Dámy od sousedů si „popotáhly“
Pasov - Ve Viechtachu si zpestřili neděli s otevřenými obchody také soutěží v tahání nákladního auta, zaznamenala PNP.
Pasov - Ve Viechtachu si zpestřili neděli s otevřenými obchody také soutěží v tahání nákladního auta, zaznamenala PNP.
Bylo dřív vejce, nebo slepice? Na to vědci sice nepřišli, nově ale zjistli, že skořápky vajec tvoří nanočástice, za jejichž výrobu je zodpovědný protein nazvaný osteopontin. Skořápky vajec jsou pevnější než některé kovy. Nová zjištění by se mohly využívat k výzkumu nanočástic.
Horažďovice – Společnost Lyckeby Amylex, která je největším výrobcem bramborového škrobu a zároveň největším zpracovatelem brambor v ČR, investuje více než 250 milionů korun do bezodpadové technologie výroby.
Stačí jen správně odpovědět na otázku: Pro jaký typ pleti je určen český doplněk stravy DERMATIN Orling?
Mozek se dá celkem snadno přeprogramovat, zjišťují čeští vědci. Stačí k tomu málo: podráždit ty správné neurony, tedy nervové buňky. Navíc obyčejným světlem.
Prevence a případný včasný záchyt onemocnění. Takový je hlavní úkol aktivity Světový den ledvin, který probíhal také v nemocnicích na Karvinsku. Jedním z míst byla i Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.
/INFOGRAFIKA/ Pod víčkem jogurtů můžete objevit nečekané překvapení. Kdo má štěstí, ochutná hustý jogurt s vysokým obsahem proteinů – vzhledem k procentu sušiny a mléčného tuku. Často se ale právě u jogurtů mluví o takzvané dvojí kvalitě. Ty ošizené výrobci zahušťují škroby a stabilizátory.
Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.
Opravdu nadaného studenta mají na Reálném gymnáziu v Prostějově. Jiří Doseděl, který bydlí v Bousíně a v Prostějově jen studuje, je nadšeným chemikem a díky své píli a snaze se dostal dokonce až k vědeckému výzkumu.
Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.
Jsou stavby, které vydržely bez hnutí několik dlouhých staletí. A jsou domy, které kvůli prasklinám reklamujete už po roce od jejich výstavby. Co dělali naši předkové jinak?
Moravský Žižkov - Šestadvacetiletá Magdaléna Hemzová z Moravského Žižkova na Břeclavsku musela zásadně obměnit šatník. Za necelý rok zhubla díky dietě pětačtyřicet kilogramů. „Bylo to náročné pro mě, mou peněženku i mé okolí. Nejhorší bylo naučit se správně dodržovat pitný režim a nebát se jíst pětkrát denně,“ přibližuje.
Krajáč pěkně vychlazeného mléka a k tomu čerstvě nakopané brambory je dobrota popisovaná v knížkách z předminulého století. V dobách, kdy jsme hliněné džbánky vyměnili za plastové nádoby od soudruhů z NDR, to začalo jít s mlékem z kopce, spotřeba klesala.
Plešatost trápí mužskou populaci už od počátku věků. V současnosti je na světě okolo 1,5 miliardy lidí, kteří mají s vypadáváním vlasů problémy. S tím by mohl být jednou provždy konec, myslí si tým vědců z Jižní Koreje. Ten nedávno představil speciální preparát zvaný PTD-DBM. Unikátní je v tom, že zabraňuje vypadávání vlasů, navíc podporuje jejich opětovný růst.
Hradec Králové /FOTO/ - „Mami, já bych chtěla k Vánocům psa!“ prosí holčička maminku. „Nebuď vybíravá. Bude kapr jako obvykle.“
Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.
Brno - Zapomínají a trpí nekontrolovatelnými pohyby, zatím je přitom nikdo nedokáže vyléčit. Lidem s Huntingtonovou chorobou chtějí dát naději odborníci z Brna, Nizozemska a Velké Británie, kteří nedávno ukončili druhé kolo testování nového léku. Zatím na prasatech.
Lék na alkoholismus funguje v boji s rakovinou. S průlomovým zjištěním přišli výzkumníci z Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM ) Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
Brno – Jeden zkoumá včelí vir, druhý upravuje bílkoviny pro využití v průmyslu a medicíně. Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity. Cenu Doctorandus za přírodní vědy získal Karel Škubník z vědeckého institutu Ceitec, ocenění Invence společnosti Kapsch dostal Jiří Damborský z Přírodovědecké fakulty univerzity.
Ocenění Česká hlava, které se uděluje za vědu, výzkum a inovace, získali letos badatelé, kteří se věnují nemoci včel, zkoumání magnetických látek a také úpravám proteinů. Kromě toho porota ocenila i ocelářskou firmu vyvíjející povlaky materiálů. Národní cenu vlády získal archeolog Petr Sommer, který se zabývá středověkem a církevní archeologií. Jména oceněných vyhlásili pořadatelé na dnešní tiskové konferenci.
Karlovarský kraj - Přestože by se mohlo zdát, že sezóna je s nástupem zimy u svého konce, stále ještě mohou houbaři v lesích nacházet spoustu druhů jedlých hub.
Vyškovsko, Blanensko – Nemožnost uhlídat, zda děti mléko skutečně vypijí. A málo vápníku v něm. To jsou podle některých ředitelů škol v regionu hlavní nedostatky projektu Mléko do škol, který funguje už od září. A školáci ze zapojených škol díky němu dostávají mléko zadarmo.
Zapojte se s Deníkem do soutěže a vyhrajte jeden ze čtyř dárkových balíčků zdravých ryb v hodnotě 500 korun.
Ústecký kraj - Ručička váhy se posunula jenom o pár dílků, když na ni lékaři položili dvojčátka z Varvažova na Ústecku. Veronika vážila 850 gramů, její sestra Kateřina dokonce pouhých 490 gramů.
Italští vědci vyvinuli náhradní kůži pro dítě trpící vzácnou vrozenou poruchou epidermolysis bullosa, známou též jako nemoc motýlích křídel. Geneticky modifikovaná kůže nyní pokrývá osmdesát procent těla devítiletého syrského chlapce. Operaci provedli němečtí lékaři, kteří postup následně publikovali v odborném časopisu Nature.
Mnozí chovatelé už začínají přistupovat k výběru krmiva pro svého psího nebo kočičího miláčka stejně pečlivě, jako když si vybírají jídlo pro sebe. A to je správné.
Varvažov - Ručička váhy se posunula jenom o pár dílků, když na ni lékaři položili dvojčátka z Varvažova na Ústecku. Veronika vážila 850 gramů, její sestra Kateřina dokonce pouhých 490 gramů.
Cukrovka je tichý zabiják, upozorňují lékaři. Pacienta dlouho nic nebolí, nakonec ho ale choroba zmrzačí nebo usmrtí. Varování, které doposud platilo hlavně pro lidi, se nyní rozšiřuje i na domácí mazlíčky: s diabetem se podle veterinářů potýká až 48 tisíc psů a 16 tisíc koček.
Strakonicko /ANKETA/ – Podle některých dodavatelů vánočních ryb si letos milovníci jemného kapřího masa připlatí. O několik korun na kilogram.
Říjnový Světový den výživy každoročně upozorňuje na nedostatek potravin v rozvojových zemích, ale i na opačný problém – obezitu a nezdravé stravovací návyky v rozvinutých oblastech, které se podílí na vzniku civilizačních chorob.
Zapojte se s námi do soutěže o 4 balíčky s doplňkem stravy GELADRINK SPORTAKTIV®.
Vydržet od snídaně k obědu a od oběda k večeři bez jídla je někdy náročné. Svačinka proto každému přijde vhod. Nezbytná je hlavně pro naše nejmenší.
Plzeňský kraj - Především sucho a špatné rozložení srážek můžou za letošní nižší sklizeň brambor. Oproti loňskému roku budou výnosy horší o patnáct až sedmnáct procent. Na ceně zeleniny by se to nemělo odrazit.
Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 procenta, u uzenin propadlo 20 procent zboží jako nevyhovující.
Zapojte se s námi do soutěže o pět balíčků od ZNAČKY Shake-it.
Hradec Králové - Doposud vládnou českým polím žluté květy řepky olejky. To by se však do budoucna mohlo změnit a na úrodné půdě by mohli zemědělci pěstovat rostlinu, která má proti řep-ce daleko větší význam – lupinu.
Jablonec nad Nisou – Ředitel Městského divadla v Jablonci nad Nisou odpovídal na otázku, jak prožije sobotu 16. září.
Známá švýcarská firma Nestlé oznámila nákup kalifornské společnosti Sweet Earth, která vyrábí burgery, sendviče a burrita bez masa. Místo náplně živočišného původu používají jako alternativu tofu, čočku nebo třeba fazole. V nabídce Nestlé se tak brzo objeví jídla jako "Neškodná šunka" nebo "Laskavá slanina". Zprávu přinesl web CNN Money.
Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.
Existuje nespočet variant, ve kterých se pizza vyrábí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal deklarované složení mražené pizzy v 19 sýrových a 17 šunkových variantách, u mnohých z nich odhalil nízký obsah sýra a šunky.
Vedle batátů a topinamburů se u nás zabydluje ještě jeden druh hlízy podobný bramboře, ne každý ho bude znát. Je jím jakon, plodina z čeledi hvězdicovitých, která vás překvapí sladkou a šťavnatou dužninou.
Horšov – Školní statek v Horšově dostane v příštím roce supermoderní automatizovanou stáj s dojícím robotem, která by měla být místem k získávání praxe nejen pro žáky školy, ale i ukázkovým pracovištěm pro zemědělce a veřejnost.
Říká se, že Češi houby milují. Průměrná domácnost prý ročně dokonce sní, usmaží, uvaří, zavaří nebo usuší okolo šesti kilogramů plodnic. Recepty na jejich úpravu se objevují už ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách, ale své místo a široké využití mají i v dnešní moderní gastronomii. Do tajů houbařské kultury jsme se snažili proniknout s vášnivým houbařem a mykologem Zdeňkem Peldou.
Plzeňský kraj – Kvalita pšenice je dobrá, kvalita ječmene také.
Trvanlivý salám herkules je oblíbeným společníkem řady lidí na letních cestách. Prodává se u nás již přes třicet. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 15 vzorků těchto salámů, krájených i tyčových, aby prověřil jejich kvalitu. Celá třetina salámu v testu kvality propadla kvůli problémům s použitým masem.
Praha - Teplo a zejména sucho prozatím nedovolilo houbařům nosit z pražských lesů plné košíky. Situace se ale může změnit ze dne na den.
Kolínsko - Přinášíme vám krátké zprávy z regionu.
Tábor - Táborská zoologická zahrada neváhala investovat do léčby rakoviny u dvanáctileté krávy Báry.
Zeleninový salát může výrazně vylepšit balkánský sýr, ale který z mnoha produktů na trhu vybrat? Spotřebitelský časopis dTest důkladně zanalyzoval celkem 15 sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou. Tři sýry zaplatily za hrubé nedostatky v deklaracích nedostatečnou známkou.
Mariánské Lázně - Cvrček banánový na másle nebo zophobas na chilli a česneku. Na tom si budou moci pochutnat ti, kteří dorazí na vernisáž výstavy Společenský život hmyzu v mariánskolázeňském muzeu.