Kreativ

ŠTÍTEK: animovaný film

Z výstavy kulis, scenérií, rekvizit i loutek z animovaného filmu Myši patří do nebe na Chvalském zámku.

PODÍVEJTE SE: Myši patří do nebe. A také na Chvalský zámek

Výstavu kulis, scenérií, rekvizit i půvabných loutek z animovaného filmu Myši patří do nebe připravil pro návštěvníky Chvalský zámek. Součástí je i zábavná mapka, která slouží jako interaktivní průvodce filmovým zákulisím i příběhem.

Spider-Man: Bez domova

Aida, Síla psa či Mad: Podívejte se na filmové počiny uplynulého roku

Rok 2021 je za námi. Pro kina byl stejně jako ten předchozí opět zkouškou nervů i příslibů. Některé očekávané hity byly znovu odloženy (Mission Impossible 7, Top Gun: Maverick), jiných se diváci dočkali (Není čas zemřít, Duna, Matrix). Do domácích kin přišlo přes 5 miliónů lidí, což je 11 procentní pokles oproti roku 2020. Které tituly byly nejvýraznější a co udělalo divákům radost?

Moje slunce Mad

Velká šance pro Česko. Animovaný film Moje slunce Mad může vyhrát Zlatý glóbus

Český animovaný film dál boduje ve světě. Poetický snímek režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad se dostal do nominací na Zlatý glóbus. O prestižní cenu asociace novinářů v Hollywoodu se utká v kategorii animovaný film se třemi disneyovkami Encanto, Luca a Raya a drak a s filmem Flee (který je čerstvým držitelem evropského Oscara). V pondělí to oznámili producenti filmu, Kateřina Černá a Petr Oukropec. 

Ředitel Festivalu Animánie Jan Příhoda a produkční Alena Čadová s cenou Animánička 2021.

O Animáničky bude letos soutěžit 150 snímků, festival nabídne i videotéku

Nejen desítky soutěžních i nesoutěžních snímků, ale také workhshopy a animátorské polepšovny, kde zkušení lektoři poradí, jak na vlastní animovaný film či videohru, přinese 16. ročník festivalu Animánie. Největší mezinárodní soutěžní přehlídka animované tvorby dětí a mládeže se uskuteční v prostorách Moving Station v Plzni od 18. do 21. listopadu.

Kino v ústeckém Hraničáři v úterý promítna animovaný snímek Moje slunce Mad české režisérky Michaely Pavlátové.

Hraničář zve na animované drama, které v USA čeká souboj o Oscara

Film Moje slunce Mad české režisérky Michaely Pavlátové uvede dnes od 17.30 hodin Veřejný sál Hraničář. Snímek se prosadil na největším festivalu v Latinské Americe a bude se ucházet o nominaci Americké filmové akademie. Je to česky nadabovaný působivý příběh mladé Češky, která se vdala za svého milovaného spolužáka Nazira do exotického Kábulu.

Myši patří do nebe

Myši patří do nebe. Animovaný film aspiruje na rodinnou podívanou roku

/RECENZE/ Deset let se rodil animovaný film Myši patří do nebe. Teď jsou hrdinové téhle akční podívané v kinech a dokazují, že trpělivost se vyplatila. Půvabná dvojka - myš a lišák (vycházející z knižní předlohy Ivy Procházkové) – totiž baví nejen děti, ale i dospělé.

V Liberci se konal Anifilm, nabídl 150 filmů a seriálů.

Anifilm skončil. V Liberci ale zůstane výstava o nejdražším českém animáku

Mezinárodní festival animovaných filmů v neděli po týdnu, kdy v Liberci promítl stovky filmů, skončil. Animovaný film ale ve městě zůstává. Liberečané mají jako jediní v ČR možnost se seznámit s novým českým „animákem“ Myši patří do nebe dřív, než vstoupí do českých kin. V libereckém zámku totiž i nadále zůstává výstava, na které si mohou zájemci prohlédnout filmové scény a dekorace včetně hlavních protagonistů – myšky Šupito a lišáka Bělobřicha.

Edgar Dutka

Edgar Dutka dostal cenu na Anifilmu: Je lepší psát. Jinak bych musel luxovat

Královna Koloběžka, Fimfárum, Křesadlo nebo Na půdě. Edgar Dutka, spisovatel, scenárista a pedagog, se ve světě animovaných postav zabydlel už dávno. Cena za celoživotní přínos animovanému filmu, kterou dostal na právě končícím festivalu Anifilm, mu patří právem. Dostal ji tak trochu i jako dárek k 80. narozeninám, které oslavil 21. května.    

Tomáš Rychecký.

Díky risku bude Anifilm jedním z prvních filmových festivalů roku, říká ředitel

/ROZHOVOR/ Do Liberce se už příští týden začnou sjíždět fanoušci animovaných filmů, od úterý 22. června do neděle 27. června totiž ve městě pod Ještědem vypukne Mezinárodní festival animovaných filmů. Anifilm se na severu Čech koná po druhé, předtím se dlouhá léta konal v Třeboni. Jak se organizátorům libí v Liberci, co letos čeká diváky a s jakými opatřeními musí počítat, řekl Deníku ředitel festivalu Tomáš Rychecký.

Bára Anna Stejskalová je režisérkou, výtvarnicí a scénáristkou animovaných filmů. Mladá filmařka se nyní s animovaným snímkem Jsme si o smrt blíž uchází o Českého lva ve dvou kategoriích – Animovaný film a Cena Magnesia za nejlepší studentský film 2020.

Mladá filmařka z Hořicka se uchází o Českého lva

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Bára Anna Stejskalová je režisérkou, výtvarnicí a scénáristkou animovaných filmů se specializací na loutkovou animaci. Svá studia animovaného filmu začala na Univerzitě Umění v Bournemouthu ve Velké Británii, aby je pak zakončila magisterským studiem na FAMU.

Acid Rain

S rouškami a na poslední chvíli. Anifilm stihl rozdat ceny

Anifilm, který dnes večer končí v Liberci, uzavírá sérii podzimních festivalů přesunutých z jara. Vzhledem k zpřísňujícím se opatřením je možná poslední filmovou přehlídkou, která stihla kvůli pandemii proběhnout v náhradním termínu a za fyzické účasti hostů.

Nový pořad České televize Animační školička vznikal v Břeclavi. Stojí za ním Cyril Podolský.

Tvůrce Krysáků o novém pořadu pro děti: Myšáka namluvil Čtvrtníček

Břeclav, jižní Morava – Animaci podomácku si vyzkouší děti díky novému pořadu, za kterým stojí animátor Cyril Podolský, jenž se usadil v Břeclavi. Brzy seriál začne vysílat Česká televize, vystupují v něm i dva kluci z Břeclavska. „Děti si vyzkouší rozhýbat klasický předmět, například knížku,“ přibližuje Podolský v rozhovoru pro Břeclavský deník Rovnost. Animátor stojí například také za večerníčkem Krysáci.

Projekt 'Jiří Trnka - V zahradách imaginace' v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Tip Deníku: Krajská galerie připravila pro rodiny roztančené sochy

/FOTOGALERIE/ Mezigenerační program k výstavě Jiřího Trnky 'V zahradách imaginace' uspořádá v sobotu 7. března od 13 hodin Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Co všechno můžeme rozpohybovat pomocí animovaného filmu? Může se i obyčejná věc stát hlavním hrdinou?

Karel Zeman

Litomyšlská galerie připomíná Karla Zemana

V letošním roce uplyne 110 let od narození uznávaného českého režiséra a scenáristy Karla Zemana. Městská galerie Litomyšl si výročí připomene výstavou filmových plakátů k jeho filmům, které pocházejí z jedinečné sbírky filmových plakátů Terryho ponožky v Praze.

Milan Štajer.

Milan Štajer: Nejdůležitější jsou okamžiky, ve kterých se zdánlivě nic neděje

Odmalička jsem se pokoušel kreslit komiksy. Později jsem přešel k psaní povídek. Vše poháněla touha po vytvoření vlastních příběhů a postav. Ale samozřejmě mě fascinovaly filmy Karla Zemana. Díky panu Sojkovi, zakladateli Foto a video klubu ve Vráži, jsem se seznámil i s členy Pražského klubu kinoamatérů a tedy i s Jaroslavem Nyklem, amatérským animátorem, vytvářejícím ovšem pohádky na profesionální úrovni. Ten mi po krátkém rozhovoru poslal jednoduchý software pro vytváření animovaného filmu. Díky tomu jsme se sestrou vytvořili první ploškový film, nazvaný H.L.A.D. Dále jsem prošel kurzem animace v žižkovské Aeroškole, který vede Martin Kublák, dlouholetý spolupracovník Jana Švankmajera, a kurzem v Plzeňské Animánii.

Anifilm. Na snímku  je Vlčí dům.

Anifilm se stěhuje do Liberce

K názoru, že nastal čas na přesun, došel mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm, který má za sebou osmnáct ročníků v jihočeské Třeboni. Svátek animovaného filmu se podle mluvčí Anifilmu Gabriely Zajícové nyní stěhuje z Třeboně do severočeského Liberce.

Festival animovaných filmů Anifilm v třeboňském Divadle J. K. Tyla

Anifilm se stěhuje ze Třeboně. Příští rok zavítá do Liberce

Největší svátek animovaného filmu u nás Anifilm čeká změna. Příští rok přivítá mezinárodní festival animovaného filmu své hosty v Liberci, kam se stěhuje z Třeboně. Jihočeské město hostilo osmnáct ročníků, devatenáctý proběhne v kulisách severočeského Liberce.  

Jihlavské kino Dukla.

Malé oči. V Jihlavě bude festival pro děti a jejich rodiče

Jihlava - Rodiny s dětmi se mohou od soboty 16. do neděle 24. listopadu vypravit do Jihlavy na šestý ročník dětského filmového festivalu Malé oči. V sobotu ve 14.30 hodin v kině Dukla festival zahájí pásmo Hurá na pohádky. Diváci se mohou těšit na pět krátkých animovaných filmů, kterými je provedou dva zábavní a věčně hladoví medvědí kamarádi Nedvěd a Miška, jinak také hrdinové z připravovaného filmu a večerníčku Mlsné medvědí příběhy. Hlavními tématy letošního festivalu Malé oči je hudba a zvuk.

Jihlavský DIOD.

Malé oči. V Jihlavě bude festival pro děti a jejich rodiče

Rodiny s dětmi se mohou od soboty 16. do neděle 24. listopadu vypravit do Jihlavy na šestý ročník dětského filmového festivalu Malé oči. V sobotu ve 14.30 hodin v kině Dukla festival zahájí pásmo Hurá na pohádky. Diváci se mohou těšit na pět krátkých animovaných filmů, kterými je provedou dva zábavní a věčně hladoví medvědí kamarádi Nedvěd a Miška, jinak také hrdinové z připravovaného filmu a večerníčku Mlsné medvědí příběhy.

Filmové OKO.

Na Pohádkovém OKU přiblíží události roku 1989

Havlíčkův Brod – Návštěvníci Pohádkového OKA v klubu OKO v Havlíčkově Brodě se mohou dnes od 15.00 hodin těšit na animovaný film Fany a pes, a to přímo v den české premiéry. Snímek vypráví dobrodružný příběh dvanáctileté holčičky Fany a psa Sputnika, a to na pozadí revolučních událostí roku 1989.  

Ilustrační foto.

Kino Čas hostí premiéru snímku Hurá na pohádky

Animované pásmo Hurá na pohádky, představující celkem pět krátkých animovaných filmů pro malé diváky a jejich rodiče, vstupuje do českých kin, regionální premiéru bude mít tento pátek 8. listopadu v 15.30 v kině Čas v ulici T.G. Masaryka v Karlových Varech.

Projekt  nazvaný "Jiří Trnka - V zahradách imaginace", začal v kutnohorské Galerii Středočeského kraje v sobotu 26. října.i s redakčním objektivem.

OBRAZEM: V GASKu začala výstava Jiřího Trnky

Projekt pořádaný k 50. výročí úmrtí Jiřího Trnky, českého výtvarníka, ilustrátora, spisovatele, sochaře, scenáristy, loutkáře, kostýmního výtvarníka, režiséra animovaných filmů a jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu nazvaný "Jiří Trnka - V zahradách imaginace", začal v kutnohorské Galerii Středočeského kraje v sobotu 26. října. Akci jsme navštívili s redakčním objektivem.

Anifilm. Na snímku  je Vlčí dům.

Uvidíte to nejlepší z Anifilmu

Od minulého úterý se v Českých Budějovicích v Galerii Mariánská konají pravidelné Ozvěny Anifilmu. Podle organizátora Davida Kubce uvidíte jen to nejlepší z posledního ročníku mezinárodního festivalu animovaných filmů v Třeboni. „Všechny snímky prošly výběrem mezinárodní odborné poroty, je to výběr toho nejlepšího, nejvíce divácky úspěšného a oceněného,“ vysvětluje David Kubec.

Dcera

Český film získal studentského Oscara. Uspěla animovaná Dcera

Skvělého úspěchu dosáhl animovaný film Dcera režisérky a studentky pražské FAMU Darii Kashcheevy. V konkurenci 1 615 filmů z celého světa získala Dcera studentského Oscara. Film vyhrál v mezinárodní sekci filmových škol v kategorii animace, když ve finále porazil spolunominované německé a francouzské snímky. Film Dcera vznikl za podpory Státního fondu kinematografie.