Kreativ

ŠTÍTEK: zelenina

Vsetíňané chtějí stálé trhy s čerstvým ovocem a zeleninou

Vsetín – Obyvatelé Vsetína si zoufají. Nemají kde nakoupit čerstvé ovoce a zeleninu. Jsou tak obyčejně odkázání pouze na supermarkety. Chtěli by proto, aby ve městě vznikla stálá tržnice. Jestli budou jejich hlasy vyslyšeny zatím není jasné, radní se však problémem začali zabývat.

Vsetíňané chtějí stálé trhy s čerstvým ovocem a zeleninou

Vsetín – Obyvatelé Vsetína si zoufají. Nemají kde nakoupit čerstvé ovoce a zeleninu. Jsou tak obyčejně odkázání pouze na supermarkety. Chtěli by proto, aby ve městě vznikla stálá tržnice. Jestli budou jejich hlasy vyslyšeny zatím není jasné, radní se však problémem začali zabývat.

Nákup zeleniny stál ženu celou kabelku

Kroměříž – O kabelku přišla ve čtvrtek krátce před polednem dvaapadesátiletá žena, která se vydala do jednoho z obchodních domů v Kroměříži. V úseku se zeleninou kabelku odložila do dětského sedátka košíku, otočila se k regálu a vybírala brambory.

I po padesátce může být člověk v dobré kondici

S věkem se lidské tělo a jeho procesy výrazně proměňují. To, co si člověk v otázce stravování a pohybu může dovolit jako dvacetiletý, může být ve vyšším věku problémem. Pokud chceme zůstat fit i po padesátce, měli bychom upravit svůj cvičební režim i skladbu potravy.

Zeleniny bude málo. Udusila ji povodeň

Litoměřicko – „Zatopených mám asi devadesát procent veškeré úrody. Nejhůř jsou na tom brambory, ze kterých mi zbyly asi tři hektary. Pod vodou je také všechen česnek. Nesklidili jsme zatím vůbec nic. Máme jen dluhy za sadbu. Z čeho budeme žít, nevíme," řekl zemědělec Josef Král z Počapel, který vlastní 110 hektarů polí.

Jedlý kolotoč či fotbalové hřiště. Zábavná hra přiměje děti stravovat se zdravě

Praha – Co je to zdravá strava? Většina dětí ví, jaké potraviny do ní zařadit, samy se však zdravě nestravují a už vůbec si doma zdravé pokrmy nepřipravují. Napravit se to snaží kuchařská soutěž Zlaťáci v kuchyni, do které jsou zapojeny tisíce dětí ze základních škol a dětských domovů. Úkol není jednoduchý: z různých druhů ovoce a zeleniny udělat jedlou sochu.

Jedlý kolotoč či fotbalové hřiště. Zábavná hra přiměje děti stravovat zdravě

Praha – Co je to zdravá strava? Většina dětí ví, jaké potraviny do ní zařadit, samy se však zdravě nestravují a už vůbec si doma zdravé pokrmy nepřipravují. Napravit se to snaží kuchařská soutěž Zlaťáci v kuchyni, do které jsou zapojeny tisíce dětí ze základních škol a dětských domovů. Úkol není jednoduchý: z různých druhů ovoce a zeleniny udělat jedlou sochu.

Záplavy zničily 12 procent polí se zeleninou, škody činí 190 milionů korun

Olomouc – Záplavy zničily 12 procent tuzemských polí se zeleninou a pěstitelé kvůli tomu na tržbách přijdou o 190 milionů korun. Další peníze bude zelináře stát úprava zatopených polí. Nejvíce záplavy postihly pěstitele na Nymbursku, Litoměřicku a Mělnicku, řekl dnes předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Zelináři se loučí s vyplavenou úrodou

Praha – Kde ještě nedávno byl květák, zelí a další zelenina, teď leží ohromná jezera. Podle prvních odhadů rozvodněné řeky zaplavily přibližně 200 až 300 hektarů polí osázených zeleninou. Toto číslo však nemusí být konečné, přičemž může dosáhnout až 500 hektarů.

Chřest se vrací na pole i stoly

Praha - Po dlouhé zimě se každý spotřebitel těší na to, že s jarem přichází i sezona čerstvé zeleniny. A dobrá zpráva pro všechny milovníky jarních kulinářských požitků: v posledních letech se v sezonní nabídce stále více prosazuje i chřest.

Chladno a déšť mohou přivolat na zahrady slimáky a plísně

Tvrdit, že kvůli chladnu a vydatným dešťům nebude letos na polích a zahradách žádná úroda, je předčasné. Záleží na tom, jak se bude počasí vyvíjet v příštích měsících, říká Miroslav Šmoranc, vedoucí poradenského oddělení Českého svazu zahrádkářů.

Zahradníci vypěstují salát v přepravkách

Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.

Zahradníci vypěstují salát v přepravkách

Brno - Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.

Za lepší chuť si zahrádkáři klidně připlatí

Chrudim - Počet organizovaných zahrádkářů klesá. Ale při návštěvě středečních trhů na chrudimském Resselově náměstí se nezdá, že by vyznavači vlastnoručních výpěstků měli být zrovna „druhem na vymření". U stánků se sadbou se totiž tvoří fronty.

Zima se vrátila. Teplárny topí a zelenina neroste

Třebíčsko Je konec května, jaro by mělo již pomalu končit a překlápět se do léta. Místo toho si lidé doma přitápí, teplárny rozjíždí kotle a zahrádkáři se bojí o svoji úrodu. Na meteorologických stanicích padaly dlouhodobé rekordy.

Děti baví zdravě jíst, když vědí, jak na to

Zdravá Pětka, tak se jmenuje unikátní vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert. Je zaměřený na edukaci dětí, potažmo ale vlastně i rodin v oblasti zdravého životního stylu. Vznikl v roce 2004 jako reakce na rostoucí počet obézních dětí i dospělých v České republice.

Reveň (rebarbora), ovoce nebo zelenina?

Rebarbora je poslem jara a většina lidí si myslí, že je to ovoce. Je to však omyl, je to zelenina, která se využívá nejen do koláčů, buchet a k přípravě různých sladkostí, ale podušená i jako příloha k masu.

Pražané, také si už pěstujete vlastní rajčata či bylinky?

Máta, meduňka, oregano či rozmarýn. Tyto bylinky si předevčírem zasadila v žižkovské komunitní zahradě Ulitej záhon devětadvacetiletá Monika Rohlenová. Stejně jako další stovky Pražanů už objevila kouzlo komunitních zahrad, kde si mohou lidé vysadit všechno možné. Od ředkviček až po jahody.

Pražané, také si už pěstujete vlastní rajčata či bylinky?

Praha – Máta, meduňka, oregano či rozmarýn. Tyto bylinky si předevčírem zasadila v žižkovské komunitní zahradě Ulitej záhon devětadvacetiletá Monika Rohlenová. Stejně jako další stovky Pražanů už objevila kouzlo komunitních zahrad, kde si mohou lidé vysadit všechno možné. Od ředkviček až po jahody.

Farmářské trhy ve Vyškově potěšily. Prodejce i zákazníky

Vyškov – Historicky první farmářské trhy hostilo ve středu po celý den vyškovské Masarykovo náměstí. Navštívily ho desítky zvědavců a na odbyt šly ryze české výrobky. Lidé nakupovali zeleninu, koření, alkoholické nápoje, salámy, cukroví, ale třeba i květiny. Produkty nabízela asi třicítka soukromníků.

Pražané, také si už pěstujete vlastní rajčata či bylinky?

Praha – Máta, meduňka, oregano či rozmarýn. Tyto bylinky si předevčírem zasadila v žižkovské komunitní zahradě Ulitej záhon devětadvacetiletá Monika Rohlenová. Stejně jako další stovky Pražanů už objevila kouzlo komunitních zahrad, kde si mohou lidé vysadit všechno možné. Od ředkviček až po jahody.

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Praha – Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

Expertka: Nejhorší jídlo? Majonézový salát, tři rohlíky a sladká limonáda

Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.

Renesance chřestu: vrací se česká kvalita

Praha – Dřív se mu u nás lidově říkalo „špargl" a každý rok na jaře si na něm pochutnávala šlechta i obyčejní rolníci. Pak ale z českých talířů vymizel a teď se na ně složitě a pomalu vrací. Řeč je o českém chřestu, který právě zažívá velký návrat.

Reveň (rebarbora), ovoce nebo zelenina?

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s Hotelem**** Horizont v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Farmářské trhy odstartovaly, místecké náměstí opět ožilo

Frýdek-Místek - S jarem ožilo náměstí Svobody v Místku, ve čtvrtek 9. května byly zahájeny farmářské trhy. Ve stáncích bylo k mání domácí pečivo, sýry, vejce, koření i masné výrobky. Prodejci nabízeli rovněž sazenice, největší řady se však tvořily u masných výrobků.

Chřest: Sezona „císařské zeleniny" už běží

Asparágus, který je ozdobou kytic, známe zajisté všichni. Takový keříček s listy hustě pokrytými zelenými jehličkami. Chřest, jehož sezona právě začala a potrvá přibližně do poloviny června, vypadá také tak, když po sklizni necháme výhony vyrůst a rozvinout.

U boskovické radnice voněl na trzích sýr a klobásy

Boskovice – Sýry, med, zelenina, přírodní mýdla. Voňavé klobásky a pravé valašské frgály. Mňam, lákají k nakousnutí. O kus dál je stánek s rybími specialitami. Masarykovo náměstí v Boskovicích se změnilo v tržiště. Ve čtvrtek se tam totiž konaly první farmářské trhy.

U boskovické radnice voněl na trzích sýr a klobásy

Boskovice /REPORTÁŽ/ – Sýry, med, zelenina, přírodní mýdla. Voňavé klobásky a pravé valašské frgály. Mňam, lákají k nakousnutí. O kus dál je stánek s rybími specialitami. Masarykovo náměstí v Boskovicích se změnilo v tržiště. Ve čtvrtek se tam totiž konaly první farmářské trhy.

Supermarket není jediná možnost, říkají návštěvníci trhů

Domažlice - Po zimě se do Domažlic opět vrátily farmářské trhy, které se snaží zákazníkům nabízet potraviny, ovoce, zeleninu, masné a mléčné výrobky a další produkty od regionálních farmářů. Konaly se v areálu tržnice naproti autobusovému nádraží v Poděbradově ulici, kam se již dříve přesunuly z náměstí.

Senioři si sami vypěstují zeleninu

Prachatice – Dnes firma, která dva měsíce pracovala v podstatě na nejvyšším přístupném místě prachatického domova pro seniory, předala své dílo vedení domova.