Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Vandal zničil celou úrodu

Vítkov – Seschlé listy, spálené plody a úroda k nepoužití, tak dopadlo řádění zatím neznámého vandala ve Vítkově, který s největší pravděpodobností postříkal malé pole Štefana Berčíka – ten měl zasázené brambory, cuketu, květák, brokolici, fazole, cibuli, ředkvičky a spoustu další zeleniny, nic z toho však letos neochutná.

Polské trhy jsou stále v kurzu

Je čtvrtek, půl sedmé ráno a část naší redakce se seskupuje ve voze, který z Opavy vyráží směr Zabelków. Naším cílem jsou tradiční polské trhy. Zajímá nás, zda jsou stále populární i mezi Čechy.

Farmářům přálo ve Stříbře počasí, chválili i návštěvnost

Stříbro – Farmářské trhy se konaly v sobotu dopoledne na stříbrském náměstí. Trhovci nabídli zajímavý sortiment, zájemci si mohli koupit zeleninu, koření, ruční výrobky pletené i šité, mléčné produkty, kozí sýry, nechyběly ani výrobky kované či dobroty od pekařů.

Centrum Šternberka zaplnily tradiční trhy

Šternberk – Květiny, bylinky, dřevěné hračky, ale i ovoce a zelenina, maso nebo pečivo bylo možné nakoupit na dalších Venkovských trzích ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu dopoledne trhovci zaplnili Hlavní náměstí.

Farmářské trhy opět nabídnou čerstvé produkty

Hradec Králové - Máte rádi poctivé klobásy, sýry, jogurty, zeleninu, ovoce a další produkty? Pak zamiřte v sobotu od osmi do dvanácti hodin do Gayerových kasáren v Hradci Králové. Uskuteční se zde tradiční farmářské trhy.

Kde hrozí toxoplazmóza? Třeba z neomyté zeleniny

Nemoc možná už trochu zapomenutá, přesto stále existující. Toxoplazmóza. Nemoc od zvířat. Jak se před ní chránit, žijeme – li v úzkém soužití se zvířaty? Na to odpovídá Petr Ježek, primář oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram.

Kde hrozí toxoplazmóza? Třeba z neomyté zeleniny

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Nemoc možná už trochu zapomenutá, přesto stále existující. Toxoplazmóza. Nemoc od zvířat. Jak se před ní chránit, žijeme – li v úzkém soužití se zvířaty? Na to odpovídá Petr Ježek, primář oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE

Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!

Sylva Jelénková: Dovážíme ovoce ze zahraničí. Naše přitom v sadech padá a hnije

Ostrožská Lhota – Začínala tím, že rozložila ovoce na síta a nechala je sušit na slunci. Dnes patří devětadvacetiletá Sylva Jelénková z Ostrožské Lhoty mezi čtrnáct finalistů, kteří se se svými podnikatelskými záměry snaží prosadit v soutěži Rozjezdy roku zaměřené na drobné začínající podnikatele. Projekt Sylvy Jelénkové se přitom soustředí právě na šetrné sušení a zpracování sezónního ovoce a zeleniny.

Voda chybí zelenině i obilí. Kvůli suchu už hořel les

Třebíčsko - Zahrádkáře a zemědělce potrápily poslední suché dny. Místo deště muse-li k záchraně úrody často využít vlastních sil. „Člověk má se zeleninou starosti, i když je vody dost. V takovémhle suchu ale nedělá skoro nic jiného, než že zalévá," řekla Marie Chybová z Kuroslep.

Středomořská dieta chrání před rakovinou dělohy, píše italský deník

Ženám stravujícím se podle středomořské diety hrozí o 50 procent menší nebezpečí, že onemocní rakovinou dělohy. Ukazuje to studie financovaná Italskou nadací pro výzkum rakoviny (FIRC), kterou publikoval British Journal of Cancer. Tým italských vědců ve spolupráci s experty z Lausannské univerzity ve Švýcarsku na vzorku 5000 dobrovolnic zjišťoval souvislost mezi středomořskou stravou a rizikem vzniku rakoviny dělohy. O výsledcích bádání píše italský deník La Repubblica.

Na Štvanici začal dvoudenní festival RawFest

Praha - Festival takzvané rawfood neboli živé stravy, která je ve světě trendem posledních let, začal v sobotu na pražské Štvanici. Akce zaměřená na přírodní, tepelně ani průmyslově neupravované potraviny, které údajně zpomalují stárnutí, nezatěžují metabolismus a tělo zaplaví energií, potrvá dva dny. Příchozím nabízí ochutnávky vyhlášených raw restaurací a nápojů z ovoce, zeleniny, semínek a oříšků, zpracovaných za nízkých teplot, tedy od 42 do 45 stupňů Celsia.

Dopřejte svým rostlinám krásné květy nebo zdravé plody BEZ CHEMIE

Každý kdo pěstuje v bytě pokojové rostliny nebo na balkóně muškáty, petunie, nebo na zahradě ovoce, zeleninu nebo jen pečuje o trávník, chce, aby vypadali co nejlépe, rostliny bohatě kvetly, ovoce bohatě plodilo a zelenina dobře urostlá a zralá plná vitamínů, ideálně vypěstovaná BEZ CHEMIE!!!!

Zelný trh: návrat stánkařů po roce a půl v exilu, na kvalitu dohlédne správce

Brno - Zelný trh v centru Brna opět ožil tradičními farmářskými trhy. Stánkaři se na náměstí vrátili v pondělí. Kvůli rekonstrukci museli od listopadu 2013 prodávat na nedalekém Moravském náměstí. Až do listopadu teď na Zelném trhu Brňané najdou zhruba stovku prodejců, kteří nabízí čerstvou zeleninu a ovoce.

Sezona zahrádkářů? Zatím vypadá nadějně

Počasí podle zahrádkářů letos přeje jak ovoci, tak zelenině. „Na zahradě máme meruňky, višně, trnky i jablka. Chodíme tam každý druhý den a zatím vypadají velice dobře. Všechny jsou obsypané květy," svěřila se Jana Komosná z Hodonína.

Sezona zahrádkářů na Hodonínsku? Zatím vypadá nadějně

Hodonínsko – Počasí podle zahrádkářů letos přeje jak ovoci, tak zelenině. „Na zahradě máme meruňky, višně, trnky i jablka. Chodíme tam každý druhý den a zatím vypadají velice dobře. Všechny jsou obsypané květy," svěřila se Jana Komosná z Hodonína.

Sezona zahrádkářů? Zatím vypadá nadějně

Hodonínsko – Počasí podle zahrádkářů letos přeje jak ovoci, tak zelenině. „Na zahradě máme meruňky, višně, trnky i jablka. Chodíme tam každý druhý den a zatím vypadají velice dobře. Všechny jsou obsypané květy," svěřila se Jana Komosná z Hodonína.

Školní jídelny na Hodonínsku bojují s výživovou normou

Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Školní jídelny bojují s výživovou normou

Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Chřestovou klobásu lidé zapijí tmavým pivem a moravským vínem

Ivančice - Čtyři tuny bílého a dalších dvě oblíbenějšího zeleného chřestu o víkendu snědí milovníci této lahůdkové zeleniny v Ivančicích. Na jedenadvacátém ročníku tradičních oslav se spojí gastronomie s kulturou. „Vybere si každý, gurmán, milovník vína i kulturně založený člověk," slíbil organizátor Aleš Tureček.

Žáci si v obřích sklenících sami pěstují čerstvou zeleninu

Stříbro – Projet se v bryčce tažené párem koní, prohlédnout si moderní traktory a další zemědělskou techniku, nebo se podívat, jak se ve sklenících daří kedlubnám, okurkám a dalším plodinám. To vše a mnoho dalšího bylo možné v pátek ve školní zahradě Střední odborné školy Stříbro. A Dny školní zahrady, jak se akce jmenuje, pokračují také v sobotu do 13 hodin.

Tržnice na Zelném trhu příští rok otevře. Podívejte se, jak bude vypadat

Brno /FOTOGALERIE/ – Markéta Procházková chodila na brněnský Zelný trh pravidelně nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu od farmářů. Pro další potraviny ale musela do některého z velkých supermarketů. „V okolí Zelného trhu jsem nepořídila žádné kvalitní maso nebo uzeniny," popsala Procházková.

Saláty z Černíkovic šly v hlavním městě na dračku, jsou totiž bio

Černíkovice/Praha - Zelenina místního pěstitele potěšila spotřebitele v hlavním městě. Saláty, které právě Miloš Kurka sklízí v zahradě v Černíkovicích, jako jeden z mála zelinářů přivezl uplynulý týden do Prahy na přehlídku domácí certifikované ekologické produkce. Ta se pod názvem Biostyl každoročně koná v dubnu u příležitosti festivalu Evolution na pražském Výstavišti Holešovice.

Sezona trhů začne ve čtvrtek

Beskydské farmářské trhy ve Frýdku-Místku, které si již za čtyři roky své existence získaly pravidelné návštěvníky, budou zahájeny ve čtvrtek 7. května, a to květinovým trhem.

Děti si pochutnaly i na exotickém ovoci

Brněnec – Evropský projekt ovoce a zelenina do škol byl spuštěn ve školním roce 2009/2010. Jeho hlavním cílem bylo a je podpořit zdravé stravovací návyky dětí a zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny.

Sklizeň chřestu začala později, ale bude větší a úroda kvalitnější

Hostín u Vojkovic (Mělnicko) – Sklizeň chřestu v ČR oproti loňsku začala o 14 dní později, bude ale větší. Na Mělnicku se pěstuje na 150 hektarech půdy, což je o více než 20 hektarů víc než loni. Kvalita úrody bude letos vysoká, řekl Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Chřest bude na farmě možné zakoupit od pátku, do obchodní sítě se dostane v následujících dnech. Chřestová sezona trvá obvykle do konce června.

V Německu začíná sklizeň chřestu, kvůli počasí bude dražší

Berlín – Němečtí labužníci se mohou těšit na začátek nové chřestové sezony. V Bavorsku ve středu oficiálně začala sklizeň této zeleniny a první čerstvý chřest by měl pulty obchodů zaplavit příští týden. Milovníci chřestu si však letos za svou oblíbenou pochoutku připlatí, protože orkán z minulého týdne poznamenal úrodu.

Vývozním hitem Polska se stávají žampiony

Varšava - Vývozním hitem Polska se stávají žampiony. Země je jejich největším producentem a vývozcem v Evropě a loni podíl žampionů na celkové hodnotě vývozu zeleniny z Polska činil 60 procent. Zhruba 35 procent žampionů dovezených do některé z dalších zemí na světě bylo z Polska. Uvedla to agentura PAP s odvoláním na údaje polského ekonomického institutu IERiGZ, který se zaměřuje na zemědělství a potravinářství.

Zeleninu asi nahradí značkové boty. Místo skleníků budou obchody

Blansko – Květiny a zelenina. Obří skleníky. V budoucnu se však místo výpěstků zemědělců mají na pozemcích v blanenské lokalitě Poříčí prodávat například značkové boty, léky, oblečení, nábytek nebo nářadí. V nově postavených prodejnách. To je záměr společnosti M. S. Blanenská.

Vyrobte si zeleninové nebo jablečné chipsy

Návštěvu okouzlíte výbornými domácími chipsy, které velmi snadno vyrobíte z různých druhů zeleniny. Milovníci sladkostí si mohou připravit chutnou verzi z jablek, skořice a vanilky. Samotná příprava je velmi snadná, zkusit je můžete už dnes!