Kreativ

ŠTÍTEK: Asie

Taťána Makarenko

Taťána Makarenko o zákulisí Miss: Na dívky je větší tlak, důležitá je osobnost

Po zkušenostech, které nasbírala na mnoha zahraničních soutěžích včetně letošního finále Miss World v Bombaji, se prezidentka Miss Czech Republic Taťána Makarenko rozpovídala o tom, jak jsou české dívky vnímány v zahraničí, proč je ráda, že se do letošního ročníku přihlásila i dívka tmavé barvy pleti a jak se v průběhu posledních let změnila strategie výběru finalistek.

Šeříkové květy jsou jedlé. Můžeme si z nich uvařit například léčivý čaj

Květy nádherně omamné vůně uklidňují a pomáhají u migrény. O levanduli ale nejde

Letos rozkvetly šeříky o několik týdnů dřív, než mívají ve zvyku. Už v dubnu tedy můžeme obdivovat keře s krásně vonícími kvítky. Ty nejsou dobré jen do vázy – už po staletí lidem poskytovaly své léčivé účinky. Šeřík pomáhá při bolestech krku, angíně, zánětech dásní i při migréně, je dobrý na revma a žaludeční nevolnost. Šeřík také posiluje imunitu, chrání buňky před stárnutím a podporuje hubnutí. Byla by tedy škoda promeškat dobu, kdy je jeho květů všude dostatek.

Včelstvo se nezastaví. Včely vylétávají z úlu a nosí zpátky pyl i třeba vodu

Změny klimatu způsobí masivní úhyn včel, odhadují odborníci. V Evropě nejvíc

Poměrně mírnou zimu a nástup nezvykle teplého jara si neužíváme jen my v Česku. Vyšší teploty zaznamenali ve většině Evropy, ale také za oceánem, v Americe i Asii. Vědecká obec napříč světem proto teď zkoumá, jaký dopad bude mít globální oteplování na populace včelstev. Experti se shodují na tom, že nejvíc se změny mohou projevit v Evropě.

Chomutovský zoopark je jediná česká zoologická zahrada, která chová jelena bucharského. Navíc je pověřena vedením Evropské plemenné knihy.

Největší zoopark: Má 200 žahavců, dobrý terén pro kočárky a můžete tam i se psem

Chomutovský zoopark v těsné blízkosti Kamencového jezera je jednou z nejmladších českých zoo. Se svými 120 hektary plochy je ale rozlohou absolutně největší. V expozicích žije více než 160 druhů zvířat. Hledáte tip, kam vyrazit s rodinou na výlet? Pak zkuste zoopark v Chomutově. Rovinatý terén je ideální i pro maminky s kočárky a pejskaři tam mají vstup se psem na vodítku povolený. Až děti unaví pozorování zvířat, necháte je vyřádit na hřišti, u herních a naučných prvků nebo v lanovém centru. A pak si společně prohlédnete třeba úchvatné žahavce v barevně nasvícených akváriích tamního medúzária.

Záplavy v Orsku.

Situace v zaplaveném ruském Orsku je kritická, uvedly ruské úřady

Situace v Orsku na jihu Ruska, který v pátek částečně zaplavila voda z protržené hráze, je nadále kritická, uvedl v neděli ruský ministr pro mimořádné situace Alexandr Kurenkov. Úřady v Orenburské oblasti, kde se Orsk nachází, dnes kvůli záplavám vyhlásily stav nouze na federální úrovni, napsala agentura TASS.

Ruské město Orsk zaplavila voda z protržené hráze.

V ruském Orsku se protrhla hráz. Voda zaplavila 4400 domů, tisíc lidí evakuovali

Více než 4400 domů zaplavila voda z protržené hráze ve městě Orsk v Orenburské oblasti na jihu Ruska. Přes 1100 lidí, včetně 331 dětí, se z tohoto města muselo evakuovat, v celé oblasti je evakuovaných více než 4300. Hlášeni jsou nejméně dva mrtví. S odvoláním na úřady o tom dnes informovala agentura TASS, která citovala odborníky, podle nichž se podobné záplavy v regionu objevují jednou za 100 let.

Poslechněte si od dvou cestovatelů příběhy z Austrálie a Asie.

Svět jako učitel. Cestovatelé se podělí o své příběhy z Austrálie a Asie

/FOTOGALERIE/ Už tuto sobotu 6. dubna v 18.30 hodin se v čajovně Na Zemi v příbramské Pražské ulici uskuteční inspirativní přednáška s názvem "Svět jako učitel". Jejími hlavními aktéry budou David Sandr a Dan Havlíček, kteří návštěvníkům přiblíží své fascinující příběhy, nezapomenutelné zážitky a zkušenosti z cest po různých koutech světa.

Vietnamští buddhisté se sešli na obřadu ve své svatyni Pagoda v Mostě, kde uctili svátek Quan The Am Bo Tat, ztělesnění soucitu.

Ojedinělá svatyně v Mostě opět ožila. Nahlédněte do barvitého světa Vietnamců

Na přivítanou tradiční vývar s rýžovými nudlemi a čerstvým koriandrem a pak horký neslazený čaj. Pohoštěním v předsálí svatyně Pagoda v Mostě zahájili místní vietnamští buddhisté oslavu svátku Quan Thế Âm Bồ Tát. Ten sice není tak významný jako Vesak, ale vietnamská menšina ho řadí mezi nejoblíbenější. Galerii ze slavnosti najdete níže v článku.

Slovenské létající auto AirCar

Slovenské létající auto míří vstříc budoucnosti. Výroba bude v Číně

AirCar odlétá ze Slovenska do Číny. Po úspěšném získání certifikátu o letové způsobilosti a demonstraci svých schopností se nyní slovenské létající auto chystá na výrobu v daleké Asii. Tento krok může znamenat revoluci v oblasti osobní dopravy. Ve vývoji létajících vozidel figuruje však víc společností z Číny i USA, které úspěšně provedly letové zkoušky.

Hostem videopodcastu Byznys Kafe byl ředitel pro maloobchodní prodej firmy WOLT František Cmunt

Hitem jsou stále hamburgery. Kurýr už vám ale k obědu přibere i nákup z e-shopu

On-line nakupování z pohodlí domova má v oblibě stále více Čechů. Jednoduše přes některou z aplikací v mobilu si objednávají jídlo z restaurací a bister, nebo si pořizují potraviny, spotřební zboží, módu či elektroniku. Společnost Wolt se snaží všechny tyto nákupy spojit a svými kurýry doručovat lidem rychle jak obědy, tak třeba i nákup z obchodu či věci z lékárny. Jak se tyto služby vyvíjejí a jaké další novinky na zákazníky čekají? To prozradil František Cmunt, ředitel pro maloobchodní prodej firmy Wolt, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.

Ředkvičky jsou poměrně nenáročné, stačí jim lehčí půdy dostatečně zásobené živinami

Ředkvičky jsou první jarní radostí zahradníků: Kdy a jak je vysévat

Není větší jarní radosti než vytáhnout z vlhké hlíny ředkvičku! Malé šťavnaté, křupavé a lehce štiplavé bulvičky jsou první zeleninou, kterou zahrádkáři v nové sezoně sklízejí. Kromě příjemné chuti nabízejí také pořádnou dávku vitaminů i minerálů. A navíc jejich pěstování není příliš náročné. Přečtěte si, kdy se sejí ředkvičky a jak ředkvičky pěstovat. Dozvíte se také, čeho se vyvarovat.

Květomat před Avion Shopping, 8. březen 2024, Ostrava. Majitelka Zuzana Stavinohová doplňuje květiny do automatu.

VIDEO: Boom automatů v Ostravě: koupit si v nich můžete kytku nebo med

/FOTOGALERIE/ Samoobslužné automaty se pomalu objevují na nejrůznějších místech po celé Ostravě. Kromě automatů s kiosky, kde si mohou zákazníci sami vyzvednout své balíčky od zásilkových služeb a e-shopů, se zde objevují i nejrůznější novinky. V ostravských obchodních centrech se tak v posledním půlroce objevil automat na med, na květiny nebo tři automaty na cukrovou vatu.

Martináč hrušňový

Největší motýl Evropy zakryje celou dlaň. V Česku na něj narazíte jen vzácně

Pokud v přírodě potkáte největšího motýla Česka i celé Evropy, radujte se. Narazili jste totiž na raritu. Martináč hrušňový je kriticky ohrožený a v Česku chráněný zákonem, ale na vhodných stanovištích se může vyskytovat poměrně hojně. Díky jeho velikosti jej nepřehlédnete, rozpětí křídel tohoto nočního motýla může mít až 16 centimetrů. Pokud si jej vezmete na ruku, hravě vám zakryje dlaň.

Samice hořavek mají v době páření až pět centimetrů dlouhé kladélko

Přemet kvůli přežití. Embrya parazitických ryb hořavek se umí přetáčet

Přemet se běžný člověk mnohdy nenaučí ani za celý život. Existuje ale živočich, který to zvládne už jako embryo. Mezinárodní tým vědců zjistil, že embrya ryb hořavek mají unikátní schopnosti. Už v rané fázi vývoje se totiž dokáží přetočit tak, aby se mohla později bezpečně uchytit v žaberním aparátu mlže, na kterém parazitují.

Eliška Kišová chce vrátit tradiční značku Modeta zpět na výsluní.

Na novou Modetu se neskutečně těším, říká ředitelka Eliška Kišová

/ROZHOVOR/ Vdechnout kdysi věhlasné jihlavské značce Modeta nový život. Takový je plán Elišky Kišové a Oldřicha Bajera, kteří si pronajali budovu, odkoupili celou šicí společnost Modeta Style, s.r.o. a nyní pracují na tom, aby značka Modeta byla opět trendy. „Nedovedu si představit jinou textilku, o kterou bychom měli takový zájem jako o Modeta Style,“ říká energická manažerka Eliška Kišová v následujícím rozhovoru pro Deník.

V Nošovicích skončila výroba manuálních převodovek.

Baterie místo manuálních převodovek. Převodovkárna v Nošovicích skončila

Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) v Nošovicích v těchto dnech po více než 15 letech ukončila výrobu manuálních převodovek. Výrobní hala Převodovkárna bude přebudována v provoz zaměřený na kompletaci baterií pro elektrická auta, přičemž většina zaměstnanců haly najde uplatnění na jiných pozicích v rámci společnosti.

Lindsey Parr Gritton byla ve 36. týdnu těhotenství, když zjistila, že má rakovinu prsu ve čtvrtém stádiu.

Těhotné ženě našli rakovinu a dávali jí půl roku života. Její příběh neskončil

Nastávající maminka Lindsey Parr Gritton byla v 36. týdnu těhotenství, připravovala se tedy na brzký příchod svého druhého miminka. Pohodové těhotenství však narušil nález bulky v prsu a o týden později byla ženě diagnostikována rakovina ve čtvrtém stádiu. Lékaři jí oznámili, že jí zbývá půl rok života. Krásné dlouhé vlasy vystřídala holá hlava a radost z narození dítěte strach o to, že tu pro něj nebude moc být. Pak se ale stalo něco, co nikdo nečekal.

V Evropě je boltcovitka bezová v kuchyni používána málo, ale v Číně je velmi oblíbená a hojně užívána a pěstována. Jinak se nazývá čínská houba nebo černá houba. Má léčivé účinky.

Pro zázračnou houbu nemusíte do lékárny. Roste u nás právě teď a chutná skvěle

Vyrazit si na houby, i když je venku ještě zima? Právě nyní roste houba, jejíž popularita v celém světě prudce stoupá. U nás ji najdete především na větvích starších černých bezů. Její sběr je snadný a hnědé plodnice ve tvaru oušek vypadají zajímavě. Boltcovitka bezová neboli ucho Jidášovo je prostě v kurzu. V lékárnách narazíte na desítky přípravků obsahující výtažky z této kouzelné houby s mnoha léčivými účinky. Vy si ale můžete Jidášovo ucho právě teď nasbírat sami a při jeho zpracování využít některý z tipů v tomto článku.

Stovky značek motocyklů, doplňků i výbavy se představily na veletrhu Motosalon na brněnském výstavišti i v uplynulých letech.

Rekordní Motosalon v Brně: legendy vylovené z řeky, motorka za dva a půl milionu

/FOTO/ Rekordní bude letošní Motosalon, který začíná ve čtvrtek na brněnském výstavišti. Koná se tam po čtyřech letech. „Máme plné čtyři haly. Zúčastní se přes sto čtyřicet firem, které přivezou na tři sta značek. Zaplní zhruba osmnáct tisíc metrů čtverečních výstavní plochy," přiblížil ředitel Motosalonu Petr Maliňák.

Plzeňský Prazdroj loni navštívilo přes půl milionu lidí. Letos chystá další novinky

Prazdroj loni navštívilo přes půl milionu lidí. Letos chystá další novinky

Na téměř 600 tisíc lidí vzrostl loni počet návštěvníků Plzeňského Prazdroje. Zájem byl vyšší nejen o prohlídkové trasy, zážitkové programy a kulturní akce přímo v areálu pivovaru, ale také o prohlídky Pivovarského muzea a plzeňského historického podzemí, které se nachází v centru Plzně. Na letošní rok pivovar chystá novou prohlídku v rámci Industry Open i tradiční kulturní akce.

Staří ingušští manželé Gazdijevcovi truchlí v Kazachstánu nad tělem své zesnulé dcery. Deportace Ingušů v roce 1944

Operace Čočka: Sověti začali čistit Kavkaz, Čečeny a Inguše vyháněli i vraždili

Byla středa 23. února roku 1944, na Kavkaze byly v tu dobu dvě hodiny ráno. Začínala aktivní fáze tzv. operace Čočka, což nemělo být nic jiného než násilná deportace původních kavkazských etnik, Čečenů a Ingušů, do Kazachstánu a do střední Asie. Na příkaz šéfa Lidového komisariátu vnitřních záležitostí Sovětského svazu (NKVD) Lavrentije Beriji se v kavkazských horách soustředila obrovská síla, jež rozpoutala peklo.

Podnikatelem roku na Vysočině je Jiří Štefl. Foto: se souhlasem firmy Optokon

Podnikatelem roku na Vysočině je Jiří Štefl. Šéf firmy s pobočkou v Pelhřimově

Ředitel jihlavské firmy Optokon se stal podnikatelem roku 2023 v Kraji Vysočina. Společnost sídlí v Červeném Kříži na okraji Jihlavy, pobočku má mimo jiné i v Pelhřimově. Firma se zabývá vývojem a výrobou vláknové optiky. Její technologie využívají například čeští telekomunikační operátoři či výrobci moderních obrněných transportérů.

Motýlí dům Papilonia Ostrava, 15. února 2024, Ostrava.

VIDEO: Oáza klidu v centru Ostravy? Na největší motýlí dům v Česku se stojí řady

/FOTOGALERIE/ Začátkem února v Ostravě otevřel největší motýlí dům v Česku. Trvalá expozice v Dlouhé ulici vedle Masarykova náměstí v centru města nabízí prohlídku tropického pralesa skoro jako v Amazonii. Během prvních dvou týdnů od otevření Papilonie zde uměle vytvořený tropický prales přilákal tisíce návštěvníků.

Automat na kratom a produkty z konopí u bývalého kulturního domu v Lounech.

Kratom, produkty s HHC. Automat s kontroverzním zbožím je už i v Lounech

/FOTO, VIDEO/ Kratom, produkty s kanabinoidem HHC a další kontroverzní zboží. Po Žatci je prodejní automat na „sběratelské předměty“ i v Lounech. Zatímco v Žatci je na autobusovém nádraží, v Lounech se objevil u bývalého kulturního domu, jenž se proměňuje na obchodní centrum. Tedy v místech s vysokou frekvencí lidí a i dětí.

Ondřej Beneš, obchodní a technický ředitel společnosti Veolia ČR

Recyklujme odpadní vodu, má ohromný potenciál, říká vodohospodář Ondřej Beneš

V Evropské unii se nyní recykluje jen 2,5 procenta odpadních vod. “Přitom vyčištěná a upravená odpadní voda se dá využít v zemědělství, průmyslu, ale i na pití,” říká Ondřej Beneš, obchodní a technický ředitel společnosti Veolia ČR. Byl jedním z řečníků prvního ročníku sympozia Budoucnost vody, které Deník pořádal v lednu v kladenském vodojemu Future Tower.

Nutrie ve Smiradicích.

Početná rodinka nutrií si zabrala rybník pro sebe

/VIDEO/ Malá obec s několika baráčky na Strakonicku a s rybníčkem na návsi. Běžný pohled? V žádném případě! Před několika lety se totiž v rybníčku ve Smiradicích usadilo pár nutrií. Dnes už tady žije početná, zhruba 15členná rodinka, která se jen tak povaluje ve vodě nebo se prochází po návsi a navštěvuje dvorky okolních domečků.

Jana Horčičková (uprostřed) vybojovala na juniorském mistrovství republiky v krasobruslení zlatou medaili.

Čtvrtá zlatá medaile vynesla Horčičkovou na světový šampionát do Tchaj-peje

Jana Horčičková opět ukázala svůj krasobruslařský talent, když si na juniorském mistrovství republiky vyjela pro svůj čtvrtý titul. Za triumfem stojí nejen její píle a talent, ale i nekonečné hodiny dřiny a tréninku. Díky čtvrtému domácímu zlatu si navíc Horčičková vyjela pro možnost startovat na mistrovství světa juniorů v tchajwanské Tchaj-peji.