Hradec Králové - Doposud vládnou českým polím žluté květy řepky olejky. To by se však do budoucna mohlo změnit a na úrodné půdě by mohli zemědělci pěstovat rostlinu, která má proti řep-ce daleko větší význam – lupinu.
Známá švýcarská firma Nestlé oznámila nákup kalifornské společnosti Sweet Earth, která vyrábí burgery, sendviče a burrita bez masa. Místo náplně živočišného původu používají jako alternativu tofu, čočku nebo třeba fazole. V nabídce Nestlé se tak brzo objeví jídla jako "Neškodná šunka" nebo "Laskavá slanina". Zprávu přinesl web CNN Money.
Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.
Existuje nespočet variant, ve kterých se pizza vyrábí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal deklarované složení mražené pizzy v 19 sýrových a 17 šunkových variantách, u mnohých z nich odhalil nízký obsah sýra a šunky.
Vedle batátů a topinamburů se u nás zabydluje ještě jeden druh hlízy podobný bramboře, ne každý ho bude znát. Je jím jakon, plodina z čeledi hvězdicovitých, která vás překvapí sladkou a šťavnatou dužninou.
Horšov – Školní statek v Horšově dostane v příštím roce supermoderní automatizovanou stáj s dojícím robotem, která by měla být místem k získávání praxe nejen pro žáky školy, ale i ukázkovým pracovištěm pro zemědělce a veřejnost.
Říká se, že Češi houby milují. Průměrná domácnost prý ročně dokonce sní, usmaží, uvaří, zavaří nebo usuší okolo šesti kilogramů plodnic. Recepty na jejich úpravu se objevují už ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách, ale své místo a široké využití mají i v dnešní moderní gastronomii. Do tajů houbařské kultury jsme se snažili proniknout s vášnivým houbařem a mykologem Zdeňkem Peldou.
Trvanlivý salám herkules je oblíbeným společníkem řady lidí na letních cestách. Prodává se u nás již přes třicet. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 15 vzorků těchto salámů, krájených i tyčových, aby prověřil jejich kvalitu. Celá třetina salámu v testu kvality propadla kvůli problémům s použitým masem.
Zeleninový salát může výrazně vylepšit balkánský sýr, ale který z mnoha produktů na trhu vybrat? Spotřebitelský časopis dTest důkladně zanalyzoval celkem 15 sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou. Tři sýry zaplatily za hrubé nedostatky v deklaracích nedostatečnou známkou.
Mariánské Lázně - Cvrček banánový na másle nebo zophobas na chilli a česneku. Na tom si budou moci pochutnat ti, kteří dorazí na vernisáž výstavy Společenský život hmyzu v mariánskolázeňském muzeu.
Varvažov - Pot a dřinu, bláto a uhelný mour, válení v blátě, tahaní nákladu a píchání pádem do vody. Toho si dosytosti a úplného „vyšťavení" užili soutěžící letošního ročníku závodu Uhelný muž ve Varvažově na rybníku Oprám.
České Budějovice - O život dělníka, který v úterý odpoledne zůstal uvězněný v závalu v ulici U Lučního jezu v Českých Budějovicích, bojovali hasiči více než hodinu.
Spousta lidí mohla skončit v nemocnici, nebo přinejmenším strávit hodně času na toaletě, kdyby včas nezasáhli veterináři. V kuřatech z Brazílie totiž našli bakterie salmonely. Na příkaz Státní veterinární správy (SVS) teď budou obchodníci stahovat z trhu dvě zásilky masa.
Mladá Boleslav - Vylepšit své služby a ještě více zefektivnit dárcovství krve, to je cíl Klaudiánovy nemocnice. Hematologicko-transfuzní oddělení proto nyní rozšiřuje odběr krevní plazmy, která je nepostradatelnou součástí krve. Obsahuje totiž imunoglobuliny, které nás chrání proti infekci, a další důležité bílkoviny, které umožňují správné srážení krve.
Český Krumlov – Jak ještě více zpříjemnit rodičkám pobyt v porodnici, uvažují její zaměstnanci. Doménou českokrumlovské porodnice je vskutku rodinné prostředí a vynikající vztah personálu k pacientkám.
Český Krumlov – Jak ještě více zpříjemnit rodičkám pobyt v porodnici, uvažují její zaměstnanci. Doménou českokrumlovské porodnice je vskutku rodinné prostředí a vynikající vztah personálu k pacientkám.
Český Krumlov – Jak ještě více zpříjemnit rodičkám pobyt v porodnici, uvažují její zaměstnanci. Doménou českokrumlovské porodnice je vskutku rodinné prostředí a vynikající vztah personálu k pacientkám.
Český Krumlov – Jak ještě více zpříjemnit rodičkám pobyt v porodnici, uvažují její zaměstnanci. Doménou českokrumlovské porodnice je vskutku rodinné prostředí a vynikající vztah personálu k pacientkám.
Český Krumlov – Jak ještě více zpříjemnit rodičkám pobyt v porodnici, uvažují její zaměstnanci. Doménou českokrumlovské porodnice je vskutku rodinné prostředí a vynikající vztah personálu k pacientkám.
Český Krumlov – Jak ještě více zpříjemnit rodičkám pobyt v porodnici, uvažují její zaměstnanci. Doménou českokrumlovské porodnice je vskutku rodinné prostředí a vynikající vztah personálu k pacientkám.
Český Krumlov – Jak ještě více zpříjemnit rodičkám pobyt v porodnici, uvažují její zaměstnanci. Doménou českokrumlovské porodnice je vskutku rodinné prostředí a vynikající vztah personálu k pacientkám.
Možnost dietního stravování ve školách mají nejčastěji děti, které trpí nemocí celiakií a různými druhy alergie. Vyplývá to z evidence systému Sekce výživy a nutriční péče, která pro školní jídelny vytvořila metodiku přípravy dietního stravování. Nejvíce ho v současnosti nabízí školy ve Středočeském, Zlínském, Moravskoslezském kraji a v Praze, nejméně naopak v Plzeňském a Pardubickém kraji.
V návaznosti na Světový den zdraví, který je vyhlášen na 7. dubna, se v úterý odpoledne v prostorách Nemocnice s poliklinikou v Havířově konal 7. ročník Dne zdraví.
Plzeň - V rámci letošního světového dne ledvin, který připadá na 9. března, připravilo pro zájemce několik zdravotnických středisek v kraji preventivní vyšetření. A jaké byly výsledky?
Pokrmy z brouků? Většině lidí se při takovém pomyšlení rosí čelo. Ovšem pojídání například housenek je pro obyvatele některých zemí naprostá samozřejmost. Jak se na tuto problematiku díváme v Česku?
V zimě, kdy mrzne, fouká studený vítr a ulice jsou posypané solí, nastává období, kdy musíme péči o naše zvířata přizpůsobit, aby studené období v klidu a bez problémů zvládla.
Česká veganská společnost se ozvala redakci Deníku v reakci na pondělní článek o veganství. Citovaný výrok odborníka, který považuje veganství za nezdravé až nebezpečné, je podle ní nesprávný. Cílem organizace je lepší informovanost lékařů.
Brno /FOTOGALERIE/ - Lepší léčení těžko se hojících popálenin či pomoc diabetikům slibuje společnost Enantis spadající pod brněnskou Masarykovu univerzitu. Získala totiž z prestižního evropského programu třicet milionů korun na vývoj produktů pro hojení ran.
Nahošovice – Šnečí maso je ve světě známým pojmem a v mnoha restauracích jej podávají jako specialitu, většinou za vysoké ceny. Chovatel šneků z Nahošovic na Přerovsku Vlastimil Čevela chce pokrmy ze šneků dodávat i do našich restaurací a naučit tak šneky Čechy nejen jíst, ale i připravovat.
Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Ptačí chřipka, která se ve středu objevila v Jihomoravském kraji, se od jiných nemocí odlišuje především schopností adaptovat se na prostředí. „Zajímavé je i to, že se dokáže křížit s jinými chřipkami a měnit svoje vlastnosti," popisuje Petr Lány z Ústavu infekčních chorob a mikrobiologie brněnské veterinární a farmaceutické fakulty.
Tachov – Králičí terinka se šneky nebo zauzené saranče třetího milénia. To jsou dvě z pěti jídel, které Josef Kratochvíl předložil porotě v kategorii kulinářské umění na kuchařské olympiádě v německém Erfurtu.
S tím, jak při dietě dodržujeme určitý druh výživy, mění se i složení střevního mikrobiomu. Takzvané šetřící bakterie, které se rodí po nízkokalorické dietě, zpomalují metabolismus a my přibíráme na váze, i když méně jíme. Vědci tak objevili příčinu jojo efektu, který způsobuje, že se znovu vracíme na původní váhu po tom, co se nám podařilo zhubnout.
Praha - Výrobci mají od dnešního dne povinnost informovat na obalu o výživových hodnotách potraviny. Uvádět musí energetickou hodnotu, tuky včetně nasycených mastných kyselin, sacharidy a cukry, bílkoviny a sůl. Dosud bylo uvádění těchto hodnot na obalech dobrovolné.
Umělé červené krvinky tvoří suchý prášek, který se smíchá s vodou a může sloužit pro naléhavé potřeby za války. První testy umělé krve v prášku na myších byly pozitivní, ale u člověka ji bude možno používat nejdříve za deset let, napsal italský deník Corriere della Sera.
Plzeň – To, že sklenka červeného vína denně působí na lidský organismus příznivě, není nic nového. Ovšem plzeňští vědci se na látku obsaženou v červeném nápoji z vinných hroznů zaměřili důkladněji a zkoumají její účinky v reprodukční medicíně.
Požáry - Přestože výkupní cena mléka je už dlouhodobě pod výrobními náklady a řada chovatelů dojného skotu už to vzdala a zrušila chovy, ve Školním zemědělském podniku Lány postavili nové stáje pro dojnice plemene Jersey a následný odchov telat a jalovic ve středisku Požáry. Rozšířili také dojírnu.
Odborníci varují, že každým rokem stoupá o desítky procent počet pacientů, kteří potřebují speciální umělou výživu. V Nemocnici Nový Jičín se jedná zejména o onkologické pacienty.
Hlinsko – Prodejní výstava včelích produktů a o životě včel Medové dny v hlineckém multifunkčním centru se během víkendu těšila velkému zájmu veřejnosti.