Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

VĚDEC UHK MILOŠ JELÍNEK s mlékem „ochuceným“ nově extrahovanou „moučkou“ z lupiny.

Objev hradeckých vědců: Nasytí neznámá lupina lidstvo?

Hradec Králové - Doposud vládnou českým polím žluté květy řepky olejky. To by se však do budoucna mohlo změnit a na úrodné půdě by mohli zemědělci pěstovat rostlinu, která má proti řep-ce daleko větší význam – lupinu.

Vegetariánské výrobky firmy Sweet Earth

Laskavá slanina? Nestlé kupuje firmu vyrábějící vegetariánské burgery

Známá švýcarská firma Nestlé oznámila nákup kalifornské společnosti Sweet Earth, která vyrábí burgery, sendviče a burrita bez masa. Místo náplně živočišného původu používají jako alternativu tofu, čočku nebo třeba fazole. V nabídce Nestlé se tak brzo objeví jídla jako "Neškodná šunka" nebo "Laskavá slanina". Zprávu přinesl web CNN Money.

Internista příbramské nemocnice Filip Závada.

Bezlepková dieta se pro každého nehodí, říká internista

Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

Jakon: sladká hlíza vhodná pro diabetiky

Vedle batátů a topinamburů se u nás zabydluje ještě jeden druh hlízy podobný bramboře, ne každý ho bude znát. Je jím jakon, plodina z čeledi hvězdicovitých, která vás překvapí sladkou a šťavnatou dužninou.

Vizualizace nové stáje na Školním statku v Horšově.

Školní statek v Horšově získá supermoderní stáj s roboty

Horšov – Školní statek v Horšově dostane v příštím roce supermoderní automatizovanou stáj s dojícím robotem, která by měla být místem k získávání praxe nejen pro žáky školy, ale i ukázkovým pracovištěm pro zemědělce a veřejnost.

Mykolog a houbař Zdeněk Pelda

Mykolog Zdeněk Pelda: Houbaření může být adrenalinovým zážitkem

Říká se, že Češi houby milují. Průměrná domácnost prý ročně dokonce sní, usmaží, uvaří, zavaří nebo usuší okolo šesti kilogramů plodnic. Recepty na jejich úpravu se objevují už ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách, ale své místo a široké využití mají i v dnešní moderní gastronomii. Do tajů houbařské kultury jsme se snažili proniknout s vášnivým houbařem a mykologem Zdeňkem Peldou.  

Uzeniny, ilustrační foto

V dTestu propadl každý třetí salám typu herkules. Bylo v něm nekvalitní maso

Trvanlivý salám herkules je oblíbeným společníkem řady lidí na letních cestách. Prodává se u nás již přes třicet. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 15 vzorků těchto salámů, krájených i tyčových, aby prověřil jejich kvalitu. Celá třetina salámu v testu kvality propadla kvůli problémům s použitým masem.

Ilustrační foto

Balkánské sýry mají problémy s dodržením slibů z obalů

Zeleninový salát může výrazně vylepšit balkánský sýr, ale který z mnoha produktů na trhu vybrat? Spotřebitelský časopis dTest důkladně zanalyzoval celkem 15 sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou. Tři sýry zaplatily za hrubé nedostatky v deklaracích nedostatečnou známkou.

Uhelný muž 2017.

FOTO: Při uhelném muži se v blátě praly i ženy

Varvažov - Pot a dřinu, bláto a uhelný mour, válení v blátě, tahaní nákladu a píchání pádem do vody. Toho si dosytosti a úplného „vyšťavení" užili soutěžící letošního ročníku závodu Uhelný muž ve Varvažově na rybníku Oprám.

Prachatice umožnily všem zájemcům posnídat lokální a fairtradové dobroty.

Prachatičtí posnídali férově

Prachatice - Co je férová snídaně se mohli přesvědčit návštěvníci, kteří se pohybovali v dopoledních hodinách na prachatickém náměstí.

Ilustrační foto.

Nemocnice rozšiřuje odběr krevní plazmy

Mladá Boleslav - Vylepšit své služby a ještě více zefektivnit dárcovství krve, to je cíl Klaudiánovy nemocnice. Hematologicko-transfuzní oddělení proto nyní rozšiřuje odběr krevní plazmy, která je nepostradatelnou součástí krve. Obsahuje totiž imunoglobuliny, které nás chrání proti infekci, a další důležité bílkoviny, které umožňují správné srážení krve.

Ilustrační foto.

Školní jídelny nabízejí nejvíce diety bez lepku a pro alergiky

Možnost dietního stravování ve školách mají nejčastěji děti, které trpí nemocí celiakií a různými druhy alergie. Vyplývá to z evidence systému Sekce výživy a nutriční péče, která pro školní jídelny vytvořila metodiku přípravy dietního stravování. Nejvíce ho v současnosti nabízí školy ve Středočeském, Zlínském, Moravskoslezském kraji a v Praze, nejméně naopak v Plzeňském a Pardubickém kraji.

Den zdraví v havířovské nemocnici.

OBRAZEM: Den zdraví se v Havířově vydařil

V návaznosti na Světový den zdraví, který je vyhlášen na 7. dubna, se v úterý odpoledne v prostorách Nemocnice s poliklinikou v Havířově konal 7. ročník Dne zdraví.

Ilustrační foto.

Nemocných s ledvinami přibývá

Plzeň - V rámci letošního světového dne ledvin, který připadá na 9. března, připravilo pro zájemce několik zdravotnických středisek v kraji preventivní vyšetření. A jaké byly výsledky?

Ilustrační foto.

Jak pečovat o psy a kočky v zimním období

V zimě, kdy mrzne, fouká studený vítr a ulice jsou posypané solí, nastává období, kdy musíme péči o naše zvířata přizpůsobit, aby studené období v klidu a bez problémů zvládla.

Vlastimil Čevela z Nahošovic si na svých pozemcích založil šnečí farmu.

Šneci u nás mají budoucnost, říká chovatel z Přerovska

Nahošovice – Šnečí maso je ve světě známým pojmem a v mnoha restauracích jej podávají jako specialitu, většinou za vysoké ceny. Chovatel šneků z Nahošovic na Přerovsku Vlastimil Čevela chce pokrmy ze šneků dodávat i do našich restaurací a naučit tak šneky Čechy nejen jíst, ale i připravovat.

Ptačí chřipka (ilustrační snímek).

Ptačí chřipka se šíří hlavně výkaly, vysvětlil mikrobiolog

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Ptačí chřipka, která se ve středu objevila v Jihomoravském kraji, se od jiných nemocí odlišuje především schopností adaptovat se na prostředí. „Zajímavé je i to, že se dokáže křížit s jinými chřipkami a měnit svoje vlastnosti," popisuje Petr Lány z Ústavu infekčních chorob a mikrobiologie brněnské veterinární a farmaceutické fakulty.

Ilustrační foto.

Jojo efekt způsobují bakterie ve střevech

S tím, jak při dietě dodržujeme určitý druh výživy, mění se i složení střevního mikrobiomu. Takzvané šetřící bakterie, které se rodí po nízkokalorické dietě, zpomalují metabolismus a my přibíráme na váze, i když méně jíme. Vědci tak objevili příčinu jojo efektu, který způsobuje, že se znovu vracíme na původní váhu po tom, co se nám podařilo zhubnout.

Ilustrační foto

Výrobci musí na obalu informovat o výživových hodnotách potravin

Praha - Výrobci mají od dnešního dne povinnost informovat na obalu o výživových hodnotách potraviny. Uvádět musí energetickou hodnotu, tuky včetně nasycených mastných kyselin, sacharidy a cukry, bílkoviny a sůl. Dosud bylo uvádění těchto hodnot na obalech dobrovolné.

Ilustrační foto

Vědci vytvořili umělou krev v prášku

Umělé červené krvinky tvoří suchý prášek, který se smíchá s vodou a může sloužit pro naléhavé potřeby za války. První testy umělé krve v prášku na myších byly pozitivní, ale u člověka ji bude možno používat nejdříve za deset let, napsal italský deník Corriere della Sera.

Chov dojnic plemene Jersey na středisku Požáry

Postavili moderní stáj a rozšířili chov dojnic

Požáry - Přestože výkupní cena mléka je už dlouhodobě pod výrobními náklady a řada chovatelů dojného skotu už to vzdala a zrušila chovy, ve Školním zemědělském podniku Lány postavili nové stáje pro dojnice plemene Jersey a následný odchov telat a jalovic ve středisku Požáry. Rozšířili také dojírnu.

Ilustrační foto.

Umělou výživu potřebuje stále více lidí

Odborníci varují, že každým rokem stoupá o desítky procent počet pacientů, kteří potřebují speciální umělou výživu. V Nemocnici Nový Jičín se jedná zejména o onkologické pacienty.