáté oblastní výstavě ovoce, zeleniny a zahrádkářských výpěstků, kterou tento víkend pořádají, unikáty příliš k vidění nejsou. Přesto se najdou mezi stovkami výpěstků i takové, nad kterými se tají dech.

Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku

Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku. V šesti letech mají podle nové americké studie větší spotřebu vody, ovoce a zeleniny. Naopak méně často pijí cukrem slazené nápoje a džusy. Zjištění zámořských odborníků na tiskové konferenci prezentovala Eva Kudlová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V pondělí začal Český týden kojení.

Komunitní zahrada: lidé na ní pěstují rostliny i dobré vztahy

Praha - Ze zastávky autobusu na Opatově to do komunitní zahrady Vidimova není daleko. Objevit místní zahrádkářský klenot dá ovšem trochu zabrat. „Vy myslíte to bio a tak?" odpovídá mi zmateně kolemjdoucí žena s poněkoud nepochopeným výrazem ve tváři, když se ptám po komunitní zahradě.

Zpestření stravy pro školáky? Raw food

Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.

Není důvod plýtvat, křivé potraviny nejsou závadné

Praha – Supermarkety nechtějí přijímat od zemědělců nevzhledné ovoce a jídlo. Spousta úrody tak zůstává na polích a důvody nemusí být jenom estetické. Na tento nešvar v sobotu na Piazzetě Národního divadla upozorňuje iniciativa Zachraň jídlo.

Corriere della Sera: 15 stravovacích návyků staletých

Existují některé zdravé stravovací návyky, které jsou skutečným elixírem života. Jsou to návyky, jež sdílí populace žijící v takzvaných modrých zónách, pěti oblastech světa, kde se soustřeďují lidé dosahující vysokého věku. Je to japonský ostrov Okinawa, město Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku, kostarický poloostrov Nicoya a provincie Ogliastra na Sardinii. Je neuvěřitelné, že tu nikdo nepočítá kalorie, nikdo nebere vitamíny ani neváží proteiny, píše italský deník Corriere della Sera, který uvádí 15 stravovacích návyků obyvatel modrých zón:

Školní jídelny v regionu vaří zdravěji. Bojují proti obezitě

Znojmo – Méně sladkých jídel, více zeleniny a luštěnin dostanou na talíř děti ve školní jídelně na náměstí Republiky. Jako jediné školní stravovací zařízení ve Znojmě je součástí celorepublikového projektu Zdravá školní jídelna. Má naučit děti jíst zdravě.

Petra Janů: Chalupa byla srdeční záležitostí mého muže

Zpěvačka Petra Janů má své prázdninové obydlí nedaleko Jindřichova Hradce. O stavení, které kdysi bývalo kaplí, pečuje s pomocí přátel a sousedů. Navíc se stará o zahradu, pěstuje zeleninu a bylinky a u toho všeho stačí ještě relaxovat.

Živá strava se dere na Ostravsko

Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.

Denně sníme kilo až dvě rajčat, říká Břeclavanka. Slavnosti si užila

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Na sobotní Slavnosti rajčat dorazila s manželem už podruhé. Víckrát ani nemohla, netradiční oslava tradiční zeleniny se totiž v Břeclavi konala loni poprvé. Přesto podle Mileny Vágnerové už začínají rajčatové oslavy v okresním městě dosahovat věhlasu zavedených vinobraní nebo meruňkobraní. I podle počtu příchozích, kterých znovu přibylo.