Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Člověk musí počítat i cukr, který denně vypije

Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje nutriční terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," dodává.

Školní bufety končí, nová pravidla jsou příliš přísná

Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Školní bufety končí, nová kritéria jsou příliš přísná

Blanensko, Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Proč Taneco sází právě na Krnov?

Firma Taneco chce v Krnově vybudovat rybí farmu a akvaponicky pěstovat zeleninu. Už registruje dvě stovky uchazečů o zeměstnání. Proč právě Krnov?

Je Taneco dostatečně solventní?

Pokud Krnov podpoří rybí farmu a akvaponickou zeleninu v průmyslové zóně, může přijít o padesátimilionovou státní dotaci. Firma Teneco deklaruje, že ztráty městu uhradí. Má na to?

Svačina roku: student poděbradské hotelové školy získal třetí místo

Poděbrady - Student hotelové školy v Poděbradech na Nymbursku Pavel Carhoun má na svém kontě krásný výsledek. V gastrosoutěži Svačina roku získal krásné třetí místo. Do soutěže se přihlásilo celkem 37 škol ze všech krajů České republiky a do pražského finále postoupilo 15 kuchařů a kuchařek.

V Augustiniánském domě servírují ryby, zeleninu nebo chia semínka

Luhačovice - Za posledních pětadvacet let se podle studií lidem v České republice prodloužil život až o deset let. Stojí za tím pokrok medicíny i změna životního stylu. Právě zdravý životní styl se stává v současné době fenoménem, kvůli kterému restaurace a hotely mění své jídelníčky.

Semínka z dýně vyhodit do koše? Raději na čaj, inspirovala lektorka

Podomí /REPORTÁŽ/ – Že dýni Hokaido není třeba při vaření loupat, ví hodně kuchařek. Po zpracování tuhé dužiny však většina zdánlivé přebytky, semena a vláknitý střed, vyhazuje. A zatímco se v sobotu v podvečer stoly v kuchyňce základní školy v Podomí prohýbají pod různými druhy sezónní zeleniny a ovoce, lektorka Marie Julínková vysvětluje účastníkům kurzu podzimního zdravého vaření, že z dýně lze efektivně využít vše.

Brambory z Brněnska? V obchodech jsou častěji ty z Vysočiny

Brno - Studentka Jitka Vlková z Brna se snaží kupovat si ovoce i zeleninu od místních zemědělců. Platí to i o bramborách. „Nedělám si velké zásoby, takže nakupuji častěji v menším množství. Přes léto jsem chodila na farmářské trhy, teď nakupuji především v supermarketech," uvedla Vlková. Na pultech obchodů ovšem brambory z okolí nemá příliš šanci najít.

Flora byla plná ovoce a zeleniny, festival doplnily i jiné dobroty

Olomouc – Šťavnatá jablka, vyřezávané dýně, květiny i další ovocnářské a zelinářské výpěstky nejvyšší kvality dnes přilákaly tisíce návštěvníků na olomoucké Výstaviště Flora. Podzimní etapa výstavy ovoce a zeleniny nabídla také festival gastronomie a nápojů Olima i Podzimní zahradnické trhy.

Zelináři po loňském propadu očekávají letos vyšší úrodu

Olomouc - Tuzemská produkce zeleniny by po loňském propadu měla letos díky příznivému počasí a rozšíření pěstebních ploch vzrůst o několik desítek tisíc tun. Dnes to na zahájení podzimní etapy celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Obnovená výstava ovoce a zeleniny nabídne také galerii obrazů či víno

Hradčovice – Výstava ovoce a zeleniny v Hradčovicích byla v minulosti tradiční akcí, jejíž popularita po roku 1989 začala prudce klesat, až se nakonec přestala pořádat. Letos se však díky sdružení Českého zahradnického svazu Hradčovice podařilo v minulosti oblíbenou akci uvést znovu v život, a tak v neděli 23. října od jedenácté hodiny dopolední odstartuje její první obnovený ročník.

Hlavní pavilon podzimní Flory Olomouc se promění ve spíž a sklep

Olomouc - V jednu velkou spíž a sklep zaplněný ovocem, zeleninou i kvalitními potravinami se příští týden promění hlavní pavilon Výstaviště Flora v Olomouci, kde začne podzimní etapa celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc 2016. 

Ochutnají saláty z tykve či rajčat. V Lednici pak zvolí ty nejlepší

Lednice – Patnáct druhů salátů z netradičních a méně známých druhů zeleniny. Ty mohou ochutnat návštěvníci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici. Degustace začíná ve čtvrtek v poledne ve vestibulu budovy A. „Saláty jsou například z tykve muškátové, perily křovité nebo různých odrůd rajčat, které pocházejí z Ameriky a z Číny," uvedl za pořadatele Aleš Jezdinský z Ústavu zelinářství a květinářství.

Výstava poukazuje na plýtvání jídlem posvěcené úřady

Praha - Výstava, která chce přispět k osvětě a zabránění plýtvání jídlem, začala ve venkovní Galerii Artwall pod Letenskými sady. Jmenuje se Vynikající a představuje velkoformátové fotografie německého umělce Uliho Westphala. Autor už deset let fotografuje ovoce a zeleninu vyřazené z prodeje v obchodech kvůli tomu, že nesplňují estetické normy. Podle pořadatelů výstavy a iniciativy Zachraň jídlo jde o velmi nebezpečný trend vedoucí k obrovskému plýtvání jídlem. Motto výstavy proto zní Jezte křivě!

Z benešovského Masarykova náměstí by prý měla zmizet zelenina

Benešov – Je potřeba změnit vizáž hlavního benešovského, Masarykova náměstí? Jak moc a co by odtud mělo zmizet? Co by tam naopak mělo přibýt? Tyhle otázky nejspíš už poměrně brzy začnou hýbat veřejným míněním obyvatel města. Současný starosta Petr Hostek je velkým zastáncem změn. Současná podoba nejdůležitějšího místa v Benešově mu totiž připadá zastaralá. Omšelá a nedůstojná významu sídla.

Děti si vypěstovaly zdraví

Hluboká nad Vltavou - Nejdříve si bylinky vypěstují, aby je následně mohly sníst. Pro většinu lidí poměrně běžná věc. Jenže v případě Hluboké nad Vltavou je zahrádkářům maximálně šest let. Děti z mateřské školky si s pomocí učitelek založily zahrádku, kde pěstují nejen bylinky potřebné k dochucování jídel, ale i zeleninu rajčata, okurky a oblíbený hrášek. Projekt našel podporu u Nadace ČEZ, která na zahrádku věnovala 50 tisíc korun.

Lidé opět více sází a pěstují

Karvinsko - Zánik klasických českých zahrádek, kde se pěstuje i ovoce a zelenina, je opět na ústupu. V čistě rekreační oblasti se zahrádkářské kolonie měnily především v 90. letech minulého století, dnes už je ale vše zase trochu jiné.

Jablka, rajčata i víno. V Určicích vystavovali zahrádkáři

Určice – Stovky kusů ovoce a zeleniny. Sem tam na prostřených stolech také nějaká ta květina. A jako bonus ozdoby od místních dětí. Tak vypadalo o víkendu přísálí určické sokolovny, kam zamířili především zahrádkáři. Ti zde totiž vystavili, co se jim i přes občasnou nepřízeň počasí podařilo na svých zahrádkách vypěstovat.

Místo zeleniny pěstovali marihuanu

Hradec Králové - Jednačtyřicet rostlin konopí našli policisté v zahrádkářské kolonii v Hradci Králové. Rostliny připomínající marihuanu upoutaly pozornost hlídky městské policie.

Místo zeleniny pěstovali marihuanu

Hradec Králové - Jednačtyřicet rostlin konopí našli policisté v zahrádkářské kolonii v Hradci Králové. Rostliny připomínající marihuanu upoutaly pozornost hlídky městské policie.

Do Osoblahy jeli pro gastronomické zážitky a soutěžit

/FOTOGALERIE/ Hlinecká zabijačková polévka, řecká pita, vychytaný boršč, kachní paštika s cibulovým chutney, srnčí na zelenině a k tomu rusínské koláčky, tvarohový dezert nebo slezský koláč. Hosté, kteří navštívili v sobotu osoblažský gastrofestival, si mohli vybrat, čím uspokojí své chuťové buňky a komu dají svůj hlas v gastronomické soutěži. Odcházeli spokojeni, a mnozí si s sebou odnášeli ještě něco dobrého na neděli nebo na příští týden.

Opuštěná farma v Labutech znovu rozjede výrobu

Labuty, Kyjov – Pěstování zeleniny i ovoce, chov zvířat a pracovní místa. Na léta opuštěný zemědělský areál v Labutech by se znovu mohl vrátit život. Obec od loňského října začala se scelováním parcel. Byly rozdrobené mezi padesátku majitelů, což případné zájemce o využití místa odrazovalo. „Podařilo se nám většinu pozemků a všechny budovy vykoupit," řekl labutský starosta Milan Hrkalík.

Kam s velkými skleníky? Lučina, nebo Pánov

Hodonín – Na ploše o velikosti několika fotbalových hřišť mohou v Hodoníně 
v nejbližších letech vyrůst skleníky na pěstování zeleniny. Investor kvůli nim žádá město o změnu územního plánu hned ve dvou lokalitách. „Chceme se tady zabývat zeleninou, jestli půjde právě o rajčata, okurky či papriky, je v tuto chvíli předčasné konkretizovat. Jsme totiž teprve ve fázi, kdy chceme změnit územní plán, což trvá léta. A pak budeme potřebovat také stavební povolení," informoval zástupce hulínské akciové společnosti David Malošík.