Kreativ

ŠTÍTEK: animovaný film

Ilustrační foto

Návštěvníky kin o víkendu nejvíce lákal příběh doktora Strange

Praha - Film Doctor Strange o neurochirurgovi, jehož život se změní po dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce, vede žebříček víkendové návštěvnosti v tuzemských kinech. Snímek s mystickými prvky přilákal o premiérovém víkendu téměř 73.000 diváků, kteří v pokladnách kin zanechali přes 11,2 milionu korun. Vyplývá to z informací na webu Unie filmových distributorů.

Ilustrační foto

Návštěvnost i tržby kin v létě vyletěly vzhůru téměř o třetinu

Praha - Češi se v létě vrátili do kin, návštěvnost i tržby biografů vyletěly vzhůru. Do kin přišlo ve třetím čtvrtletí 3,5 milionu diváků, o 28 procent meziročně víc. Tržby se zvýšily o třetinu na 455 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).

Lichožrouti

Víkendovou návštěvnost v tuzemských kinech ovládli Lichožrouti

Praha - Animovaný film režisérky a výtvarnice Galiny Miklínové Lichožrouti ovládl víkendovou návštěvnost v tuzemských kinech. Dobrodružný snímek o zlodějích ponožek a jejich touze po rodinném životě natočený podle úspěšné knihy, kterou režisérka napsala se spisovatelem a spoluautorem scénáře Pavlem Šrutem, o víkendu navštívilo více než 72 000 lidí. Už v předpremiéře ho zhlédlo 7 500 dětí i dospělých. Vyplývá to z informací na webu Unie filmových distributorů.

Sběratel plakátů z Letovic Karel Hoder na archivním snímku.

Dříve umělecká díla, dnes si na filmové plakáty kreslí děti

Blanensko – Ještě v minulém století byly filmové plakáty často uměleckým dílem. A vlastnit je bylo pro některé lidi dosažením velkého snu. „Plakáty sbírám už od padesátých let a za ta léta jich mám aspoň tisíc," sdělil osmaosmdesátiletý sběratel plakátů z Letovic Karel Hoder. Co se s plakáty po promítnutí filmu děje dnes? Rozebírají si je diváci nebo je využijí děti ve výtvarné výchově.

Známý televizní večerníček z roku 1986 Jája a Pája uvede v divadelní premiéře brněnská Radost.

Divadlo Radost uvede třicet let starou večerníčkovou pohádku Jája a Pája

Brno – Hej, plavčíci vstávat! budí v pohádce děda Lebeda Jáju a Páju. „Já už dávno skáču," řekne mladší Jája a skočí z pece do kalhot, jenže na rozdíl od Páji se netrefí. Tato etuda opakovaně rozehrává známý televizní večerníček z roku 1986, který v divadelní premiéře představí brněnská Radost.

Jan Moravec (v popředí) a jeho spoluhráči jsou si vědomi, o co se bude proti Jihlavě hrát.

Jan Moravec: Jihlava? Chtělo by to navázat na Duklu

Karviná – Ofenzivní záložník fotbalové Karviné Jan Moravec a jeho spoluhráči se chystají na sobotní utkání proti Jihlavě (od 17 hodin). „Půjde v něm o šest bodů," upozorňuje fotbalista, přezdívaný už z dob svého působení v Bohemians jako Zipp (podle rychlonohé postavičky z animovaného seriálu Rychlá rota).

Ilustrační foto.

Do Olomouce přijede Cirkus Budapešť

Olomouc – Jeden z největších maďarských cirkusů 
s téměř stoletou tradicí se mezi 1. a 18. zářím představí v Olomouci. Vidět jej mohli mnohokrát v Rumunsku i na Slovensku, ale v Česku mnohokrát nebyl. 

Ilustrační foto

Na školních potřebách vedou motivy z animovaných filmů

Praha - Nejpopulárnějšími motivy na školních potřebách zůstávají postavy z animovaných filmů. U dívek je to film Ledové království, seriál Winx či motiv sovy. Mezi nejprodávanější motivy pro kluky patří Mimoni, sága Star Wars, dinosauři, fotbal a auta. Rodiče letos mají větší zájem o kvalitní školní potřeby. V letošním roce také podstatně víc lidí nechává nákup na poslední chvíli, slevové akce v řetězcích na začátku září vrcholí a slevy dosahují desítek procent. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.

Gregor Mareček.

Gregor Mareček: Největší úspěch měla česká komedie Teorie tygra

Brno /ROZHOVOR/ – Letní kino ve dvoraně Městského divadla promítá šestým rokem. Letošní sezona, kterou o víkendu zakončila série krátkých animovaných filmů, se podle Gregora Marečka vydařila. „Rozhodující pro diváky je hlavně počasí," říká vedoucí kina Mareček.

CARGO GALLERY nabízí prostory pro nejrůznější akce.

V neděli bude loď Cargo gallery pro děti a rodiče

Litoměřice - Ani v příštím týdnu nepřijdou návštěvníci Cargo Gallery zkrátka. Na lodi je opět připraven bohatý program. Ve čtvrtek 25. srpna navštíví palubu lodi modelky z projektu Suicide Angels.

Školní pomůcky. Ilustrační snímek.

Češi za školní výbavu pro svoje děti nejčastěji utratí do 2000 Kč

Praha - Češi za školní výbavu pro svoje děti letos nejčastěji utratí do 2 000 korun. Necelá pětina rodičů plánuje dát více než 3 000 korun. Kromě toho, za sportovní výbavu školáků plánuje většina rodin utratit do 1 000 korun. Víc než polovina rodičů přitom každý rok jen doplňuje to, co chybí nebo co je třeba vyměnit, celou školní výbavu obměňuje každý rok zhruba pětina rodičů. Vyplývá to z průzkumu pro společnost Tesco.

Tajný život mazlíčků

Mazlíčci. Když je nevidíme

Předou nám na rameni, leží u nohou, s nevinným výrazem chroupou mrkvičku… Ale víme, co se děje s našimi mazlíky, když za sebou zavřeme dveře? Animovaný film Chrise Renauda nabízí možné verze.

Scéna Pat a Mat v Galerii Tančící dům v Praze.

Kutilové Pat a Mat baví malé i velké diváky již 40 let

Praha - Neodraditelní kutilové Pat a Mat, jejichž snaha končí obvykle katastrofou, baví malé i velké diváky již 40 let. Pilotní díl tohoto večerníčkového seriálu režiséra Lubomíra Beneše měl premiéru 12. srpna 1976.

Ilustrační foto.

Drama v letním kině. Chlapec se zranil o odhozený nůž

Slavkov u Brna – Těšili se, že se v letním kině podívají na animovaný film. V sobotu večer si však návštěvníci zámeckého parku ve Slavkově u Brna na Vyškovsku museli na film počkat o více než půl hodinu déle. Ještě před začátkem promítání se totiž velmi vážně zranil malý chlapec, který si zřejmě nožem propíchl plíci.

Simpsonovi z animovaného televizního seriálu se starali o zábavný program na táboře, který pořádala škola a školka Slezské diakonie Krnov.

V táboře měli Simpsonovy, ale žádné mobily

Táborové hry mohou mít různá témata. Na táboře, který uspořádala škola a školka Slezské diakonie Krnov, soutěžily děti v celotáborové hře, která čerpala námět z oblíbeného animovaného seriálu Simpsonovi.

Letní filmová škola Na Karmeli umožnila dětem točit i mluvit do mikrofonu

Dabování pohádky chtělo trpělivost

Mladá Boleslav - Premiérový ročník letní filmové školy Na Karmeli přilákal pětadvacet dětí k činnostem, které z nich udělaly tvůrce filmu i dabéry.

Dětský stan u Slovácké búdy nabízí nejmenším rozličné tvůrčí aktivity.

Filmovka nabízí vylepšený doprovodný program pro mladé i pro nejmenší

Uherské Hradiště - Letošní filmová škola výrazně rozšířila svůj doprovodný program a zaměřila se především na workshopy a zábavu pro děti a mládež. Do rozšíření tzv. off programu spadá i úplná novinka letošního ročníku, a to, stan České televize ve Smetanových sadech. V rámci svého odborného programu připraví několik interaktivních workshopů.

Ilustrační foto.

Zdarma do nových šatů oblečou na Filmovce první návštěvníky akce Rychlý hadry

Uherské Hradiště – Letošní Filmová škola výrazně rozšířila svůj doprovodný program a zaměřila se především na workshopy a zábavu pro děti a mládež. Do rozšíření tzv. off programu spadá i úplná novinka letošního ročníku, a to, stan České televize ve Smetanových sadech. V rámci svého odborného programu připraví několik interaktivních workshopů.

Buchty a klobásy

Buchty a klobásy: mládeži nepřístupno

Skrytý svět potravin z marketu. Plný neřestí, nástrah a brutality. O tom všem vypráví kuriozní animovaný film Buchty a klobásy, který rozhodně není určen dětem…

Ocenění JIřího Fikejze z ústeckoorlické "umprumky".

Ústí je líheň nadaných designérů

Ústí n. O. – Studenti ústecké Střední školy uměleckoprůmyslové, ateliéru design produktů a obalů, si připsali významné úspěchy. Jakub Brokl se prosazuje mimo jiné v oblasti animovaných filmů, Jiří Fikejz vytvořil návrh ocenění pro Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Letní kino v Pardubicích

Velká šestka večer vtrhne do letního kina

Pardubice – Středa v letním kině je letos ve znamení animovaných filmů nejen pro děti. Od půl desáté se u pardubického skateparku bude promítat rodinný animovaný snímek Velká šestka.

Svatá Hora po rekonstrukci za téměř dvě stě milionů korun.

Při prohlídce Svaté Hory nyní lidé využijí i 3D brýle

Příbram – Na Svaté Hoře mohou lidé navštívit novou expozici. Ta je zaměřena na historii a barokní umění. Kromě poutavého výkladu a zajímavých exponátů jsou její součástí i animované filmy, dokumentární snímek o rekonstrukci či slepá mapa.

Svatá Hora po rekonstrukci za téměř dvě stě milionů korun.

Při prohlídce Svaté Hory nyní lidé využijí i 3D brýle

Příbram – Na Svaté Hoře mohou lidé navštívit novou expozici. Ta je zaměřena na historii a barokní umění. Kromě poutavého výkladu a zajímavých exponátů jsou její součástí i animované filmy, dokumentární snímek o rekonstrukci či slepá mapa.

Pokémon Go. Ilustrační foto.

Hra Pokémon Go si získala i hráče v Čechách

Praha - Hra pro chytré telefony Pokémon Go si v posledních dnech získává v Česku čím dál větší oblíbenost, a to i přes to, že zatím není v tuzemsku oficiálně dostupná. Na facebooku má nový počin vývojářů z firmy Niantic již tisíce českých fanoušků, kteří dokonce plánují společné „chytání" oblíbených kreslených postaviček v centru Prahy. Pokémon Go navazuje na starší počítačové a karetní hry a také na animovaný seriál.

Ilustrační foto.

Češi loni chodili více do kin, méně ale na české filmy

Karlovy Vary - Ačkoli vloni návštěvnost českých kin vzrostla na 12,96 milionu diváků, podíl českých filmů klesl poprvé od roku 2002 pod 20 procent. Celkem loni podle údajů Unie filmových distributorů (UFD) dosáhly tržby rekordních téměř 1,7 miliardy korun, což byl meziročně nárůst o 14 procent, řekl dnes novinářům předseda Asociace producentů v audiovizi (APA) Pavel Strnad.

Vyprodané kino Máj.

Kino Máj upravilo začátky projekcí. Filmů uvede víc

Litoměřice – Poprvé v měsíci červnu litoměřické kino Máj upravilo svůj program. Jeho vedení se tak rozhodlo z důvodu, aby mohlo navýšit celkový počet projekcí. Filmy tak začínají v mírně upravených časech, úplnou novinkou jsou projekce od 13.30 hodin.

Na Základní škole Vojanova v Děčíně už děti dostaly vysvědčení.

FOTO, VIDEO: Vysvědčení rozdal dětem Mimoň

Děčín - Děti v celé zemi si ve čtvrtek převezmou vysvědčení a začnou jim dvouměsíční prázdniny. Na Základní škole Vojanova v Děčíně mají prázdniny již od středy, kdy ředitel školy vyhlásil ředitelské volno. Vysvědčení tu proto děti dostaly již 29. června.

Ara škraboškový.

V Brazílii objevili papouška, který byl považován za vyhynulého

Brasília - V Brazílii ornitologové objevili vzácného papouška, který ve volné přírodě nebyl k vidění více než 15 let, a byl proto odborníky považován za vyhynulého. Ara škraboškový byl zachycen na video ve státě Bahia a podle zástupců brazilské společnosti na ochranu ptactva ho zřejmě do přírody vypustil pytlák, který se chtěl vyhnout zatčení, napsal server BBC.

Jakub Brokl obhájil vítězství na celostátním finále soutěže neprofesionální filmové tvorby Zlaté slunce v Blansku.

Husarský kousek Jakuba Brokla: Opět vyhrál celostátní kolo!

Blansko/Ústí n. O. – Po třinácté se konala přehlídka neprofesionální filmové tvorby Zlaté slunce, jejím dějištěm bylo 9. a 10. června opět Blansko. Nešťastná třináctka to pro orlickoústeckou Střední školu uměleckoprůmyslovou rozhodně nebyla. Na celostátním finále už loni její zástupci brali v kategorii animovaných filmů první tři ceny, přičemž nejúspěšnějším soutěžícím byl Jakub Brokl se svým 3D animovaným snímkem Traveling with Iron Golem. Letos se jako jediný z Ústeckých přihlásil znovu.

Hledá se Dory

Nech to plavat…

Ač se to nezdá, je to už třináct let, kdy na plátna kin vplula oranžová rybka jménem Nemo a okouzlila diváky. Dětské i dospělé. Klaun očkatý coby nový animovaný hrdina se zrodil v dílně tří autorů, jimž dominoval Andrew Stanton, který se také ujal s Lee Unkrichem režie nového filmu.

Filmový festival pro děti a mládež Zlín Film Festival. Ilustrační foto.

Nejúspěšnějším snímkem zlínského festivalu je izraelský Abulele

Zlín – Izraelský snímek Abulele, který režíroval Jonathan Geva, se stal nejúspěšnějším filmem letošního 56. ročníku zlínského filmového festivalu. Snímek získal tři ceny, cenu diváků nejúspěšnějšímu hranému filmu, cenu ekumenické poroty i cenu mezinárodní dětské poroty pro hraný film pro děti. Ceny festivalu se předávaly dnes při závěrečném galavečeru ve zlínském kongresovém centru.

Ilustrační snímek.

Dnes mají děti svůj den s velkým D

Teplicko - Teplický deník se připojuje k Mezinárodnímu dni dětí. Připravili jsme v redakci seznam tipů na akce, které se u příležitosti svátku našich dětí budou konat napříč okresem.