Kreativ

ŠTÍTEK: bomba

Trosky školy Saint-Vincent v belgickém Mortselu po bombardování v dubnu 1943. Za školou stál kostel svatého Kříže. Jeden z jeho štítů se propadl, všechna vitrážová okna a nábytek v kostele byly zcela zničeny a hlavní věž byla těžce poškozena.

Americké bombardéry se za války spletly o kilometr. Výsledek byl katastrofální

Během druhé světové války došlo několikrát i k tragickým omylům. Jeden z nejtíživějších poznamenal datum 5. dubna 1943. Americké bombardovací letectvo ten den svrhlo bomby na belgické město Mortsel, které zaměnilo za kilometr vzdálenou továrnu, pracující v onom roce pro zbrojní účely hitlerovského Německa. Výsledkem byla bohužel zkáza města a smrt 936 lidí, z toho více než 250 dětí.

Zavražděný bloger Vladlen Tatarskij

Kdo byl Vladlen Tatarskij: Bloger s temnou minulostí, kterého toleroval i Putin

Známý ruský bloger Vladlen Tatarskij zemřel v neděli večer po výbuchu bomby v petrohradské kavárně, kde přednášel veřejnosti. Je to zřejmě již druhý atentát na osobnost úzce spojenou s válkou na Ukrajině. Čtyřicetiletý bloger konflikt vášnivě podporoval a mnohokrát kritizoval ruské vedení. Putin je podle něj v invazi příliš měkký. Jeho smrt nyní Rusko vyšetřuje jako vraždu, kvůli níž zadrželo 26letou ženu. Ta Tatarskému údajně předala bombu, která ho zabila. 

Letoun F-16A Netz má v řadách IDF bezkonkurenční bojové výsledky: v roce 1981 bombardoval irácký jaderný reaktor a v roce 1982 sestřelil 7 nepřátelských stíhaček (jedna byla společným zásahem s jinou izraelskou stíhačkou).

Operace Opera: Nejslavnější akce izraelského letectva odvrátila jadernou hrozbu

Po několika vyčerpávajících válkách, z nichž ta v roce 1973 přivedla Izrael na samou hranici národní katastrofy, se Davidova země na počátku 80. let nacházela v relativním bezpečí. Již rok fungovala mírová smlouva s Egyptem a ostatní blízkovýchodní muslimské země - Sýrie, Jordánsko nebo Irák - pro Izrael neznamenaly existenční nebezpečí. Na druhé straně barikády, kde se stále hledaly způsoby, jak Izrael zničit, však přešli na novou taktiku. Zatímco Egypt se s Izraelem definitivně usmířil, za což mu Izraelci vrátili Sinajský poloostrov, Sýrie a zejména Irák se rozhodly vsadit na zbraně hromadného ničení.

Bombový útok na Světové obchodní centrum z 26. února 1993 zabil šest lidí a zničil několik podzemních podlaží. Na snímku vyšetřovatelé prohledávající trosky

Islamisté zaútočili na Světové obchodní centrum už v roce 1993. Použili bombu

V pátek 26. února 1993 vybuchla v garážích Světového obchodního centra v New Yorku bomba. Spojené státy byly poprvé varovány, že islámský terorismus přerůstá z regionálního problému v nadnárodní fenomén a stupňuje se. Ačkoli byli pachatelé útoku rychle dopadeni, zkušení agenti FBI tušili, že útok přijde znovu a v brutálnější formě. Po 8,5 roku se jejich obava hrozivým způsobem naplnila.

Na peroně prvního nástupiště v Chebu je k vidění výstava unikátních snímků.

Peron zdobí historické fotografie Chebu. Na snímcích spatříte i díry po bombách

/GALERIE/ Sadu historických fotografií, můžete vidět v zadní částí prvního nástupiště na vlakovém nádraží v Chebu. Ve spolupráci s městem Cheb a Správou železnic tu tak vznikla výstava pod širým nebem. Nejsmutnější jsou snímky, kde jsou vidět díry po bombách u Chebského viaduktu. Ten byl v roce 1945 velmi poničen spojeneckými nálety za druhé světové války. Na fotkách jsou k vidění i současné unikáty Chebu. Například projekt Chebské krovy. Nechybí tady ani snímek hradu Cheb. Za text a snímky děkujeme Jiřímu Dvořákovi. 

Lháři zneužívají i takovou katastrofu, jako je ničivé zemětřesení v Turecku

Zemětřesení v Turecku vyvolaly uměle HAARP nebo seizmická bomba, tvrdí lhářky

Ničivá zemětřesení v Turecku a Sýrii, která si již vyžádala kolem 11 tisíc obětí, začali zneužívat lháři a šiřitelé nepodložených konspiračních teorií. Zařadily se mezi ně také Vladimíra Vítová, předsedkyně extrémistické Aliance národních sil, nebo proruská aktivistka Nela Lisková. Obě začaly naznačovat, že zemětřesení byla vyvolána uměle.

Policisté před hlavní poštou v Brně, 6. února 2023. Důvodem je oznámení o bombě

Anonym ohlásil bombu na nádražích a ve vlacích. Policie žádnou nenašla

Policie v Jihomoravském kraji se dopoledne zabývala oznámeními o uložení bomby na nádražích a ve vlacích a na poště v brněnské Nádražní ulici. Poštu policie na hodinu evakuovala, odejít z ní muselo asi 50 lidí. Bomba se nikde nenašla. Po oznamovateli policie pátrá. ČTK to řekli policejní mluvčí Pavel Šváb a Bohumil Malášek. Anonymní výhrůžky policie evidovala i v dalších krajích.

Policie na Vysočině prohledala dva vlaky. Jeden v Havlíčkově Brodě, druhý v Ostrově nad Oslavou.

Kontrola vlaku v Brodě: anonym nahlásil bombu, policie evakuovala cestující

Cestující ve dvou vlacích na Vysočině museli dnes ráno „do bezpečí“. Anonym totiž nahlásil ve vlacích uložení bomby. „Policisté dnes ráno zkontrolovali dva vlaky. Ve stanici v Ostrově nad Oslavou a v Havlíčkově Brodě jsme evakuovali cestující do bezpečného prostoru,“ komentovala situaci policejní mluvčí Dana Čírtková.

Americký primární střední bombardér strategického vzdušného velení Boeing B-47 Stratojet, který se v Nevadě i na jiných místech používal při zkouškách jaderných zbraní. Posloužil i při incidentu na ostrově Tybee, který skončil dodnes nevyřešenou záhadou

Záhada ostrova Tybee: Před 65 lety tam zmizela jaderná bomba, dodnes se nenašla

Byla středa 5. února 1958, dvě hodiny ráno. Nad americkým ostrovem Tybee se srazila dvě armádní letadla: stíhačka F-86 a střední bombardér B-47. Krátce po kolizi odhodili piloti bombardéru 3,4 tuny vážící jadernou bombu, aby při nouzovém přistání náhodou nevybuchla. Bomba skončila v moři a námořnictvo se ji později několikrát pokusilo vylovit. Všechny tyto pokusy však byly neúspěšné, bombu už nikdo nikdy neviděl.

Rottova hudba zněla, jak kdyby ji ukradl Mahlerovi, říká Jakub Hrůša o nahrávce, s níž vyhrál prestižní cenu

Bravo, maestro! Dirigent Hrůša má prestižní cenu. Rottova hudba je bomba, říká

Krutý osud. Takový měl Hans Rott, skladatel, díky jehož hudbě vyhrál tento týden dirigent Jakub Hrůša prestižní cenu - International Classical Music Award v kategorii Symfonická hudba. Mladý český hudebník má zjevně šťastné období. Připravuje se na post ředitele Královské opery v Londýně, zmíněnou cenu získal už podruhé během dvou let. Navíc s nahrávkou, k níž vedla dobrodužná cesta.  

Režisér Christopher Nolan na plátna v roce 2023 přinese snímek Oppenheimer o otci atomové bomby v hlavní roli s Cilianem Murphym.

Kulturní bomby roku 2023: Ikonická skupina Kiss v Praze i otec atomovky v kině

Rok 2023 bude v kinech tématicky i žánrově rozmáchlý. Lidé se mimo jiné vypraví za kontroverzními historickými osobnostmi. Rušno bude v Česku i na hudební scéně - velkolepé rozloučení si připravila legendární kapela Kiss. A lahůdky čekají také na vášnivé čtenáře a milovníky výtvarného umění. Deník přináší tipy na kulturní bomby příštích 12 měsíců.

Boží hod vánoční byl před 78 lety na Mostecku v dešti bomb.

FOTO: Boží hod vánoční byl před 78 lety na Mostecku v dešti bomb

Ani o vánočních svátcích se ofenzíva spojeneckého letectva proti chemickému průmyslu Třetí říše před 78 lety nezastavila. Při útoku 15. letecké armády USA na Boží hod vánoční, 25. prosince 1944, na rafinérii v Záluží byly nejen oběti na životech, ale činilo si i německé protiletadlové dělostřelectvo. Jeho snaha byla korunována dalšími sestřely. Jeden ze zasažených čtyřmotorových bombardérů B – 17 se zřítil mezi Jezeřím a Dřínovem.

Daniel Gazda umí vypálit od modré

Podívejte se na video. Typ jako Gazda se do přesilovky Motoru hodí. Bomba a gól!

Přesilovky rozhodují zápasy. Bek na modré čáře vypálí, brankář má zakrytý výhled. To je nejčastější varianta, jak padají góly. Specialistou na bombu od modré čáry je Daniel Gazda. Zapůjčený byl původně do Motoru přesně na měsíc. Teď se přesune zpátky do Zlína. Před vánočními svátky Deník rozmrzelým fanouškům Motoru po předvánoční prohře s Litvínovem (2:5) raději o Vánocích nabízí připomenutí nádherné Gazdovy rány z duelu s Brnem. Podívejte se na video. Klidné Vánoce. 

Akce proti chemičce v Záluží byla pro mladého amerického stíhače George FRanka Wilsona jr. prvním a posledním letem.

Akce proti chemičce v Záluží byla pro mladého stíhače prvním a posledním letem

Před 78 lety, v sobotu 16. prosince 1944, se uskutečnil v pořadí již devátý letecký útok na chemickou továrnu v Záluží. Nálet provedla 15. letecká armáda USA ze svých základen v Itálii. K svému vůbec prvnímu bojovému letu odstartoval se stíhačkou North American P – 51 Mustang také 2/Lt George Frank Wilson jr., příslušník 31. Fighter Group, 308. Fighter Squadron. Akce se mu ale stala osudnou. Let byl zároveň jeho posledním…

Akce proti chemičce v Záluží byla pro mladého amerického stíhače George FRanka Wilsona jr. prvním a posledním letem.

Akce proti chemičce v Záluží byla pro mladého stíhače prvním a posledním letem

Před 78 lety, v sobotu 16. prosince 1944, se uskutečnil v pořadí již devátý letecký útok na chemickou továrnu v Záluží. Nálet provedla 15. letecká armáda USA ze svých základen v Itálii. K svému vůbec prvnímu bojovému letu odstartoval se stíhačkou North American P – 51 Mustang také 2/Lt George Frank Wilson jr., příslušník 31. Fighter Group, 308. Fighter Squadron. Akce se mu ale stala osudnou. Let byl zároveň jeho posledním…

Znojmo. Ilustrační foto.

Ve školách je údajně bomba: ve Znojmě je museli evakuovat

Ve škole je bomba, exploduje v jednu hodinu odpoledne. Na znojemský městský úřad dorazil v úterý výhružný anonymní email. O kterou školu se má jednat, z něho nebylo jasné. Policisté proto nechali po poledni evakuovat ve městě všechny školní budovy.

Ze zásahu u oznámení bomby na Fakultě tělesné výchovy a sportu.

Student nahlásil na fakultě Karlovy univerzity bombu. Budova byla evakuována

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Policie evakuovala Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, konkrétně budovy v ulici José Martího. Jeden ze studentů totiž osobně ohlásil, že v objektu uložil bombu. Incident se odehrál ve čtvrtek 24. listopadu kolem 11. hodiny. Policie viníka již zadržela.

Ilustrační foto

Mladík připravoval bombové útoky u ambasád, soud v Brně mu dal podmínku

Nezletilý mladík podle rozsudku Krajského soudu v Brně připravoval bombové útoky u tří velvyslanectví v Praze. Soud mu za přípravu teroristického útoku uložil podmíněný trest, vystavil mu dohled probačního úředníka a uložil ústavní léčbu. Na plánu spolupracoval s jiným mladíkem, s ním není řízení ještě ukončeno. Soud rozsudek odůvodňuje. Jednání bylo veřejnosti nepřístupné, rozsudek ale soud vyhlašuje veřejně.

V cíli bostonského maratonu v roce 2013 vybuchly dvě podomácku sestrojené nálože

Papiňák jako bomba? Pyrotechnici zkoumají výbušninu, kterou nastražil vrah

Mohlo to bouchnout? Otázka, která stále vyvstává po pátečním nálezu nástražného výbušného systému v areálu pardubické Střední průmyslové školy chemické. Její student, který druhý den zavraždil sekerou ve Vysokém Mýtě náhodného kolemjdoucího, ji sestrojil z běžně dostupných věcí. Pyrotechnici na místě nedokázali bezpečně tlakový hrnec otevřít a zajistit jeho obsah. Zařízení proto částečně rozebrali a odvezli.

Foto z místa činu

Student nastražil před školu v Pardubicích bombu, pak v Mýtě vraždil sekerou

/DOPLNĚNO AUDIO A DALŠÍ INFORMACE/ Policie v pondělí objasnila okolnosti sobotního hrůzného činu ve Vysokém Mýtě. Teprve 19letý mladík zde měl sekyrou usmrtit náhodného kolemjdoucího, kterému zasadil nejméně čtrnáct ran. Případ podle policie přímo souvisí s pátečním nálezem nástražného výbušného zařízení v kontejneru u Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích. Oba má na svědomí stejný pachatel, který se po dopadení otrávil rtutí a zemřel v litomyšlské nemocnici. Devatenáctiletý student nejspíš plánoval i další útoky, chtěl zabít co nejvíc lidí.  

Ilustrační foto

Student nastražil před školu v Pardubicích bombu, pak v Mýtě vraždil sekerou

Policie v pondělí objasnila okolnosti sobotního hrůzného činu ve Vysokém Mýtě. Teprve 19letý mladík zde měl sekyrou usmrtit náhodného kolemjdoucího, kterému zasadil nejméně čtrnáct ran. Případ podle policie přímo souvisí s pátečním nálezem nástražného výbušného zařízení v kontejneru u Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích. Oba má na svědomí stejný pachatel, který se po dopadení otrávil rtutí a zemřel v litomyšlské nemocnici. Devatenáctiletý student nejspíš plánoval i další útoky, chtěl zabít co nejvíc lidí.  

Uzavřený Kaufland v Klatovech kvůli bombě.

Nedali mu v supermarketu práci, tak vyhrožoval bombou. Odpracuje si to

Nudil se a navíc byl naštvaný na Kaufland v Klatovech, že mu nedal smlouvu poté, co tam coby brigádník tři měsíce pracoval. A tak do supermarketu zavolal a řekl, že je uvnitř bomba. Obchodní dům musel být vyklizen a prohledán. Teď si svůj hloupý vtip Jan Kloboučník (44) z Plzně, jenž nyní žije v Klatovech, odpracuje. Klatovský okresní soud mu totiž uložil trest obecně prospěšných prací.

Ilustrační foto

Přerovan hrozil bankám bombou, policie ho dopadla

Až tři roky vězení hrozí dvaačtyřicetiletému muži z Přerova, který ve středu 17. srpna dopoledne telefonicky oznámil na linku 112, že je na všech pobočkách Československé obchodní banky uložena bomba.

Z fotbalového utkání I.B třídy Městec Králové - Semice (0:0)

Městec povede Jan Šmidrkal, bude hrající kouč. V rukávu má přestupovou bombu

Ihned po posledním zápase minulého soutěžního ročníku v krajské I.B třídě oznámilo trenérské duo fotbalistů Městce Králové Zbyněk Eliáš – Michal Poděbradský konec na lavičce A týmu. Vedení tak muselo jednat. Nechodilo ale daleko. Jako trenéra angažovalo zkušeného fotbalistu Jana Šmidrkala. Asistenta mu bude dělat jeho otec. A ti si zatím moc pochvalují nasazení hráčů v přípravě.

Policejní vozy před budovou Ministerstva zdravotnictví ČR na Palackého náměstí v Praze.

Anonym nahlásil bombu na ministerstvu. Evakuováno bylo přes 100 osob

Pod bedlivým dohledem policistů se ve čtvrtek 11. srpna kolem osmé hodiny ráno ocitla budova Ministerstva zdravotnictví ČR na Palackého náměstí v Praze. Stalo se tak po anonymním nahlášení bomby. Evakuováno bylo přes sto osob a v místě došlo k omezení dopravy.

Demolice sportovních obchodů Athletic Stores v Belfastu, těžce poškozených bombou a požárem

Desítky výbuchů, těla rozervaná na kusy. Krvavý pátek otřásl i samotnou IRA

Devět lidí zemřelo a 130 dalších bylo zraněno při sérii více než 20 bombových útoků Irské republikánské armády (IRA), k nimž došlo v pátek 21. července 1972 v severoirském Belfastu. Děsivý den vstoupil do historie jako Krvavý pátek. A dodnes rozděluje britskou společnost, což se projevilo i při plánování vzpomínkového aktu k jeho 50. výročí.