Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Vědci z Brna mají způsob, jak odhalit šizené potraviny

Brno /ANKETA/ - Párky a salámy plné sojových a pšeničných přídavků. Výrobci uzenin se běžně snaží ušetřit tím, že do masa přimíchají rostlinné proteiny. Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity chtějí tyto látky ve výrobcích odhalovat a pomoci tak spotřebitelům.

Brněnští vědci: Dejte si bažanta

Brno – Obohatit si jídelníček kuřecím masem? Podle studie brněnských vědců by vyznavači zdravého životního stylu měli volit jídla z úplně jiného opeřence. Lidskému tělu mnohem víc prospěje menu z bažanta.

Brněnští vědci: Dejte si bažanta

Brno – Obohatit si jídelníček kuřecím masem? Podle studie brněnských vědců by vyznavači zdravého životního stylu měli volit jídla z úplně jiného opeřence. Lidskému tělu mnohem víc prospěje menu z bažanta.

Poštu ochromil zápach z mrtvého potkana

Velká Bíteš - Rozkládající se potkan ukrytý v balíčku ochromil ve čtvrtek chod pošty ve Velké Bíteši na Žďársku. Její pracovníci neměli tušení, co zásilka ukrývá.

Poštu ochromil zápach z mrtvého potkana. Byl v zásilce

Tišnov, Velká Bíteš - Rozkládající se potkan ukrytý v balíčku ochromil ve čtvrtek chod pošty ve Velké Bíteši na Žďársku. Její pracovníci neměli tušení, co zásilka ukrývá. Kvůli zápachu zvraceli a měli podrážděné dýchací cesty. Obávali se, že ukrývá chemikálie. Nález pak všechny překvapil, řekl ČTK mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Studenti poodhalí tajemství proteinů a lepšího praní

Brno - Prací prášky, které si se špinavým prádlem poradí i při nízkých teplotách. Ekologicky šetrná čistidla. Nebo křupavější a déle čerstvé pečivo. Na tom všem mají zásluhu molekuly bílkovin, jejichž strukturu uměle vylepšili odborníci na proteinové inženýrství.

Ledviny nebolí a pak selhávají

Rychnov n. K. - Rychnovská společnost Dialcorp se včera na Den ledviny otevřela veřejnosti. Na změření tlaku a vyšetření moči papírkem čekali lidé již od rána.

Jak předejít dětským alergiím

Na obranyschopnost dětského organismu proti alergickým onemocněním je nutné myslet již v prvním roce života dítěte. Odborníci doporučují dítě kojit, co nejdéle to jde.

Bogota: nádražní restaurace úplně jinak

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Me..dví..dek z Bogoty… začne si host i nevědomky broukat písničku skupiny Lucie, když zasedne ke stolu brněnské restaurace Bogota a otevře jídelní lístek se známou siluetou plyšového medvídka.

Němci s vědci vytvořili zdravý párek

Freising – Bez párku a klobásy si spousta Němců nedovede představit život. Mezi desítky nejrůznějších druhů teď přibude jeden speciální, od vědců.

Automaty na mléko budou i ve Zlíně

Zlín – Automaty na mléko, které se v posledních měsících uvádějí do provozu po celé republice, budou v nejbližší době i ve Zlíně. Prospěch z toho budou mít nejen spotřebitelé, ale i menší zemědělci. Ti v nich mohou vidět způsob, jak si zvýšit výkupní cenu mléka, která je v tomto případě vyšší než u mlékáren.

Brněnští onkologové ohromili svět

Brno - Unikátní výzkumné a léčebné postupy brněnských onkologů slaví úspěchy i ve světě. Nedávno otiskl prestižní odborný týdeník Blood článek o metodě, která pomáhá léčit pacienty s rakovinou.

Kapr v zimě spí, jako medvěd

České Budějovice – Jen jeden nádech za minutu, letargický spánek a žádné přijímání potravy. Tak vypadá spokojený kapří zimní sen.

Po Jeseníku bude mléko z automatu nabízet i Zábřeh

Zábřeh - Nejspíš už příští týden si budou moci lidé v Zábřehu koupit čerstvé, neupravené mléko z automatu. Přístroj chce blízko prodejny Albert u křižovatky ulic Bezručovy a Mánesovy instalovat místní Agrodružstvo.

Vědci: Při stavbě Karlova mostu nebyla použita vejce

Praha – Vědci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze potvrdili, že při stavbě Karlova mostu nebyla použita vejce. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí VŠCHT Ivana Picková. Popřeli tak svůj předchozí výzkum, ve kterém naopak přítomnost bílkovin z vaječných bílků prokázali.

Na zábřežském zámku se vaří Bílé pivo

Ostrava/FOTOGALERIE/ - Rok 2010 otevřeli v minipivovaru na Zámku v Ostravě-Zábřehu výstavem nového piva. Jde o takzvané bílé pivo. Má efektní bílý nádech díky pšeničné bílkovině a zajímavé ovocné aroma. „Název Bílé pivo tematicky vhodně zapadá k lednovým, zasněženým dnům. Svým obsahem, ale i historií, navíc dává vzpomenout na mistrovství staročeských sládků,“ říká manažer komplexu Zámek Zábřeh Radovan Koudelka.

V Ostravě na zámku vaří bílé pivo

Ostrava - Nové pivo ze Zámku Zábřeh dává vzpomenout na mistrovství českých sládků. Chuťově v sobě vyváženě mísí jemně obilnou chuť s odstíny hořké chmeloviny.

Kapra jíme málo, ač je zdravý. Z Hané se vyváží k moři

Olomouc – Smažený kapr o Štědrém večeru zavoní ve většině domácnosti. Ale co jindy v roce? Česká ryba bohužel zaostává. Na českém kapříkovi si tak paradoxně pochutnávají v přímořských zemích, kam je tuzemští rybáři vyvážejí.

David získal vozík

Valteřice–Jednadvacetiletý David z Valteřic na Českolipsku bude moci, i přes své vážné zdravotní potíže, prožívat svůj život co nejvíce aktivně. Usnadní mu jej speciální vozík, na nějž 42 tisíci korunami přispěli zaměstnanci ČEZ.

Vánoční rady nejen pro diabetiky: Zaostřeno na cukry a alkohol

Konec roku bývá vždycky náročný. Chceme vyřešit všechny resty, musíme uklidit byt, nakoupit dárky a absolvovat tradiční večírky. K tomu všemu máme tendence se přejídat a častěji posilňovat alkoholem. Ještě těžší je konec roku pro diabetiky, kteří se musí držet zkrátka a musí dodržovat dietní režim. Jde to vůbec zvládnout?

Další úspěch českých vědců: umí zastavit AIDS

Praha – Česká věda se opět dostává do pozornosti světových odborníků. Výzkumný tým tří ústavů Akademie věd ČR společně s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a univerzitou v německém Heidelbergu totiž představili unikátní sloučeninu, která zabraňuje množení viru HIV v těle nakaženého člověka.

Bezlepkové pivo by chtěli pít v celé republice

Ostrava - Jedinečnou specialitu mají nyní na čepu v Zámeckém minipivovaru v Ostravě-Zábřehu. Uvařili zde bezlepkové jedenáctistupňové pivo, které má zdravotní účinky. Ocení ho nejen mnoho lidí s celiakií.

Jezte hrách, předejdete srdečním onemocněním

Ve středověku naši předci na hrachu vyrostli. Nezřekli se ho ani ve sváteční dny. Velikonoce i Vánoce na dlouho spojili s pučálkou, opraženým hrachem se škvarky nebo se skořicí a medem. Tehdy možná ani netušili, jak zdravou to zeleninu jedí.