Olomoucký kraj – Nejlepší možnou zprávu mají pro milovníky zmrzliny krajští hygienici: dosavadní prázdninové kontroly v Olomouckém kraji dopadly pro prodejce chladivé pochoutky na výbornou.
Kounov u Dobrušky - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2012 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z Rychnovska, které se naší soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.
Prostějov – Hygienici v letních měsících vyrážejí do ulic na kontrolu předzahrádek, venkovních stánků, provozoven se zmrzlinou a rychlým občerstvením. Letos si však provozovatelé vedou zatím dobře. Z třiatřiceti provedených kontrol udělili hygienici sankce za porušení předpisů ve čtyřech případech.
Lednice - Okusit mlsnými jazýčky chorvatskou specialitu a neopustit přitom hranice České republiky? Stačí jen vyrazit do Lednice. Na tamním Zámeckém náměstí totiž Aslani Šaban z Chorvatska nabízí lidem zmrzlinu. A ne ledajakou. „Pravou chorvatskou," tvrdí s úsměvem.
Brno - Grilované kuře „na stojáka", nebo chlebíček jen tak do ruky cestou do práce. Stravování ve stylu fast foodu, které je dnes pro mnoho lidí běžné, se v Brně poprvé objevilo už začátkem srpna 1967. Tehdy otevřelo v hotelu Slovan v Lidické ulici první bistro v Československu.
Křepice - Dvanáct družstev po deseti soutěžících z okolních obcí bude bojovat o vítězství v křepických Hrách bez hranic. Jedná se o sportovně-zábavné klání, které se letos koná už potřetí. Bitvu mohou diváci zhlédnout tuto sobotu na fotbalovém stadionu v Křepicích. Akce začne v deset dopoledne.
Liberec - Zajděte na kopečkovou nebo točenou zmrzlinu. V horkém letním počasí je to to pravé. Točená zmrzlina je o pár korun dražší než kopečková a na výběr je většinou ze dvou druhů, které je možné namíchat. Za kopeček v Liberci zaplatíte 12 až 15 korun a za točenou od 15 do 20 korun.
Ivančice – Poslechem vystoupení hudebních skupin, jízdou na kolotoči nebo nakupováním na trzích mohli v sobotu na náměstí v Ivančicích na Brněnsku návštěvníci Svatojakubské pouti oslavit výročí postavení kaple svatého Jakuba nad městem. Tradice se tam drží už od patnáctého století.
Buchlovice /PROGRAM SLAVNOSTÍ/ - Milovníci česneku mají určitě v kalendářích zaškrtnutou sobotu 28. července, kdy se v areálu zámeckého parku v Buchlovicích uskuteční už 11. ročník Festivalu česneku.
Praha /ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/– Upatlané dětské tvářičky ozdobené radostným úsměvem. Taková kouzla umí zmrzlina. Sama se ovšem nevyrobí, na to tu jsou jiní odborníci. Třeba cukrářka pražského hotelu Kempinski Hybernská Veronika Biskupová vyrobí v létě až patnáct kilo této pochoutky za den.
Morkovicko – Nemilé překvapení čekalo v pondělí brzy ráno majitele restaurace v obci na Morkovicku. Během nočních hodin se do jeho pohostinstsví někdo vloupal.
Horní Radouň – Ve čtvrtek po překonání téměř dvou tisíc kilometrů ukončili svou strastiplnou jízdu na motocyklech z počátku dvacátého století Libor Marčík s Petrem Hošťálkem v Muzeu motorových kol v Horní Radouni.
Řím – Oblíbená je v kornoutu, na dřívku i v poháru a málokdo ji zvlášť v létě odolá. Řeč je samozřejmě o zmrzlině, která bude mít nyní v Itálii i své první muzeum. „Museo del gelato" (Muzeum zmrzliny) se slavnostně otevře 27. září ve městě Anzola dell' Emilia u italské Boloni, informovala agentura APA.
Jičínsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2012 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z Jičínska, které se naší soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.
Kroměřížsko – V letních parných dnech je víc než kdy jindy důležité dbát na skladování potravin a dodržování hygienických norem. Platí to především pro provozovatele stánků s občerstvením a zmrzlináře.
Jihlava – Točit zmrzlinu začala už v květnu s příchodem slunečných dnů. Míša měla na letní brigádu opravdu štěstí. „Chvíli jsem sice s přístrojem zápolila, ale teď si točení zmrzliny celkem užívám," říká.
Praha – Teplé počasí letos zatím přeje prodeji zmrzlin, jejichž odbyt roste. Stále více Čechů ale nakupuje levnější druhy, některé zmrzliny letos navíc podražily. Vyplývá to z prodejních statistik výrobců zmrzlin a obchodních řetězců.
Svijanský Újezd /PIVNÍ SLAVNOSTI, KONCERTY/ - O Svijanské pivní slavnosti je stále větší zájem, pořadatelé rozšířili areál. Kapely budou hrát na dvou stagích. Všechny osvěží pivní zmrzlina.
Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 14 - Ristorante Pizzerie Lanza
Asi to bude znít v těchto letních dnech divně, ale moje kroky nedávno zamířily místo k vodě na výlet do Prahy, kde jsem se narodila, prožila tam dětství a kus nejkrásnějších let.
Jihlava – Točit zmrzlinu začala už v květnu s příchodem slunečných dnů. Míša měla na letní brigádu opravdu štěstí. „Chvíli jsem sice s přístrojem zápolila, ale teď si točení zmrzliny celkem užívám," říká.
Ústí nad Labem - Pamatuji si, že to pro mě byl vždy svátek. Chodili jsme tam s rodiči celkem často a přesto v tom bylo něco výjimečného. Na zmrzlinu si ale vzpomenu vždy, když jdu kolem cukrárny Barborka na Mírovém náměstí. A to už je to hezkých pár let zpátky.
Tachov – Centrum podpory rodiny Tachov společně s klubem Relax nabízí dětem každé prázdninové pondělí různorodé akce. Dodnes si mohly vyzkoušet minigolf či rukodílnu . Obě akce se líbily, děti si je užily a těší se na další.
Bojanov - Městys v Železných horách v sobotu navštívily stovky lidí. Sraz rodáků, oslavy hasičů a místní základní školy provázel precizně vypracovaný scénář.
Velké Karlovice – Hrnčířský den ve Velkých Karlovicích navštívily zástupy lidí. Návštěvníci si vyzkoušeli práci na hrnčířském kruhu a domů si odnášeli vlastnoručně vyrobené i řemeslnické skvosty.
Hlinsko - V rámci trojice akcí Slunečné dny se v Domově seniorů v Hlinsku konala kulturní akce pro všechny věkové kategorie a nechybělo jídlo ani pití.
Rokycany - Děti se nemohly včerejšího dne dočkat. Sotva dostaly vysvědčení v často horkem rozpálených třídách, okamžitě zamířily zchladit se k vodě. Rokycanské koupaliště bylo proto doslova v obležení. Podobná situace se dá kvůli tropickému počasí očekávat i v následujících dnech.
Kroměříž - Do Kroměříže přišel před několika lety a tolik se mu zalíbila, že tu hodlá zůstat natrvalo. Řeč je o podnikateli chorvatského původu Redžepalim Aslaniovi, který v centru města provozuje prodej zmrzliny.
Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 11 -Cafe Bajer.
Kutná Hora – Dobré vysvědčení si zaslouží odměnu. A odměňovat se letos rozhodl také Kutnohorský deník. Každý žák základní školy, který se bude v letošním školním roce pyšnit vysvědčením se samými jedničkami, může vyrazit na Karlov v Kutné Hoře na zmrzlinu. Je tam pro něj připravena jedna porce točené „zmrzky" zdarma. Stačí vyplnit kupon z novin a s vysvědčením ho předložit zmrzlináři
Praha – Na čerstvých vysvědčeních právě osychá inkoust a rodiče možná přemýšlí, co věnují svým školákům za pěkné známky… Kromě tradiční návštěvy ZOO, zmrzliny, či koupaliště je možné zaskočit do knihkupectví a pořídit tam nějakou pěknou knížku. Vždyť dlouhé prázdninové večery jsou jak stvořené k ponoření se do dobrodružných příběhů… Nechte se námi inspirovat.