Jeruzalém - Izraelští vědci dokázali, že hubnout se dá úspěšně i při konzumaci čokoládového koláče. Právě ten je prý nejvhodnějším jídlem, kterým je záhodno začít ráno den. V časopise Steroids Journal to tvrdí profesorka Daniela Jakubovicová z Wolfsonovy kliniky v izraelském městě Holonu.
Maastricht - Nizozemským vědcům se podařilo vytvořit v laboratoři masovou vlákninu. Ještě letos údajně hodlají dospět až k syntetickému karbanátku. Očekávají od této technologie šedesátiprocentní úsporu v ekologické zátěži vznikající při tradiční výrobě masa. Informovala o tom stanice BBC.
Washington - Riziko nákazy infekcí je různé podle denní doby, v níž se organismus s virem setká. V časopise Immunity to napsali vědci z Yaleovy univerzity, kteří se tímto tématem zabývají.
Brno – Čtverečky vytištěné na obyčejném papíru z obyčejné tiskárny. Infračervený laser podobný tomu, který se běžně prodává na tržnicích i v obchodech a zlomek mikrolitru zkoumané tekutiny. To vše stačilo týmu vědců z Masarykovy univerzity v Brně, aby přišel na nový způsob rozboru prvků v kapalinách. Po třech letech na něj získali i patent.
Washington - Riziko nákazy infekcí je různé podle denní doby, v níž se organismus s virem setká. V časopise Immunity to napsali vědci z Yaleovy univerzity, kteří se tímto tématem zabývají.
Prostějov - Včasné odhalení poruch funkce ledvin umožní unikátní nález pracovníků oddělení laboratorní medicíny společnosti Středomoravská nemocniční, která spravuje nemocnice ve Šternberku, Prostějově a Přerově. Zjistili, že velmi přesným ukazatelem časného poškození ledvin je bílkovina uromodulin, která se vyskytuje nejen v moči, ale i krvi. Podle její koncentrace lze monitorovat zdravotní stav pacientů, sdělila mluvčí společnosti Hana Szotkowská.
Hradec Králové – V tomto článku je pozornost věnována výživě. Ta totiž až z osmdesáti procent rozhoduje o tom, zda vynaložené úsilí bude odměněno kýženým výsledkem.
Praha – Mají nažloutlé oči i kůži. Nejsou nemocní. Jsou ale klíčem k záhadě, proč na některé z nás léky téměř neúčinkují, zatímco jiní se stejným množstvím téměř přiotráví.
Praha – Mají nažloutlé oči i kůži. Nejsou nemocní. Jsou ale klíčem k záhadě, proč na některé z nás léky téměř neúčinkují, zatímco jiní se stejným množstvím téměř přiotráví.
Soul - Jste unavení z dlouhého čekání v nemocnicích na zdravotní testy? Pokud prosadí svou vizi korejští vědci, pak by tuto nepříjemnost mohl jednoho dne nahradit váš chytrý telefon - a možná vám dokonce říct i to, jestli máte rakovinu, napsala dnes agentura Reuters.
Brno /FOTOGALERIE/ - V laboratoři tráví šest hodině denně. Snaží se tam rozklíčovat protein HCS1. Když se mu to podaří, přispěje ke zlepšení prevence proti rakovině.
Znojmo /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – I přes nepřehlédnutelnou hmotu svalů působí špičková kulturistka Kateřina Kyptová z Mladé Boleslavi mile, přátelsky, vesele a skromně. Má jeden světový titul a je čerstvou držitelkou evropského Arnolda. Osmadvacetiletá sportovkyně předvedla v sobotu společně s Janem Stáňou v BBK Fitness v Dělnické ulici ve Znojmě tréninkovou exhibici.
New York – Lékaři a odborníci na výživu dlouhá léta doporučovali lidem vyhýbat se živočišnému tuku a hlídat si tak cholesterol. Teď však dánští výzkumníci přišli s tím, že sýry by nemusely být v tomto ohledu tak zlé a možná by neměly být zařazeny ve stejné kolonce s máslem, napsala agentura Reuters.
Holice - Chovatelé nutrií z celé České republiky, ale i sousedního Slovenska, přijeli vystavit své chovné kusy do chovatelského střediska v Holicích. Soutěžní celostátní výstavy nutrií se zúčastnilo sedmnáct skalních chovatelů, kteří vystavili okolo sedmdesátky nutrií v sedmi barevných rázech.
Chodská Lhota - Devatenáctiměsíční Zdeněček Strnad z Chodské Lhoty na Domažlicku se narodil s metabolickou poruchou bílkoviny. Nemoc mu způsobila poškození jater, ledvin, srdíčka a mozku.
Ledvinové kameny, vyrážka nebo průjem - i tak můžete dopadnout, pokud to přeháníte s vitamíny. A pokud si dopřáváte hodně zinku a vitaminu C, aby vám rostlo víc vlasů, může na vás čekat ještě jedno nepříjemné překvapení. Jejich nadbytek totiž brání vstřebávání mědi, takže budete mít kštici sice bujnou, zato úplně šedivou.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Pro doktorku Evu Marečkovou jsou obezita, nadváha nebo potíže s podvýživou denní pracovní náplní. Do poradny společnosti Natur House v Uherském Hradišti totiž míří lidé, které trápí civilizační choroby a s nimi spojený průvodní jev nadváha nebo obezita, která tato základní onemocnění výrazně komplikují.
V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa a plodnosti. Dnes je pro nás surovinou, kterou používáme téměř každý den. Zjistěte s námi, jaké druhy vajec máme, čím se liší BIO vejce či jak poznáme ta čerstvá. Samozřejmě přidáváme i další užitečné rady, které se hodí do každé kuchyně!
Prostějovsko – Nejlepší sklizeň desetiletí, rekordní výnosy, mimořádně dobrý rok. Po středeční zprávě statistiků nešetří špičky českého zemědělství superlativy. Prezident agrární komory Jan Veleba už plánuje rekordní vývozy obilí.
Prostějovsko – „Je to pravý červený burčák?“ ptám se mladšího muže ve stánku před jedním obchodním centrem. „Každý burčák je pravý,“ odpovídá mi a už sahá po zelené plastové lahvi. „Ale hlavně, že má ampéry, ne?“ Má smůlu, vím jistě, že tekutina, kterou prodává, má s burčákem společnou snad jen ten zákal.
Začátek podzimu je ideálním obdobím pro sklízení dýní. Obrovské plody jsou choulostivé na chlad, proto byste je měli ze zahrádek odklidit před prvními mrazíky.
Orlickoústecko /PTEJTE SE ODBORNÍKA/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se prostřednictvím Orlického deníku odborníka - doktora Leoše Středy. Otázky můžete posílat na mail: orlicky@denik.cz. Dnes přinášíme první díl nového seriálu.
Chcete se zbavit nadbytečných kil? Nechcete přitom hladovět a postrádat důležité látky v těle? Vrhněte se na sardinkovu dietu. Američtí dietologové o ní mluví jako o netradičním a zároveň velmi chutném způsobu hubnutí.
Praha - Pekárnám se v uplynulých měsících podařilo v tvrdých jednáních s obchodníky dojednat zvýšení cen svých výrobků, což následně pocítil i konečný zákazník.
Jsou tam kosti. To je asi nejčastější výmluva, proč nekonzumovat ryby. Hrůzu ale nahánějí i retro vzpomínky na odpudivý rybí tuk, který nám ve škole podávali po lžičkách. A tak někteří rybu prostě nepozřou. Doba ale pokročila. Sladkovodní i mořské ryby jsou běžně k dostání, vaření je hravé, chutě jsou rozličné. A když ryby ani po kouzelnickém zásahu šéfkuchaře nesníte, potřebné látky sežete v kapslích. A proč nás výživoví poradci neustále nabádají ke změně jídelníčku, ve kterém nechybí živočich s ploutvemi?
ČR - Leukémií v Česku onemocní každý rok asi sto dětí a i když se více než čtyři pětiny podaří vyléčit, někteří malí pacienti boj s rakovinou prohrají. Naději pro všechny s touto nemocí krvetvorby by do budoucna mohl znamenat výzkum Aleny Krejčí z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR.
Opava - Letošní reaudit potvrdil špičkové kvality opavského Centra s rozšířenou hematologicko-onkologickou péčí, které bylo ve Slezské nemocnici otevřeno v lednu 2009.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Když si lidé vyměňují zkušenosti o svých nemocech a porovnávají hladiny cholesterolu, uvádějí většinou jednu hodnotu, takzvaný celkový cholesterol. Jeho množství se vyjadřuje v milimolech na jeden litr, nebo dříve v miligramech na decilitr. Doporučená a běžně přijatá hodnota by neměla překračovat 5,2 mmol/l nebo 200 mg/dl. Není ovšem cholesterol jako cholesterol.
Pelhřimov /FOTOGALERIE/ – Češi jsou národem houbařů. Jednou za rok do lesa zavítá alespoň sedm lidí z deseti. To potvrzuje i zkušený pelhřimovský mykolog Jakub Šiška, který je členem České mykologické společnosti.
Nezáleží na tom, jaký kus země budete v létě objevovat. Vždycky je dobré mít u sebe lékárničku, která obsahuje univerzální léky a zdravotnické pomůcky, které rychle pomohou řešit nečekanou nemoc nebo úraz. Co byste si na dovolenou určitě neměli zapomenout přibalit? Tady jsou naše tipy!
Praha - Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.
Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.
Dillí - Navzdory silné vegetariánské tradici a náboženskému tabu ohledně konzumace hovězího, Indové jedí tolik masa, jako nikdy dříve. Je to výsledek vývoje stravovacích návyků i mnohem lepších hygienických norem v průmyslu.
Jindřichův Hradec – Kýchání, vodnatá rýma, svědění a slzení očí v červenci trápí alergiky, kterým vadí pyly trav. Přispívají k tomu pravidelné senoseče.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Paříž - Francouzský expert na výživu Pierre Dukan, jehož dieta bohatá na proteiny je oblíbená od Hollywoodu po Paříž, prohrál soudní spor s jiným dietologem, kterého žaloval pro urážku na cti. A aby to nebylo málo, ještě bude muset sám zaplatit pokutu, napsala ve středu agentura AP.
Ostrava -Namísto vařečky hadr a kýbl nebo dokonce štětec s barvou. Tak vypadá program řady kuchařek z ostravských školních jídelen na letní prázdniny. Někde se ale bude vařit.