Kreativ

ŠTÍTEK: Asie

Hložinky sbíráme v září a v říjnu, kdy už jsou zralé.

Chrání cévy, pomáhají srdci, zabírají na nespavost. Nyní je čas na jejich sběr

Hloh se svými výrazně červenými plody patří k rostlinám, které krášlí podzimní přírodu. Kromě hezké podívané však malé červené hložinky nabízejí také zajímavé léčivé účinky: prospívají srdci, krevnímu oběhu, tlaku i zjitřeným nervům a pomáhají proti nespavosti. A v podzimním a zimním nečase vás určitě potěší a povzbudí i chuť hložinkové marmelády, čaje, likéru či vína. Jak hloh sbírat a užívat?

První dealerství v Hanoji

Škody už jsou k mání i ve Vietnamu. Jejich cena se pohybuje kolem milionu korun

Modely Karoq a Kodiaq si budou moci koupit zákazníci značky Škoda na vietnamském trhu. Tam právě nyní Škoda vstupuje a rozšiřuje tak své působení v Asii. Vozy se do Vietnamu zatím budou dovážet z výrobních závodů v České republice. Nabídka se postupně obohatí také o Octavie a Superby, počítá se také s elektrickým Enyaqem.

Václav Neužil při uvedení filmu Bod obnovy v Karlových Varech.

Chybí mi chytrá komedie bez lúzrů, svěřuje se herec Václav Neužil

Je otevřený, přemýšlivý, miluje filmy a věří na minulé životy. Patří k nejobsazovanějším českým hercům, ale jeho tvář a výkon se neomrzí. V následujících měsících uvidíme Václava Neužila hned ve dvou filmech, pokaždé jinak. Tento týden vstupuje do kin sci-fi Bod obnovy, o měsíc později to bude thriller Bratři, kde hraje strýce Josefa a Ctirada Mašínových. Nejen o těchto filmech mluví v rozhovoru pro Deník.

Až čtyři tisíce kilometrů daleko putují z Česka hospodářská zvířata do dalších zemí, kde jsou porážena na maso

Práva zvířat by měla být zakotvena v ústavě, požadují jejich ochránci

Namačkaní jeden na druhého, bez vody v horkých dnech, stojící ve vlastních výkalech a cesta, která končí krutou smrtí. Jednou ze snah ochránců zvířat v celé Evropě je vymoci zákaz dálkových transportů hospodářských zvířat. Miliony jich ročně putují do Asie či Afriky. „Hodně často jejich cesta končí rituální porážkou a pomalou útrpnou smrtí,“ konstatuje koordinátor kampaně Lepší zákony pro zvířata organizace Obraz - Obránci zvířat Pavel Buršík.

Jaromír Hasala z Hodonína na Světových hrách zrakově postižených sportovců v anglickém Birminghamu reprezentoval úspěšně Českou republiku v bowlingu.

Skvělý úspěch. Jaromíra Hasalu z Hodonína dostal bowling mezi světovou špičku

Jedna kuželka za druhou padala v anglickém Birminghamu poté, co opustila jistou ruku Jaromíra Hasaly z Hodonína. Toho k výbornému výkonu mezi bowlingovou elitou navigovala manželka Marie. Na Světových sportovních hrách zrakově postižených se dostal nejen do finálové pětky. Na čtvrté příčce ho od medaile dělilo jen pár desítek sražených kolků.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda

Pražský primátor Bohuslav Svoboda: Nebylo v lidské moci zabránit výpadkům léků

Bohuslav Svoboda (ODS) se po desetileté pauze opět postavil do čela pražského magistrátu. Jak říká, to se povedlo asi třikrát od roku 1520. Zároveň je ale poslancem a aktuálně řeší problém přesčasové práce lékařů. Jako dlouholetý přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky a děkan 3. lékařské fakulty FN UK stížnosti svých mladých kolegů chápe.

Pho Viet.

Kde se dobře a levně najíst? Rychta, Pho Viet, Globus, Sahara nebo Taj Mahal

Kam zajít na dobré jídlo a neutratit majlant? I v dnešní drahotě se dá najít podnik, který stojí za to. Dokonce i v centru města a nemusí to být zrovna česká tradiční kuchyně. V každém případě nelze říci, že někde mají levná úplně všechna jídla, spíš záleží na tom, co si objednáte. Velmi oblíbené je například vietnamské bistro Pho Viet ve Velké Hradební ulici. Na oběd sem lidé docházejí už od jedenácté hodiny dopolední a obsluha se nezastaví dřív jak o půl druhé. O její oblíbenosti hovoří i hodnocení v mobilní aplikaci na dovoz teplých pokrmů. Z více jak tří tisíc hodnotících bistru udělilo pět hvězdiček celých 78 procent a výsledné hodnocení dosáhlo 4,6 hvězdy. Málokterý podnik si podobně dobrý výsledek získal od takového množství zákazníků.

Kostanaj, město, kde fotbalisté Plzně rozehrají play-off o postup do základní skupiny Evropské konferenční ligy.

PODÍVEJTE SE na město, kde fotbalisté Plzně rozehrají bitvu o postup do Evropy

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU NA MÍSTĚ/ V dalekém Kazachstánu, který už leží v Asii, více než čtyři tisíce kilometrů od domovské Doosan Areny, ale zato blízko ruských hranic (asi 200 km), rozehrají fotbalisté Viktorie Plzeň bitvu s domácím Tobolem Kostanaj o postup do skupiny Evropské konferenční ligy. Úvodní zápas je tady na programu už ve čtvrtek od 16 hodin SEČ, odveta pak za týden na západě Čech.

Lednický zámecký park je velkým lákadlem pro turisty.

Korejci po covidu objevují jížní Moravu. Milují naše víno i pivo, zaznívá

/FOTO, VIDEO/ Stále atraktivnějším cílem se stává jižní Morava pro turisty z Asie. Skupiny těchto návštěvníků si příjíždějí prohlédnout například zámek v Lednici na Břeclavsku, který bývá pravidelně nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu. „V letošním roce nám přibyla do portfolia návštěvníků Korea. Jezdí alespoň dvakrát třikrát měsíčně," přiznala Deníku kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Lednický zámecký park je velkým lákadlem pro turisty.

Korejci po covidu objevují jižní Moravu. Láká je Lednice i Mikulov

/FOTO, VIDEO/ Stále atraktivnějším cílem se stává jižní Morava pro turisty z Asie. Skupiny těchto návštěvníků si příjíždějí prohlédnout například zámek v Lednici na Břeclavsku, který bývá pravidelně nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu. „V letošním roce nám přibyla do portfolia návštěvníků Korea. Jezdí alespoň dvakrát třikrát měsíčně," přiznala Deníku kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Viktoriáni se vydali na dalekou cestu. Boj o Evropu rozehrají v Asii.

VIDEO: Viktoriáni se vydali na dalekou cestu. Boj o Evropu rozehrají v Asii

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Stejně jako před rokem, kdy nastoupili proti Karabachu v ázerbájdžánském Baku, rozehrají i letos rozhodující bitvu o skupinovou fázi Evropské konferenční ligy v Asii. V úterý dopoledne se vydali fotbalisté Viktorie Plzeň na strastiplnou cestu do dalekého Kostanaje, kde je čeká ve čtvrtek od 16 hodin SEČ první zápas 4. předkola proti místnímu Tobolu.

Viktoriáni se vydali na dalekou cestu. Boj o Evropu rozehrají v Asii.

VIDEO: Viktoriáni se vydali na dalekou cestu. Boj o Evropu rozehrají v Asii

Praha (zpravodaj Deníku z cesty do Kazachstánu) – Stejně jako před rokem, kdy nastoupili proti Karabachu v ázerbájdžánském Baku, rozehrají i letos rozhodující bitvu o skupinovou fázi Evropské konferenční ligy v Asii. V úterý dopoledne se vydali fotbalisté Viktorie Plzeň na strastiplnou cestu do dalekého Kostanaje, kde je čeká ve čtvrtek od 16 hodin SEČ první zápas 4. předkola proti místnímu Tobolu.

Aleš Hrdlička (1869-1943) byl v letech 1904 až 1941 kurátorem antropologie v Národním muzeu USA, nyní Národním přírodovědném muzeu. Český rodák shromáždil kosterní pozůstatky původních obyvatel kontinentu a založil Smithsonovu sbírku antropologie

Pro Čechy hrdina, pro indiány zloděj mozků. Odkaz Aleše Hrdličky se komplikuje

Český antropolog světového věhlasu Aleš Hrdlička měl a má ve své rodné zemi pověst zaníceného vlastence, který i přesto, že většinu profesního života strávil ve Spojených státech amerických, nikdy nezapomněl na svou domovinu. Potomci původních obyvatel severoamerického kontinentu na něj ale začínají nahlížet jinak. A sice jako na zloděje lidských mozků, jejichž sběrem chtěl prý prokázat nadřazenost bílé rasy.

Letoun Boeing 747. Ilustrační foto.

Letadlu Boeing 747 prasklo sklo, u Ústí muselo vypustit 110 tun paliva

Do nepříjemné situace se dostal v pondělí pilot Boeingu 747 mířícího z letiště Lipsko/Halle do Tokya. Krátce po vzletu letounu prasklo sklo a musel se vrátit zpět na Saské letiště. Kvůli bezpečnému nouzovému přistání musel vypustit palivo, na dalekou cestu mělo letadlo plné nádrže.

Kolumbijský soubor CreaDanza předvádí tradiční kolumbijské tance. Soubor má široký taneční repertoár, který zahrnuje rytmy ze všech regionů Kolumbie. Svou zemi úspěšně reprezentují na festivalech po celém světě.

Kostarika či Indonésie - na folklorní festival se opět vrací exotické soubory

Exotické soubory se vrací. Po třech hubenějších a skromnějších letech přivítají opět na 69. Mezinárodním folklorním festivalu v přírodním areálu ve Smetanových sadech exotické soubory folklorní špičky nejen z Evropy, ale i z tisíců a tisíců kilometrů vzdálených míst Asie, Jižní a Střední Ameriky.

Richard Nagel projel v rámci expedice Monoxylon Egejské moře.

Na pravěké lodi proplul Egejské moře, nejhorší bylo pro Richarda Nagela vedro

Řecko se pro mnoho turistů letos ukázalo jako nepříliš šťastnou destinací pro letní pobyty. Pro Richarda Nagela z Krásné Lípy tomu tak ale i přes vysoké teploty nebylo. Byl totiž součástí expedice Monoxylon IV, které se podařilo prokázat, že lidé mohli po moři cestovat mezi Asií a pevninským Řeckem už v pravěku. Využívali k tomu pravděpodobně lodě tesané z jednoho kusu dřeva (řecky monoxyl). Na jednom takovém novodobém monoxylu se expedice vydala na 500 kilometrů dlouho cestu z ostrova Samos na Peloponés.

Skauti na Jamboree představili svou kulturu - nejpopulárnější byl Krteček

Skauti na Jamboree představili českou kulturu. Nejpopulárnější byl Krteček

Jamboree je největší skautské setkání na světě a právě teď se konalo v Jižní Koreji. V neděli 6.8. se uskutečnil jeden z vrcholů akce, tzv. culture day, kdy si sami mladí účastníci připravili program, kterým reprezentovali své tradice a kulturu. Skauti z Česka ukázali světu tradiční hry, jazykolamy ale také české sladkosti.

Suvenýry z Chorvatska? Nejčastěji olivový olej, víno, pálenku, likéry, marmelády, sušenky či produkty z levandule si vozí Češi z dovolené na Jadranu. Rozmanitá země jim toho nabízí mnohem víc.

Suvenýry z Chorvatska? Zapomeňte na kýč, originálních dárků je celé moře

Co by to bylo za dovolenou na Jadranu bez nákupu suvenýrů. Chorvatsko jich nabízí nepřebernou škálu. Tradiční olivový olej, víno či levandule? Jen kapka v moři. Globální asijské výrobky z turistických krámů jsou nuda, vyplatí se spíš sáhnout po regionálních produktech. Jen dejte pozor na zapovězené „dary“ moře.

Zoo Praha je jedna ze dvou evropských zoologických zahrad, kde můžete luskouny krátkoocasé spatřit

Mládě luskouna v Zoo Praha jí už pevnou stravu. Je prvním odchovaným v Evropě

/VIDEO, FOTO/ Samička luskouna krátkoocasého, která se v únoru narodila v pražské zoologické zahradě, přešla z mateřského mléka na pevnou stravu. Mládě jménem Šiška bude mít ve středu půl roku a je prvním mládětem tohoto druhu odchovaným v Evropě. Zoo Praha je teprve druhou evropskou zahradou, která kriticky ohrožené luskouny chová.

Pavel Schejbal (vpravo) hrdě ukazuje bronzovou medaili. Zleva stříbrný Korejec Hojin Lim a vítěz Číňan Kai Hu.  

Bronzový Schejbal: Neměl jsem velká očekávání, ale odvedl jsem svoji práci

Zatím jsou medailovými tahouny Česka na probíhajících Letních univerzitních hrách v čínském Chengdu. Sportovní střelci získali v Asii už čtyři medaile a všechny cenné kovy mají plzeňskou stopu. Po zlatu Matěje Rampuly (Dukla Plzeň) a bronzu Jiřího Přívratského (Olymp Plzeň) se tentokrát zaskvěli Pavel Schejbal z Olympu a Veronika Blažíčková z Dukly. Oba si vystříleli bronzové medaile.

Klimatolog Radim Tolasz

Technologie mohou pomoci. Když přejdeme na jádro, bude to dobře, říká klimatolog

Dívá se do budoucnosti. Radim Tolasz se svými kolegy počítá, jaké klima bude v České republice vládnout v příštích desítkách let a na co se mají její obyvatelé připravit. Už nyní se ví, že v letních měsících se za posledních třicet let zvýšila průměrná teplota skoro o dva stupně. Počasí se tedy mění před očima. „Lidé kolem padesátky už to vidí. Ten, komu je dvacet, to nevnímá. Je už zvyklý na něco jiného,“ říká klimatolog. Počasí v Česku podle něj bude stále teplejší.

Václav Pražák

Na Koreu za války dohlíželi i Čechoslováci. Zdevastovaná země, popsal pamětník

Ve čtvrtek 27. července uplyne 70 let ode dne, kdy byla v Pchanmundžonu podepsána mírová smlouva, která ukončila tříletý vojenský konflikt známý jako korejská válka. A i když je z Česka do východní Asie pořádný kus cesty a mohlo by se zdát, že tento konflikt nenese českou stopu, opak je pravdou. Na dodržování smlouvy totiž dohlíželi také Čechoslováci. Jedním z nich byl i Václav Pražák z Hradce Králové.

Václav Pražák

Na Koreu za války dohlíželi i Čechoslováci. Zdevastovaná země, popsal pamětník

Ve čtvrtek 27. července uplyne 70 let ode dne, kdy byla v Pchanmundžonu podepsána mírová smlouva, která ukončila tříletý vojenský konflikt známý jako korejská válka. A i když je z Česka do východní Asie pořádný kus cesty a mohlo by se zdát, že tento konflikt nenese českou stopu, opak je pravdou. Na dodržování smlouvy totiž dohlíželi také Čechoslováci. Jedním z nich byl i Václav Pražák z Hradce Králové.