Kreativ

ŠTÍTEK: břicho

Říká se, že nad bolestí břicha by nemělo zapadnout slunce.

Bolest břicha: někdy banalita, jindy jde o život. Naučte se rozpoznat příznaky

Bolest břicha je asi jedna z nejčastějších zdravotních potíží. Leckdy se jedná o chvilkovou záležitost, spojenou třeba s dietní chybou. Ale jelikož se v břišní dutině nachází spousta životně důležitých orgánů, může bolest odsud vycházející signalizovat i hodně závažný zdravotní problém. Co všechno může bolest břicha způsobovat, a kdy už s ní raději spěchat k lékaři, vysvětlují praktický lékař Cyril Mucha a gastroenterolog Milan Lukáš.

Prvotním příznakem, který popisuje většina pacientek s nádorem vaječníků, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně

Syndrom těsné sukně: Za nafouklým břichem se může skrývat i zákeřný typ rakoviny

Nafouklé břicho bývá obvykle příznakem trávicích potíží. Ženy by ale měly myslet ještě na jednu možnost. Za bolestmi břicha, způsobenými jeho nafouknutím, se totiž může skrývat pomalu se rozvíjející a těžko odhalitelné onemocnění ženského orgánu. Nádor, který postupně roste v břiše, konkrétně na vaječníku, způsobuje potíže podobné nadýmání. Prvotní příznak této rakoviny proto dostal název syndrom těsné sukně.

Jan Smékal (u míče)

41letý střelec Leštiny Smékal: Chci hrát co nejdéle, alespoň mi nenaroste břicho

Vstup do jara se dost povedl fotbalistům Leštiny hrající šumperský okresní přebor. Z prvních dvou zápasů si totiž odnesli plný počet šesti bodů a až v takřka extrémně vyrovnané tabulce se posunuli o notný kus dopředu. Celkem třemi góly k tomuto dílčímu úspěchu pak dopomohl již 41letý střelec Jan Smékal, který se v zatím posledním zápase proti Petrovu-Sobotínu prosadil hned dvakrát a výrazně tak přispěl k vítězství 3:0. I proto se tak stal naší další Osobností Deníku za okres Šumperk.

Tatérka Lucie s metodou teprve začíná, ale mnoho dalších žen potvrzuje úspěchy.

Až 10 centimetrů v pase dolů: Dříve obézní žena sdílí, jak zhubnout bez diet

Trápí vás vrstva tuku v oblasti břicha? Cvičíte, držíte drastické diety, ale stále máte daleko k vosímu pasu? Tento problém řeší dlouhodobě i influencerka a tatérka Lucie, která dříve bojovala s obezitou. A nyní možná našla cestu, jak v pase zhubnout a vyrýsovat celou postavu. Pomáhá jí s tím terapeutka Martina Václavíková, která centimetry z jejího břicha doslova tahá vlastníma rukama. Trochu pomoci si zvládnete i sami doma.

Aktivní miminko v břiše je podle lékařů zpravidla dobrým znamením.

Malý Messi v břiše? Co znamená aktivní miminko a kdy si s kopanci dělat starosti

Patří to k momentům, na které se každá nastávající maminka těší. Den, kdy poprvé ucítí pohyby miminka. Jenže zatímco některé maminky musí přemýšlet, jak pohyby miminka vyvolat, jiným děti předvádějí v břiše výkony hodné Baryshnikova nebo Messiho. Co znamená velmi aktivní miminko v břiše? A kdy je miminko moc pasivní či příliš aktivní?

Následník britského trůnu William s princeznou Catherine. Ilustrační foto.

Princezna Kate se po operaci objevila na veřejnosti. Zprávy o kómatu byly lež

Princezna z Walesu Catherine se podle britských médií poprvé od chvíle, kdy se podrobila blíže neupřesněné operaci břicha, objevila na veřejnosti. Nešlo ale o oficiální vystoupení, nýbrž o soukromou procházku ve společnosti dětí. Podle komentátorů jde o dobrý znak toho, že se populární princezna Kate zotavuje. Spekulace, že po zákroku princezna téměř zemřela, jsou podle zjištění britských novinářů zcela nepravdivé. 

Bezpečný spánek je nejdůležitější prevencí proti SIDS. Dítě spí na zádech, bez peřinky a dalších měkkých předmětů, do kterých by mohlo zabořit hlavičku.

Noční můra všech rodičů. SIDS zabíjí kojence ve spánku bez varování

SIDS, neboli Syndrom náhlého úmrtí kojence, je největším strašákem všech rodičů. Kojenci při něm umírají náhle, bez předchozího varování. Nejvíce smrtí si SIDS vybere mezi prvním a čtvrtým měsícem života. Poté se riziko snižuje. Příčiny syndromu stále nejsou vědcům zcela jasné. Ukázalo se však, že dodržováním několika pravidel týkajících se kojeneckého spánku se riziko SIDS významně sníží.

U nejmenších je třeba polohování na bříško opakovat několikrát za den po kratších intervalech

Miminko nebaví koukat do zdi. K pasení koníků musíte dítě motivovat

Čas na bříšku je pro vývoj dítěte důležitý. Díky němu si posílí svaly, které později bude potřebovat pro všechny psychomotorické pokroky ve vývoji. Podle fyzioterapeutů patří miminko na bříško již od narození. Už měsíční miminko je na bříšku schopno zvednout hlavičku z podložky. Pouze častým tréninkem se miminko dopracuje ke správnému vzpřímení a začne správně pást koníky. Aby ho čas na bříšku bavil, musí jej rodič motivovat.

Bolest jater můžeme pociťovat v pravé horní části břicha pod žebry.

Přetížená nebo špatně fungující játra vám vysílají signály. Nepřehlédněte je

Játra hrají důležitou roli v našem metabolismu. Mimo jiné jsou nezbytná pro trávení, pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi a navíc zbavují lidský organismus toxických látek. Pokud se jejich fungování naruší, může to mít pro naše zdraví nepříjemné následky. Signály, že se našim játrům nedaří dobře, však bývají zpočátku nenápadné. Jaké jsou příznaky onemocnění jater? Kde a jak bolí játra? A čím našim játrům můžeme pomoci?

Britská královská rodina. Zleva: Camilla, Karel III., princ William, Kate

Co je s princeznou Kate? Rakovinu nemá. S tou ale bojuje vévodkyně z Yorku

Britskou královskou rodinu v těchto dnech trápí výrazné zdravotní problémy. Princezna Kate se podrobila operaci břicha, krále Karla III. čeká tento týden zákrok kvůli zvětšené prostatě. V pondělí navíc vyšlo najevo, že bývalá manželka prince Andrewa Sarah Fergusonová, známá jako Fergie, trpí rakovinou kůže.

Nikola F. u Krajského soudu v Plzni.

Partnerovi rozpárala břicho velkým nožem. Vyvázla se šesti lety vězení

V hádce sáhla sedmadvacetiletá Plzeňanka Nikola F. po velkém noži a partnerovi zasadila dvě rány. Mířila na hrudník a břicho. Muži vyhřezla střeva, ale lékaři odvedli skvělou práci a zachránili ho. To spolu s dosavadní bezúhonností mladé ženy a jejím přiznáním přispělo k tomu, že u Krajského soudu v Plzni vyvázla jen s šestiletým pobytem za mřížemi, tedy hluboko pod spodní trestní sazbou. Hrozilo jí až 18 let vězení.

Domácí čerstvý zázvorově-medový sirup můžete i naředit minerálkou a udělat si lahodný drink plný štiplavého zázvorového aroma.

To nejlepší z rubriky zdraví v roce 2023: Jak zatočit se špeky nebo s chřipkou

Jak si vybrat správnou zubní pastu? Jak může odhalit rakovinu už pouhý pohled do záchodu? Které tři bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem? Znáte potraviny, které vytáhnou z těla cholesterol? A víte jak za pár kaček připravit domácí elixír, proti kterému nemá chřipka šanci? Tato témata patří mezi nejčtenější v naší rubrice zdraví.

Záchranáři a policisté zasahovali v pátek 8. prosince v zastavárně na náměstí Svobody v Kladně.

Střelba v zastavárně v Kladně. Muž se při manipulaci se zbraní zasáhl do břicha

/VIDEO, FOTO/ V Kladně v zastavárně se v pátek odpoledne střílelo. Jeden ze zákazníků obchodu v ulici Na Stráni měl zájem o koupi perkusní pistole, kterou tam přinesl na prodej jiný muž. Při prohlídce zbraně s ní ale šestatřicetiletý potenciální zájemce zacházel tak nešikovně, že vyšla rána a muž sám sebe střelil do břicha.

Obchod nejen s potravinami Biedronka v centru města Kudowa-Zdrój je po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřený.

Biedronka v Kudowě Zdrój prokoukla. Zákazníci už nemusejí zatahovat břicho

Obchod Biedronka v příhraničním městě Kudowa-Zdrój se mezi českými zákazníky těší velké oblibě. Řada z nich volí pro nákupy i tu druhou, menší prodejnu v centru města. Tam to ovšem bylo jen pro odvážné, trpělivé a shovívavé nakupující. Málo prostoru, mnoho lidí, úzké uličky, v jednom místě bylo třeba hodně zatáhnout břicho, aby se člověk protáhl mezi nosným sloupem a regálem a dostal se k chlazenému masu či polotovarům. Tomu už je konec. Biedronka je po rozsáhlé rekonstrukci, podívejte se.

Nafouklé bolavé břicho je problém, který trápí asi dvacet procent populace.

Jako těhotenské? Nafouklé břicho umí potrápit, najít příčinu je klíčem k léčbě

„Ve kterém jsi měsíci?“, „Tak kdy to čekáte?“…  Ať muž nebo žena, člověk s nafouklým břichem, se občas stává terčem vtípků, protože jeho bříško připomíná to těhotenské. Ve skutečnosti je však nafouklé břicho velmi nepříjemný problém, který trápí asi dvacet procent populace. Lidé, které postihl, se necítí dobře a někdy mohou mít i velké bolesti. Příčinou může být dietní chyba nebo nesprávné stravování, ale pokud problém přetrvává, může signalizovat také vážné zdravotní potíže. Proč máme nafouklé břicho? Které potraviny způsobují nafouklé břicho? A jak nafouklému břichu předejít?

Ilustrační foto.

V Brně bodl muže do břicha. Soud viníkovi potvrdil pětiletou podmínku

Krvavým zraněním skončila hádka mezi dvěma muži v Brně. Pavel M. při něm svého protivníka bodl nožem do břicha, za což od okresního soudu odešel s pětiletou podmínkou. Pokud by ji porušil, strávil by ve vězení tři roky. Případ se v úterý dostal na stůl Krajského soudu v Brně, kam se poškozený i žalobce odvolali.

Existují způsoby, jak nepříjemné nadýmání zmírnit nebo mu dokonce předejít

Trápí vás nadýmání? Deset potravin, které vám pomohou od nafouklého břicha

Většina lidí ten pocit zná. Někdy se po jídle cítíme přeplnění, břicho máme tvrdé a nafouknuté jako balonek a občas dokonce nezbývá než si potupně rozepnout kalhoty. Tomuto nepříjemnému stavu se říká nadýmání. Obzvláště nemilé je, když nás postihne v zaměstnání, nebo když se chystáme do společnosti. Existují však způsoby, jak tento stav zmírnit, nebo mu dokonce předejít.

Nádorové onemocnění je jednou z mnoha příčin bolestí v břiše, a podle lékařky není třeba mít automaticky hororové představy

Bolesti břicha a dlouhodobý průjem nepodceňujte. Mohou signalizovat rakovinu

Trpíte častými nevysvětlitelnými bolestmi břicha? Nebo máte problémy s trávením, které provází opakovaně průjem? Oba příznaky mohou mít řadu příčin. Často jde jen o dietní chybu, jindy se takto může projevit třeba zánětlivé onemocnění, ale někdy může být důvod problémů opravdu závažný - rakovina. Kdy je třeba přestat bolest břicha či průjem vnímat tak, že to přejde, a vyhledat doktora? Zeptali jsme se praktické lékařky, která s pacienty tyto potíže řeší každý den.

Georgiei Clarke na jejím profilu sleduje téměř 600 tisíc fanoušků.

Krásná Georgie prozradila, jak modelky snadno skryjí špíčky nebo celulitidu

Mít takřka dokonalé tělo bez převislé kůže na břichu, celulitidy na hýždích či strií na bocích je velmi jednoduché. Stačí se dobře natočit při focení a správně využít světla. Poukazuje na to bloggerka Georgie Clarke. Prozradila tak, jak to dělají mnohé modelky. Stejně tak odhaluje, že dokonalou postavu má opravdu málokterá žena.

Ilustrační snímek.

Míčem trefil asistenta sudího do břicha, od komise vyfasoval tučnou pokutu

/OKRESNÍ FOTBAL/ Stopka na pět soutěžních utkání, finanční pokuta ve výši 8 400 Kč. To je celkové resumé z pravidelného úterního zasedání Disciplinární komise Okresního fotbalového svazu Klatovy. Ta tradičně řešila osud hříšníků, kteří se ve víkendových zápasech okresních soutěží nějakým způsobem provinili vůči pravidlům.

Ženy po padesátce se často potýkají s potížemi, které dříve neměly. Patří k nim i to, že je pro ně nyní mnohem obtížnější zhubnout nebo udržet si stejnou váhu

Překážky, které brzdí hubnutí po padesátce. Jak je překonat a zhubnout?

Jak zhubnout po padesátce? Starší ženy si často stěžují, že přibírají na váze. Hubnutí jim dělá problémy, které v mladším věku neznaly. Ačkoliv cvičí a snaží se o správné stravování, kila dolů nejdou, nebo jen velmi pomalu. Podle odborníků to není výmysl ani výmluva, protože tento problém opravdu existuje. Čím to je, že po padesátce se lidem nedaří zhubnout? Lékaři zjistili, co hubnutí brzdí a jak s tím bojovat.

Margitka je mladá dívka, která díky zákeřné nemoci trpí ukrutnými bolestmi.

Nekonečné utrpení, hnijící břicho a trýznivé bolesti. Dívka dál bojuje o přežití

Margitka je osmadvacetiletá dívka, která se poprvé před třemi lety ocitla v přímém ohrožení života. Následovalo několik operací, otrava, sepse, vnitřní krvácení, krvácení z jizvy, protržení střeva, stomie, ale hlavně neutišitelné bolesti. Dnes už lékaři vědí, co mladé dívce je. Diagnostikovali jí endometriózu. Její tělo je ale po nespočtu prodělaných operací velice slabé a na každou další operaci reaguje velmi přehnaně a nikdo neví proč.

Tejpy pomáhají ulevit od různých bolestí zad, kloubů či s otokem dolních končetin.

Pomoc v těhotenství i po porodu: v nemocnici ve Znojmě tejpují ženám břicho

Bolesti zad, kloubů nebo otoky nohou. Nepříjemnosti, se kterými se potýká řada žen v těhotenství. S tím vším může pomoci kinesiotaping, nebo-li tejpování. Aplikují ho na Gynekologicko-porodnickém oddělení nemocnice ve Znojmě. Po porodu tejpy využívají k podpoře zavinování dělohy, k ošetření jizvy po císařském řezu nebo k podpoře kojení.

Bylinky můžete zamrazit v tvořítkách na led

Máte je na dosah. Tři prosté bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem

Na prosté bylinky mohou vsadit ti, kteří se rozhodli zatočit s přebytečnými tuky v těle. Přece jen špeky na břiše, špeky v podpaží i pod prsy nebo třeba špeky na zádech či pod zadkem vypadají nevzhledně. Zbavit se jich může být snadnější s pomocí tří prostých bylinek – bazalky, petržele a máty peprné. A nejde jen o babské rady. Zjištění a doporučení k využívání přírodních produktů zaznívá od samotných expertů na hubnutí a výživu.

Osobní váha či zrcadlo jsou dobré pomůcky při hubnutí, ale nejsou tím nejdůležitějším, co pro shazování kil potřebujete.

Dvě nejdůležitější místa pro hubnutí máte doma. Neuvěříte, která to jsou

Copak se vám asi vybaví nejdříve? Lednice? Spižírna? Domácí tělocvična? Kdepak, samá voda… Hubnutí totiž začíná v hlavě a v odpočinutém těle a pokračuje ve střevech. Dva často opomíjené pilíře úspěšné redukce váhy jsou podle naší přední odbornice na hubnutí psycholožky Ivy Málkové ze společnosti STOB dobrý spánek a dobré vyprázdnění.

Ilustrační foto

Časté rvačky opilců u klubu v Polné. Mají mnohdy dohru u soudu

Když se opijí, často ani netuší, co dělají. Když vystřízlivějí, chovají se zase jako beránci. Řeč je o výtržnících a rváčích, kteří v poslední době potrápili Polnou na Jihlavsku. Bezpečno nebylo před tamním hudebním klubem, na náměstí ani v zámeckém parku. Závažnější incidenty pak měly dohru u jihlavského soudu.

Spolu s karasem je nejčastěji chovanou rybou v zahradních jezírkách kapr.

Zahradní jezírko krok za krokem, díl pátý: 18 variant koi kaprů i král jeseter

Jaro je ideálním časem pro plánování či výstavbu i na zahradě. Jednou z možností je její oživení vodním prvkem. Chceme-li si zpříjemnit posezení ve stínu našich stromů, nebo vytvořit zákoutí s odlesky slunce na vodní hladině, pak je ideální volbou stavba zahradního jezírka. Řešení se nabízí hned několik. V pětidílném webseriálu vám ukážeme, jak na to. V dnešním a zároveň posledním díle se zaměříme detailně na rybí osádku v jezírku.

Klára si zahrála i v klipu Ewy Farne – Tělo. Foceno pro Topicrem

Zemřela Klára, která pomáhala, přestože sama trpěla. Smutná je i Ewa Farna

Příběh Kláry, které po četných operacích břicha zbyla jedna velká jizva a nesnesitelné chronické bolesti, zaujal před časem mnoho našich čtenářů. V posledních dnech Klára zažívala neuvěřitelná muka, a i přes obrovskou touhu tu být co nejdéle, zemřela. Na jejím profilu se strhla lavina kondolencí a ve svém příspěvku ji zmínila i Ewa Farna, v jejímž klipu si Klárka zahrála.

V posledním čtvrtletí loňského roku se příznaky depresí a úzkosti projevily u čtrnácti procent dotazovaných. V letech před krizemi se deprese a úzkosti objevovaly zhruba jen u šesti procent respondentů.

Jak se zbavit úzkosti? Zkuste okamžitou pomoc bez léků

Splašené myšlenky, které člověku letí hlavou, vytváření nejhorších možných scénářů i nervózní pocit plný neurčitého strachu. To všechno mohou být příznaky úzkostí, které spolu s depresemi trápí stále více lidí. Začalo to dvěma roky covidové pandemie, pokračuje to válkou na Ukrajině a ekonomickou krizí. Je stále těžší udržet si dobrou duševní pohodu. Jak co nejdříve dosáhnout vítaného odpočinku od úzkostí, paniky a obav z budoucnosti, vědí psychologové, ale i praktičtí lékaři.

Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský se specializuje na léčbu a prevenci bolesti v pohybovém systému

Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský: Mysl a tělo nelze oddělit

Často k němu přicházejí lidé, kteří už si s bolestí nevědí rady, a on jim dokáže pomoci. Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský upozorňuje, že problémy v dospělosti mohou mít spouštěč už v dětství. Víte, jak správně dýchat? A že k rovné páteři jsou zapotřebí i stehenní svaly?

Silné příběhy, které vás, naše čtenáře, letos nejvíce zasáhly

Nejsilnější příběhy roku: Těmto lidem pomohli čtenáři Deníku

Velké ohlasy u vás zaznamenaly příběhy lidí, kteří to v životě nemají jednoduché a které vám pravidelně přinášíme prostřednictvím našich článků. Vzpomeňte na Vlaďku, Báru, Kláru nebo Johana s Florimonem. Těm všem se i díky vám podařilo s jejich nelehkými osudy pomoci a vybrat obrovské množství peněz. Pojďme si nyní příběhy připomenout a zjistit, jak pokračují.

Filípek strávil první rok života prakticky celý v nemocnici.

Filípek zvládl řadu operací hlavy. Teď mu z ní hadička odvádí tekutinu do břicha

Podobných sbírek lze na internetu dohledat nespočet. Ovšem to, že problémy s mozkem trápí i další děti, neznamená, že bychom je měli brát na lehkou váhu. Dnes čtyřletý Filípek se narodil s genetickou vadou mozku a tři měsíce po narození mu musela být do hlavy voperována hadička, která odvádí hromadící se tekutinu utlačující mozek do břicha.

Brutální bitka v Jihlavě.

Hromadná rvačka v Jihlavě: brutalita pouličních bitek na Vysočině roste

Brutálnější a čím dál častější. Tak se dají shrnout útoky, ke kterým došlo v posledních dnech či měsících na Vysočině a řeší je policie i soudy. Zákeřnému útoku čelil minulý týden muž Havlíčkově Brodě. V Třebíči vyhrožoval opilec smrtí policii i jiným lidem. V Jihlavě přišel při rvačce muž málem o oko.

Letos v létě prošla Lucie proměnou. Vystouplé břicho je minulostí.

Lucie Zedníčková: Vypadala jsem jako somálské dítě, teď už mi „panděro“ nevisí

Na toto léto si Lucie Zedníčková naplánovala měsíc volna. Dlouho dopředu nahlásila v divadle měsíční prázdniny, které si však neužívala u moře, ani v horách. Známá herečka se časopisu Story svěřila s tím, že podstoupila náročný operační zákrok rozestouplých břišních svalů. Rychle se z něho zotavila a výsledky si nemůže vynachválit. 

Svou jizvu si často fotí a snaží se šířit osvětu, že onemocnění se netýká jen starších lidí

Deník pomáhá: Klára s hnijícím břichem má novou postel, která tlumí její bolest

Velký ohlas u vás zaznamenal článek o Kláře, která má ve svých 27 letech za sebou 24 narkóz a 3 umělé spánky. Po operacích, při kterých jí byl ze ¾ odstraněn žaludek a část tenkého střeva, trpí chronickými bolestmi, kvůli kterým nemůže žít běžný život. Její příběh zaznamenala i firma LINET a rozhodla se Kláře věnovat postel, která jí od bolestí uleví.