Praha – Růst dovozů potravin z Polska do Česka loni mírně zpomalil, což bylo patrné zejména u masných výrobků. Naopak o pětinu vzrostl dovoz polského ovoce a zeleniny. Svoji pozici největšího dovozce potravin do Česka upevnilo Německo. Dovozy ze Slovenska meziročně klesly. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK vypracoval Český statistický úřad. Zejména import polských masných výrobků podle analytičky ČSÚ Drahomíry Dubské i Potravinářské komory nejspíše ovlivnily nedávné mediální kauzy.
Kdybych měla možnost stát se europoslancem, i když to není mým životním snem, snažila bych se dobře porozumět tomu, jaká je kulturní a politická situace v Evropě. Poslouchala bych názory lidí. Myslím, že jedním z velkých problémů je zemědělství a kvalitní potraviny. Nejen Češi chtějí jíst domácí zeleninu a české potraviny.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:
Most – Pravidelný sobotní trh na staré mostecké tržnici u kina Kosmos postupně ožívá. V sobotu 12. dubna převládaly sazenice květin a zeleniny. Největší návaly začnou v červnu. „To se začne prodávat čerstva zelenina,“ sdělila Mosteckému deníku jedna z trhovkyň.
Blížící se svátky jara přinášejí také mnoho povinností pro zahrádkáře. Ti už v těchto dnech připravují půdu na první výsevy. Některé druhy zeleniny nebo některé květiny už dokonce mají ti pilnější zasety. Při vší práci na zahradě by ale neměli zapomínat ani na výzdobu svých domovů. A i když je to spíše ženská doména, ocení ji určitě také muži.
Třebíčsko - Minimum vláhy ze sněhu a suché jaro už v těchto dnech pociťují zemědělci, zahrádkáři i sadaři. Zatímco prvním žloutnou obiloviny, které zaseli na podzim, jiným se nedostává voda na zálivku zeleniny. Výrazné škody navíc předpovídají i ovocnáři.
Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin.
Svitavy - /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu, které připravujeme s kuchařem Pavlem Míčkem.
Brno – Téměř polovina lidí se při nákupu potravin řídí jejich kvalitou, třetina preferuje cenu. Nejvíce lidem v obchodech chybí čerstvé zboží, jako je ovoce, zelenina či pečivo, vyplývá z výzkumu chování spotřebitelů, které letos v prvním čtvrtletí uskutečnila firma KPMG Česká republika. Na dnešní konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu v Brně jej prezentoval její zástupce Karel Růžička.
Starší pán leze na strom jako malý kluk. Menší žebřík ale potřebuje, protože má plné ruce. Drží velkou nádobu, ze které rozprašuje postřik do koruny stromu. Sousedka ve vedlejší zahrádce se jenom přikrčí, protože ji proud nechtěně zasáhl. Přišlo jaro a lidé vyrazili na svoje zahrádky do kolonií.
Střední Čechy - Starší pán leze na strom jako malý kluk. Menší žebřík ale potřebuje, protože má plné ruce. Drží velkou nádobu, ze které rozprašuje postřik do koruny stromu. Sousedka ve vedlejší zahrádce se jenom přikrčí, protože ji proud nechtěně zasáhl. Přišlo jaro a lidé vyrazili na svoje zahrádky do kolonií.
Chomutov - Čerstvé bylinky do jídla, svěží zelenina do salátu, bio ovoce ke svačině. Popis ingrediencí moderní a trendy restaurace nebo sortimentu farmářských trhů? Kdeže. Řeč je o nově vznikající komunitní zahradě, kde si lidé společně budou pěstovat, co jen budou chtít.
Nová Paka – Střední škola gastronomie a služeb je garantem projektu Leonardo da Vinci Partnerství, který je podpořen Evropskou unií. Do projektu jsou zapojeny školy, specializované na gastronomii.
Brno – Zatím jen jedenáct stánkařů nabízí zboží lidem, kteří zamíří pro čerstvou zeleninu, ovoce, koření a květiny na Moravské náměstí. Tam se museli přesunout ze Zelného trhu, který město začne opravovat.
Prostějov – Ve zdravém těle, zdravý duch. Starým latinským příslovím se začíná řídit stále více lidí. Výjimkou nejsou ani Prostějované. Zajít si ráno do trhu pro zdravou zeleninu a ovoce neměli ve zvyku pouze naši předkové. Zájem o zdravé potraviny stoupá, a s tímto zájmem do Prostějova dorazily „bedýnky". A rovnou plné bio zeleniny a ovoce.
Ústí nad Labem - Domácí klobásy a zelenina, ale třeba i pečivo, koření, ryby. To všechno prodejci nabízeli v úterý na Farmářských trzích na Mírovém náměstí. Přestěhovaly se sem z Kostelního náměstí u obchodního centra Forum, jelikož se jeho vedení rozhodlo, že bude trhy pořádat ve své režii.
Praha – Obilí a řepka, kam se podíváme. Zatímco produkce těchto komodit se v Česku mezi zemědělci těší kvůli odbytu velké oblibě, takzvané speciální rostlinné komodity skomírají. Například loni téměř po dvou desítkách let klesla produkce květin. Klesá i výměra sadů, polí se zeleninou a další.
Praha - V Česku trvale klesají plochy takzvaných speciálních plodin, mezi něž patří ovoce a zelenina, chmel, vinná réva a květiny. V současnosti se pěstují již na méně než 50.000 hektarech, což představuje asi jen 1,2 procenta zemědělské půdy. Ve srovnání s klimaticky podobnými zeměmi EU je tento podíl jeden z nejmenších.
Olomouc – Zelináři díky nezvykle teplému počasí vyjeli do polí o měsíc dřív než v předešlých letech. Pokud se rtuť teploměru nadále udrží nad bodem mrazu, tak by letos jarní zelenina mohla z tuzemských polí zamířit na pulty obchodů se zhruba dvoutýdenním předstihem. Řekl to předseda Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Jaroslav Zeman.
Mikulov - Milovníky pudingů čeká významná událost: speciální hody, které připravuje majitelka a šéfkuchařka v mikulovské Eat Art Gallery Jitka Plesz. První část akce se uskuteční o víkendu.
Jarní půst odlehčí tělo od škodlivin a nastartuje organismus k nové aktivitě. Podle církevního kalendáře se držel po skončení masopustu do Velikonoc, v moderní době bývá součástí jarní očisty. Lidé ale podle Pavla Suchánka z pražského Institutu dietologie a výživy v souvislosti s půstem podléhají řadě mýtů. Například se mluví o tom, že půst je hladovka, držet půst může každý, jíst se má jen syrová zelenina a pít se nemá vůbec. Před těmito mýty Suchánek varoval.
Brno - Naposledy v pátek si mohli lidé na Zelném trhu koupit čerstvou zeleninu a ovoce. Stánkaři se totiž kvůli tamním úpravám musejí přesunout, od 17. března budou prodávat v parku na Moravském náměstí. Navíc kvůli nedostatku místa jen někteří, vylosovaní. Většina s tím nesouhlasí. ,,Nemusejí přece opravovat celý trh najednou. Mohli to udělat po částech, což nám taky zastupitelé původně slibovali," poznamenal například Jan Kolárik.
Přerov nad Labem - Práce v zemědělství má i své strasti. Nicméně rodinná tradice přerušená 40 lety komunismu zdárně pokračuje. Hospodaří celá rodina. V nové pravidelné rubrice "Jablko nepadlo daleko od stromu" představíme Kratochvílovy z Přerova.
Soutěž Hubneme s Deníkem je v plném proudu. Každý týden přinášíme rozhovor s jedním ze statečných účastníků. Proč se do soutěže přihlásili, jak se jim líbí, čeho se bojí a co od ní očekávají?
Prostějov – Pravý český česnek, brambory, řepa či jablka z určického družstva. Zeleninu a ovoce z českých polí prodávají trhovci z Prostějovska leta letoucí v pondělí, čtvrtek a v sobotu na tržišti za prostějovským kostelem Povýšení svatého kříže. Kdyby došlo na úmysly vystěhovat zelináře a ovocnáře z centra města, azyl by možná poskytly Držovice. Volné prostory jsou například v obchodní zóně u Tesca.
Prostějov – Pravý český česnek, brambory, řepa či jablka z určického družstva. Zeleninu a ovoce z českých polí prodávají trhovci z Prostějovska leta letoucí v pondělí, čtvrtek a v sobotu na tržišti za prostějovským kostelem Povýšení svatého kříže. Kdyby došlo na úmysly vystěhovat zelináře a ovocnáře z centra města, azyl by možná poskytly Držovice. Volné prostory jsou například v obchodní zóně u Tesca.
Hodonínsko - Čerstvé uzeniny, zeleninu a další domácí výrobky si už za několik týdnů lidé koupí na oblíbených farmářských trzích. V Hodoníně začnou v březnu nebo dubnu. Jisté zatím není ani místo konání.
Víceměřice – Pro místní i přespolní ve Víceměřicích uspořádají v sobotu 1. února od 14 hodin zeliádu. Pochutnat si na zelenině různých druhů budete moci v košíkárně Domova u rybníka.
Orlickoústecko – UHO neboli univerzální hnědá omáčka na talíři a soudružka učitelka, která vracela od okýnka s nedojedeným masem. Tuhle zkušenost ze školních jídelen už strávníci, kterým je méně než dvacet, nemají.
Jižní Morava - Víc než o dvojnásobek za brambory a o pětinu méně za vejce zaplatí v obchodech Jihomoravané ve srovnání s prosincem 2012. V posledním roce cenami zahýbalo oslabení koruny vůči euru i neúroda kvůli suchu. Nejvíc zdražilo ovoce a zelenina.
Jižní Morava - Víc než o dvojnásobek za brambory a o pětinu méně za vejce zaplatí v obchodech Jihomoravané ve srovnání s prosincem 2012. V posledním roce cenami zahýbalo oslabení koruny vůči euru i neúroda kvůli suchu. Nejvíc zdražilo ovoce a zelenina.
Když v Praze v devadesátých letech začal obrovský boom nákupních domů, měla jsem jako malé dítko pocit, že největší radost z nich měla moje babička. Do schránky jí pravidelně chodily letáky několika prodejců. Jeden měl levnější mléko, druhý zeleninu. Třetí měl v akci 1+1 zdarma čokolády, čtvrtý ke svému zboží přidal malý dáreček.
Krásné Březno - Samička orangutana bornejského Cantik z ústecké ZOO v úterý oslavila své druhé narozeniny. Ošetřovatelé pro ni připravili dort ze želatiny, ovoce, zeleniny a rozinek a dárečky s oblíbenými dobrotami, jako jsou banány, zelenina, ovesné vločky, oříšky, sušené ovoce.
Začal advent. Pojďme si připomenout, co bychom v tomto období měli podle tradic ideálně konzumovat. Advent je totiž původně spojen především s půstem, který měl kromě duchovního rázu i význam zdravotní.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Zlobili jste? Přinesl vám včera čert brambory? Važte si toho. Už to není jídlo chudých, ale lahůdka za odměnu.České domácnosti šláply na brzdu. Neutrácí a odráží se to i v tom, jak vypadají jejich nákupní košíky. Spotřeba potravin klesá. Platí to hlavně pro maso, zeleninu, brambory. Potvrdila to nová data, která včera zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). „Souvisí to s indexem růstu cen i ostatních nákladů. Občané v takovém případě zvažují, která věc má prioritu," potvrzuje Jiří Hrbek, šéf odboru statistiky zemědělství ČSÚ.
Praha – Spotřeba potravin v ČR loni klesla. Češi méně jedli především chleba, hovězí maso, ovoce, zeleninu či brambory. Naopak se zvýšila spotřeba těstovin, ryb, sýrů a čokolády. Více loni lidé pili pivo a víno. Na tiskové konferenci to dnes uvedl Český statistický úřad.
Krhová – Barevné ovoce, známé i neznámé druhy zeleniny. Místnost provoněná podzimem. Tak to vypadalo od pátečního odpoledne v Základní škole Krhová. Probíhal zde totiž první ročník podzimní výstavy ovoce a zeleniny. Kromě toho se v sobotu vyhlašoval vítěz o nejhezčí zahrádku.
Představte si dům, v němž si bez potřeby půdy vypěstujete dostatek zeleniny i vlastní ryby, a to vše vás bude stát asi hodinu práce denně. Všechny použité technologie si jeho autoři, architekti ze studia Balanceidea, osobně vyzkoušeli. Dvakrát přitom vybouchli a jednou vyhořeli – prý jenom trochu. Jinak šlo všechno jako po másle, pouze jahůdky nevyklíčily a ryby se trochu přemnožily.
Tato podzimní zelenina obsahuje velké množství betakarotenu a tak při nedostatku slunce v tomto období obohatí svými vlastnostmi náš organismus. Kromě toho obsahuje vitaminy B, C, selen, železo, hořčík a draslík.
Kořenová zelenina vydrží v zemi do listopadu, pak ji ale musíme uskladnit tak, aby nám co nejdéle vydržela. Skladovat můžeme mrkev, petržel, pastiňák i celer. Zelenina na uskladnění musí být nepoškozená, proto se k dobývání hodí nejlépe rycí vidle. Obzvlášť křehká mrkev je choulostivá. Poškozená kořenová zelenina rychle zahnívá a hniloba se šíří i na zdravé kusy.
Chrudim - Den plný zdraví ve středu v Chrudimi prožili všichni zájemci o zdravý životní styl. Město v Klášterních zahradách a v kryptě kostela sv. Josefa uspořádali Dny zdraví a u této příležitosti se konala také charitativní akce na podporu výzkumu rakoviny Běh naděje.