Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Doplňky stravy? Kupujte jen ověřené, radí experti

Doplňky stravy by lidé měli kupovat jen od výrobce, který zřetelně uvádí na štítku či v příbalovém letáku složení a původ suroviny, včetně výsledků analýzy svědčících o bezpečnosti. Doporučení vydalo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu v reakci na dva případy trávicích potíží po požití doplňků s chlorelou a spirulinou. Hlášení obdržel v listopadu portál zdravotní bdělosti nad potravinami Nutrivigilance.

Odbornice radí, jak nastavit stravování znovu pevný řád

Přejídání, nepravidelná strava, nízká výživová hodnota stravy a málo pohybu jsou podle výživové poradkyně a odborné garantky společnosti Zdravé stravování Kateřiny Šimkové nejčastější chyby, kterých se lidé o svátcích dopouštějí. Návrat do práce po Novém roce je podle ní jedinečnou příležitostí, jak nastavit stravování znovu pevný řád.

Expertka varuje před hladovkou a radí, jak nastavit stravování znovu pevný řád

Praha - Přejídání, nepravidelná strava, nízká výživová hodnota stravy a málo pohybu jsou podle výživové poradkyně a odborné garantky společnosti Zdravé stravování Kateřiny Šimkové nejčastější chyby, kterých se lidé o svátcích dopouštějí. Návrat do práce po Novém roce je podle ní jedinečnou příležitostí, jak nastavit stravování znovu pevný řád.

Kontroly automatů na teplé nápoje: Čokoláda bez kakaa, místo mléka náhražka

Brno – Více než dvě třetiny provozovatelů automatů na teplé nápoje klamou zákazníky, přičemž nejzávažnějším porušením předpisů je klamavé označení některých nápojů. Zjistila to při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce. O jejích zjištěních informoval v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

Lékaři úspěšně testovali nový preparát pro léčbu diabetické nohy

Tým lékařů a vědců z ostravského Centra buněčné terapie 4MEDi a Fakultní nemocnice Ostrava pracuje na novém preparátu, který by mohl pomoci při léčbě pacientů s kritickou končetinovou ischemií způsobenou onemocněním periferních tepen. Přípravek se již podařilo úspěšně testovat na zvířatech a odborníci plánují ověření jeho účinku i u pacientů, řekl vedoucí odborného týmu a náměstek ředitele fakultní nemocnice Václav Procházka.

Tloustnutí hrozí i sportujícím lidem. Důležitá je strava

Tloustnutí hrozí i lidem, kteří hodně sportují. Pokud nemají ve stravě dost bílkovin a jedí nepravidelně, přibývá jim v těle tuk, řekl člen Fóra zdravé výživy Pavel Suchánek. Jde o tzv. skrytou obezitu, na váze se neprojeví. V těle přibývá tuk a ubývá svalů. Problém se zjišťuje například u dětí, které ve sportovních klubech intenzivně trénují. Při sportování je proto vždy nutno tělu spotřebované bílkoviny vrátit, upozornil odborník.

Děkan František Buňka: studie neprokázaly, že biopotraviny jsou kvalitnější

Zlínský kraj – Biopotraviny stále získávají na popularitě. Souběžně s tím však také vyvstává otázka, zda jsou skutečně kvalitnější či zdravější. „Producenti bio-surovin a výrobci bio-potravin si zaslouží naši úctu, protože přispívají k trvale udržitelnému rozvoji a mnohdy i k ochraně krajiny," vysvětlil v on-line rozhovoru pro Deník děkan Fakulty technologické UTB ve Zlíně František Buňka.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy – Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organizmu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

Klouby trápí velké i malé psy. Důležitá je prevence, radí veterinářka

Praha /ROZHOVOR/ - Jen málo chovatelů řeší problém ještě před tím, než se pes začne hůře pohybovat, nebo dokonce kulhat. Právě kulhání je častým tématem a jeho příčinou bývá i onemocnění kloubů. Tyto potíže u psů jpřiblížila veterinářka Lucie Bystroňová z projektu Aktivnízvíře.cz, který se zabývá zdravím zvířat.

Hamé stahuje pomazánky Svačinka. Neuvedlo sóju ve složení

Praha - Firma Hamé stahuje z trhu pomazánky Svačinka kvůli přítomnosti sóji, která nebyla uvedena na obalu. Sóju musí jako alergen výrobci a distributoři potravin podle zákona povinně uvádět, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Obsah sóji ve Svačince činil podle SVS 7,19 miligramu, tedy miliontiny kilogramu, na kilo. 

Sousedé „objevili" pohanku

Linec – V ruských hrncích je už po staletí hvězdou, v rakouských kuchyních z ní spíš od středověku pečou malé chlebíčky. Vítaným hostem je také v některých dietách, třeba tzv. paleodietě nazývané také dieta doby kamenné, jako na bílkoviny bohatý doplněk, píše linecký deník OÖN o pohance.

Nové hubnoucí studio v Praze: nadváhu lze shazovat pomocí diety It´s my life!

Praha - Vzhledem k neúprosným statistikám, které jasně říkají, že každý pátý Čech trpí obezitou a každý třetí má nadváhu, se nedávno v centru Prahy otevřelo hubnoucí studio It´s my life! Jeho klienti shazují nadbytečná kila pod dohledem certifikovaného výživového poradce. Navíc se pravidelně měří na speciálním přístroji, který dokáže zanalyzovat velmi podrobně několik tělesných hodnot.

Produkce masa ve 3. čtvrtletí v Česku klesla, nákup mléka stoupl

Praha - Produkce masa v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o dvě procenta. Nákup mléka naopak stoupl o 2,8 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců se oproti loňsku zvýšily pouze u jatečného skotu. Ceny mléka se meziročně propady o více než 20 procent.

Odborník na výživu: Vzdát se zcela uzenin není nutné

Vzdát se zcela uzenin kvůli tomu, že je Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila mezi prokázané karcinogeny, není podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nutné. Mezi uzeniny se řadí nejkvalitnější vařená šunka i tučné špekáčky či zauzené klobásky. Pokud si člověk dá k snídani plátek nejkvalitnější šunky, svému zdraví neuškodí, řekl Suchánek.

Hlavičky zajímal uran i ochota lidí podvádět

Brno /INFOGRAFIKA/– Sedm největších středoškolských vědeckých talentů roku se včera sešlo v Brně. Mladí studenti převzali ocenění v soutěži České hlavičky, která je obdobou prestižní ceny Česká hlava pro špičkové vědce.

Inspekce našla pochybení při prodeji zmrzliny v polovině cukráren

Brno - Téměř v polovině kontrolovaných cukráren a rychlých občerstvení z 89 našla v létě Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pochybení při prodeji zmrzliny. Šlo o nedodržení hygienických předpisů a mikrobiologických požadavků, také o falšování a označování alergenů, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Šlo o speciálně zaměřenou kontrolní akci na točenou a kopečkovou zmrzlinu a sorbety.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy – Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat. S trochou nadsázky by se dalo tedy říci, že čím více těchto potravin sníte, tím více zhubnete. Připadá vám to jako nesmysl? Pojďte si přečíst, jak je to možné a které jsou ty „zázračné" potraviny?

Horký vzduch ničí v kostele dřevokazný hmyz

Vraclav – Obec dokončuje opravu střešních konstrukcí poutního kostela svatého Mikuláše. Specializovaná firma ošetřuje horkým vzduchem barokní krovy proti dřevokaznému hmyzu. Jeho larvy vysoká teplota ničí, vysvětlil Jan Štěpánek ze společnosti Thermosanace.

Záchranářští psi: tvrdě trénují proto, aby zachraňovali naše životy

Záchranářští psi jsou nepostradatelnými pomocníky při různých druzích katastrof. Málokdy si ale uvědomujeme, co stojí jejich výcvik, a že nejen lidští záchranáři, ale i ti zvířecí mají svá jména a příběhy. O své zážitky se s námi podělili spoluorganizátoři Search Patrol 2015 a členové Horské služby, kteří se svými psími hrdiny na našem území pravidelně zachraňují oběti zasypané lavinou. Jak se takový pes cvičí? V kolika letech je připravený do akce? Jaké jsou záchranářské disciplíny? Jak probíhá pátrání po tříletém dítěti? Přinášíme vám zajímavé informace ze světa záchranářských psů.

Nejhorší jídlo, jaké si můžete donést do práce?

New York – Julie Russellová je redaktorkou jednoho nakladatelství v New Yorku a v kanceláři sedí nedaleko kuchyňky, kde ji neustále bombarduje odér nejrůznějšího původu – třeba pach ohřívané ryby. „To je úplně nejhorší. Nevím, zda něco páchne hůř než tohle. Je to ten odporný, plíživý pach, který postupně zaplaví celou kancelář. Nejdřív jsem si říkala: ‚To páchnu já? Nebo si to jen představuju?' A pak jsem se otočila na kolegyni a viděla jsem, jak si zakrývá ústa a nos šátkem," říká šestatřicetiletá Russellová.

Třetina podniků podle SZPI značí alergeny chybně nebo vůbec

Brno - Více než třetina restaurací a hospod chybuje při označování alergenů v pokrmech, případně povinnou informaci vůbec neposkytuje. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letních kontrolách ve 114 provozovnách včetně pivnic, cukráren, vináren, podniků rychlého občerstvení a čerpacích stanic. Výsledky kontrol dnes novinářům poskytl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Cizrnová pomazánka od firmy Lunter bakterie neobsahovala

Praha - Společnost Lunter, dříve známou jako Alfa Bio, před nedávnem zasáhla kauza cizrnové pomazánky, v níž se měla nacházet jedovatá bakterie botulotoxin. Laboratorní vyšetření ale její přítomnost vyloučila a následně se prokázalo, že ani muž, který pomazánku zkonzumoval, ji v těle neměl. Přestože bylo jméno produktu touto kauzou značně poškozeno, majitel rodinné firmy věří, že se zákazníci ke své oblíbené pomazánce vrátí a cizrna se opět stane synonymem zdraví, jako tomu bylo doposud.

Dýně: jak ji chutně zpracovat

Na pěstování nenáročná rostlina nabízí široké využití v kuchyni. Lze ji podávat jako přílohu, hlavní jídlo či dezert.

Mléka mohou dodávat kolik chtějí. Ovšem za mizernou cenu

Rakovnicko – K prvnímu dubnu padly v Evropské unii mléčné kvóty, které určovaly, kolik který stát EU má vyprodukovat mléka. Nyní tedy mohou chovatelé produkovat mléka, kolik chtějí. Mléka je na trhu nadbytek a jeho výkupní cena padá.

Zpestření stravy pro školáky? Raw food

Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.

Bez lepku? Školám chybí peníze na specialisty pro sestavování jídelníčku

Vyškovsko – Že se úroveň stravování ve školních jídelnách za poslední dekádu zlepšila, se shodnou zřejmě všichni. Nabídka je podle dietologů pestřejší, někde si děti můžou vybírat. Jenže celiakové často ne. Obědy ve školní jídelně jsou proto pro žáky s nesnášenlivostí lepku i jejich rodiče často problém.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Víte, s kým spíte?

Denně strávíme spánkem v průměru osm hodin. Během této doby ležíme v jedné posteli a na jedné matraci, která se stává úrodnou půdou pro roztoče, plísně i bakterie.

Corriere della Sera: 15 stravovacích návyků staletých

Existují některé zdravé stravovací návyky, které jsou skutečným elixírem života. Jsou to návyky, jež sdílí populace žijící v takzvaných modrých zónách, pěti oblastech světa, kde se soustřeďují lidé dosahující vysokého věku. Je to japonský ostrov Okinawa, město Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku, kostarický poloostrov Nicoya a provincie Ogliastra na Sardinii. Je neuvěřitelné, že tu nikdo nepočítá kalorie, nikdo nebere vitamíny ani neváží proteiny, píše italský deník Corriere della Sera, který uvádí 15 stravovacích návyků obyvatel modrých zón:

OBRAZEM: V Brně hodovali milovníci hmyzu

Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.

Čeští vojáci v Afghánistánu pomáhají dívence s vážným onemocněním ledvin

Kábul/Praha – Čeští vojáci, kteří jsou nasazeni v afghánské provincii Parván, si důvěru Afghánců získávají i poskytováním zdravotní péče místním obyvatelům. Během čtyř měsíců svého působení na místě se takto postarali již o několik desítek dětí a dospělých, kteří většinou utrpěli tržná či řezná poranění, oznámil plukovník Jan Šulc z Generálního štábu Armády České republiky. Ke konkrétním případům pomoci patří i tříletá afghánská dívka Nazíra.