Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Jogurty a sýry. Lidé v jejich nákupu přibrzdili

Praha – Spotřebitelé mírně ochladili optimistická očekávání českých mlékařů. Ti se loni radovali z toho, že lidem začalo opět více chutnat mléko, a počítali s tím, že by jeho spotřeba mohla i nadále růst. Čísla z loňského roku ale ukazují, že spotřeba mléčných výrobků v roce 2013 stagnovala. Každý Čech totiž zkonzumoval v průměru 234 kilogramů mléčných výrobků, tedy stejně jako o rok dříve.

Proč pěstovat pastinák

Pastinák je rostlina typická pro Evropu, o čemž svědčí skutečnost, že se s jeho planou formou můžeme setkat velmi často v přírodě, na okrajích cest a podél příkopů. Kvete zlatožlutými květy sestavenými do okolíku, listy jsou podobné celerovým.

Středy dr. Středy: Více o dietách

Východní Čechy – Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Proměna žen II, část druhá

Tyto ženy se přihlásily do zajímavého a motivačního projektu s tím, že chtějí změnit svůj vzhled a dosavadní styl života.

Vyrobit ovčí sýr? Záležitost jen na pár hodin

Bohdalice-Pavlovice – Večer se uválí a ráno je připravený k snídani. Kdo by se vsadil, že výroba ovčího sýra je záležitostí několika dní, zřejmě by prohrál i kalhoty. Své o tom ví Pavel Krejčí, který ho vyrábí v před několika málo dny zprovozněné sýrárně v areálu bohdalického Ovčína.

Kuchař servíroval švába na másle a jako dezert hmyzí sušenky

Brno /ANKETA/– Rychle hotové, křupavé a plné proteinů bylo páteční občerstvení na Mezinárodním stavebním veletrhu. Někteří návštěvníci přesto nesebrali odvahu k jeho ochutnání. Jako hlavní chod totiž kuchař servíroval cvrčka na másle, restované saranče nebo smaženého švába. Jako desert si lidé mohli vybrat z voňavých sušenek se sušeným hmyzem nebo třeba italské chlebové tyčinky grissiny, také v hmyzí úpravě.

Zdravá strava: mýty versus realita

S tím, že je vyvážený jídelníček důležitý, souhlasí většina Čechů. Vybrat správné a zdravé potraviny ale umí jen málokdo. Navíc společností proudí několik mýtů, kterým lidé věří, přestože jsou zavádějící, nebo dokonce nepravdivé. Nejvíc nesmyslů koluje o tucích, mléku, mléčných výrobcích a pečivu. Které jsou nejčastější mýty o výživě a co je na nich pravdy?

Zdravá strava: mýty versus realita

Praha - S tím, že je vyvážený jídelníček důležitý, souhlasí většina Čechů. Vybrat správné a zdravé potraviny ale umí jen málokdo. Navíc společností proudí několik mýtů, kterým lidé věří, přestože jsou zavádějící, nebo dokonce nepravdivé. Nejvíc nesmyslů koluje o tucích, mléku, mléčných výrobcích a pečivu. Které jsou nejčastější mýty o výživě a co je na nich pravdy?

Xindlův deník: Žerme brouky!

Tak jsem tenhle tejden zjistil, že žeru brouky. Tím nemám na mysli, že bych obdivoval kapelu The Baetles – ty samozřejmě žeru už dávno. Ale tenhle tejden jsem se dozvěděl, že jsem za svůj život zkonzumoval podstatně víc hmyzu než by mě napadlo.

Dárců je v regionu pět tisíc, plazmy se ale stále nedostává

Třebíč - Odběrové středisko v Třebíči eviduje na pět tisíc dárců krve, jen necelá desetina ale zároveň daruje samostatnou plazmu. Odrazuje je časová náročnost takového odběru a často i předsudky. Krevní plazmy pro lékařské účely přitom není nikdy dost.

Čím může být způsoben nepříjemný zápach z úst?

Otázka pro lékárnici: Královéhradecký kraj –  Náchodský deník spolu s Královéhradeckou lékárnou, sídlící v nemocnicích v Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a na poliklinikách v Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem, připravil rubriku Ptáme se lékárnice.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

Čím může být způsoben zápach z úst?

Náchod - Náchodský deník spolu s Královéhradeckou lékárnou, sídlící v nemocnicích v Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a na poliklinikách v Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem, připravil rubriku Ptáme se lékárnice. Tentokrát se čtenář Deníku ptá: Jak, prosím, na zápach z úst? Čím může být způsoben?

Nechcete těžké sny? Dejte si lehkou večeři

Svitavy – Trenérovi naší party, která se zapojila do projektu „Hubněte s Deníkem", nic neuteče. Josef Hýbl, několikanásobný mistr České republiky v kulturistice a odborník na zdravý životní styl, je sleduje.

Dvě stovky Boleslaváků si nechaly preventivně vyšetřit ledviny

Mladá Boleslav Jitka Knesplová je v důchodu, a když při poslechu oblíbeného rádia Signál uslyšela o možnosti nechat si zdarma vyšetřit ledviny v rámci akce, kterou Klaudiánova nemocnice pořádá každý rok u příležitosti Světového dne ledvin, rozhodla se toho využít.

Světový den ledvin upozorní na vztah věku a poškození ledvin

Sníženou funkci ledvin má v ČR každý desátý, nad 65 let čtvrtina a nad 75 let polovina lidí. Většina to neví, protože nemají žádné potíže. Přitom jsou ve větším riziku infarktu či srdečního selhání, vysoké je i riziko náhlého selhání ledvin, řekl novinářům přednosta Kliniky nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice profesor Vladimír Tesař při příležitosti čtvrtečního Světového dne ledvin.

Budou vyšetřovat ledviny bez doporučení lékaře. A zdarma

Vyškovsko - Zjistit, jestli netrpí cukrovkou, vysokým krevním tlakem a dalšími onemocněními, která mají mimo jiné vliv na funkci ledvin, můžou už zítra všichni zájemci také na Vyškovsku. Právě na zítřek připadá Světový den ledvin a také specializovaná pracoviště v regionu budou nabízet vyšetření bezplatně a bez předchozí návštěvy svého obvodního lékaře.

Čeští vědci určili genovou mutaci způsobující onemocnění sítnice

Praha - Čeští vědci z Akademie věd ČR určili genovou mutaci, která způsobuje neléčitelné onemocnění sítnice. Tato častá dědičná nemoc může vést až ke slepotě a vyskytuje se u jednoho ze čtyř tisíc obyvatel. První příznaky se mohou vypozorovat již u desetiletých dětí. O výzkumu řekl vedoucí výzkumného týmu David Staněk z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Do Nové Vsi přineslo jaro čtrnáct kůzlat

Nová Ves – „Když rok 2014, tak čtrnáct kůzlat," říká s úsměvem chovatelka koz Božena Benešová z jihoplzeňské Nové Vsi. „Tedy zatím," dodává pak, „každou chvílí se totiž může narodit další."

PRÁZDNÉ MISKY A ZDRAVÉ BŘÍŠKO, TO JE ZÁKLAD!

Váháte nad tím, zda svému čtyřnohému kamarádovi dopřát dobrý pamlsek nebo raději něco zdravého? Nyní již nemusíte! Naservírujte mu chutnou a vyváženou stravu a věřte, že již žádná miska nezůstane prázdná. Recept na lepší život si totiž zasloužíte nejen vy!

Téměř třetina dětí je při akutní nemoci ohrožena podvýživou

Praha - Téměř třetina českých dětí je při akutním onemocnění ohrožena podvýživou, nejčastěji při zánětech dýchacích cest, akutním průjmovém onemocnění a horečce. Rizikové je to hlavně u těch, které mají nějakou chronickou nemoc a omezení jídla při akutním onemocnění může tuto nemoc zhoršit. Ukázal to průzkum o stavu výživy malých pacientů v 75 ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost. Loni v říjnu se do něj zapojilo téměř 6000 dětí od jednoho roku do 19 let.

Lékaři zdůrazňují význam pestré stravy u pacientů s Alzheimerem

Brno - Vydatná a pestrá strava má při péči o nemocné s Alzheimerovou chorobou mnohem větší význam, než se veřejnost domnívá. Správná výživa může podle odborné studie zpomalit nebo dokonce zastavit poškozování mentálních funkcí. V praxi však nemocné stále postihuje těžká podvýživa, která vyvolává další komplikace a přibližně ve čtvrtině případů se stává příčinou úmrtí, řekla lékařka Fakultní nemocnice Brno a odbornice na výživu Miroslava Navrátilová.

Lékaři zdůrazňují význam pestré stravy u pacientů s Alzheimerem

Vydatná a pestrá strava má při péči o nemocné s Alzheimerovou chorobou mnohem větší význam, než se veřejnost domnívá. Správná výživa může podle odborné studie zpomalit nebo dokonce zastavit poškozování mentálních funkcí. V praxi však nemocné stále postihuje těžká podvýživa, která vyvolává další komplikace a přibližně ve čtvrtině případů se stává příčinou úmrtí, řekla lékařka Fakultní nemocnice Brno a odbornice na výživu Miroslava Navrátilová.

PRÁZDNÉ MISKY A ZDRAVÉ BŘÍŠKO, TO JE ZÁKLAD!

Váháte nad tím, zda svému čtyřnohému kamarádovi dopřát dobrý pamlsek nebo raději něco zdravého? Nyní již nemusíte! Naservírujte mu chutnou a vyváženou stravu a věřte, že již žádná miska nezůstane prázdná. Recept na lepší život si totiž zasloužíte nejen vy!