Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Ilustrační foto.

I potkan potřebuje společnost

Ačkoliv potkan byl a stále je považován za zvíře, které přenáší nebezpečné choroby, dnes se jedná o stále populárnějšího domácího mazlíčka. Možná i proto, že je to velice inteligentní a přizpůsobivý živočich.

Ilustrační foto.

Český mák. Česko se chystá zažádat EU o ochrannou známku

Praha - Česko se chystá zažádat Evropskou unii o chráněné zeměpisné označení pro Český mák. Žádost zatím nebyla podána, potravináři však pro ni připravují podklady. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Hynek Jordán. Česko má v současné době 33 produktů s evropským chráněným označením. Jako poslední v prosinci 2013 na seznam přibyl valašský frgál. Ve schvalovacím procesu je již řadu měsíců žádost českých uzenářů o registraci Pražské šunky.

Kmotrem Nebezpečného světa kalorií byl Petr Havlíček.

Středy doktora Středy aneb Když se hubnutí zastaví

Východní Čechy - V rámci akce Hubnutí s Deníkem navštíví naši ordinaci měsíčně desítky pacientů. Tam se dozví, jak dodržovat dietu, co jíst a co naopak nejíst. Každý pacient si svůj dietní jídelníček podle diety StředaForm sestavuje sám tak, aby mu vyhovoval. Po dvou až třech měsících se opakují kontroly.

Ilustrační foto

Lékařka léčící obezitu u dětí radí udělat si čas na snídani

Snídaně je správným a zdravým startem nového úspěšného dne pro dospělé i děti. Lékařka Václava Kunová, která léčí obezitu dětí, radí udělat si na ni čas a nevynechávat ji. Po nočním hladovění potřebuje tělo doplnit zásoby energie a tekutin. Toho, kdo nesnídá, dožene hlad odpoledne, hrozí nárazovité přejídání a přibývání kil. Podle průzkumu snídá pravidelně 57 procent školáků. Většinou žáci nižších tříd, starší prý nemají hlad a ráno si raději přispí.

Ilustrační foto

Lékařka léčící obezitu u dětí radí udělat si čas na snídani

Praha – Snídaně je správným a zdravým startem nového úspěšného dne pro dospělé i děti. Lékařka Václava Kunová, která léčí obezitu dětí, radí udělat si na ni čas a nevynechávat ji. Po nočním hladovění potřebuje tělo doplnit zásoby energie a tekutin. Toho, kdo nesnídá, dožene hlad odpoledne, hrozí nárazovité přejídání a přibývání kil. Podle průzkumu snídá pravidelně 57 procent školáků. Většinou žáci nižších tříd, starší prý nemají hlad a ráno si raději přispí.

Ilustrační foto.

Obézní děti potřebují pohyb

Pokud není dítě nemocné, příčiny jeho tloušťky bývají obvykle dvě. Nevhodný jídelníček a nedostatek tělesných aktivit.

Ilustrační foto

Potrava zítřka? Medúzy, hmyz a mikrořasy

Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.

Kosman bělovousý.

Zoo se těší z nových přírůstků

Děčín – Únorový pátek třináctého nepřinesl děčínské zoologické zahradě smůlu, ale štěstí! Na svět zde přišla dvojčata kosmanů bělovousých. Porod proběhl v pohodě, rodiče se o své potomky vzorně starají.

Mláďata kosa černého za okny jednoho z bytů v Sokolovské ulici v Plzni

Kosí bratři z Lochotína nečekali na březen

Plzeň – Tři malá kosata se vylíhla z vajíček před dvěma dny za okny jednoho z bytů v Sokolovské ulici v Plzni. V krmítku ze stébel slámy a větviček se ve čtvrtém patře paneláku vyhřívají na únorovém sluníčku a natahují hladové krčky.

Ilustrační foto.

Je hlad nejlepší lékař?

K uzdravení, regeneraci a omlazení organismu prý pomůže hladovění. S ohledem na bezpečnost však musí probíhat řízeně a pod dozorem. V Německu existují kliniky přírodní medicíny, kde léčebný pobyt spojený s půstem dokonce financují zdravotní pojšťovny. U nás tomu tak zatím není a hladovět si musíte za vlastní peníze.

MASOPUST V PROTIVÍNĚ. Lidé si pochutnali i na hmyzích specialitách.

FOTOGALERIE A VIDEO: Protivínští si pochutnali na hmyzích specialitách

Protivín - Gurmánské speciality na masopustu v Protivíně připracoval a servíroval hmyzí šéfkuchař Milan Václavík. „Lidé mohou ochutnat smaženého švába, grilované saranče či cvrčka na másle," představil Milan Václavík svou exotickou nabídku. Podle něj by se hmyz jednou mohl zařadit do normálního jídelníčku. „Červi obsahují hodně bílkovin, takže se hodí jako doplněk pro sportovce nebo i starší osoby. Ale nedá se zase žít jenom z nich," uvedl Milan Václavík.

Lukáš Kverka, vedoucí fitness v areálu Aquaparku Čestlice

Do fitka klidně sám. Ale s osobním trenérem to jde lépe

Každý rok je to stejné. Opadnou Vánoce, přijde nový rok a sportovní centra jsou plná. Plná těch, kteří se rozhodli udělat něco se svým tělem. Rozhodli se začít plnit svá novoroční přání. A možná využívat i „ježíškovských" dárků. Tedy návštěvu ve fitku.

Ilustrační foto

Domácí test ukáže, zda pacient potřebuje antibiotika

Při rozhodování, zda s teplotou a bolestí v krku navštívit lékaře, pomůže domácí test, který z kapky krve z prstu ukáže do pěti minut, jestli člověk potřebuje antibiotika. Hladinu tzv. c-reaktivního proteinu (CRP) zjišťují v ordinacích praktičtí lékaři u dětí i dospělých, nově je možné si test udělat doma. Test prodávají lékárny bez lékařského předpisu, balení se dvěma sadami za 285 korun.

Lukáš Kverka, vedoucí fitness v areálu Aquaparku Čestlice

Do fitka klidně sám. Ale s osobním trenérem to jde lépe

Praha /ROZHOVOR/ - Každý rok je to stejné. Opadnou Vánoce, přijde nový rok a sportovní centra jsou plná. Plná těch, kteří se rozhodli udělat něco se svým tělem. Rozhodli se začít plnit svá novoroční přání. A možná využívat i „ježíškovských" dárků. Tedy návštěvu ve fitku.

PRACOVNÍCI Obecního úřadu z Kamenného Újezdu včera dorazili do redakce Rokycanského deníku, aby naložili další nasbíraná víčka od čtenářů. Dnes tři takové kontejnery putují za Prahu.

Kubíčkovi z Kamenného Újezdu podává ruku doslova celý okres

Rokycansko - Obrovská vlna solidarity se rozběhla mezi lidmi na Rokycansku. Od loňského září sbírají plastová víčka pro Kubíčka Královce z Kamenného Újezdu. Ten pro svoji drahou léčbu potřebuje pomoc okolí. A ta neustává ani v lednu. Malý chlapec má díky čtenářům mnohem větší šanci na normální život. Do sběru víček se vás zapojily stovky!

Ilustrační foto.

Chcete si udržet váhu? Vyhněte se tvrdému alkoholu

Praha – Kdo si chce udržet váhu a sváteční dny si nedovede představit bez přípitku, měl by podle odborníků volit nápoje s nižším obsahem alkoholu, jako je vinný střik, a měl by vynechat tvrdý alkohol. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc.

MÝTO věnovalo malému Kubíkovi Královcovi třicet tisíc korun. Symbolického předání částky se ujal starosta František Končel.

Mýto poslalo Kubíkovi třicet tisíc

Kamenný Újezd - Obrovská vlna solidarity se v posledních měsících končícího roku zvedla na Rokycansku. V Deníku jsme už několikrát informovali o Kubíčkovi Královcovi z Kamenného Újezdu, který potřebuje pro svou další léčbu víčka od pet lahví.

Ilustrační foto.

Aktivisté v Brně fingovali prodej psího masa. Upozorňovali na utrpení kaprů

Brno – Aktivisté dnes v centra Brna upozorňovali kolemjdoucí, že s cestou kaprů na štědrovečerní tabuli souvisí i jejich utrpení, která začíná už transportem ze sádek. Místo kaprů fingovali prodej psího masa. Někteří kolemjdoucí tomu uvěřili, jiní chtěli volat policii, další s organizátory diskutovali.

Ilustrační foto

Vědci pokročili v odhalení příčiny srdečních arytmií

Slovenští vědci a jejich kolegové z univerzity v britském Cardiffu odhalili část struktury lidské bílkoviny, jejíž porucha vyvolává srdeční arytmie. Výsledek výzkumu má v budoucnu pomoci při léčbě vážných onemocnění srdce. Na tiskové konferenci v Bratislavě o tom dnes informovali vědci Slovenské akademie věd (SAV), kteří se na projektu podíleli.

Veronika Chládková a Kateřina Balcarová.

Místo vejce banán aneb Cesta (nejen) do veganské kuchyně

Česká Třebová – Když si ke mně přisednou dvě mladé ženy, které očekávám, mám už objednané laté. Co si asi dají? Říkám si. Bez kafe s mlíkem si život nedovedu představit. „Pomerančový džus, prosím," odpovídají usměvavé ženy objednávkou na můj první dotaz a doplňují: „S pitím problém nebývá, ale v restauraci problémy občas nastávají…"

Ilustrační foto

Čeští vědci zřejmě objevili klíč k časné diagnóze Alzheimera

Praha - Čeští vědci zřejmě objevili klíč k časné diagnóze Alzheimerovy nemoci a možná i naznačili cestu k objevu léku. Zjistili totiž, že v mozku pacientů jsou místně zvýšené protilátky specifické právě pro tento typ demence. O objevu informoval Aleš Bartoš z Národního ústavu duševního zdraví/Psychiatrického centra Praha, šéf výzkumného týmu, v němž jsou také odborníci z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Superior 14 Cross Challenge v Havířově.

V Havířově se konal Superior 14 Cross Challenge

Havířov – Ve vzpěračské hale Milana Romana v Havířově se v sobotu konal 1. ročník závodu Superior 14 Cross Challenge. Zúčastnilo se ho celkem dvacet dvoučlenných týmů z České republiky a ze Slovenska.

Víte, jak si správně vybrat kloubní výživu?

Jak již víme, osteoartróza je výsledkem selhání obnovy chrupavky. V lidském těle je více než 100 kloubů, které umožňují tělu pohyb. Při běhu či skoku dosahují chrupavky zatížení až několika set kilogramů na 1 cm2! Při opakovaných nárazech vznikají mikrotrhlinky, které jsou příčinou poškození chrupavky a molekulární struktury kolagenu. Ta tam je doba, kdy se diskutovalo o tom, zda-li má specifická výživa kloubních tkání smysl, či nikoliv. Před 22 lety ORLING přinesl lidem doplněk stravy GELADRINK® postavený na výsledcích vědeckého výzkumu prof. Adama. GELADRINK® obsahuje kolagen ve využitelné formě kolagenních peptidů.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Rodina zhubla o čtvrt metráku

Východní Čechy - Dnešní díl naší pravidelné rubriky věnujeme opět úspěšným čtenářům, kteří díky Deníku zhubli a zbavili se přebytečných kilogramů. Hrdiny povídání budou manželé Pecinovi z Liboměřic. Těm se krásně podařilo zhubnout od jara do léta.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Rodina zhubla o čtvrt metráku

Východní Čechy - Dnešní díl naší pravidelné rubriky věnujeme opět úspěšným čtenářům, kteří díky Deníku zhubli a zbavili se přebytečných kilogramů. Hrdiny povídání budou manželé Pecinovi z Liboměřic. Těm se krásně podařilo zhubnout od jara do léta.

Doktor Leoš středa a Veronika Podobová.

Středy doktora Středy: Rodina zhubla o čtvrt metráku

Východní Čechy – Dnešní díl naší pravidelné rubriky věnujeme opět úspěšným čtenářům, kteří díky Deníku zhubli a zbavili se přebytečných kilogramů. Hrdiny povídání budou manželé Pecinovi z Liboměřic. Těm se krásně podařilo zhubnout od jara do léta. Teď na podzim mají přijít na kontrolu do ordinace a my se tedy dopředu ptáme, zda si svoji novou váhu drží. Fixační fáze diety je totiž nejdůležitější: naučit po zhubnutí tělo, aby si nižší váhu zapamatovalo jako tu správnou.