Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Ilustrační foto

Hlavičky zajímal uran i ochota lidí podvádět

Brno /INFOGRAFIKA/– Sedm největších středoškolských vědeckých talentů roku se včera sešlo v Brně. Mladí studenti převzali ocenění v soutěži České hlavičky, která je obdobou prestižní ceny Česká hlava pro špičkové vědce.

Ilustrační snímek.

Inspekce našla pochybení při prodeji zmrzliny v polovině cukráren

Brno - Téměř v polovině kontrolovaných cukráren a rychlých občerstvení z 89 našla v létě Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pochybení při prodeji zmrzliny. Šlo o nedodržení hygienických předpisů a mikrobiologických požadavků, také o falšování a označování alergenů, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Šlo o speciálně zaměřenou kontrolní akci na točenou a kopečkovou zmrzlinu a sorbety.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.

V "hubnoucí" ordinaci dr. Středy.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy – Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat. S trochou nadsázky by se dalo tedy říci, že čím více těchto potravin sníte, tím více zhubnete. Připadá vám to jako nesmysl? Pojďte si přečíst, jak je to možné a které jsou ty „zázračné" potraviny?

Poutní kostel svatého Mikuláše ve Vraclavi

Horký vzduch ničí v kostele dřevokazný hmyz

Vraclav – Obec dokončuje opravu střešních konstrukcí poutního kostela svatého Mikuláše. Specializovaná firma ošetřuje horkým vzduchem barokní krovy proti dřevokaznému hmyzu. Jeho larvy vysoká teplota ničí, vysvětlil Jan Štěpánek ze společnosti Thermosanace.

Záchranářští psi: tvrdě trénují proto, aby zachraňovali naše životy.

Záchranářští psi: tvrdě trénují proto, aby zachraňovali naše životy

Záchranářští psi jsou nepostradatelnými pomocníky při různých druzích katastrof. Málokdy si ale uvědomujeme, co stojí jejich výcvik, a že nejen lidští záchranáři, ale i ti zvířecí mají svá jména a příběhy. O své zážitky se s námi podělili spoluorganizátoři Search Patrol 2015 a členové Horské služby, kteří se svými psími hrdiny na našem území pravidelně zachraňují oběti zasypané lavinou. Jak se takový pes cvičí? V kolika letech je připravený do akce? Jaké jsou záchranářské disciplíny? Jak probíhá pátrání po tříletém dítěti? Přinášíme vám zajímavé informace ze světa záchranářských psů.

Ilustrační foto

Nejhorší jídlo, jaké si můžete donést do práce?

New York – Julie Russellová je redaktorkou jednoho nakladatelství v New Yorku a v kanceláři sedí nedaleko kuchyňky, kde ji neustále bombarduje odér nejrůznějšího původu – třeba pach ohřívané ryby. „To je úplně nejhorší. Nevím, zda něco páchne hůř než tohle. Je to ten odporný, plíživý pach, který postupně zaplaví celou kancelář. Nejdřív jsem si říkala: ‚To páchnu já? Nebo si to jen představuju?' A pak jsem se otočila na kolegyni a viděla jsem, jak si zakrývá ústa a nos šátkem," říká šestatřicetiletá Russellová.

Ilustrační foto.

Třetina podniků podle SZPI značí alergeny chybně nebo vůbec

Brno - Více než třetina restaurací a hospod chybuje při označování alergenů v pokrmech, případně povinnou informaci vůbec neposkytuje. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letních kontrolách ve 114 provozovnách včetně pivnic, cukráren, vináren, podniků rychlého občerstvení a čerpacích stanic. Výsledky kontrol dnes novinářům poskytl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Jan Lunter ve výrobě

Cizrnová pomazánka od firmy Lunter bakterie neobsahovala

Praha - Společnost Lunter, dříve známou jako Alfa Bio, před nedávnem zasáhla kauza cizrnové pomazánky, v níž se měla nacházet jedovatá bakterie botulotoxin. Laboratorní vyšetření ale její přítomnost vyloučila a následně se prokázalo, že ani muž, který pomazánku zkonzumoval, ji v těle neměl. Přestože bylo jméno produktu touto kauzou značně poškozeno, majitel rodinné firmy věří, že se zákazníci ke své oblíbené pomazánce vrátí a cizrna se opět stane synonymem zdraví, jako tomu bylo doposud.

Ilustrační foto.

Dýně: jak ji chutně zpracovat

Na pěstování nenáročná rostlina nabízí široké využití v kuchyni. Lze ji podávat jako přílohu, hlavní jídlo či dezert.

Živočišná výroba v Agro Malinová

Mléka mohou dodávat kolik chtějí. Ovšem za mizernou cenu

Rakovnicko – K prvnímu dubnu padly v Evropské unii mléčné kvóty, které určovaly, kolik který stát EU má vyprodukovat mléka. Nyní tedy mohou chovatelé produkovat mléka, kolik chtějí. Mléka je na trhu nadbytek a jeho výkupní cena padá.

Ilustrační foto.

Zpestření stravy pro školáky? Raw food

Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.

Bezlepková dieta. Ilustrační snímek.

Bez lepku? Školám chybí peníze na specialisty pro sestavování jídelníčku

Vyškovsko – Že se úroveň stravování ve školních jídelnách za poslední dekádu zlepšila, se shodnou zřejmě všichni. Nabídka je podle dietologů pestřejší, někde si děti můžou vybírat. Jenže celiakové často ne. Obědy ve školní jídelně jsou proto pro žáky s nesnášenlivostí lepku i jejich rodiče často problém.

Anna Hýžová.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Anna Hýžová.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Anna Hýžová.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Předel matrace.

Víte, s kým spíte?

Denně strávíme spánkem v průměru osm hodin. Během této doby ležíme v jedné posteli a na jedné matraci, která se stává úrodnou půdou pro roztoče, plísně i bakterie.

Ilustrační foto

Corriere della Sera: 15 stravovacích návyků staletých

Existují některé zdravé stravovací návyky, které jsou skutečným elixírem života. Jsou to návyky, jež sdílí populace žijící v takzvaných modrých zónách, pěti oblastech světa, kde se soustřeďují lidé dosahující vysokého věku. Je to japonský ostrov Okinawa, město Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku, kostarický poloostrov Nicoya a provincie Ogliastra na Sardinii. Je neuvěřitelné, že tu nikdo nepočítá kalorie, nikdo nebere vitamíny ani neváží proteiny, píše italský deník Corriere della Sera, který uvádí 15 stravovacích návyků obyvatel modrých zón:

Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht.

OBRAZEM: V Brně hodovali milovníci hmyzu

Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.

Ilustrační foto

Čeští vojáci v Afghánistánu pomáhají dívence s vážným onemocněním ledvin

Kábul/Praha – Čeští vojáci, kteří jsou nasazeni v afghánské provincii Parván, si důvěru Afghánců získávají i poskytováním zdravotní péče místním obyvatelům. Během čtyř měsíců svého působení na místě se takto postarali již o několik desítek dětí a dospělých, kteří většinou utrpěli tržná či řezná poranění, oznámil plukovník Jan Šulc z Generálního štábu Armády České republiky. Ke konkrétním případům pomoci patří i tříletá afghánská dívka Nazíra.

Aleš Denner.

Aleš odlétá na konci prázdnin. Přispěli mu lidé i radnice

Třebíč - Devítiletý Aleš Denner z Třebíče trpí svalovou dystrofií. Tato nemoc je smrtelná, léčba pouze mírní příznaky choroby. Jedinou šancí, jak Alešovi pomoci, je aplikace kmenových buněk, která se provádí pouze v Izraeli na speciální klinice The Weizmann Medical Center.

Zuzana Víznerová

Doplňovat tekutiny bychom měli ještě dříve, než pocítíme žízeň

Kolínsko – Léto je jako stvořené k venkovním aktivitám. Je však vhodné sportovat v tropických teplotách? Kdy je vhodné běhat nebo jezdit na kole? A jak je to s pitným režimem a stravou? O tom jsme hovořili se Zuzanou Víznerovou, která miluje sport, dodržuje zdravou stravu a předcvičuje piloxing.

Ilustrační foto

Kvůli nevhodné stravě stoupá u dětí riziko civilizačních nemocí

Praha – Českým dětem kvůli nevhodné skladbě jídelníčku hrozí zvýšené riziko rozvoje vysokého tlaku v dospělosti, infarktu, mrtvice, řídnutí kostí a nemocí štítné žlázy. Vyplývá to ze série studií Společnosti pro výživu. U každého desátého dítěte zjistily studie nadměrný příjem soli, cukru a nevhodnou skladbu tuků ve stravě. Studie se konaly v letech 2007 až 2014 a zahrnuly děti od půl roku do 15 let. Výsledky na svém webu zveřejnil Státní zdravotní ústav.

Ilustrační foto.

K úspěchu onkologické léčby přispívá i odpovídající výživa

Na operaci a léčbu rakoviny by se měl pacient podle onkoložky Petry Holečkové připravit téměř jako na sportovní výkon. Měl by jíst, aby si udržel svalovou hmotu, která je zásobárnou bílkovin, a ze stejného důvodu by měl mít vhodný pohyb. Přispěje tak k úspěchu léčby. Zatím málo pacientů se o výživu zajímá a zdaleka ne všechna onkologická pracoviště poskytují výživové poradenství, řekla Holečková.

Kombajny vyjely na pole sklízet obilí.

Začaly žně. Kombajny musí poséct tisíce hektarů obilí

Uherské Hradiště – Žně už jsou na Slovácku v plném proudu a jedním z mnoha kombajnistů, kteří se v těchto dnech vydávají v kabině svého stroje do obilných lánů je Antonín Zimčík ze zemědělské společnosti Agro Okluky Dolní Němčí.

V Jihlavě vraceli rorýse zpět do hnízd.

Malí rorýsové se vracejí do hnízd

Jihlava – Pracovníky záchranné stanice Pavlov v čele se Zbyškem Karafiátem čekal v pátek nelehký úkol. Pokusili se v Jihlavě umístit do náhradních hnízd celkem dvanáct mláďat rorýsů. Úspěšně.

Ilustrační foto

Brněnští vědci našli protein, který potlačuje vznik rakoviny prsu a vaječníků

Brno – Zákeřná nemoc, smrtelná diagnóza a bezradní lékaři. Rakovinou prsu či vaječníků každoročně v Jihomoravském kraji onemocní stovky žen. Vědci z Brna, které je považované za centrum výzkumu v České republice, se na ně zaměřili a našli způsob, jak je možná v budoucnu léčit. Spočívá ve funkci jednoho z proteinů v těle, který umí opravit již poškozené buňky. Jiným a lepším způsobem než ostatní proteiny. Právě jím se brněnští vědci chtějí inspirovat a v budoucnu předejít vzniku rakoviny.

Ilustrační foto

Brněnští vědci našli protein, který potlačuje vznik rakoviny prsu a vaječníků

Zákeřná nemoc, smrtelná diagnóza a bezradní lékaři. Rakovinou prsu či vaječníků každoročně v Jihomoravském kraji onemocní stovky žen. Vědci z Brna, které je považované za centrum výzkumu v České republice, se na ně zaměřili a našli způsob, jak je možná v budoucnu léčit. Spočívá ve funkci jednoho z proteinů v těle, který umí opravit již poškozené buňky. Jiným a lepším způsobem než ostatní proteiny. Právě jím se brněnští vědci chtějí inspirovat a v budoucnu předejít vzniku rakoviny.

Ilustrační foto.

Dieta podobná půstu prý prodlouží život

Dieta podobající se částečnému půstu, která trvá pět dní každé tři až šest měsíců, má umožnit prodloužení života o deset let, a to v plném zdraví. Dieta obsahující jen málo proteinů a žádný cukr dokázala, že laboratorní myši žily o 11 procent déle, tvrdí italský deník Corriere della Sera.

Ilustrační foto.

Firma z Brna získala 1,4 mil. od EU na výzkum zlepšení hojení ran

Brněnská firma Enantis získala 1,4 milionu korun z evropských fondů na výzkum růstových proteionů. Chce prověřit způsob, jak až pětinásobně zvýšit životaschopnost vybraných proteinů, díky čemuž by se mohla zlepšit kvalita přípravků na hojení ran nebo krémů proti stárnutí. Řekla to Martina Pelcová, mluvčí Jihomoravského inovačního centra, ve kterém Enantis sídlí. Enantis je jednou ze čtyř českých firem, kterým se podařilo získat prestižní podporu ze SME Instrumentu, sloužícího pro podporu rozvoje menších podniků inovacemi.

Francouzské úřady zahájily vyšetřování případu, kdy se z laboratoře do volného prodeje dostalo maso jehněte pocházejícího z geneticky modifikované ovce. Ilustrační foto.

Ve Francii se dostalo do prodeje geneticky modifikované maso

Paříž – Francouzské úřady zahájily vyšetřování případu, kdy se z laboratoře do volného prodeje dostalo maso jehněte pocházejícího z geneticky modifikované ovce. S odvoláním na Národní ústav agronomického výzkumu (INRA) o tom dnes informovala agentura AFP. Prodej geneticky upraveného jídla je přitom ve Francii nelegální.

Ilustrační foto.

České děti tloustnou, protože nesnídají, tvrdí odborník

Obézních dětí v Česku stále přibývá. Podle nejnovějších výsledků studií má u nás problém s nadbytečnými kilogramy dvacet až třicet procent dětí, pět až deset procent dětí z celkového počtu trpí přímo obezitou. Nejhůř je na tom Amerika, kde je obézních až 37 procent dětí. Za tloustnutí českých dětí může z velké části to, že nesnídají.

Ilustrační foto.

České děti tloustnou, protože nesnídají, tvrdí odborník

Praha - Obézních dětí v Česku stále přibývá. Podle nejnovějších výsledků studií má u nás problém s nadbytečnými kilogramy dvacet až třicet procent dětí, pět až deset procent dětí z celkového počtu trpí přímo obezitou. Nejhůř je na tom Amerika, kde je obézních až 37 procent dětí. Za tloustnutí českých dětí může z velké části to, že nesnídají.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Manželé Pecinovi dál hubnou

Východní Čechy - Vloni v říjnu jsme poprvé psali o manželích Pecinových z Liboměřic. Tehdy zhubli za 6 měsíců o pěkných pár desítek kilogramů. Pan Pecina, který je traktorista, shodil ze 128 na 113 kilo a dojička paní Pecinová ze 108 na 100 kg.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Manželé Pecinovi dál úspěšně hubnou

Východní Čechy – Vloni v říjnu jsme poprvé psali o manželích Pecinových z Liboměřic. Tehdy zhubli za 6 měsíců o pěkných pár desítek kilogramů. Pan Pecina, který je traktorista, shodil ze 128 na 113 kilo a dojička paní Pecinová ze 108 na 100 kg. Během hubnutí zkonzumovali z mrazáku polovičku prasete, protože maso a další zdroje bílkovin jsou při dietě StředaForm doporučovány. To je dieta podle rozpisu MUDr. Leoše Středy, který vede ordinaci pro naše čtenáře v České Třebové.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Manželé Pecinovi dál úspěšně hubnou

Východní Čechy – Vloni v říjnu jsme poprvé psali o manželích Pecinových z Liboměřic. Tehdy zhubli za 6 měsíců o pěkných pár desítek kilogramů. Pan Pecina, který je traktorista, shodil ze 128 na 113 kilo a dojička paní Pecinová ze 108 na 100 kg. Během hubnutí zkonzumovali z mrazáku polovičku prasete, protože maso a další zdroje bílkovin jsou při dietě StředaForm doporučovány. To je dieta podle rozpisu MUDr. Leoše Středy, který vede ordinaci pro naše čtenáře v České Třebové.