Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
Čočka je odedávna důležitou součástí našeho jídelníčku. Je velmi zdravá, na přípravu jednoduchá a není drahá. Existuje však druh čočky, který si své místo v české kuchyni teprve hledá. A to je škoda, protože černá čočka, zvaná též beluga, obsahuje množství zdraví prospěšných látek, nezpůsobuje trávicí problémy, a navíc umí pomoci s hubnutím. V kuchyni je černá čočka poklad - dá se připravit na mnoho způsobů a na talíři vypadá hezky, protože se nerozvaří.
Na luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují velmi mnoho cenných minerálních látek a důležitých bílkovin. Jeden druh luštěnin navíc postrádá nepříjemný vedlejší efekt, kterého se lidé obávají: Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání. Přečtěte si, proč jíst červenou čočku, jak červenou čočku vařit a proč červená čočka nenadýmá.
Odborníci z Velké Británie a Číny oznámili, že se jim podařilo jim učinit velký krok k včasnému krevnímu testu, který by podle nich mohl předpovědět riziko demence už deset let před formální diagnózou. Objevili totiž vzorce čtyř proteinů, které na možnou demenci v budoucnu ukazují. Znamená to možnost začít dříve a tedy účinněji s léčbou.
Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?
Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?
Pokud by se na nějakou potravinu měly pět ódy, určitě by to byl tvaroh. Obyčejný nezralý sýr je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů. Nedají na něj dopustit sportovci, kterým díky němu lépe přibývá svalová hmota, ani lidé, kteří se pokoušejí zhubnout. Navíc je ozdobou domácí kuchyně, protože se dá připravit na slano i na sladko, a v obou případech na mnoho způsobů. Co všechno obsahuje tvaroh? Proč je dobré jíst tvaroh? A jsou v tvarohu probiotika?
V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. Jsou výživné a obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, které prospívají našemu tělu. V našich končinách je z luštěnin zřejmě nejoblíbenější čočka. Navzdory jejím přínosům pro zdraví však řadě lidí vadí nepříjemné vedlejší efekty její konzumace - nadýmání. Proč je čočka tak zdravá? Jak ji připravit, aby nenadýmala? Jak se vaří nejlepší čočka na kyselo? A je pravda, že čočka pomáhá s hubnutím?
Jennifer Aniston už patří mezi herecké legendy. Slavná hvězda seriálu Přátelé v únoru oslaví 55 let. Její vizáž takovému věku však vůbec neodpovídá. Je ve výrazně lepší formě. Jak to dělá? O svůj recept na zdraví a kondici se ráda dělí nejen se svými příznivci.
Poslední den v roce se má řádně oslavit, o tom není pochyb. Jak ale současně zařídit, abyste se ráno neprobudili s kocovinou? Typická kocovina je nevolnost, kterou provází bolesti hlavy, žaludek jako na vodě, často i zvracení a třes celého těla. Během pár minut fit nebudete, ale díky zázvoru můžete kocovinu alespoň zmírnit a své utrpení trochu zkrátit. Co se děje v těle při kocovině, jak se kocoviny zbavit, co je dobré na kocovinu jíst a proč byste měli užívat zázvor?
Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?
Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.
Jít vstříc svému snu. K tomu se před několika lety odhodlal Václav Bubla spolu se svým kamarádem a dnes již společníkem Tomášem Michkem z Karlových Varů. Oba tehdy sportovali, chodili do fitka. Jenže zjistili, že na trhu není žádný adekvátní doplněk stravy. A tak to začalo. Dnes se mohou chlubit jedinečnými produkty značky Natural Protein.
Receptů na přípravu rychlé večeře není nikdy dost. Tento pokrm s růžičkovou kapustou a mletým masem vás zasytí, zahřeje a nezabere mnoho času. Navíc je plný zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály a bílkoviny.
Anna měla nadváhu celý život. Nejvyšší hodnota, kterou kdy na displeji váhy spatřila, byla 117 kg. Jednoho dne si však uvědomila, že vidět na váze trojciferné číslo není nic příjemného a rozhodla se to změnit. Vymyslela si proto 10 pravidel, která se stala každodenní součástí jejího života a která ji dovedla k postavě snů. Jak se jí podařilo zhubnout, jaká jídla jíst, abyste zhubli také a jaká pravidla dodržovat?
Začíná podzim, a to je čas, kdy se tělo před nadcházejícími sychravými a chladnými dny může posílit maso s minimem tuku a dostatkem bílkovin, vitaminů a minerálů. To je právě divočina, kterou při nadcházejících honech budou mít na stole zejména příbuzní a známí myslivců. Přitom srnčí, kančí, mufloní nebo daňčí maso se dá sehnat celoročně na celém území Pardubického kraje. Nabízí ho nejen Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ve svých honitbách, ale i soukromníci.
Děti opouštějí hnízdo, vy máte vybudovanou stabilní práci i sebevědomí a před sebou podle statistik ještě třicet let života. Co můžete udělat pro to, abyste tato léta prožili ve zdraví a skvělé kondici? Jak trávit svůj život po padesátce tak, aby vám bylo dobře? Nabízíme vám celou škálu osvědčených postřehů, závěrů z prestižních studií i klasických rad a tipů, které pro vás mohou být tou pravou inspirací.
Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?
Jak zhubnout po padesátce? Starší ženy si často stěžují, že přibírají na váze. Hubnutí jim dělá problémy, které v mladším věku neznaly. Ačkoliv cvičí a snaží se o správné stravování, kila dolů nejdou, nebo jen velmi pomalu. Podle odborníků to není výmysl ani výmluva, protože tento problém opravdu existuje. Čím to je, že po padesátce se lidem nedaří zhubnout? Lékaři zjistili, co hubnutí brzdí a jak s tím bojovat.
Archeologové zjistili, co jedli lidé v době bronzové na území dnešního Kavkazu. Někdejší stravování se podařilo objasnit výzkumem bílkovin získaných ze starodávných kotlů.
V konzumaci piva jsou Češi světovými rekordmany. Loni se jej u nás vypilo 141 litrů na obyvatele, což je o šest velkých piv více než předloni. A v létě samozřejmě jeho konzumace stoupá. Svou obrovskou spotřebu milovníci piva omlouvají oblíbeným tvrzením, že pivo je lék. Je tomu ale opravdu tak? Je pivo plné vitaminů a minerálů? Podporuje naše trávení, pleť, imunitu, zkrátka celkové zdraví? A kolik piva lze vypít, aby nám prospívalo a neohrozila nás třeba pivní potománie?
Jen hrábnout rukou do krabice plné kroutících se červů vyžaduje notnou dávku sebezapření. Zatímco prodejce hmyzích pochutin Petr Kovařík chystá ve stánku na jičínském food festivalu porci pražených moučných červů na česneku se salátkem a keksy, vybízí zákazníky, aby vyzkoušeli o něco extrémnější zážitek - ochutnat čerstvé, ještě živé larvy. Reportérka Deníku jejich chuť vyzkoušela, ale raději při tom zavřela oči a představovala si, že si do úst sype hrst popkornu. Jak to bylo?
Češi jedí málo luštěnin. Zatímco obyvatel jižní Evropy jich v průměru spořádá přes šest kilogramů za rok a v rozvojových zemích ještě daleko víc, průměrný Čech v letech 2020 a 2021 snědl podle údajů Českého statistického úřadu těchto semen rostlin zvaných luskoviny jen 3,6 kilogramu. Dlouhodobě to dokonce bývaly pouhé dva kilogramy. „Luštěniny u nás totiž nebyly moc oblíbené,“ odůvodnila to pro Deník vysokoškolská profesorka a specialistka v oboru potravinářství Jana Dostálová. Má za to, že Češi by měli ve spotřebě luštěnin přidat, byť se nemá nic přehánět.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
Pocení je problém číslo jedna během každého léta. Jestli něco řešíme ještě častěji než ochranu před slunečním zářením, tak je to ochrana před pocením a jeho následky. Jak zabránit nadměrnému pocení a co je na něj lepší, jestli deodoranty nebo antiperspiranty? Leckdy jdeme ještě víc do hloubky a chceme, aby přípravky, které zabrání pocení a omezí zápach, neobsahovaly hliník, o němž se říká, že může způsobovat rakovinu. Po jakém deodorantu či antiperspirantu tedy nejlépe sáhnout? A jak mít nadměrné pocení pod kontrolou?
Lidoví léčitelé, ale i běžné lékárny nabízejí řadu produktů pro očistu střev. Poptávka je obrovská. Ve střevech se nám díky našemu špatnému životnímu stylu údajně množí nebezpečné bakterie, a tak je prý nutné jednou za čas celý střevní trakt pořádně pročistit. Zeptali jsme se, co na to říká náš přední odborník na imunitu, profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Trend konzumace hmyzu a jeho legalizace jako potraviny dnes vyvolává kontroverze i řadu spekulací. Jeho pojídání má přitom tradici dlouhou možná jako lidstvo samo. „Je například zdokumentováno, že Australopithecus robustus rozhrabával mraveniště termitů, která pojídal. První zmínka o konzumaci hmyzu v Evropě pochází z Řecka, kde se konkrétně cikády považovaly za pochoutku,“ vysvětluje profesorka České zemědělské univerzity Lenka Kouřimská.
Jde zhubnout bez výrazné sportovní aktivity? Určitě, jednatřicetiletý Ondřej je toho důkazem. Úpravou jídelníčku prostřednictvím krabičkové diety zhubnul za tři měsíce 14,4 kilogramy, přičemž se zbavil přes 10 kil tuku. To pro názornost odpovídá 40 kostkám 250gramového másla. Jeho přítelkyně jásala, protože si hubnutí skvěle načasoval a stihl ho před blížící se svatbou.
/FOTO/ Když měl tehdy šestnáctiletý Adam Dostál z Brna sníst na letním táboře živou kobylku, přišlo mu to odpudivé. Dnes třiadvacetiletý mladík už dva roky prodává pod svojí značkou Grig hmyzí krekry a jako jeden z prvních v Evropě uvádí na trh hmyzí burgery.
Když měl tehdy šestnáctiletý Adam Dostál z Brna sníst na letním táboře živou kobylku, přišlo mu to odpudivé. Dnes třiadvacetiletý mladík už dva roky prodává pod svojí značkou Grig hmyzí krekry a jako jeden z prvních v Evropě uvádí na trh hmyzí burgery.
Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.
Výzkumníci odhalili klíčovou chemickou látku, která odstartovala život na Zemi. Přelomový objev molekuly Nickelback může poskytnout vodítko k odhalení dalších obyvatelných planet ve vesmíru.
Míváte problémy s trávením a zároveň velké chutě na sladké? Jak si sestavit co nejvíce vyvážený jídelníček? A co to vlastně znamená stravovat se zdravě?
Nenarodila se do rodiny vegetariánů ani mezi nimi nevyrostla, přesto už několik let svůj jídelníček dobrovolně redukuje o maso. „Maso mi chutná. Ale téměř ho nekupuji, stravuji se převážně vegetariánsky. Maso jím na návštěvách, případně pokud ho dostanu darem nebo jako zbytky po obědě do krabičky,“ popisuje Lucie Reinišová.
Vyřadila jsem ze stravy lepek a zhubla jsem. Kolik takových osobních svědectví jste už na internetu našli? Pokud vás bezlepková dieta inspirovala a chystáte se ji bez konzultace s lékařem nasadit, zadržte. Skuteční odborníci na výživu vysvětlují, jak to dělat lépe a bez zášti k lepku.
Odborníkům z Velké Británie se podařilo vyvinout brnění, které odolá i střelám letícím rychlostí zvuku. Nový materiál by mohl sloužit jak ke zvýšení bezpečnosti vojáků a policistů, tak například k ochraně letadel a kosmických lodí před létajícími úlomky. O vynálezu informoval deník Independent.
/ROZHOVOR/ Konec každého roku je plný předsevzetí. Zhubnu, bývá jedno z těch nejčastějších – překvapivě právě v době svátečního hodování. Jak předsevzetí dodržet? Jak začít měnit jídelníček? A lze mít zdravější Vánoce? „Nečekejte na prvního ledna. Začněte hned,“ radí v rozhovoru pro Deník osobní trenérka a výživová poradkyně Barbora Demelová z Brna.
Geniální v plném rozsahu slova. To je přídavné jméno, které napadne každého, kdo slyší mluvit děvče z uměleckého gymnázia Pavla Křížkovského v Brně. V letech, kdy jiní sledují Teletubbies, ona se začala zajímat o lidské tělo. V letech, kdy si ostatní hrají s gumovou kachničkou, se ona začala zajímat o molekulární biologii. A v letech, kdy děti nastupují do puberty, ona začala pracovat v laboratořích Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
Bolestivá menstruace trápí mnoho žen a některé státy kvůli ní přistupují i k takzvanému menstruačnímu volnu. U nás toto opatření v platnost nejspíš zatím nevstoupí, a tak nám nezbude než si od bolesti pomoci sami. Někdy ale není nutné sahat hned do lékárničky, jelikož od bolesti mohou ulevit i některé potraviny, které máme běžně doma.
Hmyz na talíři konzervativní Češi donedávna téměř neznali. Takzvaná entomofagie, neboli využití hmyzu jako potravy, je však na celosvětovém vzestupu. Firmy chtějí červy a cvrčky dostat do jídelníčku lidí mnohem víc. Nejen jako zážitek, ale aby se vize alternativní potraviny stala v budoucnu realitou i u nás.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října 2022 na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října 2022 na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října 2022 na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října 2022 na mnoha místech ČR.
Vegetariánství a veganství je v Čechách na vzestupu. Někteří odborníci na výživu sice ještě straší zastaralými informacemi, že bez živočišných bílkovin se zdravý jídelníček neobejde, ale světové výzkumy už to dávno vyvrátily. Svět stále více směřuje k rostlinné stravě a není žádný zdravotní důvod, proč by se k němu Češi neměli přidat.
Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
Nová studie odkryla klíč k dlouhému životu mravenčích královen. Za asi pětkrát delší život, než mají průměrně dělnice, vděčí královny proteinu potlačujícímu inzulin. Nová zjištění mohou objasnit také proces stárnutí u jiných druhů zvířat. Informoval o tom deník The Independent.
Devětačtyřicetiletá žena z Prahy se loni na jaře nechala očkovat proti covidu dvěma dávkami vakcíny AstraZeneca. Pět měsíců poté, tedy loni v listopadu, prodělala covidovou mutaci delta. Doma a s mírným průběhem. Měla ucpané dutiny, kašlala a asi na deset dnů ztratila čich. Na žádné další očkování doposud nešla, ani si není vědoma toho, že by covid znovu chytila.