Kreativ

ŠTÍTEK: bomba

Tetiana Havrylčyková je novou posilou KP.

Před bombami utekla do Španělska, nyní je Ukrajinka posilou KP Brno

Na začátku ruské invaze na Ukrajinu se schovávala před bombami v krytu, poté se s pěti přestupy v autech, dvěma letadly a třemi vlaky dostala do Španělska, kde nastupovala za tým Jairis. V nadcházející sezoně se dvaadvacetiletá ukrajinská basketbalistka Tetiana Havrylčyková představí v dresu KP Brno, s nímž podepsala smlouvu. „Jsem vděčná Královu Poli, že vyšla dohoda o přestupu a udělám všechno pro to, abych byla posilou,” pravila 194 centimetrů vysoká pivotka.

Třetina města Chebu byla v roce 1945 téměř srovnaná se zemí. Nejvíce bombardování odneslo nádraží a letiště.

RETRO: Rozbombardované letiště i nádraží. Takhle vypadal Cheb v roce 1945

Město Cheb se na konci druhé světové války stalo cílem spojeneckého bombardování. Poprvé bomby na město padaly 23. října 1944. Následovaly bombové nálety v roce 1945. Nejvíce útoky odneslo letiště, nádraží a železniční viadukt. Ale i ulice města byly rozbité. Podívejte se, jak to ve městě vypadalo. 

V ulici Nové Sady našli ve čtvrtek odpoledne leteckou pumu z druhé světové války.

Evakuace 1200 lidí na Nových Sadech v Brně: pyrotechnik bombu zneškodnil

/FOTO/ Při archeologickém průzkumu našli na stavbě u Malé Ameriky v ulici Nové Sady leteckou pumu z druhé světové války. Na místě byli policejní pyrotechnici. „Jednalo se o stokilovou bombu sovětské výroby," přiblížil policejní mluvčí David Chaloupka. O nálezu informoval před čtvrteční čtvrtou hodinou odpoledne.

Touto zbraní zranil Josef Gabčík Heydrichova řidiče Kleina. Podle zprávy gestapa navíc oba agenti, jak byli označováni parašutisté, vypálili na obegruppenführera

Novinka o atentátu na Heydricha: Kubiš i Gabčík pálili ze stříbřitých Coltů

Osmdesáté výročí útoku na Reinharda Heydricha se pojí s výjimečným nálezem. V soukromé sbírce českého sběratele zbraní se podařilo najít původní Gabčíkovu pistoli, kterou použil jak při přestřelce po hození bomby na Heydrichův mercedes, tak při závěrečném boji v kryptě, kdy se jí nakonec sám zastřelil. Pátrání po zbrani odhalilo řadu nových skutečností o atentátu a vedlo i k novému dokumentu o útoku.

Ilustrační snímek

Kulky a bomby zabíjí i mazlíčky. Češi jsou v pomoci zvířatům ve válce na špici

Češi jsou národ pejskařů a kladný vztah ke zvířatům potvrzují i štědrostí k těm, která se nacházejí v nouzi. Momentálně především na válkou sužované Ukrajině. Od třetího dne války přispívají do sbírky organizace Svoboda zvířat, v níž se podařilo zatím vybrat více než 8,5 milionu korun. Sbírka patří k nejúspěšnějším v Evropě. Všechny vybrané peníze posílá Svoboda zvířat ukrajinské organizaci UAnimals, celoukrajinskému hnutí za práva zvířat.

Erupce podmořského vulkánu nedaleko souostroví Tonga v Tichomoří.

Vědci přišli s novými detaily o erupci sopky Tonga. Jejich zjištění jsou děsivá

Podmořská sopka, která vybuchla letos v lednu poblíž tichomořského státu Tonga, vyslala do zemské atmosféry mohutné tlakové vlny, jež tam několikrát obletěly planetu. Podobně mohutné vlny v atmosféře vyvolala naposledy legendární erupce sopky Krakatau v roce 1883, představující jeden z nejničivějších zaznamenaných sopečných výbuchů v historii. Ukazuje to nová studie.

Ocelárny Azovstal jsou poslední částí Mariupolu pod kontrolou ukrajinských obránců

ON-LINE: Ocelárny Azovstal ostřelují fosforové bomby, tvrdí radní z Mariupolu

Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje třetí měsíc. Mariupolský radní Petro Andrjučenko dnes na sociální síti Telegram napsal, že ocelárny Azovstal byly ostřelovány fosforovými bombami. Informace zatím nebyla ověřena nezávislými zdroji. V sobotu se podařilo evakuovat z Mariupolu větší množství civilistů. Finsko vstoupí do NATO, prezident země to telefonicky oznámil i Vladimiru Putinovi.

Keňa. Ilustrační foto.

V Keni si spletli leteckou bombu se zeleninou. Naštěstí zasáhla policie

Plné ruce práce měla v posledních dnech policie v Keni. A to se vskutku kuriózními situacemi. Ve vesnici v centrální části země místní omylem vykopali nevybuchlou leteckou pumu. Než přivolali policisty, část z nich si myslela, že jde o přerostlou zeleninu. V jiné oblasti zase poprask způsobil lev, ze kterého se vyklubala nákupní taška.

Ukrajinci, kteří zůstali kvůli ruským útokům uvězněni ve městech, si vaří jídlo na ulicích, vodu získávají ze sněhu.

Útěkem před bombami peklo nekončí. Uprchlíky z Mariupolu drtí hrůzné vzpomínky

Zničené ulice i čtvrtě, bomby dopadající každých pár minut a mrtví sousedé zakopaní na zahradě. A také „hodní“ Rusové, kteří vyhladovělým lidem rozdávají sladkosti. Takto to podle svědků aktuálně vypadá v ukrajinském Mariupolu. Uprostřed doutnajících trosek je stále uvězněno 160 tisíc lidí. Ti, kterým se podaří utéct, přitom nemají vyhráno. Kromě vzpomínek na zdevastované domovy se musí potýkat i se zničeným psychickým zdravím.

Velvěty u Rtyně nad Bílinou, bývalá továrna na munici, pracovaly tu vězeňkyně v rámci nucených prací. Dnes tu funguje soukromý chemický podnik.

Ženy v lágru u Rtyně vyráběly fosforové bomby. Podobné těm, co teď ničí Ukrajinu

/FOTO, VIDEO/ Továrna na výrobu munice a v lesích o kousek dál schovaných pár nízkopodlažních objektů jako přechodná ubytovna pro ženy. Ve Velvětech, které patří pod Rtyni nad Bílinou fungoval kdysi koncentrační tábor. Dnes se o něm ví ale pramálo. Mnoho důkazů se o něm totiž nedochovalo. Co zůstalo, jsou zbytky plotů, pár úkrytů, hlídacích buněk a vysoká strážní věž uprostřed současného soukromého chemického podniku. Kdysi tu válečné vězeňkyně musely vyrábět podobné bomby s fosforem, které teď ničí Ukrajinu.

Americký letoun Douglas A-1E svrhává v roce 1966 bombu s bílým fosforem na pozici Vietkongu v Jižním Vietnamu

Bílý fosfor? Podle některých zdrojů sáhlo Rusko dokonce po něčem ještě horším

Podle vyjádření zástupce velitele kyjevské policie používají ruské síly na Ukrajině munici s bílým fosforem. Stejné tvrzení se objevilo také v reportáži britské ITV News spolu s videozáběry jiskřivého ohnivého deště pršícího na město. Časopis Forbes přišel s jinou teorií: prý mohlo jít o termitové zápalné bomby. Ruská média před několika dny uváděla, že jsou to právě Ukrajinci, kdo fosforové bomby používají. Prezident Volodymyr Zelenskyj ale už před dvěma lety upozornil, že Ukrajina žádné takové zbraně nevlastní.

Ilustrační fotografie.

Mladík vyhrožoval bombami zahraničním společnostem, upozornila na něj FBI

Odpálením bomby v zahraničních společnostech vyhrožoval na internetu osmnáctiletý mladík. Policisté z územního odboru Plzeň-venkov jej teď obvinili ze spáchání trestných činů násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a šíření poplašné zprávy, a to i na základě poznatku z amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

České Velenice po náletu 23. března 1945.

Velenice a Budějovice zažily před 77 lety nálety, které provázely konec války

Téměř úplné vylidnění města, i to byl jeden z důsledků náletu 23. března. Řeč je o Českých Velenicích, resp. tehdejším okupovaném německém "Gmündu 3" v roce 1945. Ve městě bylo zničeno 27 domů, další 176 budov, včetně nádraží a železničních opraven, bylo v různé míře poškozeno. Cílem náletů se ale staly i České Budějovice. 

České Velenice po náletu 23. března 1945.

Velenice a Budějovice zažily před 77 lety nálety, které provázely konec války

Téměř úplné vylidnění města, i to byl jeden z důsledků náletu 23. března. Řeč je o Českých Velenicích, resp. tehdejším okupovaném německém "Gmündu 3" v roce 1945. Ve městě bylo zničeno 27 domů, další 176 budov, včetně nádraží a železničních opraven, bylo v různé míře poškozeno. Cílem náletů se ale staly i České Budějovice. 

Letecký pohled na divadlo v Mariupolu, které bylo zničeno bombardováním

Přežili útok na divadlo v Mariupolu. Jejich svědectví jsou plná smutku a hrůz

O ukrajinské přístavní město Mariupol se vedou tvrdé boje už od počátku ruské invaze. Po prvním ostřelování se stovky civilistů, převážně žen a dětí, ukryly v divadle nedaleko nábřeží. Minulou středu byla tato velkolepá budova ze sovětské éry zasažena a zničena bombou. Dosud stále není jisté, kolik lidí zahynulo. Někteří přeživší ale popsali hrůzu, kterou zažili.

Výškařka Jaroslava Mahučichová vybojovala pro okupovanou Ukrajinu světové zlato.

Zlato pro Ukrajinu. Schovávala se před bombami, teď se stala národní hrdinkou

Dojemný příběh ukrajinské atletiky obletěl celý svět. Před pár dny se vyděšená Jaroslava Mahučichová ukrývala ve sklepě svého domu před ruskými bombami. Ještě dlouho jí bude v uších znít ten šílený zvuk sirén oznamující nálety. Teď však dvacetiletá výškařka mohla alespoň na chvíli zažít pocit radosti a hrdosti. Na halovém mistrovství světa získala zlatou medaili.

Ilustrační foto.

Poslancům hrozil bombou. Policisté muže obvinili z šíření poplašné zprávy

Až na tři roky by v případě odsouzení mohl putovat za mříže 38letý muž, kterého mělničtí kriminalisté stíhají jako podezřelého z toho, že se v únoru snažil pomocí telefonické hrozby bombou zmařit jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V souvislosti s tímto případem policejní mluvčí Pavel Truxa nově informoval o tom, že muž stíhaný na svobodě byl v závěru uplynulého týdne obviněn z trestného činu šíření poplašné zprávy.

Cvičný jaderný výbuch provedený v rámci operace Upshot-Knothole

Jak daleko musí člověk být, aby přežil jaderný výbuch? Dopady rozebrala studie

Aktuální situace na Ukrajině znovu oživila některé téměř zapomenuté úvahy a teorie - například jak si počínat, abyste přežili jaderný výbuch, kdyby náhodou právě vypukla jaderná válka. Před pěti lety se této otázce čistě hypoteticky věnoval tým AsapScience. Jeho studii nyní znovu připomněl web Science Alert. Co v ní stojí? Třeba to, že větší šanci má člověk, který bude v okamžiku jaderné exploze oblečen v bílém.

Ukrajinští vojáci čelí ruské ofenzívě

POSTUP BOJŮ: Ke Kyjevu se blíží konvoj ruské armády. Čítá stovky vozů

Válka na Ukrajině se stupňuje. Ke Kyjevu se blíží asi 27 kilometrů dlouhý konvoj ruských sil, ukazují satelitní snímky americké soukromé společnosti Maxar. Odpoledne ruská armáda zahájila mohutný útok na obydlenou oblast v Charkově. V Ochtyrce v Sumské oblasti odpálili Rusové vakuovou bombu, tvrdí starosta města. Informaci ale zatím nelze potvrdit. Po leteckém úderu na město Brovary u Kyjeva zemřel nejméně jeden člověk, dalších pět utrpělo zranění. Útok pravděpodobně zasáhl vojenský radar. 

Zleva ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a předseda SPD Tomio Okamura na schůzi Poslanecké sněmovny v úterý 15. února 2022 v Praze.

Muž z Mělnicka hrozil poslancům bombou. Policisté ho rychle dopadli

Muže, kterého policie podezřívá, že v úterý půl druhé hodiny před půlnocí anonymně ohlásil na tísňovou linku 158 uložení bomby v Poslanecké sněmovně (přičemž tou dobou v budově jednali zákonodárci, jakkoli se sami mezi sebou nemohou shodnout, jestli to bylo zákonně, nebo nezákonně), zadrželi mělničtí policisté ještě uprostřed noci: necelé dvě hodiny po oznámení. Ve středu na to upozornil mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Dům v Sýrii zničený při akci jednotek USA

Američané zabili v Sýrii lídra Islámského státu. O život přišli i civilisté

Při operaci amerických speciálních jednotek v severozápadní Sýrii byl v noci na dnešek zabit lídr teroristické skupiny Islámský stát (IS) abú Ibráhím Hášimí Kurajší, oznámil americký prezident Joe Biden. Operace se uskutečnila na jeho přímý rozkaz. Biden také potvrdil, že Kurajší při operaci odpálil bombu, čímž zabil sebe a členy své rodiny. Všichni Američané se podle prezidenta vrátili v pořádku. Záchranáři na místě uvedli, že při operaci přišlo o život nejméně 13 lidí, včetně žen a dětí

Mojmír Kaněra šéfoval v 90. letech vyhlášené trutnovské diskotéce Moby Dick, dnes mu patří podnik Music Club May.

Byla to bomba, vzpomíná na devadesátky šéf slavné trutnovské diskotéky Moby Dick

/SERIÁL DEVADESÁTKY, ROZHOVOR/ V 90. letech byl vyhlášenou diskotékou v Trutnově Moby Dick v přízemí městského úřadu. Přes den sloužil jako restaurace, která měla dokonce německou uvaděčku pro zahraniční turisty, večer se tančilo. Skončil na přelomu let 2003 a 2004, kdy v jeho místech vznikla služebna Městské policie Trutnov a malý sál radnice. "Byli jsme rarita, jediná diskotéka v Evropě, která byla v budově městského úřadu," usmívá se po letech tehdejší provozovatel Mojmír Kaněra.

Terorista George Metesky, přezdívaný Mad Bomber, je pod dohledem policie přiváděn k soudu

Roky děsil bombami New York. Meteskyho hnala pomsta, k dopadení pomohl psychiatr

Jeho příběh jako by vypadl přímo z filmového plátna. Talentovaný zaměstnanec utrpí v důsledku nedbalosti firmy, která ho zaměstnává, vážný pracovní úraz s celoživotními následky. O zaměstnání přijde, a firma jej navíc odmítne odškodnit. Frustrovaný muž se začne mstít a cílem jeho útoků se stávají i nevinní. V kolika katastrofických snímcích už jsme tohle schéma viděli? Příběh George Meteskyho byl ale skutečný.

Letoun JAS-39C Gripen na 21. základně taktického letectva Čáslav.

Gripeny poslaly do vzduchu údaje o bombové hrozbě. Byl to planý poplach

Poplach kvůli možnému uložení bomby na palubě letadla civilní společnosti, Boeingu 737 letícího z italského Milána do Polska, zvedl uprostřed noci na úterý 11. ledna k takzvaně ostrému startu do vzduchu dvojici gripenů z čáslavské základny. Na twiteru o tom informovala Armáda ČR s tím, že šlo o běžný linkový stroj, který přes naše území pouze přelétal.

Francouzský pilot Philippe Boutron byl při výbuchu auta na Dakaru vážně zraněn.

Teroristický čin na Dakaru. Pod pedály byla bomba, rallye je v ohrožení

Závodník Philippe Boutron, který utrpěl vážná zranění při explozi auta těsně před startem letošní Rallye Dakar, se probral z kómatu. Zástupci francouzského týmu tvrdí, že šlo o teroristický útok a obvinili saúdskoarabské úřady ze snahy zakrýt skutečnou příčinu výbuchu. Francouzský ministr zahraničí kvůli obavám o bezpečnost volá po přerušení legendárního závodu.