Kreativ

ŠTÍTEK: Nezamyslice

12. ročník akce Bicyklem Němčickem

Cesty plné cyklistů. Projížďka po Němčicku přilákala davy

Dvanáctý ročník populární akce „Na bicyklech Němčickem“ letos provázel obrovský zájem. Na cílové místo v Dřevnovicích přijížděly každou minutou desítky více či méně unavených cyklistů, kteří nakonec zcela zaplnili místní Areál zdraví.

Další ročník akce Mikroregion Němčicko se baví vyšel parádně.

Mikroregionální vítězství zůstalo doma

Akce Mikroregion Němčicko se baví je tradičním setkáním sedmnácti členských obcí, spojené s přátelským kláním vyslaných týmů a doprovodným programem. Poslední srpnová sobota se tak stává dnem, kdy starostové obcí a jejich týmy soutěží mezi sebou v netradičních disciplínách.

Ilustrační foto.

Vlaky mezi Brnem a Vyškovem nabíraly zpoždění kvůli poruše vedení

Brno, Kojetín – Na komplikace se musí připravit cestující vlakem mezi Brnem a Vyškovem. Zpoždění nabírají vlakové linky R8, R12 a S71 kvůli poruše trakčního vedení v Kojetíně na Přerovsku. O situaci informovala společnost Kordis koordinující dopravu v kraji ve čtvrtek dopoledne.

Poutní slavnost zaplnila kostel v Albrechticích.

FOTO: Nejstarší šumavský kostel přivítal poutníky

Albrechtice – Za účasti četných domácích ale především bavorských poutníků v čele s opatem premonstrátského kláštera v bavorském Windbergu Hermannem Josefem Kuglerem oslavili v sobotu v Albrechticích u Sušice patrony tamního kostela, svatého Petra a Pavla.

Olympiáda mateřských škol v Doloplazích

Děti ze školek soupeřily na olympiádě

Na sto čtyřicet dětí vyrazilo v pátek ráno do Doloplaz. Zdejší hřiště se proměnilo na dopoledne v olympijský stadion. A co zde děti čekalo? Osm disciplín Olympiády mateřských škol, spousta zábavy a tuhý boj o ceny.

V předvečer Dne vítězství se ve Vrchoslavicích tradičně běhá přespolák.

Svoboda se uctila přespolním během

V rybníku neskončil nikdo. Sobotní Běh osvobození opět ve Vrchoslavicích nezklamal. Sedmačtyřicítka hobby běžců se vydala na něco přes šest kilometrů dlouhou trať s úsměvy na rtech a všichni dorazili ve stejném rozpoložení i do cíle.

Opilý cyklista. Archivní foto

Cyklisté před jízdou popíjeli, jeden měl bezmála tři promile

S teplým počasím vyráží na silnice stále více cyklistů. Včetně těch, kteří neodolají a musí se před jízdou posilnit zakázanými látkami. Během uplynulého víkendu tak policisté na Prostějovsku zjistili několik cyklistů pod vlivem alkoholu a drog.

Budova náměšťského nádraží.

Náměšť na Hané o nádraží nepřijde. Zatím

Demoliční stroje se měly už letos na jaře zakousnout do zdiva nádraží v Náměšti na Hané. Zatím se tak ale nestalo. A v dohledné době ani nestane. Podle Správy železniční dopravní cesta (SŽDC) nakonec na zbourání sice dojde, ovšem ne v následujících měsících.

Ilustrační foto

Venkov láká nové sousedy. Blízkostí města i cenami parcel

Pomyslný boj o zájemce o bydlení svádějí v posledních letech obce na Prostějovsku. Letošek a také výhledově příští rok nejsou výjimkou. Venkovské oblasti okresu se snaží nové obyvatele nalákat na nové lokality s desítkami stavebních parcel.

Ilustrační foto

Přerovská kolová sbírala úspěchy. Mládež čeká MČR

Tradiční přerovský sport kolová o sobě opět dává vědět. Mužská „trojka“ Spartaku ve složení Radek Bubeník – Robert Gajdoš předvedla skvělou hru v Letovicích, odkud si v konkurenci dalších pěti českých i maďarských družstev odvezla prvenství.

Představení Oživlé hračky v Nezamyslicích

V Nezamyslicích oživly hračky. Podívejte se

Změna času? Špatně jsoucí hodiny? Časová smyčka? Kdepak, to diváky do děje vtáhli malí herci, svým ztvárněním příběhu „Oživlé hračky.“ V úterý 6. března v podvečer, v nezamyslické pobočce ZUŠ Němčice nad Hanou, zažili návštěvníci ročníkového představení literárně dramatického oboru předčasně půlnoc.

Odebírání vzorků vody. Ilustrační foto.

Za dopadení člověka, který znečistil prameniště, nabízí VaK třicet tisíc

Hned po zveřejnění nedávného znečištění prameniště pitné vody v Hulíně padala se strany společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK) silná slova, mimo jiné o obdobě teroristického útoku: a firma své pobouření evidentně myslí vážně. Ve čtvrtek totiž vypsala na dopadení pachatele odměnu ve výši třiceti tisíc korun.

Žáci uměleckých tříd z Nezamyslic na Hané předvedli nesmrtelný epos.

Zvířecí epos o Mauglím

Ani po více jak sto dvaceti letech není příběh Mauglího, který se jako nemluvně dostal do džungle a byl vychován ve vlčí smečce, mladé generaci cizí.

Ilustrační foto

Lidé z Němčicka si vybrečeli autobus, na trase Kroměříž-Vyškov

Stížnosti vyslyšeny. Obyvatelé z jihu regionu přišli na podzim minulého roku o jediné dopravní spojení mezi Vyškovem a Kroměříží. Vlna stížností na všechny strany došla sluchu zodpovědným a od začátku letošního března bude jezdit linkový autobus mezi oběma městy znovu.

Futsal na Prostějovsku. Ilustrační foto.

Futsal Prostějovska: Modelárna sesadila hegemona!

Dvě mistrovské tajenky vyluštěny. Největším překvapením letošní sezóny je konec dlouholeté nadvlády Relaxu mezi veterány. Pomyslnou mistrovskou korunu mu sebrali borci Moravské Modelárny, kteří šli za prvenstvím od prvního turnaje a nakonec slaví zasloužený titul.

Beseda nad knihou Josefa Špidly „Krvavý měsíc nad horou Liliavou“

Nad Nezamyslicemi krvavě zazářil měsíc

Ač byl měsíc ve fázi novu, v nezamyslickém Obecním domě krvavě zazářil. Knihovna Nezamyslice totiž ve čtvrtek 15. února pořádala besedu nad knihou Josefa Špidly „Krvavý měsíc nad horou Liliavou“ (2015).

Vyhlášení ankety Nejúspěšnější sportovec roku 2017 okresu Klatovy v Sušici.

Královnou je Galušková, hvězdou Krůsová

Sušice – Na trůn nejúspěšnějšího sportovce roku okresu Klatovy se po úterním slavnostním vyhlášení stejnojmenné ankety v sušickém kině vrátila vodní slalomářka Klubu vodních sportů (KVS) Sušice a reprezentantka České republiky Karolína Galušková.

Ilustrační foto.

Čtvrtou poštu Partner mají Běšiny

Klatovsko – Snaha o záchranu pošty je důvodem, proč některé obce na Klatovsku souhlasily s převzetím poštovní pobočky v rámci projektu Pošta Partner, ve kterém Česká pošta nabízí smluvní provozování malých poštovních poboček obcím a soukromým provozovatelům.

Futsal na Prostějovsku. Ilustrační foto.

Futsal Prostějovska: Relax zafinišoval skvěle

Parádní závěr základní části vynesl do čela konečné tabulky po základní části pětinásobného obhájce titulu Relax Prostějov. Do nadstavby si tak největší favorit nese čtyřbodový bonus, druhé místo uhájilů Ariston.

Modernizace tratě mezi Brnem a Přerovem se přiblížila. Jako první v Česku umožní vlakům projet i přes Vyškovsko dvoustovkou. Na snímku Chvalkovice.

Vlakem z Brna do Přerova? Do sedmi let i dvoustovkou

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ - Za půl hodiny z Brna do Přerova a za sedmasedmdesát minut do Ostravy. Takto rychlé cestování vlakem má zajistit přestavba trati do Přerova. Čtyři z pěti úseků plánované stavby nedávno dostaly zelenou od úředníků posuzujících vliv na životní prostředí. Stavět je dělníci mohou začít už za tři roky, hotoví budou v roce 2025.

Domácí vánoční turnaj absolvoval i výběr Němčic nad Hanou.

Němčické fotbalové naděje pořádaly turnaje

V sobotu 9. prosince uspořádal FK Němčice nad Hanou ve spolupráci s rodiči dva turnaje pro starší a mladší žáky. Dopolední turnaj starších žáků byl obsazen mužstvy z několika krajů. Do němčické haly přijely mužstva TJ Slavoj Rohatec, FC Koryčany, FK Chropyně, TJ Ajax Bezměrov, TJ Sokol Čechovice a domácí žáci.

Futsal. Ilustrační foto.

FUTSAL PROSTĚJOVSKA: Ariston v trháku

Čtvrtý hrací víkend futsalových soutěží přinesl zajímavé střety špičkových týmů. Nejlépe z této konfrontace vyšli borci Aristonu, kteří získali skalp Botafogy i Relaxu a v čele tabulky mají pětibodový náskok.

Modernizace tratě do Přerova se zdrží o dva roky

Modernizace trati přes Vyškovsko? Až o dva roky později

Blanensko, Vyškovsko - Nyní trvá cesta vlakem z Brna do Přerova asi hodinu a půl. Za pár let zabere jen třetinu času. Na modernizaci trati Brno-Přerov, která vede i přes Vyškovsko, se ale čeká už řadu let. Jak zjistil Deník Rovnost, termín zahájení stavby se navíc posouvá o dvě léta na rok 2021. „Pokud řízení půjdou hladce, začneme nejdřív v roce 2021,“ informoval mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.