/S ROZHOVOREM/ Mléko je nebezpečnou potravinou. Může vám přivodit křeče, nadýmání, průjem, u menších dětí dokonce i dehydrataci. Vědět tedy jak s ní zacházet se vyplatí. V Česku trpí laktózovou intolerancí zhruba jeden z deseti lidí. Některé národy a rasy mléčný cukr dokonce netolerují vůbec.
Blíží se jedno z nejkrásnějších období roku. Vánoce svátky pohody, klidu, míru a… velké žranice. Regály v obchodních centrech bereme útokem a vánoční stoly se prohýbají pod náloží svátečních dobrot a pamlsků. S cukry však nakládejte opatrně.
Někdo sáhne po sladkém, jiný zase po slaném. Potravinami plýtváme a čas od času jsme mlsní. Dříve lidé takové hojnosti neužívali, ale neměli ani potravinové intolerance, cukrovku a jiné civilizační neduhy. Diabetici vědí své, cukr přináší příjemné chvíle, ale ve vysoké koncentraci je to téměř jed.
Zvyky spotřebitelů při nákupu pečiva se mění. Zatímco dosud při rozhodování dávali s ohledem na nižší cenu přednost tradičním výrobkům, nyní se méně bojí experimentovat.
Havlíčkův Brod – Dekubity neboli proleženiny se mohou na těle objevit během několika dnů či dokonce hodin. Trpí jimi nejen ležící senioři, ale i mladí vozíčkáři. Prevenci dekubitů ale zdravotní pojišťovny nehradí.
/INFOGRAFIKA/ Každá budoucí matka ví, že to nejlepší, co může z hlediska zdravého vývoje dítěti dát, je mateřské mléko. Pediatr by vyjmenoval spoustu důvodů, proč tomu tak je. K těm nejdůležitějším patří imunita kojenců. A tu může podpořit protein BAFF.
Švédská akademie věd udělila Nobelovu cenu za chemii pro rok 2018. Polovinu ocenění si odnesla americká chemička Frances H. Anroldová za řízenou evoluci enzymů. Druhou polovinu přidělila komise dvojici vědců Georgi P. Smithovi ze Spojených států a Gregorymu P. Winterovi z Velké Británie za přínos v oblasti výzkumu bakteriofágů, sloužících k produkci proteinů.
Vysočina – Restaurace, kde nenajdete maso. Jídla vaří ze zdravých a čerstvých surovin. Vegetariánská strava si získává stále větší oblibu ve větších městech. Často láká i zákazníky, kteří normálně do svého jídelníčku maso zařadí.
Chia semínka, která mají původ v horách Střední a Jižní Ameriky, jsou mezi spotřebiteli stále oblíbenější. Časopis dTest otestoval 14 výrobků různých značek, aby prověřil jejich kvalitu. Zaměřil se i na přítomnost mykotoxinů a pesticidů. Výsledky ukázaly, že konzumace chia semínek je skutečně zdraví prospěšná. Navíc ani jeden ze vzorků škodlivé látky neobsahoval.
Tři z pěti balíčku kuřecích prsou z Vodňan obsahovaly salmonelu. Jsou tak pro zdraví spotřebitelů výrazně nebezpečnější než konkurenční výrobky. I takové zjištění přinesla analýza 11 vzorků mas, kterou provedl časopis dTest.
Severní Čechy - Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu.
Severní Čechy - Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu.
Severní Čechy - Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu.
Severní Čechy - Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu.
Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu. Více než polovina v nezávislém testu propadla kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest byl dokonce přítomen i zakázaný separát.
Bylo dřív vejce, nebo slepice? Na to vědci sice nepřišli, nově ale zjistli, že skořápky vajec tvoří nanočástice, za jejichž výrobu je zodpovědný protein nazvaný osteopontin. Skořápky vajec jsou pevnější než některé kovy. Nová zjištění by se mohly využívat k výzkumu nanočástic.
Horažďovice – Společnost Lyckeby Amylex, která je největším výrobcem bramborového škrobu a zároveň největším zpracovatelem brambor v ČR, investuje více než 250 milionů korun do bezodpadové technologie výroby.
Mozek se dá celkem snadno přeprogramovat, zjišťují čeští vědci. Stačí k tomu málo: podráždit ty správné neurony, tedy nervové buňky. Navíc obyčejným světlem.
Prevence a případný včasný záchyt onemocnění. Takový je hlavní úkol aktivity Světový den ledvin, který probíhal také v nemocnicích na Karvinsku. Jedním z míst byla i Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.
/INFOGRAFIKA/ Pod víčkem jogurtů můžete objevit nečekané překvapení. Kdo má štěstí, ochutná hustý jogurt s vysokým obsahem proteinů – vzhledem k procentu sušiny a mléčného tuku. Často se ale právě u jogurtů mluví o takzvané dvojí kvalitě. Ty ošizené výrobci zahušťují škroby a stabilizátory.
Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.
Opravdu nadaného studenta mají na Reálném gymnáziu v Prostějově. Jiří Doseděl, který bydlí v Bousíně a v Prostějově jen studuje, je nadšeným chemikem a díky své píli a snaze se dostal dokonce až k vědeckému výzkumu.
Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.
Jsou stavby, které vydržely bez hnutí několik dlouhých staletí. A jsou domy, které kvůli prasklinám reklamujete už po roce od jejich výstavby. Co dělali naši předkové jinak?
Moravský Žižkov - Šestadvacetiletá Magdaléna Hemzová z Moravského Žižkova na Břeclavsku musela zásadně obměnit šatník. Za necelý rok zhubla díky dietě pětačtyřicet kilogramů. „Bylo to náročné pro mě, mou peněženku i mé okolí. Nejhorší bylo naučit se správně dodržovat pitný režim a nebát se jíst pětkrát denně,“ přibližuje.
Krajáč pěkně vychlazeného mléka a k tomu čerstvě nakopané brambory je dobrota popisovaná v knížkách z předminulého století. V dobách, kdy jsme hliněné džbánky vyměnili za plastové nádoby od soudruhů z NDR, to začalo jít s mlékem z kopce, spotřeba klesala.
Plešatost trápí mužskou populaci už od počátku věků. V současnosti je na světě okolo 1,5 miliardy lidí, kteří mají s vypadáváním vlasů problémy. S tím by mohl být jednou provždy konec, myslí si tým vědců z Jižní Koreje. Ten nedávno představil speciální preparát zvaný PTD-DBM. Unikátní je v tom, že zabraňuje vypadávání vlasů, navíc podporuje jejich opětovný růst.
Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.
Brno - Zapomínají a trpí nekontrolovatelnými pohyby, zatím je přitom nikdo nedokáže vyléčit. Lidem s Huntingtonovou chorobou chtějí dát naději odborníci z Brna, Nizozemska a Velké Británie, kteří nedávno ukončili druhé kolo testování nového léku. Zatím na prasatech.
Lék na alkoholismus funguje v boji s rakovinou. S průlomovým zjištěním přišli výzkumníci z Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM ) Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
Brno – Jeden zkoumá včelí vir, druhý upravuje bílkoviny pro využití v průmyslu a medicíně. Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity. Cenu Doctorandus za přírodní vědy získal Karel Škubník z vědeckého institutu Ceitec, ocenění Invence společnosti Kapsch dostal Jiří Damborský z Přírodovědecké fakulty univerzity.
Ocenění Česká hlava, které se uděluje za vědu, výzkum a inovace, získali letos badatelé, kteří se věnují nemoci včel, zkoumání magnetických látek a také úpravám proteinů. Kromě toho porota ocenila i ocelářskou firmu vyvíjející povlaky materiálů. Národní cenu vlády získal archeolog Petr Sommer, který se zabývá středověkem a církevní archeologií. Jména oceněných vyhlásili pořadatelé na dnešní tiskové konferenci.
Karlovarský kraj - Přestože by se mohlo zdát, že sezóna je s nástupem zimy u svého konce, stále ještě mohou houbaři v lesích nacházet spoustu druhů jedlých hub.
Vyškovsko, Blanensko – Nemožnost uhlídat, zda děti mléko skutečně vypijí. A málo vápníku v něm. To jsou podle některých ředitelů škol v regionu hlavní nedostatky projektu Mléko do škol, který funguje už od září. A školáci ze zapojených škol díky němu dostávají mléko zadarmo.
Ústecký kraj - Ručička váhy se posunula jenom o pár dílků, když na ni lékaři položili dvojčátka z Varvažova na Ústecku. Veronika vážila 850 gramů, její sestra Kateřina dokonce pouhých 490 gramů.
Italští vědci vyvinuli náhradní kůži pro dítě trpící vzácnou vrozenou poruchou epidermolysis bullosa, známou též jako nemoc motýlích křídel. Geneticky modifikovaná kůže nyní pokrývá osmdesát procent těla devítiletého syrského chlapce. Operaci provedli němečtí lékaři, kteří postup následně publikovali v odborném časopisu Nature.
Mnozí chovatelé už začínají přistupovat k výběru krmiva pro svého psího nebo kočičího miláčka stejně pečlivě, jako když si vybírají jídlo pro sebe. A to je správné.
Varvažov - Ručička váhy se posunula jenom o pár dílků, když na ni lékaři položili dvojčátka z Varvažova na Ústecku. Veronika vážila 850 gramů, její sestra Kateřina dokonce pouhých 490 gramů.
Cukrovka je tichý zabiják, upozorňují lékaři. Pacienta dlouho nic nebolí, nakonec ho ale choroba zmrzačí nebo usmrtí. Varování, které doposud platilo hlavně pro lidi, se nyní rozšiřuje i na domácí mazlíčky: s diabetem se podle veterinářů potýká až 48 tisíc psů a 16 tisíc koček.
Říjnový Světový den výživy každoročně upozorňuje na nedostatek potravin v rozvojových zemích, ale i na opačný problém – obezitu a nezdravé stravovací návyky v rozvinutých oblastech, které se podílí na vzniku civilizačních chorob.
Plzeňský kraj - Především sucho a špatné rozložení srážek můžou za letošní nižší sklizeň brambor. Oproti loňskému roku budou výnosy horší o patnáct až sedmnáct procent. Na ceně zeleniny by se to nemělo odrazit.
Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 procenta, u uzenin propadlo 20 procent zboží jako nevyhovující.