Kreativ

ŠTÍTEK: animovaný film

Adolf Born

Mistr humoru a zkratky

Zapřisáhlý příznivec monarchie, pořádku i humoru. To byl výtvarník Adolf Born, mistr vtipné grafiky a neutuchající fantazie. Lásku k mocnářství dostal do vínku prakticky v zavinovačce – narodil se do rodiny železničáře z česko-rakouského pomezí a vídeňské Češky. A celý život ji demonstroval názorně i svým důstojným „mocnářským" knírkem. V neděli autor knižních ilustrací, užité grafiky, animovaných filmů a obrazů zemřel. Bylo mu 85 let.

Adolf Born hovoří o své čítance.

Zemřel autor Macha a Šebestové či Žofky Adolf Born. Bylo mu 85 let

Praha - Málokterý výtvarník byl svým dílem tak zastoupen v českých domácnostech jako Adolf Born. Snad každý má doma Bornem ilustrovanou knihu, nosič s animovaným filmem z jeho dílny či alespoň plakát nebo malý obrázek plný svérázných postaviček či podivných zvířat. A téměř každý v Česku také bezpečně pozná jeho dílo a znal jeho výraznou tvář zdobenou majestátním knírem. Kouzelník duchovního jasu, jak jej popsal historik umění František Dvořák, či velmistr humorné grafiky, jak jej označily média, zemřel dnes ráno ve věku 85 let.

Adolf Born hovoří o své čítance.

Zemřel autor Macha a Šebestové či Žofky Adolf Born. Bylo mu 85 let

Praha - Málokterý výtvarník byl svým dílem tak zastoupen v českých domácnostech jako Adolf Born. Snad každý má doma Bornem ilustrovanou knihu, nosič s animovaným filmem z jeho dílny či alespoň plakát nebo malý obrázek plný svérázných postaviček či podivných zvířat.

Vojtěch Peřina uspěl v kategorii dokumentárních filmů se snímkem Na hraně/ Řezník.

Na festivalu nejvíce bodoval animovaný film

Vyhlášením nejlepších snímků se loučil třetí ročník studentského festivalu Opavský páv. Festival organizačně připravili studenti oboru audiovizuální tvorba na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě.

Z PŘEDSTAVENÍ Rodina Smolíkova.

Slavná rodina Smolíkova se v sobotu chystá do příbramského divadla

Příbram – Kdo by neznal kultovní maďarský animovaný seriál Rodina Smolíkova. Příběhy Ládínka, jeho pubertální sestry Týny, rodičů Gábi a Pepy, psa Zorra, kočky Žofie a jejich neodbytného souseda dr. Halíře se nyní díky Studiu Dva dočkaly divadelní adaptace. Tuto sobotu ji pražské divadlo uvede v příbramském Divadle Antonína Dvořáka, představení začíná na Velké scéně v 19 hodin.

V Třeboni začal 3. května Anifilm, mezinárodní festival animovaných filmů. Potrvá do 8. května, přinese přes 400 filmů včetně rozsáhlého programu pro rodiny s dětmi. Na snímku návštěvníci na náměstí.

Kino střeží černý obr, panenka je morbidní. Začal Anifilm

Třeboň – Jsou obří. Dvě černé drátěné figury dohlíží na Dům animace, další postává před vchodem do kina. Na náměstí žluté, zelené i červené kuželky / postavy odkazují na jediné: v Třeboni začal 3. května Anifilm, mezinárodní festival animovaných filmů.

Začátek nového ročníku mezinárodního studentského filmového festivalu Opavský páv připomíná jedna proměna na Horním náměstí. Z tradiční „koule“ se totiž nově stal páv.

U Hlásky hlídá Opavský páv

/POZVÁNKA/ Začátek nového ročníku mezinárodního studentského filmového festivalu Opavský páv připomíná jedna proměna na Horním náměstí. Z tradiční „koule" se totiž nově stal páv.

Andrea Majerová (vpravo) získala se svou prací 
o ženském fotbale první místo ve Středoškolské odborné činnosti.

Popsala rozdíl mezi ženským
a mužským fotbalem. A vyhrála

České Budějovice – Jak to vypadá, když se dělá animovaný film? Jaké postavení měla žena v minulosti ve společnosti? Jak určit pomocí hmyzu dobu smrti člověka? To jsou jen některé z názvů prací, které studenti představovali v rámci Středoškolské odborné činnosti. Osmatřicátý ročník soutěžní přehlídky se tento týden uskutečnil 
v českobudějovickém Domě dětí a mládeže.

Martin Ručinský, generální manažer reprezentace pro Světový pohár

Před zápasem s Kanadou se v O2 areně rozloučí sedm hokejistů zlaté generace

Praha - Úterní přípravné utkání českých hokejistů s Kanadou před světovým šampionátem bude mít bohatý doprovodný program. S aktivní reprezentační kariérou se symbolicky rozloučí sedm hráčů zlaté generace českého hokeje, představen navíc bude celovečerní animovaný film pro celou rodinu Nagano - Zrození hrdinů.

Malíř Petr Přikryl připravuje u hodonínského jezu pohádkové postavy na první květen a zahájení plavební sezony.

OBRAZEM: Emanuel i šmoula. Přikryl chystá kreslené postavy u hodonínského jezu

Hodonín – V plném proudu jsou přípravy malíře Petra Přikryla na slavnostní zahájení plavební sezony u hodonínského je­zu. „Dělám dalších devět pohádkových postaviček, které si děti prvního května budou moct vymalovat. Mezi nimi je Šrek, motýl Emanuel, vlk, Karkulka, šmoula, Tom, Jerry a veverka z animovaného filmu Doba ledová, tentokrát i s ořechem," představil novinky hodonínský výtvarník.

Trofeje Zlatého ledňáčka v barvách festivalu navržené designéry Adélou Přibáňovou a Vítem Zavadilem si z festivalu Finále Plzeň odvezli tvůrci filmu Rodinný film za nejlepší celovečerní film a V paprscích slunce za nejlepší dokument.

Zlatého ledňáčka má Rodinný film

Plzeň – Přehlídka domácí tvorby Finále Plzeň má vítěze. Zlatého ledňáčka v kategorii nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film vyhrál snímek Rodinný film režiséra Olma Omerzu.

Dvojice „šikulů“ Pat a Mat se vrací na scénu, a to rovnou v celovečerním filmu pro celou rodinu.

Pat a Mat ve filmu je víc než jen retro, napsal slovenský list

Bratislava - Kultovní televizní nešikové oslavují čtyřicítku celovečerním filmem, který je více než jen další retro, napsal dnes na svém webu slovenský list Denník N v komentáři k českému snímku Pat a Mat ve filmu. Poctivé a vtipné retro podle listu vzbudí nostalgii a pobaví.

Mike Reiss se ženou

Reiss: Simpsony jsme psali pro sebe

Plzeň - Se spolutvůrcem slavného animovaného seriálu Mikem Reissem o vzniku žluté rodinky, šokované americké veřejnosti i českém pivu.

Už jsme doma (zprava): Miroslav Wanek (kytara, piáno, zpěv), Martin Velíšek (štětce), Adam Tomášek (trubka, zpěv), Pepa Červinka (basová kytara, zpěv) a Jaroslav Noga (bicí).

Už jsme doma v Kofola Music Clubu

Kapela Už jsme doma neboli „újédéčka" je pozoruhodná tím, že se kromě hudební branže angažuje také v projektech filmových, divadelních, výtvarných a všeobecně uměleckých.

Miniteatro v Havířově.

V neděli začíná festival Miniteatro

Havířov - „Počátkem března jsme si připomněli smutné výročí. Bylo tomu rovných deset let, kdy Jiří, těsně před festivalem, náhle zemřel." Takto si na svého prvního manžela, zakladatele festivalu Miniteatro Jiřího Tibitanzla, rozvzpomínala paní Dagmar Heroutová.

Mike Reiss a Homer Simpson

Do Plzně dorazí tvůrce Simpsonů Mike Reiss

Plzeň - Američan Mike Reiss je spolutvůrce a producent slavného animovaného seriálu Simpsonovi. Podepsán je také pod filmem Doba Ledová: Úsvit dinosaurů. A teď si do svého profesního životopisu připíše, že v Plzni předsedal festivalové porotě.

Mike Reiss a Homer Simpson

Do Plzně dorazí tvůrce Simpsonů Mike Reiss

Plzeň - Američan Mike Reiss je spolutvůrce a producent slavného animovaného seriálu Simpsonovi. Podepsán je také pod filmem Doba Ledová: Úsvit dinosaurů. A teď si do svého profesního životopisu připíše, že v Plzni předsedal festivalové porotě.

Chlápek a jeho žena. Krátký animovaný film plzeňských studentů Jiřího Krupičky a Matouše Valcháře, který se dostal dostal do úzké nominace na holandský festival Go Short

Animovaný film míří do Holandska

Plzeň – Animovaný film dvojice studentů z Plzně se probojoval na prestižní mezinárodní holandský festival Go Short. Porota přitom vybírala z přibližně 900 krátkých snímků.

Natáčení animovaného filmu Jana Baleje Malá z rybárny.

Další cena pro Vílu z rybárny

Praha – Česká loutková pohádka Malá z rybárny vyhrála na mezinárodním festivalu animovaného filmu MONSTRA Lisabon Zvláštní cenu poroty. 

Veletrh Prodítě. Ilustrační foto.

Veletrh Prodítě láká na nové kočárky i psí tanec

Brno – Pořídit si kočárek, prohlédnout si nejnovější hračky nebo se vyfotit s oblíbenými Mimoni z animovaného filmu mohou rodiče s dětmi v pavilonu V brněnského výstaviště. Ve čtvrtek tam začíná veletrh Prodítě a potrvá až do neděle.

Výtvarník Zdeněk Smetana.

V Pařezové chaloupce je smutno. Odešel Zdeněk Smetana

Praha /FOTOGALERIE/ – Jeho kreslené hrdiny zná snad každý dětský divák. Příběhy Křemílka a Vochomůrky, Rákosníčka či Malé čarodějnice by ztratily velký kus kouzla, nemít osobitý výtvarný výraz z „tužky" svého autora, Zdeňka Smetany. Výtvarník, animátor a ilustrátor, jehož osobitá poetika se nejsilněji promítla do série Večerníčků, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu devadesát let.

ZVÍDÁLKOVÉ. Nedělní odpoledne vyplnilo 430 dětem i dospělým jejich sváteční program.

Ve Slováckém muzeu poodhalili dětem tajemství Večerníčků

Uherské Hradiště – Čtyři sta třicet dětí, jejich rodičů a prarodičů si nenechalo v neděli odpoledne ujít ve Slováckém muzeu Uherské Hradiště akci, při níž Zvídálkové vypravili za známou televizní postavičkou Večerníčka, který za půl století přinesl třem generacím dětí stovky pohádek nebo jiných příběhů.

Zahrada 2 je projekt na pomezí výstavy, divadelního představení a animovaného filmu. Do 15. května 2016 oživuje v Malostranské besedě v Praze známou dětskou knihu Jiřího Trnky, a přináší tak dětem atraktivní možnost rozvíjet fantazii.

OBRAZEM: Malostranská beseda ožila nadpřirozenými bytostmi

Praha - Zahrada 2 je projekt na pomezí výstavy, divadelního představení a animovaného filmu. Oživuje známou dětskou knihu Jiřího Trnky, a přináší tak dětem atraktivní možnost rozvíjet fantazii. Naživo Zahradu 2 můžou děti i s rodiči zažít až do neděle 15. května v pražské Malostranské besedě.

Zahrada 2 je projekt na pomezí výstavy, divadelního představení a animovaného filmu. Do 15. května 2016 oživuje v Malostranské besedě v Praze známou dětskou knihu Jiřího Trnky, a přináší tak dětem atraktivní možnost rozvíjet fantazii.

OBRAZEM: Malostranská beseda ožila nadpřirozenými bytostmi

Praha - Zahrada 2 je projekt na pomezí výstavy, divadelního představení a animovaného filmu. Oživuje známou dětskou knihu Jiřího Trnky, a přináší tak dětem atraktivní možnost rozvíjet fantazii. Naživo Zahradu 2 můžou děti i s rodiči zažít až do neděle 15. května v pražské Malostranské besedě.

Klip k písni Hrob, který pro Kafka Band vytvořil Jaromír 99, je 
jedním ze snímků, jež si lze pustit ve videotéce Aniont.

Krátké anifilmy jsou na internetu zdarma, Paní G. i Kafka Band

Třeboň – Láska k nafukovací panně končící splynutím duší v Paní G., náladotvorný klip 
k písni Hrob, který vytvořil Jaromír 99, i díla světově známých tvůrců. Internetový portál s animací spustil Anifilm, mezinárodní festival animovaných filmů Třeboň. Videotéka s názvem Aniont zaznamenala od června skoro 6000 návštěv.

Medvědárium v Nové Pace.

Pojďte si hrát, zvou medvídci do Medvědária

Nová Paka – Jednoho dne se potkali u Kolína a dali se do řeči. Jeden protáhlý, vychytralý, druhý trochu troubelín s dobráckým srdcem. Kdo by si nevzpomněl na animovaný film Pane, pojďte si hrát, který vypráví příběh dvou medvědů.

Klip k písni Hrob, který pro Kafka Band vytvořil Jaromír 99, je 
jedním ze snímků, jež si lze pustit ve videotéce Aniont.

Krátké anifilmy jsou na internetu zdarma, Paní G. i Kafka Band

Třeboň – Láska k nafukovací panně končící splynutím duší v Paní G., náladotvorný klip 
k písni Hrob, který vytvořil Jaromír 99, i díla světově známých tvůrců. Internetový portál s animací spustil Anifilm, mezinárodní festival animovaných filmů Třeboň. Videotéka s názvem Aniont zaznamenala od června skoro 6000 návštěv.

Ve čtvrtek čeká žáky základních škol vysvědčení a v pátek pololetní prázdniny.

Děti mají před sebou první letošní volno

Orlickoústecko – První polovina letošního školního roku se blíží ke svému konci a školáky čeká pololetní vysvědčení. V pátek si užijí zaslouženého volna a kdo nevyráží na hory, může využít nabídek domů dětí a mládeže v jednotlivých městech.

V Zámecké galerii v Holešově vystavuje až do konce března zlínský výtvarník Jaroslav Navrátil: proslavil se loutkovými podobiznami známých osobností, prodejní výstava ale nabízí jeho obrazy.

Na zámku v Holešově vystavuje zlínský loutkář a výtvarník Jaroslav Navrátil

Holešov – Prodejní výstavu obrazů zlínského výtvarníka Jaroslava Navrátila nabízí v těchto dnech Zámecká galerie v Holešově. Tři tematické kolekce inspirované vesmírem, geometrickými tvary a věcmi z každodenního života budou k vidění až do konce března a to v rámci pravidelných sobotních plesů, které se v sálech konají.

Vladimír Merta.

Sedmdesátka Vladimíra Merty

Praha - Jeho baladické písně na způsob úvahových monologů byly pro tisíce lidí symbolem odporu proti komunistickému režimu. Vladimír Merta, náročný písničkář a inspirativní kytarista, se ale sám cítí být spíš filmařem. Jeho hudební tvorba se nicméně řadí k tomu nejlepšímu, co na české scéně vzniklo. Též publicista, spisovatel a vystudovaný architekt oslaví právě dnes sedmdesátiny.

Pražští celníci zajistili padělky hraček pro děti na tržnici Sapa v Libuši.

Tisíce populárních Mimoňů zabavili celníci

Praha /FOTOGALERIE/ - Kvanta dětských hraček odvezli v uplynulých dnech pražští celníci z tržnice Sapa v Libuši na okraji metropole. Zajistili téměř deset tisíc padělků plyšových a plastových postaviček označených logem Minions, jež je v současné době u dětí velmi populární, informovala ve středu Ivana Kurková z Celního úřadu pro hlavní město Prahu.