Kreativ

ŠTÍTEK: Asie

V Nové synagoze ve Velkém Meziříčí je nyní obchod s asijským zbožím.

Velké Meziříčí může synagogu dostat za jednu korunu. Chce využívat i její okolí

/VIDEO/ Ta budova už zdálky působí monumentálním dojmem. Velká, z červených cihel, s ostře řezanými hranami. Na první pohled architektonická památka. Jenže je na ní nápis Centrum levného nákupu. Vnitřní prostory jsou přeplněné regály se zbožím z Asie. Nová synagoga ve Velkém Meziříčí se zřejmě dočká důstojnějšího využití. Město ji chce převzít a pořádat tam kulturní akce.

Tadž Mahal ve městě Ágra ročně navštíví kolem 10 milionů lidí. Bude i jednou ze zastávek netradiční tříleté plavby kolem světa

Život na moři. Lidé se mohou vydat na unikátní plavbu, potrvá tři roky

Sedm kontinentů, 135 zemí, 375 míst. Lidi, kteří se vydají na tříletou cestu kolem světa na palubě obřího luxusního plavidla, čeká obsáhlý itinetář. Neobvyklý zážitek nyní nabízí společnost Life at Sea Cruises. Rezervace kajut je již spuštěná, plavidlo vypluje z přístavu v tureckém Istanbulu letos 1. listopadu. Tříletá plavba vyjde zájemce v přepočtu na 670 tisíc korun za rok.

Městské sady Opava, procházka, 28. února 2023.

OBRAZEM: Pojďte na krásnou procházku Městskými sady v Opavě

Poslední únorový den, pěkné počasí a blízká lokalita. To jsou Městské sady Opava, stejnojmenná řeka a její náhon, rybníčky. Faunu na fotkách zastupují kachny ve vodě i na ledu, flóru pak první jarní květiny, například sněženka podsněžník a talovín zimní.

Fotbalová příprava: Slaný (v bílém) - Velvary 0:4.

Obrazem: Přesné rány z Asie Slaňákům nevoněly, Velvary vysoko vítězí

Dobře si zastříleli fotbalisté Velvar v poslední přípravě před startem jarní části České fotbalové ligy. Ve Slaném na přírodní trávě vyhráli nad domácími 4:0. I ti přípravu s o soutěž výš hrajícím protivníkem brali, už proto, že jarní divizi zahájí proti jejímu lídrovi České Lípě.

Vizuální smog v Příbrami.

Příbram bojuje proti vizuálnímu smogu. Pomoci má manuál šitý na míru

/FOTOGALERIE/ Zamoření veřejného prostoru reklamními bannery a cedulemi různého druhu je problémem většiny měst. Příbramská radnice se nyní snaží město vyčistit s pomocí metodiky, která se osvědčila v Brně. Příbram za ni zaplatí autorská práva a nechá ji přizpůsobit místním podmínkám.

Z premiéry operety Země úsměvů ve Slezském divadle v Opavě.

Slezské divadlo se Zemí úsměvů diváky rozhodně nezklame

Fanoušci divadla nejen z Opavy mohou jásat. Slezské divadlo si pro ně připravilo zpracování operety Země úsměvů od proslulého skladatele Franze Lehára. Premiéra proběhla 19. února a sklidila obrovský aplaus přihlížejících diváků.

Lékárna Děvětsil v areálu příbramské nemocnice.

Krize nepolevuje. V lékárnách stále chybí antibiotika i léky na teplotu pro děti

/FOTOGALERIE/ Nedostupnost některých léků nadále přetrvává. Nabídka lékáren na Příbramsku je sice o něco lepší než na konci minulého roku, stále ale hlásí výpadky. Týkají se především antibiotik, jak sirupů pro děti, tak tablet pro dospělé. Chybí i čípky a další přípravky na srážení horečky. Když přijde Nurofen pro děti, je hned pryč.

Podnikatelem roku v Jihočeském kraji se stal Josef Bukovský z Pekárny Srnín u Českého Krumlova.

Jihočeským podnikatelem roku je Josef Bukovský z Pekárny Srnín na Krumlovsku

Společnost EY s podporou hejtmana Jihočeského kraje MUDr. Martina Kuby vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje. Vítězem se stal Josef Bukovský, majitel Pekárny Srnín, jež zaměstnává na 200 lidí, denně vyrobí a prodá více než 160 tisíc kusů pečiva a svým zákazníkům nabízí srnínskou specialitu – koblihy s českým Tuzemákem.

Orel mořský. Ilustrační foto.

Ptáků v parku Podyjí na Znojemsku ubylo, orel mořský zůstal pouze jediný

Pouze desetinu kachen, třetinu labutí a kormoránů. Ornitologové v Národním parku Podyjí letos sečetli nejméně vodních ptáků v historii. Příčinu odborníci přisuzují teplé zimě, kvůli níž se ptáci rozptýlili mimo tradiční lokality. Důkazem budiž i počet orlů mořských, našli pouze jednoho.

Mládě luskouna krátkoocasého v Zoo Praha.

V Zoo Praha již mají jasno. Mládě vzácného luskouna je samička

/VIDEO, FOTO/ Mládě luskouna krátkoocasého, které se v Zoo Praha narodilo ve čtvrtek 2. února časně ráno, je samička. Podle chovatelů se mláděti daří dobře, je silné a velice aktivní. Chov luskounů v zoologických zahradách byl donedávna neúspěšný, samička je první narozené mládě v Evropě.

Taťána Makarenko a finalistky Miss Czech Republic.

Finalistky Miss oblékly plavky. Najde se nová Kuchařová? Doufám, říká ředitelka

Nových jedenáct nejkrásnějších dívek Česka se v květnu utká o korunku krásy Miss Czech Republic. Vítězka poté pojede Českou republiku reprezentovat na Miss World. O tom, kdo to bude, rozhodne porota v čele s ředitelkou Taťánou Makarenko, která odhalila, jak to funguje na zahraničních soutěžích. Ještě než dívky odjely na soustředění do Spojených arabských emirátů, předvedly své dokonalé postavy v rámci challenge Best in swimsuit v plavkách. Podívejte se.

Turpan hnědý je vzácný druh severské kachny. Ilustrační foto

VIDEO: V Roudnici se objevil vzácný pták. Turpana zastihli pod mostem

Turpan hnědý je vzácný druh kachny, který se normálně vyskytuje na severu Evropy a Asie, zhruba po ruskou řeku Jenisej. Jedná se o tažný druh, který zimuje na pobřežích Tichého a Atlantického oceánu. Vzácně se objevuje i v České republice a aktuálně byl zastižen pod mostem v Roudnici nad Labem.

Turpan hnědý je vzácný druh severské kachny. Ilustrační foto

VIDEO: V Roudnici se objevil vzácný pták. Turpana zastihli pod mostem

Turpan hnědý je vzácný druh kachny, který se normálně vyskytuje na severu Evropy a Asie, zhruba po ruskou řeku Jenisej. Jedná se o tažný druh, který zimuje na pobřežích Tichého a Atlantického oceánu. Vzácně se objevuje i v České republice a aktuálně byl zastižen pod mostem v Roudnici nad Labem.

Chomutovský zoopark otevřel nové medúzárium

Chomutovský zoopark otevřel medúzárium. Jako jediná zoo v České republice

Na planetě Zemi žije stovky milionů let. Do Chomutova se ale tento živočišný druh dostal teprve nedávno. Zoopark otevřel novou a netrpělivě očekávanou expozici medúz, kde se v osmi akváriích vznáší na sto šedesát mladých žahavců osmi druhů. Podobnou expozicí se nemůže chlubit žádná jiná zoologická zahrada v České republice.

Záložník fotbalového Hodonína Patrik Švantner se věnuje modelingu.

Modeling místo fotbalu. Švantner využil životní šanci v Bangkoku

Předpokládaný odchod kanonýra Martina Holka není jedinou komplikací pro trenéra hodonínských fotbalistů Pavola Švantnera. Ten pro start jarní části Moravskoslezské ligy nemůže počítat ani se svým synem Patrikem. Klíčový muž záložní řady odletěl do Thajska, kde se věnuje fotomodelingu.

Mark Shand je mimo jiné zakladatelem nadace Elephant Family, která usiluje o záchranu vymírajícího slona asijského.

Moderní Tarzan? Jeho sestru Češi nesnášeli, on se přátelil s Julií Robertsovou

Na koňském hřbetu procestoval Mark Roland Shand Andy. Bratr současné bristké královny manželky Camilly podnikl desítky výprav do odlehlých koutů Asie. Napsal několik cestopisů a natočil bezpočet úspěšných dokumentárních filmů. A zatímco většina Čechů vnímala Camillu jako ženu, která zničila štěstí milované princezny Diany, o jejím bratrovi v Česku věděl málokdo. Mark Shand přitom žil jako Tarzan a natáčel dokumenty například i se slavnou herečkou Julií Robertsovou.

Gymnázium Chotěboř získalo titul Fairtradová škola.

Chotěbořská škola je férová. Gymnázium Chotěboř získává titul Fairtradová škola

Gymnázium Chotěboř 12. ledna 2023 získalo titul Fairtradová škola na slavnostním předání. Celorepublikově má u nás tento titul šestatřicet škol a celosvětově více než dva tisíce škol, které ve výuce i mimo ni podporují společenskou odpovědnost a ekologickou i sociální udržitelnost. Certifikát 12. ledna předal studentům a pedagogům školy zástupce neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která kampaň Fairtradových měst a škol koordinuje.

Nákup automobilu. Ilustrační snímek

Prodeje nových vozů jsou nejhorší za devět let. Na auta se čeká i měsíce

Češi navzdory všudypřítomné drahotě nezanevřeli na nové vozy, kupují jich ale méně. Loni bylo v České republice zaregistrováno „jen“ 192 tisíc nových osobních vozů, což je o 7,1 procenta méně než v roce 2021. Jde o nejhorší výsledek za posledních devět let. „Lidé chtějí investovat do nových aut. Automobilky mají vysoké poptávky. Nedaří se jim však navýšit výrobní kapacity. Zákazníci si tak na nové vozy musí počkat několik měsíců, což někteří nechtějí. Raději se proto ohlídnou po ojetém voze,“ říká tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Průvod Tří králů na velbloudech a koledníci v Praze.

Petice proti černému tříkrálovému koledníkovi. Do Česka vtrhl fenomén blackface

Začátek roku je v české kotlině vyhrazen tříkrálovému koledování a s ním spojenému průvodu Kašpara, Melichara a Baltazara. A právě postava Baltazara se nyní stala předmětem petice, která do poloviny týdne kolovala českým internetem a byla vyvěšena na síti petice.com. Její autorce Tereze Navrátil Šimonové na koledování, které skončí v neděli 15. ledna, vadilo, že si představitelé této postavy barví své tváře na černo. Takzvaný blackface je totiž, hlavně ve Spojených státech, považován za nevhodný, je totiž podle mnohých urážlivý vůči Afroameričanům.

Záložník fotbalového Hodonína Patrik Švantner se věnuje modelingu.

Modeling místo fotbalu. Švantner využil životní šanci v Bangkoku

Předpokládaný odchod kanonýra Martina Holka není jedinou komplikací pro trenéra hodonínských fotbalistů Pavola Švantnera. Ten pro start jarní části Moravskoslezské ligy nemůže počítat ani se svým synem Patrikem. Klíčový muž záložní řady odletěl do Thajska, kde se věnuje fotomodelingu. "Poslední rok jsem se vedle fotbalu věnoval i modelingu. Když jsem dostal zajímavou nabídku z Asie, chtěl jsem ji zkusit. Původně jsem se měl v polovině ledna vrátit, ale dostal jsem další nabídku na prodloužení mého pobytu," řekl exkluzivně pro Deník přímo z Bangkoku Švantner.

Dětský lékař Josef Zemánek.

Pediatr: Nedostatek léčiv bude muset řešit Evropa podobně jako plyn nebo ropu

Krizi s nedostatkem léčiv v období epidemie viróz a chřipek se snaží pediatr Josef Zemánek z Týnce nad Sázavou řešit ve spolupráci s lékárnami. Společně hledají medikamenty, které mohou nahrazovat nedostatkové léky. Řadu surovin, z nichž bylo možné vyrobit léky vhodné pro nejmenší pacienty, už však lékárny v této době neseženou.

Pláže jsou na Vánočním ostrově doslova rajské

Nedotčený přírodní ráj. Vánoční ostrov nabízí několik lákadel

Galapágy Indického oceánu. Tak je přezdívaný Vánoční ostrov, který je zámořským územím Austrálie. Je proslulý fascinující poutí krabů, nádhernými mořskými ptáky i dechberoucím podvodním světem. „Je to podmanivá směsice úžasných přírodních divů světa. Zkrátka je to nedotčený přírodní ráj," popisuje místo web australia.com.

Matěj Kuzník.

Rok 2022? Peklo! Doktoři mě už odepsali. Máma je hrdá, líčí zápasník MMA Kuzník

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Před rokem porazil v Brně Maďara Krisztiána Simona a zdálo se, že jeho hvězda může strmě stoupat. Jenže v rozletu ho zastavilo zdraví. Zranění kolene a následné trable stály ostravského rodáka a zápasníka MMA Matěje Kuzníka dvanáct měsíců kariéry. Vrátil se až před dvěma týdny na Oktagonu 37 v Ostravě. „Bylo to náročné období,“ přiznává pro Deník.

Vyhřívané sedačky, změna rozchodu za jízdy. Švýcaři představili nový luxusní vlak.

Vyhřívané sedačky, dechberoucí výhledy. Švýcaři představili nový luxusní vlak

Nabídku švýcarských panoramatických vlaků od příští neděle oficiálně rozšíří nová souprava GoldenPass Express (GPX). Mezi Interlakenem a Montreux ji nasadí společnosti MOB a BLS. Poprvé v historii bude možné projet mezi oběma městy bez přestupu ve Zweisimmenu, kde se mění rozchod kolejí. Umožní to unikátní technologie přechodu podvozků vyvinutá společností Alstom.

Součástí rekonstrukce bytového domu je i přístavek, v kterém je vedení "utopeno"

Absurdní fušeřina. Při opravě domu zazdili pouliční elektrické vedení

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V Příbrami se stal kuriózní případ při rekonstrukci bytového domu v ulici Pod Lesem. Zedníci se při stavbě přístavku nepárali s dráty nízkého napění a jednoduše je zazdili. Vedení bylo původně uchycené na rohu budovy. Nyní izolované dráty mizí v přední straně objektu a vychází z boku.