Kreativ

ŠTÍTEK: bomba

Hlavní trenér litvínovské Vervy Karel Mlejnek.

Z extraligy do NHL? Přál bych to i Kašemu, říká Mlejnek. Broš věří v nový trend

Naprosto skvělá zpráva. Pro nejvyšší domácí soutěž i celý český hokej obecně. Hned dva extraligoví hráči – českobudějovický obránce Mikuláš Hovorka a hradecký útočník Oliver Okuliar – se po skončení sezony dostali do hledáčku organizace Floridy Panthers, se kterou před nedávnem podepsali své nováčkovské kontrakty. Velice hlasitě se zmiňuje i jméno Ondřeje Kašeho, litvínovský snajpr by se tak mohl stát dalším výhercem zájezdu do zámořské NHL. Nejen o tom byla řeč v dalším díle hokejové show Bomby na ledu.

Rekonstrukce pod Větruší odhalila sílu válečného bombardování Ústí nad Labem. Se svolením Jiřího Preclíka

Rekonstrukce pod Větruší odhalila sílu válečného bombardování Ústí nad Labem

/FOTO/ V dubnu si připomeneme spojenecké bombardování Ústí nad Labem. Stopy po něm lze nalézt ještě dnes, po 79 letech. Shodou okolností jeho ničivou sílu odhalila rekonstrukce kruhové křižovatky pod Větruší. Zde se v roce 1945 nacházela čtvrť Ostrov. Bagr při zemních pracích tu narazil na pozůstatky historických budov a stavbaři povolali k jejich ohledání muzejníky.

Slavný snímek atomového hřibu, který vznikl při jaderném testu Romeo 26. března 1954. Ve své době se stal nejčastěji přetiskovanou fotografií nukleární exploze a dodnes se často používá jako ilustrační snímek na internetu, v knihách i v časopisech.

Jaderný test Romeo: Přinesl jeden z nejslavnějších snímků atomového hřibu

V pátek 26. března 1954 byla na atolu Bikini poprvé zkušebně odpálena termonukleární bomba TX-17. Test, který získal název Romeo, se uskutečnil v rámci operace Castle neboli série zkušebních odpalů termonukleárních bomb různé síly. Do historie se však zapsal ještě něčím. Vznikla při něm jedna z nejikoničtějších fotografií jaderného hřibu.

Policie ČR, ilustrační foto.

Vyhrožoval bombou. Za mřížemi může zpytovat svědomí až tři roky

„Já tam dám bombu!“ Takovou zprávu rozesílal dvaapadesátiletý muž na Ústecku. Pravděpodobně neudržel své emoce na uzdě a tak telefonicky i po sms vyhrožoval umístěním výbušniny na jednu ze státních institucí. Ústeckým policistům se ho ale v podstatě ihned podařilo vypátrat a zadržet.

Následky teroristických útoků z 11. března 2004 v Madridu

Teroristé útoky na vlaky ve Španělsku: Masakr dodnes obklopují kontroverze

Skoro dvě stě mrtvých a dva tisíce zraněných si vyžádaly teroristické útoky, které se odehrály 11. března 2004 v Madridu. Šlo o nejsmrtonosnější útok na evropské půdě v 21. století. Ve španělském hlavním městě teroristé odpálili několik bomb v příměstských vlacích. Přeživší trápí, že útoky dodnes obklopují politické kontroverze.

Loňské pietní shromáždění na Karlově náměstí: připomínka obětí bombardování Prahy ze 14. února 1945 u pamětní desky na budově Všeobecné fakultní nemocnice.

Den, kdy v Praze zemřelo sedm set lidí. Na Valentýna je zabily bomby

Sedm stovek obětí a dalších 1,2 tisíce zraněných lidí si vyžádal tragický den, kdy do života Prahy a jejích obyvatel zasáhla druhá světová válka zřejmě nejděsivěji. Bylo 14. února, Popeleční středa a současně svátek sv. Valentýna – a po poledni se rozhoukaly sirény ohlašující blížící se bombardéry americké armády. Nálet! Hrůzy, které přinášejí pumy padající z nebes, do té doby Pražané znali spíš jen zprostředkovaně.

Úspěšná tenistka z Valašska Linda Nosková nyní v Austrálii ohromuje svět. Palce ji drží i doma - rodiče Ivana a Drahoš.

Maminka tenistky Noskové o začátcích, podpoře i slávě. Je to bomba!

/FOTOGALERIE/ Hrdost i únava. Již měsíc sledují tenisové snažení své dcery Lindy Noskové u protinožců rodiče ze svého domu ve Velké Lhotě, kousek od přehrady Bystřička. Talentovaná 19letá česká reprezentantka z malé obce na Valašsku potvrzuje vzestup výkonnosti a formy, které mají aktuálně za následek postup do čtvrtfinále grandslamového turnaje na Australian Open.

V chomutovském Globusu přepadl lupič směnárnu. Vyhrožoval bombou, policisté museli z objektu evakuovat 500 lidí.

Lupič, který hrozil bombou v Globusu, není za mřížemi. Vyšetřovaný je na svobodě

Čtyřiadvacetiletý muž z Jirkova, který ve čtvrtek 7. prosince přepadl směnárnu v chomutovském Globusu, je vyšetřovaný na svodobě. Policisté lupiče, jež se na přepadení vybavil latexovou maskou, umělým břichem, rouškou a dopisem, kde vyhrožoval výbuchem, když nedostane peníze, brzy po činu zatkli. Jejich podnět na vazbu ale nebyl akceptován. Kvůli výhružce výbušninou museli policisté evakuovat z obchodu 500 lidí.

V chomutovském Globusu přepadl lupič směnárnu. Vyhrožoval bombou, policisté museli z objektu evakuovat 500 lidí.

Maska, umělé břicho, výhružka bombou. Směnárnu v Globusu přepadl muž z Jirkova

Pečlivě se na přepadení směnárny v chomutovském Globusu připravoval. Měsíce. Vybavil se latexovou maskou, umělým břichem, rouškou a dopisem, kde vyhrožoval výbuchem, když nedostane peníze. Pokladní mu ale žádné nedala, spustila alarm a začala křičet. Muž se dal na útěk, jenže nedaleko byla policistka v civilu na manikůře. A i když se jí lupič nakonec vysmekl, pomohla k jeho rychlému dopadení. Čtyřiadvacetiletému muži z Jirkova nyní hrozí až 10 let za mřížemi.

Kladno volejbal.cz - Lvi Praha 1.3, ELV , 2. 12. 2023

Jedu bomby! Mistry z Prahy potrápili volejbalisté Kladna jediným zvratem

/FOTO, VIDEO/ Teprve v devátém utkání extraligové sezony našli volejbalisté Kladna přemožitele. Na jejich palubovce vládl úřadující republikový šampion Lvi Praha, který malou komplikaci připustil jen na konci druhé sady, kterou ztratil. Zbylé však ovládl a do metropole si odvezl výsledek 3:1.

Kvůli anonymnímu oznámení, že se v plešivecké základní škole nachází bomba, přišli školáčci o kus svého vyučování.

Psali jsme před 15 lety: Škole vyhrožovali bombou, u čtenářů vyhráli Pub Animals

Pokračuje seriál Českokrumlovského deníku Psali jsme před 15 lety. Dramatické dopoledne si 19. listopadu 2008 prožili žáci krumlovské ZŠ Plešivec. Anonym na linku 158 před desátou hodinou nahlásil, že ve škole je bomba a že vybuchne v půl jedenácté. Následovala okamžitá evakuace plná obav školáčků. Nakonec se ukázalo, že ve škole žádná nebyla. Byl to „vtip“.

Kdo z bývalých hráčů Vítkovic trénuje v Novém Jičíně? Zprava Rostislav Olesz, David Květoň, Jakub Lev nebo Peter Trška?

Nový Jičín odpálí přestupovou bombu. S Ďábly trénuje olympijský medailista

Velkou přestupovou bombu má v plánu odpálit druholigový hokejový klub z Nového Jičína. S mužstvem Ďáblů se už dva týdny připravuje známý borec, který má ve své sbírce medaili z olympijských her a taky odehraných osm sezon v NHL. Kromě české extraligy, kde působil dlouho ve Vítkovicích si zahrál také ve Švýcarsku. 

Kdo z bývalých hráčů Vítkovic trénuje v Novém Jičíně? Zprava Rostislav Olesz, David Květoň, Jakub Lev nebo Peter Trška?

Nový Jičín odpálí přestupovou bombu. S Ďábly trénuje bývalá hvězda Vítkovic

Velkou přestupovou bombu má v plánu odpálit druholigový hokejový klub z Nového Jičína. S mužstvem Ďáblů se už dva týdny připravuje známý borec, který má ve své sbírce medaili z olympijských her a taky odehraných osm sezon v NHL. Kromě české extraligy, kde působil dlouho ve Vítkovicích si zahrál také ve Švýcarsku. 

Ilustrační fotografie.

Výhrůžka bombou v autobuse: vůz odstavený na D1 u Měřína kontroloval pyrotechnik

Vzkaz vyhrožující, že ve voze je bomba, našli v pátek po šesté hodině večer v autobuse jedoucím po dálnici D1 z Německa na Brno u Měřína na Vysočině. „Autobus je odstaven na exitu 134, nájezd na dálnici byl uzavřen. Přes tři desítky cestujících, jedná se zejména o cizince, autobus bezpečně opustili,“ popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Kralupská nemocnice. Ilustrační foto

130 evakuovaných. Kralupská nemocnice čelila výhrůžce bombou

Několik bezpečnostních složek prohledávalo v pátek 18. srpna večera prostory nemocnice v Kralupech nad Vltavou. Anonym zde nahlásil bombu. Kontrola areálu skončila kolem desáté večer. Na zásahu se podíleli policisté, pyrotechnik a  15 jednotek hasičů. 

Zničené americké velvyslanectví v keňském hlavním městě Nairobi po teroristických útocích ze 7. srpna 1998

Předzvěst 11. září. První zářez si Al-Káida připsala v Keni, zabila stovky lidí

Teroristický útok 11. září 2001 na cíle ve Spojených státech amerických nepřišel z čistého nebe. Aktivita islámských teroristů proti USA se stupňovala už v 90. letech. Poprvé ve velkém Al-Káida „uspěla“ přesně před 25 lety. Při útoku na americká velvyslanectví v Africe bomby zabily 224 lidí, další tisíce zranily a šokovaly svět.

Do klubu Sokol Lovčice přichází Karel Piták společně se svým synem.

Přestupová bomba. Lovčice si spravily chuť po odmítnutí od Řepky

Před půl rokem museli kousat zklamání. Řeč je o fanoušcích, hráčích i funkcionářích z fotbalového klubu Sokol Lovčice. Na jaře měl totiž posílit tento klub bývalý reprezentant a známý bouřlivák Tomáš Řepka. Z tohohle přestupu ale sešlo. Klub však oznámil jinou přestupovou bombu a spravil si tak chuť. Za Lovčice bude v příští sezoně nastupovat bývalý reprezentant Karel Piták. S ním přichází také jeho syn Denis.

Maxiproces s mafií, následující po druhé mafiánské válce, se uskutečnil v Palermu v letech 1986 a 1987. Pro účely procesu byl přímo uvnitř palermské věznice vybudován speciální bunkr, který sloužil jako soudní síň

Krvavá neděle 1963: Mafie v Palermu vyrobila smrtící past, policie neměla šanci

Byla neděle 30. června 1963. Policejní tým se přibližoval k podezřelému autu, které stálo zaparkované na odlehlém předměstí sicilského Palerma. Policisté měli důvod být obezřetní; v předchozích dnech došlo v okolí už k několika bombovým útokům v autech. Pokud ovšem měli dalšímu útoku zabránit, museli bombu zneškodnit. Najít se dala jen ve voze, a tak překročili kritickou vzdálenost. Bomba vybuchla a zabila sedm policistů.

Vítězové celostátního kola Zaměstnanecké ligy Deníku: VŠTE

To je velká fotbalová bomba. Z Nové Vsi do Chelsea

Je to pro Jihočeský kraj nevšední zpráva. Fotbalová bomba. Fotbalový tým VŠTE České Budějovice dokázal, o čem mluvil jeho kapitán. Vysokoškoláci se po prohře ve finále v krajském kole Zaměstanencké ligy Deníku vydali do celostátního kola. V Roudnici nad Labem vyhráli ve finále! Jaká je odměna? Odlet pro celý tým na fotbalový zápas do Londýna!  

Záchranné práce na místě teroristického útoku v Oklahoma City v roce 1995

Teror v Oklahomě: Věděl o bombě, ale mlčel. Šlo o nejhorší útok až do 11. září

Byla středa 27. května 1998. U soudu v Oklahoma City seděl na lavici obžalovaných muž jménem Michael Fortier a utíral si slzy z očí. Měl k tomu důvod, před soudem totiž defilovaly oběti jeho mlčení: rodiny lidí zavražděných při bombovém útoku z dubna roku 1995. Útoku mohl Fortier zabránit, ale neudělal to. A stálo to 168 lidských životů.

Pobořené stavení po náletu v Nové Vsi.

Unikátní fotky z archivu pamětnice. Takový byl nálet na Novou Ves

Vzpomínky z dětství oživil třiaosmdesátileté Jiřině Rottenbornové z Plzně článek v Deníku, který pojednával o bombardování Dobřan v roce 1943. „Bomby totiž tenkrát nepadaly jen na Dobřany ale i na Novou Ves. A já mám doma pečlivě uschované fotky z osudného dne," vysvětlila pamětnice.

Avro Lancaster OL-Y No. R5852 od 83. Squadrony. Letoun ze shodného výrobního bloku je podobný jako No. R5622 sestřelený nad Dobřany.

První nálet nad Plzeň se nepovedl, zničil velkou část Dobřan

Na válečné období 1939 - 45 není lehké vzpomínat, byla to doba nesvobody, bezpráví a teroru, ale svazy bombardérů křižující s dlouhými kondenzačními čárami naši oblohu, povzbuzovaly naději na osvobození. Letecká válka nad naším územím začala právě před osmdesáti lety nad Plzní v noci z 16. na 17. dubna 1943 operací „Frothblower".

Třetina města Chebu byla v roce 1945 téměř srovnaná se zemí. Nejvíce bombardování odneslo nádraží a letiště.

RETRO: Cheb plný trosek. Podívejte se, jak bylo poničené nádraží i most

Město Cheb se na konci druhé světové války stalo cílem spojeneckého bombardování. Poprvé bomby na město padaly 23. října 1944. Následovaly bombové nálety v roce 1945. Nejvíce útoky odneslo letiště, nádraží a železniční viadukt. Ale i ulice města byly rozbité. Podívejte se, jak to ve městě vypadalo. 

Bostonský maraton v okamžiku krátce po první explozi, k druhé ještě nedošlo

Krvavý Bostonský maraton: Bomby byly v tlakovém hrnci, lidem utrhly končetiny

Přesně před deseti lety, v pondělí 15. dubna 2013, světem otřásl bombový útok na americký Bostonský maraton. Dvě exploze zabily tři lidi a stovky dalších zranily. Útočníci se odmítli vzdát policii a při zatýkání znovu zabíjeli. Teroristický čin však pomohl i ke zrodu jedné životní lásky.

Operace Sandstone. Na atolu Enewetak v Tichém oceánu byla v polovině dubna 1948 zahájena třetí série amerických jaderných testů. Letecký snímek zachycuje okamžik detonace jaderné bomby

Operace Sandstone: Záblesk, pak teplo. USA před 75 lety testovaly novou atomovku

Dne 14. května 1948 se na atolu Eniwetok (dnes známém jako Enewetak) na Marshallových ostrovech v Tichém oceánu uskutečnil první ze tří testů nového typu jaderných bomb. Začala tak Operace Sandstone – a shodou okolností odstartovala v týž den, kdy komunisté v Československu udělali další zásadní krok k posílení své moci. 

Houfnice M110 americké armády skladovaná před transportem v roce 1984. Její varianty měly sloužit k odpalu neutronové bomby W79

Říkali jim smrtící paprsek. Neutronové bomby měly být esem USA, plán ztroskotal

Bude zabíjet lidi, ale budovy zůstanou při jejím použití stát. Taková pověst provázela neutronovou bombu, jež jakoby byla ztělesněním ponuré vize Julesa Verna z jeho románu Ocelové město. Na přelomu 70. a 80. let byl její vývoj ožehavým mezinárodním tématem, které řešili představitelé Spojených států, evropských zemí i Sovětského svazu. Před 45 lety nakonec dostala stopku.