Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Zahradníci vypěstují salát v přepravkách

Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.

Zahradníci vypěstují salát v přepravkách

Brno - Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.

Za lepší chuť si zahrádkáři klidně připlatí

Chrudim - Počet organizovaných zahrádkářů klesá. Ale při návštěvě středečních trhů na chrudimském Resselově náměstí se nezdá, že by vyznavači vlastnoručních výpěstků měli být zrovna „druhem na vymření". U stánků se sadbou se totiž tvoří fronty.

Zima se vrátila. Teplárny topí a zelenina neroste

Třebíčsko Je konec května, jaro by mělo již pomalu končit a překlápět se do léta. Místo toho si lidé doma přitápí, teplárny rozjíždí kotle a zahrádkáři se bojí o svoji úrodu. Na meteorologických stanicích padaly dlouhodobé rekordy.

Děti baví zdravě jíst, když vědí, jak na to

Zdravá Pětka, tak se jmenuje unikátní vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert. Je zaměřený na edukaci dětí, potažmo ale vlastně i rodin v oblasti zdravého životního stylu. Vznikl v roce 2004 jako reakce na rostoucí počet obézních dětí i dospělých v České republice.

Reveň (rebarbora), ovoce nebo zelenina?

Rebarbora je poslem jara a většina lidí si myslí, že je to ovoce. Je to však omyl, je to zelenina, která se využívá nejen do koláčů, buchet a k přípravě různých sladkostí, ale podušená i jako příloha k masu.

Pražané, také si už pěstujete vlastní rajčata či bylinky?

Máta, meduňka, oregano či rozmarýn. Tyto bylinky si předevčírem zasadila v žižkovské komunitní zahradě Ulitej záhon devětadvacetiletá Monika Rohlenová. Stejně jako další stovky Pražanů už objevila kouzlo komunitních zahrad, kde si mohou lidé vysadit všechno možné. Od ředkviček až po jahody.

Pražané, také si už pěstujete vlastní rajčata či bylinky?

Praha – Máta, meduňka, oregano či rozmarýn. Tyto bylinky si předevčírem zasadila v žižkovské komunitní zahradě Ulitej záhon devětadvacetiletá Monika Rohlenová. Stejně jako další stovky Pražanů už objevila kouzlo komunitních zahrad, kde si mohou lidé vysadit všechno možné. Od ředkviček až po jahody.

Farmářské trhy ve Vyškově potěšily. Prodejce i zákazníky

Vyškov – Historicky první farmářské trhy hostilo ve středu po celý den vyškovské Masarykovo náměstí. Navštívily ho desítky zvědavců a na odbyt šly ryze české výrobky. Lidé nakupovali zeleninu, koření, alkoholické nápoje, salámy, cukroví, ale třeba i květiny. Produkty nabízela asi třicítka soukromníků.

Pražané, také si už pěstujete vlastní rajčata či bylinky?

Praha – Máta, meduňka, oregano či rozmarýn. Tyto bylinky si předevčírem zasadila v žižkovské komunitní zahradě Ulitej záhon devětadvacetiletá Monika Rohlenová. Stejně jako další stovky Pražanů už objevila kouzlo komunitních zahrad, kde si mohou lidé vysadit všechno možné. Od ředkviček až po jahody.

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Praha – Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

Expertka: Nejhorší jídlo? Majonézový salát, tři rohlíky a sladká limonáda

Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.

Renesance chřestu: vrací se česká kvalita

Praha – Dřív se mu u nás lidově říkalo „špargl" a každý rok na jaře si na něm pochutnávala šlechta i obyčejní rolníci. Pak ale z českých talířů vymizel a teď se na ně složitě a pomalu vrací. Řeč je o českém chřestu, který právě zažívá velký návrat.

Reveň (rebarbora), ovoce nebo zelenina?

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s Hotelem**** Horizont v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Farmářské trhy odstartovaly, místecké náměstí opět ožilo

Frýdek-Místek - S jarem ožilo náměstí Svobody v Místku, ve čtvrtek 9. května byly zahájeny farmářské trhy. Ve stáncích bylo k mání domácí pečivo, sýry, vejce, koření i masné výrobky. Prodejci nabízeli rovněž sazenice, největší řady se však tvořily u masných výrobků.

Chřest: Sezona „císařské zeleniny" už běží

Asparágus, který je ozdobou kytic, známe zajisté všichni. Takový keříček s listy hustě pokrytými zelenými jehličkami. Chřest, jehož sezona právě začala a potrvá přibližně do poloviny června, vypadá také tak, když po sklizni necháme výhony vyrůst a rozvinout.

U boskovické radnice voněl na trzích sýr a klobásy

Boskovice – Sýry, med, zelenina, přírodní mýdla. Voňavé klobásky a pravé valašské frgály. Mňam, lákají k nakousnutí. O kus dál je stánek s rybími specialitami. Masarykovo náměstí v Boskovicích se změnilo v tržiště. Ve čtvrtek se tam totiž konaly první farmářské trhy.

U boskovické radnice voněl na trzích sýr a klobásy

Boskovice /REPORTÁŽ/ – Sýry, med, zelenina, přírodní mýdla. Voňavé klobásky a pravé valašské frgály. Mňam, lákají k nakousnutí. O kus dál je stánek s rybími specialitami. Masarykovo náměstí v Boskovicích se změnilo v tržiště. Ve čtvrtek se tam totiž konaly první farmářské trhy.

Supermarket není jediná možnost, říkají návštěvníci trhů

Domažlice - Po zimě se do Domažlic opět vrátily farmářské trhy, které se snaží zákazníkům nabízet potraviny, ovoce, zeleninu, masné a mléčné výrobky a další produkty od regionálních farmářů. Konaly se v areálu tržnice naproti autobusovému nádraží v Poděbradově ulici, kam se již dříve přesunuly z náměstí.

Senioři si sami vypěstují zeleninu

Prachatice – Dnes firma, která dva měsíce pracovala v podstatě na nejvyšším přístupném místě prachatického domova pro seniory, předala své dílo vedení domova.

Chřestfest: kuchaři servírují chřest na sto způsobů

Brno /SOUTĚŽ UVNITŘ/ – Chřest naslano, chřest nasladko, chřest v polévce. Jídla s touto sezónní zeleninou si od pondělí vychutnávají lidé v brněnských restaurací. Odstartoval totiž Chřestfest, který potrvá až do devatenáctého května.

Bolí vás záda? Zkuste vyvýšený záhon

Vyvýšené záhony se začínají rozrůstat po našich zahradách. Rostliny na vyvýšeném záhonu totiž můžete ošetřovat vestoje, takže vaše páteř je chráněna před zbytečnou námahou. Další výhodou je, že zelenině „ve výšce" se dobře daří díky vyšší teplotě půdy a optimálnímu zásobování kořenů živinami. Vyvýšené záhony vypadají zajímavě i mimo prostor zeleninové zahrady.

Kam na kapra na zelenině? Na baštu na vodě

Hodonín /VIZUALIZACE/ - Soustavu rybníků na Písečném lidé vyhledávají především kvůli jeho atmosféře. Někteří k němu chodí na procházky, jiní kolem projíždějí na kole či koních. A téměř dva roky už místy vede i cyklotrasa, která pokračuje až do Hodonína. Časem ho má doplnit i rybářská bašta.

Vymoženosti si dovolili jen bohatí

Táborsko - Opět je tu další díl seriálu jihočeských Deníků, který jsme nazvali 70+. Věříme, že vás vzpomínání jihočeských pamětníků neustále zajímá, že 
s chutí usedáte ke čtení o době, od níž uplynuly desítky let, ke čtení o tom, jak se žilo v době vašeho dětství a mládí. Chceme vaše vyprávění zachytit, aby na papíře byl alespoň kousek. Deník vaše příběhy rád uchová pro další generace.

Recept na dlouhý život? Bez zeleniny a masa, říká 104letá stařenka

Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.

Farmářské trhy začaly, zájem lidí byl velký

Ostrava – Po zimní přestávce se do Ostravy vrátily farmářské trhy. Přes čtyřicet stánků postavených na parkovišti u obchodního centra Futurum zaplnili v sobotu dopoledne prodejci a producenti čerstvých potravin všeho druhu. A ačkoliv v tuto roční dobu ještě na pultech chyběl větší výběr zeleniny, nabídka byla i tak velmi pestrá.

Magistrát chystá okružní jízdu s návštěvou u pěti farmářů a výrobců

Frýdek-Místek - Bio mléčné produkty, bio zelenina, ovoce, bio čaje, bio maso a mnoho dalších „bio" výrobků se stávají v poslední době čím dál vyhledávanější. Projevují o ně zájem především lidé, kteří chtějí něco udělat pro své zdraví a neváhají za slibovanou kvalitu sáhnout hlouběji do kapsy.

Farmáři: Supermarkety nás moc nechtějí

Rychnovsko - Dostat své zboží do velkých obchodních řetězců není pro malé pěstitele a chovatele snadné. Někteří to ani raději nezkoušejí. Své výrobky nabízejí přímo ze dvora.

V Guatemale se zeleninovou bakterií otrávilo 100 lidí

Guatemala - Nejméně čtyři lidé zemřeli a 96 bylo hospitalizováno v Guatemale poté, co snědli zeleninu a ovoce obsahující nebezpečnou střevní bakterii E.coli. Uvedla to agentura AP s odvoláním na místní úřady. Nákaza touto bakterií způsobila předloni v Evropě několik desítek úmrtí a částečně ochromila trh se zemědělskými plodinami.

Recept na dlouhý život? Bez zeleniny a masa, říká 104letá stařenka

Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.

Na Žižkově vzniká komunitní zahrada Ulitej záhon

Na pražském Žižkově vzniká komunitní zahrada, kde si lidé mohou vypěstovat vlastní bylinky, zeleninu nebo květiny. Kromě rostlinek ale chtějí organizátoři pěstovat i dobré sousedské vztahy – v plánu totiž mají pořádání kulturních akcí, workshopů nebo společné grilování. Řekla ti Monika Rohlenová z obecně prospěšné společnosti My. Aktivity, která spolu s žižkovským domem dětí a mládeže Ulita projekt Ulitej záhon organizuje.

Na Žižkově vzniká komunitní zahrada Ulitej záhon

Praha  – Na pražském Žižkově vzniká komunitní zahrada, kde si lidé mohou vypěstovat vlastní bylinky, zeleninu nebo květiny. Kromě rostlinek ale chtějí organizátoři pěstovat i dobré sousedské vztahy – v plánu totiž mají pořádání kulturních akcí, workshopů nebo společné grilování. Řekla ti Monika Rohlenová z obecně prospěšné společnosti My. Aktivity, která spolu s žižkovským domem dětí a mládeže Ulita projekt Ulitej záhon organizuje.

Na Žižkově vzniká komunitní zahrada Ulitej záhon

Praha  – Na pražském Žižkově vzniká komunitní zahrada, kde si lidé mohou vypěstovat vlastní bylinky, zeleninu nebo květiny. Kromě rostlinek ale chtějí organizátoři pěstovat i dobré sousedské vztahy – v plánu totiž mají pořádání kulturních akcí, workshopů nebo společné grilování. Řekla ti Monika Rohlenová z obecně prospěšné společnosti My. Aktivity, která spolu s žižkovským domem dětí a mládeže Ulita projekt Ulitej záhon organizuje.

Zima prý ovoce neohrozí

Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům. Podle některých může zkomplikovat letošní sklizně ovoce a zeleniny. Odborníci však upozorňují, že současné počasí spíše přírodě prospívá, než by jí uškodilo.