
Trhovci obsadí náměstí i v pátek, prodávat mohou zeleninu i keramiku
Milevsko - Náměstí E. Beneše v Milevsku bude patřit trhům dvakrát týdně. Pravidelné čtvrteční trhy doplňují ty páteční.
Milevsko - Náměstí E. Beneše v Milevsku bude patřit trhům dvakrát týdně. Pravidelné čtvrteční trhy doplňují ty páteční.
Ústí nad Labem - Klobásy, uzené maso, jitrničky, párky. To vše z přírodních materiálů, umělé střívko tu nenajdete. K tomu sezónní zelenina a ovoce, jako brambory, meruňky nebo jahody. To je sortiment, který na farmářských trzích u obchodního centra nabízí Jaroslav Vančík.
Vinohrady - Už od tohoto týdne mohou zákazníci na farmářském tržišti na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze nakupovat zeleninu, ovoce, maso, pečivo, mléčné výrobky a další zboží od českých farmářů čtyři dny v týdnu.
Vdechnout život problematickým místům jako jsou nefunkční a neudržované prostory bývalých továren a skladů v centru Brna. To bylo hlavním cílem zakladatelů takzvané komunitní zahrady nazvané Zahrada v pytli. Už rok si tam lidé mohou zdarma vypěstovat oblíbenou zeleninu. Zájem je podle zakladatelů velký. Museli proto netradiční zahradu přesunout do většího prostoru.
Brno - Vdechnout život problematickým místům jako jsou nefunkční a neudržované prostory bývalých továren a skladů v centru Brna. To bylo hlavním cílem zakladatelů takzvané komunitní zahrady nazvané Zahrada v pytli. Už rok si tam lidé mohou zdarma vypěstovat oblíbenou zeleninu. Zájem je podle zakladatelů velký. Museli proto netradiční zahradu přesunout do většího prostoru.
Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.
Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.
Perila (Perilla frutescens) je jednoletá asijská zelenina s příjemnou aromatickou chutí. Dobře se jí bude dařit na otevřených slunných místech s lehčí propustnou půdou.
Mělník /ROZHOVOR/ - Ondřej Muška se věnuje už více než pět let organizaci Mělnických „zelinářských" trhů. Důraz při výběru prodejců klade na kvalitu jejich zboží. „Nekvalita nebo oklamávání zákazníků škodí celému trhu," říká. Jak ale kvalitu ohlídat?
Strakonice - S další novinkou ve výsadbě zeleně se mohou už nyní setkat obyvatelé a návštěvníci Strakonic. „Jedná se o nový způsob výsadeb květin převážně letniček, které jsou navíc kombinovány s trvalkami a se zeleninou. Některé větší záhony budou ještě navíc v kombinaci s letničkami z přímého výsevu," vysvětlil šéf odboru životního prostředí MěÚ Strakonice Jaroslav Brůžek.
K pěstování oregana, máty či meduňky není nutně potřeba otevřená zahrádka. Dají se jednoduše pěstovat i v květináčích na balkoně či terase. Co je potřeba udělat, aby se jim dařilo a jak vybrat ty správné?
Praha – Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše, zhruba třetina lidí je kompostuje či dává zvířatům. Vyplývá z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Nejčastěji končí v odpadcích ovoce a zelenina nebo pečivo. Důvodem pro vyhození potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily, velmi málo lidí vyhazuje jídlo jen proto, že na něj zrovna nemá chuť.
Praha – České děti do tří let věku mají ve stravě příliš mnoho cukru, soli i nevhodných tuků a málo zeleniny. Ukázal to průzkum Iniciativy 1000 dní do života, do něhož bylo zařazeno 800 dětí od šesti měsíců do tří let věku. Průzkum odhalil také nedostatek vápníku, železa a vitamínu D ve stravě dětí, řekl novinářům předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal. Připomněl, že vlivem nevhodné stravy jsou Češi náchylnější k civilizačním onemocněním, zvrátit to podle něj může tzv. nutriční programování.
Česká Lípa - Ve znamení první české zeleniny budou zítřejší farmářské trhy v České Lípě.
Benešov - Sobota byla ve městě, kromě voleb do Evropského parlamentu, ve znamení farmářského trhu, který byl tentokráte věnovaný květinám, především jejich sazenicím. O ně a o zeleninu byl mezi nakupujícími největší zájem.
Hodonínsko - Ovoce, zeleninu i bylinky přímo od domácích pěstitelů nakoupí lidé ve stáncích také letos. Farmářské trhy, jejichž obliba každoročně stoupá, se uskuteční v Hodoníně, Kyjově i ve Veselí nad Moravou.
Zima s nadprůměrnými teplotami přála velké škále zahradních škůdců. V zemině přežilo více larev, než bývá obvyklé. Zahrádkáři neskrývají obavy ze škod na zelenině a také ovocných keřích a stromech.
Bohušovice nad Ohří – První letošní zelenina vypěstovaná na Litoměřicku, s výjimkou ředkvičky, kterou pěstují farmáři na menší rozloze, je již u zpracovatelů.
Stříbro – První letošní farmářské trhy se konaly v sobotu na stříbrském náměstí. V centru města tak bylo možné nakoupit od různých domácích prodejců, v nabídce bylo, maso, uzeniny, zelenina, sazenice, ale také i vejce, ruční výrobky jako jsou šperky, drobné bytové doplňky, keramika.
Praha - Sezóna chřestu v Česku letos začala díky lepšímu počasí již v první polovině dubna, téměř o měsíc dříve než loni. Jeho plochy se dále rozšiřují. Sklízet by se letos měl zhruba ze 120 až 130 hektarů, loni to byla přibližně stovka hektarů. Výměra chřestových polí má růst i dál. Řekl to Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR.
Praha – Růst dovozů potravin z Polska do Česka loni mírně zpomalil, což bylo patrné zejména u masných výrobků. Naopak o pětinu vzrostl dovoz polského ovoce a zeleniny. Svoji pozici největšího dovozce potravin do Česka upevnilo Německo. Dovozy ze Slovenska meziročně klesly. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK vypracoval Český statistický úřad. Zejména import polských masných výrobků podle analytičky ČSÚ Drahomíry Dubské i Potravinářské komory nejspíše ovlivnily nedávné mediální kauzy.
Kdybych měla možnost stát se europoslancem, i když to není mým životním snem, snažila bych se dobře porozumět tomu, jaká je kulturní a politická situace v Evropě. Poslouchala bych názory lidí. Myslím, že jedním z velkých problémů je zemědělství a kvalitní potraviny. Nejen Češi chtějí jíst domácí zeleninu a české potraviny.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:
Most – Pravidelný sobotní trh na staré mostecké tržnici u kina Kosmos postupně ožívá. V sobotu 12. dubna převládaly sazenice květin a zeleniny. Největší návaly začnou v červnu. „To se začne prodávat čerstva zelenina,“ sdělila Mosteckému deníku jedna z trhovkyň.
Blížící se svátky jara přinášejí také mnoho povinností pro zahrádkáře. Ti už v těchto dnech připravují půdu na první výsevy. Některé druhy zeleniny nebo některé květiny už dokonce mají ti pilnější zasety. Při vší práci na zahradě by ale neměli zapomínat ani na výzdobu svých domovů. A i když je to spíše ženská doména, ocení ji určitě také muži.
Třebíčsko - Minimum vláhy ze sněhu a suché jaro už v těchto dnech pociťují zemědělci, zahrádkáři i sadaři. Zatímco prvním žloutnou obiloviny, které zaseli na podzim, jiným se nedostává voda na zálivku zeleniny. Výrazné škody navíc předpovídají i ovocnáři.
Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin.
Svitavy - /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu, které připravujeme s kuchařem Pavlem Míčkem.
Brno – Téměř polovina lidí se při nákupu potravin řídí jejich kvalitou, třetina preferuje cenu. Nejvíce lidem v obchodech chybí čerstvé zboží, jako je ovoce, zelenina či pečivo, vyplývá z výzkumu chování spotřebitelů, které letos v prvním čtvrtletí uskutečnila firma KPMG Česká republika. Na dnešní konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu v Brně jej prezentoval její zástupce Karel Růžička.
Starší pán leze na strom jako malý kluk. Menší žebřík ale potřebuje, protože má plné ruce. Drží velkou nádobu, ze které rozprašuje postřik do koruny stromu. Sousedka ve vedlejší zahrádce se jenom přikrčí, protože ji proud nechtěně zasáhl. Přišlo jaro a lidé vyrazili na svoje zahrádky do kolonií.
Střední Čechy - Starší pán leze na strom jako malý kluk. Menší žebřík ale potřebuje, protože má plné ruce. Drží velkou nádobu, ze které rozprašuje postřik do koruny stromu. Sousedka ve vedlejší zahrádce se jenom přikrčí, protože ji proud nechtěně zasáhl. Přišlo jaro a lidé vyrazili na svoje zahrádky do kolonií.
Chomutov - Čerstvé bylinky do jídla, svěží zelenina do salátu, bio ovoce ke svačině. Popis ingrediencí moderní a trendy restaurace nebo sortimentu farmářských trhů? Kdeže. Řeč je o nově vznikající komunitní zahradě, kde si lidé společně budou pěstovat, co jen budou chtít.
Recept nám poslala Jarmila Moosová, Sezimovo Ústí.
Nová Paka – Střední škola gastronomie a služeb je garantem projektu Leonardo da Vinci Partnerství, který je podpořen Evropskou unií. Do projektu jsou zapojeny školy, specializované na gastronomii.
Brno – Zatím jen jedenáct stánkařů nabízí zboží lidem, kteří zamíří pro čerstvou zeleninu, ovoce, koření a květiny na Moravské náměstí. Tam se museli přesunout ze Zelného trhu, který město začne opravovat.
Prostějov – Ve zdravém těle, zdravý duch. Starým latinským příslovím se začíná řídit stále více lidí. Výjimkou nejsou ani Prostějované. Zajít si ráno do trhu pro zdravou zeleninu a ovoce neměli ve zvyku pouze naši předkové. Zájem o zdravé potraviny stoupá, a s tímto zájmem do Prostějova dorazily „bedýnky". A rovnou plné bio zeleniny a ovoce.
Ústí nad Labem - Domácí klobásy a zelenina, ale třeba i pečivo, koření, ryby. To všechno prodejci nabízeli v úterý na Farmářských trzích na Mírovém náměstí. Přestěhovaly se sem z Kostelního náměstí u obchodního centra Forum, jelikož se jeho vedení rozhodlo, že bude trhy pořádat ve své režii.
Praha – Obilí a řepka, kam se podíváme. Zatímco produkce těchto komodit se v Česku mezi zemědělci těší kvůli odbytu velké oblibě, takzvané speciální rostlinné komodity skomírají. Například loni téměř po dvou desítkách let klesla produkce květin. Klesá i výměra sadů, polí se zeleninou a další.
Praha - V Česku trvale klesají plochy takzvaných speciálních plodin, mezi něž patří ovoce a zelenina, chmel, vinná réva a květiny. V současnosti se pěstují již na méně než 50.000 hektarech, což představuje asi jen 1,2 procenta zemědělské půdy. Ve srovnání s klimaticky podobnými zeměmi EU je tento podíl jeden z nejmenších.
Olomouc – Zelináři díky nezvykle teplému počasí vyjeli do polí o měsíc dřív než v předešlých letech. Pokud se rtuť teploměru nadále udrží nad bodem mrazu, tak by letos jarní zelenina mohla z tuzemských polí zamířit na pulty obchodů se zhruba dvoutýdenním předstihem. Řekl to předseda Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Jaroslav Zeman.
Mikulov - Milovníky pudingů čeká významná událost: speciální hody, které připravuje majitelka a šéfkuchařka v mikulovské Eat Art Gallery Jitka Plesz. První část akce se uskuteční o víkendu.
Jarní půst odlehčí tělo od škodlivin a nastartuje organismus k nové aktivitě. Podle církevního kalendáře se držel po skončení masopustu do Velikonoc, v moderní době bývá součástí jarní očisty. Lidé ale podle Pavla Suchánka z pražského Institutu dietologie a výživy v souvislosti s půstem podléhají řadě mýtů. Například se mluví o tom, že půst je hladovka, držet půst může každý, jíst se má jen syrová zelenina a pít se nemá vůbec. Před těmito mýty Suchánek varoval.
Brno - Naposledy v pátek si mohli lidé na Zelném trhu koupit čerstvou zeleninu a ovoce. Stánkaři se totiž kvůli tamním úpravám musejí přesunout, od 17. března budou prodávat v parku na Moravském náměstí. Navíc kvůli nedostatku místa jen někteří, vylosovaní. Většina s tím nesouhlasí. ,,Nemusejí přece opravovat celý trh najednou. Mohli to udělat po částech, což nám taky zastupitelé původně slibovali," poznamenal například Jan Kolárik.
Přerov nad Labem - Práce v zemědělství má i své strasti. Nicméně rodinná tradice přerušená 40 lety komunismu zdárně pokračuje. Hospodaří celá rodina. V nové pravidelné rubrice "Jablko nepadlo daleko od stromu" představíme Kratochvílovy z Přerova.
Soutěž Hubneme s Deníkem je v plném proudu. Každý týden přinášíme rozhovor s jedním ze statečných účastníků. Proč se do soutěže přihlásili, jak se jim líbí, čeho se bojí a co od ní očekávají?
Prostějov – Pravý český česnek, brambory, řepa či jablka z určického družstva. Zeleninu a ovoce z českých polí prodávají trhovci z Prostějovska leta letoucí v pondělí, čtvrtek a v sobotu na tržišti za prostějovským kostelem Povýšení svatého kříže. Kdyby došlo na úmysly vystěhovat zelináře a ovocnáře z centra města, azyl by možná poskytly Držovice. Volné prostory jsou například v obchodní zóně u Tesca.
Prostějov – Pravý český česnek, brambory, řepa či jablka z určického družstva. Zeleninu a ovoce z českých polí prodávají trhovci z Prostějovska leta letoucí v pondělí, čtvrtek a v sobotu na tržišti za prostějovským kostelem Povýšení svatého kříže. Kdyby došlo na úmysly vystěhovat zelináře a ovocnáře z centra města, azyl by možná poskytly Držovice. Volné prostory jsou například v obchodní zóně u Tesca.
Hodonínsko - Čerstvé uzeniny, zeleninu a další domácí výrobky si už za několik týdnů lidé koupí na oblíbených farmářských trzích. V Hodoníně začnou v březnu nebo dubnu. Jisté zatím není ani místo konání.
Víceměřice – Pro místní i přespolní ve Víceměřicích uspořádají v sobotu 1. února od 14 hodin zeliádu. Pochutnat si na zelenině různých druhů budete moci v košíkárně Domova u rybníka.