Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Včelí pyl je kombinací rostlinného pylu, včelího sekretu a nektaru. O jeho využití v léčení se zmiňuje už bible a staroegyptské texty.

Nejen med. I méně známý včelí produkt prý dokáže s našim zdravím a imunitou divy

Nikdo nepochybuje o prospěšnosti medu, propolisu nebo mateří kašičky. Včelí produkty jsou velmi oblíbené, protože lidskému zdraví svědčí. Tak trochu neznámou mezi nimi zůstává včelí pyl. Pradávní léčitelé a bylinkáři o jeho léčivých kvalitách nikdy nepochybovali, ale současná věda se na včelí pyl dívá poněkud rezervovaně. Zatím totiž chybí dostatečné množství průzkumů. Dosavadní studie však naznačují, že včelí pyl urychluje rekonvalescenci, chrání srdce, kosti i psychiku. Bojuje také s poruchami jater, pomáhá rozmnožovacím orgánům a může mít dokonce protirakovinné účinky.

Kdo chce mít doma opravdu kvalitní med, měl by si jej pořídit od včelaře a ideálně od včelaře ze svého okolí.

Jak skladovat med, aby neztrácel cenné látky? Kvůli chybám ztratí aroma i chuť

V zimním období, kdy vládne nevlídné studené počasí a všude číhá hrozba nachlazení, virózy a dalších nepříjemných chorob, je med balzámem na tělo i na duši. Pomůže namáhanému organismu, když si jej přidáme do voňavého bylinkového čaje, když jej smícháme s cibulí na léčivý sirup, nebo se zázvorem jako směs, která je prevencí proti řadě chorob. Mít doma med se prostě vyplatí. Je však potřeba jej správně skladovat, abychom nepřišli o jeho lahodnou chuť a léčivé účinky.

Domácí hranolky nejsou žádným prohřeškem proti zdravému stravování.

Jak na nejlepší domácí hranolky. Hodí se i při hubnutí a mají další plusy

Hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy na světě. Traduje se o nich, že jsou mastné, nezdravé, tloustne se po nich a že právě proto by se moc často neměly jíst. Pokud si je však připravíte podle jednoduchého receptu sami doma, bude situace úplně jiná. Nejenže půjde o téměř dietní jídlo, ale chutí převýší většinu hranolek, které jste si kdy koupili ve stánku či v restauraci s rychlým občerstvením.

Tvaroh představuje důležitou součást lidské potravy. Je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů. Je proto skvělým základem pro zdravou pomazánku.

I slavnostní chlebíček může dát tělu zdravé látky. Základem je správná pomazánka

Blíží se čas svátků, návštěv a posezení s rodinou i přáteli. Jedna z oblíbených pochoutek, které rádi nabízíme jako pohoštění, jsou jednohubky a chlebíčky. Jejich chuť závisí hlavně na tom, jakou pomazánku použijeme jako základ. A nezdravým majonézovým variantám se většina z nás snaží vyhnout. Vsaďte raději na zdravý tvaroh, který stačí jen trochu dochutit.

Na chlebíčky či jednohubky můžete dát pomazánku z mrkve a vajec.

Chutná a rychlá pomazánka na chlebíčky: Dodá bílkoviny i vlákninu

Před námi jsou vánoční svátky a oslava konce roku a s nimi i setkání s rodinou a přáteli. Oblíbeným pohoštěním, které můžete připravit snadno a rychle, jsou chlebíčky. I ty ale mohou být zdravé. Stačí jako podklad použít chutnou a zdravou pomazánku, dozdobit kouskem zeleniny nebo třeba půlkou ořechu. A uvidíte, že se po takovémto pohoštění jen zapráší.

Ovesné otruby fungují jako dokonalá čistička trávicího systému a mají celou řadu dalších benefitů.

Nejlepší pro zdravou snídani. Čistí střeva jako vysavač a pomáhají zhubnout

Ovesné otruby jsou tou nejlepší volbou pro zdravou snídani. Ta by nám měla dodat energii a nastartovat naše tělo. Pokud jste zvyklí snídat cereálie nebo ovesnou kaši, určitě vám nebude dělat problém vyměnit populární vločky za méně známé ovesné otruby. Mají totiž mnoho výhod. Tělu dodají cenné živiny, vitaminy a minerály. Množství vlákniny vás zasytí a pomůže zhubnout. Ovesné otruby fungují i jako dokonalá čistička trávicího systému a mají celou řadu dalších benefitů.

Nejzdravější je uvařit vejce natvrdo.

Kolik vajec denně můžete sníst, když je vám přes padesát? Dodají i Déčko

Když člověk překročí hranici padesáti let, měl by se ke své výživě postavit zodpovědněji. V tomto věku už vzrůstá hrozba zdravotních problémů, a právě výživa může zdraví výrazně ovlivnit. Jednou z velmi zdravých potravin jsou vejce. Dříve se mělo za to, že zvyšují v těle hladinu špatného cholesterolu, takže by lidé měli jejich konzumaci omezit. Dnes však existují vědecké důkazy, že vajíčka jsou zdravá, a dokonce i pro starší lidi. Výživoví odborníci zjistilii, kolik vajec denně mohou sníst lidé, kterým je více než padesát let, zároveň však upozornili, že pro někoho by konzumace většího množství vajíček mohla představovat zdravotní riziko.

Vrátit se domů s plným košíkem hub je čirá radost. Následně však přichází otázka, co s nimi. Vědci znají metodu, jak je uchovat po celé měsíce při zachování cenných látek.

Jak uchovat houby? Zkuste metodu podle vědců. Je snadná a zachová živiny

Není nad čerstvou houbovou smaženici či omáčku. Když je však úlovek obzvlášť bohatý, přichází na řadu otázka, jak houby uchovat. Někdo dává přednost sušení hub, další nakládání do octa a jsou i lidé, co lahodné dary lesa jednoduše uloží do mrazáku. Každá z metod má své výhody a nevýhody. Co však zvolit, pokud chcete, aby si houby uchovaly co nejvíce svých výživově cenných látek? Vědci mají jasno.

I když slanina, klobásy a vajíčka mohou vypadat jako skvělá snídaně, není to tak. Smažená jídla tělu neprospívají a uzeniny už vůbec ne.

Čtyři nejhorší snídaně. Škodí zdraví, připraví vás o energii a přiberete po nich

Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.

U dospělých bylo prokázáno, že příjem mléčných výrobků zlepšuje složení těla a usnadňuje hubnutí během redukční diety.

Věčný spor: Je mléko zdravé, nebo ne? Odbornice na výživu vše vysvětluje

Asi málokterá součást jídelníčku je tak kontroverzní jako mléko. Lidé neustále řeší, jestli je mléko zdravé i zda se vlastně jedná o jídlo, nebo o pití. Často kladenou otázkou je i ta, kdy mléko nepít. Na bílou, na vápník bohatou tekutinu jsme se proto zeptali nutriční poradkyně Moniky Bartolomějové.

Klíčem k udržení vybojované váhy je pravidelné a vyvážené stravování.

Bojíte se večer jíst? Odborníci vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy

Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.

Nobelovu cenu za chemii získali Američané David Baker a John Jumper a Brit Demis Hassabis.

Nobelovu cenu za chemii má trojice vědců z USA a Británie za výzkum proteinů

Laureáty letošní Nobelovy ceny za chemii jsou Američané David Baker a John Jumper a Brit Demis Hassabis. Ocenění jim náleží za výzkum proteinů. Oznámil to ve středu ve Stockholmu šéf Královské švédské akademie věd Hans Ellegren. Oceněná trojice přispěla k předpovídání a navrhování trojrozměrných struktur a funkcí proteinů.

Dýňová semínka jsou nejen velmi chutná, ale navíc obsahují množství nesmírně zdravých látek a dodají tělu také hořčík.

Zdravotní bomba: Pošmáknete si, doplníte 46 % doporučeného hořčíku, snížíte tlak

S podzimem přichází i čas dýní. Kromě dužiny obsahují dýně ještě jednu vzácnou věc - dýňová semínka. Nejen, že jsou velmi chutná, ale navíc jsou doslova nabita množstvím nesmírně zdravých látek. Kromě jiného umějí snížit vysoký krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu v krvi, což rozhodně ocení naše srdce a cévy. Čtvrt šálku dýňových semínek podle vědců pokryje 46,1 % doporučeného příjmu hořčíku, 28,7 % železa, 52 % manganu, 24 % mědi, 16,9 % bílkovin a 17,1 % zinku. Dýňová semínka si můžeme buď vydlabat z dýně, z které připravujeme další jídlo, nebo si je můžeme koupit samostatně. K dostání bývají i v běžných potravinách.

Odběr krevní plasmy Amber Plasma.

Světový týden plazmy: komu dárci vlastně pomáhají?

Darování plazmy zachraňuje životy. Pokaždé, když dárce vejde do odběrového centra a vyhrne si rukáv, má to významný dopad pro život některého z nemocných, který potřebuje léky vyrobené z plazmy. Mezinárodní týden plazmy (International Plasma Awareness Week, IPAW) se proto zaměřuje na zvyšování povědomí o důležitosti této nenahraditelné tekutiny a oslavuje dobrovolné dárce jako hrdiny. Letos se koná od 7. do 11. října.

Mladý sportovec a fitness trenér Šimon Kocourek

Za týden přeběhne celé Česko. Chce pomoci lidem, kteří nesmějí téměř nic jíst

Přibližně za jeden týden se dvaadvacetiletý sportovec a fitness trenér Šimon Kocourek pokusí přeběhnout Českou republiku. Startuje v pondělí 30. září, cestou se k němu mohou připojit další. Svým kouskem chce zviditelnit fenylketonurii (PKU), což je vzácné metabolické onemocnění. Lidé při něm nemohou jíst téměř žádné bílkoviny a speciální dieta je nákladná. Běh je spojen i s dobročinnou sbírkou na podporu organizace sdružující pacienty či rodiče nemocných dětí.

Krvavá stopa na žloutku slepičího vejce je jen estetická vada - zdraví neohrožuje a je škoda takové vajíčko vyhodit.

Červená tečka ve vaječném žloutku: Co to je a jak poznat, kdy vejce vyhodit

Určitě se vám to už stalo: s představou míchaných vajíček ke snídani jste rozklepli vejce do misky a ouha: na žloutku červené krvavé skvrnky. Existuje řada mýtů o jejich původu i o tom, jestli raději vejce vyhodit či nikoliv. Je proto praktické vědět, jak na takhle poskvrněná vejce hledí odborníci.

Ořechy jsou velmi zdravé. Je ale důležité vědět, jaké ořechy a v jakém množství jíst, abyste hubli a nezačali naopak tloustnout.

Jsou zdravé, chutné a vhodné do redukční diety. Přesto po nich můžete tloustnout

Že bychom neměli pít alkohol nebo se cpát hranolkami a koblihami, pokud nechceme tloustnout, víme určitě všichni. Jsou ale potraviny, které obsahují pro zdraví nezbytné látky a neřekli bychom o nich, že by mohly mít na svědomí nežádoucí tuk usazený na břiše a stehnech. Patří k nim ořechy. Je důležité vědět, jaké ořechy a v jakém množství jíst, abyste hubli a naopak nezačali kvůli nim tloustnout.

Včelí chléb neboli perga udržuje zdraví jater a pomáhá se zácpou. Med strčí do kapsy.

Zklamání pro milovníky medu. Neobstál. Převálcoval ho jiný včelí produkt

Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.

Uložit přebytečný tuk na břiše je pro tělo jednoduché.

Jak se zbavit břicha: Odborníci radí jediný opravdu fungující recept

Břicho jako balón, ale i mírně zakulacené bříško znepokojuje spoustu žen a mužů. Všichni pak řeší, jak se co nejrychleji zbavit břišního tuku. Někteří jen kvůli vzhledu, jiní zase ze zdravotních důvodů. Břišní tuk, odborně nazývaný viscerální, je totiž mnohem nebezpečnější než tuk uložený pod kůží. Zoufalou otázku: Proč mi tloustne břicho, si kladou zvlášť ženy po padesátce. Máme pro vás recept, jak nejlépe spálit tuk na břiše a jaký jídelníček nejlépe funguje na hubnutí břicha.

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2.

Superpotravina plná proteinů: Je levná, zažene hlad, tuží svaly i kosti

Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.

V létě se tofu hodí snad do všech salátů.

Levná potravina dokáže snižovat nebezpečný cholesterol. Hodí se do všech jídel

Vysoký cholesterol je závažnou zdravotní poruchou. Problém s ním má až 30 procent české populace. Kdo své vysoké hladiny cholesterolu v krvi neléčí, ten se může dříve či později dočkat život ohrožujícího onemocnění. Součástí léčby bývá i správná dieta. Když lidé pátrají, co při snaze snížit cholesterol jíst, obvykle se dozvědí, že hodně zeleniny. Existuje ale ještě jedna potravina, která by se (nejen) v dietě na cholesterol měla objevovat co nejčastěji. Říká se jí tofu.

Pohybová aktivita velmi přispívá k pomalejšímu, přirozenému a méně bolestnému stárnutí.

Pády, zlomeniny a následná smrt. Mnohé seniory ohrožuje málo známá nemoc

To, že lidem ve stáří řídnou kosti, tedy že trpí osteoporózou, je známá věc. Méně se už však ví, že pro zdravé stárnutí je stejně nebezpečný úbytek svalů. Nemoc zvaná sarkopenie má mnoho neblahých následků. Jedním z nejzávažnějších je celková křehkost člověka a nestabilita, způsobující časté pády a následné závažné zlomeniny. Jak zabránit úbytku svalové hmoty a jak svalovou hmotu u starších lidí nabrat, radí odbornice na zdravý životní styl Margit Slimáková a trenérka Lucia Švaral.

Okurková dieta je založena na tom, že okurka hydratuje organismus a pomáhá zhubnout snížením chuti k jídlu.

Okurková dieta slibuje zhubnout 7 kilogramů za 7 dní. Co na to odborníci?

Už jste slyšeli o okurkové dietě? Je to vlastně takový malý zázrak, protože slibuje ztrátu až sedmi kilogramů tělesné hmotnosti za pouhých sedm dní. Strava se skládá hlavně ze syrových okurek doplněných několika potravinami bohatými na bílkoviny. Doporučení autorů diety zní: „Když máš hlad, dej si okurku.“ Odborníci na výživu však nad tímto způsobem hubnutí kroutí hlavou.

Markéta Kaiser v laboratoři rentgenové výpočetní mikro a nanotomografie na CEITEC VUT začala pracovat už při bakalářském studiu před deseti lety.

Příjem bílkovin v těhotenství ovlivňuje podobu dítěte, zjistili brněnští vědci

/ROZHOVOR/ Na podobu obličeje dítěte může mít vliv množství bílkovin, které matka v těhotenství spořádá. Zjistili to brněnští vědci ve spolupráci se švédskými biology. Studii prováděli na myších. Díky zobrazovacím možnostem, které nabízí brněnská CT CEITEC VUT laboratoř, mohli vytvořit 3D modely, které jasně ukázaly rozdíly mezi myšími embryi s různým příjmem bílkovin. V rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost popisuje podrobnosti vedoucí výzkumného týmu Markéta Kaiser.

Borůvky, nebo i jiné bobuloviny, s jogurtem prý pomohou odbourat břišní tuk, a navíc dodají tělu řadu živin.

Zdravá svačinka vás zbaví břišního tuku. Oblíbil si ji i britský premiér Sunak

Hubnu, hubneš, hubneme… A je nejvyšší čas, protože se nebezpečně rychle blíží léto a plavková sezona. Jedním z velkých hitů hubnoucího období však není žádná dieta, ale nenápadná svačinka. Borůvky s jogurtem prý pomohou odbourat břišní tuk, a navíc dodají tělu řadu skvělých živin. Do svého jídelníčku je zařazuje dokonce i britský premiér Rishi Sunak.

Polévka je snadný způsob, jak do jídla dostat spoustu důležitých živin.

Proč se vrátit k polévkám? Talíř plný bílkovin a vlákniny pomůže s hubnutím

„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.

Snídani obohatí a tělo i mozek posílí například celozrnný toust s vejci a avokádovou pomazánkou.

Vajíčka: 1 nebo 2 denně udělají se zdravím i postavou divy, dokonce i omlazují

Strašák jménem cholesterol udělal před lety z vajíček doslova potravinové vyvrhele. Vědci však postupem času zjistili, že s cholesterolem a vejci je to úplně jinak a že vejce by se naopak měla do jídelníčku vrátit. Jejich přínos pro naše zdraví je totiž daleko větší než rizika spojená s cholesterolem. Pravidelná a rozumná konzumace vajíček podle odborníků mimo jiné prospívá zdraví kostí a očí, snižuje riziko mrtvice, omlazuje pokožku, pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě a má zajímavé účinky při hubnutí.

Olomoucké tvarůžky se vyznačují jedinečnou vůní a chutí i velmi nízkou energetickou hodnotou. .

Jsou poněkud smradlavé, ale mají hodně bílkovin i vápníku. A pomáhají s hubnutím

Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí. 

Asi nejznámější je v pohance obsah fotochemikálie s názvem rutin, díky které je pohanka podpůrným lékem pro cévy.

Zpevněte si cévy a navíc hubněte: Obojí vám zajistí jídlo našich prababiček

Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Malé lesklé kuličky černé čočky připomínají luxusní černý kaviár Beluga.

Čočka, která nenadýmá: prospívá zdravým i nemocným, navíc pomáhá s hubnutím

Čočka je odedávna důležitou součástí našeho jídelníčku. Je velmi zdravá, na přípravu jednoduchá a není drahá. Existuje však druh čočky, který si své místo v české kuchyni teprve hledá. A to je škoda, protože černá čočka, zvaná též beluga, obsahuje množství zdraví prospěšných látek, nezpůsobuje trávicí problémy, a navíc umí pomoci s hubnutím. V kuchyni je černá čočka poklad - dá se připravit na mnoho způsobů a na talíři vypadá hezky, protože se nerozvaří.

Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání.

8 důvodů, proč jíst červený zázrak: Je mezi nimi imunita, těhotenství i hubnutí

Na luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují velmi mnoho cenných minerálních látek a důležitých bílkovin. Jeden druh luštěnin navíc postrádá nepříjemný vedlejší efekt, kterého se lidé obávají: Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání. Přečtěte si, proč jíst červenou čočku, jak červenou čočku vařit a proč červená čočka nenadýmá.

Vědci jsou o krůček blíže ke krevnímu testu k včasné diagnostice demence. Ilustrační foto.

Budete v budoucnu trpět demencí? Člověku už brzy odhalí diagnózu krevní test

Odborníci z Velké Británie a Číny oznámili, že se jim podařilo jim učinit velký krok k včasnému krevnímu testu, který by podle nich mohl předpovědět riziko demence už deset let před formální diagnózou. Objevili totiž vzorce čtyř proteinů, které na možnou demenci v budoucnu ukazují. Znamená to možnost začít dříve a tedy účinněji s léčbou.

Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a nízkému počtu kalorií je hrách skvělou součástí jídelníčku. Nejstravitelnější je ve formě kaše.

Dobrota omlazuje a pomáhá s hubnutím. Předsudky si lidé nesou ze školní jídelny

Naše tělo v zimě potřebuje výživnější stravu. Proto je dobré sáhnout po luštěninách, například po hrachu. I když řada lidí kvůli dávným zážitkům ze školních jídelen, nebo kvůli obavám z vedlejších účinků trpí vůči hrachové kaši předsudky, měli by je opustit. Hrách mimo jiné přispívá k regeneraci organismu, bojuje proti stárnutí a pomáhá při hubnutí. A když vaření hrachové kaše věnujete náležitou péči, budete mít na talíři nesmírně vydatné, zdravé a chutné jídlo. Proč je hrachová kaše zdravá? Jak uvařit hrachovou kaši, aby nenadýmala? A proč je lepší jíst hrachovou kaši bez masa i vejce?

Snídani obohatí a mozek posílí například celozrnný toust s avokádovou pomazánkou a vejci

Jste unavení a máte špatnou náladu? Sestavte si snídani, která posílí váš mozek

Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?

Tvaroh představuje důležitou součást lidské potravy. Je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů.

Zasytí, pomůže s úbytkem váhy i s růstem svalů. A dá se snadno vyrobit doma

Pokud by se na nějakou potravinu měly pět ódy, určitě by to byl tvaroh. Obyčejný nezralý sýr je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů. Nedají na něj dopustit sportovci, kterým díky němu lépe přibývá svalová hmota, ani lidé, kteří se pokoušejí zhubnout. Navíc je ozdobou domácí kuchyně, protože se dá připravit na slano i na sladko, a v obou případech na mnoho způsobů. Co všechno obsahuje tvaroh? Proč je dobré jíst tvaroh? A jsou v tvarohu probiotika?

Studie ukazují, že pravidelná konzumace čočky snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby

Někdo se ji bojí jíst. Přitom podpoří zdraví i hubnutí a dokonce posílí psychiku

V zimním období, kdy tělo potřebuje více živin a energie, nám mohou pomoci luštěniny. Jsou výživné a obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, které prospívají našemu tělu. V našich končinách je z luštěnin zřejmě nejoblíbenější čočka. Navzdory jejím přínosům pro zdraví však řadě lidí vadí nepříjemné vedlejší efekty její konzumace - nadýmání. Proč je čočka tak zdravá? Jak ji připravit, aby nenadýmala? Jak se vaří nejlepší čočka na kyselo? A je pravda, že čočka pomáhá s hubnutím?

Kocovina je nepříjemný stav, který je provázen bolestí hlavy, nevolností a malátností.

Uleví při kocovině, zklidní žaludek i posílí imunitu. Tuto surovinu máte doma

Poslední den v roce se má řádně oslavit, o tom není pochyb. Jak ale současně zařídit, abyste se ráno neprobudili s kocovinou? Typická kocovina je nevolnost, kterou provází bolesti hlavy, žaludek jako na vodě, často i zvracení a třes celého těla. Během pár minut fit nebudete, ale díky zázvoru můžete kocovinu alespoň zmírnit a své utrpení trochu zkrátit. Co se děje v těle při kocovině, jak se kocoviny zbavit, co je dobré na kocovinu jíst a proč byste měli užívat zázvor?

Zbylé vaječné bílky můžete využít na mnoho způsobů.

Zbylo vám při pečení hodně bílků? Dají se skvěle využít, přispívají i ke kráse

Také vám po vánočním pečení nebo po přípravě vaječného koňaku zbyly v ledničce vaječné bílky? Občas se stane, že tam zůstanou tak dlouho, až nakonec nezbude, než je vyhodit. To by ale byla velká škoda, protože bílky obsahují řadu zdraví prospěšných látek a navíc poskytují mnoho možností, jak je při vaření či pečení využít. Proč jsou bílky zdravé? A jak zbylé vaječné bílky co nejlépe zužitkovat?

Zdravý frgál obsahuje díky tvarohu spoustu bílkovin.

Žena z Pardubicka zhubla 27 kilo, zkuste její populární tortilla frgál

Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.

Majitelé Natural Protein Tomáš Michek (vlevo) a Václav Bubla (vpravo)

Proteiny a v nich chemie? A dost, řekli si dva kamarádi a začali je vyrábět sami

Jít vstříc svému snu. K tomu se před několika lety odhodlal Václav Bubla spolu se svým kamarádem a dnes již společníkem Tomášem Michkem z Karlových Varů. Oba tehdy sportovali, chodili do fitka. Jenže zjistili, že na trhu není žádný adekvátní doplněk stravy. A tak to začalo. Dnes se mohou chlubit jedinečnými produkty značky Natural Protein.

Anna Simonian zhubla díky deseti pravidlům téměř 40 kg.

Žena vymyslela dokonalou dietu. S těmito deseti pravidly zhubla už 39 kilo

Anna měla nadváhu celý život. Nejvyšší hodnota, kterou kdy na displeji váhy spatřila, byla 117 kg. Jednoho dne si však uvědomila, že vidět na váze trojciferné číslo není nic příjemného a rozhodla se to změnit. Vymyslela si proto 10 pravidel, která se stala každodenní součástí jejího života a která ji dovedla k postavě snů. Jak se jí podařilo zhubnout, jaká jídla jíst, abyste zhubli také a jaká pravidla dodržovat?

Lesy nabízejí zvěřinu v celých kusech, nestaženou. Porcované maso lze ale sehnat u soukromých společností.

Se zelím nebo se šípkovou? Podívejte se, kde v našem kraji koupíte divočinu

Začíná podzim, a to je čas, kdy se tělo před nadcházejícími sychravými a chladnými dny může posílit maso s minimem tuku a dostatkem bílkovin, vitaminů a minerálů. To je právě divočina, kterou při nadcházejících honech budou mít na stole zejména příbuzní a známí myslivců. Přitom srnčí, kančí, mufloní nebo daňčí maso se dá sehnat celoročně na celém území Pardubického kraje. Nabízí ho nejen Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ve svých honitbách, ale i soukromníci.

Co se nehýbe, to postupem času zarezne, zatuhne a znovu se pak rozhýbává velmi těžko.

V 50 letech začínají ženy dohánět hříchy. Jak se udržet ve správné kondici

Děti opouštějí hnízdo, vy máte vybudovanou stabilní práci i sebevědomí a před sebou podle statistik ještě třicet let života. Co můžete udělat pro to, abyste tato léta prožili ve zdraví a skvělé kondici? Jak trávit svůj život po padesátce tak, aby vám bylo dobře? Nabízíme vám celou škálu osvědčených postřehů, závěrů z prestižních studií i klasických rad a tipů, které pro vás mohou být tou pravou inspirací.