Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Ilustrační foto.

Laktóza. Mléčný cukr, který člověka doslova prožene

/S ROZHOVOREM/ Mléko je nebezpečnou potravinou. Může vám přivodit křeče, nadýmání, průjem, u menších dětí dokonce i dehydrataci. Vědět tedy jak s ní zacházet se vyplatí. V Česku trpí laktózovou intolerancí zhruba jeden z deseti lidí. Některé národy a rasy mléčný cukr dokonce netolerují vůbec.

Vanilkové rohlíčky.

Rohlíčky, linecké, pracny. Dobrot si užívejte s mírou

Blíží se jedno z nejkrásnějších období roku. Vánoce svátky pohody, klidu, míru a… velké žranice. Regály v obchodních centrech bereme útokem a vánoční stoly se prohýbají pod náloží svátečních dobrot a pamlsků. S cukry však nakládejte opatrně.

Cukr, ilustrační foto

Cukr může být sladký ničema

Někdo sáhne po sladkém, jiný zase po slaném. Potravinami plýtváme a čas od času jsme mlsní. Dříve lidé takové hojnosti neužívali, ale neměli ani potravinové intolerance, cukrovku a jiné civilizační neduhy. Diabetici vědí své, cukr přináší příjemné chvíle, ale ve vysoké koncentraci je to téměř jed.

Proleženiny se na těle pacienta mohou objevit dokonce už během několika hodin.

Prevenci proleženin zdravotní pojišťovny nehradí

Havlíčkův Brod – Dekubity neboli proleženiny se mohou na těle objevit během několika dnů či dokonce hodin. Trpí jimi nejen ležící senioři, ale i mladí vozíčkáři. Prevenci dekubitů ale zdravotní pojišťovny nehradí.

Ilustrační foto

Naděje pro nekojené děti přichází z Brna

/INFOGRAFIKA/ Každá budoucí matka ví, že to nejlepší, co může z hlediska zdravého vývoje dítěti dát, je mateřské mléko. Pediatr by vyjmenoval spoustu důvodů, proč tomu tak je. K těm nejdůležitějším patří imunita kojenců. A tu může podpořit protein BAFF.

Nobelova cena za chemii pro rok 2018

Ocenění za evoluci enzymů a proteiny. Komise udělila Nobelovu cenu za chemii

Švédská akademie věd udělila Nobelovu cenu za chemii pro rok 2018. Polovinu ocenění si odnesla americká chemička Frances H. Anroldová za řízenou evoluci enzymů. Druhou polovinu přidělila komise dvojici vědců Georgi P. Smithovi ze Spojených států a Gregorymu P. Winterovi z Velké Británie za přínos v oblasti výzkumu bakteriofágů, sloužících k produkci proteinů. 

Ilustrační foto

Jídla bez masa nabízí stále více restaurací

Vysočina – Restaurace, kde nenajdete maso. Jídla vaří ze zdravých a čerstvých surovin. Vegetariánská strava si získává stále větší oblibu ve větších městech. Často láká i zákazníky, kteří normálně do svého jídelníčku maso zařadí.

Dezert z chia semínek. Ilustrační foto

Jsou chia semínka superpotravinou? Není se jich třeba bát, ukázal dTest

Chia semínka, která mají původ v horách Střední a Jižní Ameriky, jsou mezi spotřebiteli stále oblíbenější. Časopis dTest otestoval 14 výrobků různých značek, aby prověřil jejich kvalitu. Zaměřil se i na přítomnost mykotoxinů a pesticidů. Výsledky ukázaly, že konzumace chia semínek je skutečně zdraví prospěšná. Navíc ani jeden ze vzorků škodlivé látky neobsahoval. 

Gothaj, ilustrační foto

Test: Polovina gothajů má málo masa, některé obsahují zakázaný separát

Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu. Více než polovina v nezávislém testu propadla kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest byl dokonce přítomen i zakázaný separát.

Ilustrační foto.

Jogurty zdražují. Místo smetany obsahují škroby

/INFOGRAFIKA/ Pod víčkem jogurtů můžete objevit nečekané překvapení. Kdo má štěstí, ochutná hustý jogurt s vysokým obsahem proteinů – vzhledem k procentu sušiny a mléčného tuku. Často se ale právě u jogurtů mluví o takzvané dvojí kvalitě. Ty ošizené výrobci zahušťují škroby a stabilizátory.

Káva s bělidlem.

dTest: Bílý prášek do kávy? Do mléka má daleko

Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.

Legislativou Evropské unie je použití antibiotik jako růstových stimulátorů zakázáno od roku 2006. Ilustrační foto.

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

Magdaléna Hemzová díky dietě zhubla za necelý rok pětačtyřicet kilogramů.

Manžela podezřívali, že si našel milenku, říká žena po výrazném zhubnutí

Moravský Žižkov - Šestadvacetiletá Magdaléna Hemzová z Moravského Žižkova na Břeclavsku musela zásadně obměnit šatník. Za necelý rok zhubla díky dietě pětačtyřicet kilogramů. „Bylo to náročné pro mě, mou peněženku i mé okolí. Nejhorší bylo naučit se správně dodržovat pitný režim a nebát se jíst pětkrát denně,“ přibližuje.

Krajáč mléka

Pozor! Intolerance není alergie, zapamatujte si to

Krajáč pěkně vychlazeného mléka a k tomu čerstvě nakopané brambory je dobrota popisovaná v knížkách z předminulého století. V dobách, kdy jsme hliněné džbánky vyměnili za plastové nádoby od soudruhů z NDR, to začalo jít s mlékem z kopce, spotřeba klesala.

Ilustrační foto

Vědci ze Soulu vyvinuli preparát proti vypadávání vlasů

Plešatost trápí mužskou populaci už od počátku věků. V současnosti je na světě okolo 1,5 miliardy lidí, kteří mají s vypadáváním vlasů problémy. S tím by mohl být jednou provždy konec, myslí si tým vědců z Jižní Koreje. Ten nedávno představil speciální preparát zvaný PTD-DBM. Unikátní je v tom, že zabraňuje vypadávání vlasů, navíc podporuje jejich opětovný růst.

Musí to být kapr?

Vánoční ryba není jenom kapr!

Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.

Magnetická rezonance. Ilustrační foto.

V Brně testují lék na Huntingtonovu chorobu. Zatím na prasatech

Brno - Zapomínají a trpí nekontrolovatelnými pohyby, zatím je přitom nikdo nedokáže vyléčit. Lidem s Huntingtonovou chorobou chtějí dát naději odborníci z Brna, Nizozemska a Velké Británie, kteří nedávno ukončili druhé kolo testování nového léku. Zatím na prasatech.

Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity – Karel Škubník (vlevo) a Jiří Damborský.

Česká hlava do Brna. Ocenění získali dva vědci z Masarykovy univerzity

Brno – Jeden zkoumá včelí vir, druhý upravuje bílkoviny pro využití v průmyslu a medicíně. Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity. Cenu Doctorandus za přírodní vědy získal Karel Škubník z vědeckého institutu Ceitec, ocenění Invence společnosti Kapsch dostal Jiří Damborský z Přírodovědecké fakulty univerzity.

Laureáti ceny Česká hlava. Zleva Karel Škubník, Vít Saidl, Petr Soomer.

Ceny Česká hlava vyzdvihly výzkum včel, magnetů a úpravy proteinů

Ocenění Česká hlava, které se uděluje za vědu, výzkum a inovace, získali letos badatelé, kteří se věnují nemoci včel, zkoumání magnetických látek a také úpravám proteinů. Kromě toho porota ocenila i ocelářskou firmu vyvíjející povlaky materiálů. Národní cenu vlády získal archeolog Petr Sommer, který se zabývá středověkem a církevní archeologií. Jména oceněných vyhlásili pořadatelé na dnešní tiskové konferenci.

Program Mléko do škol opět poběží.

Mléko ve školách zadarmo? Zaznívá chvála, ale i kritika

Vyškovsko, Blanensko – Nemožnost uhlídat, zda děti mléko skutečně vypijí. A málo vápníku v něm. To jsou podle některých ředitelů škol v regionu hlavní nedostatky projektu Mléko do škol, který funguje už od září. A školáci ze zapojených škol díky němu dostávají mléko zadarmo.

Epidermolysis bullosa. Ilustrační snímek.

Lékaři poprvé transplantovali kůži pacientovi s nemocí motýlích křídel

Italští vědci vyvinuli náhradní kůži pro dítě trpící vzácnou vrozenou poruchou epidermolysis bullosa, známou též jako nemoc motýlích křídel. Geneticky modifikovaná kůže nyní pokrývá osmdesát procent těla devítiletého syrského chlapce. Operaci provedli němečtí lékaři, kteří postup následně publikovali v odborném časopisu Nature.  

kočka, ilustrační foto

Čím nakrmit svého psa nebo kočku?

Mnozí chovatelé už začínají přistupovat k výběru krmiva pro svého psího nebo kočičího miláčka stejně pečlivě, jako když si vybírají jídlo pro sebe. A to je správné.

VÁŽENÍ JE základním úkonem se zvířetem v ordinaci. Na snímku z liberecké kliniky NISA veterinární lékařka Zuzana Odleváková.

Zvířecí cukrovkáři. Civilizační choroby dostihly i psy a kočky

Cukrovka je tichý zabiják, upozorňují lékaři. Pacienta dlouho nic nebolí, nakonec ho ale choroba zmrzačí nebo usmrtí. Varování, které doposud platilo hlavně pro lidi, se nyní rozšiřuje i na domácí mazlíčky: s diabetem se podle veterinářů potýká až 48 tisíc psů a 16 tisíc koček. 

Obezita je problém - ilustrační snímek

Svět trápí hlad, ale i obezita

Říjnový Světový den výživy každoročně upozorňuje na nedostatek potravin v rozvojových zemích, ale i na opačný problém – obezitu a nezdravé stravovací návyky v rozvinutých oblastech, které se podílí na vzniku civilizačních chorob.

Fit s Deníkem

Fit s Deníkem

Zapojte se s námi do soutěže o 4 balíčky s doplňkem stravy GELADRINK SPORTAKTIV®.

Uzeniny, ilustrační foto

Nejčastěji šizené potraviny? Nejvíc uzeniny v čele s loveckým salámem

Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 procenta, u uzenin propadlo 20 procent zboží jako nevyhovující.