Smažené kroužky vytvořené na 3D tiskárně mají podle singapurských vědců lepší výživové hodnoty než skutečný pokrm z kalamárů. Veganská alternativa z rostlinného základu má prospět životnímu prostředí a snížit tím lov olihní potřebných pro původní recept.
Téma lidské dlouhověkosti nikdy nepřestane být aktuální. Co dělat, aby člověk žil dlouho a ve zdraví? Významnou roli hrají genetické předpoklady a zdravý životní styl. Podle některých vědců však záleží i na tom, jakou má člověk krevní skupinu. Výsledky nové studie naznačují, že jedinci s krevní skupinou B mohou stárnout pomaleji.
Mostecké házenkářky si při vrcholu letošní sezony našly čas na dobrou věc. V úterý se Černí andělé zapojili do darování krevní plazmy v odběrovém centru BioLife Most, které se nachází v nákupním domě Central.
Trápí vás kila navíc, nerozumíte počítání kalorií, nedaří se vám nastavit zdravý životní styl? Na dotazy čtenářů na toto téma odpovídala v on-line rozhovoru na webu Plzeňkého deníku nutriční terapeutka FN Plzeň Bc. Aneta Matejbusová.
Úvahy nad tím, co si dát dnes k večeři, jsou určitě příjemné. Pro lidi, kteří se snaží zhubnout, však může být takové rozhodování obtížné. Měli by si hlídat množství kalorií, ale současně dbát na to, aby si připravili vyvážené jídlo s dostatečným množstvím bílkovin, celozrnných potravin, zeleniny a tuku prospěšného pro srdce. Odborníci na výživu naštěstí mají pár tipů, co jíst večer, aby to prospělo zdraví i postavě.
Hořčík je po vápníku, draslíku a sodíku čtvrtým nejrozšířenějším minerálem v lidském těle. Pro správné fungování organismu je životně důležitý. Mimo jiné se podílí na procesu dělení buněk a udržení normálního stavu zubů a kostí. Je důležitý při syntéze bílkovin, přispívá k normální činnosti nervové soustavy i svalů a podporuje psychiku. Tento minerál můžeme získat prostřednictvím mnoha potravin. Přesto podle průzkumů trpí v České republice nedostatkem hořčíku každý třetí člověk.
Byť je provozovna Pavlíny Kozubkové a Veroniky Mrockové mrňavá a poněkud zastrčená, reputaci má zavedenou už nejen na Novojičínsku. Kunínská cukrárna Mlsání bez výčitek dodává do Ostravy, na Valašsko ale i do Brna.
Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.
Některé diety zavrhují tuky, jiné odmítají sacharidy, proteiny však z jídelníčku žádný způsob stravování nevyřazuje. Ba právě naopak, řada diet se na proteiny, tedy bílkoviny, soustřeďuje. Bílkoviny totiž hrají zásadní roli při udržování zdraví a dobré kondice. Jenže pokud člověk konzumuje bílkovin příliš mnoho, mohly by ho překvapit nepříjemné a někdy i nebezpečné vedlejší účinky. Podívejte se, jak vaše tělo signalizuje, že má bílkovin až moc.
Diety založené na přísném omezení sacharidů jsou v posledních desetiletích velmi populární a vyhledávané. Na jejich počátku už v 70. letech minulého století stála takzvaná Atkinsova dieta. Tento systém stravování vymyslel kardiolog Robert Atkins v době, kdy sám řešil potíže s nadváhou. Od té doby zhubly dodržováním tohoto režimu už statisíce lidí, včetně řady hvězd showbyznysu. Podle odborníků však s sebou Atkinsova dieta nese i vážná rizika.
Vliv jídla na hladinu cukru v krvi je jednou z hlavních starostí diabetiků. Potřebují, aby jejich strava byla rozmanitá, nutričně hodnotná a přitom nekomplikovala jejich zdravotní stav, což může být někdy problém. Zajímavou potravinou, která by diabetikům mohla významně pomoci, je cizrna neboli římský hrách. Luštěnina plná vlákniny a bílkovin pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Její schopnost mohou využívat diabetici, ale samozřejmě i zdraví lidé.
Jak zlepšit chuť kávy bez použití cukru nebo mléka? Řekyně si do svého kofeinového nápoje rády přidávají tahini, tedy pastu z pražených sezamových semínek. Má nejen jedinečnou chuť, ale nabízí také řadu zdravotních výhod. Funguje například jako prevence rakoviny a pomůže přibrzdit stárnutí, což potvrdila i řecká studie. Tahini si lze snadno koupit i v Česku.
Velká porce bílkovin, hodně zeleniny i spousta zdraví prospěšných aminokyselin. A mimo to skvělá chuť a vůně. Takový je salát, který dostal pojmenování po americké filmové hvězdě Jennifer Aniston. Svým složením se hodí při hubnutí i pro udržení ideální váhy. Navíc se opět stal hitem internetu v Česku.
Banány chutnají snad každému. Je to ovoce lahodné, bohaté na sacharidy a snadno stravitelné. Možná jste už ale někde četli informaci, že banány nejsou vhodné ke snídani. Či že mohou být dokonce nebezpečné. Proč nejíst ráno banány a pro koho je banánová snídaně nevhodná, jsme se zeptali odbornic na výživu.
Češi berou brouky, cvrčky, červy na talíři spíše jako výzvu či experiment. Evropská unie však postupně zavádí hmyz jako novou potravinu bohatou na bílkoviny. Nejnověji povolila v potravinářství moučku z larev potemníka moučného. Za určitých podmínek z ní specializovaná společnost může péct chléb, koláče nebo ji použít do mléčných výrobků a dalších potravin. Doposud se s práškem ze sušených larev setkávali lidé ve zverimexech. Deník téma probral podrobněji s odborníky.
Budíte se s opuchlými víčky? Máte večer problém sundat si prstýnky a všímáte si, že vám otékají nohy? Možná vás trápí zadržování vody v těle. Tento nepříjemný problém může mít několik příčin. Jednou z nich je nesprávné stravování, v němž je přespříliš tuku, bílé mouky či cukru. A také soli, která se vyskytuje především ve vysoce průmyslově zpracovaných potravinách. Patří mezi ně i klobásy, šunka, párky a další uzeniny, tedy pochoutky, kterým jen málokdo odolá.
Suchozemské želvy jsou dlouhověcí tvorové, a pokud si je pořídíte jako domácího mazlíčka, musíte počítat s tím, že při dobré péči se jedná o několikageneračního společníka, který se může dožít i padesáti let. Ta správná péče ale může být někdy docela věda, a navíc se liší druh od druhu. Úskalí číhají na majitele především ve správné skladbě a dávkování potravy, ale také v péči o zobák a drápy. Náročnou kapitolou je také uložení želvy k zimnímu spánku. Na dotazy čtenářů odpověděl veterinární lékař Kryštof Doležal ze Super zoo veterina.
Nikdo nepochybuje o prospěšnosti medu, propolisu nebo mateří kašičky. Včelí produkty jsou velmi oblíbené, protože lidskému zdraví svědčí. Tak trochu neznámou mezi nimi zůstává včelí pyl. Pradávní léčitelé a bylinkáři o jeho léčivých kvalitách nikdy nepochybovali, ale současná věda se na včelí pyl dívá poněkud rezervovaně. Zatím totiž chybí dostatečné množství průzkumů. Dosavadní studie však naznačují, že včelí pyl urychluje rekonvalescenci, chrání srdce, kosti i psychiku. Bojuje také s poruchami jater, pomáhá rozmnožovacím orgánům a může mít dokonce protirakovinné účinky.
V zimním období, kdy vládne nevlídné studené počasí a všude číhá hrozba nachlazení, virózy a dalších nepříjemných chorob, je med balzámem na tělo i na duši. Pomůže namáhanému organismu, když si jej přidáme do voňavého bylinkového čaje, když jej smícháme s cibulí na léčivý sirup, nebo se zázvorem jako směs, která je prevencí proti řadě chorob. Mít doma med se prostě vyplatí. Je však potřeba jej správně skladovat, abychom nepřišli o jeho lahodnou chuť a léčivé účinky.
Hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy na světě. Traduje se o nich, že jsou mastné, nezdravé, tloustne se po nich a že právě proto by se moc často neměly jíst. Pokud si je však připravíte podle jednoduchého receptu sami doma, bude situace úplně jiná. Nejenže půjde o téměř dietní jídlo, ale chutí převýší většinu hranolek, které jste si kdy koupili ve stánku či v restauraci s rychlým občerstvením.
Blíží se čas svátků, návštěv a posezení s rodinou i přáteli. Jedna z oblíbených pochoutek, které rádi nabízíme jako pohoštění, jsou jednohubky a chlebíčky. Jejich chuť závisí hlavně na tom, jakou pomazánku použijeme jako základ. A nezdravým majonézovým variantám se většina z nás snaží vyhnout. Vsaďte raději na zdravý tvaroh, který stačí jen trochu dochutit.
Před námi jsou vánoční svátky a oslava konce roku a s nimi i setkání s rodinou a přáteli. Oblíbeným pohoštěním, které můžete připravit snadno a rychle, jsou chlebíčky. I ty ale mohou být zdravé. Stačí jako podklad použít chutnou a zdravou pomazánku, dozdobit kouskem zeleniny nebo třeba půlkou ořechu. A uvidíte, že se po takovémto pohoštění jen zapráší.
Pomazánky jsou velmi oblíbené. Chlebíčky nebo jednohubky s nimi během vánočních svátků nebo při oslavách konce roku vytvoříte velmi snadno. Příprava nebývá náročná a zabere sotva pár minut.
Ovesné otruby jsou tou nejlepší volbou pro zdravou snídani. Ta by nám měla dodat energii a nastartovat naše tělo. Pokud jste zvyklí snídat cereálie nebo ovesnou kaši, určitě vám nebude dělat problém vyměnit populární vločky za méně známé ovesné otruby. Mají totiž mnoho výhod. Tělu dodají cenné živiny, vitaminy a minerály. Množství vlákniny vás zasytí a pomůže zhubnout. Ovesné otruby fungují i jako dokonalá čistička trávicího systému a mají celou řadu dalších benefitů.
Burger tortilla je skvělá večeře či svačina, kterou můžete ohromit své blízké. A přitom není přespříliš drahá ani časově náročná na přípravu. Burger tortilla je chutná, navíc je plná bílkovin a vypadá skutečně moderně.
Když člověk překročí hranici padesáti let, měl by se ke své výživě postavit zodpovědněji. V tomto věku už vzrůstá hrozba zdravotních problémů, a právě výživa může zdraví výrazně ovlivnit. Jednou z velmi zdravých potravin jsou vejce. Dříve se mělo za to, že zvyšují v těle hladinu špatného cholesterolu, takže by lidé měli jejich konzumaci omezit. Dnes však existují vědecké důkazy, že vajíčka jsou zdravá, a dokonce i pro starší lidi. Výživoví odborníci zjistilii, kolik vajec denně mohou sníst lidé, kterým je více než padesát let, zároveň však upozornili, že pro někoho by konzumace většího množství vajíček mohla představovat zdravotní riziko.
Není nad čerstvou houbovou smaženici či omáčku. Když je však úlovek obzvlášť bohatý, přichází na řadu otázka, jak houby uchovat. Někdo dává přednost sušení hub, další nakládání do octa a jsou i lidé, co lahodné dary lesa jednoduše uloží do mrazáku. Každá z metod má své výhody a nevýhody. Co však zvolit, pokud chcete, aby si houby uchovaly co nejvíce svých výživově cenných látek? Vědci mají jasno.
Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.
Asi málokterá součást jídelníčku je tak kontroverzní jako mléko. Lidé neustále řeší, jestli je mléko zdravé i zda se vlastně jedná o jídlo, nebo o pití. Často kladenou otázkou je i ta, kdy mléko nepít. Na bílou, na vápník bohatou tekutinu jsme se proto zeptali nutriční poradkyně Moniky Bartolomějové.
Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.
Laureáty letošní Nobelovy ceny za chemii jsou Američané David Baker a John Jumper a Brit Demis Hassabis. Ocenění jim náleží za výzkum proteinů. Oznámil to ve středu ve Stockholmu šéf Královské švédské akademie věd Hans Ellegren. Oceněná trojice přispěla k předpovídání a navrhování trojrozměrných struktur a funkcí proteinů.
S podzimem přichází i čas dýní. Kromě dužiny obsahují dýně ještě jednu vzácnou věc - dýňová semínka. Nejen, že jsou velmi chutná, ale navíc jsou doslova nabita množstvím nesmírně zdravých látek. Kromě jiného umějí snížit vysoký krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu v krvi, což rozhodně ocení naše srdce a cévy. Čtvrt šálku dýňových semínek podle vědců pokryje 46,1 % doporučeného příjmu hořčíku, 28,7 % železa, 52 % manganu, 24 % mědi, 16,9 % bílkovin a 17,1 % zinku. Dýňová semínka si můžeme buď vydlabat z dýně, z které připravujeme další jídlo, nebo si je můžeme koupit samostatně. K dostání bývají i v běžných potravinách.
Darování plazmy zachraňuje životy. Pokaždé, když dárce vejde do odběrového centra a vyhrne si rukáv, má to významný dopad pro život některého z nemocných, který potřebuje léky vyrobené z plazmy. Mezinárodní týden plazmy (International Plasma Awareness Week, IPAW) se proto zaměřuje na zvyšování povědomí o důležitosti této nenahraditelné tekutiny a oslavuje dobrovolné dárce jako hrdiny. Letos se koná od 7. do 11. října.
Jablka jsou výbornou náplní do buchet a koláčů. Podívejte se, jak udělat rychlý, jednoduchý, ale opravdu dobrý jablečný koláč, který nebude jen na mlsání, ale bude i přínosem pro váš jídelníček. Chytrým jablečným koláčem do těla přidáte i bílkoviny. Jeho součástí je totiž i lahodná tvarohovo-pudinková náplň.
Přibližně za jeden týden se dvaadvacetiletý sportovec a fitness trenér Šimon Kocourek pokusí přeběhnout Českou republiku. Startuje v pondělí 30. září, cestou se k němu mohou připojit další. Svým kouskem chce zviditelnit fenylketonurii (PKU), což je vzácné metabolické onemocnění. Lidé při něm nemohou jíst téměř žádné bílkoviny a speciální dieta je nákladná. Běh je spojen i s dobročinnou sbírkou na podporu organizace sdružující pacienty či rodiče nemocných dětí.
Určitě se vám to už stalo: s představou míchaných vajíček ke snídani jste rozklepli vejce do misky a ouha: na žloutku červené krvavé skvrnky. Existuje řada mýtů o jejich původu i o tom, jestli raději vejce vyhodit či nikoliv. Je proto praktické vědět, jak na takhle poskvrněná vejce hledí odborníci.
Že bychom neměli pít alkohol nebo se cpát hranolkami a koblihami, pokud nechceme tloustnout, víme určitě všichni. Jsou ale potraviny, které obsahují pro zdraví nezbytné látky a neřekli bychom o nich, že by mohly mít na svědomí nežádoucí tuk usazený na břiše a stehnech. Patří k nim ořechy. Je důležité vědět, jaké ořechy a v jakém množství jíst, abyste hubli a naopak nezačali kvůli nim tloustnout.
Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.
Břicho jako balón, ale i mírně zakulacené bříško znepokojuje spoustu žen a mužů. Všichni pak řeší, jak se co nejrychleji zbavit břišního tuku. Někteří jen kvůli vzhledu, jiní zase ze zdravotních důvodů. Břišní tuk, odborně nazývaný viscerální, je totiž mnohem nebezpečnější než tuk uložený pod kůží. Zoufalou otázku: Proč mi tloustne břicho, si kladou zvlášť ženy po padesátce. Máme pro vás recept, jak nejlépe spálit tuk na břiše a jaký jídelníček nejlépe funguje na hubnutí břicha.
Špalda je obilnina, které se říká „léčivé obilí“. Zlepšuje trávení a pomáhá podporovat zdraví střev tím, že vyživuje střevní mikrobiom. Obsahuje totiž bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, komplexní sacharidy i vlákninu.
Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.
Vysoký cholesterol je závažnou zdravotní poruchou. Problém s ním má až 30 procent české populace. Kdo své vysoké hladiny cholesterolu v krvi neléčí, ten se může dříve či později dočkat život ohrožujícího onemocnění. Součástí léčby bývá i správná dieta. Když lidé pátrají, co při snaze snížit cholesterol jíst, obvykle se dozvědí, že hodně zeleniny. Existuje ale ještě jedna potravina, která by se (nejen) v dietě na cholesterol měla objevovat co nejčastěji. Říká se jí tofu.
To, že lidem ve stáří řídnou kosti, tedy že trpí osteoporózou, je známá věc. Méně se už však ví, že pro zdravé stárnutí je stejně nebezpečný úbytek svalů. Nemoc zvaná sarkopenie má mnoho neblahých následků. Jedním z nejzávažnějších je celková křehkost člověka a nestabilita, způsobující časté pády a následné závažné zlomeniny. Jak zabránit úbytku svalové hmoty a jak svalovou hmotu u starších lidí nabrat, radí odbornice na zdravý životní styl Margit Slimáková a trenérka Lucia Švaral.
Už jste slyšeli o okurkové dietě? Je to vlastně takový malý zázrak, protože slibuje ztrátu až sedmi kilogramů tělesné hmotnosti za pouhých sedm dní. Strava se skládá hlavně ze syrových okurek doplněných několika potravinami bohatými na bílkoviny. Doporučení autorů diety zní: „Když máš hlad, dej si okurku.“ Odborníci na výživu však nad tímto způsobem hubnutí kroutí hlavou.
/ROZHOVOR/ Na podobu obličeje dítěte může mít vliv množství bílkovin, které matka v těhotenství spořádá. Zjistili to brněnští vědci ve spolupráci se švédskými biology. Studii prováděli na myších. Díky zobrazovacím možnostem, které nabízí brněnská CT CEITEC VUT laboratoř, mohli vytvořit 3D modely, které jasně ukázaly rozdíly mezi myšími embryi s různým příjmem bílkovin. V rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost popisuje podrobnosti vedoucí výzkumného týmu Markéta Kaiser.
Hubnu, hubneš, hubneme… A je nejvyšší čas, protože se nebezpečně rychle blíží léto a plavková sezona. Jedním z velkých hitů hubnoucího období však není žádná dieta, ale nenápadná svačinka. Borůvky s jogurtem prý pomohou odbourat břišní tuk, a navíc dodají tělu řadu skvělých živin. Do svého jídelníčku je zařazuje dokonce i britský premiér Rishi Sunak.
„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.
Strašák jménem cholesterol udělal před lety z vajíček doslova potravinové vyvrhele. Vědci však postupem času zjistili, že s cholesterolem a vejci je to úplně jinak a že vejce by se naopak měla do jídelníčku vrátit. Jejich přínos pro naše zdraví je totiž daleko větší než rizika spojená s cholesterolem. Pravidelná a rozumná konzumace vajíček podle odborníků mimo jiné prospívá zdraví kostí a očí, snižuje riziko mrtvice, omlazuje pokožku, pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě a má zajímavé účinky při hubnutí.
Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.