
Nabídka spolupráce pro školní statek v Opavě
Hovoříme s poradcem prezidenta republiky pro zemědělství Františkem Čubou.
Hovoříme s poradcem prezidenta republiky pro zemědělství Františkem Čubou.
Karviná - „Kilo rajčat, půl kila mrkve a pět broskví, prosím". Tyto a podobné věty a prosby můžete zaslechnout, půjdete-li kolem fryštátské tržnice. Znamená to, že tržiště v centru Karviné po modernizaci opět ožilo.
Terezín – Městský úřad Terezín vydal v pondělí prohlášení o přísném zákazu prodeje nebo konzumace zeleniny zasažené povodní.
Vsetín – Obyvatelé Vsetína si zoufají. Nemají kde nakoupit čerstvé ovoce a zeleninu. Jsou tak obyčejně odkázání pouze na supermarkety. Chtěli by proto, aby ve městě vznikla stálá tržnice. Jestli budou jejich hlasy vyslyšeny zatím není jasné, radní se však problémem začali zabývat.
Terezín – Městský úřad Terezín vydal v pondělí prohlášení o přísném zákazu prodeje nebo konzumace zeleniny zasažené povodní.
Vsetín – Obyvatelé Vsetína si zoufají. Nemají kde nakoupit čerstvé ovoce a zeleninu. Jsou tak obyčejně odkázání pouze na supermarkety. Chtěli by proto, aby ve městě vznikla stálá tržnice. Jestli budou jejich hlasy vyslyšeny zatím není jasné, radní se však problémem začali zabývat.
Kroměříž – O kabelku přišla ve čtvrtek krátce před polednem dvaapadesátiletá žena, která se vydala do jednoho z obchodních domů v Kroměříži. V úseku se zeleninou kabelku odložila do dětského sedátka košíku, otočila se k regálu a vybírala brambory.
S věkem se lidské tělo a jeho procesy výrazně proměňují. To, co si člověk v otázce stravování a pohybu může dovolit jako dvacetiletý, může být ve vyšším věku problémem. Pokud chceme zůstat fit i po padesátce, měli bychom upravit svůj cvičební režim i skladbu potravy.
Východní Čechy – Nejdřív dlouhá zima, která zdržela nástup jarních prací o více než tři týdny, pak problémy zemědělců dokonaly povodně. A dotkly se nejen pěstitelů, ale i chovatelů dobytka.
Východní Čechy – Nejdřív dlouhá zima, která zdržela nástup jarních prací o více než tři týdny, pak problémy zemědělců dokonaly povodně. A dotkly se nejen pěstitelů, ale i chovatelů dobytka.
Východní Čechy – Nejdřív dlouhá zima, která zdržela nástup jarních prací o více než tři týdny, pak problémy zemědělců dokonaly povodně. A dotkly se nejen pěstitelů, ale i chovatelů dobytka.
Východní Čechy – Nejdřív dlouhá zima, která zdržela nástup jarních prací o více než tři týdny, pak problémy zemědělců dokonaly povodně. A dotkly se nejen pěstitelů, ale i chovatelů dobytka.
Východní Čechy – Nejdřív dlouhá zima, která zdržela nástup jarních prací o více než tři týdny, pak problémy zemědělců dokonaly povodně. A dotkly se nejen pěstitelů, ale i chovatelů dobytka.
Litoměřicko – „Zatopených mám asi devadesát procent veškeré úrody. Nejhůř jsou na tom brambory, ze kterých mi zbyly asi tři hektary. Pod vodou je také všechen česnek. Nesklidili jsme zatím vůbec nic. Máme jen dluhy za sadbu. Z čeho budeme žít, nevíme," řekl zemědělec Josef Král z Počapel, který vlastní 110 hektarů polí.
Praha – Co je to zdravá strava? Většina dětí ví, jaké potraviny do ní zařadit, samy se však zdravě nestravují a už vůbec si doma zdravé pokrmy nepřipravují. Napravit se to snaží kuchařská soutěž Zlaťáci v kuchyni, do které jsou zapojeny tisíce dětí ze základních škol a dětských domovů. Úkol není jednoduchý: z různých druhů ovoce a zeleniny udělat jedlou sochu.
Praha – Co je to zdravá strava? Většina dětí ví, jaké potraviny do ní zařadit, samy se však zdravě nestravují a už vůbec si doma zdravé pokrmy nepřipravují. Napravit se to snaží kuchařská soutěž Zlaťáci v kuchyni, do které jsou zapojeny tisíce dětí ze základních škol a dětských domovů. Úkol není jednoduchý: z různých druhů ovoce a zeleniny udělat jedlou sochu.
Olomouc – Záplavy zničily 12 procent tuzemských polí se zeleninou a pěstitelé kvůli tomu na tržbách přijdou o 190 milionů korun. Další peníze bude zelináře stát úprava zatopených polí. Nejvíce záplavy postihly pěstitele na Nymbursku, Litoměřicku a Mělnicku, řekl dnes předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
Praha – Kde ještě nedávno byl květák, zelí a další zelenina, teď leží ohromná jezera. Podle prvních odhadů rozvodněné řeky zaplavily přibližně 200 až 300 hektarů polí osázených zeleninou. Toto číslo však nemusí být konečné, přičemž může dosáhnout až 500 hektarů.
Praha - Po dlouhé zimě se každý spotřebitel těší na to, že s jarem přichází i sezona čerstvé zeleniny. A dobrá zpráva pro všechny milovníky jarních kulinářských požitků: v posledních letech se v sezonní nabídce stále více prosazuje i chřest.
Tvrdit, že kvůli chladnu a vydatným dešťům nebude letos na polích a zahradách žádná úroda, je předčasné. Záleží na tom, jak se bude počasí vyvíjet v příštích měsících, říká Miroslav Šmoranc, vedoucí poradenského oddělení Českého svazu zahrádkářů.
Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.
Vysočina – Tvrdit, že kvůli chladnu a vydatným dešťům nebude letos na polích a zahradách žádná úroda, je předčasné.
Brno - Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.
Havlíčkobrodsko – Tvrdit, že kvůli chladnu a vydatným dešťům nebude letos na polích a zahradách žádná úroda, je předčasné.
Svitavy - Farmářské trhy si už ve Svitavách vybudovaly svoji tradici.
Chrudim - Počet organizovaných zahrádkářů klesá. Ale při návštěvě středečních trhů na chrudimském Resselově náměstí se nezdá, že by vyznavači vlastnoručních výpěstků měli být zrovna „druhem na vymření". U stánků se sadbou se totiž tvoří fronty.
Třebíčsko Je konec května, jaro by mělo již pomalu končit a překlápět se do léta. Místo toho si lidé doma přitápí, teplárny rozjíždí kotle a zahrádkáři se bojí o svoji úrodu. Na meteorologických stanicích padaly dlouhodobé rekordy.
Zdravá Pětka, tak se jmenuje unikátní vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert. Je zaměřený na edukaci dětí, potažmo ale vlastně i rodin v oblasti zdravého životního stylu. Vznikl v roce 2004 jako reakce na rostoucí počet obézních dětí i dospělých v České republice.
Ostrava – Ovoce a zelenina, čerstvé pečivo nebo uzeniny. Výrobky od regionálních producentů byly v sobotu dopoledne k dostání u obchodního a zábavního centra Forum Nová Karolina, kde se poprvé konaly farmářské trhy.
Rebarbora je poslem jara a většina lidí si myslí, že je to ovoce. Je to však omyl, je to zelenina, která se využívá nejen do koláčů, buchet a k přípravě různých sladkostí, ale podušená i jako příloha k masu.
Máta, meduňka, oregano či rozmarýn. Tyto bylinky si předevčírem zasadila v žižkovské komunitní zahradě Ulitej záhon devětadvacetiletá Monika Rohlenová. Stejně jako další stovky Pražanů už objevila kouzlo komunitních zahrad, kde si mohou lidé vysadit všechno možné. Od ředkviček až po jahody.
Ostrava – Ovoce a zelenina, čerstvé pečivo nebo uzeniny. Výrobky od regionálních producentů byly v sobotu dopoledne k dostání u obchodního a zábavního centra Forum Nová Karolina, kde se poprvé konaly farmářské trhy.
Praha – Máta, meduňka, oregano či rozmarýn. Tyto bylinky si předevčírem zasadila v žižkovské komunitní zahradě Ulitej záhon devětadvacetiletá Monika Rohlenová. Stejně jako další stovky Pražanů už objevila kouzlo komunitních zahrad, kde si mohou lidé vysadit všechno možné. Od ředkviček až po jahody.
Vyškov – Historicky první farmářské trhy hostilo ve středu po celý den vyškovské Masarykovo náměstí. Navštívily ho desítky zvědavců a na odbyt šly ryze české výrobky. Lidé nakupovali zeleninu, koření, alkoholické nápoje, salámy, cukroví, ale třeba i květiny. Produkty nabízela asi třicítka soukromníků.
Praha – Máta, meduňka, oregano či rozmarýn. Tyto bylinky si předevčírem zasadila v žižkovské komunitní zahradě Ulitej záhon devětadvacetiletá Monika Rohlenová. Stejně jako další stovky Pražanů už objevila kouzlo komunitních zahrad, kde si mohou lidé vysadit všechno možné. Od ředkviček až po jahody.
Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.
Svitavy - Lidé se vracejí na náměstí, aby si nakoupili český med, sýry, vejce, ale i sazenice.
Praha – Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.
Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.
Praha – Dřív se mu u nás lidově říkalo „špargl" a každý rok na jaře si na něm pochutnávala šlechta i obyčejní rolníci. Pak ale z českých talířů vymizel a teď se na ně složitě a pomalu vrací. Řeč je o českém chřestu, který právě zažívá velký návrat.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s Hotelem**** Horizont v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Frýdek-Místek - S jarem ožilo náměstí Svobody v Místku, ve čtvrtek 9. května byly zahájeny farmářské trhy. Ve stáncích bylo k mání domácí pečivo, sýry, vejce, koření i masné výrobky. Prodejci nabízeli rovněž sazenice, největší řady se však tvořily u masných výrobků.
Velešín - Každý první čtvrtek v měsíci se uskuteční ve Velešíně pod kostelem sv. Jakuba farmářský trh. Návštěvníci si zde mohou zakoupit domácí suroviny a chléb od farmářů z okolí.
Asparágus, který je ozdobou kytic, známe zajisté všichni. Takový keříček s listy hustě pokrytými zelenými jehličkami. Chřest, jehož sezona právě začala a potrvá přibližně do poloviny června, vypadá také tak, když po sklizni necháme výhony vyrůst a rozvinout.
Boskovice – Sýry, med, zelenina, přírodní mýdla. Voňavé klobásky a pravé valašské frgály. Mňam, lákají k nakousnutí. O kus dál je stánek s rybími specialitami. Masarykovo náměstí v Boskovicích se změnilo v tržiště. Ve čtvrtek se tam totiž konaly první farmářské trhy.
Boskovice /REPORTÁŽ/ – Sýry, med, zelenina, přírodní mýdla. Voňavé klobásky a pravé valašské frgály. Mňam, lákají k nakousnutí. O kus dál je stánek s rybími specialitami. Masarykovo náměstí v Boskovicích se změnilo v tržiště. Ve čtvrtek se tam totiž konaly první farmářské trhy.
Česká Lípa - Farmáři otevřou své stánky na Škroupově náměstí ve čtvrtek 2. května. Nakoupíte sadbu zeleniny i květin, masové speciality nebo český med.
Česká Lípa - Farmáři otevřou své stánky na Škroupově náměstí ve čtvrtek 2. května. Nakoupíte sadbu zeleniny i květin, masové speciality nebo český med.
Domažlice - Po zimě se do Domažlic opět vrátily farmářské trhy, které se snaží zákazníkům nabízet potraviny, ovoce, zeleninu, masné a mléčné výrobky a další produkty od regionálních farmářů. Konaly se v areálu tržnice naproti autobusovému nádraží v Poděbradově ulici, kam se již dříve přesunuly z náměstí.
Prachatice – Dnes firma, která dva měsíce pracovala v podstatě na nejvyšším přístupném místě prachatického domova pro seniory, předala své dílo vedení domova.