Kreativ

ŠTÍTEK: vozový park

Ilustrační foto

Ministerstvo chce navrhnout příspěvek na vyřazení přestárlých aut

Praha – Ministerstvo průmyslu a obchodu chce navrhnout od roku 2018 zavedení příspěvku motoristům na vyřazení přestárlých aut z provozu a na pořízení vozů na alternativní pohon. Chce tak přispět k omlazení tuzemského vozového parku, jehož průměrné stáří činí 14,9 roku. Peníze na příspěvek, jehož parametry však MPO zatím blíže nespecifikovalo, mají být čerpané ze Státního fondu životního prostředí. Resort životního prostředí je však proti. Návrhem se má v pondělí zabývat vláda.

Městská policie. Ilustrační foto.

Praha schválila výsledky čtyř tendrů městské policie za miliony

Praha - Radní v úterý schválili výsledky čtyř tendrů městské policie. V nich strážníci poptávali boty, balistické vesty, hledali dodavatele speciálních vozů nebo úklidovou firmu pro objekty městské policie. Vyplývá to z materiálů, které radní projednali. Vedení města zároveň schválilo vypsání tendru na další obnovu vozového parku městské policie.

Taxi Praha. Ilustrační foto.

Taxislužba Modrý anděl se sloučí se Speed Cars

Praha - Taxislužby Modrý anděl a Speed Cars se do roka sloučí. Spolupracovat budou od letošního září. Modrý anděl získá ve Speed Cars podíl, který bude postupně navyšovat. Firmy to v pondělí uvedly v tiskové zprávě. Finanční hodnotu transakce společnosti neuvedly. Do jednoho roku by obě firmy měly vystupovat pod jednou značkou.

Ilustrační foto

Fond dopravy hledá dodavatele 700 aut, zakázka zní na 318 milionů korun

Praha - Státní fond dopravní infrastruktury obnoví vozový park zhruba desítky podřízených organizací ministerstva dopravy. Ve výběrovém řízení poptává dodavatele osobních aut, ale i limuzín a terénních vozidel. Maximální cena 734 vozidel včetně tříleté údržby je stanovena na 318 milionů korun bez DPH s opcí na dalších zhruba 100 milionů. Vyplývá to z informací ve Věstníku veřejných zakázek a ministerstva dopravy.

Ilustrační foto.

Nové autobusy by DPP mohl začít přijímat od začátku příštího roku

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) by mohl od začátku příštího roku začít přijímat vozy z první dodávky nových autobusů MHD. Novinářům to řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Podnik zamýšlí ve třech zakázkách pořídit několik stovek autobusů v souhrnné výši za až tři miliardy korun. Zakázky vycházejí z dlouhodobého plánu obnovy vozového parku.

Trolejbus s alternativním elektrickým pohonem na zkušebních jízdách v Plzni.

Republikové prvenství Zlína. DSZO obdrží trolejbusy s bateriemi v září

Zlín – Cestující ve Zlíně byli vůbec prvními v Česku, kteří si při jízdě trolejbusy mohli užívat klimatizovaného salonu pro cestující. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice totiž byla prvním dopravním podnikem, který si trolejbusy s klimatizací objednal a nasadil do provozu. Teď si DSZO připíše prvenství druhé. Do provozu jako první v ČR nasadí hybridní trolejbusy vybavené bateriemi.

Autobus pražské MHD. Ilustrační foto.

Ve čtvrtině autobusů pražské MHD budou sčítače cestujících

Praha - V autobusech pražské MHD se u každých dveří vybraných autobusů objeví sčítače cestujících. Speciální senzory mají být až ve čtvrtině autobusů. V úterý to řekl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Ropid otestoval výrobky jednoho dodavatele, nyní začne testovat čidla od dalších dvou firem. Na kolik sčítače vyjdou a kdy budou do autobusů osazeny, zatím není jasné.

Ilustrační foto.

Chytrých zastávek bude dvacet

Šestnáct digitalizovaných zastávek a čtyři označníky se objeví na nejfrekventovanějších nástupních místech městské hromadné dopravy.

Vozy Záchranné služby Praha. Ilustrační foto

Pražská záchranná služba koupí deset sanitek za 32 milionů korun

Praha - Pražská zdravotnická záchranná služba koupí deset nových sanitek, zaplatí za ně nejvýše 32 milionů korun. V současnosti používá 55 vozidel rychlé záchranné služby. Média to zjistila z oznámení ve věstníku veřejných zakázek. Záchranáři už letos poptávali také tři speciální vozidla pro krizové situace.

Ilustrační foto

Slovensko chystá podporu pro auta s alternativním pohonem

Bratislava - Slovensko chce podporovat prodej vozidel a alternativním pohonem i budování související infrastruktury. Počítá s různými úlevami, dotacemi a daňovým zvýhodněním. Vyplývá to z návrhu, který zveřejnilo slovenského ministerstvo hospodářství.

Kroměřížská radnice testuje v provozu městské hromadné dopravy nový autobus značky Iveco, cestující se s ním mohou po dva týdny svézt zadarmo.

MHD v Kroměříži testuje další nový autobus

Kroměříž – Vedení kroměřížské radnice se prostřednictvím Kroměřížských technických služeb (KTS s. r. o.), které provozují ve městě městskou hromadnou dopravu, rozhodlo přistoupit k obnově stávajícího vozového parku. Letos by mělo koupit dva nové autobusy, v následujících letech chce v obnově pokračovat.

nové tramvaje pro Brno

V Brně převzali první z dvacetikusové dodávky tramvají 13T

Brno - Brněnský dopravní podnik dnes převzal první z dvacetikusové letošní dodávky nových tramvají 13T od Škody Transportation. Jde o dokončení rámcové smlouvy z roku 2006, dopravní podnik za jednu tramvaj zaplatí 58,5 milionu korun. Stejný počet tramvají vyřadí, což znamená, že více než polovina celkového počtu tramvají bude nízkopodlažních.

Počítačová hra Arma 3: Apex.

Pro českou akci Arma 3 vyšel nový přídavek Apex

Válečná hra Arma s důrazem na realistické boje od českého studia Bohemia Interactive se dočkala dalšího rozšíření. Apex přináší obří novou lokaci, rozšiřuje zbraňový arzenál a přidává další vozidla.

Ilustrační foto.

Brněnský dopravní podnik letos investuje rekordních 1,7 miliardy korun

Brno - Brněnský dopravní podnik letos investuje do nákupu nových vozidel a oprav tratí rekordních 1,7 miliardy korun. Už loni investice výrazně rostly a činily 1,2 miliardy. Výrazně se tak zrychlila obnova vozového parku, a to i díky dotacím z evropských fondů, vyplývá z výroční zprávy. Brněnská MHD také přepravila nejvíce cestujících za posledních 5 let, třebaže růst je jen velmi pozvolný.

Městská policie. Ilustrační foto.

Praha vypsala tendr na servis aut městské policie za 66 milionů

Praha -  Magistrát vypsal zakázku na servis a údržbu aut městské policie. Hodnota čtyřletého tendru, který v lednu schválili zastupitelé, je 66 milionů korun, vyplývá z věstníku veřejných zakázek. Výběrem nového servisu skončí nevýhodné a dříve kritizované smlouvy, spojované mimo jiné s autoservisem Jíša a bývalým ředitelem strážníků Vladimírem Kotroušem, který byl odsouzen za korupci.

Aquapark v Ústí nad Orlicí.

V aquaparku poradí, jak bezpečně na prázdniny

Ústí n. O. /Krátce/ – Městská společnost Tepvos ve spolupráci s Policií ČR a Červeným křížem připravila na dnešní den do aquaparku akci nazvanou „Bezpečně na prázdniny s Policií ČR" (od 9 do 16 hodin).

ČD Cargo

ČD Cargo vydalo dluhopisy za půl miliardy korun

Praha - Nákladní dopravce ČD Cargo vydal dluhopisy za půl miliardy korun. Emise má částečně nahradit starší splatné dluhopisy v hodnotě 658 milionů korun. Nová emise s nižším úrokem 1,28 % ročně dopravci, který patří do skupiny Českých drah, sníží náklady na obsluhu dluhu. Ročně tak zaplatí o 26,5 milionu méně. V tiskové zprávě o tom dnes informovaly České dráhy.

Pražští strážníci na koních. Ilustrační foto.

Pražští strážníci nakoupí auta pro převoz služebních koní

Praha - Pražská městská policie pořídí čtyři speciální vozidla značky Mercedes-Benz, která budou sloužit pro převoz služebních koní. Firmě M 3000 za ně zaplatí přes osm milionů korun. Vyplývá to ze smlouvy, kterou schválila rada města. Strážníci průběžně obnovují vozový park. Naposledy koupili auto stejné značky pro převoz služebních psů. Nakupují i běžná služební vozidla.

Řidiči chybí v nákladní i osobní přepravě

Profesionálních šoférů je málo

Karlovarsko - Nabídky práce pro řidiče autobusů a profesionální šoféry kamionů v poslední době visí na každém rohu. Přepravní společnosti mají nedostatek kvalitních mužů a žen pro kabiny svých vozidel a o ty vhodné se přetahují. Problémem pro osobní přepravce je především chybějící praxe za volantem velkých aut u čerstvých držitelů řidičského oprávnění. Dopravní společnosti zase o řidiče přicházejí hlavně kvůli lepším platovým podmínkám u konkurence.

Vlak připomíná výročí vlakové pošty.

Poštovní vlak zavítá do České Třebové

Česká Třebová – Na třebovském nádraží v sobotu v 9.11 zastaví historická vlaková souprava, která bude na trase Brno – Praha připomínat 165. výročí vlakové pošty Vídeň – Brno – Praha. Akci pořádají Muzeum vlakové pošty, Česká pošta a Poštovní muzeum.

Sanitka. Ilustrační foto.

Nemocnice dostanou 
nové sanitky

Svitavsko – Nové vybavení nepotřebuje pouze záchranná služba. Pacienty jimi totiž přepravují i nemocnice. A v některých případech mají vozy najeto až 900 tisíc kilometrů.

Městská policie Ostrava v těchto dnech převzala dvě nová vozidla na CNG pohon.

V ostravských ulicích bude více strážníků

/FOTOGALERIE/ Ostravská městská policie by do konce roku mohla mít 740 strážníků. Uvedl to primátor Ostravy Tomáš Macura s tím, že v současné době na pořádek v ulicích Ostravy dohlíží 669 ochránců zákona.