Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Slovácké divadlo připravuje Finální smršť

Uherské Hradiště – „Zábavný a uvolněný vstup do prázdnin si nemůžeme nechat ujít,“ tvrdí divadelníci a ihned poté, co se rozhodlo, že se na Buchlov letos nevypraví, vznikla akce s názvem Finální smršť.

AFO molekulárně vařilo, jedla se i skvělá zmrzlina

Olomouc – Letošní festival Academia film Olomouc se zaměřil na chemii a kromě její historie lidem servíruje i její méně známé obory. Jedním z nich byla třeba páteční molekulární gastronomie, která provoněla Divadlo hudby. Na přednášce profesora Miroslava Raaba se totiž i molekulárně vařilo.

Míří jednání s BandRem ke konečné dohodě?

Uherský Brod – Několikaměsíční zpoždění nabralo zprovoznění Klubu alternativní hudby v uherskobrodském kulturním centru Máj, kde už od prosince úspěšně funguje 3D kino a před měsícem oficiálně otevřeli ostatní provozy.

Zmrzlina? Teplo už je na ni dost

Vyškov – Pocit příjemného chladu na jazyku, sladká ovocná chuť a zpravidla zlepšená nálada – po dlouhém zimním období je zmrzlina opět v kurzu. Otázku „Čokoládovou, jahodovou nebo vanilkovou?“ mohou Vyškované slyšet už několik dní z místních cukráren či malých zmrzlinových okýnek.

Heslo Černého medvěda: chutně a moderně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Návštěvníky potěší nejen dobrá jídla, ale i příjemná a ochotná obsluha. Jedinou chybou restaurace je malý výběr vegetariánských pokrmů

Geniální studenti z geniálního gymplu vyhráli co mohli

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Legionáři už jdou, další bitvu vyhrajou. S takovým heslem šli do televizní soutěže Bludiště studenti kvinty hodonínského gymnázia v Legionářské ulici. A uspěli. Vyhráli dokonce všechno, co mohli. Ve třech kolech postupně porazili tři soupeře z jiných škol.

Zážitková restaurace Vyhlídka, ráj pro gurmány i laiky

Velké Karlovice /PR ČLÁNEK, FOTOGALERIE/ – Zážitková gastronomie. Pojem, o němž jsem ještě před nedávnem neměl takřka žádné pojetí, který se však stále častěji objevuje v nabídkách restaurací či hotelů a mezi milovníky dobrého jídla je stále vyhledávanější.

Zážitková restaurace Vyhlídka, ráj pro gurmány i laiky

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ – Zážitková gastronomie. Pojem, o němž jsem ještě před nedávnem neměl takřka žádné pojetí, který se však stále častěji objevuje v nabídkách restaurací či hotelů a mezi milovníky dobrého jídla je stále vyhledávanější.

Staré recepty? Všechno se rozplývá na jazyku

Dalešice /ROZHOVOR/ – Vkus lidí se v různých epochách proměňuje i v jídle. To, co mlsaly naše prababičky počátkem 20. století za císaře pána a v době první republiky, dnes už příliš neznáme. Vinu určitě nese válka i éra socialistického normovaného stravování.

FOTOGALERIE: Výuka chemie se proměnila v show

Liberec - Jak si vyrobit z chemických příměsí a potravinářského barviva zmrzlinu? Lze křehkou ženu udeřit alespoň růží zmraženou tekutým dusíkem? Za jakým účelem můžeme využít prezervativ k názorné demonstraci při hodině chemie?

FOTOGALERIE: Výuka chemie se proměnila v show

Liberec – Jak si vyrobit z chemických příměsí a potravinářského barviva zmrzlinu? Lze křehkou ženu udeřit alespoň růží zmraženou tekutým dusíkem? Za jakým účelem můžeme využít prezervativ k názorné demonstraci při hodině chemie?

Poloz pumpoval do hráček sebevědomí

Zlín – Po 13 dnech se házenkářky Zlína střetnou se Slavií Praha. Hrozivý debakl 26:38 ze semifinále Českého poháru se pokusí odčinit v nedělním 13. kole interligy na palubovce Pražanek.

Používají prostějovští památkáři dvojí metr?

Prostějov – „Když jsem viděl, jak pan starosta prezentuje v tisku záměr výstavby polyfunkčního domu v židovských uličkách, namíchlo mě to,“ přiznává prostějovský realitní makléř Aleš Hájek. I on chystá obdobný záměr v Knihařské ulici, která rovněž patří do historického centra. „Můj projekt je velmi podobný, ale státní i městští památkáři jej odmítli,“ vysvětlil Hájek.

Era: legendární kavárna ožívá

Brno – V Brně po několika letech ožijí dvě proslavené kavárny. Káva opět zavoní u Kolbabů v Kounicově ulici i v kavárně Era v Černých Polích.

Szeged nabízí jen málo z maďarské kuchyně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Češi mají rádi maďarskou kuchyni. Paprika, lečo, segedínský guláš, uherák nebo maďarská klobása v českém jídelníčku zdomácněly. Od nabídky brněnské restaurace pojmenované po maďarském městě Szeged – Segedín proto testovací tým Brněnského deníku Rovnost očekává něco víc z chutí maďarské kuchyně. Bohužel se jich tam nedočká.

Sochání: vůně dřeva i benzinu

Hořice /FOTOGALERIE/ – Celý sobotní den jakoby vybízel k návštěvě autokempu u Masarykovy věže samostatnosti. O kus dál na poli pouštěly děti draky a v areálu kempu více než pět dřevosochařů – amatérů startovalo své motorové pily, aby pobavili veřejnost a vytvořili díla v druhém kole prvního ročníku Dřevosochání pod širým nebem.

GLOSA: Zase tak blbě se nemáme

Holdujete pivu? Dopřejte si v hospůdce jednoho desetistupňového zrzouna. Máte rádi zmrzlinu? Nešetřete na sobě a dejte si dva voňavé kopečky.

FOTO: Jirkováci se bavili na pouti

Jirkov – Do ruky zmrzlinu nebo buřta a hurá na koncert. Tak by se dal popsat program mnoha návštěvníků tradiční Hornické pouti.Zatímco horníci si v pátek užívali volna, v sobotu se mohli jít pobavit na pouť.

Letošní sezona venkovních koupališť končí

Valašsko – S teplotami, které jsou každým dnem nižší, přichází i uzavírání letních lákadel a atrakcí. Postupně se zavřou dveře stánků se zmrzlinou, ale také venkovních koupališť.