Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Podle odhadů postihuje demence až pět milionů lidí v Evropě, dvakrát častěji ženy než muže.

Vědci se hrozí: Klíčová studie o Alzheimerově chorobě je možná zmanipulovaná

Výsledky klíčové studie o Alzheimerově chorobě z roku 2006 mohou být smyšlené, zjistil odborný časopis Science. Při svém přešetření této práce totiž našel několik indicií svědčících o tom, že hlavní autor studie, vědec Sylvain Lesné z Minnesotské univerzity, v některých případech manipuloval se snímky.

Každé jídlo by mělo obsahovat 20 g kvalitních bílkovin.

Jak nakrmit seniory? Vitalita z talíře je velmi důležitá

Léto je časem, kdy máme více příležitostí setkávat se s rodiči a prarodiči. Často k nim posíláme na prázdniny děti a babičky vyzbrojujeme radami, co jim vařit, co jim chutná. Jestlipak vás ale někdy napadlo zamyslet se nad jídelníčkem svých rodičů? Výživa je pro ně velmi důležitým faktorem, který může ovlivnit jejich zdraví a kvalitu stárnutí.

Abychom viděli ostře, naše oči se stále mimoděk pohybují.

Plné svaly tvoří voda, oči se stále pohybují. Přečtěte si, co nevíte o svém těle

My lidé jsme zvláštní tvorové. Řešíme, zda jsou naše těla dostatečně krásná do plavek a zlobíme se na sebe, když si nedokážeme zapamatovat všechno, co si umaneme. Přemýšleli jste však někdy nad tím, jak geniální lidské tělo je? Mozek, oči, svaly, kosti – doslova každá buňka funguje v dokonalém souladu. Pojďte se s námi podívat na pár zajímavostí, které jste o sobě nevěděli.

Trenér a výživový poradce Petr Svačina.

Češi narychlo hubnou do plavek. Pozor ale na zázračné pilulky, říká trenér

Letní sezona v plavkách u vody začíná. A stejně jako každý rok, začíná u mnohých Čechů rychlý boj s přebytečnými kily. Kdo nestihl zhubnout či pěstovat svaly v posilovně, snaží se před létem pomáhat tělu různými doplňky výživy - tobolky, pilulky, kapsle, prášky. Reklamy u nich většinou slibují rychlé zhubnutí, dokonce růst svalové hmoty či boj proti vráskám. Podle Petra Svačiny, fitness trenéra a výživového poradce, je to ale džungle, kde kvantita převládá nad kvalitou. Varuje proto před nákupem zázračných pilulek. Klasické cvičení a zdravý životní styl podle něj nic nahradit nedokáže.  

Svišť hibernuje až osm měsíců

Trumfli byste láskou k spánku zvířecí rekordmany? Přeborníkem je svišť

Tma, šero, zima. My lidé v zimě rádi spíme více. A ani zvířata nemají vždy náladu na zimní radovánky. Mnoho z nich se raději uchyluje k tzv. hibernaci. V tomto stavu u nich dochází k omezení fyziologických procesů a aktivity, což jim usnadňuje přežít nepříznivé podmínky. Hibernaci neboli zimnímu spánku, jak o tom píše časopis Květy, většinou předchází poctivá příprava, například v podobě ukládání tuku v těle.

Vakcína proti covidu-19 od americké společnosti Novavax (na snímku z 7. října 2020).

Očkovací alternativa. Do Česka dorazilo 130 tisíc dávek vakcíny od Novavaxu

Do Česka dorazilo 130 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax. Předem přihlášení zájemci dostanou SMS, že se mohou k očkování registrovat. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Celkově je objednáno 375 tisíc dávek pro očkování 187 500 osob. Zájemců je podle aktuálních informací ministerstva zatím 8252.

Poutine je kanadským národním jídlem.

Hvězda kanadské gastronomie? Hranolky, sýr a omáčka

Hranolky rozmočené v zahuštěné omáčce z masového výpeku posypané cucky sýrového tvarohu? Nezní to lahodně, nevypadá to lahodně, ale rozhodně to lahodně chutná. Kanadský pokrm poutine je hvězdou rychlého občerstvení posledních let a setkat se s ním můžeme už i v Česku.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto.

PŘEHLEDNĚ: Nová vakcína Novavax. Jak funguje a čím zaujme odpůrce očkování

V Česku se rozšířil počet vakcín proti nemoci covid-19. Od 1. února se mohou zájemci o očkování vakcínou Nuvaxovid od společnosti Novavax registrovat do centrálního registračního systému. Na samotnou „včeličku“ bude nutné vyčkat. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by první dávky vakcíny měly dorazit koncem února a podle jeho odhadů o ni bude mít zájem až půl milionu lidí.

„Tabulkářka“ Ester dokazuje, že zhubnout jde poměrně pohodlně

Jedla, co chtěla, i tak zhubla přes 30 kilo. Je z ní vážně kočka

Na Instagramu si říká „Tabulkářka“, jinak je to Ester a hlavně je to dáma, která jasně dokazuje, že zhubnout jde ve finále poměrně pohodlně. A to pouze tím, že si hlídáte kalorické množství spotřebovaných tuků, cukrů, bílkovin a vláknin. Jinak jíte, co chcete. Sladkosti, tuky? Není problém. Jen musíte vědět kolik. U Ester je výsledkem pokles váhy z metráku na necelých 70 kilogramů. No není to úžasné?

Karel Berka z katedry fyzikální chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vytvořil 3D modely proteinů variant koronaviru delta a omikron, které umožňují lépe pochopit jejich rozdílné vlastnosti a chování.

Proč je omikron jiný než delta? Modely olomouckého vědce umožní pochopit rozdíly

Delta a omikron jsou varianty koronaviru. Omikron je jiný než doposud převažující delta. V čem přesně se liší? Lépe pochopit rozdílné vlastnosti a chování variant koronaviru delta a omikron umožňují 3D modely jejich proteinů, které vytvořil Karel Berka z katedry fyzikální chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Dle výzkumu jsou burgery z masa výživnější než burgery rostlinné

Výzkum: Burgery z masa jsou výživnější než ty rostlinné

O benefitech rostlinné stravy pro lidské zdraví není potřeba diskutovat, stejně jako o prokázané škodlivosti nezřízeného masožroutství. Pokud vám ale jde o příjem nepostradatelných esenciálních aminokyselin, ve světě burgerů stále vítězí ty masové nad jejich rostlinnými alternativami.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto

Přijde lednová vlna? Omikron prolamuje vakcíny, ale druhá obranná linie drží

Dvě dávky současných očkovacích látek proti covidu jsou málo, tři ale vypadají, že na omikron zabírají. Naší nadějí jsou paměťové bílé krvinky. Experti z celého světa v polovině týdne na on-line summitu Světové zdravotnické organizace WHO analyzovali výsledky dosavadního výzkumu omikronové varianty SARS-CoV-2. Zprávy, které byly následně vydány, jsou znepokojující i optimistické zároveň.

Konspirační teorie o očkování proti koronaviru neustávají. Jejich vyznavači se je navíc snaží posílit tím, že je míchají dohromady

Včasná léčba pomocí ivermektinu? Nové zaklínadlo antivaxerů, ale opřené o lži

Řada českých uživatelů sociálních sítí začala masově šířit anonymní příspěvek popisující údajný "můj příběh" kohosi, kdo se označuje jako "kdysi aktivní (12 let praktikující) novinář". Příběh zdůrazňuje momentálně nejšířenější konspirační teorii: žádný pobyt na JIP by nebyl potřeba, kdyby praktičtí lékaři hned při prvních příznacích nákazy předepsali pacientům ivermektin. Jde o story založenou na lžích.

Takhle mohla vypadat mladá denisovanka, která žila před 50 tisíci let v oblasti dnešní Sibiře. Její tvář byla zrekonstruována pomocí palety vzorků starověké DNA

Záhadní předci. Vědci objevili nejstarší fosilie denisovanů, poprvé i s nástroji

Záhadná linie vyhynulých lidských předků, známých jako denisované, poodkryla vědcům své další tajemství. Zjistili totiž, že některé z kostí těchto pradávných tvorů, ukrývajících se v sibiřské jeskyni, pocházejí již z doby před 200 tisíci let. Jsou to dosud nejstarší fosilie tohoto druhu, jaké byly zaznamenány. A poprvé se u nich našly také kamenné předměty, které se pojí s jejich existencí. 

Milan Václavík podával na kroměřížském výstavišti restované červy. Známý český kuchař se dlouhodobě soustředí na exotické maso a hmyz.

Připravuje smažené tarantule či hady. V Kroměříži nabízel restované červy

Jedním z lákadel na sobotní entomologické burze v Kroměříži byl stánek známého kuchaře Milana Václavíka. Ten na výstavišti připravoval k ochutnání restované červy. Hmyz ale není tím jediným, na co se specializuje. Jeho doménou je totiž příprava nejrůznějších exotických pochutin – od cvrčků, přes krokodýly až po hady.

Mlékem dodáme tělu vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy či vápník

Mléko jako zásobárna bílkovin a vitamínů: Nejzdravější jsou ty neslazené

Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.

Svačina pro školáky

Jak by se měli stravovat školáci? Podívejte se na jídelníček

Mnoho rodičů si často neví rady, jaké zásady stravování by měli u školáků dodržovat. Někdo navštíví nutriční specialisty, jiný zase sousedy nebo prostě vyndá, co má v lednici a s mottem „bez reptání“ předloží pokrm dětem k požití. 

Ilustrační snímek

Kouzelná pilulka: brněnští vědci s ní chtějí zastavit ochránce rakoviny

Má to být obyčejná pilulka, přesto se může stát mocnou zbraní v boji s řadou nádorových onemocnění. Vědci z brněnské Mendelovy univerzity přišli na možný způsob, jak léčbu rakoviny zefektivnit. „Pilulka by mohla zvýšit úspěšnost protinádorové léčby i o desítky procent,“ uvedl vedoucí Ústavu chemie a biochemie Agronomické fakulty univerzity Vojtěch Adam.

Mlsejte bez výčitek a dejte si zmrzlinu jako svačinku

Hravě, zdravě: Můžete jíst zmrzlinu bez výčitek a přitom nepřibrat?

Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme

Mlsejte bez výčitek a dejte si zmrzlinu jako svačinku

Hravě, zdravě: Můžete jíst zmrzlinu bez výčitek a přitom nepřibrat?

Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme

Mlsejte bez výčitek a dejte si zmrzlinu jako svačinku

Hravě, zdravě: Můžete jíst zmrzlinu bez výčitek a přitom nepřibrat?

Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme

Mlsejte bez výčitek a dejte si zmrzlinu jako svačinku

Hravě, zdravě: Můžete jíst zmrzlinu bez výčitek a přitom nepřibrat?

Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme

Mlsejte bez výčitek a dejte si zmrzlinu jako svačinku

Hravě, zdravě: Můžete jíst zmrzlinu bez výčitek a přitom nepřibrat?

Milujete zmrzliny? Tak moc byste si v tom horku dali, ale máte strach, že okamžitě přiberete kila navíc? Co myslíte? Měli byste se jim raději vyhýbat, protože jsou plné nadbytečných kalorií nebo je to pouhý mýtus? Léto je neodmyslitelně spjato s konzumací zmrzliny a milují je zejména děti. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který velmi děkujeme

Druhů semen, která lze nakličovat, je nespočet. Důležitý je samozřejmě i správný postup nakličování.

Žito, oves nebo proso. Zdravé a chutné klíčky

Látky, které se v semenech při klíčení probouzejí, zajišťují růst mladých rostlinek, ale dodají vitalitu i nám. Překvapí i jejich příjemná chuť, stačí jen vyzkoušet a vybrat si svou nejoblíbenější. Druhů semen, která lze nakličovat, je totiž nespočet. Důležitý je samozřejmě i správný postup nakličování.

Student brněnské techniky Martin Masár se rozhodl z brouků vyrobit proteinový nápoj.

Dopřejte si bílkoviny ze cvrčka. V Brně vyrobí hmyzí proteinový nápoj

Cvrček domácí, potemník moučný a stájový. Pro západní civilizaci hnusné potvory se spoustou noh. Pro dvě miliardy lidí ve zbytku světa běžná součást stravy. Pro dvaadvacetiletého studenta brněnské techniky Martina Masára kvalitní a k životnímu prostředí šetrný zdroj bílkovin. Proto se z brouků rozhodl vyrobit proteinový nápoj.

Student brněnské techniky Martin Masár se rozhodl z brouků vyrobit proteinový nápoj.

Dopřejte si bílkoviny ze cvrčka. V Brně vyrobí hmyzí proteinový nápoj

Cvrček domácí, potemník moučný a stájový. Pro západní civilizaci hnusné potvory se spoustou noh. Pro dvě miliardy lidí ve zbytku světa běžná součást stravy. Pro dvaadvacetiletého studenta brněnské techniky Martina Masára kvalitní a k životnímu prostředí šetrný zdroj bílkovin. Proto se z brouků rozhodl vyrobit proteinový nápoj.

Vyšetření protilátek proti onemocnění Covid-19 na olomoucké poliklinice, 8. prosince 2020

Naočkovaní mají dost protilátek, zjistil test v Olomouci. Vyšetří i veřejnost

Funguje očkování proti Covid-19? Mají naočkovaní lidé dostatek protilátek? Zdravotníci na poliklinice SPEA Olomouc provedli pilotní test. S odstupem zhruba dvou týdnů od druhé dávky vakcíny Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech vyšetřovali množství vytvořených protilátek u vzorku zaměstnanců. Zjistili, že vakcína ve všech případech vyvolala obdobnou imunitní odpověď, jakou bojuje organismus s infekcemi a chrání před Covid-19. Vyšetření nabídnou veřejnosti.

Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích.

Hmyz je potravinou budoucnosti. Nejen pro lidi, ale nejspíš i zvířata

O jeho užitečnosti a nezastupitelnosti v ekosystému planety nepochybujeme. Ale pohlížet na hmyz jako na zdroj chutného a zdravého jídla? Na tu představu si zvykáme zatím pomalu. Podle vědců je ale právě hmyz zdrojem potravy, která může nasytit nejen stále se rozrůstající lidstvo, ale také hospodářská zvířata, čímž by došlo ke snížení devastace přírody a dopadů klimatických změn. Brněnská Mendelova univerzita provádí na vývoj krmiva z hmyzu aktuálně výzkum.  

I večeře by měla být kvalitní a zdravá.

RADA: Jak sestavit vyváženou večeři?

/8. DEN/ Všichni se na ni celý den těšíme. Zasloužená večeře. Někdy ale nezbývají síly na přípravu kvalitního pokrmu, takže se odbudeme. Přitom lehká večeře, která však zasytí, je velmi důležitá. Především proto, aby nás před spaním nebo večer u televize nehonila mlsná.

Bill Gates

Bill Gates nás bude přes vakcínu sledovat a řídit, šíří se lži na internetu

Připravovaná vakcína proti koronaviru od americké firmy Moderna mění lidskou DNA s cílem vyrobit „přeprogramované generace“, jejichž DNA bude ovládat „posel RNA“. Jde o globální plán Billa Gatese. Tak vypadá nová konspirační teorie, kterou v Česku šíří například web NWOO, který zřídil dezinformátor Jan Korál.

Z přednášky doktora Campbella.

Objevil profesor „kovboj“ na Filipínách klíč ke zdraví?

/FOTOGALERIE/ Svítání je příslib nového dne, kdy sluníčko prochází mraky, červánky na obloze, začátek něčeho hezkého, naděje, které do přicházejícího dne vkládáme. Svitání je zároveň chráněnou dílnou – jediným nakladatelstvím v České Republice, které zaměstnává pouze lidi s handicapem, včetně těch na vozíku, především ze Středočeského kraje a Prahy. Nakladatelství vydává především knihy se zdravotní tématikou. 

Z přednášky doktora Campbella.

Objevil profesor „kovboj“ na Filipínách klíč ke zdraví?

/FOTOGALERIE/ Svítání je příslib nového dne, kdy sluníčko prochází mraky, červánky na obloze, začátek něčeho hezkého, naděje, které do přicházejícího dne vkládáme. Svitání je zároveň chráněnou dílnou – jediným nakladatelstvím v České Republice, které zaměstnává pouze lidi s handicapem, včetně těch na vozíku, především ze Středočeského kraje a Prahy. Nakladatelství vydává především knihy se zdravotní tématikou. 

Z přednášky doktora Campbella.

Objevil profesor „kovboj“ na Filipínách klíč ke zdraví?

/FOTOGALERIE/ Svítání je příslib nového dne, kdy sluníčko prochází mraky, červánky na obloze, začátek něčeho hezkého, naděje, které do přicházejícího dne vkládáme. Svitání je zároveň chráněnou dílnou – jediným nakladatelstvím v České Republice, které zaměstnává pouze lidi s handicapem, včetně těch na vozíku, především ze Středočeského kraje a Prahy. Nakladatelství vydává především knihy se zdravotní tématikou.