Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

OBRAZEM: Olympií voněla zmrzlina. Z dusíku

Brno – Jak vypadá pečivo vyrobené z modré pšenice? Jak vyrobit z jogurtu a zkapalněného dusíku zmrzlinu? Na tyto otázky odpoví návštěvníkům brněnského nákupního centra Olympia výstava pojmenovaná Zábavná věda. Od pátku až do neděle 21. dubna jim studenti i profesoři z brněnské Mendelovy univerzity chtějí představit vědu jako zábavný obor.

Postrach domažlických obchodníků je za mřížemi

Domažlice - Vloupání a krádež v domažlickém gymnáziu, vykradení trafiky u kavárny Enzo, vyloupení obchodu na domažlickém náměstí a krádež v obchodním domě má na svědomí jeden pachatel, třicetiletý muž.

Postrach domažlických obchodníků je za mřížemi

Domažlice  –  Vloupání a krádež v domažlickém gymnáziu, vykradení trafiky u kavárny Enzo, vyloupení obchodu na domažlickém náměstí a krádež v obchodním domě má na svědomí jeden pachatel,  třicetiletý muž.

Gastro Hradec: sushi, svíčková či špenátová zmrzlina

Hradec Králové - Sto padesát čtyři soutěžících, dvě stě čtyřicet osm stolů, dvanáct různých svíčkových omáček, čtrnáct vyřezávaných melounů a pět bojovníků v kategorii Sushi. To vše nabídne další ročník Gastro Hradec Vitana Cup 2013 již ve čtvrtek 18. dubna v královéhradeckém kongresovém centru Aldis. Při soutěži se zde představí například školy z Pouchova, Hronova, Pardubic či Chrudimi.

Gastro Hradec: sushi, svíčková, melouny či špenátová zmrzlina

Hradec Králové – Sto padesát čtyři soutěžících, dvě stě čtyřicet osm stolů, dvanáct různých svíčkových omáček, čtrnáct vyřezávaných melounů a pět bojovníků v kategorii Sushi. To vše nabídne další ročník Gastro Hradec Vitana Cup 2013 již ve čtvrtek 18. dubna v královéhradeckém kongresovém centru Aldis.

Gastro Hradec: sushi, svíčková, melouny či špenátová zmrzlina

Hradec Králové – Sto padesát čtyři soutěžících, dvě stě čtyřicet osm stolů, dvanáct různých svíčkových omáček, čtrnáct vyřezávaných melounů a pět bojovníků v kategorii Sushi. To vše nabídne další ročník Gastro Hradec Vitana Cup 2013 již ve čtvrtek 18. dubna v královéhradeckém kongresovém centru Aldis.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

OBRAZEM: Studenti zkoumali mléko. A vařili kulajdu

Boskovice – Základní složení a senzorické vlastnosti různých druhů mlék. Ekonomické zhodnocení výroby a nákladů na produkci litru kravského mléka. Ale také výroba másla, zmrzliny, koktejlů či vaření voňavé kulajdy nebo zelňačky.

Hodinu chemie měli studenti zpestřenou o netradiční pokusy

Havířov - O tom, že chemie není jen nudný obor, se přesvědčili studenti Střední průmyslové školy elektrotechnické. Ve čtvrtek k nim na návštěvu se svým programem "Hodina moderní chemie" zavítali doktorandi z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Vrtkavé počasí dělá starosti hlavně včelařům

Táborsko - Zatímco loni touto dobou jsme se vystavovali jarnímu sluníčku, v úterý jsme odhrnovali nový sníh. Zmrzlina šla na dračku, rozkvetlá louka bledulí, denní teploty kolem 17 stupňů. Těmito slovy jsme přesně před rokem popisovali aktuální počasí na jihu Čech. A letos? Titulek z pondělního vydání Deníku to vystihuje přesně: Zima se stále drží zuby nehty. Pravda se ukázala hned večer, kdy opět začalo sněžit.

Brigáda? Bez známých to nejde, shodují se studenti

Karlovarský kraj - Prodej zmrzliny, půjčování loděk nebo mytí oken aut na čerpacích stanicích to bývaly svého času vysněné letní brigády. Studenti ale v posledních letech naříkají, že je stále obtížnější sehnat v Karlovarském kraji na prázdniny práci. Starat se tak musí už nyní.

Je tu obleva a loučení se zimou

Příbram /REPORTÁŽ/ – Říká se, že přívaly sněhu, jako byly o víkendu, jsou posledním výkřikem zimy. Snad proto nebyla jediná běžkařská dráha prázdná a na svahu příbramské sjezdovky to vypadalo jako na mraveništi. Udržovaného sněhu je na svahu dostatek a i přes oblevu se tu bude pravděpodobně lyžovat i o nadcházejícím víkendu.

Polská zmrzlinárna Grycan míří do Česka

Varšava - Polský výrobce zmrzlin Grycan se na jaře chystá rozšířit své podnikání do České republiky. Na konci března by měla firma svou první prodejnu otevřít v pražském Centru Černý Most. Informoval o tom finanční informační server Puls Biznesu.

Mají důkaz, že i chemie může bavit

Kroměříž - Doktorandky pražské Vysoké školy chemicko-technické předvedly včera studentům kroměřížského gymnázia zajímavé pokusy z oblasti chemie. Během vyučovací hodiny tak studentům předaly řadu zajímavých informací a předvedly jim, jaké netradiční pokusy lze právě v chemii provádět.

Co s kompoty a zavařeninami? Tady je pár tipů

Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.

Alfatech kompletně vybaví gastronomické provozy špičkovou technikou

KOMERČNÍ PREZENTACE-Kávovary, zmrzlinové stroje, ale i mrazící a chladící technika špičkové kvality! Firma Alfatech umí komplexně vybavit gastronomické provozy top hotelů, čerpacích stanic či prodejen rychlého občerstvení. Poskytujeme vysoce profesionální servis na veškeré gastro vybavení.

Ve Kdyni se otevřelo království panenek

Kdyně – Sto dvacet panenek  Barbie  světoznámých značek oblečených do kostýmů madam de Pompadoure, báječné Angeliky, ledové královny, historické cikánky,  indiánky, ale i třeba Elvise Presleyho nebo Rumburaka je od soboty k vidění v Muzeu příhraničí ve Kdyni.

The Best club otvíral, byl plný lidí i kouře

Zlín - Otevření nového hudebního The Best clubu v Kvítkové ulici ve Zlíně vyvolalo obrovský zájem mladé generace. Do zrekonstruovaných prostor budovy hotelu Ondráš se na první akci v sobotu nahrnuly stovky lidí.

Makovou panenku nakreslila teta, vzpomínají manželé z Břeclavi

Břeclav – Jen málokdo ví, že autorka oblíbené makové panenky a motýla Emanuela pochází z Břeclavi. Přestože kreslířka a ilustrátorka Gabriela Dubská své rodné město v mládí opustila, často se do něj vracela. Zamilovala si totiž rodinné návštěvy u Petra a Blaženy Novotných.

Babylon se lodiček opět nedočká

Domažlice – Lodičky k pronajmutí se ani letos v létě nepodaří vrátit na hladinu babylonského rybníka. Brání tomu ustanovení ve smlouvě o poskytnuté dotaci na předloňské odbahnění. To stanovuje,  že se na tomto místě nesmí provádět žádná výdělečná činnost včetně pronajímání loděk a vybírání vstupného.

Makovou panenku nakreslila teta, vzpomínají manželé z Břeclavi

Břeclav – Jen málokdo ví, že autorka oblíbené makové panenky a motýla Emanuela pochází z Břeclavi. Přestože kreslířka a ilustrátorka Gabriela Dubská své rodné město v mládí opustila, často se do něj vracela. Zamilovala si totiž rodinné návštěvy u Petra a Blaženy Novotných.

Je to sladká práce, ale já jsem spíše na maso

Zlín - „To víte, že jsem s tím chtěl hodněkrát seknout, ale vytrval jsem, protože mě to baví," říká pro Deník čtyřiačtyřicetiletý spolumajitel vyhlášené zlínské cukrárny Dino Petr Buček.

OBRAZEM: Nesplácej to jako Babica, radili kuchaři na Větruši

Ústí nad Labem - Carpaccio ze srnčího hřbetu s hříbkovou zmrzlinou, nebo ravioly s humrovou omáčkou a langustýnkou. Přesně tato jídla vařili kuchaři z Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) ve velkém sále hotelu Větruše v rámci semináře.

Prodává stromky, protože je ráda mezi lidmi

Valašské Meziříčí – Marta Mrlinová ze Vsetína by si už řadu let mohla užívat zaslouženého odpočinku. Je totiž v důchodu. Ona se ale nerada nudí. A taky je ráda mezi lidmi. Proto v létě prodává v Bystřičce zmrzlinu a v zimě ve Valašském Meziříčí vánoční stromky.

Sedmé nebe nabízí i domácí moučníky

Ostrava /SERIÁL DENÍKU/ - Kavárna Sedmé nebe v Chelčického ulici v centru města není z těch, které vznikly v posledních měsících, ale posezení je tam stále stejně příjemné. Například mě „utáhli" na úžasný čokoládový moučník brownies , jeden z těch, které zde sami pečou.

Medvědi v ZOO dostali k narozeninám zmrzlinu a lososy

Praha – Lední medvědi v Zoo Praha v sobotu oslavili narozeniny. Chovatelé pro ně připravili speciální ledovou zmrzlinu s ovocem a kusy lososů, které zoo věnovala Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Kam na střední školu? Váhavým deváťákům radí veletrh Schola Pragensis

Praha - „Holky, nechcete jít k nám studovat?" zeptal se vysoký černovlasý kluk dvou dívek, které připravovaly chlebíčky. Jeho uhrančivé oči by je jistě zlákaly. Kdyby… „Vždyť vidíš, my jsme z potravinářské školy! My už na střední jsme." Mladík se ale nevzdáva:. „U nás na elektru by se vám ale líbilo více."

Kam na střední školu? Váhavým deváťákům radí veletrh Schola Pragensis

Praha /REPORTÁŽ/ – „Holky, nechcete jít k nám studovat?" zeptal se vysoký černovlasý kluk dvou dívek, které připravovaly chlebíčky. Jeho uhrančivé oči by je jistě zlákaly. Kdyby… „Vždyť vidíš, my jsme z potravinářské školy! My už na střední jsme." Mladík se ale nevzdával. „U nás na elektru by se vám ale líbilo více." Smích, který následoval, byl jasnou odpovědí. A tak klukovi s uhrančivýma očima nezbylo nic jiného, než se s tím smířit. A tak alespoň ochutnal jeden z chlebíčků.

Žáci vyrazili na výlety za poznáním

Náchod - V minulých dnech se splnil sen žákům ZŠ a MŠ J. Zemana v Náchodě. Zastoupení automobilky Opel zapůjčilo škole na jeden týden dva velkoprostorové automobily a handicapovaní žáci tak mohli pohodlně vyrazit na výlety za poznáním a poučením.

Zmrzlina či sušenky z konopí? Praha hostí Cannafest

Praha /FOTOGALERIE/ - V Praze probíhá třetí ročník mezinárodního konopného veletrhu Cannafest, který na výstavišti v pražských Holešovicích, který představí více než 130 vystavovatelů z 18 zemí světa.