Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Chřestfest: kuchaři servírují chřest na sto způsobů

Brno /SOUTĚŽ UVNITŘ/ – Chřest naslano, chřest nasladko, chřest v polévce. Jídla s touto sezónní zeleninou si od pondělí vychutnávají lidé v brněnských restaurací. Odstartoval totiž Chřestfest, který potrvá až do devatenáctého května.

Bolí vás záda? Zkuste vyvýšený záhon

Vyvýšené záhony se začínají rozrůstat po našich zahradách. Rostliny na vyvýšeném záhonu totiž můžete ošetřovat vestoje, takže vaše páteř je chráněna před zbytečnou námahou. Další výhodou je, že zelenině „ve výšce" se dobře daří díky vyšší teplotě půdy a optimálnímu zásobování kořenů živinami. Vyvýšené záhony vypadají zajímavě i mimo prostor zeleninové zahrady.

Kam na kapra na zelenině? Na baštu na vodě

Hodonín /VIZUALIZACE/ - Soustavu rybníků na Písečném lidé vyhledávají především kvůli jeho atmosféře. Někteří k němu chodí na procházky, jiní kolem projíždějí na kole či koních. A téměř dva roky už místy vede i cyklotrasa, která pokračuje až do Hodonína. Časem ho má doplnit i rybářská bašta.

Vymoženosti si dovolili jen bohatí

Táborsko - Opět je tu další díl seriálu jihočeských Deníků, který jsme nazvali 70+. Věříme, že vás vzpomínání jihočeských pamětníků neustále zajímá, že 
s chutí usedáte ke čtení o době, od níž uplynuly desítky let, ke čtení o tom, jak se žilo v době vašeho dětství a mládí. Chceme vaše vyprávění zachytit, aby na papíře byl alespoň kousek. Deník vaše příběhy rád uchová pro další generace.

Recept na dlouhý život? Bez zeleniny a masa, říká 104letá stařenka

Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.

Farmářské trhy začaly, zájem lidí byl velký

Ostrava – Po zimní přestávce se do Ostravy vrátily farmářské trhy. Přes čtyřicet stánků postavených na parkovišti u obchodního centra Futurum zaplnili v sobotu dopoledne prodejci a producenti čerstvých potravin všeho druhu. A ačkoliv v tuto roční dobu ještě na pultech chyběl větší výběr zeleniny, nabídka byla i tak velmi pestrá.

Magistrát chystá okružní jízdu s návštěvou u pěti farmářů a výrobců

Frýdek-Místek - Bio mléčné produkty, bio zelenina, ovoce, bio čaje, bio maso a mnoho dalších „bio" výrobků se stávají v poslední době čím dál vyhledávanější. Projevují o ně zájem především lidé, kteří chtějí něco udělat pro své zdraví a neváhají za slibovanou kvalitu sáhnout hlouběji do kapsy.

Farmáři: Supermarkety nás moc nechtějí

Rychnovsko - Dostat své zboží do velkých obchodních řetězců není pro malé pěstitele a chovatele snadné. Někteří to ani raději nezkoušejí. Své výrobky nabízejí přímo ze dvora.

V Guatemale se zeleninovou bakterií otrávilo 100 lidí

Guatemala - Nejméně čtyři lidé zemřeli a 96 bylo hospitalizováno v Guatemale poté, co snědli zeleninu a ovoce obsahující nebezpečnou střevní bakterii E.coli. Uvedla to agentura AP s odvoláním na místní úřady. Nákaza touto bakterií způsobila předloni v Evropě několik desítek úmrtí a částečně ochromila trh se zemědělskými plodinami.

Recept na dlouhý život? Bez zeleniny a masa, říká 104letá stařenka

Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.

Na Žižkově vzniká komunitní zahrada Ulitej záhon

Na pražském Žižkově vzniká komunitní zahrada, kde si lidé mohou vypěstovat vlastní bylinky, zeleninu nebo květiny. Kromě rostlinek ale chtějí organizátoři pěstovat i dobré sousedské vztahy – v plánu totiž mají pořádání kulturních akcí, workshopů nebo společné grilování. Řekla ti Monika Rohlenová z obecně prospěšné společnosti My. Aktivity, která spolu s žižkovským domem dětí a mládeže Ulita projekt Ulitej záhon organizuje.

Na Žižkově vzniká komunitní zahrada Ulitej záhon

Praha  – Na pražském Žižkově vzniká komunitní zahrada, kde si lidé mohou vypěstovat vlastní bylinky, zeleninu nebo květiny. Kromě rostlinek ale chtějí organizátoři pěstovat i dobré sousedské vztahy – v plánu totiž mají pořádání kulturních akcí, workshopů nebo společné grilování. Řekla ti Monika Rohlenová z obecně prospěšné společnosti My. Aktivity, která spolu s žižkovským domem dětí a mládeže Ulita projekt Ulitej záhon organizuje.

Na Žižkově vzniká komunitní zahrada Ulitej záhon

Praha  – Na pražském Žižkově vzniká komunitní zahrada, kde si lidé mohou vypěstovat vlastní bylinky, zeleninu nebo květiny. Kromě rostlinek ale chtějí organizátoři pěstovat i dobré sousedské vztahy – v plánu totiž mají pořádání kulturních akcí, workshopů nebo společné grilování. Řekla ti Monika Rohlenová z obecně prospěšné společnosti My. Aktivity, která spolu s žižkovským domem dětí a mládeže Ulita projekt Ulitej záhon organizuje.

Zima prý ovoce neohrozí

Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům. Podle některých může zkomplikovat letošní sklizně ovoce a zeleniny. Odborníci však upozorňují, že současné počasí spíše přírodě prospívá, než by jí uškodilo.

Studené počasí brzdí výsadbu zeleniny, na trh přijde později

Ústecký kraj - Studené počasí posledních týdnů na Litoměřicku brzdí výsadbu zeleniny, na trh se dostane se zpožděním. Problémy mají také pěstitelé obilí či cukrovky. Možná se to projeví nižšími výnosy. Řekli to zemědělci z Litoměřicka, které je jednou z nejvýznamnějších zelinářských oblastí v zemi.

Studené počasí brzdí výsadbu zeleniny, na trh přijde později

Ústecký kraj - Studené počasí posledních týdnů na Litoměřicku brzdí výsadbu zeleniny, na trh se dostane se zpožděním. Problémy mají také pěstitelé obilí či cukrovky. Možná se to projeví nižšími výnosy. ČTK to řekli zemědělci z Litoměřicka, které je jednou z nejvýznamnějších zelinářských oblastí v zemi.

Zima prý ovoce neohrozí

Skalná, Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům.

Zelináři se kvůli mrazům obávají ztrát a poklesu cen zeleniny

Olomouc - Nezvykle dlouhá zima komplikuje situaci tuzemským pěstitelům zeleniny, kteří na pole stále nemohou vysadit jarní zeleninu. Zelinářům kvůli tomu rostou náklady na skladování připravené sadby a obávají se, že na jaře kvůli velké nabídce čerstvé zeleniny klesnou na tuzemském trhu ceny květáků, kedluben, salátu, jarní cibulky či zelí, což by mělo nepříznivý vliv na ekonomiku farem.

Farmáři: Na čerstvou zeleninu si počkáme. Mrazy zpozdí úrodu o měsíc

Plzeň – O měsíc až šest týdnů se posune zahájení prodeje letošní čerstvé jarní zeleniny a bylinek z polí a zahrad českých farmářů. Důvodem jsou dosavadní mrazy po celém Česku včetně Litoměřicka a Roudnicka, které jsou zdrojem zeleniny pro západ Čech, kde se jí ve velkém věnuje málo pěstitelů, řekli zahrádkáři a Tomáš Popp, organizátor farmářských trhů v Plzni, jejichž čtvrtý ročník dnes začal.

Farmářské trhy: letos přibudou nové u Karoliny

Ostrava - Zelenina i ovoce od domácích pěstitelů, uzeniny, čerstvá vejce nebo také ryby či různé druhy koření. Lidé si je oblíbili a farmářské trhy se tak v Ostravě pomalu stávají tradicí.

Expert: Balený zeleninový salát je nebezpečnější než hamburgery

Londýn – Balené saláty z čerstvé zeleniny jsou kvůli časté přítomnosti bakterií a parazitů nebezpečnější než například hamburgery. Řekl to listu Daily Telegraph jeden z předních britských expertů na potraviny Hugh Pennington po analýze nedávné vlny infekce způsobené parazitním prvokem Cryptosporidium.

Zdravá Pětka v Chotěboři

Chotěboř: Projekt nadačního fondu Albert s názvem Zdravá Pětka je zaměřený na zdravý životní styl v oblasti zdravého stravování.

OBRAZEM: Farmářské trhy zlákaly stovky lidí

Teplice Letošní první Farmářský trh odstartoval v pátek odpoledne farmářskou sezónu u obchodního centra Olympia v Teplicích. Tři desítky stánků přilákaly stovky lidí, kteří se tu do večera vystřídali. Uzenářské výrobky podle rodinných receptů, sýry všeho druhu včetně oštěpků a parenice, med, koření, ryby, mléčné výrobky, pečivo, nakládaná zelenina od zelí po čalamády, ale nechyběla samozřejmě ani čerstvá zelenina a ovoce, káva a alkoholické i nealkoholické nápoje. Bylo těžké odolat…

Zelenina v Česku? Dvě třetiny z dovozu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Českým zelinářům se loni příliš nedařilo. Sklizeň meziročně klesla o šestnáct procent, přičemž jako viníka už dříve označili zničující sucho. I tak množství vypěstované zeleniny na českých polích postupně klesá a na pultech českých obchodů ji nahrazuje produkce ze zahraničí.

„Masožrouti“ tady šanci nemají, je tu Vegetfest

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – V pondělí 25. února začíná další gurmánský festival. Je ve znamení vegetariánských jídel a potrvá do 17. března. Do Vegetfestu se zapojilo osm restaurací, až na jednu výjimku, všechny pražské. Tou výjimkou je berounský Sosta Restaurant.

„Masožrouti“ tady šanci nemají, je tu Vegetfest

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – V pondělí 25. února začíná další gurmánský festival. Je ve znamení vegetariánských jídel a potrvá do 17. března. Do Vegetfestu se zapojilo osm restaurací, až na jednu výjimku, všechny pražské. Tou výjimkou je berounský Sosta Restaurant.

Farmářské trhy jsou za dveřmi

Svitavy – Města ve svitavském okrese se připravují na farmářské trhy. I když je ještě zima, vědí, že v nich budou pokračovat i v letošním roce.