Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Škola vaření: Jak poznat čerstvá vejce? A jak je vařit a loupat

V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa a plodnosti. Dnes je pro nás surovinou, kterou používáme téměř každý den. Zjistěte s námi, jaké druhy vajec máme, čím se liší BIO vejce či jak poznáme ta čerstvá. Samozřejmě přidáváme i další užitečné rady, které se hodí do každé kuchyně!

Zemědělci: Sklizeň desetiletí jsme si vybojovali!

Prostějovsko – Nejlepší sklizeň desetiletí, rekordní výnosy, mimořádně dobrý rok. Po středeční zprávě statistiků nešetří špičky českého zemědělství superlativy. Prezident agrární komory Jan Veleba už plánuje rekordní vývozy obilí.

Není burčák jako burčák. Přesvědčete se sami

Prostějovsko – „Je to pravý červený burčák?“ ptám se mladšího muže ve stánku před jedním obchodním centrem. „Každý burčák je pravý,“ odpovídá mi a už sahá po zelené plastové lahvi. „Ale hlavně, že má ampéry, ne?“ Má smůlu, vím jistě, že tekutina, kterou prodává, má s burčákem společnou snad jen ten zákal.

Doktor Leoš Středa odpovídá

Orlickoústecko /PTEJTE SE ODBORNÍKA/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se prostřednictvím Orlického deníku odborníka - doktora Leoše Středy. Otázky můžete posílat na mail: orlicky@denik.cz. Dnes přinášíme první díl nového seriálu.

Osm z deseti pekáren hospodaří se ztrátou

Praha - Pekárnám se v uplynulých měsících podařilo v tvrdých jednáních s obchodníky dojednat zvýšení cen svých výrobků, což následně pocítil i konečný zákazník.

Ryby: zdravý klenot našeho jídelníčku

Jsou tam kosti. To je asi nejčastější výmluva, proč nekonzumovat ryby. Hrůzu ale nahánějí i retro vzpomínky na odpudivý rybí tuk, který nám ve škole podávali po lžičkách. A tak někteří rybu prostě nepozřou. Doba ale pokročila. Sladkovodní i mořské ryby jsou běžně k dostání, vaření je hravé, chutě jsou rozličné. A když ryby ani po kouzelnickém zásahu šéfkuchaře nesníte, potřebné látky sežete v kapslích. A proč nás výživoví poradci neustále nabádají ke změně jídelníčku, ve kterém nechybí živočich s ploutvemi?

Leukémií v Česku onemocní každý rok asi sto dětí

ČR - Leukémií v Česku onemocní každý rok asi sto dětí a i když se více než čtyři pětiny podaří vyléčit, někteří malí pacienti boj s rakovinou prohrají. Naději pro všechny s touto nemocí krvetvorby by do budoucna mohl znamenat výzkum Aleny Krejčí z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR.

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Věčný problém cholesterol: Škodí stres, živočišné tuky i kouření!

Když si lidé vyměňují zkušenosti o svých nemocech a porovnávají hladiny cholesterolu, uvádějí většinou jednu hodnotu, takzvaný celkový cholesterol. Jeho množství se vyjadřuje v milimolech na jeden litr, nebo dříve v miligramech na decilitr. Doporučená a běžně přijatá hodnota by neměla překračovat 5,2 mmol/l nebo 200 mg/dl. Není ovšem cholesterol jako cholesterol.

Houby rostou celoročně, stačí vyrazit do lesa

Pelhřimov /FOTOGALERIE/ – Češi jsou národem houbařů. Jednou za rok do lesa zavítá alespoň sedm lidí z deseti. To potvrzuje i zkušený pelhřimovský mykolog Jakub Šiška, který je členem České mykologické společnosti.

Čím naplnit cestovní lékárničku

Nezáleží na tom, jaký kus země budete v létě objevovat. Vždycky je dobré mít u sebe lékárničku, která obsahuje univerzální léky a zdravotnické pomůcky, které rychle pomohou řešit nečekanou nemoc nebo úraz. Co byste si na dovolenou určitě neměli zapomenout přibalit? Tady jsou naše tipy!

Označení potravin bude srozumitelnější a obsažnější

Praha - Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.

Označování potravin bude srozumitelnější a obsažnější

Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.

V zemi posvátných krav jedí Indové stále více masa

Dillí - Navzdory silné vegetariánské tradici a náboženskému tabu ohledně konzumace hovězího, Indové jedí tolik masa, jako nikdy dříve. Je to výsledek vývoje stravovacích návyků i mnohem lepších hygienických norem v průmyslu.

Škola vaření: Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Francouzský dietní guru Dukan prohrál žalobu

Paříž - Francouzský expert na výživu Pierre Dukan, jehož dieta bohatá na proteiny je oblíbená od Hollywoodu po Paříž, prohrál soudní spor s jiným dietologem, kterého žaloval pro urážku na cti. A aby to nebylo málo, ještě bude muset sám zaplatit pokutu, napsala ve středu agentura AP.

Posilovali, pak se pustili do podnikání

Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Ještě zhruba před rokem byli manželé Lucie a Tomáš Volfovi obchodními zástupci, prodávajícími produkty jedné velké potravinářské firmy. Volný čas pak trávili ve fitness centru a zajímal je i zdravý životní styl. A v obou případech se setkávali se stejnou potíží. Obtížně sháněli zdravé, energeticky vyvážené a svým složením komplexní a navíc chutné jídlo.

Halvová: I zdravé jídlo může být chutné

Žďár nad Sázavou – Přivezeme vám zdravé a chutné jídlo až do domu. Právě tuto službu se již dva měsíce snaží v okrese Žďár nad Sázavou nabízet veřejnosti Michala Halvová se svými třemi spolupracovníky.

I zdravé jídlo může být chutné

Přivezeme vám zdravé a chutné jídlo až do domu. Právě tuto službu se již dva měsíce snaží v okrese Žďár nad Sázavou nabízet veřejnosti Michala Halvová se svými třemi spolupracovníky.

V ordinaci chirurga: Hojení ran může ovlivnit i výživa

Pacienti s chronickými ránami mohou najít pomoc ve Vítkovické nemocnici v centru léčby chronických ran. „Chronická rána má delší trvání než je obvyklé, trvá měsíce, její hojení je pomalé, zpravidla bývá infikovaná,“ vysvětlil chirurg Karel Klos.

Kozí sýr: zdravá a výtečná delikatesa

Jako výtečná delikatesa a zdraví prospěšný přírodní produkt se stále víc prosazuje v české gastronomii kozí sýr. Vedle labužníky uznávaných vyzrálých typů se zájmu těší čerstvý domácí výrobek, který se vyznačuje jemnou nasládlou chutí. Kombinuje se s oříšky, bazalkou, pažitkou, petrželí, ovocem, medem nebo s konopným semínkem. Znalci gastronomie oceňují jeho lahodnou chuť. Pro farmáře je prý požitkem samotný chov.

Jedenáct kůzlat s ušima jako baset. Podívejte se

Loučka – Jedenáct kůzlat kozy anglonubijské se narodilo zhruba před měsícem v chovu manželů Holčíkových v Loučce u Bílska nedaleko Litovle. Stádo, které kromě mláďat zahrnuje jedenáct dospělých koz a jednoho kozla, je raritou nejen pro místní obyvatele.

Špatný jídelníček vás při nemoci může i zabít

Praha /INFOGRAFIKA/ – Nechodit v nemocnici na oběd se nevyplácí. Potíže způsobené podvýživou totiž mohou nejen zpomalit hojení po operaci a prodloužit hospitalizaci, ale dokonce vás mohou stát i život. Zvláště u starších pacientů je totiž riziko úmrtí vyšší skoro o třetinu.

Hýbl: Koktejly? Nevěřte reklamním trikům

Svitavy /ON-LINE ROZHOVOR/ – Několikanásobný mistr České republiky v kulturistice, trenér a odborník na zdravý životní styl Josef Hýbl přišel ve čtvrtek do redakce Svitavského deníku a odpovídal na otázky v on-line rozhovoru.