Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Ilustrační foto

Zelenina v Česku? Dvě třetiny z dovozu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Českým zelinářům se loni příliš nedařilo. Sklizeň meziročně klesla o šestnáct procent, přičemž jako viníka už dříve označili zničující sucho. I tak množství vypěstované zeleniny na českých polích postupně klesá a na pultech českých obchodů ji nahrazuje produkce ze zahraničí.

Vegetfest

„Masožrouti“ tady šanci nemají, je tu Vegetfest

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – V pondělí 25. února začíná další gurmánský festival. Je ve znamení vegetariánských jídel a potrvá do 17. března. Do Vegetfestu se zapojilo osm restaurací, až na jednu výjimku, všechny pražské. Tou výjimkou je berounský Sosta Restaurant.

Vegetfest

„Masožrouti“ tady šanci nemají, je tu Vegetfest

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – V pondělí 25. února začíná další gurmánský festival. Je ve znamení vegetariánských jídel a potrvá do 17. března. Do Vegetfestu se zapojilo osm restaurací, až na jednu výjimku, všechny pražské. Tou výjimkou je berounský Sosta Restaurant.

Ilustrační fotografie.

Farmářské trhy jsou za dveřmi

Svitavy – Města ve svitavském okrese se připravují na farmářské trhy. I když je ještě zima, vědí, že v nich budou pokračovat i v letošním roce.

Z LOSOSA. Na rozdíl od pravého kaviáru obvykle obsahuje barviva a dochucovadla.

Kaviár z kapra a ze zeleniny

Proč utrácet tisíce za originál z jesetera, když se dá vyhlášená delikatesa vyrobit z mnohem levnějších surovin.

Ilustrační foto

Česko je výrazně závislé na dovozu ovoce a zeleniny

Praha - Česko je výrazně závislé na dovozech ovoce a zeleniny, a to i u druhů, které se v tuzemsku tradičně pěstují. V loňském roce se podle údajů ČSÚ do země dovezlo zeleniny, ovoce a ořechů v součtu za 22,5 miliardy Kč. Nejvíce výpěstků se dováží ze Španělska. Nepříznivý vývoj si začaly uvědomovat i úřady. Součástí dlouhodobé strategie, kterou nedávno představilo ministerstvo zemědělství, jsou také opatření pro růst soběstačnosti Česka u ovoce a zeleniny.

Ilustrační foto

SLOUPEK: Za kolik byste koupili plastový pomeranč?

Pamatuji si, jak jsem jako malá holčička prodávala svým příbuzným ovoce a zeleninu. Měla jsem barevné, státním znakem opatřené peníze a modrou kasu na kličku a na pérko. Maminka mně ušila krajkovou čelenku, zástěrku a nakoupila imitace ovoce, kterými někteří lidé z mého dětského pohledu poněkud patologicky skutečně plnili na konci osmdesátých let mísy na jídelních stolech. Jahody měly žlutá jadýrka na povrchu, kivi bylo chlupaté, pomeranč měl pórovitou slupku. Koupila mi i skutečný účetní papírový kotouč. Především mě ale ještě v tomto předškolním věku naučila sčítat a odčítat i třímístná čísla. Což byl, skrze banány, jablka a hrušky, její cíl …je totiž matematička. Většina z mých hraček proto byla co možná nejnenápadněji naučná.

Až k zákazníkům do Prahy dovezou farmáři v bedýnkách objednané potraviny i nápoje, které sami vyprodukují.

Bedýnkový prodej? Pražané si jej oblíbili a zájem o něj roste

Praha - Před několika lety rapidně vzrostl zájem o farmářské trhy. Vedle nich se zejména ve větších městech stále mohutnější oblibě těší i takzvaný bedýnkový prodej. Zejména v Praze v posledních letech zájem o tento způsob nákupu potravin stále roste. Není divu.

Lenka Rybínová se svými výtvory.

Dekorace z ovoce a zeleniny: první meloun vyřezávala šest hodin

Hrubý Jeseník /ROZHOVOR/ - Květy z ovoce, melounů, manga, jablek, květinové koše z ředkve, mrkve a všech možných plodů, od pravých květin k nerozeznání vídáme často na rautech a společenských akcích i u nás. Není to dlouho, co jsme tyto dekorace obdivovali pouze na dovolených 
u moře.

Miroslav Borák

Majitel firmy TEKOO Miroslav Borák: Úspěchu se musí jít naproti tvrdou prací

Uherský Brod /ROZHOVOR/ - Když Miroslav Borák z Uherského Brodu začínal s podnikáním, vsadil na velkoobchodní prodej ovoce a zeleniny. Jeho firma TEKOO se tomuto oboru věnuje více než dvacet let a patří mezi pět největších společností tohoto druhu v České republice a na Slovensku. Cesta mezi špičku však byla trnitá.

Eva Matušková z Kostic na Břeclavsku.

Fit s Deníkem: Čtenářka Eva jí hromady zeleniny

Žádný hlad, a to i bez sladké tatranky po obědě, necítí Eva Matušková z Kostic na Břeclavsku, která má sebou už dva týdny hubnutí s Deníkem. Zažila první úspěchy, ale také si uvědomila, jak obtížné pro ni další dva a půl měsíce budou.

Ministr zemědělství Petr Bendl.

Budoucnost zemědělství? Stát chce podpořit živočišnou výrobu či zelinářství

Praha – Ministerstvo zemědělství chce do budoucna více podpořit upadající živočišnou výrobu a pěstování ovoce a zeleniny. Zároveň hodlá zemědělce motivovat, aby lépe využívali půdu a vodu a vytvářeli více pracovních míst na venkově. Vyplývá to z návrhu strategie českého zemědělství a potravinářství po roce 2014, který dnes novinářům představil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). K uplatnění priorit má pomoci nastavení pravidel pro vyplácení dotací v příštím programovém období.

Petr Havlíček.

Základem správného hubnutí jsou zdravé potraviny

Vánoce dají každoročně lidskému organismu pěkně zabrat. Již dopředu všichni vědí, co je čeká, ale odolat bramborovému salátu a cukroví od maminky konzumovanému nejlépe v teple domova u pohádek jde opravdu jen stěží. Následuje tedy novoroční předsevzetí – začít držet dietu a zhubnout alespoň pár kilo. Je ovšem velice důležité si uvědomit, že základem správného hubnutí jsou především zdravé potraviny. Ovoce, ale hlavně zelenina je samozřejmě základ, ovšem i další potraviny je možné do svého jídelníčku zařadit, aniž by se porušovala pravidla zdravého stravování. Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu a garant produktů řady Víte, co jíte, radí, které to jsou a jak s nimi správně zacházet.

Ilustrační foto.

Co radí při nachlazení staré dobré recepty?

Za nejlepší jídlo, působící proti nachlazení, se podle našich prababiček považuje hovězí vývar se zeleninou. Uvolňuje ucpané dutiny a dodává tělu energii. Proto nejprve vdechujte páru z polévky nosem a snězte ji až po mírném vychladnutí.

Ilustrační foto.

Co radí při nachlazení staré dobré recepty?

Za nejlepší jídlo, působící proti nachlazení, se podle našich prababiček považuje hovězí vývar se zeleninou. Uvolňuje ucpané dutiny a dodává tělu energii. Proto nejprve vdechujte páru z polévky nosem a snězte ji až po mírném vychladnutí.

Eliška Vostalová a její výtvor.

Eliščina medailová sklizeň byla letos velká

Třebíč - K medailím z mezinárodní soutěže ve vyřezávání z ovoce a zeleniny popřál v pátek za město Třebíč místostarosta Pavel Pacal studentce 4. ročníku Hotelové školy Třebíč Elišce Vostalové.

Ilustrační foto.

Svěží vánek z Provence se jmenuje COMPAGNIE DE PROVENCE!

Praha /KOMERČNÍ PREZENTACE/ - Slyšeli jste již někdy o mýdle na ruce či do sprchy? Bezesporu ano, ale co o mýdle na ovoce a zeleninu? Doslova lahůdky pro vaše tělo, ale i domácnost, v těchto dnech novinkově přináší obchod abouthome.cz v podobě produktů francouzské kosmetické firmy COMPAGNIE DE PROVENCE. A věřte či ne, budou balzámem i pro vaši peněženku.

Dům s prodejnou zeleniny na Dolním náměstí 47

Dům se zeleninou na Dolním náměstí nikdo nechtěl, radnice zlevňuje

Olomouc - Rohový dům na olomoucké adrese Kateřinská ulice 8 získá od města po odsouhlasení městským zastupitelstvem za jednadvacet milionů korun olomoucký podnikatel Richard Benýšek. Jeho zájem trvá i o Dům U Zlatého jelena a s ním sousedící budovu, které město prodává napodruhé.

Ilustrační foto

Nachlazení ovlivníme stravou

Praha - Je prokázáno, že až 70 % všech onemocnění je způsobeno nesprávným životním stylem. Naše zdraví je tedy většinou v našich rukách. Kromě přiměřeného množství pohybu je další ze základních podmínek života dostatečný příjem kvalitní stravy. Čím tedy zastrašíme nejrůznější choroby?

Ilustrační foto.

Je vám zima? Zahřejte se jídlem

Praha - Možná i vy patříte k lidem, kteří podzim a zimu příliš nemilují a raději by volili dvě léta. Jenže žijeme v oblasti, kde se střídají čtyři roční doby, a tak nemáme na výběr a se studeným, sychravým a mrazivým počasím se prostě musíme nějak smířit a vypořádat. Nebudeme se teď zabývat tím, kolik vrstev oblečení nás nejlépe zahřeje. Zaměříme se na to, jak se zahřát zevnitř.

Babičtí zahrádkáři ukázali veřejnosti výsledky své celoroční práce.

Jablka z výstavy poputují žákům do školy

Babice – Základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Babicích uspořádala v neděli ve svém zařízení s názvem Krájanka podzimní výstavu ovoce, zeleniny a květin.

Ovocná část narozeninového dortu v nosorožci Baabuuovi zmizela nejdřív. Osmiletý samec, který v plzeňské zoo žije od loňského září, má šanci stát se otcem

Nosorožec Baabuu z plzeňské zoo. Věk: osm let, páření: čtyřicet minut

Plzeň - Uprostřed výběhu je pro oslavence připraven dort z ovoce a zeleniny. Ošetřovatel otevře vrata a všichni čekají, co se bude dít. Několik vteřin je klid, ale pak zpoza rohu vyběhne více než dvoutunový kolos. Osmiletý nosorožec Baabuu ale neběží za dortem, mnohem víc ho zajímají ošetřovatelé.

Farmářské trhy. Ilustrační foto.

Farmářské trhy v Ústeckém kraji v listopadu končí

Ústí nad Labem - Farmářské trhy v Ústeckém kraji závěrem měsíce skončí. Zájem zákazníků o místní potraviny přímo od výrobců podle pořadatelů neustále roste, to vede ke zvyšování počtu stánků a rozšiřování nabídky. Sdružení Český um se také rozhodlo protáhnout pravidelné trhy v krajském městě a sousedních Teplicích do prosince, kdy zeleninu, vejce či uzeniny doplní dekorativní a řemeslné výrobky.

Zelný trh v Příbrami.

Na trhu frčelo dušičkové zboží, ořechy a čerstvá zelenina

Příbram /FOTOGALERIE/ – Věnečky, svíčky a kytice na hrob. To je zboží, po němž v těchto dnech lidé nejčastěji sáhnou. Stejně jako včera na zelném a květinovém trhu na Václavském náměstí v Pražské ulici. Hospodyňky také využily hojné nabídky zimních zásob jako jsou ořechy, sušené ovoce a čerstvá zelenina od farmáře.

Ilustrační foto

Zdravá zelenina? Kontroly odhalily hnilobu i špínu

Olomouc – Čtvrtina vzorků zeleniny, které loni u producentů a prodejců odebrala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), nevyhověla normám. Vyplývá to ze statistik zveřejněných na internetových stránkách Zelinářské unie Čech a Moravy, která sídlí v Olomouci.

Ilustrační foto

Vyškovsko o víkendu ovládnou dýně, ryby i koně

Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Nože a lžičky si s sebou nesmí v sobotu a neděli zapomenout všichni, kteří se chystají do vyškovského zooparku. Jeho Hanácký statek totiž ovládnou mistři v dekorativním vyřezávání z ovoce a zeleniny. Podle organizátorů jde o jedinečnou akci.

Ilustrační foto.

Dýně není jen podzimní strašák, ale i zdravá zelenina

Praha – Dýně jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu, svátku, který je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů. Vysmátí či zamračení strašáci zdobí nejednu zahrádku, ovšem stále častěji se tato brukvovitá zelenina prosazuje i v kuchyni. Největší dýně, které prý mohou vážit až 900 kilogramů, se však pro gastronomii nehodí.

Jaroslav Chmel, Příbram.

Pěstitelé uklízejí zahrady a zavařují čalamády

Příbram /FOTO/ – Jestli je teď někde pořádně rušno, tak okolo domků a chatek na zahradách a zahrádkách.Ve vzduchu je cítit dým ze shrabaného listí, pěstitelé přenášejí bedýnky s úrodou a z poslední zeleniny zavařují čalamády a jiné dobroty.

Ilustrační foto.

Děti jedí více ovoce. I díky projektu

Karvinsko - Jablíčko ke svačince nebo pomeranč po obědě. Děti na základních školách mají možnost se stravovat zdravě. Díky projektu Ovoce do škol mají několikrát do měsíce zdarma ovoce, zeleninu nebo zeleninové šťávy. A pochvalují si to.  

Nejkvalitnější odrůdy brambor oceněné odbornou porotou mohou návštěvníci výstavy ochutnat ve sklepení přibyslavské radnice.

Přibyslav zve na výstavu ovoce a brambor

Přibyslav – Na v pořadí už 14. ročník výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska, pořádané o víkendu  20. až 22. října 2012 zve město Přibyslav.