Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Jogurty zdražují. Místo smetany obsahují škroby

/INFOGRAFIKA/ Pod víčkem jogurtů můžete objevit nečekané překvapení. Kdo má štěstí, ochutná hustý jogurt s vysokým obsahem proteinů – vzhledem k procentu sušiny a mléčného tuku. Často se ale právě u jogurtů mluví o takzvané dvojí kvalitě. Ty ošizené výrobci zahušťují škroby a stabilizátory.

dTest: Bílý prášek do kávy? Do mléka má daleko

Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

Manžela podezřívali, že si našel milenku, říká žena po výrazném zhubnutí

Moravský Žižkov - Šestadvacetiletá Magdaléna Hemzová z Moravského Žižkova na Břeclavsku musela zásadně obměnit šatník. Za necelý rok zhubla díky dietě pětačtyřicet kilogramů. „Bylo to náročné pro mě, mou peněženku i mé okolí. Nejhorší bylo naučit se správně dodržovat pitný režim a nebát se jíst pětkrát denně,“ přibližuje.

Pozor! Intolerance není alergie, zapamatujte si to

Krajáč pěkně vychlazeného mléka a k tomu čerstvě nakopané brambory je dobrota popisovaná v knížkách z předminulého století. V dobách, kdy jsme hliněné džbánky vyměnili za plastové nádoby od soudruhů z NDR, to začalo jít s mlékem z kopce, spotřeba klesala.

Vědci ze Soulu vyvinuli preparát proti vypadávání vlasů

Plešatost trápí mužskou populaci už od počátku věků. V současnosti je na světě okolo 1,5 miliardy lidí, kteří mají s vypadáváním vlasů problémy. S tím by mohl být jednou provždy konec, myslí si tým vědců z Jižní Koreje. Ten nedávno představil speciální preparát zvaný PTD-DBM. Unikátní je v tom, že zabraňuje vypadávání vlasů, navíc podporuje jejich opětovný růst.

Musí to být kapr?

Vánoční ryba není jenom kapr!

Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.

V Brně testují lék na Huntingtonovu chorobu. Zatím na prasatech

Brno - Zapomínají a trpí nekontrolovatelnými pohyby, zatím je přitom nikdo nedokáže vyléčit. Lidem s Huntingtonovou chorobou chtějí dát naději odborníci z Brna, Nizozemska a Velké Británie, kteří nedávno ukončili druhé kolo testování nového léku. Zatím na prasatech.

Česká hlava do Brna. Ocenění získali dva vědci z Masarykovy univerzity

Brno – Jeden zkoumá včelí vir, druhý upravuje bílkoviny pro využití v průmyslu a medicíně. Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity. Cenu Doctorandus za přírodní vědy získal Karel Škubník z vědeckého institutu Ceitec, ocenění Invence společnosti Kapsch dostal Jiří Damborský z Přírodovědecké fakulty univerzity.

Ceny Česká hlava vyzdvihly výzkum včel, magnetů a úpravy proteinů

Ocenění Česká hlava, které se uděluje za vědu, výzkum a inovace, získali letos badatelé, kteří se věnují nemoci včel, zkoumání magnetických látek a také úpravám proteinů. Kromě toho porota ocenila i ocelářskou firmu vyvíjející povlaky materiálů. Národní cenu vlády získal archeolog Petr Sommer, který se zabývá středověkem a církevní archeologií. Jména oceněných vyhlásili pořadatelé na dnešní tiskové konferenci.

Mléko ve školách zadarmo? Zaznívá chvála, ale i kritika

Vyškovsko, Blanensko – Nemožnost uhlídat, zda děti mléko skutečně vypijí. A málo vápníku v něm. To jsou podle některých ředitelů škol v regionu hlavní nedostatky projektu Mléko do škol, který funguje už od září. A školáci ze zapojených škol díky němu dostávají mléko zadarmo.

Lékaři poprvé transplantovali kůži pacientovi s nemocí motýlích křídel

Italští vědci vyvinuli náhradní kůži pro dítě trpící vzácnou vrozenou poruchou epidermolysis bullosa, známou též jako nemoc motýlích křídel. Geneticky modifikovaná kůže nyní pokrývá osmdesát procent těla devítiletého syrského chlapce. Operaci provedli němečtí lékaři, kteří postup následně publikovali v odborném časopisu Nature.  

Čím nakrmit svého psa nebo kočku?

Mnozí chovatelé už začínají přistupovat k výběru krmiva pro svého psího nebo kočičího miláčka stejně pečlivě, jako když si vybírají jídlo pro sebe. A to je správné.

Zvířecí cukrovkáři. Civilizační choroby dostihly i psy a kočky

Cukrovka je tichý zabiják, upozorňují lékaři. Pacienta dlouho nic nebolí, nakonec ho ale choroba zmrzačí nebo usmrtí. Varování, které doposud platilo hlavně pro lidi, se nyní rozšiřuje i na domácí mazlíčky: s diabetem se podle veterinářů potýká až 48 tisíc psů a 16 tisíc koček. 

Svět trápí hlad, ale i obezita

Říjnový Světový den výživy každoročně upozorňuje na nedostatek potravin v rozvojových zemích, ale i na opačný problém – obezitu a nezdravé stravovací návyky v rozvinutých oblastech, které se podílí na vzniku civilizačních chorob.

Fit s Deníkem

Zapojte se s námi do soutěže o 4 balíčky s doplňkem stravy GELADRINK SPORTAKTIV®.

Nejčastěji šizené potraviny? Nejvíc uzeniny v čele s loveckým salámem

Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 procenta, u uzenin propadlo 20 procent zboží jako nevyhovující. 

Objev hradeckých vědců: Nasytí neznámá lupina lidstvo?

Hradec Králové - Doposud vládnou českým polím žluté květy řepky olejky. To by se však do budoucna mohlo změnit a na úrodné půdě by mohli zemědělci pěstovat rostlinu, která má proti řep-ce daleko větší význam – lupinu.

Laskavá slanina? Nestlé kupuje firmu vyrábějící vegetariánské burgery

Známá švýcarská firma Nestlé oznámila nákup kalifornské společnosti Sweet Earth, která vyrábí burgery, sendviče a burrita bez masa. Místo náplně živočišného původu používají jako alternativu tofu, čočku nebo třeba fazole. V nabídce Nestlé se tak brzo objeví jídla jako "Neškodná šunka" nebo "Laskavá slanina". Zprávu přinesl web CNN Money.

Bezlepková dieta se pro každého nehodí, říká internista

Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

Jakon: sladká hlíza vhodná pro diabetiky

Vedle batátů a topinamburů se u nás zabydluje ještě jeden druh hlízy podobný bramboře, ne každý ho bude znát. Je jím jakon, plodina z čeledi hvězdicovitých, která vás překvapí sladkou a šťavnatou dužninou.

Školní statek v Horšově získá supermoderní stáj s roboty

Horšov – Školní statek v Horšově dostane v příštím roce supermoderní automatizovanou stáj s dojícím robotem, která by měla být místem k získávání praxe nejen pro žáky školy, ale i ukázkovým pracovištěm pro zemědělce a veřejnost.

Mykolog a houbař Zdeněk Pelda

Mykolog Zdeněk Pelda: Houbaření může být adrenalinovým zážitkem

Říká se, že Češi houby milují. Průměrná domácnost prý ročně dokonce sní, usmaží, uvaří, zavaří nebo usuší okolo šesti kilogramů plodnic. Recepty na jejich úpravu se objevují už ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách, ale své místo a široké využití mají i v dnešní moderní gastronomii. Do tajů houbařské kultury jsme se snažili proniknout s vášnivým houbařem a mykologem Zdeňkem Peldou.  

V dTestu propadl každý třetí salám typu herkules. Bylo v něm nekvalitní maso

Trvanlivý salám herkules je oblíbeným společníkem řady lidí na letních cestách. Prodává se u nás již přes třicet. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 15 vzorků těchto salámů, krájených i tyčových, aby prověřil jejich kvalitu. Celá třetina salámu v testu kvality propadla kvůli problémům s použitým masem.

Balkánské sýry mají problémy s dodržením slibů z obalů

Zeleninový salát může výrazně vylepšit balkánský sýr, ale který z mnoha produktů na trhu vybrat? Spotřebitelský časopis dTest důkladně zanalyzoval celkem 15 sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou. Tři sýry zaplatily za hrubé nedostatky v deklaracích nedostatečnou známkou.