Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Ilustrační foto.

Objev vědců z Brna: živočichům pomáhá v orientaci protein v oku

Brno – Když člověk potřebuje zjistit, kde je sever, použije kompas. Zvířata jsou na tom stejně. Jen jejich kompas je založený na vlastní schopnosti vnímat geomagnetické pole Země. To prokázali vědci už dávno. Posun v poznání, jak vnitřní kompas zvířat funguje, přinesl nyní tým vědců vedený biologem Martinem Váchou z Masarykovy univerzity v Brně. Po šestiletém výzkumu na švábech, rusech a potemníkovi moučném vědci z Brna a Českých Budějovic prokázali, že vliv na vnímání směru magnetického pole má protein kryptochrom v oku živočichů.

Ilustrační foto.

Čeští vědci zjistili, čím zvířata vnímají magnetické pole Země

Praha - Čeští vědci objevili, jakým způsobem se zvířata orientují podle magnetického pole Země. Doposud se vědělo, že někteří živočichové mají schopnost reagovat na geomagnetické pole, nebylo ale známo díky čemu. Vědci z Masarykovy univerzity v Brně přišli na to, že za orientaci podle magnetického pole může takzvaný protein kryptochrom v oku. Je to významný mezinárodní objev, který přesahuje do neurověd, ekologie, molekulárních věd i fyziologie, uvedla Grantová agentura ČR.

Jitka Soukupová představuje svou novou kuchařku Zdravé talíře.

Jitka Soukupová se pustila do zdravých talířů

Beroun – V Jiné kávě se ve čtvrtek od 18 hodin koná další křest nové knihy z nakladatelství Machart. Autorkou horké novinky, která může potěšit milovníky dobrého a zdravého stravování třeba pod vánočním stromečkem, je sympatická Berouňačka Jitka Soukupová.

Ilustrační foto

Detoxikační kúry jsou zbytečné až škodlivé, upozorňují vědci

Detoxikace slibuje vyčistit organismus od škodlivých látek a zároveň rychle zhubnout. Faktem ale je, že organismus už se čistí sám, a to díky ledvinám a játrům. I kilogramy, které rychle shodí, se brzy vracejí. Detoxikační nápoje nečistí organismus a navíc zpomalují metabolismus, upozorňují vědci, kteří se problematikou zabývají.

Jedlé kaštany se na Čáslavsku urodily

FOTO: Na Čáslavsku se urodily jedlé kaštany

Semtěš/Železné hory – Jedlých kaštanů se v letšním roce urodilo nejvíce za posledních deset roků. Přesto byl celkový výnos menší než při rekordní úrodě před dvěmi lety. 

Na farmě v Holčovicích mohou lidé spatřit pro Jeseníky ne moc typická zvířata, antilopy losí.

Mládě antilopy losí se má čile k světu

Ojedinělým přírůstkem se mohou pochlubit chovatelé v Safari v Holčovicích – Jelení nedaleko Karlovic. Podařilo se jim úspěšně odchovat mládě antilopy losí, což je v drsných horských podmínkách určitá rarita.

Ilustrační foto.

V kakau z Penny a Lidlu bylo příliš mnoho mléka jako alergenu

Brno – V instantním kakau Penny Cho Quick z Penny Marketu a v nápoji Johny Cacao Instant Drink z Lidlu bylo výrazně více mléka jako alergenu, než připouštějí normy, uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Výrobci alergen na obalu neuvedli, a proto inspekce prodejcům nařídila, aby okamžitě výrobky stáhli z prodeje, uvedl dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

FEI

Výrobce mikroskopů FEI koupila firma z USA Thermo Fisher

Brno - Brněnského výrobce elektronových mikroskopů FEI stejně jako celou americkou skupinu FEI s jejími pobočkami v řadě dalších zemí koupila americká společnost Thermo Fisher Scientific za 4,2 miliardy dolarů (101 mld. Kč).

Ilustrační foto

Do KLDR dorazila potravinová pomoc, režim se možná bojí povstání

Pchjongjang/Řím - Potravinovou pomoc již dostalo více než 140.000 Severokorejců postižených nedávnými záplavami. Další podpora je ale nezbytně nutná, aby překonali i nadcházející silnou zimu. Uvedl to dnes Světový program pro výživu (WFP). Televizní stanice CNN naznačila, že Pchjongjang se možná obává povstání.

Ilustrační foto

Mléčné výrobky pomáhají ke štíhlosti

Řím – Sklenice mléka, jogurt a kousek sýra přispívají k tomu, abychom byli od malička štíhlí a nestali se obézními ani v následujících letech. Oproti rozšířenému názoru se zdá, že mléčné výrobky jsou našimi spojenci při boji proti nadváze, která se dnes týká i dětí a mládeže. Vápník spolupůsobí při absorpci tuků ve střevech a snižuje celkový energetický příjem. Mléčné výrobky jsou navíc bohaté na vitamín D a draslík, napsal list Corriere della Sera.

Ilustrační foto.

Češi jsou k jídlu z hmyzu konzervativní, nechtějí červy na talíři

Praha - Češi jsou k jídelníčku z hmyzu zatím dost konzervativní. V posledních patnácti letech se ale jejich smýšlení o výrobcích ze sarančat, moučných červů nebo cvrčků proměňuje. Marie Borkovcová z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity v Brně tvrdí, že devadesát procent lidí je ochotno přijmout myšlenku, že má na talíři hmyz. "Nechce se ale těm zvířátkům dívat do očí," říká s nadsázkou odbornice.

PreVital novinkou na trhu krmení pro kočky

Kočka je masožravec, který je zvyklý v přírodě jíst a lovit několikrát denně. Uspokojit nutriční a mnohdy i gurmánské potřeby koček coby domácích mazlíčků je pro chovatele častým oříškem. Značka PreVital přináší na český trh novinku v podobě vysoce kvalitního krmiva pro kočky, které respektuje nutriční požadavky zvířete a usnadňuje kompletaci krmné dávky chovatelům.

Mlékomat u vyškovského Agrodomu.

Zájem o mlékomaty klesá. I přesto ale na Vyškovsku zůstanou

Vyškov – Na rozmach, který provázel zahájení prodeje mléka z mlékomatů, dnes vzpomínají s nostalgií. Zatímco před osmi lety prodali ročně kolem čtyř tisíc litrů, letos čísla odhadují zhruba na polovinu. Zemědělské družstvo Agros Dědice přesto mlékomaty rušit nehodlá. Věří, že lidé opět začnou mít chuť na čerstvé mléko.

Ondrej Beláň.

Šijeme léčbu nádorů na míru, říká medik

Brno - V laboratoři tráví dvaadvacetiletý student Masarykovy univerzity Ondrej Beláň až dvanáct hodin denně. Pod vedením Lumíra Krejčího zkoumá možnosti, jak napravit poškození DNA, které vede ke vzniku nádorů. „Momentálně se používá stejná léčba na mnoho nádorů, přestože každý je jiný a jinak odolný. Cílem našeho výzkumu je umět ušít léčbu na míru," usmívá se Beláň.

Hmyzožravci v pražské zoologické zahradě.

OBRAZEM: ZOO patřila hmyzožravcům

Praha /FOTOGALERIE/ - Sarančata v trojobalu, cvrčky v cukru nebo třeba šváby se sušenými rajčaty mohli ochutnat gastronomičtí zvědavci o víkendu v zoologické zahradě. Vyzkoušeli tak podle mnohých stravu budoucnosti, která je plná bílkovin, energie i tuku a které je všude plno.

Ilustrační foto.

Každý druhý hospitalizovaný senior je podvyživený

Řím – Podvýživa se netýká jen méně vyspělých zemí: v Evropě nemá dostatečnou výživu více než 33 milionů osob. Týká se to především starých lidí, kteří žijí sami nebo trpí chronickými chorobami. Zhruba každý druhý senior, který je hospitalizován, je podvyživený, píše italský deník Corriere della Sera.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Hubnutí? Přinášíme shrnutí jak na to

Východní Čechy V této rubrice jsme psali o spoustě dietních triků, potravinách a životních stylů. Dnešním dílem náš seriál o hubnutí, zdravém stravování a správném životním stylu končí. Proto jsme se rozhodli shrnout základní pravidla hubnutí a nejdůležitější zásady zdravé životosprávy.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Hubnutí? Přinášíme shrnutí, jak na to

Východní Čechy - V této rubrice jsme psali o spoustě dietních triků, potravinách a životních stylů. Dnešním dílem náš seriál o hubnutí, zdravém stravování a správném životním stylu končí. Proto jsme se rozhodli shrnout základní pravidla hubnutí a nejdůležitější zásady zdravé životosprávy.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Hubnutí? Přinášíme shrnutí jak na to

Východní Čechy - V této rubrice jsme psali o spoustě dietních triků, potravinách a životních stylů. Dnešním dílem náš seriál o hubnutí, zdravém stravování a správném životním stylu končí. Proto jsme se rozhodli shrnout základní pravidla hubnutí a nejdůležitější zásady zdravé životosprávy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely.

Inspekce zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely. Jde o šarži, kterou prodával řetězec Tesco a která měla datum spotřeby do 3. června. Na pultech už proto není. Inspekce varuje před konzumací zákazníky, kteří maso zmrazili.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak rychle zhubnout

Východní Čechy – Léto už je za rohem a pomalu nás láká na koupání a dovádění venku. Každoročně u většiny žen přichází období hubnutí do plavek. Letní šaty, pod kterými se rýsuje bříško, nebo plavky, ze kterých čouhají faldíky, mohou být minulostí. Je už sice pět minut po dvanácté, ale stále se dá stihnout postavu alespoň trochu vylepšit.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak rychle zhubnout

Východní Čechy - Léto už je za rohem a pomalu nás láká na koupání a dovádění venku. Každoročně u většiny žen přichází období hubnutí do plavek. Letní šaty, pod kterými se rýsuje bříško, nebo plavky, ze kterých čouhají faldíky, mohou být minulostí. Je už sice pět minut po dvanácté, ale stále se dá stihnout postavu alespoň trochu vylepšit.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak rychle zhubnout

Východní Čechy - Léto už je za rohem a pomalu nás láká na koupání a dovádění venku. Každoročně u většiny žen přichází období hubnutí do plavek. Letní šaty, pod kterými se rýsuje bříško, nebo plavky, ze kterých čouhají faldíky, mohou být minulostí. Je už sice pět minut po dvanácté, ale stále se dá stihnout postavu alespoň trochu vylepšit.

RADEK VYSKOČIL, LADISLAV PERTL. Dva kamarádi chovatel a kuchař a jejich příprava netradičního jídla na zahradě v Hradišti.

Červi na talíři? To je jídlo budoucnosti, říká Láďa Pertl

Hradiště (okres Teplice) - Smažení červi se zeleninovým salátem, kobylky na česneku a další hmyzí pochoutky se těší čím dál větší oblibě. Připravit je umí i kuchařský mistr z Teplicka Ladislav Pertl. Lahůdka původem z Asie má zřejmě velký potenciál, hmyz se snadno upravuje a lehce konzumuje. Ve větším uplatnění této potraviny v české gastronomii zatím brání předpisy.

Středočeský krajský šéfredaktor Deníku Jiří Macek (vlevo) a manažer fitness centra v Aquapalace Praha v Čestlicích Lukáš Kverka u přístroje InBody 370.

Chcete se sebou něco udělat? Zkuste nejprve InBody

Čestlice /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - „Tak, jdeme na to!" rozhodli jsme se s kolegyní redaktorkou Pavlou Janouškovou, že se půjdeme podívat na to, jak naše těla vypadají. Zajdeme si do fitka zacvičit. Vydali jsme se směrem do čestlického akvaparku a tamního fitness centra.

Ilustrační foto

Milan Raška: Vakcíny na borrelie se dočkáme. Uvidíme, kdo bude úspěšnější

Olomouc - /ROZHOVOR/ Klíště obecné je přenašečem řady závažných onemocnění. Nejznámějšími jsou klíšťová encefalitida a lymská borrelióza. Zatímco proti prvnímu existuje efektivní ochrana v podobě očkování, na druhou nákazu hledají vědci po celém světě účinnou vakcínu několik desítek let. Poptávka po očkovací látce je přitom obrovská a každým rokem narůstá – spolu s počtem pacientů, z nichž mnohé sužují trvalé následky.

Ilustrační foto

Muži riziko osteoporózy podceňují, utrpí přitom tisíce zlomenin

Praha - Řídnutím kostí trpí 15 procent padesátiletých mužů a 39 procent starších 70 let. Osteoporózu mají častěji ženy, i proto muži riziko této metabolické kostní choroby podceňují. Stejně jako ženy jsou i muži s oslabenými kostmi ohroženi závažnými zlomeninami, ročně je tak u českých mužů evidováno 3800 zlomenin v oblasti kyčle a přes 4600 zlomenin obratle. Řekl to lékař Jan Štěpán z Revmatologického ústavu.

Pečená šunka se dostane na pulty nejdříve o tomto víkendu. První várku novinky z dílny ZEFA Volary totiž připravili teprve ve čtvrtek odpoledne.

Jelení klobásy a pečená šunka z Volar Chutnají hezky. Jihočesky

Volary – Do posledního ročníku soutěže „Chutná hezky. Jihočesky" přihlásil masokombinát ZEFA z Volar dva své výrobky. S oběma uspěl. A uspěl na výbornou, porotě výrobky z Volar chutnaly natolik, že oba dostaly hodnocení nejlepší 
a obsadily první místo.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy - Před plavkovou sezonou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy – Před plavkovou sezónou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští. Neustálé opakování nesmyslných diet, hladovění, přejídání, hubnutí a přibírání. To vše dokáže pořádně rozhodit a zpomalit metabolizmus.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy - Před plavkovou sezónou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští. Neustálé opakování nesmyslných diet, hladovění, přejídání, hubnutí a přibírání. To vše dokáže pořádně rozhodit a zpomalit metabolizmus.