V dávných dobách bylo vejce považováno za symbol světa a plodnosti. Dnes je pro nás surovinou, kterou používáme téměř každý den. Zjistěte s námi, jaké druhy vajec máme, čím se liší BIO vejce či jak poznáme ta čerstvá. Samozřejmě přidáváme i další užitečné rady, které se hodí do každé kuchyně!
Prostějovsko – Nejlepší sklizeň desetiletí, rekordní výnosy, mimořádně dobrý rok. Po středeční zprávě statistiků nešetří špičky českého zemědělství superlativy. Prezident agrární komory Jan Veleba už plánuje rekordní vývozy obilí.
Prostějovsko – „Je to pravý červený burčák?“ ptám se mladšího muže ve stánku před jedním obchodním centrem. „Každý burčák je pravý,“ odpovídá mi a už sahá po zelené plastové lahvi. „Ale hlavně, že má ampéry, ne?“ Má smůlu, vím jistě, že tekutina, kterou prodává, má s burčákem společnou snad jen ten zákal.
Začátek podzimu je ideálním obdobím pro sklízení dýní. Obrovské plody jsou choulostivé na chlad, proto byste je měli ze zahrádek odklidit před prvními mrazíky.
Orlickoústecko /PTEJTE SE ODBORNÍKA/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se prostřednictvím Orlického deníku odborníka - doktora Leoše Středy. Otázky můžete posílat na mail: orlicky@denik.cz. Dnes přinášíme první díl nového seriálu.
Chcete se zbavit nadbytečných kil? Nechcete přitom hladovět a postrádat důležité látky v těle? Vrhněte se na sardinkovu dietu. Američtí dietologové o ní mluví jako o netradičním a zároveň velmi chutném způsobu hubnutí.
Praha - Pekárnám se v uplynulých měsících podařilo v tvrdých jednáních s obchodníky dojednat zvýšení cen svých výrobků, což následně pocítil i konečný zákazník.
Jsou tam kosti. To je asi nejčastější výmluva, proč nekonzumovat ryby. Hrůzu ale nahánějí i retro vzpomínky na odpudivý rybí tuk, který nám ve škole podávali po lžičkách. A tak někteří rybu prostě nepozřou. Doba ale pokročila. Sladkovodní i mořské ryby jsou běžně k dostání, vaření je hravé, chutě jsou rozličné. A když ryby ani po kouzelnickém zásahu šéfkuchaře nesníte, potřebné látky sežete v kapslích. A proč nás výživoví poradci neustále nabádají ke změně jídelníčku, ve kterém nechybí živočich s ploutvemi?
ČR - Leukémií v Česku onemocní každý rok asi sto dětí a i když se více než čtyři pětiny podaří vyléčit, někteří malí pacienti boj s rakovinou prohrají. Naději pro všechny s touto nemocí krvetvorby by do budoucna mohl znamenat výzkum Aleny Krejčí z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR.
Opava - Letošní reaudit potvrdil špičkové kvality opavského Centra s rozšířenou hematologicko-onkologickou péčí, které bylo ve Slezské nemocnici otevřeno v lednu 2009.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Když si lidé vyměňují zkušenosti o svých nemocech a porovnávají hladiny cholesterolu, uvádějí většinou jednu hodnotu, takzvaný celkový cholesterol. Jeho množství se vyjadřuje v milimolech na jeden litr, nebo dříve v miligramech na decilitr. Doporučená a běžně přijatá hodnota by neměla překračovat 5,2 mmol/l nebo 200 mg/dl. Není ovšem cholesterol jako cholesterol.
Pelhřimov /FOTOGALERIE/ – Češi jsou národem houbařů. Jednou za rok do lesa zavítá alespoň sedm lidí z deseti. To potvrzuje i zkušený pelhřimovský mykolog Jakub Šiška, který je členem České mykologické společnosti.
Nezáleží na tom, jaký kus země budete v létě objevovat. Vždycky je dobré mít u sebe lékárničku, která obsahuje univerzální léky a zdravotnické pomůcky, které rychle pomohou řešit nečekanou nemoc nebo úraz. Co byste si na dovolenou určitě neměli zapomenout přibalit? Tady jsou naše tipy!
Praha - Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.
Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.
Dillí - Navzdory silné vegetariánské tradici a náboženskému tabu ohledně konzumace hovězího, Indové jedí tolik masa, jako nikdy dříve. Je to výsledek vývoje stravovacích návyků i mnohem lepších hygienických norem v průmyslu.
Jindřichův Hradec – Kýchání, vodnatá rýma, svědění a slzení očí v červenci trápí alergiky, kterým vadí pyly trav. Přispívají k tomu pravidelné senoseče.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Paříž - Francouzský expert na výživu Pierre Dukan, jehož dieta bohatá na proteiny je oblíbená od Hollywoodu po Paříž, prohrál soudní spor s jiným dietologem, kterého žaloval pro urážku na cti. A aby to nebylo málo, ještě bude muset sám zaplatit pokutu, napsala ve středu agentura AP.
Ostrava -Namísto vařečky hadr a kýbl nebo dokonce štětec s barvou. Tak vypadá program řady kuchařek z ostravských školních jídelen na letní prázdniny. Někde se ale bude vařit.
Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Ještě zhruba před rokem byli manželé Lucie a Tomáš Volfovi obchodními zástupci, prodávajícími produkty jedné velké potravinářské firmy. Volný čas pak trávili ve fitness centru a zajímal je i zdravý životní styl. A v obou případech se setkávali se stejnou potíží. Obtížně sháněli zdravé, energeticky vyvážené a svým složením komplexní a navíc chutné jídlo.
Žďár nad Sázavou – Přivezeme vám zdravé a chutné jídlo až do domu. Právě tuto službu se již dva měsíce snaží v okrese Žďár nad Sázavou nabízet veřejnosti Michala Halvová se svými třemi spolupracovníky.
Přivezeme vám zdravé a chutné jídlo až do domu. Právě tuto službu se již dva měsíce snaží v okrese Žďár nad Sázavou nabízet veřejnosti Michala Halvová se svými třemi spolupracovníky.
Pacienti s chronickými ránami mohou najít pomoc ve Vítkovické nemocnici v centru léčby chronických ran. „Chronická rána má delší trvání než je obvyklé, trvá měsíce, její hojení je pomalé, zpravidla bývá infikovaná,“ vysvětlil chirurg Karel Klos.
Jako výtečná delikatesa a zdraví prospěšný přírodní produkt se stále víc prosazuje v české gastronomii kozí sýr. Vedle labužníky uznávaných vyzrálých typů se zájmu těší čerstvý domácí výrobek, který se vyznačuje jemnou nasládlou chutí. Kombinuje se s oříšky, bazalkou, pažitkou, petrželí, ovocem, medem nebo s konopným semínkem. Znalci gastronomie oceňují jeho lahodnou chuť. Pro farmáře je prý požitkem samotný chov.
Loučka – Jedenáct kůzlat kozy anglonubijské se narodilo zhruba před měsícem v chovu manželů Holčíkových v Loučce u Bílska nedaleko Litovle. Stádo, které kromě mláďat zahrnuje jedenáct dospělých koz a jednoho kozla, je raritou nejen pro místní obyvatele.
Malinová /FOTOGALERIE/ - Za osm celých čtyři setiny haléře za litr dodávalo letos v lednu Družstvo vlastníků Agro Malinová mléko do mlékárny prostřednictvím Mlékařského družstva Kralovice.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Nechodit v nemocnici na oběd se nevyplácí. Potíže způsobené podvýživou totiž mohou nejen zpomalit hojení po operaci a prodloužit hospitalizaci, ale dokonce vás mohou stát i život. Zvláště u starších pacientů je totiž riziko úmrtí vyšší skoro o třetinu.
Český Dub – Je mnoho lidí, jejichž život limituje přísná dieta, například diabetici. V poslední době se často mluví o trápení s bezlepkovou dietou. Mnohem méně je však veřejnosti známo onemocnění zvané fenylketonurie.
Svitavy /ON-LINE ROZHOVOR/ – Několikanásobný mistr České republiky v kulturistice, trenér a odborník na zdravý životní styl Josef Hýbl přišel ve čtvrtek do redakce Svitavského deníku a odpovídal na otázky v on-line rozhovoru.
Český Dub – Je mnoho lidí, jejichž život limituje přísná dieta, například diabetici. V poslední době se často mluví o trápení s bezlepkovou dietou. Mnohem méně je však veřejnosti známo onemocnění zvané fenylketonurie.