Začíná podzim, a to je čas, kdy se tělo před nadcházejícími sychravými a chladnými dny může posílit maso s minimem tuku a dostatkem bílkovin, vitaminů a minerálů. To je právě divočina, kterou při nadcházejících honech budou mít na stole zejména příbuzní a známí myslivců. Přitom srnčí, kančí, mufloní nebo daňčí maso se dá sehnat celoročně na celém území Pardubického kraje. Nabízí ho nejen Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ve svých honitbách, ale i soukromníci.
Děti opouštějí hnízdo, vy máte vybudovanou stabilní práci i sebevědomí a před sebou podle statistik ještě třicet let života. Co můžete udělat pro to, abyste tato léta prožili ve zdraví a skvělé kondici? Jak trávit svůj život po padesátce tak, aby vám bylo dobře? Nabízíme vám celou škálu osvědčených postřehů, závěrů z prestižních studií i klasických rad a tipů, které pro vás mohou být tou pravou inspirací.
Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?
Jak zhubnout po padesátce? Starší ženy si často stěžují, že přibírají na váze. Hubnutí jim dělá problémy, které v mladším věku neznaly. Ačkoliv cvičí a snaží se o správné stravování, kila dolů nejdou, nebo jen velmi pomalu. Podle odborníků to není výmysl ani výmluva, protože tento problém opravdu existuje. Čím to je, že po padesátce se lidem nedaří zhubnout? Lékaři zjistili, co hubnutí brzdí a jak s tím bojovat.
Archeologové zjistili, co jedli lidé v době bronzové na území dnešního Kavkazu. Někdejší stravování se podařilo objasnit výzkumem bílkovin získaných ze starodávných kotlů.
V konzumaci piva jsou Češi světovými rekordmany. Loni se jej u nás vypilo 141 litrů na obyvatele, což je o šest velkých piv více než předloni. A v létě samozřejmě jeho konzumace stoupá. Svou obrovskou spotřebu milovníci piva omlouvají oblíbeným tvrzením, že pivo je lék. Je tomu ale opravdu tak? Je pivo plné vitaminů a minerálů? Podporuje naše trávení, pleť, imunitu, zkrátka celkové zdraví? A kolik piva lze vypít, aby nám prospívalo a neohrozila nás třeba pivní potománie?
Jen hrábnout rukou do krabice plné kroutících se červů vyžaduje notnou dávku sebezapření. Zatímco prodejce hmyzích pochutin Petr Kovařík chystá ve stánku na jičínském food festivalu porci pražených moučných červů na česneku se salátkem a keksy, vybízí zákazníky, aby vyzkoušeli o něco extrémnější zážitek - ochutnat čerstvé, ještě živé larvy. Reportérka Deníku jejich chuť vyzkoušela, ale raději při tom zavřela oči a představovala si, že si do úst sype hrst popkornu. Jak to bylo?
Češi jedí málo luštěnin. Zatímco obyvatel jižní Evropy jich v průměru spořádá přes šest kilogramů za rok a v rozvojových zemích ještě daleko víc, průměrný Čech v letech 2020 a 2021 snědl podle údajů Českého statistického úřadu těchto semen rostlin zvaných luskoviny jen 3,6 kilogramu. Dlouhodobě to dokonce bývaly pouhé dva kilogramy. „Luštěniny u nás totiž nebyly moc oblíbené,“ odůvodnila to pro Deník vysokoškolská profesorka a specialistka v oboru potravinářství Jana Dostálová. Má za to, že Češi by měli ve spotřebě luštěnin přidat, byť se nemá nic přehánět.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
Pocení je problém číslo jedna během každého léta. Jestli něco řešíme ještě častěji než ochranu před slunečním zářením, tak je to ochrana před pocením a jeho následky. Jak zabránit nadměrnému pocení a co je na něj lepší, jestli deodoranty nebo antiperspiranty? Leckdy jdeme ještě víc do hloubky a chceme, aby přípravky, které zabrání pocení a omezí zápach, neobsahovaly hliník, o němž se říká, že může způsobovat rakovinu. Po jakém deodorantu či antiperspirantu tedy nejlépe sáhnout? A jak mít nadměrné pocení pod kontrolou?
Lidoví léčitelé, ale i běžné lékárny nabízejí řadu produktů pro očistu střev. Poptávka je obrovská. Ve střevech se nám díky našemu špatnému životnímu stylu údajně množí nebezpečné bakterie, a tak je prý nutné jednou za čas celý střevní trakt pořádně pročistit. Zeptali jsme se, co na to říká náš přední odborník na imunitu, profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Trend konzumace hmyzu a jeho legalizace jako potraviny dnes vyvolává kontroverze i řadu spekulací. Jeho pojídání má přitom tradici dlouhou možná jako lidstvo samo. „Je například zdokumentováno, že Australopithecus robustus rozhrabával mraveniště termitů, která pojídal. První zmínka o konzumaci hmyzu v Evropě pochází z Řecka, kde se konkrétně cikády považovaly za pochoutku,“ vysvětluje profesorka České zemědělské univerzity Lenka Kouřimská.
Jde zhubnout bez výrazné sportovní aktivity? Určitě, jednatřicetiletý Ondřej je toho důkazem. Úpravou jídelníčku prostřednictvím krabičkové diety zhubnul za tři měsíce 14,4 kilogramy, přičemž se zbavil přes 10 kil tuku. To pro názornost odpovídá 40 kostkám 250gramového másla. Jeho přítelkyně jásala, protože si hubnutí skvěle načasoval a stihl ho před blížící se svatbou.
/FOTO/ Když měl tehdy šestnáctiletý Adam Dostál z Brna sníst na letním táboře živou kobylku, přišlo mu to odpudivé. Dnes třiadvacetiletý mladík už dva roky prodává pod svojí značkou Grig hmyzí krekry a jako jeden z prvních v Evropě uvádí na trh hmyzí burgery.
Když měl tehdy šestnáctiletý Adam Dostál z Brna sníst na letním táboře živou kobylku, přišlo mu to odpudivé. Dnes třiadvacetiletý mladík už dva roky prodává pod svojí značkou Grig hmyzí krekry a jako jeden z prvních v Evropě uvádí na trh hmyzí burgery.
Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.
Výzkumníci odhalili klíčovou chemickou látku, která odstartovala život na Zemi. Přelomový objev molekuly Nickelback může poskytnout vodítko k odhalení dalších obyvatelných planet ve vesmíru.
Míváte problémy s trávením a zároveň velké chutě na sladké? Jak si sestavit co nejvíce vyvážený jídelníček? A co to vlastně znamená stravovat se zdravě?
Nenarodila se do rodiny vegetariánů ani mezi nimi nevyrostla, přesto už několik let svůj jídelníček dobrovolně redukuje o maso. „Maso mi chutná. Ale téměř ho nekupuji, stravuji se převážně vegetariánsky. Maso jím na návštěvách, případně pokud ho dostanu darem nebo jako zbytky po obědě do krabičky,“ popisuje Lucie Reinišová.
Vyřadila jsem ze stravy lepek a zhubla jsem. Kolik takových osobních svědectví jste už na internetu našli? Pokud vás bezlepková dieta inspirovala a chystáte se ji bez konzultace s lékařem nasadit, zadržte. Skuteční odborníci na výživu vysvětlují, jak to dělat lépe a bez zášti k lepku.
Odborníkům z Velké Británie se podařilo vyvinout brnění, které odolá i střelám letícím rychlostí zvuku. Nový materiál by mohl sloužit jak ke zvýšení bezpečnosti vojáků a policistů, tak například k ochraně letadel a kosmických lodí před létajícími úlomky. O vynálezu informoval deník Independent.
/ROZHOVOR/ Konec každého roku je plný předsevzetí. Zhubnu, bývá jedno z těch nejčastějších – překvapivě právě v době svátečního hodování. Jak předsevzetí dodržet? Jak začít měnit jídelníček? A lze mít zdravější Vánoce? „Nečekejte na prvního ledna. Začněte hned,“ radí v rozhovoru pro Deník osobní trenérka a výživová poradkyně Barbora Demelová z Brna.
Geniální v plném rozsahu slova. To je přídavné jméno, které napadne každého, kdo slyší mluvit děvče z uměleckého gymnázia Pavla Křížkovského v Brně. V letech, kdy jiní sledují Teletubbies, ona se začala zajímat o lidské tělo. V letech, kdy si ostatní hrají s gumovou kachničkou, se ona začala zajímat o molekulární biologii. A v letech, kdy děti nastupují do puberty, ona začala pracovat v laboratořích Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
Bolestivá menstruace trápí mnoho žen a některé státy kvůli ní přistupují i k takzvanému menstruačnímu volnu. U nás toto opatření v platnost nejspíš zatím nevstoupí, a tak nám nezbude než si od bolesti pomoci sami. Někdy ale není nutné sahat hned do lékárničky, jelikož od bolesti mohou ulevit i některé potraviny, které máme běžně doma.
Hmyz na talíři konzervativní Češi donedávna téměř neznali. Takzvaná entomofagie, neboli využití hmyzu jako potravy, je však na celosvětovém vzestupu. Firmy chtějí červy a cvrčky dostat do jídelníčku lidí mnohem víc. Nejen jako zážitek, ale aby se vize alternativní potraviny stala v budoucnu realitou i u nás.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října 2022 na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října 2022 na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října 2022 na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října 2022 na mnoha místech ČR.
Pouze díky obětavým dárcům krevní plazmy je možné vytvořit léky, které zachraňují nemocné po celém světě nebo zlepšují kvalitu jejich života. Vlivem pandemie covidu-19 však došlo k poklesu dárců – zatímco potřebných neubývá. Cílem 10. ročníku Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy je proto informovat o důležitosti životodárné léčby plazmatickými bílkovinami. Osvětová akce probíhá od 3. do 7. října na mnoha místech ČR.
Vegetariánství a veganství je v Čechách na vzestupu. Někteří odborníci na výživu sice ještě straší zastaralými informacemi, že bez živočišných bílkovin se zdravý jídelníček neobejde, ale světové výzkumy už to dávno vyvrátily. Svět stále více směřuje k rostlinné stravě a není žádný zdravotní důvod, proč by se k němu Češi neměli přidat.
Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
Nová studie odkryla klíč k dlouhému životu mravenčích královen. Za asi pětkrát delší život, než mají průměrně dělnice, vděčí královny proteinu potlačujícímu inzulin. Nová zjištění mohou objasnit také proces stárnutí u jiných druhů zvířat. Informoval o tom deník The Independent.
Devětačtyřicetiletá žena z Prahy se loni na jaře nechala očkovat proti covidu dvěma dávkami vakcíny AstraZeneca. Pět měsíců poté, tedy loni v listopadu, prodělala covidovou mutaci delta. Doma a s mírným průběhem. Měla ucpané dutiny, kašlala a asi na deset dnů ztratila čich. Na žádné další očkování doposud nešla, ani si není vědoma toho, že by covid znovu chytila.
Výsledky klíčové studie o Alzheimerově chorobě z roku 2006 mohou být smyšlené, zjistil odborný časopis Science. Při svém přešetření této práce totiž našel několik indicií svědčících o tom, že hlavní autor studie, vědec Sylvain Lesné z Minnesotské univerzity, v některých případech manipuloval se snímky.
Léto je časem, kdy máme více příležitostí setkávat se s rodiči a prarodiči. Často k nim posíláme na prázdniny děti a babičky vyzbrojujeme radami, co jim vařit, co jim chutná. Jestlipak vás ale někdy napadlo zamyslet se nad jídelníčkem svých rodičů? Výživa je pro ně velmi důležitým faktorem, který může ovlivnit jejich zdraví a kvalitu stárnutí.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a oblíbených plodů českých zahrad nevyužít. Nabízí se švestkový jahelník? Je to dezert, který lze mít na snídani i jako výborné pohoštění pro návštěvu.
My lidé jsme zvláštní tvorové. Řešíme, zda jsou naše těla dostatečně krásná do plavek a zlobíme se na sebe, když si nedokážeme zapamatovat všechno, co si umaneme. Přemýšleli jste však někdy nad tím, jak geniální lidské tělo je? Mozek, oči, svaly, kosti – doslova každá buňka funguje v dokonalém souladu. Pojďte se s námi podívat na pár zajímavostí, které jste o sobě nevěděli.
Letní sezona v plavkách u vody začíná. A stejně jako každý rok, začíná u mnohých Čechů rychlý boj s přebytečnými kily. Kdo nestihl zhubnout či pěstovat svaly v posilovně, snaží se před létem pomáhat tělu různými doplňky výživy - tobolky, pilulky, kapsle, prášky. Reklamy u nich většinou slibují rychlé zhubnutí, dokonce růst svalové hmoty či boj proti vráskám. Podle Petra Svačiny, fitness trenéra a výživového poradce, je to ale džungle, kde kvantita převládá nad kvalitou. Varuje proto před nákupem zázračných pilulek. Klasické cvičení a zdravý životní styl podle něj nic nahradit nedokáže.
Tma, šero, zima. My lidé v zimě rádi spíme více. A ani zvířata nemají vždy náladu na zimní radovánky. Mnoho z nich se raději uchyluje k tzv. hibernaci. V tomto stavu u nich dochází k omezení fyziologických procesů a aktivity, což jim usnadňuje přežít nepříznivé podmínky. Hibernaci neboli zimnímu spánku, jak o tom píše časopis Květy, většinou předchází poctivá příprava, například v podobě ukládání tuku v těle.
Pamatujete si filmového padoucha se železnými zuby z bondovky Špion, který mě miloval? Nebo vetřelce s vystřelující čelistí? V přírodě existují drobní masožraví mnohoštětinatci, kteří se těmto monstrům v mnohém podobají. Jejich zuby obsahují vysoké koncentrace mědi. Tolik, až díky tomu připomínají nějaký průmyslově vyrobený kov.
Do Česka dorazilo 130 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax. Předem přihlášení zájemci dostanou SMS, že se mohou k očkování registrovat. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Celkově je objednáno 375 tisíc dávek pro očkování 187 500 osob. Zájemců je podle aktuálních informací ministerstva zatím 8252.
Hranolky rozmočené v zahuštěné omáčce z masového výpeku posypané cucky sýrového tvarohu? Nezní to lahodně, nevypadá to lahodně, ale rozhodně to lahodně chutná. Kanadský pokrm poutine je hvězdou rychlého občerstvení posledních let a setkat se s ním můžeme už i v Česku.
V Česku se rozšířil počet vakcín proti nemoci covid-19. Od 1. února se mohou zájemci o očkování vakcínou Nuvaxovid od společnosti Novavax registrovat do centrálního registračního systému. Na samotnou „včeličku“ bude nutné vyčkat. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by první dávky vakcíny měly dorazit koncem února a podle jeho odhadů o ni bude mít zájem až půl milionu lidí.
Cvičení pomáhá. Již několikrát bylo prokázáno, že pravidelné pocení má pozitivní vliv na téměř každý orgán v těle. Pomáhá bojovat s nemocemi a celkově zlepšuje zdravotní stav, tělesný i duševní.
Na Instagramu si říká „Tabulkářka“, jinak je to Ester a hlavně je to dáma, která jasně dokazuje, že zhubnout jde ve finále poměrně pohodlně. A to pouze tím, že si hlídáte kalorické množství spotřebovaných tuků, cukrů, bílkovin a vláknin. Jinak jíte, co chcete. Sladkosti, tuky? Není problém. Jen musíte vědět kolik. U Ester je výsledkem pokles váhy z metráku na necelých 70 kilogramů. No není to úžasné?
Delta a omikron jsou varianty koronaviru. Omikron je jiný než doposud převažující delta. V čem přesně se liší? Lépe pochopit rozdílné vlastnosti a chování variant koronaviru delta a omikron umožňují 3D modely jejich proteinů, které vytvořil Karel Berka z katedry fyzikální chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
Praotec Čech si naši vlast vybral nejenom kvůli mléku, ale i strdí. Tedy medu. Dnes by však nad některými výrobky s názvem „med“ spíše zaplakal. Med totiž nadále zůstává jednou z nejčastěji falšovaných potravin na českém trhu.
O benefitech rostlinné stravy pro lidské zdraví není potřeba diskutovat, stejně jako o prokázané škodlivosti nezřízeného masožroutství. Pokud vám ale jde o příjem nepostradatelných esenciálních aminokyselin, ve světě burgerů stále vítězí ty masové nad jejich rostlinnými alternativami.