Kreativ

ŠTÍTEK: Asie

V Blansku snídali férově. Zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty. Se souhlasem Stanislava Komínka

VIDEO: V Blansku snídali férově, zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty

/FOTOGALERIE/ Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, buchty, sušenky nebo vlastnoručně upečený chleba. To vše přinesli na Férovou snídaní lidé do zámeckého parku v Blansku. Komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa a banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie se konal na 159 místech v republice. Čas? Sobota dopoledne.

Sládek a majitel pivovaru Hostomice Štěpán Kříž.

Sládek a majitel Pivovaru Hostomice: Český ležák je moje srdcovka

/FOTO, VIDEO/ Vaření piva doprovází Štěpána Kříže téměř celý život. Jako vyučený sladovník působil nejen v českých pivovarech, ale také v exotickém Japonsku či na Barbadosu. Vždy ale snil o otevření vlastního pivovaru v Čechách, kde by mohl oživit zapomenutou historii spojenou právě s vařením zlatavého moku. Osud ho před devíti lety zavedl do Hostomic. V začátcích to byli především místní lidé, kteří hostomický pivovar v rozjezdu podpořili.

Hamiro Dubí (TopSell)

Dlouhá tradice. Poslední českou firmu na výrobu plyšáků zachránil truhlář

Měl jedinou motivaci. Zachovat výrobu klasického českého plyšáka poté, co stagnující firmu se sídlem v Dubí na Teplicku a výrobnou v Novém Boru převzal od majitele, který si přál odejít do zaslouženého důchodu. A to se nakonec Luboši Novotnému podařilo. Tradice dlouhá 112 let tak díky němu zůstala zachována.

Vizualizace hypersonického letadla. Ilustrační foto

Z Evropy do Austrálie jen za čtyři hodiny. Hypersonický letoun to má dokázat

Nyní to trvá i s přestupy více než jeden celý den. Za pár let už by ale lidé mohli přeletět z Evropy do Austrálie za necelých pět hodin. Umožnit jim to má hypersonické letadlo, které aktuálně vyvíjí evropský startup Destinus. Unikátní letoun, který má být navíc šetrný k planetě, plánují nabídnout cestujícím již do deseti let.

Nejdelší visutý most na světě je na Dolní Moravě

Sky Bridge 721 slaví rok. Po nejdelším mostě světa prošlo už 290 tisíc lidí

Byl pátek 13. května 2022 a na nejdelší visutý most na světě vkročili na Dolní Moravě první turisté. V sobotu to bude přesně rok. Nová atrakce přilákala za rok téměř 300 tisíc návštěvníků. Sky Bridge 721 získal několik prestižních ocenění. Nyní je po generálním servisu a je připravený na letní sezonu.

Na nejdelší visutý most na světě Sky Bridge 721 na Dolní Moravě vstoupili v pátek třináctého první stovky turistů.

Sky Bridge 721 slaví rok. Po unikátní lávce pod Sněžníkem prošlo 290 tisíc lidí

/FOTO, VIDEO/ Byl pátek 13. května 2022 a na nejdelší visutou lávku na světě vkročili na Dolní Moravě první turisté. V sobotu to byl přesně rok. Nová atrakce přilákala za rok téměř 300 tisíc návštěvníků. Sky Bridge 721 získal několik prestižních ocenění. Nyní je po generálním servisu a je připravený na letní sezonu.

Huawei již počtvrté jmenována volbou zákazníků v oblasti SD-WAN sítí

Huawei již počtvrté jmenována volbou zákazníků v oblasti SD-WAN sítí

Zákazníci napříč odvětvími opět volili své favority ze sektoru ICT. Z více než dvaceti dodavatelů technologických řešení pro efektivní správu moderních velkých sítí, které umožňují vzdáleně propojit podnikové sítě včetně poboček a velkých datových center, zvítězila i letos společnost Huawei.

Koně Převalského by se v brzké budoucnosti mohli po úspěšné reintrodukci do středu a na západ Mongolska vrátit i do stepí Kazachstánu.

Koně Převalského chce pražská zoo poslat i do Zlaté stepi v Kazachstánu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Koně Převalského z chovu pražské zoo budou žít na více místech Asie. Vedle Mongolska, kam zatím bylo přepraveno 34 zvířat pro posílení stád posledních divoce žijících koní ve volné přírodě (a plánuje se i umístění dalších v nové lokalitě), mají zamířit i do Kazachstánu. I tam už je místo pobytu předběžně vybráno.

Moravské Toskánsko od Šardic.

Krása pohledět. Hra barev Moravského Toskánska láká fotografy z celého světa

/VIDEO/ Krajina Moravského Toskánska se právě barví především do žluté a zelené. Oblíbenou destinaci si oblíbili nejen fotografové z České republiky, ale také ze zahraničí. Pestrost barvám dodávají stíny měnící se v průběhu dne. V první třetině května vyniká v rozlehlých prostorách především jižně i západně pod Strážovickým kopcem jasně žlutě kvetoucí řepka.

Gastrofestival v Uherském Hradišti, 29. dubna 2023

Gastrofestival v Hradišti přilákal na náměstí tisíce lidí

Kolem osmi tisíc lidí dorazilo v pátek a v sobotu do Uherského Hradiště na dešťovými přeháňkami zkoušený Gastrofestival Cesta kolem světa. Jeho letošní ročník se po třech opakováních v Kunovicích přesunul z tamního Areálu Jízdy králů na prostornější uherskohradišťské Masarykovo náměstí, kam byl vstup zdarma.

Český premiér Petr Fiala

Ropu a uran by Česku mohly zajistit Kazachstán a Uzbekistán, věří premiér Fiala

Předseda vlády Petr Fiala má za sebou desetidenní cestu po Asii, při níž navštívil Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Právě dvě poslední jmenované země by se podle premiéra mohly stát významnými obchodními partnery České republiky v oblasti energetiky a strategických surovin a být alternativou k dodávkám z Ruska a Číny, které je potřeba z geopolitických důvodů nahradit.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou

VIDEO: Fiala v živé debatě povídal o rodičovském příspěvku i své cestě po Asii

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka prosazuje zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na 350 tisíc. Má podporu ostatních koaličních stran kromě ODS. Jak to bude vláda řešit? Moderátorka Kateřina Perknerová řešila téma v pravidelné čtvrteční on-line debatě s premiérem Petrem Fialou. Řeč přišla i na desetidenní cestu premiéra po Asii. Na záznam se můžete podívat v článku.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou

ANKETA: Jste pro zvýšení rodičovské i za cenu prohloubení státního dluhu?

Premiér Petr Fiala se vrací z desetidenní cesty po Asii. Během ní se dozvěděl, že ministr školství Vladimír Balaš (STAN) rezignuje ze zdravotních důvodů a na jeho místo by měl nastoupit Mikuláš Bek. Na post ministra pro evropské záležitosti STAN nominuje náměstka šéfa diplomacie Martina Dvořáka. Neměla by se ale spíš zřídit pozice ministra pro asijské záležitosti? Neznamenalo by to pro české firmy potřebnější impulz? A nebylo by při pohledu na rekordní státní dluh v prvním čtvrtletí ve výši 2,997 bilionu korun (letos stoupl o 102,2 miliardy) spíš na místě ministerská křesla rušit, než je nadále obsazovat?

Vladimír Balaš

Ministr školství Vladimír Balaš končí. Z funkce odchází kvůli zdravotním potížím

Po necelém roce končí ve vládě ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Ten oznámil, že odchází kvůli dlouhodobým zdravotním problémům po prodělání covidu. Poslanecký mandát si zatím ponechá. V koaličním kabinetu Balaše zřejmě nahradí jeho stranický kolega, současný ministr pro evropské záležitosti, senátor a někdejší rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Probíhá migrace žab. Cyklisté, ale i chodci pozor

Probíhá migrace žab. Cyklisté, ale i chodci pozor

Ze zimovišť tedy z lesa, z pod kamenů, z pod pařezů, se potřebují dostat do vody do svých trdlišť, kde chtějí založit novou generaci. Cyklostezka ze Šumic do Rudic vede kolem jezer a proto cyklisté, ale i chodci pozor na Bufo bufo ropuchu obecnou, která právě přes cyklostezku do rybníků migruje.

Unikátní atrakce. V blízkosti zámku Lednice jsou k vidění obří sochy z písku.

VIDEO: U zámku v Lednici vyrostly obří sochy. K vidění je Matka Země i vinař

/FOTOGALERIE/ Na začátku byly jen hromady speciálního písku, na konci jsou už k vidění obdivuhodné sochy mající na výšku i několik metrů. Poslední úpravy na svých dílech dokončují v těchto hodinách umělci v Lednici na Břeclavsku. Výstavu Sochy z písku mohou zájemci navštívit zatím o víkendech, přes týden jen příležitostně.

K 1. červenci 2023 dojde k uzavření čtyř poboček České pošty v Prostějově. Jednou z nich je i pošta Prostějov 4, v obchodní pasáži v Plumlovské ulici.

ANKETA DENÍKU: Prostějované jsou proti zrušení pošty v Plumlovské

Jako nesmyslný nápad vnímají občané Prostějova záměr České pošty zrušit pobočku v nákupní pasáži Hloučela. Lidé vyjadřují obavy z omezené dostupnosti poštovních služeb a spojují se v petici za zachování klíčových poboček, jakou je například pošta v Plumlovské ulici.

Pozor na Bufo bufo.

Cyklisté, ale i chodci pozor na Bufo bufo aneb Začala migrace žab

Začala migrace žab. Ze zimovišť, tedy z lesa, z pod kamenů, z pod pařezů, se potřebují dostat do vody do svých trdlišť, kde chtějí založit novou generaci. Cyklostezka ze Šumic do Rudic vede kolem jezer a proto cyklisté, ale i chodci pozor na Bufo bufo ropuchu obecnou, která právě přes cyklostezku do rybníků migruje.

Desetiletý Skipy je alergik a potřebuje drahá speciální krmiva. Jeho panička tak příliš neušetří.

Zdražení dopadlo i na majitele domácích mazlíčků. Šetří nákupy přes internet

Zdražování má vliv na téměř všechna odvětví. Vzrostly ceny potravin i energií a hlouběji do peněženek sahají také majitelé domácích mazlíčků. Náklady na krmiva, pamlsky, hračky i další chovatelské potřeby jim za poslední rok narostly o desítky procent. Řada lidí se proto snaží ušetřit a kupuje levnější varianty krmiv nebo méně pamlsků. Rostou také prodeje přes internet.

Pohled na radar určený Indické armádě

Špičková technologie, která firmě pomáhá prosazovat se ve světě

Celkem osm radarů pro letiště indického námořnictva a letectva dodá v letošním roce pardubická firma T-CZ, patřící do LPP Holdingu. Spolupracuje přitom s indickým partnerem, společností Data Patterns. První zařízení z celkových devíti využívá indická armáda již od července 2022 na letišti v Arakkonamu, které má nejdelší vojenskou leteckou dráhu v Asii.

Místo klasických a veřejnosti dobře známých jehliček používá primářka Jitka Krejčí ze šumperské nemocnice speciální laserovou akupunkturní hlavici.

Pacientům od bolestí uleví laserová akupunktura. V Šumperku už funguje

Rehabilitační oddělení Nemocnice Šumperk rozšířilo spektrum péče o další novinku. Pacientům nabízí laserovou akupunkturu, která pomáhá ulevit od řady bolestivých stavů. Léčebnou novinku laserové akupunktury vítají zejména ti pacienti, kteří se doposud akupunktury báli například kvůli jehlám.

Cvrčci. Ilustrační snímek

Další nebezpečí? Novou totalitu přinesou cvrčci, věří konspirátoři

Milovníci konspiračních teorií varují před dalším nebezpečím pro svobodné lidstvo. Jeho zotročení, které podle nich připravují světové elity, proběhne skrze potraviny. Mimo jiné hmyzí výrobky. Na sociálních sítích proto kritizují obchodní řetězce a dopravce, kteří je zařazují do prodávaného sortimentu, nebo se drsně obouvají do škol, kde probíhá ekologická osvěta.

Hyundai Sonata má elegantní a aerodynamická boční linie.

Nový Hyundai Sonata je krasavec, kterým se u nás bohužel nesvezeme

Automobilka Hyundai je na našem trhu samozřejmě velmi aktuální, to ale bohužel neplatí pro model Sonata, jehož nová podoba se právě představila. „Bohužel“ proto, že nová Sonata vypadá vážně skvěle a na našich silnicích by jí to určitě moc slušelo. Koupil by si jí tu ale jenom málokdo.

Letiště Václava Havla. Terminál 1

Lety z Prahy do Soulu jsou opět obnoveny. Poprvé od vypuknutí epidemie covidu-19

/FOTOGALERIE/ Přímé letecké spojení Prahy s jihokorejským Soulem se v pondělí 27. března obnovilo. První let přistál na pražském letišti před 17:00. Provoz linky zajišťuje společnost Korean Air. Naposledy se z Prahy do Soulu létalo v březnu 2020, tedy před epidemií covidu-19. Linka fungovala od května 2004. Informovala o tom mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Slavnosti cibule v Račeticích

Co je potřeba vědět o cibuli: Mnozí ani netuší, čím si vylepšují guláš

Cibule je jednou z nejpoužívanějších druhů zeleniny. Je zdravá, obsahuje důležité vitamíny. Neobejde se bez ní prakticky žádná hospodyňka či kuchař. Navíc je známa její léčivá síla. Pěstování zvládne prakticky každý, vybírat si lze hned z několika oblíbených odrůd. Existuje například bílá, žlutá či červená.

Koně, který utekl z Jevišovky, nalezli v rakouském Laa.

Poutník z Asie hledal koně. Z Jevišovky namířil do Rakouska. Našli ho v Laa

Náhoda, všímavost lidí i síla sociálních sítí pomohla vyřešit kuriozní případ. „V Jevišovce se měl nacházet nešťastný poutník z Asie, který ztratil svého koně. Společně prý projíždějí Evropou a jeho čtyřnohý parťák se mu měl v úterý večer ztratit u břehu řeky. V minulosti prý ještě nic podobného neudělal," sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Restaurace Eatery & Bakery Long Story Short v Olomouci, březen 2023

Restaurace Long Story Short uspěla u Pohlreicha. Ten nešetřil chválou

Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.

Restaurace Eatery & Bakery Long Story Short v Olomouci, březen 2023

Olomoucká restaurace Long Story Short vyhrála u Pohlreicha. Ten nešetřil chválou

Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.

Pražský hrad.

Nejvíc v metropoli utratí Američané. Naopak turisté z Polska v Praze šetří

/FOTOGALERIE/ Za jídlo a bary utratí v Praze nejvíce Španělé, Britové a Američané, lidé z asijských zemí radši platí za památky. Odborníci teď na základě průzkumu chtějí přilákat turisty z různých zemí na jejich konkrétní národnostní zájmy. Nabízet jim budou kávu, víno, ale i tradiční křišťál.

Zdeněk Pohlreich hodnotí úroveň restaurací

Zdeněk Pohlreich: Tradiční česká kuchyně to bude mít hodně složité

Stačí vyslovit jméno Zdeněk Pohlreich a všichni jsou v tu ránu doma. Několik let šlapal na paty českým restauracím a uděloval jim rady, jak být lepší. Bylo to v časech, kdy byla úroveň pohostinství v Česku na špatné úrovni, což už je naštěstí pryč. Republiku zaplavilo množství fantastických podniků, kde se dá nádherně najíst. Které jsou z těch už tak skvělých nejlepší? Mistr Pohlreich to vyřeší během Souboje restaurací, pořadu, který právě vysílá televize Nova. Rozhoduje v něm nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů.

Evan Gilyard

Do Nymburka přichází americký rozehrávač Gilyard, hvězda Asean League

Basketbalisty Nymburka posílil americký rozehrávač Evan Gilyard. Čtyřiadvacetiletý rodák z Chicaga přichází s pověstí střelce a měl by obhájcům titulu pomoci s dlouhodobým problémem v postupném útoku. Do české ligy zamířil poté, co skončila Asean League, kde patřil mezi nejvýraznější osobnosti a dovedl Saigon Heat až do finále. V Nymburce podepsal 178 centimetrů vysoký rozehrávač smlouvu do konce sezony.