Kreativ

ŠTÍTEK: bílkovina

Snídaně: Polovina Čechů na ni nemá čas

  Praha - Pravidelně podle průzkumu snídá jen 48 procent Češek a Čechů, jako důvod vynechání snídaně obvykle uvádějí nedostatek času. Třetina má první jídlo až v zaměstnání, často jogurt, prý jim dodá energii a podpoří správné zažívání. Masové vynechávání snídaně označil předseda Společnosti pro výživu a primář dětské polikliniky Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal za varující.

Pravidelně podle průzkumu snídá necelá polovina Češek a Čechů

Praha - Pravidelně podle průzkumu snídá jen 48 procent Češek a Čechů, jako důvod vynechání snídaně obvykle uvádějí nedostatek času. Třetina má první jídlo až v zaměstnání, často jogurt, prý jim dodá energii a podpoří správné zažívání. Masové vynechávání snídaně označil předseda Společnosti pro výživu a primář dětské polikliniky Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal za varující.

Zdražování vajec se zastaví až v půlce roku, Velikonoce to neohrozí

Jižní Morava - Zatímco loni si mohli Jihomoravané koupit v obchodě vajíčko za dvě koruny čtyřicet halířů, nyní za ně dají i pět korun. Může za to nová směrnice Evropské komise. Ta nařizuje minimální velikost klecí pro slepice. Většina jihomoravských drůbežářů proto musí své haly kompletně přestavět.

Zdražování vajec se zastaví až v půlce roku, Velikonoce to neohrozí

Jižní Morava - Zatímco loni si mohli Jihomoravané koupit v obchodě vajíčko za dvě koruny čtyřicet halířů, nyní za ně dají i pět korun. Může za to nová směrnice Evropské komise. Ta nařizuje minimální velikost klecí pro slepice. Většina jihomoravských drůbežářů proto musí své haly kompletně přestavět.

Ke světovému Dni ledvin se připojila i brodská nemocnice

Havlíčkův Brod – Více než stovka pacientů během dvou hodin. Tak obrovský zájem zaznamenalo oddělení hemodialýzy havlíčkobrodské nemocnice, které se ve čtvrtek připojilo Dnem otevřených dveří k akci Světový den ledvin.

Jednostranná dieta není dobrý nápad, radí lékaři

  Praha - Jednostranné diety mohou podle lékařů poškodit zdraví, trvalé zhubnutí však nepřinesou. Odborníci varují před redukčními režimy, které odmítají některé potraviny, jako je třeba Atkinsonova dieta zakazující sacharidy, či před veganstvím, které zcela vylučuje živočišné bílkoviny. Rizikové jsou i diety, které se striktně orientují jen na jednu nebo několik málo potravin, jako denně ananas či vejce na tvrdo.  

Přijďte si nechat zdarma vyšetřit ledviny

Opava - Ledviny jsou pro život naprosto nepostradatelné. Proto je 8. březen každoročně Světovým dnem ledvin. Letošní je zaměřený na transplantace ledvin a jedním z vybraných center v Moravskoslezském kraji je také dialýza ve Slezské nemocnici.

Genetický odpad může být pro lidské tělo užitečný

Praha - Endogenní retroviry, které před miliony let napadly tehdejšího člověka a staly se součástí jeho DNA, již zásluhou evoluce nevyvolávají v lidském organismu infekci. Některé jejich geny jsou naopak prospěšné.

Vědci: Čokoládový koláč člověku nezabrání hubnout

Jeruzalém - Izraelští vědci dokázali, že hubnout se dá úspěšně i při konzumaci čokoládového koláče. Právě ten je prý nejvhodnějším jídlem, kterým je záhodno začít ráno den. V časopise Steroids Journal to tvrdí profesorka Daniela Jakubovicová z Wolfsonovy kliniky v izraelském městě Holonu.

Nizozemci vyrobili umělou masovou vlákninu

Maastricht - Nizozemským vědcům se podařilo vytvořit v laboratoři masovou vlákninu. Ještě letos údajně hodlají dospět až k syntetickému karbanátku. Očekávají od této technologie šedesátiprocentní úsporu v ekologické zátěži vznikající při tradiční výrobě masa. Informovala o tom stanice BBC.

Odolnost proti infekcím? Záleží na denní době

Washington - Riziko nákazy infekcí je různé podle denní doby, v níž se organismus s virem setká. V časopise Immunity to napsali vědci z Yaleovy univerzity, kteří se tímto tématem zabývají.

Vědci z Brna objevili novou metodu. Náhodou

Brno – Čtverečky vytištěné na obyčejném papíru z obyčejné tiskárny. Infračervený laser podobný tomu, který se běžně prodává na tržnicích i v obchodech a zlomek mikrolitru zkoumané tekutiny. To vše stačilo týmu vědců z Masarykovy univerzity v Brně, aby přišel na nový způsob rozboru prvků v kapalinách. Po třech letech na něj získali i patent.

Imunitní systém prý funguje podle denního rytmu

Washington - Riziko nákazy infekcí je různé podle denní doby, v níž se organismus s virem setká. V časopise Immunity to napsali vědci z Yaleovy univerzity, kteří se tímto tématem zabývají.

Nemocné ledviny? Spolehlivě je odhalí objev českých vědců

Prostějov - Včasné odhalení poruch funkce ledvin umožní unikátní nález pracovníků oddělení laboratorní medicíny společnosti Středomoravská nemocniční, která spravuje nemocnice ve Šternberku, Prostějově a Přerově. Zjistili, že velmi přesným ukazatelem časného poškození ledvin je bílkovina uromodulin, která se vyskytuje nejen v moči, ale i krvi. Podle její koncentrace lze monitorovat zdravotní stav pacientů, sdělila mluvčí společnosti Hana Szotkowská.

Telefon, co pozná rakovinu? Pracují na něm v Koreji

Soul - Jste unavení z dlouhého čekání v nemocnicích na zdravotní testy? Pokud prosadí svou vizi korejští vědci, pak by tuto nepříjemnost mohl jednoho dne nahradit váš chytrý telefon - a možná vám dokonce říct i to, jestli máte rakovinu, napsala dnes agentura Reuters.

Laboratoř vědec kombinuje s tancem

Brno /FOTOGALERIE/ - V laboratoři tráví šest hodině denně. Snaží se tam rozklíčovat protein HCS1. Když se mu to podaří, přispěje ke zlepšení prevence proti rakovině.

Kyptová: Kulturistika je cestou bojovníka

Znojmo /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – I přes nepřehlédnutelnou hmotu svalů působí špičková kulturistka Kateřina Kyptová z Mladé Boleslavi mile, přátelsky, vesele a skromně. Má jeden světový titul a je čerstvou držitelkou evropského Arnolda. Osmadvacetiletá sportovkyně předvedla v sobotu společně s Janem Stáňou v BBK Fitness v Dělnické ulici ve Znojmě tréninkovou exhibici.

Vědci: Sýry jsou pro zdraví lepší než máslo

New York – Lékaři a odborníci na výživu dlouhá léta doporučovali lidem vyhýbat se živočišnému tuku a hlídat si tak cholesterol. Teď však dánští výzkumníci přišli s tím, že sýry by nemusely být v tomto ohledu tak zlé a možná by neměly být zařazeny ve stejné kolonce s máslem, napsala agentura Reuters.

Chov nutrií není na výsluní jako za totality

Holice - Chovatelé nutrií z celé České republiky, ale i sousedního Slovenska, přijeli vystavit své chovné kusy do chovatelského střediska v Holicích. Soutěžní celostátní výstavy nutrií se zúčastnilo sedmnáct skalních chovatelů, kteří vystavili okolo sedmdesátky nutrií v sedmi barevných rázech.

Doktor Leoš Středa odpovídá

Orlickoústecko /PTEJTE SE ODBORNÍKA/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se …

Z vitamínů můžete i zešedivět

Ledvinové kameny, vyrážka nebo průjem - i tak můžete dopadnout, pokud to přeháníte s vitamíny. A pokud si dopřáváte hodně zinku a vitaminu C, aby vám rostlo víc vlasů, může na vás čekat ještě jedno nepříjemné překvapení. Jejich nadbytek totiž brání vstřebávání mědi, takže budete mít kštici sice bujnou, zato úplně šedivou.

Chcete zhubnout? První výsledky už za týden

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Pro doktorku Evu Marečkovou jsou obezita, nadváha nebo potíže s podvýživou denní pracovní náplní. Do poradny společnosti Natur House v Uherském Hradišti totiž míří lidé, které trápí civilizační choroby a s nimi spojený průvodní jev nadváha nebo obezita, která tato základní onemocnění výrazně komplikují.

Škola vaření: Jak poznat čerstvá vejce? A jak je vařit a loupat

V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa a plodnosti. Dnes je pro nás surovinou, kterou používáme téměř každý den. Zjistěte s námi, jaké druhy vajec máme, čím se liší BIO vejce či jak poznáme ta čerstvá. Samozřejmě přidáváme i další užitečné rady, které se hodí do každé kuchyně!

Zemědělci: Sklizeň desetiletí jsme si vybojovali!

Prostějovsko – Nejlepší sklizeň desetiletí, rekordní výnosy, mimořádně dobrý rok. Po středeční zprávě statistiků nešetří špičky českého zemědělství superlativy. Prezident agrární komory Jan Veleba už plánuje rekordní vývozy obilí.

Není burčák jako burčák. Přesvědčete se sami

Prostějovsko – „Je to pravý červený burčák?“ ptám se mladšího muže ve stánku před jedním obchodním centrem. „Každý burčák je pravý,“ odpovídá mi a už sahá po zelené plastové lahvi. „Ale hlavně, že má ampéry, ne?“ Má smůlu, vím jistě, že tekutina, kterou prodává, má s burčákem společnou snad jen ten zákal.

Doktor Leoš Středa odpovídá

Orlickoústecko /PTEJTE SE ODBORNÍKA/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se prostřednictvím Orlického deníku odborníka - doktora Leoše Středy. Otázky můžete posílat na mail: orlicky@denik.cz. Dnes přinášíme první díl nového seriálu.

Osm z deseti pekáren hospodaří se ztrátou

Praha - Pekárnám se v uplynulých měsících podařilo v tvrdých jednáních s obchodníky dojednat zvýšení cen svých výrobků, což následně pocítil i konečný zákazník.

Ryby: zdravý klenot našeho jídelníčku

Jsou tam kosti. To je asi nejčastější výmluva, proč nekonzumovat ryby. Hrůzu ale nahánějí i retro vzpomínky na odpudivý rybí tuk, který nám ve škole podávali po lžičkách. A tak někteří rybu prostě nepozřou. Doba ale pokročila. Sladkovodní i mořské ryby jsou běžně k dostání, vaření je hravé, chutě jsou rozličné. A když ryby ani po kouzelnickém zásahu šéfkuchaře nesníte, potřebné látky sežete v kapslích. A proč nás výživoví poradci neustále nabádají ke změně jídelníčku, ve kterém nechybí živočich s ploutvemi?

Leukémií v Česku onemocní každý rok asi sto dětí

ČR - Leukémií v Česku onemocní každý rok asi sto dětí a i když se více než čtyři pětiny podaří vyléčit, někteří malí pacienti boj s rakovinou prohrají. Naději pro všechny s touto nemocí krvetvorby by do budoucna mohl znamenat výzkum Aleny Krejčí z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR.

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.