Kreativ

ŠTÍTEK: bomba

Anonym nahlásil bombu v bance ve Svitavách

Anonym nahlásil bombu v bance. Nebyla tam

Policejní manévry má za sebou banka ČSOB na náměstí ve Svitavách. Dnes dopoledne anonym oznámil telefonem, že je v bance bomba. Na místo ihned dorazily desítky policistů i se speciálně vycvičeným psem.

Bombardování Ždírce na konci války

Konec druhé světové války znamenal ve Ždírci zkázu a smrt. Podívejte se

Jaro, 9. května 1945. Německo podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci. Radovali se také obyvatelé Ždírce nad Doubravou, aniž tušili, co je čeká. „Bylo krátce před půl dvanáctou, když se na obzoru ze směru jihovýchodního od Hluboké přibližovalo devět letadel. Jaké to bylo hrozné překvapení pro nic netušící obyvatele, kteří vyběhli ze svých domů a mávali plni radosti na sovětská letadla, když začaly padat pumy,“ píše ve své publikaci Válečná léta v Krucemburku Pavel Vomela.

Bombardování Ždírce na konci války

Lidé vítali letadla, pak začaly padat pumy. Konec války přinesl do Ždírce zkázu

Jaro, 9. května 1945. Německo podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci. Radovali se také obyvatelé Ždírce nad Doubravou, aniž tušili, co je čeká. „Bylo krátce před půl dvanáctou, když se na obzoru ze směru jihovýchodního od Hluboké přibližovalo devět letadel. Jaké to bylo hrozné překvapení pro nic netušící obyvatele, kteří vyběhli ze svých domů a mávali plni radosti na sovětská letadla, když začaly padat pumy,“ píše ve své publikaci Válečná léta v Krucemburku Pavel Vomela.

Památník obětem náletu v Dalešicích - Dalešice a Hrotovice na Třebíčsku zažily tragický konec druhé světové války. Zatímco do centra Hrotovic spadly pumy 8. května 1945 zřejmě omylem, Dalešice se staly terčem sovětského bombardování o den dříve záměrně.

Sovětské bomby zabily na konci války v Dalešicích a Hrotovicích 177 lidí

Dalešice a Hrotovice na Třebíčsku zažily tragický konec druhé světové války. Zatímco do centra Hrotovic spadly pumy 8. května 1945 zřejmě omylem, Dalešice se staly terčem sovětského bombardování o den dříve záměrně. Letecké roje startovaly z rakousko-maďarského pomezí. Ukázaly to poslední výzkumy, řekl dalešický kronikář Rudolf Špaček. Kvůli bombám zemřelo 177 lidí, nejvíc v Hrotovicích. Obě místa si letos oběti připomenou bez účasti veřejnosti.

Ilustrační foto.

Koronavirový optimismus sousedů

Linec – Před týdnem bylo v Horních Rakousích ještě 164 lidí nakažených Covidem-19, v uplynulé neděli už jen 93, píší OÖN.

16th OBDS - Marshall T. Crow, William J. Henry, Royal A. Boyd, Edward L. Moulton, Henry W. Heffner, Onesime C. Lagasse, Johnnie L. Segraves.

Z HISTORIE: Jejich úkolem bylo likvidovat bomby

Patřily mezi nejmenší americké jednotky, které na začátku května 1945 přijely do Plzně. Každá měla pouze sedm vojáků a jejich hlavním cílem bylo likvidovat nevybuchlé bomby. Jednalo se o 16th a 17th Ordnance Bomb Disposal Squad (16. a 17. pyrotechnické družstvo).

Následky sovětského bombardování Brna v dubnu 1945.

Sovětské bomby rozstřelily šalinu, Brno v troskách. Je to 75 let od náletů

/FOTOGALERIE/ Byla krásná sluneční neděle. Brňané vyšli na procházku do ulic svého města. Pak se ale na obloze objevila sovětská letadla. Vzduchem zasvištěly padající bomby a mnoho lidí se už z procházky nikdy nevrátilo domů za blízkými. Před několika dny uplynulo přesně 75 let od začátku sovětských náletů na Brno. Ve městě pak poznamenaly celý duben roku 1945.

Následky sovětského bombardování Brna v dubnu 1945.

Sovětské bomby proměnily Brno v trosky, lidé umírali. Od náletů uplynulo 75 let

/FOTOGALERIE/ Byla krásná sluneční neděle. Brňané vyšli na procházku do ulic svého města. Pak se ale na obloze objevila sovětská letadla. Vzduchem zasvištěly padající bomby a mnoho lidí se už z procházky nikdy nevrátilo domů za blízkými. Před několika dny uplynulo přesně 75 let od začátku sovětských náletů na Brno. Ve městě pak poznamenaly celý duben roku 1945.

Fotbalista Atalanty Hans Hateboer (s číslem 33) dává gól Valencii v osmifinále Ligy mistrů.

Biologická bomba, říká starosta Bergama o zápase, který šířil koronavirus

Starosta Bergama Giorgio Gori označil únorový zápas fotbalové Ligy mistrů mezi Atalantou a Valencií v Miláně za biologickou bombu. O tom, že ostře sledovaný duel byl pravděpodobně spouštěčem rychlého šíření nového typu koronaviru, již dříve hovořil italský imunolog. V Itálii i Španělsku již nemoci COVID-19 podlehly tisíce lidí a právě provincie Bergamo je nejhůře zasaženým místem v zemi.

Migranti se shromažďují 7. března 2020 u plotu na turecko-řecké hranici v Pazarkule

Útoky slzným plynem i kouřovými bombami. Napětí na turecko-řecké hranici trvá

Situace na pozemní turecko-řecké hranici, přes niž chtějí do EU proniknout stovky migrantů, je nadále neklidná. Podle řeckých médií i během noci na dnešek turecké síly útočily přes hraniční plot slzným plynem, kouřovými bombami i zábleskovými granáty. O rozruch se v Řecku postaralo video pořízené termokamerou místní policie, na němž je zachyceno ozbrojené vozidlo údajně při pokusu prorazit hraniční plot, a uvolnit tak uprchlíkům a migrantům cestu do Evropy.

Náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví Roman Prymula poskytl 20. dubna v Praze rozhovor Deníku.

Koronavirus je tikající bomba. Nakažení nemusí vědět, že jej mají, říká Prymula

Koronavirus se šíří extrémně rychle. Nakažení lidé jsou totiž pro své okolí infekční jak v inkubační době, tak po zaléčení. To je problém, říká náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. České nemocnice jsou ale podle něj na případnou pandemii koronaviru připravené. Pokud by to bylo potřeba, české zákony podle něj umožňují uzavřít i v tuzemsku celá města či obce – podobně jako v severní Itálii. Spolupracovala by na tom policie nebo armáda. 

Unikátní fotografie z náletu RAF 16. ledna 1945, které byly teprve loni uvolněny pro badatele a historiky z britských archivů

Na chemičku v Záluží dopadly britské bomby. Pamětníci: Bylo to peklo na zemi

Byl to poslední úder, který definitivně srazil do kolen výrobu pohonných hmot v chemičce v dnes již zaniklé obci Záluží, která v současnosti patří k Litvínovu. Před 75 lety, v noci z 16. na 17. ledna 1945, uskutečnily těžké britské bombardéry noční nálet na oblast kolem Mostu. Podle pamětníků bylo bombardování doslova peklem na zemi.

Ilustrační fotografie.

Opilý muž strašil bombou na nádraží, evakuovány byly desítky osob

Případ muže, který telefonoval na linku tísňového volání s tím, že v prostoru vlakového nádraží ve Žďáře nad Sázavou je bomba, byl vyřešen. Policisté pachatele vypátrali a zadrželi. Vzhledem k tomu, že třiatřicetiletý muž byl pod vlivem alkoholu, převezli jej policisté na protialkoholní záchytnou stanici. Je podezřelý ze spáchání dvou trestných činů.

Prorektor pro zahraniční vztahy vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar.

Bývalý velvyslanec v Izraeli Pojar: USA zabrání Íránu vyrobit atomovku. I silou

Tomáš Pojar, v letech 2005 až 2010 náměstek ministra zahraničí, později velvyslanec ČR v Izraeli a v současné době prorektor VŠ Cevro institutu pro zahraniční vztahy, patří mezi největší odborníky na oblast Blízkého a Středního východu. „Evropa by se měla připojit v tlaku na Írán k USA,“ říká pro Deník.

Letoun typu DC-6B amerických aerolinek National Airlines. Stejný typ stroje se stal ve vzduchu cílem bombového atentátu

Před 60 lety pole v USA zasypala těla. V letadle se odpálil neznámý atentátník

Pamatujete si ještě americký katastrofický film Letiště z roku 1970? Na palubu dopravního letadla se dostane sebevrah s bombou, kterou chce odpálit, aby životní pojistkou zajistil svou rodinu. Předlohou k filmu mohlo být i deset let staré neštěstí, k němuž opravdu došlo. Ve vzduchu nad Severní Karolínou explodovalo letadlo a nitky vedly k jednomu z cestujících, jenž při neštěstí sám zahynul.

Bombardování Škodovky

Před 75 lety zasypaly plzeňskou Škodovku bomby. Z lázní se stal masový hrob

Čtyři dny před Štědrým dnem roku 1944 se americkým pilotům podařilo to, o co se jejich britští kolegové z RAF marně pokoušeli tři roky – zasáhnout výrobní areál Škodových závodů v Plzni. Po neúspěšných pokusech britské RAF v letech 1942 a 1943 se do likvidace výkonné zbrojovky zapojili Američané s bombardéry 15. letecké armády. Ty se nad Plzní objevily poprvé v únoru 1944, poté 16. října a 16. prosince. Zasáhnout cíl se jim podařilo 20. prosince 1944.  

Taktické obrněné vozidlo ATV Zetor Gerlach 4x4 úspěšně absolvovalo certifikační testy protiminové odolnosti.

Zetor Gerlach obstál při testech. Zvládl i výbuch bomby

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Taktické obrněné vozidlo ATV Zetor Gerlach úspěšně absolvovalo certifikační testy protiminové odolnosti. Přežilo i výbuch o síle osmi kilogramů trhaviny. V pátek o tom informovali zástupci Zetor Engineering.  

V dejvickém kampusu byla nahlášena bomba.

Na vysokých školách anonym nahlásil bomby, evakuovali tisíce lidí

Kolem osmé hodiny ráno začalo být nebývale rušno hned na dvou pražských vysokých školách. Anonym totiž ohlásil, že ve škole je uložena bomba. Zatímco na Vysoké škole ekonomické na Žizkově už by se dalo říci že jde o klasiku, protože jen v průběhu ledna byly zaznamenány tři podobné hrozby, v kampusu v Dejvicích na některých fakultách ČVUT a u Národní technické knihovny to tak běžné nebývá.

Německá policie. Ilustrační snímek

Policie v Berlíně zatkla Syřana podezřelého z přípravy atentátu

Německá policie zadržela dnes v Berlíně muže, kterého podezřívá z přípravy teroristického útoku. Šestadvacetiletý Syřan hledal na internetu informace, jak sestrojit bombu. Nakoupil si už i chemikálie, které se při výrobě výbušnin používají, uvedla s odvoláním na prokuraturu agentura DPA.  

Josef Hrabal

Zubři odpálili přestupovou bombu! Vrací se odchovanec Hrabal

V posledních dnech se kolem přerovského hokejového klubu dějí věci. Šokující konec kapitána Tomáše Sýkory kvůli zdravotním problémům a překvapivý návrat jiného centra Jana Bergera snad ještě přehluší opravdová přestupová bomba. Do Přerova se vrací jeden z nejúspěšnějších odchovanců posledních let, obránce Josef Hrabal.

Studenti za barikádou během střetu s policisty v univerzitním areálu v Hongkongu na snímku z 12. listopadu 2019

Policisté zasahovali na hongkongské univerzitě. Jednoho z nich trefil šíp

Nové násilí vypuklo dnes ráno místního času u obléhaného kampusu polytechnické univerzity v Hongkongu. Policie podobně jako v předchozích případech použila proti protestujícím slzný plyn a demonstranti se bránili benzinovými bombami a podomácku vyrobenými zbraněmi. Jeden policista byl zasažen šípem, uvedla agentura Reuters, podle níž šlo o jedny z nejdramatičtějších scén za pět měsíců trvání krize v bývalé britské kolonii.

BOMBA? Policejní pyrotechnik pomocí speciálního vozítka zasahuje u nálezu podezřelého zavazadla u Národního muzea v Praze.

Bomba u muzea? Policie uzavřela magistrálu, ale černý kufr byl prázdný

Jako by se inteligentní stroj z kultovního amerického filmu Číslo 5 žije najednou zjevil v Praze a dostal náročný úkol. Vozítko pyrotechniků zkoumalo v úterý dopoledne u Národního muzea podezřelé zavazadlo. Policie po dobu zásahu uzavřela frekventovanou magistrálu. Kufr však byl prázdný.