Kreativ

ŠTÍTEK: animovaný film

Ilustrační foto.

Noc s Andersenem bude v Národní knihovně v duchu Čtyřlístku

Praha - Komiks Čtyřlístek známý několika generacím dětí bude hlavním motivem páteční Noci s Andersenem v Národní knihovně v Praze. V pátek to sdělila mluvčí knihovny Irena Maňáková. Autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček popíše v Klementinu dětem vznik hrdinů komiksu, na které se během noci promění díky kostýmům pracovníci knihovny. Předčítat bude dětem herečka a moderátorka Hana Heřmánková.

Ilustrační foto.

Úder pěstí do obličeje a krvavé zranění. Kvůli balíčku gumových medvídků

Brno – Rázní a smělí a s hrdými čely nejsou jen gumídci ze známého animovaného seriálu, ale i mladík, který se pustil do boje kvůli balíčku gumových medvídků. Bohužel však nepatřili jemu a osmnáctiletý muž kvůli nim skončil v rukou policie. Kauza "velké gumídkové loupeže" se stala ve středu odpoledne v centru Brna.

Anča a Pepík

VIDEO: Anča a Pepík, nový kreslený seriál České televize pro děti

Praha -  Česká televize uvede svůj první animovaný seriál pro starší děti. Sedmidílná série dobrodružných příběhů Anča a Pepík vznikala poslední dva roky v ateliérech na Kavčích horách technologií klasické kreslené animace a předlohou se jí staly populární komiksy výtvarnice Lucie Lomové. V hlavních rolích diváci uslyší Ivanu Korolovou či Jana Maxiána. Anča a Pepík se poprvé ve vysílání objeví v neděli 12. března od 9:20 hodin na ČT :D.

Jarní prázdniny.

Školáci si užívají prázdnin

Jihlava - Hledá se Dory. Tak se jmenuje jarní příměstský tábor, který pořádá tento týden jihlavský dům dětí a mládeže.

Z představení Hotel Paradiso.

Jatka78 přivezou do Prahy světoznámé divadlo masek

Praha - Grotesku pro všechny generace nazvanou Hotel Paradiso představí od 2. do 5. března v holešovickém prostoru Jatka78 světoznámý soubor Familie Flöz. Mezinárodní kolektiv působící v Berlíně vyprodává sály po celém světě, v Praze se představí jen čtyřikrát. V úterý to sdělila Klára Nechanická z hostitelského souboru Cirk La Putyka.

Bio OKO.

V Praze začíná přehlídka filmů japonského režiséra Mijazakiho

Praha - V pražském kině Bio Oko ve středu začíná přehlídka legendy animovaného filmu, japonského režiséra Hajaa Mijazakiho. Potrvá do 27. ledna. Diváci budou mít možnost vidět celkem sedm celovečerních filmů jednoho z nejvlivnějších animátorů druhé poloviny 20. století, jehož filmy vydělaly po celém světě téměř jednu miliardu dolarů.

Kino Střelnice v Jindřichově Hradci. Ilustrační snímek.

Kam si v neděli vyrazit za kulturou?

Jindřichův Hradec - Pokud už jste si dosyta užili zimních radovánek, můžete změnit program. Přinášíme přehled nedělní kultury ve městě nad Vajgarem.

Skladatel Joe Hisaishi /Joe Hisaiši/.

V Praze v dubnu poprvé vystoupí autor filmové hudby Joe Hisaiši

Praha - V hlavním městě 23. dubna vystoupí japonský skladatel Joe Hisaiši, autor hudby k animovaným filmům Cesta do fantazie nebo Princezna Mononoke. Při své první návštěvě Česka bude v pražském Foru Karlín dirigovat koncert nazvaný The World of Joe Hisaishi. Vystoupení bude součástí festivalu Film Music Prague 2017. V pátek o tom informoval ředitel festivalu Nikola Bojčev.

Dačického dům v Kutné Hoře

Kutnohorská radnice chce přilákat více lidí do Dačického domu

Kutná Hora - Kutnohorská radnice by ráda zvýšila návštěvnost Dačického domu, který byl loni v únoru otevřen po rozsáhlé rekonstrukci. „Město si na začátku projektu stanovilo roční návštěvnost 12 tisíc lidí, později ji snížilo na 9500. Této hranice se letos podařilo dosáhnout," řekl místostarosta Josef Viktora.

Marcela Jindříšková s tvůrci úspěšného filmu Teorie tygra.

V hradišťském kině vloni padaly rekordy

Mnichovo Hradiště - Bezmála patnáct tisíc diváků usedlo během roku 2016 v sále nedávno digitalizovaného kina v Mnichově Hradišti. Jaké snímky táhly vloni nejvíc? Čekají kino nějaké úpravy? A na jaké filmové hity se můžeme těšit letos? To nám prozradila Marcela Jindříšková.

Dačického dům v Kutné Hoře

Kutnohorská radnice chce přilákat více lidí do Dačického domu

Kutnohorská radnice by ráda zvýšila návštěvnost Dačického domu, který byl loni v únoru otevřen po rozsáhlé rekonstrukci. ,,Město si na začátku projektu stanovilo roční návštěvnost 12.000 lidí, později ji snížilo na 9500. Této hranice se letos podařilo dosáhnout", řekl místostarosta Josef Viktora.

Ilustrační foto.

Návštěvnost i tržby kin budou v roce 2016 pravděpodobně rekordní

Praha - Návštěvnost i tržby tuzemských kin by v roce 2016 mohly překonat úspěšný loňský rok, kdy provozovatelé kin zaznamenali 12,9 milionu diváků, nejvíce od roku 2010. Nasvědčují tomu výsledky za leden až září letošního roku, které ve srovnání se stejným časovým obdobím loni vykazují přibližně 17procentní nárůst návštěvnosti i velikosti tržeb. Vyplývá to z údajů Unie filmových distributorů (UFD).

Festival Svitavská klapka zná vítěze

Festival Svitavská klapka zná vítěze

Svitavy – Festival, který jako neziskový projekt funguje za podpory Pardubického kraje, města Svitavy a soukromých sponzorů, pozval v prosinci návštěvníky do klubu Tyjátr a kina Vesmír již pošesté.

Lichožrouti

Celovečerní animované filmy vidělo loni v kinech 2,7 milionu lidí

Praha - Celovečerní animované filmy zhlédlo loni v českých kinech 2,7 milionu diváků, tržby dosáhly 354 milionů korun. Statistiky Unie filmových distributorů vypovídají o tom, že loni se v první dvacítce neobjevil žádný snímek, který by alespoň zčásti pocházel z ČR. Jde o 13 titulů většinou americké provenience, vyrobených převážně technologií 3D animace. Tahounem byli Mimoni produkovaní v USA se studiem ve Francii, které tu zhlédlo 830.084 diváků; tržby činí 110 milionů korun.

Herečka Sandra Hueller, režisérka Maren Ade a herec Peter Simonischek.

Německo-rakouská tragikomedie ovládla udělování cen EFA

Vratislav (Polsko) - Jednoznačným vítězem Evropských filmových cen za rok 2016, které v sobotu ve Vratislavi udělovala Evropská filmová akademie (EFA), se stala německo-rakouská tragikomedie Toni Erdman, která získala pět ocenění. Režisérkou a scénáristkou snímku je Maren Adeová.

Ilustrační foto.

Filmové Finále 2017 bude v Plzni koncem dubna, nabídne novinky

Plzeň - Třicátý ročník filmového festivalu Finále, který se bude konat v Plzni příští rok od 20. do 26. dubna, nabídne také filmy a dokumenty, které diváci nenajdou v běžných programech kin. Kromě čtyř tradičních soutěžních sekcí o Zlatého ledňáčka, tedy celovečerních hraných a animovaných filmů, českých a slovenských dokumentů a televizní a internetové tvorby připravuje festival kinobus, experimentální, amatérské a studentské filmy a snímky vybraných evropských zemí, řekla mluvčí přehlídky Martina Kurfirstová.

Ilustrační foto.

V Praze začíná výstava, která odhalí tajemství kinematografie

Praha - S unikátním projektem NaFilM, a to v nové podobě i lokalitě, se na kulturní scénu vrací studenti Katedry filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Výstava Na film! 2: V pohybu začíná ve čtvrtek v Paláci Chicago na Národní třídě v Praze a potrvá do konce dubna příštího roku. Návštěvníci poznají nejen nevšední vidění světa české meziválečné avantgardy, která měla své místo již na předchozí výstavě v Museu Montanelli v Nerudově ulici, ale především nové exponáty a instalace tematicky zaměřené na počátky filmu, kinematografii atrakcí či českou školu animovaného filmu.

Plakát výstavy.

Výstava představuje Jiřího Trnku jako malíře

Praha - Slavného Jiřího Trnku, ne jako ilustrátora nebo tvůrce loutkových filmů, ale jako malíře, představuje od středy Galerie Moderna na Masarykově nábřeží v Praze. Výstava se jmenuje Zahrada umění a potrvá do 15. ledna. Trnkovo dílo je oblíbené napříč generacemi, byť k němu lidé cestu nacházejí spíše s věkem. Je ale také oblíbeným autorem českých sběratelů, i jeho práce na papíře se prodávají za statisícové částky.

Vydavatel komiksů Václav Dort.

Václav Dort: Z Myší hlídky se stal obrovský hit i u nás

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Zajímavý program nabídl novému ústeckému Festivalu komiksů a ilustrací Václav Dort, šéf vydavatelství Comics Centrum. Akce lákala i na animované filmy, workshopy si užili už první den žáci ústecké ZŠ Palachova.

Zdeněk Miler, autor Krtečka.

Na půvabném Krtečkovi Zdeňka Milera vyrůstají děti už 60 let

Praha - Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, a další půvabné postavičky dal světu Zdeněk Miler. Výtvarník, animátor a režisér, od jehož úmrtí uplyne ve středu pět let, celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými laskavými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Jeho tvorba sklízela ceny na zahraničních i domácích festivalech.

Anglický popový zpěvák, skladatel a klavírista Elton John.

V pražské O2 areně vystoupí Elton John na svém světovém turné

Praha - V pražské O2 areně dnes večer vystoupí britský zpěvák a skladatel Elton John. Českým fanouškům představí své třiatřicáté studiové album s názvem Wonderful Crazy Night. Podle pořadatele Petra Nováka z agentury Live Nation Czech Republic je koncert vyprodaný. Elton John nebude mít žádnou předkapelu, koncert by měl začít úderem osmé hodiny večer.

Ilustrační foto.

Český animovaný film je mezi deseti kandidáty na Oscara

Los Angeles - Černá komedie českého režiséra, scenáristy a kameramana Jana Sasky Happy End byla zařazena do užšího výběru deseti krátkometrážních animovaných filmů, které se budou ucházet o amerického Oscara za rok 2016. Oznámila to na svém webu Americká filmová akademie. Prestižní ceny se budou v Hollywoodu udělovat příští rok v únoru.

Petra Hřebíčková. Ilustrační foto.

Kulturní servis: Kina, výstavy a divadlo

Teplicko - Walt Disney Animation Studios uvedou struhující počítačově animovaný film Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa o nebojácné dospívající dívce, která se vydává na nebezpečnou cestu, aby zachránila svůj lid. Cestou potkává Vaiana (Auli'i Cravalho) kdysi mocného poloboha Mauiho (Dwayne Johnson), který jí pomůže stát se zkušenou mořeplavkyní. Společně se plaví přes širý oceán a zažívají nebezpečná a úžasná dobrodružství, například setkání s obřími mořskými monstry, ze kterých leckdy uniknou jen o vlásek. Na konci cesty Vaiana splní úkol svých předků a najde to, co vždycky hledala: sama sebe.

Wayne Gretzky.

Legendární Gretzky se objeví v kultovním seriálu Simpsonovi

New York - Nejlepší hokejista všech dob Wayne Gretzky se objeví v americkém animovaném seriálu Simpsonovi. Stal se navíc vůbec prvním hokejistou, který své postavičce propůjčil i hlas. Epizoda se suverénně nejproduktivnějším hokejistou historie NHL bude mít v zámoří premiéru 11. prosince.

Hýbou se, žvýkají, vydávají zvuky a jsou v životní velikosti. Pohled na bývalé vládce Země si od pondělí užívají lidé v Technickém muzeu v Brně. Výstava robotických dinosaurů potrvá až do patnáctého března příštího roku.

OBRAZEM: Dávná minulost ožívá díky technice. Muzeum ovládli robotičtí ještěři

Brno - Hýbou se, žvýkají, vydávají zvuky a jsou v životní velikosti. Pohled na bývalé vládce Země si od úterý užijí lidé v Technickém muzeu v Brně. Výstava robotických dinosaurů, která potrvá až do patnáctého března příštího roku, je první svého druhu v České republice. Expozice je určena především dětem. Ty se mohou těšit mimo jiné na 2D a 3D kino s animovanými filmy.

Oslavy 40. výročí královéhradecké Základní umělecké školy Střezina.

Střezina oslavila kulatiny ve velkém stylu

Hradec Králové - Čtyřicáté „narozeniny" hradecké Základní umělecké školy Střezina vynikly během středečního slavnostního večera v Kongresovém centru Aldis, kde právě 40. výročí vzniku ZUŠ oslavili.

Podzimní benefiční ples.

Benefiční ples pomohl handicapovaným slečnám

Česká Třebová – První listopadová sobota patřila 8. ročníku Podzimního benefičního plesu Za jeden provaz. Výtěžek plesu tentokrát nebyl určen vybrané organizaci v České Třebové, jak bylo tradicí, ale jednotlivcům z České Třebové. Pořadatelé se rozhodli pomoci slečnám Terezce a Verunce Javůrkovým, které mají jak fyzický, tak mentální handicap. Proto výtěžek plesu bude použit na asistenční službu. Výtěžek činí 31 tisíc korun. Jejich „děkujeme" bylo pro pořadatele největší odměnou.