Slovácko - Stále víc obyvatel Slovácka věnuje svůj čas zavařování ovoce a zeleniny či výrobě vlastních marmelád, kompotů nebo čalamád. Důvod je jednoduchý. Všichni se shodují na tom, že domácí výrobky jsou kvalitnější a často i levnější než ty, které se dají koupit v obchodech.
Slovácko - Stále víc obyvatel Slovácka věnuje svůj čas zavařování ovoce a zeleniny či výrobě vlastních marmelád, kompotů nebo čalamád. Důvod je jednoduchý. Všichni se shodují na tom, že domácí výrobky jsou kvalitnější a často i levnější než ty, které se dají koupit v obchodech.
Tokio – Šest lidí zemřelo a nejméně 100 osob onemocnělo v severním Japonsku poté, co snědli nakládanou zeleninu nakaženou bakterií E.coli. Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na úřady ostrova Hokkaidó.
Břeclav - Bylinky, klobásky, čerstvé pečivo, česnek, med a hlavně sezónní zelenina a ovoce. Bez supermarketových mačkanic a pod širým nebem. To jsou farmářské trhy, které se loni zabydlely před břeclavským kulturním domem a každý letní pátek se těší zájmu nakupujících i stánkařů.
Ústí nad Labem - Jedna z trhovkyň za obchodním domem Labe si mne ostře prohlíží, když fotím její stánek. „To si fotíte na co?" ptá se. Když jí vysvětlím, že dělám reportáž do novin, její tón se změní. „Klidně si to vyfoťte. Mám tu samou hezkou zeleninu. Českou," usmívá se.
Brno – Jak pěstovat na záhoncích bylinky a zeleninu a jak se správně starat o zahradu. To jsou příklady toho, co se budou učit děti v mateřské škole v Oblé ulici v brněnské městské části Nový Lískovec po její rekonstrukci.
Brno – Jak pěstovat na záhoncích bylinky a zeleninu a jak se správně starat o zahradu. To jsou příklady toho, co se budou učit děti v mateřské škole v Oblé ulici v brněnské městské části Nový Lískovec po její rekonstrukci.
Dobříš - Hloučky debatujících lidí, fronty u stánků s bohatou nabídkou čerstvé zeleniny, pstruhů ze šumavských potoků nebo doma pečených koláčů a buchet. Nad směsicí vůní koření, kávy a bylinek znějí známé písničky v podání dvou hudebníků z dobříšské základní umělecké školy. Takhle nějak vypadal sobotní, letos už pátý, Jarmark regionálních produktů na Mírovém náměstí v Dobříši.
Dobříš /FOTOGALERIE/– Hloučky debatujících lidí, fronty u stánků s bohatou nabídkou čerstvé zeleniny, pstruhů ze šumavských potoků nebo doma pečených koláčů a buchet. Nad směsicí vůní koření, kávy a bylinek znějí známé písničky v podání dvou hudebníků z dobříšské základní umělecké školy. Takhle nějak vypadal sobotní, letos už pátý, Jarmark regionálních produktů na Mírovém náměstí v Dobříši.
Blanensko – Farmářské trhy jsou mezi lidmi stále oblíbenější. Mohou si nakoupit maso, ovoce a zeleninu, mléčné produkty, ale třeba i proutěné košíky nebo výrobky z ovčí vlny. Vesměs všichni prodejci mají na zboží cedulky s cenou, aby zákazník předem věděl, kolik za věc utratí. Po zaplacení mu prodavači ochotně vystaví účtenky. Důvěřiví zákazníci o účtenky ale většinou nestojí, ačkoliv na ně mají právo. Prý totiž není co reklamovat. Pozor si podle České obchodní inspekce mají dát hlavně ještě předtím, než zaplatí.
Trávit čas na kousku svého pozemku chce stále více lidí na Kroměřížsku. Zahrádkářské kolonie jsou plně obsazeny, lidé tu pěstují zeleninu nebo relaxují u bazénu.
Kroměřížsko – Trávit čas na kousku svého pozemku chce stále více lidí v regionu. Zahrádkářské kolonie jsou plně obsazeny, lidé tu pěstují zeleninu nebo relaxují u bazénu.
ČR - Cibule, královna české kuchyně. Tak zněl kdysi slogan na plakátu, který zval ke zvýšení spotřeby této mnohostranně využitelné plodiny. U českých konzumentů jde o mimořádně oblíbený druh zeleniny, mnohá jídla zdejší kuchyně si bez něho není možné představit.
Buchlovice – Předáním letošní česnekové úrody buchlovickému starostovi Jiřímu Černému, zpěvem česnekové hymny, nakrojením česnekového koláče, představením česnekového praporu a přípitkem česnekovým zákysem byl v sobotu úderem desáté hodiny zahájen XI. Festival česneku na zámku a v městečku Buchlovice.
Buchlovice /ROZHOVOR/ – Rozdává lidem radost, smích, touhu, vnitřní sílu, pocit štěstí a obrovskou vůli. Škála prožitků, které šestašedesátiletý inženýr Miloslav Hrdý, inspirátor Festivalu česneku v Buchlovicích, ale také nejrůznějších výstav a akcí v tamním Muzeu Podhradí nabízí, by mohla pokračovat do nekonečna.
Buchlovice – Předáním letošní česnekové úrody buchlovickému starostovi Jiřímu Černému, zpěvem česnekové hymny, nakrojením česnekového koláče, představením česnekového praporu a přípitkem česnekovým zákysem byl v sobotu úderem desáté hodiny zahájen XI. Festival česneku na zámku a v městečku Buchlovice.
Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.
Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.
Břeclav /VIDEO A JÍDELNÍČEK KULTURISTY UVNITŘ/– Dvaadvacetiletý břeclavský kulturista Milan Obořil po zisku juniorského titulu mistra světa nezahálí. Občas ale mezi drsnými tréninky zažije i úsměvné okamžiky.
Prostějovsko – Rozmary počasí letos řádně potrápily pěstitele zeleniny. Po jarních mrazech přišlo sucho a pak zase úporné deště. „To všechno se podepsalo na množství i kvalitě zeleniny," popsal situaci Jaromír Mlčoch z Určic, který každý tržní den rozkládá na dřevěném stole za prostějovským kostelem své výpěstky.
Kunštát – Na neoficiálním webu města Kunštát se čile diskutuje o kvalitě tamních obchodů potravin, konkrétně spotřebního družstva Jednota COOP. Padají silná slova jako „od podzimu do jara má člověk obavu, že mu zelenina při výběru z přepravek proteče mezi prsty nebo se rozpadne na prach" nebo „koncem týdne maso vypadá jako právě nachystaná dodávka krmiva pro pavilon šelem brněnské ZOO". Všechny výkřiky jsou však anonymní. Provozně- technický náměstek sítě COOP Josef Tichý tvrdí, že žádná oficiální stížnost k nim nepřišla.
Vysočina /ROZHOVOR/ - Pěstování ovoce a zeleniny, práce na čerstvém vzduchu, která upevňuje zdraví a zlepšuje tělesnou kondici. I to pro některé lidi znamená zahrádkaření.
Karvinsko - Prošlé párky, přemražené filety, plesnivé pečivo, falšované kakao a rádoby české ovoce a zelenina. I tento „sortiment" se objevuje na pultech maloobchodů a velkých obchodních řetězců. Odhalila to nedávná kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Liberec - Nápad věnovat se pěstitelské činnosti zaujal před rokem dvaapadesátiletou servírku z Jičína, Terezii Vihanovou. Tato vitální žena pocházející z hospodské rodiny, tak nyní prodává zeleninu a ovoce, které si sama vypěstuje.
Jindřichův Hradec – Českou vlaječku u dvou druhů jablek a dále u baby špenátu, cukety a cibule v jindřichohradeckém supermarketu Kaufland shledali při poslední kontrole inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce za klamání spotřebitele.
Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo, radí nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková.
Praha - Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo, radí nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková.
Teplice - Novou fintu využili dosud neznámí pachatelé, kteří v Krupce okradli ženu o tři tisíce korun. „Do obce přijeli v pondělí kolem půl desáté dopoledne s bílou dodávkou a nabízeli obyvatelům ke koupi brambory, česnek a cibuli. Zazvonili i na dům seniorky, kterou přesvědčili, aby si zeleninu koupila.
Praha – Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo.