Pelhřimovsko – Meruňky, borůvky, ale i melouny a další ovoce a zeleninu v letních měsících nabízejí stánkaři nejen u silnic. Deník zjišťoval, na co si dát při jejich nákupu pozor a jaká jsou pravidla stánkového prodeje.
Blanensko – Koupit si čerstvé ovoce a zeleninu přímo po cestě je pro mnoho lidí lákavé. Toho využívají prodejci letních plodin. Své stánky v těchto dnech staví v okolí silnic. Na Blanensku nejčastěji míří k hlavnímu tahu mezi Brnem a Svitavami, na frekventovanou silnici I/43.
Blanensko – Koupit si čerstvé ovoce a zeleninu přímo po cestě je pro mnoho lidí lákavé. Toho využívají prodejci letních plodin. Své stánky v těchto dnech staví v okolí silnic. Na Blanensku nejčastěji míří k hlavnímu tahu mezi Brnem a Svitavami, na frekventovanou silnici I/43.
Jižní Morava /LETNÍ RETRO/ - Vzpomínám si, jako by to bylo dnes. Maminka z města přinesla síťovku s mandarinkami a obřadně ji položila na stůl. Musely jsme si se sestrou umýt ruce, poklidit stůl a každá jsme dostala jednu mandarinku, kterou jsme podle maminčiny rady rozdělily na dílky. Vůbec poprvé.
Bojanovice – Nedotýkat se uhynulých myší, nepít vodu ze studánek, nekoupat se ve stojatých vodách, nechodit naboso ve vlhké půdě a především si důsledně mýt ruce i zeleninu ze zahrádek. S takovými pokyny přichází vedení Bojanovic i hygienici. Ve vesnici se totiž objevila leptospiróza. Nemoc není smrtelná ani po ní nejsou trvalé následky, její průběh ovšem bývá bolestivý.
Kosova Hora /ROZHOVOR/ - O Janě Arcimovičové z Kosovy Hory na Příbramsku je minimálně v regionu známo, že propaguje zdravý životní styl, zabývá se tradiční čínskou medicínou, učí se čínsky, a do Číny se při cestování ráda vrací. Jana překládá, publikuje, píše knihy.
Kosova Hora /ROZHOVOR/ – O Janě Arcimovičové z Kosovy Hory je minimálně v regionu známo, že propaguje zdravý životní styl, zabývá se tradiční čínskou medicínou, učí se čínsky, a do Číny se při cestování ráda vrací. Jana překládá, publikuje, píše knihy.
Období sklizně zeleniny na jižní Moravě sotva začalo. Zemědělci si ale budou muset pospíšit. Pole se totiž stávají častým cílem zlodějů. Nejčastěji z nich mizí česnek.
Jižní Morava – Období sklizně zeleniny na jižní Moravě sotva začalo. Zemědělci si ale budou muset pospíšit. Pole se totiž stávají častým cílem zlodějů. Nejčastěji z nich mizí česnek.
Jižní Morava – Období sklizně zeleniny na jižní Moravě sotva začalo. Zemědělci si ale budou muset pospíšit. Pole se totiž stávají častým cílem zlodějů. Nejčastěji z nich mizí česnek.
Paříž - Takzvané džusové kúry, jejichž móda přišla ze Spojených států, spočívají v tom, že se několik dní nekonzumuje nic jiného, než šťáva z ovoce a zeleniny. Jaké jsou reálné účinky této metody a jak vysvětlit její úspěch? – ptá se francouzský týdeník L´Express.
Teplá zima a deštivé počasí posledních dní napomohlo slimákům k rozvoji jejich populace. Na zahradách bez milosti likvidují veškerou zeleninu i květiny.
Ústí nad Labem - Pulty plné čerstvě upečeného chleba, mléčných výrobků beze stopy konzervantů, nebo také poctivé uzeniny či mořských plodů. Každý čtvrtek ústecké Kostelní náměstí zaplňují prodejní stánky, aby farmáři uspokojili chutě Ústečanů.
Rajčata, saláty, bylinky, ale i květiny, které hrají barvami. Nejde o žádné zahradnictví. Takové rostliny zdobí balkon Plzeňanky Lucie Salákové, která se zapojila do letošní Zahradnické přehlídky, jež se druhým rokem koná v Plzni.
Slovácko – Až o dva týdny, oproti předchozím letům, uspíšilo sklizeň úrody zeleniny a obilovin dosavadní příznivé počasí na Slovácku. Zatímco největší tuzemský výrobce konzervované zeleniny společnost Hamé, už začala zpracovávat první letní plodiny – kopr a hrášek ve svém závodě v Bzenci, Agro Okluky se chce v Dolním Němčí pustit do sklizně česneku začátkem příštího týdne.
Ústí nad Labem – Tři dny strávila náměstkyně ústeckého hejtmana Jana Vaňhová (ČSSD) jednáním na vzdálených Azorských ostrovech. Na portugalské území, které leží uprostřed Atlantiku, se vypravila jako členka komise pro přírodní zdroje, což je poradní orgán výboru regionů EU.
Praha - Více než třetina obyvatel České republiky nakupuje alespoň někdy na farmářských trzích. Lidé na trhy nejčastěji chodí nakupovat ovoce a zeleninu, mléčné výrobky a uzeniny. Na trzích hledají především kvalitu, která je podle nich vyšší než v běžných obchodech. Vyplývá to výsledků výzkumu, které poskytla společnost Nielsen.
Kunovice - Potravinářská společnost Hamé letos díky počasí zahajuje sezonu zpracování zeleniny oproti loňsku s předstihem. V těchto dnech začala ve svém závodě v Bzenci na Hodonínsku zpracovávat hrášek a kopr. Hamé je největším českým výrobcem konzervované zeleniny. Veškerý hrášek a kopr odebírá od lokálních českých pěstitelů zejména z jižní Moravy, řekl mluvčí Hamé Petr Kopáček.
Ústí nad Labem - Klobásy, uzené maso, jitrničky, párky. To vše z přírodních materiálů, umělé střívko tu nenajdete. K tomu sezónní zelenina a ovoce, jako brambory, meruňky nebo jahody. To je sortiment, který na farmářských trzích u obchodního centra nabízí Jaroslav Vančík.
Vinohrady - Už od tohoto týdne mohou zákazníci na farmářském tržišti na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze nakupovat zeleninu, ovoce, maso, pečivo, mléčné výrobky a další zboží od českých farmářů čtyři dny v týdnu.
Vdechnout život problematickým místům jako jsou nefunkční a neudržované prostory bývalých továren a skladů v centru Brna. To bylo hlavním cílem zakladatelů takzvané komunitní zahrady nazvané Zahrada v pytli. Už rok si tam lidé mohou zdarma vypěstovat oblíbenou zeleninu. Zájem je podle zakladatelů velký. Museli proto netradiční zahradu přesunout do většího prostoru.
Brno - Vdechnout život problematickým místům jako jsou nefunkční a neudržované prostory bývalých továren a skladů v centru Brna. To bylo hlavním cílem zakladatelů takzvané komunitní zahrady nazvané Zahrada v pytli. Už rok si tam lidé mohou zdarma vypěstovat oblíbenou zeleninu. Zájem je podle zakladatelů velký. Museli proto netradiční zahradu přesunout do většího prostoru.
Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.
Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.
Perila (Perilla frutescens) je jednoletá asijská zelenina s příjemnou aromatickou chutí. Dobře se jí bude dařit na otevřených slunných místech s lehčí propustnou půdou.
Mělník /ROZHOVOR/ - Ondřej Muška se věnuje už více než pět let organizaci Mělnických „zelinářských" trhů. Důraz při výběru prodejců klade na kvalitu jejich zboží. „Nekvalita nebo oklamávání zákazníků škodí celému trhu," říká. Jak ale kvalitu ohlídat?
Strakonice - S další novinkou ve výsadbě zeleně se mohou už nyní setkat obyvatelé a návštěvníci Strakonic. „Jedná se o nový způsob výsadeb květin převážně letniček, které jsou navíc kombinovány s trvalkami a se zeleninou. Některé větší záhony budou ještě navíc v kombinaci s letničkami z přímého výsevu," vysvětlil šéf odboru životního prostředí MěÚ Strakonice Jaroslav Brůžek.
K pěstování oregana, máty či meduňky není nutně potřeba otevřená zahrádka. Dají se jednoduše pěstovat i v květináčích na balkoně či terase. Co je potřeba udělat, aby se jim dařilo a jak vybrat ty správné?
Praha – Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše, zhruba třetina lidí je kompostuje či dává zvířatům. Vyplývá z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Nejčastěji končí v odpadcích ovoce a zelenina nebo pečivo. Důvodem pro vyhození potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily, velmi málo lidí vyhazuje jídlo jen proto, že na něj zrovna nemá chuť.
Praha – České děti do tří let věku mají ve stravě příliš mnoho cukru, soli i nevhodných tuků a málo zeleniny. Ukázal to průzkum Iniciativy 1000 dní do života, do něhož bylo zařazeno 800 dětí od šesti měsíců do tří let věku. Průzkum odhalil také nedostatek vápníku, železa a vitamínu D ve stravě dětí, řekl novinářům předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal. Připomněl, že vlivem nevhodné stravy jsou Češi náchylnější k civilizačním onemocněním, zvrátit to podle něj může tzv. nutriční programování.
Benešov - Sobota byla ve městě, kromě voleb do Evropského parlamentu, ve znamení farmářského trhu, který byl tentokráte věnovaný květinám, především jejich sazenicím. O ně a o zeleninu byl mezi nakupujícími největší zájem.
Hodonínsko - Ovoce, zeleninu i bylinky přímo od domácích pěstitelů nakoupí lidé ve stáncích také letos. Farmářské trhy, jejichž obliba každoročně stoupá, se uskuteční v Hodoníně, Kyjově i ve Veselí nad Moravou.
Zima s nadprůměrnými teplotami přála velké škále zahradních škůdců. V zemině přežilo více larev, než bývá obvyklé. Zahrádkáři neskrývají obavy ze škod na zelenině a také ovocných keřích a stromech.
Bohušovice nad Ohří – První letošní zelenina vypěstovaná na Litoměřicku, s výjimkou ředkvičky, kterou pěstují farmáři na menší rozloze, je již u zpracovatelů.
Stříbro – První letošní farmářské trhy se konaly v sobotu na stříbrském náměstí. V centru města tak bylo možné nakoupit od různých domácích prodejců, v nabídce bylo, maso, uzeniny, zelenina, sazenice, ale také i vejce, ruční výrobky jako jsou šperky, drobné bytové doplňky, keramika.
Praha - Sezóna chřestu v Česku letos začala díky lepšímu počasí již v první polovině dubna, téměř o měsíc dříve než loni. Jeho plochy se dále rozšiřují. Sklízet by se letos měl zhruba ze 120 až 130 hektarů, loni to byla přibližně stovka hektarů. Výměra chřestových polí má růst i dál. Řekl to Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR.
Praha – Růst dovozů potravin z Polska do Česka loni mírně zpomalil, což bylo patrné zejména u masných výrobků. Naopak o pětinu vzrostl dovoz polského ovoce a zeleniny. Svoji pozici největšího dovozce potravin do Česka upevnilo Německo. Dovozy ze Slovenska meziročně klesly. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK vypracoval Český statistický úřad. Zejména import polských masných výrobků podle analytičky ČSÚ Drahomíry Dubské i Potravinářské komory nejspíše ovlivnily nedávné mediální kauzy.
Kdybych měla možnost stát se europoslancem, i když to není mým životním snem, snažila bych se dobře porozumět tomu, jaká je kulturní a politická situace v Evropě. Poslouchala bych názory lidí. Myslím, že jedním z velkých problémů je zemědělství a kvalitní potraviny. Nejen Češi chtějí jíst domácí zeleninu a české potraviny.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:
Most – Pravidelný sobotní trh na staré mostecké tržnici u kina Kosmos postupně ožívá. V sobotu 12. dubna převládaly sazenice květin a zeleniny. Největší návaly začnou v červnu. „To se začne prodávat čerstva zelenina,“ sdělila Mosteckému deníku jedna z trhovkyň.
Blížící se svátky jara přinášejí také mnoho povinností pro zahrádkáře. Ti už v těchto dnech připravují půdu na první výsevy. Některé druhy zeleniny nebo některé květiny už dokonce mají ti pilnější zasety. Při vší práci na zahradě by ale neměli zapomínat ani na výzdobu svých domovů. A i když je to spíše ženská doména, ocení ji určitě také muži.
Třebíčsko - Minimum vláhy ze sněhu a suché jaro už v těchto dnech pociťují zemědělci, zahrádkáři i sadaři. Zatímco prvním žloutnou obiloviny, které zaseli na podzim, jiným se nedostává voda na zálivku zeleniny. Výrazné škody navíc předpovídají i ovocnáři.
Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin.
Svitavy - /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu, které připravujeme s kuchařem Pavlem Míčkem.
Brno – Téměř polovina lidí se při nákupu potravin řídí jejich kvalitou, třetina preferuje cenu. Nejvíce lidem v obchodech chybí čerstvé zboží, jako je ovoce, zelenina či pečivo, vyplývá z výzkumu chování spotřebitelů, které letos v prvním čtvrtletí uskutečnila firma KPMG Česká republika. Na dnešní konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu v Brně jej prezentoval její zástupce Karel Růžička.